Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowa Alfa Giulietta

Featured Replies

Napisano

> Widze ,ze nigdy nie widziales klamki w 156 i troche sie osmieszasz

Dziekuje, ze dbasz o moja godnosc. Klamka 156 jest zdecydowanie "alfowa", a Giulietty "swiftowa". Prosze czytac ze zrozumieniem.

> A Jaś Fasola mial mini morissa na klodke .

Tu sie nie pomyliles. A James Bonda mial otwieranie drzwi za pomoca komorki. biglaugh.gif

> Ciekawi mnie czemu nabijasz sie z fiata 500 a nie z nowego mini albo vw beetla ?

Mini nie jest zrobiony na bazie VW Polo. Jest swietnym technicznie i jakosciowo samochodem, ktory ogolne zalozenia - zblokowany ukl. napedowy - ma pozostawione jak u poprzednika. W zadnym elemencie nie widac, ze jest robiony "po taniosci". Nie mozna miec Mini obudowanego w inne nadwozie.

New Beetle to Golf IV i wespol z Audi TT jest taka sama kpina z ludzi jak 500. Jednak jest juz tak stary, ze ciezko do niego wracac.

> TZN? Coś innego to znaczy co ?

Klamke, ktorej zaden kierowca Passata TDI nie otworzy. Ja bym stawial na rozwiniecie koncepcji z Barchetty.

> Twoja to jest taka pokraka ,ze szkoda gadac...

Alfa 156 swoim, nowym stylem przyciagnela do salonow ludzi, ktorzy nigdy nie powinni miec Alfy Romeo i to zdanie ci klienci maja wypisane na twarzy.

> Moim zdaniem wygladaja bardzo fajnie

Ale jak? Agresywnie? Delikatnie? Sportowo? Elegancko? Wesolo? Nowoczesnie? niewiem.gif

> poza tym wytlumacz mi w jaki sposob daje mozliwosc

> zmniejszenia reflektorow ?

LEDy nie musza miec duzych odblysnikow.

> Jakie znow ? A wczesniej to Giulietta 2010 wbijala sie w jaki trend ?

Trend...aktualny.

> Powaga a raczej nuda prosze kolegi to domena VW

Nuda to nuda, a powaga wymieszana z nonszalacja podczas siesty to co innego.

Sprowadzanie tego wszystkiego do:

Giulietta - fajna, Golf - nudny, Focus - nudny, Bravo - fajne, Civic - fajny, Auris - nudny, Octavia - nudna to jest - nawiazujac do ceny nowej Alfy - gust za 9,90 zl. Ale(!) producenci o tym doskonale wiedza, mamy idealna symbioze i biznes sie kreci. Koniec.

Pozdrawiam!

Napisano

> czytam Twoje posty i czytam .. zdecydowanie, o stylistyce pojecia nie masz zadnego. i to nie

> kwestia tego czy Ci sie cos podoba czy nie, tylko farmazony wypisujesz

Ja czytam Twoje posty...czytam...czytam...i zdecydowanie o pisaniu na temat nie masz pojecia zadnego, a technicznie (mala litera i brak kropki) tez ponizej sredniej. I nie jest to kwestia tego czy Ci sie posty podobaja czy nie, tylko zajmij sie Giulietta, a nie mna. Kropka na koncu!

Pozdrawiam!

Napisano

> Dziekuje, ze dbasz o moja godnosc. Klamka 156 jest zdecydowanie "alfowa", a Giulietty "swiftowa".

> Prosze czytac ze zrozumieniem.

Prosze pisac tak ,zeby mozna bylo zrozumiec ok.gif do swiftowej kwadratowosci baaardzo jej daleko no.gif

> Mini nie jest zrobiony na bazie VW Polo. Jest swietnym technicznie i jakosciowo samochodem, ktory

> ogolne zalozenia - zblokowany ukl. napedowy - ma pozostawione jak u poprzednika. W zadnym

> elemencie nie widac, ze jest robiony "po taniosci". Nie mozna miec Mini obudowanego w inne

> nadwozie.

Ale jest oparte na technologii bmw a nie mini i kosztuje krocie...

> New Beetle to Golf IV i wespol z Audi TT jest taka sama kpina z ludzi jak 500. Jednak jest juz tak

> stary, ze ciezko do niego wracac.

No ale jednak ok.gif

> Klamke, ktorej zaden kierowca Passata TDI nie otworzy. Ja bym stawial na rozwiniecie koncepcji z

> Barchetty.

Czyli masz kierowcow passatow za idiotow ?

> Alfa 156 swoim, nowym stylem przyciagnela do salonow ludzi, ktorzy nigdy nie powinni miec Alfy

> Romeo i to zdanie ci klienci maja wypisane na twarzy.

To znaczy ? Co maja na twarzy bo znam paru wlascicieli alfy 156 i nie chca juz innego auta jak alfa ok.gif

> Ale jak? Agresywnie? Delikatnie? Sportowo? Elegancko? Wesolo? Nowoczesnie?

Podoba mi sie i tyle ok.gif

> LEDy nie musza miec duzych odblysnikow.

Szczegolnie w dziennych/postojowkach liczy sie ten odblysnik hehe.gif

> Trend...aktualny.

A w jaki ma sie wpisac ?

> Nuda to nuda, a powaga wymieszana z nonszalacja podczas siesty to co innego.

> Sprowadzanie tego wszystkiego do:

> Giulietta - fajna, Golf - nudny, Focus - nudny, Bravo - fajne, Civic - fajny, Auris - nudny,

> Octavia - nudna to jest - nawiazujac do ceny nowej Alfy - gust za 9,90 zl.

Akurat Civic jest dla mnie beznadziejny , focus rs jest ciekawy , auris udziwiniony a golf to V po FL no.gif

Generalnie mam wrazenie ,ze chcialbys taka alfe ale wstyd Ci sie przyznac cfaniaczek.gif

Napisano

> Ja czytam Twoje posty...czytam...czytam...i zdecydowanie o pisaniu na temat nie masz pojecia

> zadnego, a technicznie (mala litera i brak kropki) tez ponizej sredniej. I nie jest to kwestia

> tego czy Ci sie posty podobaja czy nie, tylko zajmij sie Giulietta, a nie mna. Kropka na

> koncu!

> Pozdrawiam!

rzecz w tym, ze Twoje posty na temat Giulietty sa czysta abstrakcja wink.gif ciagle odnosze wrazenie, ze samochody ogladasz tylko na zdjeciach ... i to na innych niz nam tu wklejasz wink.gif bo jesli Golf jest podobny do Alfy .......

a moje wrazenia z jazdy Giulietta opisalem jakis czas temu na kaciku AR, przeciez nie bede dublował postow

linka

Napisano

> Sa kontrowersje i kontrowersje. Zamknijmy sie na sekunde w swiecie VW. Scirocco. Jak oceniasz? Dla

> mnie to smiec na podworku Golfa. Za co? Za to, ze nie jest liftbackiem.

jak oceniam scirroco? jako calosc - kupa wieksza od Golfa. Faktycznie jakby zrobili z tego prawdziwe coupe - mozna by sie zastanowic. a tak: roztopiony golf za dodatkowe 20 tysi... dziekuje bardzo.

no ale VW woli za to wypuscic pasata CC - co to kurna jest CC w tym samochodzie to nie wiem. ani coupe, ani cabrio. ale nascie tysi wiecej za bude sie nalezy.

> Alfa cos ma...czy miala, ale Subaru...masz na mysli wyglad, o ktorym piszesz nizej czy technike, o

> ktorej ja pisze?

Alfa - wyglad, prowadzenie, brzmienie, np centralny obrotomierz do gory nogami. kolektory w V6 smile.gif subaru - zawsze boxer, zawsze 4x4... tak jak porsche - zgodnie z tradycją ciągną swoj "balast" smile.gif to jest dla mnie to "cos".

> W calosci...to moze ta:

pikna pikna... ino budzet inszy troche.

> Ty przyhaczyles bande pierwszy.

no ale zeby od razu tak ekstremalnie smile.gif

> Nie chodzi o totalna zgode. Detale...psuja "cos" i sprowadzaja do pojedynku JTD vs. TDI.

ok. nadal twierdze ze sie nie zgodzimy smile.gif mi detale alfy nie przeszkadzaja. ale prawda - w tym segmencie sprowadza sie to do wygladu i pojedynku na sprawy przyziemne - jtd vs tdi.

> Tez bym nie nazwal, ale tak sie czuje traktowany przez producentow. Producenci doskonale wiedza to

> sprzedajac 500-ke itp.

no wiedza. co zrobisz? bedziesz chodzil piechota? cos jednak wybierzesz smile.gif

> Gdyby kazdy Polak byl kierowca to mamy...3.800.000 dusz. Niezla armia.

strach smile.gif

> Pracujesz ciezko? Ja tak. I chce, zebym za ta prace i $ otrzymal efekt PRACY, pomyslowosci,

> innowacyjnosci, a nie wyglad podpatrzony w albumie, technika przelozona z innego modelu za

> cene zwiekszona do poziomu sentymentalnego. Takie auto powinno byc tansze. Np. nasz slynna

> 500-ka. 22 tys. zl i cudownie.

pierwsza 500tka to bylo poprostu auto malolitrazowe. i to jedyne co mialo - jakas tam minimalna wartosc uzytkowa ktora zmotoryzowala wlochy. nowa 500tka ma juz tradycje, ktorej by nie bylo gdyby nie ta pierwsza - i za nią doplacasz.

co sądzisz o cenie toyoty iq? to jest wg mnie najwiekszy absurd swiata. bo to do niczego nie nawiazuje, nic nowego nie wnosi a bulisz jak za klase C i to niezla.

> I to jest tragedia!

i to jest ich wolny wybor... tragedia: to paleta kolorow forda T.

> Tak sie mowi, a jak pomyslec to nie jest. To jak seks z prostytutka bez gumki. Drozszy. Mniej

> praktyczny bo pewnie krzaki czy auto, ale "fajny". Tylko co potem?

no porownanie fajne smile.gif ale jakich konsekwencji negatywnych sie obawiasz po zakupie 500tki? zdrowotnych smile.gif nie przesadzaj smile.gif

> Silnik jest sensem.

> OK. To niech kosztuje 22 tysiace. I nazywa sie inaczej.

e bo nazwy sie skoncza.

> Wnosi wiele...zrozumienie swiata.

ja nie czuje po dyskusji o wyzszosci klamki VW nad Alfa, zebym lepiej swiat rozumial smile.gif

> Pozdrawiam!

Pozdro smile.gif

Napisano

> Robisz to na podstawie zdjęć, które są płaskie. To nie jest żadne porównywanie.

Ale szanse sa rowne. Jak chcesz Giuliette 3D/real to tak samo postawimy Golfa prawdziwego. Wtedy oba auta tak samo zyskaja. Ale nie okaze sie, ze Golf jest fotogeniczny i tu roznica bedzie gigantyczna.

> Nie Giulia tylko Giulietta

ok.gif Istotna roznica.

> Alfa moze udawać conajwyżej inną alfę.

Zle udaje.

> W historii marki tych 'kloców' parę się znajdzie, Giulietta

> w realu jest na prawdę w stylu marki.

To wszystko za malo, zeby nie byc zwyczajnym kompaktem za 69.990 zlotych. Auto slizga sie na wizerunku marki, ktora laczy sport z pieknem we wlasnym stylu i dlatego teksty "piekna jak kazda Alfa" to woda na mlyn tandeciarzy.

Pozdrawiam.

Napisano

> To wszystko za malo, zeby nie byc zwyczajnym kompaktem za 69.990 zlotych.

Cenę zostaw producentowi i tym którzy zechcą 'przepłacić'.

Toyota IQ też się sprzedaje zlosnik.gif

Napisano

> Prosze pisac tak ,zeby mozna bylo zrozumiec

Prosze nie myslec, ze nie widzialem czegos o czym pisze. Od 1991 roku jezdze na kazde IAA i widze nowosci i starosci na zywo.

> do swiftowej kwadratowosci baaardzo jej daleko

Tak sobie to tlumaczmy. Usprawiedliwiajmy leni.

> Ale jest oparte na technologii bmw a nie mini i kosztuje krocie...

Technologii! A nie gotowcach. Kosztuje bo jest tego warte. Jest warte technicznie, jest warte jakosciowo i jest warte oryginalnoscia.

> Czyli masz kierowcow passatow za idiotow ?

Nie, za pragmatykow. A idioci? Idiota jest ten kto chce Alfe i powie, ze niewygodnie mu sie otwiera drzwi klamka Barchetty i chcialby taka z Passata.

> To znaczy ? Co maja na twarzy bo znam paru wlascicieli alfy 156 i nie chca juz innego auta jak alfa

Jesli ktos powie, ze stara Giulietta jest brzydka, kupi sliczniusieniutka 156 i nie daj Bog ubierze koszulke z napisem "Cuore Sportivo" to go wpysk.gif

Mowiac wprost. Jesli ktos ma 156, a nie wie jaka byla paleta silnikow w np. 33 to jest motoryzacyjnym...tym samym czym posel Ziobro dla premiera Millera. biglaugh.gif

Oczywiscie to nie obraza, moze byc cudownym czlowiekiem, ale motoryzacyjnie...

