Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowa Alfa Giulietta

Featured Replies

Napisano

> Czyli Civic i Alfa 156 tez do kitu bo maja schowane klamki?

A kto mowi, ze do kitu? Jesli 5d chce byc 3d/coupe to niech stanie do porownania z nimi w glowa podniesiona.

Powtarzam. To Alfa jest brzydka czy Golf jest ladny skoro sa tak podobne?

Civic nikogo nie nasladuje. ok.gif

156 to historia, ale lepiej sie wpisuje w swoje czasy niz Giulietta w swoje.

Napisano

> Tak, niech bedzie, ja chcialem pokazac, ze te auta sa bardzo podobne i Alfa nie jest niczym

> wyjatkowym, a tylko wpisuje sie w trend czasow i jest takim samym - chociaz mniej udanym co

> pokazalem - klocem jak szostka.

Jest tylko samochodem, a stylista chyba bardziej zależało, aby przykuwała uwagę i ten cel osiągnęli.

> Przewaga Golfa polega na tym, ze niczego nie udaje. Jest klocem i mowi jestem klocem. A Alfa jest

> klocem i mówi jestem Giulia. To niedorzeczne!

Dlaczego? Golf ma nic nie udawać, bo taka jest strategia firmy, Alfa zawsze cos próbowała udawać, taka ich tradycja i tego sie obie marki trzymają smile.gif

Napisano

> Alfa zawsze cos próbowała udawać, taka ich tradycja

Nie bluźniuj nono.gif - to, że Fiat tę markę sponiewierał i doprowadził do tak pożałowania godnego stanu, nie znaczy, że "taka jest tradycja". Tradycja to się skończyła we wczesnych latach 80-tych.

Napisano

> Linia pod linia szyb bocznych. Plynniejsza i nie przerwana w Golfie jest odwazniej poprowadzona

> przez klapke wlewu paliwa. Alfa nie chce nadrobic klamka...bo ma klamke z VW. Tylny zderzak

> bardzo podobnie, prosto odciety. Nizsze, zadziorne reflektory przednie u tlustego Niemca i

> glupkowato wielkie jak u Jasia Fasoli lampy u modnej Wloszki. Linia przy progu prawie

> identyczna. Podobnie blotniki.

> To Golf VI jest tak piekny czy Giulietta tak brzydka, ze sa tak podobne chociaz bledy u Alfy widac

> jak na dloni, a u Golfa...plynnosc, naturalnosc.

Znaczy, ze co? Linia Alfy wzorowana na wielu wczesniejszych modelach (swoich) to w Twojej opinii nieudana kopia Golfa? niewiem.gif

Napisano

> Dlaczego? Golf ma nic nie udawać, bo taka jest strategia firmy, Alfa zawsze cos próbowała udawać,

> taka ich tradycja i tego sie obie marki trzymają

Mowisz?

Co udawala Milano? i GTV-6? 155?

O starszych modelach nawet nie wspominam...

Tak bardzo chcecie bawic sie w porownywanie i ocenianie stylistyki Alfy? Spoko, ale najpierw odrobcie porace domowa i przejrztyjscie ich najwazniejsze modele z calej ich historii. Moze wtedy zauwazycie, ze to co niektorym sie widzi jako wylupiaste slepia to uklon w strone, wlasnego, starszego modelu.

Napisano

> Dziwne wrażenie odnosisz, najwyraźniej boli cię, że Golf jest taki nudny

Sorry ale nie rozumiem.

> Nie jesteście zadowoleni ze swoich samochodów skoro koniecznie

> Golf to tylko samochód, zwykły wręcz nijaki. To, że taki jest nie znaczy, ze muszę być

> niezadowolony ze swojego samochodu.

> A tym bardziej traktowanie Golfa jako guru w tej klasie to jakies nieporozumienie.

> Zreszta co ja gadam, miliony much tez nie moga sie mylić.

> Po prostu większość ludzi do życia potrzebuje prostych rzeczy, dla jednych jest to Disco Polo, dla

> drugich np Golf

Poszukaj na tym forum posiadacza Golfa, który uważa swój samochód za wzorzec w klasie.

> Bo mi to generalnie wisi co ktoś sądzi o moim

> No nie masz wyboru

Ależ miałem. Miesiąc temu kupiłem samochód. Taki jaki mi się podobał. A Golfa nawet nie rozważałem.

> Uprzedzając pytanie - nie mam, nie miałem i nigdy nie jeździłem Golfem. Jedyne co mogę

> Ale właśnie się wypowiedziałeś

Poczytaj całość. Wypowiedziałem się o użytkownikach. Nie o samochodzie.

Napisano

> Bo to "klasa Golfa", to z czym porównywać?

No, ciekawi mnie kiedy w koncu w jakims tescie golf lub inny vw nie wygra hehe.gif

Napisano

> Nie bluźniuj - to, że Fiat tę markę sponiewierał i doprowadził do tak pożałowania godnego stanu,

> nie znaczy, że "taka jest tradycja". Tradycja to się skończyła we wczesnych latach 80-tych.

kto by tak odległe czasy pamietał zlosnik.gif

Napisano

> Jest tylko samochodem, a stylista chyba bardziej zależało, aby przykuwała uwagę i ten cel

> osiągnęli.

Bardzo dobrze powiedziane! Milosnikowi uwage przykuwa nawet Lada Samara, a Giulietta ma porwac laikow, galerianki, celebrytow i czytelnikow tabloidow.

Mozemy to uznac za podsumowanie. ok.gif

> Dlaczego? Golf ma nic nie udawać, bo taka jest strategia firmy, Alfa zawsze cos próbowała udawać

Oooo...jaki gwalt na Wloszce! nono.gif Absolutnie sie nie zgadzam. Giulietta - podobnie jak Fiat 500 - to proba powrotu do przeszlosci. Oczywiscie nieudana bo nie ma za zadanie wskrzesic cos tylko na bazie sentymentow zbic kase. Bledy stylistyczne sa podyktowane tym, ze w dzisiejszych czasach pewne detale sie nie spodobaja SZEROKIEJ publicznosci, ktora nie ma pojecia jak Giulietta kiedys wygladala, dziennikarze napisza, ze klamke sie zle trzyma i nie da sie drzwi otworzyc po wypadku, a to tylko bedzie ciagnelo sprzedaz w dol. Dlatego Alfa upycha ile sie da z hitu (Golfa) do Alfy, ale mowi, ze to Giulia z sercem goracym i dusza przepelniona miloscia.

> taka ich tradycja i tego sie obie marki trzymają

Nie zgadzam sie. Poza tym nie mozna tego akceptowac. Bo to oszukiwanie, a nie tradycja.

Napisano

Ale co ta alfa ma poza klamka wziete z golfa ? hmm.gif

Aha no i cos dla fana klamek - aveo fl

284157909-1538504.jpg

Napisano

> Znaczy, ze co?

Alfa Romeo Giulietta to zwykle, tanie, popularne auto kompaktowe z obiektywnie widocznymi wadami stylistycznymi. Czyli malo udany projekt wpisany w aktualny trend. Bo samochody projektowane w podobnym czasie sa podobne. Detale, ktore mogly wyostrzyc zwyczajnosc sa popsute w imie ergonomii czy ekonomii.

Przyklad Golfa jest po to, zeby pokazac, ze auto - jak mowimy - nudne jak pralka jest bardziej harmonijne i eleganckie niz "krolowa wloskiego stylu".

Napisano

> Giulietta ma porwac

> laikow, galerianki, celebrytow i czytelnikow tabloidow.

