Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uroki kupowania samochodu.

Featured Replies

Napisano

Tak, wszystko byloby pieknie dysponujac nieograniczonym budzetem, ale niestety budzet jest ograniczony.

50k PLN. Chetnie mniej.

I nie, nie pytam o rade, ale chce sie wyzalic zlosnik.gif

Obecnie jezdzac 530d jedyna rzecza jaka mnie denerwuje jest fakt, ze jezdze nim juz prawie 3 lata.

Wiec Ref zaczyna myslec zlosnik.gif

Ref chce zeby bylo szybkie wzglednie, dajace driving pleasure jakis i ma jeszcze kilka wymagan.

Okazuje sie jednak, ze rzeczywistosc nie stworzyla jeszcze auta na miare moich oczekiwan. hehe.gif

e46 330i - wszystko pieknie - ale gdzie takie znalezc ?

270 koni w 3.0R6 brzmi kuszaco.

Ale cholera, to ma skrzynie piatke, wiec juz mi sie mniej podoba.

e46 330d - no ladnie, moze nawet spalanie zrekompensowaloby podsterownosc.. 260 kucy, srylion momentu. Ale o dziwo boje sie awarii wtryskow/pompy. Mimo, ze przez 60kkm w moim 3.0D nic takiego nie mialo miejsca.

A4 1.8t 180/2.5V6 TDI/1.9 TDI 130 - jakis tam potencjal jest, ale to VAAAAAAG. Doplacanie zeby przesiasc sie na VAGa ?

Cos niepokojacego jest w tej koncepcji.

Stare S3 ( tzn, stare jak stare bo 2003 rok ).. Male. :|

Saaby. Mocne, szwedzkie. Masa koni, masa niuta. Podejrzanie tanie. Poza tym, kto wie co tam sie psuje i dlaczego.

Saaby skreslone z listy.

Mondeo ST220. Fjord. Kusi tym, ze jest szansa na znalezienie niezajezdzonego, czesci sa tanie. Ale polotu.. niestety malo.

Poza tym "Czesc jezdze Mondeo" brzmi.. no wlasnie. Nie brzmi.

I tak oto zataczam codziennie wieczorem kolko i mysle, ze moze zostawic 530d bo

- nie chce mi sie szukac

- nie chce mi sie jezdzic ogladac gruz jak juz cos znajde

- przynajmniej wiem co mam i byc moze spelnia wymagania lepiej niz przytoczone powyzej samochody.

- moze po prostu sobie wmowilem koniecznosc zmiany..

Tak tylko chcialem sie podzielic moim obecnym motoryzacyjnym stanem umyslu.

Kiedys to jednak bylo pieknie, jaralem sie golfami mk1 gti, 205 gti, 106 gti. A teraz ? "W dupach sie poprzewracalo od tego dobrobytu"...

Napisano

Dla mnie wydawanie 50k papieru na używany samochód

jest dziwne.

Ale to moja opinia.

Może AR 159?

Napisano

> Poza tym "Czesc jezdze Mondeo" brzmi.. no wlasnie. Nie brzmi.

>

hej, czesc jezdze stara piatka tez nie

Napisano

> Dla mnie wydawanie 50k papieru na używany samochód

> jest dziwne.

> Ale to moja opinia.

> Może AR 159?

a co nowego kupisz za 50 k hehe.gifhehe.gifhehe.gif dobrze " wypasioną " Thalie albo innego Fiata rotfl.gif

Napisano

> hej, czesc jezdze stara piatka tez nie

ale już 3 litrową bejcom ... to jakoś brzmi swiety.gif

Napisano

> Może AR 159?

toś pojechał rotfl.gif. Toz już panda byłaby lepsza hehe.gif

Napisano

> ale już 3 litrową bejcom ... to jakoś brzmi

fjord tez 3 litrowi i v6

Napisano

.

> Tak tylko chcialem sie podzielic moim obecnym motoryzacyjnym stanem umyslu.