> Podoba mi sie i tyle

Za malo. Chociaz mnie mowi bardzo duzo...

> Szczegolnie w dziennych/postojowkach liczy sie ten odblysnik

Szczegolnie.

> A w jaki ma sie wpisac ?

W nowy? W oryginalny? W przelomowy? W ponadczasowy? Podazanie za moda to element owczego pedu, symbolu glupoty, proby wpasowania sie w tlum zakompleksionej jednostki. Modne maja byc wlasnie Golfy, a Alfa ma wyprzedzac swoj czas. Ale pojechalem! angryfire.gifzlosnik2.gif

> Akurat Civic jest dla mnie beznadziejny

Dla mnie genialny w polaczeniu oryginalnosci, odwagi i praktycznosci. Ale i tak w Hondzie chodzi o silniki wiec nie ma o czym gadac.

> Generalnie mam wrazenie ,ze chcialbys taka alfe ale wstyd Ci sie przyznac

Nie jest mi wstyd sie przyznac, ze jest mi przykro z tego powodu, ze Alfa sprzedaje tani bajer. Chcialbym Alfe, prawdziwa, lekka, tylnonapedowa, benzynowa, z boxerem, czerwona. Moze byc oszukana...na podwoziu BMW serii 1 z silnikiem Imprezy 1.5... zlosnik.gif

Pozdrawiam!

Napisano

Od 1991 roku jezdze na kazde IAA i widze

> nowosci i starosci na zywo.

Ty to jesteś , moge byc w twojej bandzie ? palacz.gif

> Tak sobie to tlumaczmy. Usprawiedliwiajmy leni.

Lepiej oni to zrobili specjalnie ,zeby tacy jak ty mieli sie czym jarac smile.gif

> Technologii! A nie gotowcach. Kosztuje bo jest tego warte. Jest warte technicznie, jest warte

> jakosciowo i jest warte oryginalnoscia.

A 500 to co ? Fajnie smiga , ma niezle materialy i jest diablo orginalne ok.gif

> Nie, za pragmatykow. A idioci? Idiota jest ten kto chce Alfe i powie, ze niewygodnie mu sie otwiera

> drzwi klamka Barchetty i chcialby taka z Passata.

Napisz list do alfy ,zeby zrobili klamke otwierana stopa wink.gif

> Jesli ktos powie, ze stara Giulietta jest brzydka, kupi sliczniusieniutka 156 i nie daj Bog ubierze

> koszulke z napisem "Cuore Sportivo" to go

Ktora giulietta ?

> Mowiac wprost. Jesli ktos ma 156, a nie wie jaka byla paleta silnikow w np. 33 to jest

> motoryzacyjnym...tym samym czym posel Ziobro dla premiera Millera.

> Oczywiscie to nie obraza, moze byc cudownym czlowiekiem, ale motoryzacyjnie...

Proponuje wprowadzic testy z historii marki dla przyszlych wlascicieli zlosnik2.gif

> Za malo. Chociaz mnie mowi bardzo duzo...

Czyli jak ssang rodius mnie sie nie podoba bo nie a alfa podoba bo tak to co ?

> Szczegolnie.

Powiedz to innym producentom wink.gif

> W nowy? W oryginalny? W przelomowy? W ponadczasowy? Podazanie za moda to element owczego pedu,

> symbolu glupoty, proby wpasowania sie w tlum zakompleksionej jednostki. Modne maja byc wlasnie

> Golfy, a Alfa ma wyprzedzac swoj czas. Ale pojechalem!

hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif kladziesz mnie na lopaty hehe.gif zapomniales dodac ,ze powinna latac spineyes.gif

Dla mnie genialny w polaczeniu oryginalnosci, odwagi i praktycznosci. Ale i tak w Hondzie chodzi o

> silniki wiec nie ma o czym gadac.

Szczegolnie ten 1.4 zlosnik.gif

> Nie jest mi wstyd sie przyznac, ze jest mi przykro z tego powodu, ze Alfa sprzedaje tani bajer.

> Chcialbym Alfe, prawdziwa, lekka, tylnonapedowa, benzynowa, z boxerem, czerwona. Moze byc

> oszukana...na podwoziu BMW serii 1 z silnikiem Imprezy 1.5...

Takie numery to w westcoast customs albo akademii pana kleksa smile.gif

Napisano

> jak oceniam scirroco? dziekuje bardzo.

> no ale VW woli za to wypuscic pasata CC - co to kurna jest CC w tym samochodzie to nie wiem. ani

> coupe, ani cabrio. ale nascie tysi wiecej za bude sie nalezy.

Dolaczajac do tego CLSa w pelni sie zgadzam. Znajdziemy wspolny front. biglaugh.gif

> Alfa - wyglad, prowadzenie, brzmienie, np centralny obrotomierz do gory nogami. kolektory w V6

> subaru - zawsze boxer, zawsze 4x4... tak jak porsche - zgodnie z tradycją ciągną swoj "balast"

> to jest dla mnie to "cos".

No to tez zwracasz uwage na technike. ok.gif

> ok. nadal twierdze ze sie nie zgodzimy mi detale alfy nie przeszkadzaja.

Dobrze powiedziane...mnie tez nie przeszkadza sasiad w Astrze Classic.

> ale prawda - w tym

> segmencie sprowadza sie to do wygladu i pojedynku na sprawy przyziemne - jtd vs tdi.

No wlasnie. Do wygladu typu..."kochanie, zolty czy czerwony koszyczek na kostke WC?"

> no wiedza. co zrobisz? bedziesz chodzil piechota? cos jednak wybierzesz

Cos tak, szkoda, ze nie moge Pandy 3d.

> pierwsza 500tka to bylo poprostu auto malolitrazowe. i to jedyne co mialo - jakas tam minimalna

> wartosc uzytkowa ktora zmotoryzowala wlochy. nowa 500tka ma juz tradycje, ktorej by nie bylo

> gdyby nie ta pierwsza - i za nią doplacasz.

Doplace 20 tysiecy za 2 cylindry za tylna osia. Czy jest to problem w dzisiejszym systemie projektowania, szybkosci projektowania? Nie jest. Trzeba tylko CHCIEC pracowac. A to jest myslenie jak zrobic (500), zeby sie nie narobic.

> co sądzisz o cenie toyoty iq? to jest wg mnie najwiekszy absurd swiata. bo to do niczego nie

> nawiazuje, nic nowego nie wnosi a bulisz jak za klase C i to niezla.

IQ ma imponujacy pakiet rozwiazan nowatorskich, opatentowanych przez Toyote. Nowoscia jest tez 4-miejscowosc tego malucha. Cena jest wysoka, ale tymi pieniedzmi czyli wlasna praca okazujesz szacunek dla PRACY japonskich inzynierow, ktorzy tworzyli od nowa taki samochod, a nie nakryli Yarisa innymi blachami.

I jak teraz porownac 500-ke i IQ? Ogladales kiedys serial "Ranczo"? Sklep, przed nim laweczka, na niej kwartet mamrota, w sklepie pani Wieclawska. Albo wchodzisz do sklepu i mowisz "dzien dobry" (IQ), albo zostajesz przy laweczce i mowisz "czesc pracy" (500). Wszystko zalezy kogo szanujesz.

> i to jest ich wolny wybor...

Nie ma wolnosci bez solidarnosci...z historia.

> tragedia: to paleta kolorow forda T.

W Swicie mialem palete szeroka, a wybor...jak w Fordzie T.

> ale jakich konsekwencji negatywnych sie obawiasz po zakupie 500tki?

Emocje z Pandy, a nie z 500-ki.

> e bo nazwy sie skoncza.

Jezyk jest bogaty, a liczb jest nieskonczonosc.

> ja nie czuje po dyskusji o wyzszosci klamki VW nad Alfa, zebym lepiej swiat rozumial

Bo moze jestes jego elementem i uwazasz go za piekny i harmonijny. bow.gif

Pozdrawiam!

Napisano

> IQ ma imponujacy pakiet rozwiazan nowatorskich, opatentowanych przez Toyote.

To znaczy co?

> I jak teraz porownac 500-ke i IQ? Ogladales kiedys serial "Ranczo"? Sklep,

> przed nim laweczka, na niej kwartet mamrota, w sklepie pani Wieclawska.

> Albo wchodzisz do sklepu i mowisz "dzien dobry" (IQ), albo zostajesz przy

> laweczce i mowisz "czesc pracy" (500). Wszystko zalezy kogo szanujesz.

wole mówić cześć pracy niż być postrzegany za wiejskiego głupka...

Napisano

> Ty to jesteś , moge byc w twojej bandzie ?

bokser.gif umiesz?

> Lepiej oni to zrobili specjalnie ,zeby tacy jak ty mieli sie czym jarac

Bo jaranie nie jest tylko dla palacych. palacz.gif

> A 500 to co ? Fajnie smiga

Jak Panda.

> ma niezle materialy

Jak Bravo.

> i jest diablo orginalne

Jak 500-ka.

> Napisz list do alfy ,zeby zrobili klamke otwierana stopa

Widzisz! To jest wlasnie - ten Twoj tekst - efekt kreatywnego myslenia. Zloz CV w Alfie. bow.gif

> Ktora giulietta ?

Kwadratowa.

> Proponuje wprowadzic testy z historii marki dla przyszlych wlascicieli

Kolejny przyklad tego o czym mowie. Wymysliles! CV do Fiata tez slij. waytogo.gif

> Czyli jak ssang rodius mnie sie nie podoba bo nie a alfa podoba bo tak to co ?

Nic. Kompletne nic.

> kladziesz mnie na lopaty

To nie mozesz byc w mojej bandzie. wpysk.gif

> zapomniales dodac ,ze powinna latac

Bokami...gdyby miala RWD i ESP off.

> Szczegolnie ten 1.4

Dla tych co sie nie jaraja. palacz.gif

> Takie numery to w westcoast customs albo akademii pana kleksa

Niestety.

Napisano

> To znaczy co?

wlasnie chcialem zapytac. bo czesc z tych rozwiazan to byla juz w oryginalnym mini, tyle ze wtedy z tego co mi wiadomo - nikt takich rzeczy nie patentowal. a Toyota wynajduje kolo ona nowo...

tak samo w P206CC są 4 miejsca smile.gif tylko po co?

a tak czy siak - to auto nie jest warte pieniedzy klasy C... po to są Ci "konstruktorzy" zeby to pudelko na buty bylo dobre - i przy tym jak najtansze... a jak narazie to Toyota pokazala Lexusa LFA... fajne sportowe auto, za 150 tys funtow... czyli 2-3 razy drozsze niz konkurencja z podobnego poziomu osiagow.

iQ to taki maly braciszek... pokazali ze umieja, ale sprzedawac tego nie idzie.

Napisano

> Dolaczajac do tego CLSa w pelni sie zgadzam. Znajdziemy wspolny front.

> No to tez zwracasz uwage na technike.

tak, ale tylko w zestawieniu ze zdrowym rozsadkiem = cena/wartosc. uwielbiam subaru impreze, bmw serii M, czy mitsu evo, czy focusa RS i rodzinke hothatchy... a latam 180 konnym francem, ktory sie technicznie absolutnie niczym nie wyroznia. no moze nowatorskie umieszczenie przycisku tempomatu na centralnym tunelu, ktory tak strasznie niektorym przeszkadza smile.gif kompromis... jeszcze nie czas na killera smile.gif

> Dobrze powiedziane...mnie tez nie przeszkadza sasiad w Astrze Classic.

> No wlasnie. Do wygladu typu..."kochanie, zolty czy czerwony koszyczek na kostke WC?"

> Cos tak, szkoda, ze nie moge Pandy 3d.

> Doplace 20 tysiecy za 2 cylindry za tylna osia. Czy jest to problem w dzisiejszym systemie

> projektowania, szybkosci projektowania? Nie jest. Trzeba tylko CHCIEC pracowac. A to jest

> myslenie jak zrobic (500), zeby sie nie narobic.

bez przesady. - silnik z tylu to lekki przezytek. I na sile go tam wkladanie jest bez sensu. Porsche sobie z tym radzi bo maja kase. Ale przekonstruowanie fiata oznaczaloby jeszcze wieksza cene sprzedazy niz teraz.

> I jak teraz porownac 500-ke i IQ? Ogladales kiedys serial "Ranczo"? Sklep, przed nim laweczka, na

> niej kwartet mamrota, w sklepie pani Wieclawska. Albo wchodzisz do sklepu i mowisz "dzien

> dobry" (IQ), albo zostajesz przy laweczce i mowisz "czesc pracy" (500). Wszystko zalezy kogo

> szanujesz.

zbyt osobiscie/ideologistycznie podchodzisz do produktow codziennego uzytku zwanych samochodami smile.gif

> Nie ma wolnosci bez solidarnosci...z historia.

