Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaka droga oszczędniejsza?

Featured Replies

Napisano

Pytanie motoryzacyjne choć oczywiście z gatunku teoretycznych i trudnych do sprawdzenia...

Mam dwie mozliwe końcówki drogi do domu.

1. najkrótsza lecz taka gdzie "na bank stoję" 2x na swiatłach

2. dłuzsza o ok 500 metrów lecz najczęściej mozliwa do pokonania ze stała prędkoscia ok 50 km/h...

Na której teoretycznie mniej spalę?

Bo szybsza jest ta druga i nia jeżdżę - ale z ciekawości się zastanawiam...

Napisano

> Pytanie motoryzacyjne choć oczywiście z gatunku teoretycznych i trudnych do sprawdzenia...

> Mam dwie mozliwe końcówki drogi do domu.

> 1. najkrótsza lecz taka gdzie "na bank stoję" 2x na swiatłach

> 2. dłuzsza o ok 500 metrów lecz najczęściej mozliwa do pokonania ze stała prędkoscia ok 50 km/h...

> Na której teoretycznie mniej spalę?

> Bo szybsza jest ta druga i nia jeżdżę - ale z ciekawości się zastanawiam...

500m to zadna roznica i jezeli nie ma swiatel, stop-start, to odpowiedz jest oczywista

Napisano

> Pytanie motoryzacyjne choć oczywiście z gatunku teoretycznych i trudnych do sprawdzenia...

> 2. dłuzsza o ok 500 metrów lecz najczęściej mozliwa do pokonania ze stała prędkoscia ok 50 km/h...

to jest tak mala różnica ze pewnie roznica bedzie w dziesiętnych litra na sto... jesli wogóle... nie wiem czy jest sens sie nad tym zastanawiac grinser006.gif

Napisano

500 metrow bez swiatel na bank bardziej oszczedna .

Ja osobiscie wolalbym nadrobic i kilometr , zeby odpuscic 2 postaje na swiatlach . Auto toczac sie 50 km/h pali niewiele benzyny , natomiast najgorsze jest wlasnei czesto hamowanie i ruszanie

Napisano
  • Autor

> to jest tak mala różnica ze pewnie roznica bedzie w dziesiętnych litra na sto... jesli wogóle...

> nie wiem czy jest sens sie nad tym zastanawiac

Niezaleznie od odpowiedzi i taj będę jeżdził droga dłuższą ale szybszą...

A co do zastanowiania się? lubię akademickie dyskusje... mózg ćwiczony mniej podatny jest na zastój.... zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

To wymagałoby precyzyjnych pomiarów.

Mam do pracy 20km. Gdy są korki, a wtedy trzeba częściej stać na światłach, to ja wybieram drogę o 1km dłuższą, ale prawie bez świateł - jadę 30minut zamiast 40 - a czas jest bezcenny ok.gifzlosnik.gif

Podejrzewam, że i paliwa mniej spalę, bo jednak z doświadczenia wiem, że gdy pojeżdżę po mieście w korkach, to spalanie wyższe wychodzi.

W twoim przypadku nie wiem czy wiel zaoszczędzisz paliwa, ale ja bym wybierał płynną jazdę ok.gif

Napisano

> Niezaleznie od odpowiedzi i taj będę jeżdził droga dłuższą ale szybszą...

> A co do zastanowiania się? lubię akademickie dyskusje... mózg ćwiczony mniej podatny jest na

> zastój....

ale tu nie ma nawet nad czym dyskutowac, 500 metrow facepalm.gifgrinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Napisano
  • Autor

> 500 metrow bez swiatel na bank bardziej oszczedna .

Tak tez i mnie się wydaje, a pytam bo ja obserwuję najblizszych sasiadów to jestem jedynym który tak robi.... no ale może grupa 5-6 osób nie tworzy statystyki....

Napisano

> Tak tez i mnie się wydaje, a pytam bo ja obserwuję najblizszych sasiadów to jestem jedynym który

> tak robi.... no ale może grupa 5-6 osób nie tworzy statystyki....

Ja mam takiego sasiada co swiatla wylacza jak wjezdza w osiedlowa uliczke, zeby zaoszczedzic hehe.gif

Napisano

> Tak tez i mnie się wydaje, a pytam bo ja obserwuję najblizszych sasiadów to jestem jedynym który

> tak robi.... no ale może grupa 5-6 osób nie tworzy statystyki....

jadąc w tym roku nad morze wybrałem drogę o ponad 30 km dłuższą bo wolałem jednak plynnie jechać niż stać w korkach np w Łodzi czy Toruniu... nad spalaniem sie wtedy nnie zastanawiałem, ale dla mnie ważniejsze jest czas i to, że płynnie jadę. jeśli różnica w trasie jest niewielka w stosunku do całej trasy to chyba lepiej zaoszczedzić czas... no chyba, że alternatywna trasa będzie o 100-150 km dłuższa to wtedy bym się już zastanawiał nad spalaniem i czy mi sie to opłaci zlosnik.gif

Napisano

Zasadnicze pytanie: ile wynosi cała długość tej drogi?