> Kiedys to jednak bylo pieknie, jaralem sie golfami mk1 gti, 205 gti, 106 gti. A teraz ? "W dupach

> sie poprzewracalo od tego dobrobytu"...

powiem Ci że mam identycznie

miałem 205 GTi i kupe innych fajnych wozideł ... nawet Kadett GSi robił szał ...

teraz mam nowy model Mazdy 6 ... i po 3 miesiącach po prostu mi się znudził ... crazy.gif

spróbuję jeszcze ze starym modelem Mazdy 6 w MPS i jak nie będzie UAAAAŁ na samą myśl wsiadania do auta ... to już sam nie wiem sciana.gif

Napisano

> toś pojechał . Toz już panda byłaby lepsza

Czemu? zlosnik.gif

Ja bym nie kupił używanej, nowej też nie - bo mnie nie stać,

poza tym wolę małe auta.

Tak jak kobietki, małe, ale z dużym sercem. zlosnik.gif

Napisano

> .

> powiem Ci że mam identycznie

> miałem 205 GTi i kupe innych fajnych wozideł ... nawet Kadett GSi robił szał ...

> teraz mam nowy model Mazdy 6 ... i po 3 miesiącach po prostu mi się znudził ...

Może po prostu czas postawić auto tam gdzie jego miejsce (dupowóz) i znaleźć sobie nowe hobby? zlosnik.gif

Z tego co widzę to bryką już nie ma szans przyszpanować - no chyba że nowym SUV-em, bo nawet największy pastuch może zasuwać wywoskowana klasą wyższą wyglądającą powiedzmy ponadczasowo.

Z moich doświadczeń wynika, iż teraz nowi "znajomi" proszą od razu "na chałupę", gdzie mogą zademonstrować nietypowe w kształcie sracze po 10 tys. za sztukę i wysadzane kryształkami Swarovskiego deski klozetowe. zlosnik.gif

Napisano

> Tak, wszystko byloby pieknie dysponujac nieograniczonym budzetem, ale niestety budzet jest

> ograniczony.

> 50k PLN. Chetnie mniej.

mam podobnie...

> I tak oto zataczam codziennie wieczorem kolko i mysle, ze moze zostawic 530d

jak jest OK to ja bym zostawial

2 miesiace temu sie cieszylem (jak kolega szukal auta), ze ja juz nie musze zmieniac i nowe auto bardziej mniej znalazlo niz ja je

i nagle stanalem przed koniecznosci szukania auta

NIECIERPIE TEGO

jak masz cos zadbanego z klasy wyzszej to ja bym sie tego trzymal

> Tak tylko chcialem sie podzielic moim obecnym motoryzacyjnym stanem umyslu.

> Kiedys to jednak bylo pieknie, jaralem sie golfami mk1 gti, 205 gti, 106 gti. A teraz ? "W dupach

> sie poprzewracalo od tego dobrobytu"...

hehehe, tez tak mialem

Napisano

M3 lub M5...

Inne są nudne

Napisano
  • Autor

> M3 lub M5...

> Inne są nudne

330i wydaje sie byc rozsadnym kompromisem przy moich wymaganiach. Pojawia sie jednak problem, jesli juz - to gdzie takie znalezc ? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> hehehe, tez tak mialem

I pamietam jak jeszcze wczoraj golf mkIV gti ze swoimi 180 konmi powodowal u mnie wypieki na twarzy, a jak widzialem Clio sporta to dostawalem gesiej skorki hehe.gifskromny.gif

Napisano

> 330i wydaje sie byc rozsadnym kompromisem przy moich wymaganiach. Pojawia sie jednak problem, jesli

> juz - to gdzie takie znalezc ?

Ref, nie oszukujmy sie. Mając bmw nie wsiadziesz do innej marki. Sam wiesz dlaczego. e46 w porównaniu z e39 to maleńki kompakcik. Pozostaje nazbierac troche i przesiaść się na e60 535d grinser006.gif

Napisano

> 330i wydaje sie byc rozsadnym kompromisem przy moich wymaganiach. Pojawia sie jednak problem, jesli

> juz - to gdzie takie znalezc ?

nie pękaj, idź na całość. 330D też wymiata nie gorzej od 330i. Za rok bedziesz ponownie kombinował gdzie wyczać lepsze auto, i jak odzyskać przy sprzedaży, wpompowane pieniądze w poprzednie frown.gif

Masz czym jeździć, to poczekaj cierpliwie na okazję. Szukaj.