> W Swicie mialem palete szeroka, a wybor...jak w Fordzie T.

> Emocje z Pandy, a nie z 500-ki.

pojezdzij Abarthem 500 zanim napiszesz o emocjach z Pandy. Fiat umi, no ale teraz sie dziwolagi nie sprzedaja smile.gif

> Jezyk jest bogaty, a liczb jest nieskonczonosc.

> Bo moze jestes jego elementem i uwazasz go za piekny i harmonijny.

jestem elementem. a co uwazam o nim ma sie nijak do dyskusji. a tym bardziej nie okreslam go przez kawalki blachy na 4 gumach. lubie auta, ale nie szukam w nich widac az takiej głębi jaką Ty smile.gif

> Pozdrawiam!

również smile.gif

Napisano

> wlasnie chcialem zapytac. bo czesc z tych rozwiazan to byla juz w oryginalnym mini, tyle ze wtedy z

> tego co mi wiadomo - nikt takich rzeczy nie patentowal. a Toyota wynajduje kolo ona nowo...

z ciekawości zajrzałem do "bogatego" 22 stronicowego katalogu z którego się nic nie dowiedziałem. Absolutnie nic nowego i wartego uwagi nie zanotowałem...

> a tak czy siak - to auto nie jest warte pieniedzy klasy C... po to są Ci "konstruktorzy" zeby to

> pudelko na buty bylo dobre - i przy tym jak najtansze...

Widać targetem tego parcha są tacy sami konsumenci jak metrowego kabelka hdmi za sto złotych... idioci i/lub pozerzy...

> a jak narazie to Toyota pokazala

> Lexusa LFA... fajne sportowe auto, za 150 tys funtow... czyli 2-3 razy drozsze niz konkurencja

> z podobnego poziomu osiagow.

Ten samochód to zupełnie nieporozumienie.

> iQ to taki maly braciszek... pokazali ze umieja, ale sprzedawac tego nie idzie.

Ale oni nic tu nie pokazali... No chyba, że chodziło o wyprodukowanie bezsensownego auta dla Europejczyka. Mogli poprzestać na jednym, ale znowu popełnili urban crusera...

Napisano

> To znaczy co?

Nie bylo Cie na tej lekcji w szkole? Dyfer, przekladnia, bak, fotele, klima...

Za korki sie buli...ale u ignorantow z brakami sa gratis... cfaniaczek.gif

Napisano

> Nie bylo Cie na tej lekcji w szkole? Dyfer, przekladnia, bak, fotele, klima...

Rozwiń, bo brzmi to jak reklama yugo...

Napisano

> bez przesady. - silnik z tylu to lekki przezytek. I na sile go tam wkladanie jest bez sensu.

Wiec trzeba zrobic fajna Pande 3d, wsadzic silnik do przodu, a 500-ke pozostawic we wspomnieniach. Albo w jedna, albo w druga.

> Porsche sobie z tym radzi bo maja kase. Ale przekonstruowanie fiata oznaczaloby jeszcze

> wieksza cene sprzedazy niz teraz.

Bez wahania bym kupil, niech bedzie drozsza, moja, ciezka praca za Fiata ciezka prace.

> zbyt osobiscie/ideologistycznie podchodzisz do produktow codziennego uzytku zwanych samochodami

To nie pralki, ale moze faktycznie idiotyczne zainteresowanie. Chociaz slyszalem, ze mozna sie interesowac telefonia komorkowa...no to ja na pewno nie jestem dziwny.

> pojezdzij Abarthem 500 zanim napiszesz o emocjach z Pandy.

Cios ponizej pasa, ja nie wyciagam Golfa GTI. nono.gif Ale nawet Abarth ma FWD.

> Fiat umi, no ale teraz sie dziwolagi nie

> sprzedaja

Dokladnie to napisalem. Komercja...a nie "fajne cos".

> lubie auta, ale nie szukam w nich widac az takiej głębi jaką Ty

Aaaa...to takim sposobem ja moge powiedziec, ze lubie chlopcow. biglaugh.gif

Pozdrawiam!

Napisano

> To znaczy co?

> Rozwiń, bo brzmi to jak reklama yugo...

No pewnie...bedziesz jak ci z Alfy i Fiata, ktorym na talerzu podano gotowe bebechy i wyswietlono czarno biale filmy. Wysil sie i poszukaj, nie masz chyba zablokowanego wyjscia na miasto? zlosnik.gif

Dotacje na innowacje. Jak odszukac szczegoly techniczne IQ uzywajac tylko palca wskazujacego?

> wole mówić cześć pracy niż być postrzegany za wiejskiego głupka...

Takiej opcji nie ma. Napisze jasniej bo moze nie zrozumiales. Albo wchodzisz i dajesz zarobic kobiecie pracy - pani Wieclawskiej zlosnik.gif - kupujac napoj. Albo nie wchodzisz i od ziomali wydebisz pare lykow np. za fajke czyli zdecydowanie taniej. To jest wolny rynek. Wieclawska ma zarobic (Toyota) czy ziomale maja sie cieszyc z palacz.gif (Fiat)? Wieclawska? Ziomale? IQ? 500? Twoja praca jest godna sprzedawczyni czy lumpow?

Taka przenosnia byla...a ja kawe na lawe... hehe.gif

Co wybierasz?

Napisano

> Wiec trzeba zrobic fajna Pande 3d, wsadzic silnik do przodu, a 500-ke pozostawic we wspomnieniach. > Albo w jedna, albo w druga.

ale panda jest brzydka smile.gif a 500 fajnie wyglada (kosztem praktycznosci), no ale cos za cos:)

> Bez wahania bym kupil, niech bedzie drozsza, moja, ciezka praca za Fiata ciezka prace.

widze ze lubisz finansowac koncerny... dla sportu smile.gif w imię "czegoś".

> To nie pralki, ale moze faktycznie idiotyczne zainteresowanie. Chociaz slyszalem, ze mozna sie

> interesowac telefonia komorkowa...no to ja na pewno nie jestem dziwny.

oj znowu przerysowujesz... motoryzacja to nie AGD. ale interesować się, a dorabiać ideologie - jest pewna granica pomiędzy.

> Cios ponizej pasa, ja nie wyciagam Golfa GTI. Ale nawet Abarth ma FWD.

Tutaj wogole nie rozumiem logiki. Co ma golf GTI do tego? FWD to cos zlego? Pisales o emocjach i ich braku w 500 - czyli Pandzie. to ja daje przyklad ze Abarth 500 je zapewnia - a to FWD i 500. I daleko wrazniom nawet najlepszej Pandy do niego.

> Dokladnie to napisalem. Komercja...a nie "fajne cos".

czyli oczekiwalbys ze fiat zacznie produkowac fajne cosie w "Twoich oczach"... czyli wierne jakiejs tam tradycji - tanie, niepraktyczne i z silnikiem cholera wie dlaczego z tylu... po czym automatycznie po jednej takiej generacji pojdzie z torbami, bo udziwnienia nie trafia do masowego odbiorcy. mega dziwne oczekiwanie. a komercja... coz WSZYSTKIE marki to komercja - a jednak wybrales samochod ktorym jezdzisz od koncernu. i nie wybrales dzieła ala OCC - ręcznie robionego na zamowienie. chociaz nawet to to komercja, bo przeciez z gotowych podzespolow to robią, i nie charytatywnie.

> Aaaa...to takim sposobem ja moge powiedziec, ze lubie chlopcow.

to motokacik jest a nie fotka.pl smile.gif ja tylko stwierdzam pewien fakt - roznice w podejsciu. kazdy ma swoje i moje jest mojsze niz Twoje twojsze.

> Pozdrawiam!

rowniez smile.gif

Napisano

> Racja, byla. Tyle, ze ciensza i lepiej wpasowana w linie.

smile.gif kolego przygladnij sie dokladnie

> Taka klamke mam w Swifcie!

Chwileczke ale rozmawiamy o wygladzie klamki ktora porownywales do klamki golfa. Pisales o wygladzie klamki w nowej alfie, ze jest odgapiona od golfa, co nie jest prawda, a jest wrecz odwrotnie. Jak ty masz w swifcie taka sama klamke jak w alfie 156 to chyba kupiles skladanego swifta zeby.GIF

> Diodowe umieszczone w ksztalcie...jakim? Powinny byc albo okragle jak stara Giulietta, albo

> prostokatne jak "moja".

jakie ksztalty??? pisalem o samym pomysle siwatel POZYCYJNYCH, bo takie ma AR gulietta, ktore niestety byly od chyba 2005 w audii, co mi sie wogole nie podoba

> LEDy daja mozliwosc zmniejszania reflektorow, a Giulietta ma jak sowa placzaca.

Ty widziales swiatla LED do zastosowania w aucie kiedys?? smile.gif

polecam zagladnac pod maske nowego priusa ;p

Dlaczego znow

> Giulietta 2010 wbija sie w trend i robi jak Peugeot 308, a nie jak AR166 sprzed FL? Male

> reflektory bez idiotycznego usmiechu. Powaga, elegancja wloska.

> Pozdrawiam!

Pozdrawiam

Napisano

Jeśli już mamy porównywać powinniśmy oba samochody pokazać w ruchu lub w bezruchu. W golfie walą po oczach wielgaśne (całkiem ładne zresztą) felgi, w Alfie koła wyglądają tak jakby przyciasne zimówki założone były. Pożądna fela do Alfy i wtedy można porównywać widoki z boku. Oko samoczynnie ,,ucieka'' za ,,laciem'' smile.gif

> Ja chce cos pokazac.

> Linia pod linia szyb bocznych. Plynniejsza i nie przerwana w Golfie jest odwazniej poprowadzona

> przez klapke wlewu paliwa. Alfa nie chce nadrobic klamka...bo ma klamke z VW. Tylny zderzak

> bardzo podobnie, prosto odciety. Nizsze, zadziorne reflektory przednie u tlustego Niemca i

> glupkowato wielkie jak u Jasia Fasoli lampy u modnej Wloszki. Linia przy progu prawie

> identyczna. Podobnie blotniki.

> To Golf VI jest tak piekny czy Giulietta tak brzydka, ze sa tak podobne chociaz bledy u Alfy widac

> jak na dloni, a u Golfa...plynnosc, naturalnosc.

> Alfa ma taka marke, ze nawet jak zrobi czajnik elektryczny na kolach to znajda sie obroncy

> niezaleznosci gustu, o ktorym sie nie mowi, nie pisze i w ogole powinien wystepowac jako

> "g..t". Ktos pisze, ze jest jak dupa. Tak. Albo patrzy przez majtki, a spod koldry tez widac

> slabo.

> A to tylko bok. Ile fatalnych niekonsekwencji i miksu pokolen jest np. z przodu...ho hooo...

> 147-ka miazdzy nastepczynie. A brzydki Golf pokazuje elegancje i dojrzalosc.

> Alfa siega D.N.A.

Napisano

> umiesz?

Produkcja , dystrybucja , masturbacja , brawurowa jazda samochodem cinquecento hehe.gif

> Bo jaranie nie jest tylko dla palacych.

Sa jeszcze bierni palacze.

> Jak Panda.

Nie zgodze sie waytogo.gif

> Jak Bravo.

Moim zdaniem znosne smile.gif lepsze niz panda ok.gif

> Jak 500-ka.

Lans na kwadracie jest biglaugh.gif

> Widzisz! To jest wlasnie - ten Twoj tekst - efekt kreatywnego myslenia. Zloz CV w Alfie.

Nie moja branza no.gif

> Kwadratowa.

sick.gif

> Kolejny przyklad tego o czym mowie. Wymysliles! CV do Fiata tez slij.

Jak wyzej smile.gif

> Nic. Kompletne nic.

Podoba mnie sie jeszcze nowa kia sportage -tez bo tak 270635636-JUMP2.gif

> To nie mozesz byc w mojej bandzie.

Jakbym Ci wpysk.gif to musialbym przejac szefostwo w bandzie - "Janosika" nie ogladales 033102bebe_1_prv.gif

> Bokami...gdyby miala RWD i ESP off.

Do tego to kupilbym e30 to ma byc fajny kompakt do codziennej jazdy ok.gif

> Dla tych co sie nie jaraja.

Dla nich to jest Civic Sedan a 1.4 to dla tych co sie chca powoli lansowac...

> Niestety.

Zbieraj $$$ , zrobili 2 drzwiowego range rovera to moze i cos dla Ciebie zrobia waytogo.gif

Napisano

> ale panda jest brzydka

Nie ma Pandy 3d. Nie zakladaj. A wazne, ze Panda 5d nie jest po chinsku odgapiona.

> a 500 fajnie wyglada

Jak 500, a nie fajnie.

Ja zrobie sobie czerwone wlosy to powiesz, ze jestem fajny/ladny czy, ze udaje Wisniewskiego?

> widze ze lubisz finansowac koncerny... dla sportu w imię "czegoś".

Zadne finansowanie dla sportu. Szacunek za szacunek. Praca za prace.