> Mozemy to uznac za podsumowanie.

dodaj jeszcze homoseksualistów, bigamistów, alimenciarzy, prenumeratorów słowa na niedzielę i uczestników pieszej wycieczki o odznakę nizinna PTTK... hahaha.gif

> Giulietta - podobnie jak Fiat 500 - to

> proba powrotu do przeszlosci. Oczywiscie nieudana bo nie ma za zadanie wskrzesic cos tylko na

> bazie sentymentow zbic kase

Jeszcze nie było oficjalnej premiery a Ty już werdykt wystawiasz? fiu fiu... nostradamusie przestań, bo się rumienie ...

O ile wiem sprzedaż 500 nie spada więc produkt okazał się udany... To chyba o to chodzi w tym biznesie? VW produkując jeden model od 30 lat nie wskrzesza sentymentów? Dziadek miał, ojciec miał to i ja będę miał golfa...

> Bledy stylistyczne sa podyktowane tym, ze w dzisiejszych czasach

> pewne detale sie nie spodobaja SZEROKIEJ publicznosci, ktora nie ma pojecia jak Giulietta

> kiedys wygladala,

A kogo to obchodzi jak wyglądała patrząc na obecny wyrób? Jak patrzę na golfa to nie wspominam parchatej jedynki z lat 70, bo po jaką cholerę? Jak patrzysz na obecnego civica to też masz, żal, że nijak nie wygląda jak pierwowzór? Byłbyś idealnym klientem AvtoVAZ i jego sztandarowego wyrobu łady 2104, który ciągle nawiązuje do korzeni hehe.gif

> dziennikarze napisza, ze klamke sie zle trzyma i nie da sie drzwi otworzyc

> po wypadku, a to tylko bedzie ciagnelo sprzedaz w dol.

kiedy ostatnim razem coś takiego napisali i komu poszła sprzedaż w dół?

> Dlatego Alfa upycha ile sie da z hitu

> (Golfa) do Alfy,

hitem golfa są klamki?

> ale mowi, ze to Giulia z sercem goracym i dusza przepelniona miloscia.

> Nie zgadzam sie. Poza tym nie mozna tego akceptowac. Bo to oszukiwanie, a nie tradycja.

Aha... czyli sama zmiana nazwy załatwi sprawę. Doskonała rozprawa...

Napisano

> Ale co ta alfa ma poza klamka wziete z golfa ?

Nie wiem, poszukaj. Autor watku zamiescil jedno zdjecie. Pokazalem tez inne podobienstwa. Widac je, prawda? Ta Alfa powinna nazywac sie 148, a nie udawac romantycznych uniesien w klasie "wszyscy jestesmy tacy sami".

> Aha no i cos dla fana klamek - aveo fl

To daje tylko mozliwosc porownania z 3d...i nie jest ani brzydkie, ani cudowne. Szczegolnie gdy teraz stalo sie tak popularne. Za jakis czas bedzie trend na widoczne, piekne klamki tylne.

Napisano

> Alfa Romeo Giulietta to zwykle, tanie, popularne

STOP! Dziękujemy Panu...

najtańszy model tego zwykłego, "taniego" i "popularnego" auta

kosztuje "tylko" 69900... jakiś tekst Gdzie widzisz tą taniość gdzie najtańszy golf 5dr kosztuje 59630 ( http://cenniki.konfigurator-vw.pl/pdf/nowy_golf_5-drzwiowy.pdf )

Gdzie widzisz jego popularność zwłaszcza, że to istna nowość na rynku bez dni otwartych?

O czym Ty w ogóle piszesz, bo nie o otaczającej Cię rzeczywistości?

> auto kompaktowe z obiektywnie widocznymi wadami

> stylistycznymi.

A pisałeś, że z instytutem wzornictwa nie masz nic wspólnego a nadal bajdurzysz...

> Czyli malo udany projekt wpisany w aktualny trend.

Znowu pleciesz. Pogadamy za trzy lata. Jeden były moderator też nabijał się z sida jak wchodził na rynek i teraz przełknąć tej nazwy nie może...

> Przyklad Golfa jest po to, zeby pokazac, ze auto - jak mowimy - nudne jak pralka jest bardziej

> harmonijne i eleganckie niz "krolowa wloskiego stylu".

Ta jasne. Poznałeś reakcje ludzi, że tak piszesz czy wymyślasz fakty? Zapytaj ludzi co jest bardziej eleganckie a nie feruj wyroku w tej rozprawie/łamańcu stylu i wzornictwa użytkowego... Arcadius się qrna znalazł który na eliminacje do eurowizji ubrał jedną z uczestniczek w podarte zasłony a tamta durna wylazła jak menel na scenę dumna, że ma szmaty od takiego wspaniałego kreatora... Obraz nędzy i rozpaczy...

Napisano

> To daje tylko mozliwosc porownania z 3d...i nie jest ani brzydkie, ani cudowne. Szczegolnie gdy

> teraz stalo sie tak popularne. Za jakis czas bedzie trend na widoczne, piekne klamki tylne.

Samochód z zaspawanymi klamkami porównasz do buggy?

Napisano

> Nie zgadzam sie. Poza tym nie mozna tego akceptowac. Bo to oszukiwanie, a nie tradycja.

To jest masówka, ma sie sprzedawać i zarabiać.

Podniecać się będzie kilku facetów, przeważnie takich co to sobie tylko pomarzyć mogą.

A reszta i tak kupuje disco polo i golfy, wiec chyba sam rozumiesz, że bawienie się w sentymenty kasy nie przyniesie, nie w tak masowym produkcie.

Nie mam pojęcia jak będzie się sprzedawać ta ALfa, ale na pewno zwraca uwagę, nawet jak jest podobna do nosorożca i życzę im aby tylko na oglądaniu się przez klientów nie skończyło.

Zobaczymy ok.gif

Napisano

> dodaj jeszcze homoseksualistów, bigamistów, alimenciarzy, prenumeratorów słowa na niedzielę i

> uczestników pieszej wycieczki o odznakę nizinna PTTK...

Dodaje. I jeszcze grzybiarzy, ktorzy na muchomora mowia kurka z elementami stylistycznymi podgrzybka. biglaugh.gif

> O ile wiem sprzedaż 500 nie spada więc produkt okazał się udany...

Finansowo genialny, a nie udany. Motoryzacyjnie dramatyczny.

> To chyba o to chodzi w tym

> biznesie?

W biznesie tak, w motoryzacji jako hobby - nie.

> VW produkując jeden model od 30 lat nie wskrzesza sentymentów? Dziadek miał, ojciec

> miał to i ja będę miał golfa...

Dokopiemy Golfowi i to uratuje reputacje Giulietty? Dokopmy bo to jest kiepskie auto z trwalym - kiedys - zawieszeniem. Ale glowne zalozenia Golfa sie nie zmieniaja. Natomiast nasi bohaterowie kreca.

Jestem daleki o zachwytu nad Golfem. Chce wlasnie pokazac, ze to podobienstwo Giulietty nie moze stawiac jej wyzej od niego. Pomijam efekt, ze im wyzej sie skacze tym nizej sie spada.

> A kogo to obchodzi jak wyglądała patrząc na obecny wyrób?

Mnie! I powinno obchodzic kazdego, komu nie jest obojetna przyszlosc motoryzacji. Hobbystow.

> Jak patrzę na golfa to nie wspominam

> parchatej jedynki z lat 70, bo po jaką cholerę?

Bo historia jest pasjonujaca i uczy zycia. wazniak.gif Ale zabrzmialo. biglaugh.gif

> Jak patrzysz na obecnego civica to też masz,

> żal, że nijak nie wygląda jak pierwowzór?

Nie, ciesze sie, ze Japonczyk(!) pokazal cos nowego gdy Wloch probuje robic xero.

