Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

No i 3 miesiace chodzenia piechota za punkty [...]

Featured Replies

Napisano

> Gdyby u nas wszystkie ograniczenia zostały zweryfikowane i ew. poprawione, to pewnie bym

> przyklasnął.

ja bym do tego dodal: pobudowane normalne drogi po ktorych mozna sie w normalnym czasie gdzies przemiescic

Napisano

> Tak samo jak nie kazdy jest w stanie jechac bezpiecznie 90km/h poza obszarem zabudowanym?

> Ale czy przez to mamy ograniczyc predkosc do 40km/h?

> Trzeba to jakos wyposrodkowac

Problem polega na tym, ze ta sama ilosc alko dziala roznie na rozne osoby. ba, dziala roznie na ta sama osobe zaleznie od dnia, zmeczenia, samopoczucia czy stanu zdrowia. To ze wczoraj wypilem sobie butelke w pojedynke i czulem sie swietnie to nie znak ze dzis bedzie tak samo albo ze kazdy kto tyle wypije bedzie czul sie swietnie.

O to sie glownie rozchodzi.

Napisano

> ja bym do tego dodal: pobudowane normalne drogi po ktorych mozna sie w normalnym czasie gdzies

> przemiescic

To byłoby ideałem...

Ale IMO łatwiej ucywilizować znaki niż drogi...

Bo drogi i znaki są takie że żeby przejechać zgodnie z przepsami z Przymyśla do Świnoujścia trzeba nocować w polowie drogi..

Napisano

> Z 0.8 promila jade bezpieczniej niz nastoletnia idiotka piszaca SMSa.

ile u was jest dop. % ?

Napisano

> ile u was jest dop. % ?

0.8. Czyli mowiac inaczej - poltora litra 5% piwa i jedziesz zgodnie z prawem. Zreszta policja nie lapie za przekroczenie ilosci alkoholu we krwi ale za bycie w stanie uniemozliwiajacym kierowanie samochodem. Nie wazne sa powody (alkohol, narkotyki).

Napisano
  • Autor

> IMO taki system jest chory!

> Człowiek żyje po to żeby żyć a nie być robotem

Napewno nie jest doskonaly - ale daje do mysleniahmm.gif

Napisano

> Bo spoleczenstwo znalazlo sobie woly ofiarne. Latwo wykryc alkohol we krwi = pod plaszczykiem walki

> z naprawde pijanymi (tacy tez jezdza) penalizuje sie ludzi po jednym piwie. Natomiast

> szalencow drogowych jezdzacych jakby wypili litr wodki sie ignoruje.

> Pijani kierowcy sa powaznym zagrozeniem na drodze, ale walka z tym nie powinna byc prowadzona przez

> robienie problemow ludziom ktorzy wypili jedno piwo.

W Polsce się z tą tezą nie przebijesz, tu stworzono klimat, że nawet powąchanie piwa czyni z kierowcy mordercę, podczas gdy niby trzeźwi bezkarnie odwalają takie numery na drogach, za które na zachodzie by dostali odsiadkę bez zawiasów.

Napisano

> Przekroczenie predkosci:

> 0 - 10 km/h - 50zl mandatu,

> 10 - 20 km/h - 100zl mandatu + 2 punkty

> 20 - 30 km/h - 500zl mandatu + 5 punktow.

> 30 - 40 km/h - 1000zl mandatu + 12 punktow + zabranie PJ na 3 miesiace.

> 40 - 50 km/h - 2000zl mandatu + 20 punktow + zabranie PJ na pol roku.

> 50km/h i wiecej - zabranie PJ na minimum 2 lata i bardzo wysoka grzywna w sadzie.

> W przypadku recydywy (tzn jazdy po zabraniu PJ) w przypadku zlapania kogos takiego, z miejsca do

> aresztu na 3 miesiace.

Trzeba by jeszcze uscislic.

Powiedzmy inne wartosci dla centrum miasta a inne dla Highway ok.gif

Ale generalnie te wartosci sa ciekawe i napewno bym za nimi glosowal !

Napisano

> Z 0.8 promila jade bezpieczniej niz nastoletnia idiotka piszaca SMSa.

To zalezy od czlowieka. Ze mnie jest bardzo slaby zawodnik do picia. Ja bym sie nie odwarzyl wsiasc za kierownice w samochodzie po jendym piwo.gif

Znam swoj organizm i wiem ze juz niemoglbym sobie zaufac. Po drugim piwo.gif juz bym motocykla w pionie mogl nie utrzymac. Za kierownice w samochodzie jakbym zasiadl to z pelna swiadomoscia moglbym sie nazwac morderca!

PS. Ile to jest promili to nie wiem bo niebardzo sie na tym znam.

Napisano

Kuzyn jeździ bez prawka tongue.gif

Dostał tylko raz mandat 500zł za jazdę bez uprawnień, dalej jeździ angryfire.gif

Napisano

> (...)

> Coz generalnie konsekwencje za swoje czyny nalezy poniesc, ale utrudnia to dosc zycie. Widze

> astronomiczne $$$ za Taxi i pewnie pozna uroki publicznego transportu tam gdzie jest dostepny.

> Wiec generalnie mimo ze mnie osobiscie to dotknelo to uwazam ze system jest dobry. Latwo stracic DL

> za pare glupich grrzeszkow.

System jest bardzo dobry. Marzy mi się coś takiego w Polsce.

Napisano

> To zalezy od czlowieka.

Dlatego policja powinna karac za jazde w stanie w ktorym czlowiek nie kontroluje pojazdu. Nie wazne z jakiego powody - alkohol, narkotyki, problemy w pracy czy tez bezmozgowosc pospolita.