> oj znowu przerysowujesz... motoryzacja to nie AGD

Czasami nie, czasami tak.

> ale interesować się, a dorabiać ideologie - jest

> pewna granica pomiędzy.

Mhm...to tak jak interesowac sie boksem...i liczyc tylko ile zebow mi wybije Czesiek, a ile Wiesiek.

> Tutaj wogole nie rozumiem logiki. Co ma golf GTI do tego?

A co ma Abarth do emocji 500-ki? Nic.

> FWD to cos zlego?

W aspekcie emocji? Tak.

> Pisales o emocjach i

> ich braku w 500 - czyli Pandzie. to ja daje przyklad ze Abarth 500 je zapewnia

Dzieki mocy...i tylko mocy.

> I daleko wrazniom nawet najlepszej Pandy do niego.

Wiecej ducha Cinquecento Sporting jest w Pandzie 100 HP niz starej 500-ki w Abarth'cie 500.

> czyli oczekiwalbys ze fiat zacznie produkowac fajne cosie w "Twoich oczach"... czyli wierne jakiejs

> tam tradycji - tanie, niepraktyczne i z silnikiem cholera wie dlaczego z tylu...

Jesli chce isc w sentymenty to tak. Jesli nie to niech robi nowe, niezawodne, inne. Niech kroczy naprzod designem i technologia.

> po czym

> automatycznie po jednej takiej generacji pojdzie z torbami

Bardzo mozliwe, ale to bedzie wina "swiadomego" ludu.

> bo udziwnienia nie trafia do masowego odbiorcy

Masowy odbiorca ma wyznaczac co uwazam za fajne w motoryzacji? Potega masy...to takim stalinizmem jedzie.

> a komercja... coz WSZYSTKIE marki to komercja

Jasne. Ale mozna zarabiac ciezka praca albo na cwaniaka. Mozna szczerze cos oferowac albo bajerowac.

> i nie wybrales dzieła ala OCC - ręcznie

> robionego na zamowienie.

Bo koncerny tez robia DOBRE samochody. Coraz ich mniej, ale sa. I sa tez magiczne samochody, ktore sa produkowane w milionach przez koncerny. Np. Mazda MX-5.

> chociaz nawet to to komercja, bo przeciez z gotowych podzespolow to

> robią, i nie charytatywnie.

Bo za pomysly, prace, wysilek, poswiecenie mozna placic duzo. Za nasladowanie, odgrzewanie, kopiowanie, przekladanie powinno sie placic duzo mniej. To takie generowanie postepu.

> ja tylko stwierdzam pewien fakt - roznice w podejsciu. kazdy ma

> swoje i moje jest mojsze niz Twoje twojsze.

Jest roznica w podejsciu, jasne, ja sie tylko tlumacze z - jak widac - "dziwnego" podejscia. Ale ono jest normalne jak zlodziejowi wpysk.gif a dziecku cukierek.

Napisano

> kolego przygladnij sie dokladnie

Zrobilem to. Klamka przednia w 156 lepiej wspolgra niz w G.

> Chwileczke ale rozmawiamy o wygladzie klamki ktora porownywales do klamki golfa. Pisales o

> wygladzie klamki w nowej alfie, ze jest odgapiona od golfa, co nie jest prawda, a jest wrecz

> odwrotnie. Jak ty masz w swifcie taka sama klamke jak w alfie 156 to chyba kupiles skladanego

> swifta

Golf VI byl przed G. Powinna byc inna. W Swifcie jest jak w Golfie i G.

> jakie ksztalty???

Reflektorow.

> pisalem o samym pomysle siwatel POZYCYJNYCH

OK.

> Ty widziales swiatla LED do zastosowania w aucie kiedys??

Tak.

> polecam zagladnac pod maske nowego priusa ;p

Obiecuje.

> Dlaczego znow

Trend to kasa, ja wszystko rozumiem, no.

> Pozdrawiam

bow.gif

Napisano

> Sa jeszcze bierni palacze.

Bierni jaracze? hehe.gif

> Nie zgodze sie

Plus dla Fiata.

> Moim zdaniem znosne lepsze niz panda

Jak to bylo? Jaka wizyta, taki zamach. biglaugh.gif

> Lans na kwadracie jest

Lans jest jak podanie pilki. Albo do nogi partnera, albo w trybuny...

> Nie moja branza

Wiem, ale wczuj sie.

> Podoba mnie sie jeszcze nowa kia sportage -tez bo tak

Wiem, wiem...

> Jakbym Ci to musialbym przejac szefostwo w bandzie - "Janosika" nie ogladales

Przejmij i prowadz owce, a ja wzdluz podkladow... wink.gif

> Do tego to kupilbym e30

Nawet E46 sie nada i TO jest roznica.

> to ma byc fajny kompakt do codziennej jazdy

Doszlismy do wspolnego wniosku. Chcesz emocji? Kup BMW. Chcesz...nic nie chciec. Kup Alfe, Forda, Opla lub VW, Kie i Renault.

> Zbieraj $$$ , zrobili 2 drzwiowego range rovera to moze i cos dla Ciebie zrobia

Zbieram i juz zrobili...

Napisano

> Golf VI byl przed G. Powinna byc inna. W Swifcie jest jak w Golfie i G.

ale 156 byla przed golfem 6. Prosze Ci przygladnij sie tej nieszczesnej klamce, jesli dla Ciebie ta klamka wyglada tak jak w golfie i swifcie to naprawde nie mamy o czym juz dyskutowac. To jest bez sensu czepiasz sie klamki zlosnik.gif

pozdro

Napisano

dobra po prostu napisz włoskie auta są do d..y , udają coś itp , wink.gif

za to A4 Avant to szczyt wzornictwa przemysłowego , i będzie po temacie

pozdro

Napisano

Samara

Cycata:

Quote:

Warto podkreślić, że Alfa Giulietta niedawno wybrana została najpiękniejszym modelem wśród samochodów małych i kompaktowych według czytelników niemieckiego pisma branżowego "Auto Bild". Pojazd uzyskał 24,4% głosów, wyprzedzając w tej klasyfikacji takich konkurentów jak drugie w kolejności Audi A1 (18,4%) oraz Opla Astrę (17,6%).

Jeszcze przed datą swojej oficjalnej premiery handlowej w Niemczech, która przypadła 15 maja, Alfa Giulietta została też uznana za najpiękniejszy model klasy kompakt według czytelników innego pisma motoryzacyjnego, "Auto Zeitung".

Napisano

> Samara

> Cycata:

> Quote:

> Warto podkreślić, że Alfa Giulietta niedawno wybrana została najpiękniejszym modelem wśród

> samochodów małych i kompaktowych według czytelników niemieckiego pisma branżowego "Auto Bild".

> Pojazd uzyskał 24,4% głosów, wyprzedzając w tej klasyfikacji takich konkurentów jak drugie w

> kolejności Audi A1 (18,4%) oraz Opla Astrę (17,6%).

> Jeszcze przed datą swojej oficjalnej premiery handlowej w Niemczech, która przypadła 15 maja, Alfa

> Giulietta została też uznana za najpiękniejszy model klasy kompakt według czytelników innego

> pisma motoryzacyjnego, "Auto Zeitung".

Zaraz sie dowiesz, ze to co orzekly tlumy i masy to bzdura. bezmyslna tluszcza nie zna sie na motoryzacji, wzornictwie i tym jak budowac samochody.

hehe.gif

Napisano

> Prosze Ci przygladnij sie tej nieszczesnej klamce

Proszzz...

284168686-alfagiuliettaklamka.jpg

284168692-alfagiuliettaklamkaswifta.jpg

> jesli dla Ciebie ta

> klamka wyglada tak jak w golfie i swifcie to naprawde nie mamy o czym juz dyskutowac.

Jesli te klamki nie sa na jedno kopyto to bardzo przepraszam. Masz racje. Swifta klamki sa brzydkie, Giulietty piekne.

> To jest

> bez sensu czepiasz sie klamki

Czepiam sie...bo Alfa sie o to prosi!

post-1754-14352509662013_thumb.jpg

Napisano

swift

post-1754-14352509662351_thumb.jpg

Napisano

> dobra po prostu napisz włoskie auta są do d..y , udają coś itp

I po co takie bzdury obrazonej panienki? Sa wloskie auta bardzo dobre i ciekawe, ale sa tez..."sliczne cukierki".

> za to A4 Avant to szczyt wzornictwa przemysłowego

Acha...sam masz Alfe 156 i poczules sie wysmiany to rewanzujesz sie tekstem o Audi, ktore mam ja. Dziecinada. Powiem Ci szczerze, ze Audi to szczyt mdlego wzornictwa, malo ambitnego. Jesli ktos mowi, ze wyglad jest nudny to nie znaczy, ze sie nudzi widzowi i nie wie co myslec. Mnie sie kojarzy z nudnosciami po zlym posilku.

Malo tego. Moj egzemplarz ma pod maska technologiczna paranoje. Wzdluzny silnik i przedni naped. screwy.gif

Smialo mozna szukac analogii do opisywanych w tym watku technologii wloskich.

> i będzie po temacie

Po temacie (watku) to juz jest jak zaczynasz pisac o Audi...

Napisano

> Proszzz...

> Jesli te klamki nie sa na jedno kopyto to bardzo przepraszam.

hehe rzeczywiscie podobe zeby.GIF niemal identyczne facepalm.gif

wg Twojego rozumowania to golf i alfa plus swift to identyczne samochody smile.gif Ale ja sie nie znam nie konczylem ASP wiec nie bede sie klocil.

Masz racje. Swifta klamki sa

> brzydkie, Giulietty piekne.

> Czepiam sie...bo Alfa sie o to prosi!

Tak myslalem, ze robisz to po prostu dla zasady hehe.gif

Z mojej strony EOT

Pozdrawiam

Napisano

> Pojazd uzyskał 24,4% głosów

Czyli jesli pojdziemy w czterech na piwo to tylko jeden z nas bedzie mial inne zdanie niz ja...i to tez nie do konca. Jego 0,6% bedzie sie sklanialo do naszych racji.

> wyprzedzając w tej klasyfikacji takich konkurentów jak drugie w

> kolejności Audi A1 (18,4%) oraz Opla Astrę (17,6%).

Nie no...wybacz. Jesli w tej grupie 100 osob, 17 uwaza za najladniejsze auto OPLA ASTRE to nawet Irena Kwiatkowska nie wiedzialaby co powiedziec. zlosnik.gif

> Jeszcze przed datą swojej oficjalnej premiery handlowej w Niemczech

Ech...to gustowne, niemieckie, mlode, dynamiczne spoleczenstwo. cool.gif

> która przypadła 15 maja, Alfa

> Giulietta została też uznana za najpiękniejszy model klasy kompakt według czytelników innego

> pisma motoryzacyjnego, "Auto Zeitung".

Kpie sobie, ale to nic dziwnego. To jest wlasnie to co powiedzialem w moim, pierwszym poscie.

Giulietta czyli "wagen" dla 25% "volks". Celowalem tylko w Golfa - blad - bo to jednak Astra... blush.gif

Pozdrawiam. Milo osiagnac wspolne wnioski. ok.gif

Napisano

> hehe rzeczywiscie podobe niemal identyczne

Rozumiem, kolory i wielkosc zdjecia...obiektywnie rozne. wazniak.gif

> wg Twojego rozumowania to golf i alfa plus swift to identyczne samochody

Z klamek to wyszlo... niewiem.gif

> Ale ja sie nie znam nie konczylem ASP wiec nie bede sie klocil.

Nie chodzi o klotnie tylko zrozumienie. Ja Ciebie rozumiem. waytogo.gif

> Tak myslalem, ze robisz to po prostu dla zasady

Zasady sa wazne w zyciu. skromny.gif

> Z mojej strony EOT

bow.gif Dziekuje Ci za rozmowe.

Napisano

nie , nie rewanżuję się , ale mnie śmieszy twoje podejście do tematu , po prostu z góry negujesz włoszczyznę , więc napisz to wprost , bez potoku bezsensownych słów i wymyślania przezwisk , i będzie OK ,

a tak tworzysz wymyślne teorie na poparcie swoich poglądów

BTW zaraz wyjedziesz pewnie z tekstem dzihad , czy coś ,

a jeśli chodzi o tytułowe auto, to sam się z tego paszczaka śmieję (z Mito też )

Napisano

> nie , nie rewanżuję się

To przepraszam, zle zrozumialem off topic o Audi. niewiem.gif

> ale mnie śmieszy twoje podejście do tematu

Smiech to zdrowie. Smiej sie, a nie obrazaj.

> po prostu z góry negujesz

> włoszczyznę

Z jakiej gory? Skad Ci to przyszlo do glowy? AR, Stilo i 500 to nie cala wloszczyzna. Najpierw produkt, potem moja ocena. Wiec 100% z dolu krytyka. Czytaj DLACZEGO mi sie dany model nie podoba, a nie upraszczaj.