Alfa chce zrobic cos co wygladalo jak dawniej, a jej nie wychodzi. VW czy Honda nie chce. Tyle.

Wiele lat temu slyszalem taki hip hop polski: "...jest powielaczem, mozna go porownac tylko z obsranym sraczem...". Czy cos takiego. Z tym mozna porownac projektantow Giulietty i 500-ki. zakrecony.gif

> Byłbyś idealnym klientem AvtoVAZ i jego

> sztandarowego wyrobu łady 2104, który ciągle nawiązuje do korzeni

Nie ma z czego kpic.

> kiedy ostatnim razem coś takiego napisali i komu poszła sprzedaż w dół?

Za mocne slowa, ze sie ich czepiasz? biglaugh.gif

> hitem golfa są klamki?

Hit sprzedazy to Golf. Klamki Alfy to tez Golf. Czyli Alfa to hit. spineyes.gif Prosze Cie...

> Aha... czyli sama zmiana nazwy załatwi sprawę. Doskonała rozprawa...

Nie zalatwi. Sprawe zalatwi jesli Alfa zrobi ciekawe, nowatorskie auto i odchrzani sie od Giulietty, Sprinta, Alfasuda, GTV czy Spidera. Niech popracuja nad eko-boxerem, niech sprobuja wyrzucic z Europy Mazde MX-5 nowym Spiderem. Niech ukradna mega technologie RWD od Chryslera przez Lancie.

Ale musze pochwalic tez Alfe za zakonczenie producji Brery. Po mesku naprawili swoj blad. Brawo.

Napisano

> najtańszy model tego zwykłego, "taniego" i "popularnego" auta

Zgubilem cudzyslow. Moja wina.

"Tani" = oplacalny w produkcji przy cenie, ktora podales.

"Popularny" = produkowany seryjnie.

> kosztuje "tylko" 69900

Cena typowo zakonczona jak promocja w Biedronce. A wiec bez serca bylibysmy czym?

> O czym Ty w ogóle piszesz, bo nie o otaczającej Cię rzeczywistości?

Przepraszam. Techniczne bledy podszyte checia skrocenia postow...bo moje znowu najdluzsze. blush.gif

> A pisałeś, że z instytutem wzornictwa nie masz nic wspólnego a nadal bajdurzysz...

Ja mam oczy...i okulary, a Ty nie? Nie widzisz tego na zdjeciach? Tego co napisalem.

> Znowu pleciesz. Pogadamy za trzy lata. Jeden były moderator też nabijał się z sida jak wchodził na

> rynek i teraz przełknąć tej nazwy nie może...

Nie ma i nie bedzie to mialo nic wspolnego. Ja sie z Cee'da tez moge nabijac, ale Giulietta mnie wkurza, a nie smieszy.

> Poznałeś reakcje ludzi, że tak piszesz czy wymyślasz fakty?

Poznaje w tym watku m.in.

> Zapytaj ludzi co jest

> bardziej eleganckie a nie feruj wyroku

Motoryzacja to nie referendum, zeby pytac ludzi. To nie demokracja, zeby glosowac na kandydatow. Koncerny doskonale wiedza na co lud jest lasy i sprzedaja TANIE auto za WYSOKA cene.

To jak sprzedawanie powypadkowego auta jako nowka sztuka. Jeden zobaczy nowy lakier i powie, ze wczoraj malowany, a drugi powie, ze pieknie lakier utrzymany jak na 10-latka.

> Arcadius się qrna znalazł który na eliminacje do eurowizji ubrał jedną z

> uczestniczek w podarte zasłony a tamta durna wylazła jak menel na scenę dumna, że ma szmaty od

> takiego wspaniałego kreatora... Obraz nędzy i rozpaczy...

Hmmm...ciekawe, slabo znam sie na modzie. Mozna Arcadiusa porownac do Alfy? Czy to przerost marki nad efektem?

Napisano

> A Alfa jest

> klocem i mowi jestem Giulia. To niedorzeczne!

dokładnie, w szczególności gdy porównamy ją do prawdziwej Giulii

873507.jpg

palacz.gif

Napisano

> To jest masówka, ma sie sprzedawać i zarabiać.

Tak, tak, tak wlasnie! To chcialem powiedziec umieszczjac zdjecie Golfa VI podkreslajac MINIMALNA przewage stylistyczna Volkswagena.

> Podniecać się będzie kilku facetów, przeważnie takich co to sobie tylko pomarzyć mogą.

Ja marze o tym, zeby globalna reakcja na takie auta jak Giulietta byla ANTY. Wtedy koncerny zaczna rzadziej zmieniac modele, ale beda sie bardziej starac i bedziemy jezdzic super samochodami.

> A reszta i tak kupuje disco polo i golfy, wiec chyba sam rozumiesz, że bawienie się w sentymenty

> kasy nie przyniesie, nie w tak masowym produkcie.

Alfa i Fiat sie bawi w sentymenty. Bawi sie brzydko bo oszukuje ludzi. Bawi sie tez nie bez bledow.

> Nie mam pojęcia jak będzie się sprzedawać ta ALfa, ale na pewno zwraca uwagę, nawet jak jest

> podobna do nosorożca i życzę im aby tylko na oglądaniu się przez klientów nie skończyło.

A wystarczy zmienic boczna klamke i z przodu zrobic okragle reflektory + grill z 147, albo do tego, trojkatnego grilla dac prostokatne reflektory, ostre. I tak bylaby masowka, i tak byloby JTD i FWD. Ale byloby dopracowane, konsekwentne i ladne.

Napisano

Golf czy Alfa jeden pies. I to i to jest samochodem, a czy się komuś podoba czy nie, to jego indywidualna sprawa. Poza tym to tylko samochód, który ma za zadanie przemieszczanie się człowieka z punktu A do B i nie rozumiem podniet spowodowanych danym modelem. Z mojego punktu widzenia wyglądało to tak: zobaczyłem Golfa, no fajny, odwróciłem się i poszedłem w swoją stronę. Zobaczyłem Alfę, no fajna, odwróciłem się i poszedłem w swoją stronę. Ta dyskusja o wyższości jednego nad drugim jest bez sensu. No ale trzeba sobie czymś umilać czas smile.gif Osobiście nie kupiłbym ani Golfa, ani Alfy.

Napisano

Zobaczcie na klamki Giulietty. Ten model mam przed oczami mowiac Giulietta...

284159031-Alfa_Romeo_Giulietta_1984m2.jpg

post-1754-14352509604233_thumb.jpg

Napisano

> Dodaje. I jeszcze grzybiarzy, ktorzy na muchomora mowia kurka z elementami stylistycznymi

> podgrzybka.

zlosnik.gifok.gif

> Finansowo genialny, a nie udany. Motoryzacyjnie dramatyczny.

konsumenci zadecydowali swoimi pieniędzmi i nijak ma się do tego co prawisz...

> W biznesie tak, w motoryzacji jako hobby - nie.

Sprzedaż nowych aut i ich projektowanie to nie hobby... Hobby to lakierowanie starej renówki u zaprzyjaźnionego lakiernika...

> Dokopiemy Golfowi i to uratuje reputacje Giulietty? Dokopmy bo to jest kiepskie auto z trwalym -

> kiedys - zawieszeniem. Ale glowne zalozenia Golfa sie nie zmieniaja. Natomiast nasi

> bohaterowie kreca.

Chwilunia... Wspominasz z rozrzewnieniem pierwowzory to podałem prosty przykład tradycji jednego modelu... Gdzie tu widzisz atak na cokolwiek? Samo mówienie o golfie to wg niektórych onanistów autokącikowych to atak, bo w dobrym tonie jest w ogóle o nim nie mówić, ale Ty chyba nie potrzebujesz takiego marnego stymulatora, co?