Napisano

> Kuzyn jeździ bez prawka

> Dostał tylko raz mandat 500zł za jazdę bez uprawnień, dalej jeździ

takich ludzi jest masa

kiedyś w tvn turbo pokazywali gostka, co bez prawka wybrał się z rodziną na wczasy

(zatrzymali go za skręt na czerwonym, prwko stracił za alko)

gdzieś już pisałem, też nam gościa który jeździ bez prawka już lata, kilka kontroli, jedna mandatowa

(nie ma CB, a jeździ sporo bo pracuje w terenie)

Napisano

> Problem polega na tym, ze nie kazdy (i nie zawsze) moze wypic jedno piwo i prowadzic. I nikt nie

> moze ocenic czy jest w stanie - to jest glowny problem.

Jak jedziesz nawalony w trupa i nawet pół drogi przesypiasz za kierownicą, ale nie czynisz nikomu krzywdy, to kto na tym traci?

mar00ha

Napisano

> Jak jedziesz nawalony w trupa i nawet pół drogi przesypiasz za kierownicą, ale nie czynisz nikomu

> krzywdy, to kto na tym traci?

Szanse na to, że ktoś straci rosną bardzo mocno. Tak mocno, że jest to stan nieakceptowalny w społeczeństwie. Ostatnio jechałem za gościem (który okazał się właśnie nawalony w trupa) i w pewnym momencie zjechał na przeciwny pas, którym jechało dwóch skuterzystów. Chciałbyś być na miejscu jednego z nich? Nie napiszę co się stało potem - żyj w przekonaniu, że jadąc po pijaku "nie czynisz nikomu krzywdy, to kto na tym traci" tongue.gifzlosnik.gif

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Dlatego policja powinna karac za jazde w stanie w ktorym czlowiek nie kontroluje pojazdu. Nie wazne

> z jakiego powody - alkohol, narkotyki, problemy w pracy czy tez bezmozgowosc pospolita.

I dlatego choć w Anglii limit to 0,8 promila, nawet jeżeli masz mniej to sąd może Cię ukarać za jazdę pod wpływem jeżeli uzna, że alkohol miał negatywny wpływ na Twoje zachowanie za kółkiem.

Napisano

> I dlatego choć w Anglii limit to 0,8 promila, nawet jeżeli masz mniej to sąd może Cię ukarać za

> jazdę pod wpływem jeżeli uzna, że alkohol miał negatywny wpływ na Twoje zachowanie za kółkiem.

To samo tutaj - jak spowodujesz wypadek i uznają że przyczynił się do tego alkohol, to i 0.2 wystarcza żeby mieć problem. I vice versa - jak przejdziesz ich test motoryczny (dotykanie nosa z zamkniętymi oczami, chodzenie po linii itp.) to możesz mieć i 1.5 a i tak Cię nie zgarną.

Napisano

> takich ludzi jest masa

Nie wiem jak w Polsce, ale we Francji jest ich 1,2 miliona. Policja pytana czy ich się stara wyłapać, odpowiedziała, że niespecjalnie, bo są to najbezpieczniejsi kierowcy na drogach, ponieważ wiedzą co im grozi za spowodowanie wypadku. Generalnie są to ludzie żyjący z samochodów - taksówkarze i rzemieślnicy.

Napisano

> Jak jedziesz nawalony w trupa i nawet pół drogi przesypiasz za kierownicą, ale nie czynisz nikomu

> krzywdy, to kto na tym traci?

> mar00ha

Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem byłoby urządzenie wbudowane w samochód, które na bieżąco śledzi stan psychomotoryczny kierowcy i ogranicza prędkość/zmusza go do zatrzymania się jeżeli tenże stan jest niewystarczający do bezpiecznej jazdy. Równie bardzo się boję śpiących czy też tekstujących kierowców, jak tych nachlanych czy też znarkotyzowanych.

Napisano

> tekstujących kierowców, jak tych nachlanych czy też znarkotyzowanych.

Znaczy rozmawiajacych, tak?

Napisano

> Znaczy rozmawiajacych, tak?

Jemu chyba o wysyłanie sms chodziło - "texting"... Chyba.

Napisano

> Jemu chyba o wysyłanie sms chodziło - "texting"... Chyba.

No wlasnie nie jestem pewien, dlatego dopytuje wink.gif

Napisano

> No wlasnie nie jestem pewien, dlatego dopytuje

Nie ma chyba jeszcze polskiego czasownika na jednowyrazowe powiedzenie "wysyłających/czytających SMS'y", więc zrobiłem ordynarną kalkę z angielskiego "texting" smile.gif

Napisano

> Nie ma chyba jeszcze polskiego czasownika na jednowyrazowe powiedzenie "wysyłających/czytających

> SMS'y", więc zrobiłem ordynarną kalkę z angielskiego "texting"

esemesujacy? hmm.gifwink.gif

W kazdym razie wiem o co chodzi.

W teorii jest tak, ze policja wylapuje takich ludzi i sa za to dosc wysokie mandaty. W Niemczech jest to chyba 35 euro i jeden pkt (pod wykroczenie podpada trzymanie telefonu w rece - w jakim celu nie gra roli).

Napisano

> Nie ma chyba jeszcze polskiego czasownika na jednowyrazowe powiedzenie "wysyłających/czytających

> SMS'y", więc zrobiłem ordynarną kalkę z angielskiego "texting"

linka - Słownik Języka Polskiego.

Napisano

> pół Polski byłoby bez prawo jazdy

i jak bezpiecznie na drogach by sie zrobilo

i ile mniej kasy do budzetu by trafilo zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.