> więc napisz to wprost

Nie...bo w glupich, radykalnych opiniach bez rozwiniecia i powodow nie ma NIC.

> bez potoku bezsensownych słów

Nie pros mnie o zejscie do poziomu kopalni we Wieliczce. spineyes.gif

> i wymyślania przezwisk , i będzie OK

Nie wiem o jakich przezwiskach mowisz. Afera Romana? spineyes.gif

> a tak tworzysz wymyślne teorie na poparcie swoich poglądów

To otaczajacy swiat tworzy poglady. Poglady same z siebie sie nie tworza...znaczy moj mozg tak nie potrafi.

> BTW zaraz wyjedziesz pewnie z tekstem dzihad , czy coś

Nie rozumiem dlaczego wolisz dyskusje wg punktu 1, a nie wg punktu 2:

Punkt 1: Alfa Romeo to syf.

Punt 2: AR Mito z podstawowym silnikiem 78-konnym to tylko haczyk, zeby mozna napisac "Mito juz od 51.900 zl" bo nikt nie chcialby tak wolnej Alfy.

Jak mozna wymagac od kogos tak prostackiego jezyka? pad.gif

> a jeśli chodzi o tytułowe auto, to sam się z tego paszczaka śmieję (z Mito też )

crazy.gif

Napisano

> Punt 2: AR Mito z podstawowym silnikiem 78-konnym to tylko haczyk, zeby mozna napisac "Mito juz od

> 51.900 zl" bo nikt nie chcialby tak wolnej Alfy.

To jest wersja do lansu na bulwarze zlosnik.gifwaytogo.gif

Napisano

boje_sie.gifboje_sie.gifboje_sie.gif

Przeczytałem wątek i padłem. pad.gif

Tylko z Autokącika można dowiedzieć się, że Alfa Romeo stylistycznie przegrywa z Golfem, a dowodem na to są... podobne klamki.

hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

Napisano

Ha wróciłem smile.gif

> Nie ma Pandy 3d. Nie zakladaj. A wazne, ze Panda 5d nie jest po chinsku odgapiona.

no nie wazne skad wzor - auto przecietnie urodziwe pudełko po butach na miasto. i sie sprawdza... 3d o ile nie pojda w wersje "coupe" (ala megane coupe - czyli mocna zmiana stylistyki vs 5d) to bedzie tak samo brzydkie jak jest smile.gif

> Jak 500, a nie fajnie.

mi sie obie 500tki (stara i nowa) podobią smile.gif

> Ja zrobie sobie czerwone wlosy to powiesz, ze jestem fajny/ladny czy, ze udaje Wisniewskiego?

przykładowe "włosy" nie determinują odbioru całokształtu.

> Zadne finansowanie dla sportu. Szacunek za szacunek. Praca za prace.

czyli szacunek dla księgowych za to ża dopuścili auto do produkcji w jakiejs tam postaci. srednio mi slowo szacunek i praca - pasuje do koroporacji. ale tez bym chciał móc z całą swiadomością podejmować decyzje w oparciu o takie kryterium - ale narazie im absolutnie nie ufam w kwestii aut dla mas.

co innego np nissan GTR czy rozniaste wersje 911, czy M3. ale to troche inna liga.

> Czasami nie, czasami tak.

> Mhm...to tak jak interesowac sie boksem...i liczyc tylko ile zebow mi wybije Czesiek, a ile

> Wiesiek.

coż - podany przykład - jak zwykle przerysowany. teraz pytanie: czy interesowanie się boksem - narzuca Ci pewien zakres zainteresowania? a co jeśli ktoś czerpie największą przyjemność z oglądania panienek między rundami? tez ma prawo i oglada walki, ale nie tędy droga smile.gif coz - dla mnie troche przesadzasz i szukasz dziury w całym, zamiasc cieszyć się oczami/uszami/błędnikiem z auta smile.gif 500tka to dobre auto (coprawda jezdzilem jako kierowca tylko abarthem).

> A co ma Abarth do emocji 500-ki? Nic.

bude - jest jeszcze bardziej słitaśny smile.gif

> W aspekcie emocji? Tak.

nie - patrz obecne hot hatche smile.gif

> Dzieki mocy...i tylko mocy.

nie tylko silnik tam jest "inny". a poza tym - to cos zlego ta "tylko" moc?

> Wiecej ducha Cinquecento Sporting jest w Pandzie 100 HP niz starej 500-ki w Abarth'cie 500.

przyjmując, że cos takiego jak duch cinquecento sporting istnieje. a do tego szukac go w pandzie... hmmm. z tych przykladow - wrocilbym na poziom AGD.

> Jesli chce isc w sentymenty to tak. Jesli nie to niech robi nowe, niezawodne, inne. Niech kroczy

> naprzod designem i technologia.

ech radykał z Ciebie smile.gif a kto im zabroni kroczyć naprzód designem i technologią, a ubrać to lekko retro? silniki fiata obecnie kroczą w bardzo interesującym kierunku a designersko 500tka jest swietna (moim zdaniem - ale jak widac po ulicach - nie jestem w tym odczuciu odosobniony). coprawda nigdy nie kupie tego auta, bo sie do niego nie mieszcze. ale obecnie to najfajniejsze malutkie auto na rynku. do tego w wersji ze skorpionem, konkurencyjne cenowo.

> Masowy odbiorca ma wyznaczac co uwazam za fajne w motoryzacji? Potega masy...to takim stalinizmem

> jedzie.

nie nie. juz mysle jasne jest, ze zarowno Ty jak i ja - nie odpowiadamy za statystycznego odbiorce. ale poza pustym psioczeniem, raczej nie wplyniemy na kształt motoryzacji. a jednak oni beda robic auta dla "większosci". bo mniejszosc nie wygeneruje wolumenu, a na samym szacunku nie utrzymaja sie na rynku.

> Jasne. Ale mozna zarabiac ciezka praca albo na cwaniaka. Mozna szczerze cos oferowac albo

> bajerowac.

każda marka "coś" oferuje. pytanie czy trafia w dany gust. kogo z producentow uznajesz za cwaniaka?

> Bo koncerny tez robia DOBRE samochody. Coraz ich mniej, ale sa. I sa tez magiczne samochody, ktore

> sa produkowane w milionach przez koncerny. Np. Mazda MX-5.

no wymien 10 takich aut, a potem wykresl te bez codziennych wartosci uzytecznych smile.gif co Ci zostanie? a uzyteczne auta tez sa potrzebne smile.gif

> Bo za pomysly, prace, wysilek, poswiecenie mozna placic duzo. Za nasladowanie, odgrzewanie,

> kopiowanie, przekladanie powinno sie placic duzo mniej. To takie generowanie postepu.

i to w kontekscie? przeciez Panda jest Fiata - czyli nie odgrzewa, a wykorzystuje jedna baze. przeciez wszyscy tak robią.

> Jest roznica w podejsciu, jasne, ja sie tylko tlumacze z - jak widac - "dziwnego" podejscia. Ale

> ono jest normalne jak zlodziejowi a dziecku cukierek.

smile.gif ja nie neguje smile.gif np idąc Twoim tokiem myslenia- dla mnie Nissan GTR jest genialnym urządzeniem. Rewelacyjna kontynuacja Skyline, majstersztyk technologiczny. Nissan pokazał. Wymagania były duże - sprostali. Ale nie ta klasa samochodu. 500 stara stawiała pułap nisko - 500 nowa sprostała. a ze zmienili to i tamto. trudno. silnik z tyłu to bardziej problem, niz zaleta.

Pozdro smile.gif

Napisano

> no nie wazne skad wzor - auto przecietnie urodziwe pudełko po butach na miasto

Niech bedzie, ale wielki uklon dla Pandy, ze z zadnej strony to auto nie jest "sliczne", idiotycznie usmiechniete z fikusnie podkreconym, swinskim ogonkiem.

> 3d o ile nie pojda w wersje "coupe" (ala megane coupe - czyli mocna zmiana stylistyki vs 5d)

> to bedzie tak samo brzydkie jak jest

Niech idzie lub nie. Zawsze bedzie to lepsze niz 500-ka. Bo bedzie wykladnia wyobrazni. A jej brak to mozna zarzucic Chinczykom, a nie Wlochom.

> mi sie obie 500tki (stara i nowa) podobią

Mnie sie stara podoba, nowa nie. Chociaz(!) jest bardziej udana niz nasza bohaterka - Giulietta.

> przykładowe "włosy" nie determinują odbioru całokształtu.

To sam nie wiem czy zle czy dobrze. Chodzi o nasladowanie.

> czyli szacunek dla księgowych za to ża dopuścili auto do produkcji w jakiejs tam postaci

Nie od tej strony.

> srednio

> mi slowo szacunek i praca - pasuje do koroporacji

Zgadza sie, srednio pasuje, ale bez tego kazde auto byloby gorsze niz jest.

> co innego np nissan GTR czy rozniaste wersje 911, czy M3. ale to troche inna liga.

A 8C Competizione?

> coż - podany przykład - jak zwykle przerysowany. teraz pytanie: czy interesowanie się boksem -

> narzuca Ci pewien zakres zainteresowania?

Tylko taka ogolna zasada, ze jak cos robisz to porzadnie i do konca.

> a co jeśli ktoś czerpie największą przyjemność z

> oglądania panienek między rundami? tez ma prawo

Prawa nie odbieram tylko oceniam taki sposob. Laski coraz fajniejsze, poziom boksowania w dol. 500-ki i Giulietty coraz ladniejsze (cudzyslow musi byc), a motoryzacja na dno.

> bude - jest jeszcze bardziej słitaśny

Fajne slowo, pasuje do powiekszonego, ptasiego mleczka. biglaugh.gif

> nie - patrz obecne hot hatche

Hot hatch to osobna historia, ale wspomnij Golfa GTI (technicznie) i wspomnij Fiaty 500 i 600 Abarth. Czy nowy Abarth 500 nie nasladuje Volkswagena?

Druga sprawa to wyposazenie, ktore przez swoje bogactwo robi z hot hatch, fat hatch.

> nie tylko silnik tam jest "inny". a poza tym - to cos zlego ta "tylko" moc?

Zlego nie, ale za malo do emocji. To tylko bardzo dobre osiagi.

> przyjmując, że cos takiego jak duch cinquecento sporting istnieje. a do tego szukac go w pandzie...

> hmmm. z tych przykladow - wrocilbym na poziom AGD.

No niech bedzie, jesli CCS/100HP to AGD, Abarth 500 to silikonowa lyzeczka, noz z zabkami. Panda 100HP nikogo nie nasladuje. A wyglad ma podrasowany, a nie "słitaśny".

> ech radykał z Ciebie a kto im zabroni kroczyć naprzód designem i technologią, a ubrać to lekko

> retro?

Ja. wazniak.gif

> silniki fiata obecnie kroczą w bardzo interesującym kierunku

ok.gif Zaczynaja kroczyc. Jesli nie bedzie walka rozrzadu to bedzie koniec prawdziwego kroku naprzod.

> a designersko 500tka jest

> swietna (moim zdaniem - ale jak widac po ulicach - nie jestem w tym odczuciu odosobniony).

Nie jestes. Potwierdzam ponownie, ze 500-ka jest bardziej udana stylistycznie, jest wierniejsza kopia niz Giulietta.

> obecnie to najfajniejsze

> malutkie auto na rynku. do tego w wersji ze skorpionem, konkurencyjne cenowo.

Ja stawiam na Mini. Natomiast Abarth Punto jest tansze!

> ale poza pustym psioczeniem, raczej nie wplyniemy na kształt motoryzacji. a jednak oni beda

> robic auta dla "większosci". bo mniejszosc nie wygeneruje wolumenu, a na samym szacunku nie

> utrzymaja sie na rynku.

100% zgody. Dlatego wlasnie Fiat 500 i Giulietta no.gif

> każda marka "coś" oferuje. pytanie czy trafia w dany gust. kogo z producentow uznajesz za cwaniaka?

Powiedzenie mowi, ze nie cwaniaka nad Warszawiaka. Jest! Alfa Romeo i Saab.

> no wymien 10 takich aut

MX-5, BMW serii 1, BMW Z4 (zbyt niszowy?), Nissan Juke, Nissan Qashqai, Suzuki Jimny...

> a potem wykresl te bez codziennych wartosci uzytecznych co Ci zostanie?

BMW serii 1, Juke, Qashqai...

> uzyteczne auta tez sa potrzebne

Golf...wracamy do niego jak bumerang.

> i to w kontekscie? przeciez Panda jest Fiata - czyli nie odgrzewa, a wykorzystuje jedna baze.

Tak, kopiuje siebie. Wiec technicznie i "mentalnie" to Panda (mowie o 500-ce). To dlaczego nie kosztuje 22 tys. zl?

> przeciez wszyscy tak robią.

I to jest dowod, ze tak nie powinno byc. A szanowal bede tego, kto tak nie robi.

> Rewelacyjna kontynuacja Skyline, majstersztyk technologiczny. Nissan pokazał. Wymagania były

> duże - sprostali. Ale nie ta klasa samochodu.