Napisano
  • Autor

> Zasadnicze pytanie: ile wynosi cała długość tej drogi?

to końcówka o dł ok 2200m lub 1700m,

z tym ze niezaleznie od odpowiedzi i tak bedę jeździł szybszą.... pytam teoretycznie niejako poza konkursem...

Napisano

> Ja mam takiego sasiada co swiatla wylacza jak wjezdza w osiedlowa uliczke, zeby zaoszczedzic

a bo to on jeden taki jest? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> 500 metrów

> Poniosło Cię

> Przy tak krótkim odcinku, trzeba by zatrudnić NASA, żeby to dokładnie wyliczyć

Toz piszę że pytam tylko teoretycznie..... bo sprawdzić się nie podejmuję,

Napisano

> Zasadnicze pytanie: ile wynosi cała długość tej drogi?

1200m rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

A tak na serio to jeżdżę drogą do pracy która ma 11km, 10km ma najkrótsza ale ma światła i ją pierdziele zlosnik.gif

Napisano

> Toz piszę że pytam tylko teoretycznie..... bo sprawdzić się nie podejmuję,

Toż to teoretycznie nie do policzenia, za mało danych, za mało wszystkiego.

Na przekór napiszę, że na światłach byłoby taniej ! 270751858-jezyk.gif

Czy jest ktoś w stanie udowodnić teoretycznie, że nie będzie ?? confused.gif Ja bym nie dał rady, pytanie raczej na HP zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Toż to teoretycznie nie do policzenia, za mało danych, za mało wszystkiego.

> Na przekór napiszę, że na światłach byłoby taniej !

I tak uwazaja moi sasiedzi....

A ja na przekór jeżdżę dłuższą.

Napisano

> I tak uwazaja moi sasiedzi....

> A ja na przekór jeżdżę dłuższą.

podobno jedna z zasad ecodrivingu to plynna jazda... wiec tam gdzie nei ma swiateł, ale dłuższy dystans może wszystko wyrównuje? grinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

na drugiej ok.gif

Napisano

jeżeli całkowita droga do pracy to 100m to ja bym wybrał wariant pierwszy zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> jeżeli całkowita droga do pracy to 100m to ja bym wybrał wariant pierwszy

Jakbym miał 100 metrów chodziłbym na piechotę...

Napisano

> Jakbym miał 100 metrów chodziłbym na piechotę...

przy 2km też wybrałbym piechotę zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> przy 2km też wybrałbym piechotę

Mam 7km al to chyba nie jest tematem zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

Ja tam zawsze wybieram trasę dłuższą ale nie wymagającą stania na światłach/w korku. Nawet jak jest 30% dłuższa. Bardziej cenie swoje zdrowie psychiczne, niż iluzoryczną oszczędność na paliwie. Pomyśl, ile wydasz na piwo lub tabletki na nerwicę, jak będziesz ciągle stał na światłąch blisko domu

Napisano

Jadac BMW wybieram pierwsza bo mi silnik gasnie na swiatlach.

Jadac laguna ta drugą...

A na serio - ta gdzie czuje sie lepiej bo 500m nie ma zadnego wplywu na koszty....(ok 25gr)

Napisano

Dokładnie też miewam takie sytuacje że zastanawiam się gdzie jak itp jechać z jaką predkością aby auto mniej spaliło ale zaczyna to być denerwujące i trochę męczące.

Napisano
  • Autor

> Ja tam zawsze wybieram trasę dłuższą ale nie wymagającą stania na światłach/w korku. Nawet jak jest

> 30% dłuższa. Bardziej cenie swoje zdrowie psychiczne, niż iluzoryczną oszczędność na paliwie.

> Pomyśl, ile wydasz na piwo lub tabletki na nerwicę, jak będziesz ciągle stał na światłąch

> blisko domu

Nie pytam z chęci zaoszczedzenia bo niezaleznie od wszystkiego i tak jeżdżę tą dłuzszą....

Ciekawy jestem opini braci autokacikowej...

Napisano
  • Autor

Rozpoznałem walką....

Wyzerowałem kompa w tym samym miejscu i przejechałem oboma trasami...

Na dłuższej i na któtszej komp pokazał taką samą ilość spalonej benzyny - czyli 0,3 litra - z tym że na krótszej z 0,2 na 0,3 przeskoczyło kawałek(ze 300-400 metrów) przed metą, a na dłuższej "przeskok" był tuż przed...

Tak że w opisanych warunkach trasa dłuzsza poza tym że jest szybsza wydaje sie być nieco bardziej ekonomiczna...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.