> Jestem daleki o zachwytu nad Golfem. Chce wlasnie pokazac, ze to podobienstwo Giulietty nie moze

> stawiac jej wyzej od niego.

Sęk w tym, że podobieństwa nie ma żadnego i na siłę próbujesz udowodnić, że tak nie jest... Dwa różne bieguny stylistyczne, dwa różne kręgi odbiorców, dwa różne krążące zabobony o jakości... nie ma tutaj znaku równości...

> Pomijam efekt, ze im wyzej sie skacze tym nizej sie spada.

Sugerujesz, że ktoś tu kogoś chce przeskoczyć? Chyba nie zauważyłeś, że sami zainteresowani w ogóle nie widzą, że stanęli do konkursu...

> Mnie! I powinno obchodzic kazdego, komu nie jest obojetna przyszlosc motoryzacji. Hobbystow.

A kim Ty jesteś? Forumowym truwerem piszącym o samochodach które znasz tylko z internetu? Idź i kup nowe auto i wtedy jako uprawniony konsument skarż się producentowi lub podpowiadaj mu. Zresztą każdy ma tylu ludzi na etatach w fabryce, że taki cienki śpiew jakichś forumowych biesiadników jest traktowany jako lokalny folklor...

> Bo historia jest pasjonujaca i uczy zycia. Ale zabrzmialo.

Może dla Ciebie historia pospolitego kompakta jest pasjonująca, ale to lichy kaliber nawet przy historii tańca... ergo poziom zainteresowania jak tematami w wielkiej grze o 25tysięcy...

> Nie, ciesze sie, ze Japonczyk(!) pokazal cos nowego gdy Wloch probuje robic xero.

Heh... ale z Ciebie ignorant hehe.gif Wiedziałeś, że projektant civica spędził kilka miesięcy we Włoszech aby nabrał weny i jego największym su©kcesem było zerżnięcie tylnej klamki od alfy w wersji 5dr nad którą teraz tak dramatycznie rozprawiasz? hahaha.gif Widzisz jak historia uczy? Braki masz hehe.gif

> Alfa chce zrobic cos co wygladalo jak dawniej, a jej nie wychodzi.

Moim zdaniem wyszło im to świetnie. Zresztą historia motoryzacji na którą się tak powołujesz i piszesz, że niby uczy to jednak nie skorzystałeś z tej lekcji i ponowne pokazuje, że jesteś albo nieukiem albo ignorantem...

Tytuł European Car of the Year alfa zdobyła za model 147 i 156, ale nie przeszkadza Ci to ferować wyroków nad dramatyczną stylistyką tego producenta. Zobacz większe głowy rozprawiały o tym i wnioski wyciągnęli zupełnie inne...

> Wiele lat temu slyszalem taki hip hop polski: "...jest powielaczem, mozna go porownac tylko z

> obsranym sraczem...". Czy cos takiego. Z tym mozna porownac projektantow Giulietty i 500-ki.

sorkens, ale powielaczem to tutaj jest golfer, który nijak się zmienił przez te trzydzieści lat... Co generacja to delikatna zmiana. Szczytem wszystkiego była ostatnia zmiana generacji, która wygląda jak zwykły lifting. Może zaprzeczysz?

> Za mocne slowa, ze sie ich czepiasz?

Populistyczny bełkot dlatego pytam...

> Hit sprzedazy to Golf. Klamki Alfy to tez Golf. Czyli Alfa to hit. Prosze Cie...

Przecież to Twoja tez nie moja.

> Nie zalatwi. Sprawe zalatwi jesli Alfa zrobi ciekawe, nowatorskie auto

Aha... Czyli wg Twojej teorii Ciekawym i nowatorskim autem jest Golf a Giulietta to stylistyczny powielony sracz skopiownay na dodatek od golfa? Marnujesz się. Bajki powinieneś pisać dla dorosłych.

> i odchrzani sie od

> Giulietty, Sprinta, Alfasuda, GTV czy Spidera.

A gdzie widzisz nawiązanie do tych modeli? Wskaż paluszkiem.

> Niech popracuja nad eko-boxerem,

I co kupisz wtedy giuliettę z tym boxerem? Serio pytam.

> Ale musze pochwalic tez Alfe za zakonczenie producji Brery. Po mesku naprawili swoj blad. Brawo.

Wisi mi to i powiewa. Nieosiągalne dla mnie auto to nawet nie będę o nim rozmawiał. Lubie dyktować o rzeczach w zasięgu mojej ręki a nie o rzeczach jakie mi się przyśniły. Dobra rada ok.gif

Napisano

> Zgubilem cudzyslow. Moja wina.

> "Tani" = oplacalny w produkcji przy cenie, ktora podales.

> "Popularny" = produkowany seryjnie.

Każde auto jest "popularne"... Problem pojawia się kiedy całe stocki zalegają tymi popularnymi autami...

> Cena typowo zakonczona jak promocja w Biedronce. A wiec bez serca bylibysmy czym?

Znaczy się pomijasz fakt, że 10 klocków to grubo nawet jak na biedronkę?

> Ja mam oczy...i okulary, a Ty nie? Nie widzisz tego na zdjeciach? Tego co napisalem.

Ja mam oczy, ale nie mam okularów, bo wzrok mam jeszcze dobry. Może powinieneś zmienić swoje, bo za słabe już są?

> Nie ma i nie bedzie to mialo nic wspolnego. Ja sie z Cee'da tez moge nabijac, ale Giulietta mnie

> wkurza, a nie smieszy.

Jednak budzi w Tobie emocje. To dobrze. Widać w praktyce jak sztuka działa na człowieka hehe.gif

> Motoryzacja to nie referendum, zeby pytac ludzi. To nie demokracja, zeby glosowac na kandydatow.

No może jednak wypadałby zapytać konsumentów zanim wyprodukuje się samochód nikomu niepotrzebny... Patrz avantime...

> Koncerny doskonale wiedza na co lud jest lasy i sprzedaja TANIE auto za WYSOKA cene.

Klasa kompakt to żadne odkrycie. To najlepiej sprzedający się segment. Nawet dziecko to wie.

> To jak sprzedawanie powypadkowego auta jako nowka sztuka. Jeden zobaczy nowy lakier i powie, ze

> wczoraj malowany, a drugi powie, ze pieknie lakier utrzymany jak na 10-latka.

Sęk w tym, że w środku śmierdzi papierosami, tapicerka jest wytarta i z bagażnika dobiega zapaszek stęchlizny... Dostrzegasz różnicę między nówką a dziesięciolatkiem?

> Hmmm...ciekawe, slabo znam sie na modzie. Mozna Arcadiusa porownac do Alfy? Czy to przerost marki

> nad efektem?

Ja też. Dlatego nie słucham onanistów tylko kieruję się własnym gustem. ok.gif

Napisano

> Golf czy Alfa jeden pies.

Tylko jako argument przeciw Alfie. zlosnik.gif

> I to i to jest samochodem, a czy się komuś podoba czy nie, to jego

> indywidualna sprawa.

Moze w domu, ale nie na internetowym forum publicznym. nono.gif

> Poza tym to tylko samochód, który ma za zadanie przemieszczanie się

> człowieka z punktu A do B i nie rozumiem podniet spowodowanych danym modelem.

Radosc z jazdy samochodem mozna porownac tylko do jazdy...czyms innym. Bez podniet to sie siega po narkotyki. czacha.gif

> Z mojego punktu

> widzenia wyglądało to tak: zobaczyłem Golfa, no fajny, odwróciłem się i poszedłem w swoją

> stronę. Zobaczyłem Alfę, no fajna, odwróciłem się i poszedłem w swoją stronę. Ta dyskusja o

> wyższości jednego nad drugim jest bez sensu.