Bez znaczenia jest klasa samochodu, wazna jest klasa projektantow, a ta u Fiata jest...przeboj Lady Pank.

> 500 stara stawiała pułap nisko - 500 nowa

> sprostała. a ze zmienili to i tamto. trudno. silnik z tyłu to bardziej problem, niz zaleta.

Bo w autach klimatycznych z dusza powinny byc problemy, a nie zalety, ktore wyliczy Auto Motor i Sport w tescie. Naped na tyl, silnik z tylu + ESP to wilk syty i owca cala. Trzeba miec tylko troche ambicji.

Pozdrawiam!

Napisano

> A 8C Competizione?

auto piękne, ale nie jezdzi = stylistyczny majstersztyk, ale zadne osiagniecie techniczne. za tą kase, w tym segmencie: to za malo.

> Prawa nie odbieram tylko oceniam taki sposob. Laski coraz fajniejsze, poziom boksowania w dol.

> 500-ki i Giulietty coraz ladniejsze (cudzyslow musi byc), a motoryzacja na dno.

motoryzacja to nie dno. auta są coraz lepsze, masz coraz wiekszy wybor, coraz czestsze zmiany modeli - kupując jaguara obecnie, nie musisz miec drugiego w zapasie jak tamten pierwszy stoi w warsztacie. coraz wieksza paleta silnikow, mozliwosci tuningu. za cene kompaktu do miasta mozesz miec auto o mocy ferrari z lat 70tych.

a to ze wszystko jest w łapach 4 koncernów. cóż...

> Fajne slowo, pasuje do powiekszonego, ptasiego mleczka.

smile.gif

> Hot hatch to osobna historia, ale wspomnij Golfa GTI (technicznie) i wspomnij Fiaty 500 i 600

> Abarth. Czy nowy Abarth 500 nie nasladuje Volkswagena?

nie... bo chociaz masz taki detal jak: pakiet essesse przychodzi w fajnej drewnianej skrzyni. detal - ale przeciez wlasnie na to zwracasz uwage. na VW to za duza ekstrawagancja. jakikolwiek pakiet w VW to ekstrawagancja smile.gif

> Druga sprawa to wyposazenie, ktore przez swoje bogactwo robi z hot hatch, fat hatch.

takie czasy - milion tranzystorków wymaganych przez UE waży dodatkowe kg smile.gif przez co mk1 GTI leje na 400m mk4 GTI.

> Zlego nie, ale za malo do emocji. To tylko bardzo dobre osiagi.

oj emocji w tym aucie nie brakuje. mi sie jechało swietnie. wyglada i jezdzi - mi to styka: do zabawy na weekend dla zony.

> No niech bedzie, jesli CCS/100HP to AGD, Abarth 500 to silikonowa lyzeczka, noz z zabkami. Panda

> 100HP nikogo nie nasladuje. A wyglad ma podrasowany, a nie "słitaśny".

podrasowany wyglad pandy to tak jakby nakleic kokardke na pudelko po butach. ciagle stylistyczna masakra, no ale nadal spelnia praktyczne zadanie.

> Ja.

smile.gif

> Zaczynaja kroczyc. Jesli nie bedzie walka rozrzadu to bedzie koniec prawdziwego kroku naprzod.

no troche za malo wody w wisle uplynelo zeby wiescic koniec kroku naprzod. a moze za jakis czas okaze sie ze wszyscy pozostali są zacofani vs fiat, bo ciagle maja wałki?

> Nie jestes. Potwierdzam ponownie, ze 500-ka jest bardziej udana stylistycznie, jest wierniejsza

> kopia niz Giulietta.

> Ja stawiam na Mini. Natomiast Abarth Punto jest tansze!

mini desperacko potrzebuje juz liftingu. a co do punto - to prawda smile.gif

> 100% zgody. Dlatego wlasnie Fiat 500 i Giulietta

> Powiedzenie mowi, ze nie cwaniaka nad Warszawiaka. Jest! Alfa Romeo i Saab.

nie zgodze sie. 1. alfa za design, wnętrza, zegary. 2. saab: za turbo konsekwentnie wpychane do wiekszosci egzemplarzy od "dziestu" lat.

> MX-5, BMW serii 1, BMW Z4 (zbyt niszowy?), Nissan Juke, Nissan Qashqai, Suzuki Jimny...

> BMW serii 1, Juke, Qashqai...

icon_eek.gif juke? quashqai? jimny? przeciez to "ciemna masa" w kolorowej motoryzacji. ba - nazywanie tego ciemna masa to obraza dla przecietniaków. nie pokazują nic designersko, ani technicznie. wręcz odrzucają (ok quashkai jest zjadliwy) ale zaskoczyles mnie tymi typami. Z4 - niczym sie nie wyroznia specjalnie.

BMW1 tu ok. szacuken za RWD. Mx5 - za tradycje skutecznie odswiezana. a nie przyczepiasz się ze zarzucili szmaciany dach? tak jak czepiasz sie fiata za silnik z przodu?

> Golf...wracamy do niego jak bumerang.

no od czasu Mk1 - same kupy. jestem naprawde wielkim fanem hothatchy, ale VW bym nie kupil. bo "odstaje" od konkurencji w tym segmencie chocby cenowo.

> Tak, kopiuje siebie. Wiec technicznie i "mentalnie" to Panda (mowie o 500-ce). To dlaczego nie

> kosztuje 22 tys. zl?

bo bez problemu sprzedaja ją po 40 tysi. to czemu obnizac cene o polowe?

> I to jest dowod, ze tak nie powinno byc. A szanowal bede tego, kto tak nie robi.

> Bez znaczenia jest klasa samochodu, wazna jest klasa projektantow, a ta u Fiata jest...przeboj Lady

> Pank.

nie jest bez znaczenia. jesli jedyna dzwignia auta jest wolumen - nie moze byc ekstrawagancji. ekstrawagancja musi kosztowac wiecej, ze by dali rade jednostkowo wiecej zarabiac (patrz Panda vs 500). taki jest rynek.

> Bo w autach klimatycznych z dusza powinny byc problemy, a nie zalety, ktore wyliczy Auto Motor i

> Sport w tescie. Naped na tyl, silnik z tylu + ESP to wilk syty i owca cala. Trzeba miec tylko

> troche ambicji.

a po co sobie robic problem? ja nie bardzo wierze w dusze kawalka blachy, silnika i sterty srubek. są dobre i lepsze auta, ale dodawanie duszy do, to ich zabieg wlascicieli zeby usprawiedliwic sobie ze maja szrota co ciagle sie psuje (lub tez inne niedomaganie sobie wybierz)... smile.gif

> Pozdrawiam!

rowniez smile.gif

Napisano

> auto piękne, ale nie jezdzi = stylistyczny majstersztyk, ale zadne osiagniecie techniczne. za tą

> kase, w tym segmencie: to za malo.

ok.gif Czyli wloska klasyka. Nie narobic sie, a powodowac wiekszy slinotok niz podczas zabkowania u niemowlaka.

> motoryzacja to nie dno. auta są coraz lepsze

Wg mnie coraz gorsze. Ale potencjal ma coraz wiekszy.

> masz coraz wiekszy wybor

Wg mnie coraz mniejszy. O tym dalej...

> coraz czestsze zmiany

> modeli

Tak. Jak juz zrobia lifting i auto jest warte tych pieniedzy to za chwile nowy model i szkoda nawet kijem dotykac.

> kupując jaguara obecnie, nie musisz miec drugiego w zapasie jak tamten pierwszy stoi

> w warsztacie.

Wymyslono auta zastepcze.

> za cene kompaktu do miasta

> mozesz miec auto o mocy ferrari z lat 70tych.

Milosc do hot hatchy powoduje, ze argument mocy uwazasz za jokera.

> nie... bo chociaz masz taki detal jak: pakiet essesse przychodzi w fajnej drewnianej skrzyni.

Skrzynia super. Od dzis na Fiata mowie "stolarze". zlosnik.gif

> detal

> - ale przeciez wlasnie na to zwracasz uwage.

biglaugh.gifCo ci sie najbardziej podoba w 500-ce? Drewniana skrzynia...

> takie czasy - milion tranzystorków wymaganych przez UE waży dodatkowe kg przez co mk1 GTI leje na

> 400m mk4 GTI.

Nie mowie o ABSie tylko o podgrzewanych lusterkach itp.

> oj emocji w tym aucie nie brakuje. mi sie jechało swietnie. wyglada i jezdzi - mi to styka: do

> zabawy na weekend dla zony.

Emocje jak skakanie do plytkiej wody na glowke, a nie motoryzacyjne.

> podrasowany wyglad pandy to tak jakby nakleic kokardke na pudelko po butach.

I mozna spokojnie dac komus taki prezent bez wstydu. 500-ka to karty z golymi babami. biglaugh.gif

> ciagle stylistyczna

> masakra, no ale nadal spelnia praktyczne zadanie.

Masakrycznie prawdziwa.

> no troche za malo wody w wisle uplynelo zeby wiescic koniec kroku naprzod. a moze za jakis czas

> okaze sie ze wszyscy pozostali są zacofani vs fiat, bo ciagle maja wałki?

Najlepsze zyczenia dla Fiata. Moze byc tylko lepiej. Dno, do ktorego Fiat dobil to nie mul, to beton. Zobaczymy tylko czy ktos probowal na dnie rozstawic sidla.

> mini desperacko potrzebuje juz liftingu.

Byl. Wiecej zmian w technice i to jest wlasnie wplyw BMW. Praca, nie ciupcianie.

> nie zgodze sie. 1. alfa za design, wnętrza, zegary. 2. saab: za turbo konsekwentnie wpychane do

> wiekszosci egzemplarzy od "dziestu" lat.

Saab to Opel...jak 500-ka to Panda. Zaluje, ze trupa ktos uratowal bo to niemoralne dla mnie buu.gif

A'propos wyboru. Volvo to Ford. Nissan to Renault. Suzuki to Fiat. Skoda to VW, ktory to jest Seatem czyli Audi. Chcesz miec Golfa IV, ktory wyglada jak garbus czy jak TT? Moze lepiej jak Leon. Tak, Leon jest cool, a sasiad w Octavii to kapelusz i slucha RM. spineyes.gif

> juke? quashqai? jimny? przeciez to "ciemna masa" w kolorowej motoryzacji.

To auta praktycznie bez konkurencji, odwazne i masowe.

> ba - nazywanie tego

> ciemna masa to obraza dla przecietniaków. nie pokazują nic designersko, ani technicznie.

Przegladnij prospekty i nie pisz tak niesprawiedliwie.

> ale zaskoczyles mnie tymi typami.

A czego oczekiwales? Mondeo TDCi?

> Z4 - niczym sie nie wyroznia specjalnie.

Stylem Bangle-BMW. Na pewno 99 osob na 100 powie, ze Fiat 500 jest ladniejszy od BMW 7-er. Ale uklonic sie moge projektantom tego drugiego. Z designerami Fiata to moge co najwyzej wodke wypic...chociaz pewnie oni beda chcieli do tego kilka zgrzewek soku pomaranczowego. hehe.gif

> Mx5 - za tradycje skutecznie odswiezana. a nie przyczepiasz się ze

> zarzucili szmaciany dach?

Nie, to tylko dach. Chociaz tak, najbardziej lubie NB.

> tak jak czepiasz sie fiata za silnik z przodu?

Czepiam sie nie za silnik z przodu. Czepiam sie za brak silnika z tylu (jak dawniej) i czepiam sie za Pande.

> no od czasu Mk1 - same kupy. jestem naprawde wielkim fanem hothatchy, ale VW bym nie kupil. bo

> "odstaje" od konkurencji w tym segmencie chocby cenowo.

Byc moze, ale podstawowe zalozenia zostaly.

> bo bez problemu sprzedaja ją po 40 tysi. to czemu obnizac cene o polowe?

W czasie powodzi tez mozna spokojnie sprzedac butelke wody za dyche. Pytanie na ile to moralne?

> a po co sobie robic problem?

To takie pytanie w stylu "po co sie zenic"?

> ja nie bardzo wierze w dusze kawalka blachy, silnika i sterty srubek.

A wierzysz w prace czlowieka?

> są dobre i lepsze auta, ale dodawanie duszy do, to ich zabieg wlascicieli zeby usprawiedliwic

> sobie ze maja szrota co ciagle sie psuje (lub tez inne niedomaganie sobie wybierz)...

Cos w tym jest, a Fiat dorabia dusze wygladem, na bazie ktorego zbija kase. Co chce usprawiedliwic? Wiesz co.

Pozdrawiam!

Napisano

> Czyli wloska klasyka. Nie narobic sie, a powodowac wiekszy slinotok niz podczas zabkowania u

> niemowlaka.

ok. ale to za malo. bo klasyke to ja sobie wieszam na scianie nad kominkiem. a 8c to powinno stawiac czola 911tce na torze.

> Wg mnie coraz gorsze. Ale potencjal ma coraz wiekszy.