Napisano

podobno wszyscy skończymy w błocie więc proponuje Jeep Grand Cherokee

Napisano

> Ref, nie oszukujmy sie. Mając bmw nie wsiadziesz do innej marki. Sam wiesz dlaczego.

no wlasznie: dlaczego?

bo juz kilka razy ta opinie slyszalem i widze po znajomych, ze dziala

> Pozostaje nazbierac troche i przesiaść się na e60 535d

535d chyba raczej zadkosc

jednak 530d kroluje (i chyba jest wystarczajace)

Napisano
  • Autor

> podobno wszyscy skończymy w błocie więc proponuje Jeep Grand Cherokee

To ja jak zwykle spytam czy to ma byc miejski scigant czy torowy rajdowiec zlosnik.gif

Napisano

> To ja jak zwykle spytam czy to ma byc miejski scigant czy torowy rajdowiec

to ja się powinienem zapytać 270751858-jezyk.gif ale właśnie zapomniałem jak to tam kiedyś pisałem hehe

Napisano

Cieszę się nie posiadając takich dylematów jak Ty zlosnik.gif

Dla mnie 50 tyś zł = kupno nowego samochód (nawet jak miałbym dołożyć)

I nie miewam problemu z tym żeby powiedzieć "Cześć jeżdżę Hyundaiem" hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

> M3 lub M5...

> Inne są nudne

ok.gif

Jeśli ktoś po kupnie BMW kupuje małe audi, czy innego forda, to chyba kupował to BMW po pijanemu, przez pomyłkę.

Mi też się jedynka znudziła, tylko co ja kupię innego równie sensownego? Kompletnie nic. Owszem kupiłbym chętnie np. Hyundaia Genesis Coupe, ale mnie nie stać to raz, a brak oficjalnej sprzedaży i serwisu to dwa... Przez najbliższe kilka lat będę jeździł jedynką, bo wątpię by pojawiła się jakaś alternatywa dla tego auta.

A pomyśleć, że jeszcze 3 lata temu śmiałem się z tej marki (a raczej z jej postrzegania w Polsce).

Napisano

Mam "deżawi" czy taki wątek jakiś czas temu tu już był?

BTW, ciężko będzie wymyśleć coś odkrywczego... Jakieś S60 T5? hmm.gif

Napisano

> no wlasznie: dlaczego?

> bo juz kilka razy ta opinie slyszalem i widze po znajomych, ze dziala

Nie wiem dlaczego, ale to działa. Sam absolutnie się sobie dziwię. Robiłem przymiarki do różnych aut i zawsze na koniec stwierdzałem, że to bez sensu. Płacić tyle samo i jeździć np Polo? Ja nie mówię, że BMW jest najtańsze, ale w moim przypadku jednak jednym z najtańszych opcji, a jednak to auto niemal w pełni spełnia moje oczekiwania (co nie znaczy, że jest idealne).

Napisano

> Wyglada prawie jak skora, wyglada prawie jak dobrze wykonane wnetrze.

> Ah, no to Opel - czego ja sie spodziewalem ?

Alternatywa dla BMW to nie jest, ale obok ST220 może już stanąć bez wstydu.

Zwłaszcza że ST są zwykle zajeżdżone, a ten egzemplarz niekoniecznie. No i nie wygląda jak tuningwagen.

> Ale dziekuje za sugestie

waytogo.gif

Napisano

> no wlasznie: dlaczego?

> bo juz kilka razy ta opinie slyszalem i widze po znajomych, ze dziala

Działa działa, nie wiem czemu, jest to jakas siła marki. Ludzie po przesiadce z beemki na inny wóz i tak wracają do niej. Jedyna słuszna marka. Nic innego nie ma startu i w niczym innym nie poczujesz sie jak w beemce grinser006.gif W dodatku tak jak piszecie - ciężko potem zmienic na cos lepszego (spełniającego lepiej oczekiwania)

Napisano

> ale już 3 litrową bejcom ... to jakoś brzmi

Zależy w jakim środowisku chcesz błysnąć smirk.gif

Napisano
  • Autor

> Mam "deżawi" czy taki wątek jakiś czas temu tu już był?

> BTW, ciężko będzie wymyśleć coś odkrywczego... Jakieś S60 T5?