Nie chodzi o wyzszosc Golfa nad AR, a o apel, zeby nie robic z aut "zapusc brode jak twoj dziadek". screwy.gif

> No ale trzeba sobie czymś umilać czas

Dokladnie. cool.gif

> Osobiście

> nie kupiłbym ani Golfa, ani Alfy.

100% zgody. ok.gif

Napisano

> A czemu nie ten:

Bo poczatek lat 80-tych to poczatek mojego zainteresowania samochodami. "Moja" Giuliette pamietam na zywo, a tej... niewiem.gif

Napisano

> Zobaczcie na klamki Giulietty. Ten model mam przed oczami mowiac Giulietta...

I Ty mowisz o klasycznej linii... hehe.gif a dajesz najbrzydsza alfre jaka sie da hahaha.gif

cfs_679_0_big.jpg

Napisano

> Zobaczcie na klamki Giulietty. Ten model mam przed oczami mowiac Giulietta...

zlosnik2.gif

teraz to się nie dziwię czemu Ci nowa alfa nie pasuje do pierwowzoru hehe.gif

takie klamki to miałem P305 hehe.gif

Napisano

> Tak, tak, tak wlasnie! To chcialem powiedziec umieszczjac zdjecie Golfa VI podkreslajac MINIMALNA

> przewage stylistyczna Volkswagena.

łomatko jaka jałowa dyskusja smile.gif

Golf VI i stylistyka to oksymoron. VW i stylistyka to oksymoron. Alfa za to ma odwage jechać troche bardziej po bandzie - i albo sie podoba albo nie - ale nie jest nijaka jak toyota czy VW zeby wszystkim sie wpasowac w gust... i brawo im za to.

> Ja marze o tym, zeby globalna reakcja na takie auta jak Giulietta byla ANTY. Wtedy koncerny zaczna

> rzadziej zmieniac modele, ale beda sie bardziej starac i bedziemy jezdzic super samochodami.

a ten cykl zmian modeli to wg Ciebie z czego wynika? bo wlasnie taka jest potrzeba rynku, model zyje gora 6 lat bo sie nudzi, a i tak po trzech przechodzi lisfting, bo zaczyna wygladac staro... i oby nie wrocily czasy gdzie klepalo sie Golfa I kilkanascie lat... bo to przypomina komunizm.

> Alfa i Fiat sie bawi w sentymenty. Bawi sie brzydko bo oszukuje ludzi. Bawi sie tez nie bez bledow.

bawi sie skutecznie. 500, nowe alfy + kooperacja z Abarthem - w moich oczach duzo zyskali vs szara masa hyundaiow, skody, vw i toyoty.

gdzie Ty tu widzisz oszukiwanie? bo stara 500tka byla robiona z dobroci serca, zamilowania do stylistyki? fiat wtedy robil auta charytatywnie? moze stracil dusze?

bez przesady smile.gif

> A wystarczy zmienic boczna klamke i z przodu zrobic okragle reflektory + grill z 147, albo do tego,

> trojkatnego grilla dac prostokatne reflektory, ostre. I tak bylaby masowka, i tak byloby JTD i

> FWD. Ale byloby dopracowane, konsekwentne i ladne.

kwestia gustu, a o tym sie nie dyskutuje. w golfie tez wystarczy zmienic wiekszosc rzeczy, zeby stal sie ladnym autem. no ale to tylko polski blacharz do rade...

Napisano

> Bo poczatek lat 80-tych to poczatek mojego zainteresowania samochodami. "Moja" Giuliette pamietam

> na zywo, a tej...

Ale Giulietta 116 to już początki trudnych czasów dla AR - poprzednia Giulietta była sukcesem i kojarzyła się dobrze, liczono na to, że dobrze kojarzona nazwa pomoże sprzedawać i tą.

Napisano

> konsumenci zadecydowali swoimi pieniędzmi i nijak ma się do tego co prawisz...

Komercja. Moge tylko prawic.

> Sprzedaż nowych aut i ich projektowanie to nie hobby... Hobby to lakierowanie starej renówki u

> zaprzyjaźnionego lakiernika...

No to znajdz mi synonim do hobby lub slowo okreslajace zainteresowanie sprzdaza i projektowaniem.

> Chwilunia... Wspominasz z rozrzewnieniem pierwowzory to podałem prosty przykład tradycji jednego

> modelu... Gdzie tu widzisz atak na cokolwiek?

To, ze Golf jest kiepski nie sprawi, ze Alfa bedzie OK. Porownanie mialo pokazac, ze Giulietta jest zwykla, a nie gorsza/lepsza od Golfa.

> Sęk w tym, że podobieństwa nie ma żadnego i na siłę próbujesz udowodnić, że tak nie jest...

Jaka sile? Masz zdjecia, patrz.

> Dwa

> różne bieguny stylistyczne, dwa różne kręgi odbiorców, dwa różne krążące zabobony o jakości...

> nie ma tutaj znaku równości...

Legendy, a obraz jest wymowny.

> Sugerujesz, że ktoś tu kogoś chce przeskoczyć? Chyba nie zauważyłeś, że sami zainteresowani w ogóle

> nie widzą, że stanęli do konkursu...

Reklame Giulietty znam juz chyba na pamiec. Ciagle mi powtarza, ze ma serce. Po co?

> A kim Ty jesteś? Forumowym truwerem piszącym o samochodach które znasz tylko z internetu? Idź i kup

> nowe auto i wtedy jako uprawniony konsument skarż się producentowi lub podpowiadaj mu.

Przepraszam, ze mnie cos obchodzi. blush.gif

> Zresztą

> każdy ma tylu ludzi na etatach w fabryce, że taki cienki śpiew jakichś forumowych biesiadników

> jest traktowany jako lokalny folklor...

Chodzmy na grzyby. spineyes.gif

> Może dla Ciebie historia pospolitego kompakta jest pasjonująca, ale to lichy kaliber nawet przy

> historii tańca... ergo poziom zainteresowania jak tematami w wielkiej grze o 25tysięcy...

No widzisz, masz bardziej prestizowe pasje, ale mlodziezowka SLD powinna Cie wziac na lekcje tolerancji. wink.gif

> Heh... ale z Ciebie ignorant Wiedziałeś, że projektant civica spędził kilka miesięcy we Włoszech

> aby nabrał weny

hehe.gif To moze projektant Giulietty powinien jechac do Tokyo? W szkole byly takie, wartosciowe wymiany. biglaugh.gif

> i jego największym su©kcesem było zerżnięcie tylnej klamki od alfy w wersji

> 5dr nad którą teraz tak dramatycznie rozprawiasz?

Ja rozprawiam o przedniej klamce, a Ty o tylnej.

> Widzisz jak historia uczy? Braki masz

Braki to pikus przy problemach interpretacyjnych.

Wniosek: Alfa musi byc ladna...bo skoro Japonczycy we Wloszech szukaja natchnienia to nie ma opcji.

A wiesz, ze ja pierwszy raz bylem we Wloszech w 1990 roku? Potem jeszcze w 1996, 1999...i kilka razy pozniej. Nie moge sie mylic co do pieknego stylu. Wiesz ile chlonalem Rzym, Watykan, Garde, Wenecje i wloskie Alpy? Wciaz mam w plucach wloskie powietrze. Wiec o gustach ze mna nie dyskutuj. zakrecony.gif

> ponowne pokazuje, że jesteś albo nieukiem albo ignorantem...