> Wg mnie coraz mniejszy. O tym dalej...

> Tak. Jak juz zrobia lifting i auto jest warte tych pieniedzy to za chwile nowy model i szkoda nawet

> kijem dotykac.

bywa i w druga strone. cykle smile.gif

> Wymyslono auta zastepcze.

nie w tym sęk. auto ma jezdzic. i to nie na lawecie. i teraz wiekszosc aut jest bardziej niezawodna niz kiedys.

> Milosc do hot hatchy powoduje, ze argument mocy uwazasz za jokera.

nieprawda. astry OPC bym nie kupil - duzo mocy, ale drewniana skrzynia i nędzne prowadzenie. moc to nie wszystko.

> Skrzynia super. Od dzis na Fiata mowie "stolarze".

> Co ci sie najbardziej podoba w 500-ce? Drewniana skrzynia...

smile.gif ale smaczek jest smile.gif

> Nie mowie o ABSie tylko o podgrzewanych lusterkach itp.

opcjonalne vs wymagane... tak czy siak wymagane dodaje kilogramy, ale jest nadzieja. ostatnio producenci odchudzaja auta - z Mazdy 2 wyjeli 2 kg samych przewodow elektrycznych, uzyli lzejszych magnesow w glosnikach itp. auto jest najlzejsze w segmencie. tak samo fiesta - nie utyla wzg poprzednika a urosla. zaczeli zwracac uwage na wage.

> Emocje jak skakanie do plytkiej wody na glowke, a nie motoryzacyjne.

no porownanie jak kula w plot. fun z jazdy vs sklonnosci autodestrukcyjne stawiasz?

> Byl. Wiecej zmian w technice i to jest wlasnie wplyw BMW. Praca, nie ciupcianie.

praca? co z tego, skoro auto sie ludziom zaczyna nudzic. lifting byl za maly, za to zaczynaja "ciupciac" robiac wersje kombi i "offroad" - ja dziekuje za taką "prace". to dobry przyklad - przeciw BMW.

> Saab to Opel...jak 500-ka to Panda. Zaluje, ze trupa ktos uratowal bo to niemoralne dla mnie

> A'propos wyboru. Volvo to Ford. Nissan to Renault. Suzuki to Fiat. Skoda to VW, ktory to jest

> Seatem czyli Audi. Chcesz miec Golfa IV, ktory wyglada jak garbus czy jak TT? Moze lepiej jak

> Leon. Tak, Leon jest cool, a sasiad w Octavii to kapelusz i slucha RM.

a puenta? 4 koncerny - tak jak napisalem. nie uciekniesz od tego. kapelusz wybierze Skode, bo duza i tania. mlody gniewny wezmie leona bo żółty i powyginany. byle VW - to polska jest smile.gif

> To auta praktycznie bez konkurencji, odwazne i masowe.

> Przegladnij prospekty i nie pisz tak niesprawiedliwie.

"bez konkurencji" to pobozne zyczenie nissana. mialem przyjemnosc interesowac sie quashkaiem jak ojciec chcial go kupic. i dobrze ze nie kupil (wtedy byl tylko w 1.5 dCi). nuuuuuda i tapczan.

juke wyroznia sie tym, ze jest odwazny stylistycznie. tak jak obecny Civic jak go wypuscili. co z tego bedzie? zobaczymy.

> A czego oczekiwales? Mondeo TDCi?

nie... bylem ciekaw.

> Stylem Bangle-BMW. Na pewno 99 osob na 100 powie, ze Fiat 500 jest ladniejszy od BMW 7-er. Ale

> uklonic sie moge projektantom tego drugiego. Z designerami Fiata to moge co najwyzej wodke

> wypic...chociaz pewnie oni beda chcieli do tego kilka zgrzewek soku pomaranczowego.

nie ta liga. segment bmw 7 jest motorem "postepu" - to co tam wkladaja (czy do klasy S czy do A8), potem pojawia sie w klasach nizej masowo (tak bylo z ABS i innymi "systemami"). takze - nie ta liga.

> Byc moze, ale podstawowe zalozenia zostaly.

jakie zalozenia? od czasow jedynki i auto coraz przecietniejsze, ciezsze i nudniejsze. oczywiscie cala prasa motoryzacyjna uznaje go za wyznacznik, bo:

1. cala prasa siedzi w rekach niemcow

2. jest tak poprawny ze do niego nie mozna sie przyczepic. a to znaczy tez ze sie niczym nie wyroznia - tak samo polo zdobylo tytul WCOTY - tylko 1 dziennikarz dal mu 10 punktow - reszta gdzies w srodku stawki go stawiala. Czyli wygral bo dostawal rowno od wszystkich - ok 5 punktow. czyli tez niczym sie nie wyroznil, a podobal sie masie - czyli o tym w tym watku mowa co nie?

> W czasie powodzi tez mozna spokojnie sprzedac butelke wody za dyche. Pytanie na ile to moralne?

nie mieszajmy moralnosci do wolnego rynku. nikt Cie nie zmusza do kupowania 500tki. masz wybor i jak widac ludziom cena odpowiada - w przykladzie wody raczej tego wyboru brak.

> To takie pytanie w stylu "po co sie zenic"?

> A wierzysz w prace czlowieka?

tak. ale to nie jest zadne kryterium, jesli ta praca jest przykryta korporacją. bo nie mamy pojęcia co tam się dzieje, i jakie są motywy tej "pracy". w zwiazku z tym dziękowanie iksinskiemu za cudowne rozwiazania stojące za modelem X jest na wyrost, bo rownie dobrze moga Cie robic w jajo. a iksinski jest i tak zakopany pod stertą norm i testow ktore trzeba zrobic.

> Cos w tym jest, a Fiat dorabia dusze wygladem, na bazie ktorego zbija kase. Co chce usprawiedliwic?

nic. niczego nie udaje. 500tka byla miejska. zostala miejska. wyglada podobnie? wyglada. jezdzi lepiej? jezdzi. a ze wykorzystali podloge pandy? bo po cholere wydawac 2 razy kase na projektowanie tego samego, skoro mozna tylko skorke wymienic? kosztuje lepiej - bo wyglada lepiej. Fiat nic nie udowadnia - zarabia kase, coby akcjonariusze byli happy.

> Pozdrawiam!

pozdrawiam smile.gif

Napisano

Panowie , taka mala propozycja ,moze ktorys z was bedzie stosowal pogrubiona czcionke albo innego koloru bo teraz to sie czytac tego nie da frown.gif

Napisano

> 8c to powinno stawiac czola 911tce na torze.

Nie musi, ale zrobic swoj silnik to by wypadalo.

> bywa i w druga strone. cykle

Cykle? Nie rozumiem gdzie tu cykl...

> nie w tym sęk. auto ma jezdzic. i to nie na lawecie. i teraz wiekszosc aut jest bardziej niezawodna

> niz kiedys.

Jesli "kiedys" to ssanie na lince, kat wyprzedzenia zaplonu regulowany z kierownicy i kalamitki...to tak. Ale lata 80-te i 90-te byly godniejsze zaufania. Zreszta jak kiedys nie moglem odpalic Poloneza 1.5 LE '87...to potem musialem czekac na dCi, zeby znow nie moc uruchomic samochodu. spineyes.gif Czyli jakies...15 lat.

> nieprawda. astry OPC bym nie kupil - duzo mocy, ale drewniana skrzynia i nędzne prowadzenie. moc to

> nie wszystko.

Poprawnie. ok.gif Tylko na Astre bedziesz tez patrzyl przez pryzmat OPC?

> ale smaczek jest

Jest...

Mam haslo reklamowe dla Abartha: "Stolarskie smaczki i palimy laczki".

Mysle, ze glebia hasla to wykladnia glebi tego auta. zlosnik.gif

> producenci odchudzaja auta - z Mazdy 2 wyjeli 2 kg samych przewodow elektrycznych, uzyli

> lzejszych magnesow w glosnikach itp. auto jest najlzejsze w segmencie. tak samo fiesta - nie

> utyla wzg poprzednika a urosla. zaczeli zwracac uwage na wage.

Szkoda, ze powodem byla ekologia, a nie fizyka.

> no porownanie jak kula w plot. fun z jazdy vs sklonnosci autodestrukcyjne stawiasz?

Nie fun tylko strach, predkosc, przeciazenia...

> praca? co z tego, skoro auto sie ludziom zaczyna nudzic.

Straszny z Ciebie spolecznik, ze tak szanujesz wole ludu. ok.gif Tylko kolejny raz powtarzam. Tu sie zgadzamy. Tak sobie siedzimy icon_rolleyes.gificon_rolleyes.gif patrzac na znaczek VW. hehe.gif

> lifting byl za maly, za to zaczynaja

> "ciupciac" robiac wersje kombi i "offroad" - ja dziekuje za taką "prace". to dobry przyklad -

> przeciw BMW.

Wiele moze byc przeciw BMW...ale do Fiata to...ho, hooo...

Chociaz jakby "iksy" nie bylyby smieszne, nie sa odgapione i maja swoje, wlasne, jedyne ulomnosci.

> a puenta?

Nie ma wyboru przez fanow 500-ek i Giulietty.

> "bez konkurencji" to pobozne zyczenie nissana. mialem przyjemnosc interesowac sie quashkaiem jak

> ojciec chcial go kupic. i dobrze ze nie kupil (wtedy byl tylko w 1.5 dCi). nuuuuuda i tapczan.

Liczy sie pomysl i odwaga. Kto jest taki jak Qashqai tylko lepszy? ASX? Piszesz, ze Qashqai byl tylko 1.5 dCi. Wiec mnie rozumiesz. 500-ka jest tylko FWD...nuuuuda i tapczan. Przepraszam.

> juke wyroznia sie tym, ze jest odwazny stylistycznie. tak jak obecny Civic jak go wypuscili. co z

> tego bedzie? zobaczymy.

Civic byl w klasie C, a Juke jest ponadklasowy. Poza tym pod maska cos dla Ciebie - 190 KM.

> nie ta liga.

Czy trzecia liga, czy liga mistrzow, spalony to spalony, faul to faul, a koszulka off to zolta kartka.

> jakie zalozenia?

Kompakt z FWD i ponad sto koni.

> 1. cala prasa siedzi w rekach niemcow

Dlatego nie sa anty 500 bo to tez faszysci. biglaugh.gif

> 2. jest tak poprawny ze do niego nie mozna sie przyczepic. a to znaczy tez ze sie niczym nie

> wyroznia

Tak jest. Ja mowie na to samochod "syntetyczny". Sa nawet narty z takim prowadzeniem. zlosnik.gif

> czyli tez niczym sie nie wyroznil, a podobal sie masie - czyli o tym w tym watku mowa

> co nie?

Piszesz np. o Focusie II w stos. do I. O Alfie 159 w stos. do 156 itd.

> nie mieszajmy moralnosci do wolnego rynku.

Mieszajmy bo bedziemy jezdzic 500C z odkryta szmata w zimie.

> nikt Cie nie zmusza do kupowania 500tki.

Mnie nie, ale ludzi, ktorzy maja luzniejsze majtki tak. zlosnik.gif

> masz wybor i

> jak widac ludziom cena odpowiada

Motoryzacyjna znieczulica.

> tak. ale to nie jest zadne kryterium, jesli ta praca jest przykryta korporacją

Pisze jako byly pracownik fabryki samochodow.

> w zwiazku z tym dziękowanie iksinskiemu za

> cudowne rozwiazania stojące za modelem X jest na wyrost, bo rownie dobrze moga Cie robic w

> jajo.

Teoria spiskowa, na ktora brak dowodow. W przypadku Fiata mam dowody.

> nic. niczego nie udaje. 500tka byla miejska.

Nie miejska, a tania, prosta, normalna.

> bo po cholere wydawac 2 razy kase na

> projektowanie tego samego, skoro mozna tylko skorke wymienic?

Zeby swiat szedl naprzod. Zeby zainteresowanie technika bylo popularniejsze niz zainteresowanie kolorem paznokci prowadzacej Taniec z Gwiazdami.

> kosztuje lepiej - bo wyglada lepiej.

Lepiej, ale mniej ambitnie. Bo trudniej jest wymyslec ksztalt (Panda) niz przerysowac stary (500). Trudniejsza praca kosztuje wiecej. Wiecej sie zarabia na platformie wiertniczej niz za lada w sklepie. Wiecej sie zarabia za patent niz za reprodukcje.

> Fiat nic nie udowadnia - zarabia kase, coby akcjonariusze byli happy.

I kupowali 911? Wlasnie do tego sie sprowadza. Moj pierwszy post. Fiat zarabia, VW zarabia, Alfa tez probuje. I nie ma w tym nic pieknego. Bo Golf, 500, Giulietta sa piekne jak...banknot 100 euro. Dobre podsumowanie? smile.gif

Pozdrawiam!