Byl, ale wtedy pytalem zlosnik.gif chyba.

Teraz juz wiem, ze jest ciezko zlosnik.gif

Jeste volvofobem chyba frown.gif

Napisano

Jak juz kiedys mowilem - jak sie wsiadzie do BMW to sie z niego nie wyjdzie. Jest to irracjonalne ale prawdziwe...

juz kiedys opisywalem jak mialem dileme- basic 3er vs Insignia...

Napisano

> Jak juz kiedys mowilem - jak sie wsiadzie do BMW to sie z niego nie wyjdzie. Jest to irracjonalne

> ale prawdziwe...

> juz kiedys opisywalem jak mialem dileme- basic 3er vs Insignia...

hmmm

kolega zakupil nie dawno e90 w kombi na fajnym wypasie

jechalem tym ze 2x moze po 15 km

nie powiem, fajnie sie prowadzilo (poza beznadziejnymi i zuzytymi oponami RF)

ale jakos tak na glebe mnie nie rzucilo

wogole to dziwne mi sie te zegary specyficzne wydaly

ekonomizer zupelnie mi sie nie podoba

no i wogole jakos tak ciasnote czulem w tym samochodzie w znaczeniu, ze jest malo przestrzenne

podobnie zreszta w e39

Napisano

> e46 330i - wszystko pieknie - ale gdzie takie znalezc ?

> 270 koni w 3.0R6 brzmi kuszaco.

> Ale cholera, to ma skrzynie piatke, wiec juz mi sie mniej podoba.

Drugi raz w ciągu kilku dni dla kogoś wadą jest 5 biegowa skrzynia w mocnej benzynie. Czy ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego? IMO to zaleta.

Napisano

> mi wytłumaczyć dlaczego? IMO to zaleta.

Dokładnie. Jeśli tylko biegi są sensownie rozplanowane i auto dobrze wyciszone, silnik mocny, to pięć biegów wystarcza. Piątka może być tak długa jak szóstka.

Napisano

Witam - kilka miesięcy temu miałem to samo. Posiadam e46 330d 204Ps (naprawde dobre osiągi) - chciałem zmienić na coś innego. Najlepiej e90-e91 330d ALE...nie bardzo mi odpowiadało dołożyć 20tys.zł za auto NOWSZE ale które mi się w sumie po oglądnięciu mniej podoba od e46. ZOSTAŁEM PRZY STARYM! (jestem pewny tego auta - mam oryginalny przebieg 185tys.km.) A te 20tys.zł spożytkowałem na zakup Audi a6 1,9tdi 2001r - żona jeżdzi. (wyszło ponad 20tys.zł i to sporo ale w sumie mam 2 w miare dobre autka) I NARAZIE NIC NIE KOMBINUJE! Też sie radze zastanowić bo wbrew pozorom ciężko coś dobrego kupić!!! (a z zachodu AKCYZA zabija dobry interes - mowa o pojemności pow. 2,0L - ale o takim właściwie rozmawiamy) Też polecam jak dobre autko to zostawić - a może drugie sobie kupić. (cabrio e30 czy e36 czy coś innego.........)

Napisano

> Dokładnie. Jeśli tylko biegi są sensownie rozplanowane i auto dobrze wyciszone, silnik mocny, to

> pięć biegów wystarcza. Piątka może być tak długa jak szóstka.

Piątka jest jak szóstka. W skrzyni pięciobiegowej 4-ka jest bezpośrednia a w sześciobiegowej 5-tka. Różnica taka, że jak trzeba skompensować niedostatki elastyczności silnika to się daje więcej biegów do bezpośredniego. No ale nie dotyczy to silnika o pojemności 3.0l i 270KM

Napisano

> Dokładnie. Jeśli tylko biegi są sensownie rozplanowane i auto dobrze wyciszone, silnik mocny, to

> pięć biegów wystarcza. Piątka może być tak długa jak szóstka.

Quote:

Poza tym "Czesc jezdze Mondeo" brzmi.. no wlasnie. Nie brzmi.

Rozumisz - fstyt pszed Ryśkiem, "piątką" jeździć...