Tylko ignorant nie odroznia nieuka od ignoranta...albo nieuk. biglaugh.gif

> Tytuł European Car of the Year alfa zdobyła za model 147 i 156, ale nie przeszkadza Ci to ferować

> wyroków nad dramatyczną stylistyką tego producenta.

Skup sie nad Giulietta. Jedziesz w ogol i czekasz, zebym odpowiedzial, ze Yaris i Prius tez maja COTY. I Golf III tez. Bez sensu gadanie.

> Zobacz większe głowy rozprawiały o tym i

> wnioski wyciągnęli zupełnie inne...

Dziennikarze? zlosnik.gif Nie szukaj idoli do cytowania tylko sam sie skup.

> sorkens, ale powielaczem to tutaj jest golfer, który nijak się zmienił przez te trzydzieści lat...

No jest, jest...tylko bardziej harmonijny.

> Co generacja to delikatna zmiana. Szczytem wszystkiego była ostatnia zmiana generacji, która

> wygląda jak zwykły lifting. Może zaprzeczysz?

Nie.

> Aha... Czyli wg Twojej teorii Ciekawym i nowatorskim autem jest Golf

Nie. Ale nikt nie krzyczy, ze jest sliczny.

> a Giulietta to stylistyczny

> powielony sracz skopiownay na dodatek od golfa?

Nadinterpretacja.

> Marnujesz się. Bajki powinieneś pisać dla

> dorosłych.

To prawda.

> A gdzie widzisz nawiązanie do tych modeli? Wskaż paluszkiem.

Nie widze nawiazan tylko mowie, zebyw przyszlosci ich nie bylo bo zrobic dobrego nastepce po 30 latach jest bardzo trudno, a w wiekszosci przypadkow to niemozliwe.

> I co kupisz wtedy giuliettę z tym boxerem? Serio pytam.

Nie wiem czy kupie...ale wtedy wielki szacunek dla Alfy.

> Wisi mi to i powiewa. Nieosiągalne dla mnie auto to nawet nie będę o nim rozmawiał. Lubie dyktować

> o rzeczach w zasięgu mojej ręki a nie o rzeczach jakie mi się przyśniły. Dobra rada

Zla rada...i smutna...taka...niemiecka... hehe.gif

Pozdrawiam!

Napisano

> Każde auto jest "popularne"

W ich morzu plywa sobie nowy model AR.

> Znaczy się pomijasz fakt, że 10 klocków to grubo nawet jak na biedronkę?

10 klockow to nie jest grubo...chyba, ze cofniemy sie o 15 lat.

> Ja mam oczy, ale nie mam okularów, bo wzrok mam jeszcze dobry. Może powinieneś zmienić swoje, bo za

> słabe już są?

Mam nowki bo mi corka stare zlamala. kara.gif

> Jednak budzi w Tobie emocje. To dobrze. Widać w praktyce jak sztuka działa na człowieka

Oczywiscie, ze dziala...gdyby nie dzialala to bym sie tu w zyciu nie zarejestrowal. Ale szkoda, ze...no w ten sposob dziala.

> No może jednak wypadałby zapytać konsumentów zanim wyprodukuje się samochód nikomu niepotrzebny...

> Patrz avantime...

Nie zgadzam sie, ze tlum decyduje o wartosci samochodu. A moze "Wartosci".

> Sęk w tym, że w środku śmierdzi papierosami, tapicerka jest wytarta i z bagażnika dobiega zapaszek

> stęchlizny... Dostrzegasz różnicę między nówką a dziesięciolatkiem?

O wlasnie. I ten smierdzacy to jest wlasnie Alfa. Pozornie cacko, a w srodku...

> Ja też. Dlatego nie słucham onanistów tylko kieruję się własnym gustem.

To jestes bardziej dojrzaly. Bo ja kieruje sie zmyslami, ktore kreuja i modeluja nieustannie gust. I tu chyba jest roznica miedzy nami. Ty sie trzymasz wypracowanych standardow, a ja na biezaco koryguje je.

Pozdrawiam!

Napisano

> I Ty mowisz o klasycznej linii... a dajesz najbrzydsza alfre jaka sie da

Ja? Giulietta 2010 nawiazuje do tej mojej, a ta...to jest 147.

Mowa o grillu.

Chyba, ze chodzilo im o Giulie... niewiem.gif

800px-Alfa_giulia_nova_v_sst.jpg

Napisano

> Ja? Giulietta 2010 nawiazuje do tej mojej, a ta...to jest 147.

> Mowa o grillu.

> Chyba, ze chodzilo im o Giulie...

btw. pierwsza wielkoseryjna fura która robiła >200km/h zlosnik.gif

Napisano

> teraz to się nie dziwię czemu Ci nowa alfa nie pasuje do pierwowzoru

No widzisz...bez zdjec nie damy rady. ok.gif

> takie klamki to miałem P305

No...i o co chodzi z moim Golfem?

Napisano

> łomatko jaka jałowa dyskusja

Wlacz D.

> Golf VI i stylistyka to oksymoron. VW i stylistyka to oksymoron.

Szowinizm jakiego...duzo. crazy.gif

> Alfa za to ma odwage jechać troche

> bardziej po bandzie

To jest mysl! Po bandzie i od razu klamka bedzie fajniejsza! hehe.gif

> i albo sie podoba albo nie

Alfa to nie Rodius. To Ssangyong pojechal po bandzie. Alfie sie nie godzi.

> ale nie jest nijaka jak toyota czy VW zeby

> wszystkim sie wpasowac w gust... i brawo im za to.

Wlasnie o to chodzi, ze jest! Jest! I o to ten krzyk.

> a ten cykl zmian modeli to wg Ciebie z czego wynika? bo wlasnie taka jest potrzeba rynku

Przy ostatnich wyborach padalo czesto zdanie: "A ciemny lud to kupi". Idealnie pasuje.

> i oby nie wrocily czasy gdzie klepalo sie Golfa I kilkanascie lat... bo to przypomina

> komunizm.

hehe.gif Mnie komunizm przypomina Trabant, a poniewaz jako dziecko poza szkola dwa lata bylem w NRD to Golf I kojarzyl mi sie z kapitalizmem za murem.

> bawi sie skutecznie.

Jak obroncy krzyza.

> gdzie Ty tu widzisz oszukiwanie?

Mowienie, ze to 500-ka gdy to Panda.

> bo stara 500tka byla robiona z dobroci serca, zamilowania do

> stylistyki?

Bo stara 500-ka byla jak Panda teraz. Jesli ma byc nowa 500-ka to ja chce silnik z tylu. Jak z przodu to wole Pande. Tyle.

> kwestia gustu, a o tym sie nie dyskutuje.

Tylko o guscie sie dyskutuje. O kazdej innej rzeczy mozna milczec, ale o guscie trzeba rozmawiac.

> w golfie tez wystarczy zmienic wiekszosc rzeczy, zeby

> stal sie ladnym autem. no ale to tylko polski blacharz do rade...

hehe.gif I zgadzam sie...w Golfie tez...w Alfie tez...znak rownosci.

Napisano

> Wlacz D.