Napisano

> Panowie , taka mala propozycja ,moze ktorys z was bedzie stosowal pogrubiona czcionke albo innego

> koloru bo teraz to sie czytac tego nie da

hmmm u mnie wyglada niezle... od tego sa style cytowania a nie bold.

Napisano

> Nie musi, ale zrobic swoj silnik to by wypadalo.

> Cykle? Nie rozumiem gdzie tu cykl...

jedne modele sprzedaja sie lepiej, przychodzi nowy i kupa, ale po liftingu jest znowu lepiej smile.gif o tych cyklach pisalem.

> Jesli "kiedys" to ssanie na lince, kat wyprzedzenia zaplonu regulowany z kierownicy i

> kalamitki...to tak. Ale lata 80-te i 90-te byly godniejsze zaufania. Zreszta jak kiedys nie

> moglem odpalic Poloneza 1.5 LE '87...to potem musialem czekac na dCi, zeby znow nie moc

> uruchomic samochodu. Czyli jakies...15 lat.

smile.gif statystycznie lata 80-90 byly duzo bardziej awaryjne niz obecnie. prostota nie przekladala sie na bezawaryjnosc - moze przemyslowi to wisialo bo popyt byl, moze jakosc i trwalosc materialow - wsio ryba. teraz jest lepiej.

> Poprawnie. Tylko na Astre bedziesz tez patrzyl przez pryzmat OPC?

o hottatchach byla mowa - czyli w tym wypadku OPC. inne astry to nie hothatche.

> Jest...

> Mam haslo reklamowe dla Abartha: "Stolarskie smaczki i palimy laczki".

> Mysle, ze glebia hasla to wykladnia glebi tego auta.

widzisz z drewnianej skrzyni drwisz, a klamka golfa (pomimo ze tak samo podobna do giulietty jak focusowa, czy astrowa - czyli praktycznie wcale) Ci szpeci.

> Szkoda, ze powodem byla ekologia, a nie fizyka.

akurat tutaj idą w parze... i dobrze.

> Straszny z Ciebie spolecznik, ze tak szanujesz wole ludu. Tylko kolejny raz powtarzam. Tu sie

> zgadzamy. Tak sobie siedzimy patrzac na znaczek VW.

nie ze szanuje, poprostu staram się zrozumieć sznurki które sterują rynkiem. ja nie patrze na żadne nurkujące jaskółki smile.gif

> Wiele moze byc przeciw BMW...ale do Fiata to...ho, hooo...

inna liga. bmw jest teraz super hi tech, ale to fiacior brylował w malolitrazowych autach, jak BMW bylo bliskie plajty z tym przedniodrzwiowym dziwalagiem. a ta tradycja fiata tez zasluguje na uznanie, bo jesli to odrzucic, to zostaje cos ala Kia mloda marka, ktora na "tradycje" dopiero pracuje.

> Liczy sie pomysl i odwaga. Kto jest taki jak Qashqai tylko lepszy? ASX? Piszesz, ze Qashqai byl

> tylko 1.5 dCi. Wiec mnie rozumiesz. 500-ka jest tylko FWD...nuuuuda i tapczan. Przepraszam.

obracasz kota ogonem. w 500tce nie czekasz az pojawi sie silnik. w quashkai pojawil sie, a i tak to auto to nieporozumienie... ogolnie ta klasa miejskich suv to nieporozumienie

> Civic byl w klasie C, a Juke jest ponadklasowy. Poza tym pod maska cos dla Ciebie - 190 KM.

190 KM ktore napedza mebloscianke... dziekuje bardzo... ponadklasowosc? bmw x6 tez jest ponadklasowe - wiekszej kupy od kilkunastu lat nie bylo na rynku.

> Czy trzecia liga, czy liga mistrzow, spalony to spalony, faul to faul, a koszulka off to zolta

> kartka.

ale co do jakosci gry - oczekiwania inne.

> Kompakt z FWD i ponad sto koni.

> Dlatego nie sa anty 500 bo to tez faszysci.

smile.gif

> Tak jest. Ja mowie na to samochod "syntetyczny". Sa nawet narty z takim prowadzeniem.

> Piszesz np. o Focusie II w stos. do I. O Alfie 159 w stos. do 156 itd.

> Mieszajmy bo bedziemy jezdzic 500C z odkryta szmata w zimie.

nie bedziemy... bo mamy wybor smile.gif

> Mnie nie, ale ludzi, ktorzy maja luzniejsze majtki tak.

> Motoryzacyjna znieczulica.

znieczulica... obojetnosc... a moze ludzie maja inne zmartwienia niz dorabiania ideologi o szacunku dla jakiejs tam wirtualnej pracy koncernu...

> Pisze jako byly pracownik fabryki samochodow.

fabryki czy biura projektowego? think tanka? bo to daleka droga z jednego do drugiego.

> Teoria spiskowa, na ktora brak dowodow. W przypadku Fiata mam dowody.

to pozostawie bez komentarza, bo szukanie jakis dowodow na brak/lub wartosc pracy projektantow to tak jakbys probowal odzyskac skladniki z upieczonego ciasta drozdzowego. jako konsument guzik wiesz o tym co sie dzieje po drodze.

> Nie miejska, a tania, prosta, normalna.

=miejska.

> Zeby swiat szedl naprzod. Zeby zainteresowanie technika bylo popularniejsze niz zainteresowanie

> kolorem paznokci prowadzacej Taniec z Gwiazdami.

no ludzi chcesz zmieniac masowo? swiat idzie naprzod - jak widac kolej rzeczy jest taka, ze producenci się łączą, bo odosobnieni nie daja rade nadążyć - czyli platformy i silniki się przenikają przez kilka marek. moze i jest mniej platform, ale to nie znaczy ze są gorsze i nie ma postepu.

> Lepiej, ale mniej ambitnie. Bo trudniej jest wymyslec ksztalt (Panda) niz przerysowac stary (500).

> Trudniejsza praca kosztuje wiecej. Wiecej sie zarabia na platformie wiertniczej niz za lada w

> sklepie. Wiecej sie zarabia za patent niz za reprodukcje.

bosh. czyli wg Ciebie projekt pandy wymagal wiecej pracy niz 500tki? tu sie absolutnie nie zgodzimy. pande mieli wymyslec od zera z zalozeniem coby nie powodowala odruchu wymiotnego. 500tke musieli odtworzyc, ale dostosowac do obecnych wymogow i odswiezyc. dla mnie to drugie jest trudniejsze. bo wiecej jest na szali. jak panda wygladalaby jak juke, czyl jak neoplan, czy jak bmw X6 to nie byloby problemu - ot nowy projekt na rynku. jak nowa 500tka nie przypominalaby starej - strzal w kolano.

> I kupowali 911? Wlasnie do tego sie sprowadza. Moj pierwszy post. Fiat zarabia, VW zarabia, Alfa

> tez probuje. I nie ma w tym nic pieknego.

jest. bo jesli te auta bylyby brzydkie to nici z zarabiania. to umie tylko subaru smile.gif

>Bo Golf, 500, Giulietta sa piekne jak...banknot 100

> euro. Dobre podsumowanie?

malunki na 100euro są ładne:) i to ze ktos na tym zarabia to nic zlego smile.gif

dobre podsumowanie -> mamy inny poglad na pewne sprawy. ale juz dalej dyskusja sie nie posunie smile.gif

> Pozdrawiam!

pzdr smile.gif

Napisano

Otworzyles trzecia strone to nie szkoda pisac dalej bez nadziei na porozumienie... biglaugh.gif

> statystycznie lata 80-90 byly duzo bardziej awaryjne niz obecnie. prostota nie przekladala sie na

> bezawaryjnosc teraz jest lepiej.

Statystyka, opinie, fakty i chlopski rozum mowia co innego. W123/4, Corolla E10...

> widzisz z drewnianej skrzyni drwisz, a klamka golfa Ci szpeci.

Drwie, ale sie zgadzam. Smaczek ma. Klamka jest podobna. Nie, ze szpeci tylko brakuje oryginalnego detalu, ktory dotykasz za kazdym(!) wciadaniem do srodka. Za kazdym razem masz dowod, ze to tylko Golf zrobiony przez AR, a nie wyjatkowe auto.

> nie ze szanuje, poprostu staram się zrozumieć sznurki które sterują rynkiem. ja nie patrze na żadne

> nurkujące jaskółki

Zrozum, ze sznurki nie sa zawsze czyste. Ryby nie robia konkursu haczykow. Lapia sie...jak klienci kiepskich samochodow i milosnicy owych.

> tradycja fiata tez zasluguje na

> uznanie

Dlatego Panda/Punto ok.gif

> obracasz kota ogonem. w 500tce nie czekasz az pojawi sie silnik.

Czekam na 2-cylindrowke. Masa ludzi nie czekala i jezdzi 1.4 czy JTD. no.gif

> auto to nieporozumienie... ogolnie ta klasa miejskich suv to nieporozumienie

Nie zgadzam sie. Ale wlasnie mowie o tym, ze zrobic "nieporozumienie", a sprzedawac w takiej ilosci to uklon. To jest POMYSLOWOSC.

> 190 KM ktore napedza mebloscianke... dziekuje bardzo...

A hot hatch to co jest? 190 koni, ktore napedza wrotki.

> ponadklasowosc? bmw x6 tez jest

> ponadklasowe - wiekszej kupy od kilkunastu lat nie bylo na rynku.

Byc moze, ale znow szacunek za zrobienie tak prowadzacego sie auta z tak wysokim srodkiem ciezkosci.

> ale co do jakosci gry - oczekiwania inne.

Moje oczekiwania sa takie: fair play.

> nie bedziemy... bo mamy wybor

Maly. I coraz mniej autonomiczny.

> znieczulica... obojetnosc... a moze ludzie maja inne zmartwienia niz dorabiania ideologi o szacunku

> dla jakiejs tam wirtualnej pracy koncernu...

Tak, maja inne. I wlasnie tym jest Fiat 500 i AR Giulietta. Sa zastanawianiem sie, ze szprot otwarty za dlugo nie lezy w lodowce i czy kupe psa usunelismy z trawnika. Tym wlasnie jest 500-ka i AR, smierdzaca ryba i kupa.

> fabryki czy biura projektowego? think tanka? bo to daleka droga z jednego do drugiego.

Fabryki.

> to pozostawie bez komentarza, bo szukanie jakis dowodow na brak/lub wartosc pracy projektantow to

> tak jakbys probowal odzyskac skladniki z upieczonego ciasta drozdzowego.

Nie chce odzyskiwac tylko wiedziec czy tam jest cukier czy cement.

> jako konsument guzik wiesz o tym co sie dzieje po drodze.

I to tez jest 500-ka i AR. Niewiedza, obojetnosc, ignorancja. My sie zgadzamy tylko inaczej to nazywamy.

> =miejska.

Dawniej nie bylo takiego pojecia.

> no ludzi chcesz zmieniac masowo?

Chce.

> producenci się łączą, bo odosobnieni nie daja rade nadążyć - czyli platformy i silniki się

> przenikają przez kilka marek.

Jesli nie bedzie 500-ek i garbusow to nie bede krzyczal.

> moze i jest mniej platform, ale to nie znaczy ze są gorsze i nie

> ma postepu.

Jest spowolniony. I z kapitalizmu robi sie unijny socjalizm.

> bosh. czyli wg Ciebie projekt pandy wymagal wiecej pracy niz 500tki?

Skupmy sie tylko na wyobrazni. Wiecej wyobrazni. Pracy...tez bo technicznie nic nie wymyslili przy 500-ce.

> tu sie absolutnie nie

> zgodzimy. pande mieli wymyslec od zera z zalozeniem coby nie powodowala odruchu wymiotnego.

I szacunek.

> 500tke musieli odtworzyc, ale dostosowac do obecnych wymogow i odswiezyc. dla mnie to drugie

> jest trudniejsze.

Nie jest. Pracuje w firmie, w ktorej m.in. projektujemy i produkujemy manipulatory do rozkruszania nadgabarytow. Na koncie mamy ich kilkanascie. Do nru 8 kazdy byl robiony od podstaw. Kolejne maja juz zunifikowane obrotnice (to mozna porownac do plyty w samochodzie), a ostatnio unifikujemy sterowanie (to z kolei taki silnik). Nie mow mi co jest trudniejsze.

> jak nowa 500tka nie

> przypominalaby starej - strzal w kolano.

Przypomina...wygladem...a silnikiem...Pande...nie, silnikiem nie przypomina, to JEST Panda.

> jest bo jesli te auta bylyby brzydkie to nici z zarabiania. to umie tylko subaru

Zgadzam sie w 100%. Jak sie jest glupim to mozna zarabiac tylko wygladem. A potem sie mowi, ze "glupota ludzka nie zna granic". Nie zna...bo milosc do niej jest slepa jak Stepien z 13-go i wielka jak mis z Misia.

> dobre podsumowanie -

Ja uwazam, ze mamy podobne zdanie...tylko inaczej o tym mowimy. Jedna jest roznica. Na mysl o tym Ty wygladasz tak smile.gif a ja tak frown.gif

Pozdro wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.