Napisano

A to potwierdza nawet moja teorie - ze po 15KM widzisz same wady i jestes na nie. Jak pojezdzisz ze dwa tyg to ci sie odmienia...

Napisano

> Piątka jest jak szóstka. W skrzyni pięciobiegowej 4-ka jest bezpośrednia a w sześciobiegowej 5-tka.

> Różnica taka, że jak trzeba skompensować niedostatki elastyczności silnika to się daje więcej

> biegów do bezpośredniego. No ale nie dotyczy to silnika o pojemności 3.0l i 270KM

no nie zawsze bezpośrednim biegiem jest piątka w skrzyni sześciobiegowej. U mnie np. bezpośrednim biegiem jest czwórka (zresztą mój ulubiony bieg). Akurat przy dieslu te 6 biegów jakoś ma nawet uzasadnienie, ze względu na małą elastyczność silnika, ale już nawet przy 150 KM fiacie bravo piątkę uważałem za zbędną i prawie jej nie używałem. Szóstka bez problemu jechała od 50 do v-max, a jak trzeba było mocniej przyspieszyć to wiadomo, że nie redukcja na piątkę tylko na czwórkę, lub trójkę.

Napisano

> A to potwierdza nawet moja teorie - ze po 15KM widzisz same wady i jestes na nie. Jak pojezdzisz ze

> dwa tyg to ci sie odmienia...

Siła przyzwyczajenia ?

Po 2 tygodniach to i hjundajem i30 fajnie mi się jeździło :-)

BTW, takim w ostatnim nadwoziu 318 jeździłem i jakoś tak...

No nie, zupełnie nie...

Żeby nie powiedzieć, że kupex zupełny...

Napisano

> Dla mnie 50 tyś zł = kupno nowego samochód (nawet jak miałbym dołożyć)

szczerze mowiac to ciezko kupic cos fajnego za 50k na wielofunkcyjny samochod

poza tym posiadajac firme tez inaczej sie na te sprawy patrzy i inaczej koszty sie rozkladaja...

Napisano

> A to potwierdza nawet moja teorie - ze po 15KM widzisz same wady i jestes na nie. Jak pojezdzisz ze

mi było trzeba jakieś pół roku, a w zasadzie chipa. Jeździłem jednak dychawiczną trójką sprzed liftu i byłem bardzo zniesmaczony. Natomiast wersje poliftowe uważam za ok jeśli mają jakiś minimalny, sensowny silnik.

Napisano

a6 tez faktycznie nie powalilo na poczatku

fajnie bylo, wygodnie (moze nie super bo fotele ciutke kubelkowe)

ale po pierwszej dalszej trasie - super

co do krotkiej jazdy BMW - prowadzenie na pewno super (psute przez badziewne opony)

ale tak jak napisal Michal - tez troche kwestia przezwyczajenia

BMW ma na tyle specyficzne rozwiazania (np. te zegary), ze moze faktycznie jak czlowiek juz przywyknie to pozniej tylko to mu pasuje

a zeby e90 nie bylo takie zle to podobala mi sie jeszcze np. regulacja manualna z tylu cieplo-zimno niezalezna od ustawien z przodu

Napisano

> a zeby e90 nie bylo takie zle to podobala mi sie jeszcze np. regulacja manualna z tylu cieplo-zimno

> niezalezna od ustawien z przodu

E tam, na takie pierdoły to się zwraca uwagę na początku. Ja też jak się przesiadłem z fiata to narzekałem. A to, że nie ma hill holder (nie licząc 130i), a to, że schowek na napoje nie jest chłodzony, a to że mi nie pasuje podłokietnik, a to że jakość marna, że trzeszczy, że ciasno itp itd. Obecnie jedyne na co narzekam to brak automatu, ale to już nie wina BMW, że kupiłem auto z ręczną skrzynią.

Napisano

wejdź na laladrogo .... wpisz w szukajkę HEMI .... wybierz rozmiar ... dobierz cenę ... przejedź sie ... spodoba sie ... to ok ... nie to nie ... ale ja bym tak celował grinser006.gif

Napisano

> Kup takie, na którego utrzymanie Cię będzie stać i po problemie

Jego stać na utrzymanie każdego auta ok.gif

Napisano

co to jest bieg bezposredni?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.