> Szowinizm jakiego...duzo.

nie lubie VW wlansie za ten brak... kontrowersji smile.gif kontrowersji ktora towarzyszy markom ktore "cos" maja - czyli alfa, subaru itp. smile.gif o takich najlepiej sie "jałowo" dyskutuje smile.gif

> To jest mysl! Po bandzie i od razu klamka bedzie fajniejsza!

mi sie tam podoba w calosci smile.gif

> Alfa to nie Rodius. To Ssangyong pojechal po bandzie. Alfie sie nie godzi.

no wez rodiusa nie wrzucaj do dyskusji... bo "to to" razi poczucie estetyki... smile.gif

> Wlasnie o to chodzi, ze jest! Jest! I o to ten krzyk.

nie jest nijaka smile.gif jest grzeczniejsza (no bo teraz nawet rozjechac pieszego musisz za pomocą maski zgodnej z normami UE), ale stylistycznie nawiazuje do charakterystycznych modeli... tutaj sie pewnie nie zgodzimy smile.gif

> Przy ostatnich wyborach padalo czesto zdanie: "A ciemny lud to kupi". Idealnie pasuje.

nie nazywalbym ludzi, ktorzy mniej emocjonalnie i bardziej pragmatycznie podchodza do motoryzacji "ciemnym ludem". to dosc negatywne okreslenie... Ci bardziej pragmatyczni kupuja sobie Hyundaie, Toyoty i Skody. Bo to ma jechac i tyle... 1.2 wystarczy... bagaznik jest - jest dobrze... a tak czy siak, jak widac po wynikach sprzedazy i cyklach wymiany modeli, ma to uzasadnienie, bo nawet oni się nudzą.

> Mnie komunizm przypomina Trabant, a poniewaz jako dziecko poza szkola dwa lata bylem w NRD to

> Golf I kojarzyl mi sie z kapitalizmem za murem.

> Jak obroncy krzyza.

> Mowienie, ze to 500-ka gdy to Panda.

> Bo stara 500-ka byla jak Panda teraz. Jesli ma byc nowa 500-ka to ja chce silnik z tylu. Jak z

> przodu to wole Pande. Tyle.

wiesz... okolo 10% kierowcow (gdzies to czytalem) ma pojecie nt powiazan miedzy producentami i platformami na jakich budowane sa auta.

dla Ciebie platforma definiuje auto. dla mnie wyglad (m.in.). a co mnie obchodzi czy to te same podwozie co drezyna, o ile ta drezyna sie dobrze prowadzi.

ludzie kupuja oczami: 500 jest drozsza i mniej praktyczna, ale jest "fajna". i przypomina z wygladu stara 500tke - mi to styka. a np ten nowy 2 cylindrowy silnik tez jest fajnym pomyslem.

a to ze nie ma silnika z tylu... coz kiedys silniki byly 2suwowe i dolnozaworowe - nie kazda tradycja wymaga aby sie jej kurczowo trzymac,

bo potem wychodza takie dziwolagi jak srebrna atrapa wydechu w pakiecie stylizacyjnym nowej Megane Coupe smile.gif

> Tylko o guscie sie dyskutuje. O kazdej innej rzeczy mozna milczec, ale o guscie trzeba rozmawiac.

tyle ze wiele to nie wnosi:)

> I zgadzam sie...w Golfie tez...w Alfie tez...znak rownosci.

ok smile.gif

Napisano

> nie lubie VW wlansie za ten brak... kontrowersji

Sa kontrowersje i kontrowersje. Zamknijmy sie na sekunde w swiecie VW. Scirocco. Jak oceniasz? Dla mnie to smiec na podworku Golfa. Za co? Za to, ze nie jest liftbackiem.

> kontrowersji ktora towarzyszy markom ktore "cos"

> maja - czyli alfa, subaru itp.

Alfa cos ma...czy miala, ale Subaru...masz na mysli wyglad, o ktorym piszesz nizej czy technike, o ktorej ja pisze?

> mi sie tam podoba w calosci

W calosci...to moze ta:

alfa_romeo_giulietta_sprint_rendering_main.jpg

> no wez rodiusa nie wrzucaj do dyskusji... bo "to to" razi poczucie estetyki...

Ty przyhaczyles bande pierwszy.

> nie jest nijaka jest grzeczniejsza (no bo teraz nawet rozjechac pieszego musisz za pomocą maski

> zgodnej z normami UE), ale stylistycznie nawiazuje do charakterystycznych modeli... tutaj sie

> pewnie nie zgodzimy

Nie chodzi o totalna zgode. Detale...psuja "cos" i sprowadzaja do pojedynku JTD vs. TDI.

> nie nazywalbym ludzi, ktorzy mniej emocjonalnie i bardziej pragmatycznie podchodza do motoryzacji

> "ciemnym ludem". to dosc negatywne okreslenie...

Tez bym nie nazwal, ale tak sie czuje traktowany przez producentow. Producenci doskonale wiedza to sprzedajac 500-ke itp.

> wiesz... okolo 10% kierowcow (gdzies to czytalem) ma pojecie nt powiazan miedzy producentami i

> platformami na jakich budowane sa auta.

Gdyby kazdy Polak byl kierowca to mamy...3.800.000 dusz. Niezla armia. biglaugh.gif

> dla Ciebie platforma definiuje auto. dla mnie wyglad (m.in.). a co mnie obchodzi czy to te same

> podwozie co drezyna, o ile ta drezyna sie dobrze prowadzi.

Pracujesz ciezko? Ja tak. I chce, zebym za ta prace i $ otrzymal efekt PRACY, pomyslowosci, innowacyjnosci, a nie wyglad podpatrzony w albumie, technika przelozona z innego modelu za cene zwiekszona do poziomu sentymentalnego. Takie auto powinno byc tansze. Np. nasz slynna 500-ka. 22 tys. zl i cudownie.

> ludzie kupuja oczami

I to jest tragedia!

> 500 jest drozsza i mniej praktyczna, ale jest "fajna".

Tak sie mowi, a jak pomyslec to nie jest. To jak seks z prostytutka bez gumki. Drozszy. Mniej praktyczny bo pewnie krzaki czy auto, ale "fajny". Tylko co potem?

> i przypomina z wygladu

> stara 500tke - mi to styka. a np ten nowy 2 cylindrowy silnik tez jest fajnym pomyslem.

Silnik jest sensem.

> a to ze nie ma silnika z tylu... coz kiedys silniki byly 2suwowe i dolnozaworowe - nie kazda

> tradycja wymaga aby sie jej kurczowo trzymac,

OK. To niech kosztuje 22 tysiace. I nazywa sie inaczej.

> tyle ze wiele to nie wnosi:)

Wnosi wiele...zrozumienie swiata.

Pozdrawiam!

Napisano

> dokładnie, w szczególności gdy porównamy ją do prawdziwej Giulii

tym bardziej że nazwa odwołuje się do innego modelu zlosnik.gif

Napisano

> (...) Bo jak reklama z

> wysoka dziewczyna wmowi, ze to auto jest ladne to bedzie ladne...niestety tylko w opinii, a

> nie w faktach, ktorych mozna dotknac.

Wygląda na to, że nadal nie rozumiesz, że ktoś może mieć odmienny gust i jemu może się z tego czy innego powodu podobać Alfa Romeo, a nie Golf. Fakty są takie, że linia czy dwie są między tymi autami podobne (ba, jest więcej podobieństw, cztery koła, sześć szyb, światła z przodu i z tyłu), ale jest mnóstwo szczegółów, które je różni. Co z tego, że wg ciebie Golf ma ładniejsze, bardziej "zadziorne" reflektory skoro ktoś inny woli mieć trójkąt od drzwi z kibla na przodzie i wytrzeszczone ślepia grinser006.gif Żadnymi teoriami, "faktami" czy porównaniami nie przekonasz ludzi, którym podoba się Alfa, że Golf jest ładniejszy palacz.gif

Napisano

> Alfa nie chce nadrobic klamka...bo ma klamke z VW.

> Zrobic klamke pasujaca do linii a'la Barchetta, a nie VW.

kolega to moze i oczu uzywa ale pamieci nie. Otoz ta klamka to juz byla w AR156 czyli od zeszlego wieku. W 156 byl naciskany guzik do otwarcia, tutaj sie ciagnie klamke, a golf do niedawna uzywal klamki ktora mi przypominala klamke z fso 125 (mowie o sposobie otwierania)

Takze alfa tej klamki nie odwzrowala od golfa tylko odwrotnie. Civic tez klamke (caly czas pisze o przedniej) zrobil podobna.

Mnie tylko boli ze alfa poszla z beznadziejna, jak dla mnie moda, na swiatla diodowe facepalm.gif

Nigdy to mi sie nie podobalo, a mojej serce.gif to sie nie chce patrzec na audi z takimi swiatlami.

Napisano

> Giulietta chce byc 3d bo ukrywa tylne drzwi i sie ich wstydzi. Udaje, ze nie widze.

> Pozdro.

Dzisiaj kazdy chce "byc" 3D.

Alfa, Seat i Honda chowaja klamke

a Fiat siega po nazwe modelu 3D.

Nie rozumiem jedynie ludzi, ktorzy doplacaja do tego,

czego tak naprawde nie chcieliby miec.

Napisano

> Dzisiaj kazdy chce "byc" 3D.

> Alfa, Seat i Honda chowaja klamke

> a Fiat siega po nazwe modelu 3D.

> Nie rozumiem jedynie ludzi, ktorzy doplacaja do tego,

> czego tak naprawde nie chcieliby miec.

nie ma mowy o dopłacaniu do modelu który występuje tylko w jednej wersji...

Napisano

> nie ma mowy o dopłacaniu do modelu który występuje tylko w jednej wersji...

Nie jest to zbyt dziwne.

Ale nadal mozna spotkac samochody, w ktorych wystepuje doplata.

Napisano

> Wygląda na to, że nadal nie rozumiesz, że ktoś może mieć odmienny gust

Rozumiem, ale gust to nie beton i dlatego dyskutujemy.

> i jemu może się z tego czy

> innego powodu podobać Alfa Romeo, a nie Golf.

Wlasnie chodzi o eksponowanie tych powodow. Kazdy ma swoje i sa ciekawe.

> Co z tego, że wg ciebie Golf ma

> ładniejsze, bardziej "zadziorne" reflektory skoro ktoś inny woli mieć trójkąt od drzwi z kibla

> na przodzie i wytrzeszczone ślepia

Nie chodzi o ladniejsze tylko pasujace do charakteru. Jak ktos chce to prosze bardzo. Ale to Alfa powinna ociekac sportowa agresja, poludniowym temperamentem i zadziornym spojrzeniem. Dlatego lepiej niz ladne/brzydkie pasuje okreslenie "udany stylistycznie"...badz nie. I tu nie chodzi o niezalezny gust. Bo taka mina wrrr.gif nie oznacza intrygujacego zamyslenia, a taka skromny.gif nie towarzyszy wysilkowi podczas uprawiania sportu.

Jak zrobisz taka mine sick.gif to dziwisz sie, ze ktos nie chce z Toba rozmawiac i mowisz, ze to sprawa gustu i ten niechetny to burak?

> Żadnymi teoriami, "faktami" czy porównaniami nie

> przekonasz ludzi, którym podoba się Alfa, że Golf jest ładniejszy

Nie chce robic konkursu. Chcialem od poczatku pokazac, ze popularne "podobanie sie" jest manipulowane i jest elementem owczego pedu. I dodam, ze utozsamianie sie z obiektem "podobajacym sie" jest niepowazne.

Pozdrawiam!

Napisano

> Otoz ta klamka to juz byla w AR156 czyli od zeszlego

> wieku.

Racja, byla. Tyle, ze ciensza i lepiej wpasowana w linie.

> W 156 byl naciskany guzik do otwarcia, tutaj sie ciagnie klamke

Taka klamke mam w Swifcie! sick.gif

> a golf do niedawna

> uzywal klamki ktora mi przypominala klamke z fso 125 (mowie o sposobie otwierania)

Stare 125 mialy uchwyt z guzikiem, FSO 1500 mialo klamki kasetowe, a Golfy najpierw mialy uchwyt z cynglem, a potem "po prostu ciagnij". biglaugh.gif

> Takze alfa tej klamki nie odwzrowala od golfa tylko odwrotnie.

Nie zgadzam sie. Ambicja Alfy powinno byc stworzyc cos innego.

> Mnie tylko boli ze alfa poszla z beznadziejna, jak dla mnie moda, na swiatla diodowe

Diodowe umieszczone w ksztalcie...jakim? Powinny byc albo okragle jak stara Giulietta, albo prostokatne jak "moja".

> Nigdy to mi sie nie podobalo, a mojej to sie nie chce patrzec na audi z takimi swiatlami.

LEDy daja mozliwosc zmniejszania reflektorow, a Giulietta ma icon_eek.gif jak sowa placzaca. no.gif Dlaczego znow Giulietta 2010 wbija sie w trend i robi jak Peugeot 308, a nie jak AR166 sprzed FL? Male reflektory bez idiotycznego usmiechu. Powaga, elegancja wloska.

Pozdrawiam!

Napisano

> Racja, byla. Tyle, ze ciensza i lepiej wpasowana w linie.

facepalm.gif

> Taka klamke mam w Swifcie

Widze ,ze nigdy nie widziales klamki w 156 i troche sie osmieszasz hehe.gif

> Stare 125 mialy uchwyt z guzikiem, FSO 1500 mialo klamki kasetowe, a Golfy najpierw mialy uchwyt z

> cynglem, a potem "po prostu ciagnij".

A Jaś Fasola mial mini morissa na klodke .

Ciekawi mnie czemu nabijasz sie z fiata 500 a nie z nowego mini albo vw beetla ?

> Nie zgadzam sie. Ambicja Alfy powinno byc stworzyc cos innego.

TZN? Coś innego to znaczy co ?

> Diodowe umieszczone w ksztalcie...jakim? Powinny byc albo okragle jak stara Giulietta, albo

> prostokatne jak "moja".

Twoja to jest taka pokraka ,ze szkoda gadac...

> LEDy daja mozliwosc zmniejszania reflektorow, a Giulietta ma jak sowa placzaca.

Moim zdaniem wygladaja bardzo fajnie ok.gif poza tym wytlumacz mi w jaki sposob daje mozliwosc zmniejszenia reflektorow ? hmm.gif

Dlaczego znow

> Giulietta 2010 wbija sie w trend i robi jak Peugeot 308, a nie jak AR166 sprzed FL?

Jakie znow ? A wczesniej to Giulietta 2010 wbijala sie w jaki trend ?

Male

> reflektory bez idiotycznego usmiechu. Powaga, elegancja wloska.

Powaga a raczej nuda prosze kolegi to domena VW ok.gif

Napisano

czytam Twoje posty i czytam .. zdecydowanie, o stylistyce pojecia nie masz zadnego. i to nie kwestia tego czy Ci sie cos podoba czy nie, tylko farmazony wypisujesz rotfl.gif

Napisano

> ja chcialem pokazac, ze te auta sa bardzo podobne i Alfa nie jest niczym

> wyjatkowym

Robisz to na podstawie zdjęć, które są płaskie. To nie jest żadne porównywanie.

> Przewaga Golfa polega na tym, ze niczego nie udaje. Jest klocem i mowi jestem klocem. A Alfa jest

> klocem i mowi jestem Giulia. To niedorzeczne!

Nie Giulia tylko Giulietta zlosnik.gif

Alfa moze udawać conajwyżej inną alfę. W historii marki tych 'kloców' parę się znajdzie, Giulietta w realu jest na prawdę w stylu marki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.