Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uroki kupowania samochodu.

Featured Replies

Napisano

> szczerze mowiac to ciezko kupic cos fajnego za 50k na wielofunkcyjny samochod

> poza tym posiadajac firme tez inaczej sie na te sprawy patrzy i inaczej koszty sie rozkladaja...

Sorry, to złośliwe było. Wiesz zdanie "Jeżdżę Monedo to nie brzmi" jakoś nastawiło mnie negatywnie do autora. Ja rozumiem że Ref ma kasy jak małpa kitu, ale są tu zapewne ludzie którzy posiadają Mondeo i nie sądzę by była to ujma jakakolwiek. Ot po prostu trochę wydaje mi się że "za wysoko s... niż d... mam". Takie spostrzeżenie.

Napisano

Ja wiem czy zegary sa jakies hiper inne - jedynie co to chwilowe zuzycie benzyny w formie wskazówki...reszta to standard.

A do RF-ow trzeba sie przyzwyczaic - da sie grinser006.gif

Napisano

> Mojego też? Chętnie skorzystam

A to by trzeba zapytać. hehe.gifhehe.gif

Napisano

> mający przełożenie 1:1

czyli?

Napisano

> no nie zawsze bezpośrednim biegiem jest piątka w skrzyni sześciobiegowej.

No tak. Jak moc duża to mała elastyczność nie przeszkadza ale trzeba mieć więcej biegów, żeby mieć większą Vmax. Ale dalej wynika to z niedostatków silnika.

Napisano

> czyli?

Na jeden obrót wałka wejściowego (po stronie silnika) przypada 1 obrót wałka wyjściowego (po stronie wału napędowego)

Napisano

> Ja wiem czy zegary sa jakies hiper inne - jedynie co to chwilowe zuzycie benzyny w formie

> wskazówki...reszta to standard.

sa inne

nie wiem czy to dobrze opisze

sa tak blisko szybki i jakos blisko kierowcy

inne marki tak jakby cyferblat troche w glebi umieszczaja

> A do RF-ow trzeba sie przyzwyczaic - da sie

te sa zniszczone, sciagaja, troche wyja

generalnie dla mnie na smietnik od razu

Napisano

> Na jeden obrót wałka wejściowego (po stronie silnika) przypada 1 obrót wałka wyjściowego (po

> stronie wału napędowego)

a prościej rzecz ujmując skrzynia działa tak jakby jej nie było.

Napisano

> Sorry, to złośliwe było. Wiesz zdanie "Jeżdżę Monedo to nie brzmi" jakoś nastawiło mnie negatywnie

> do autora. Ja rozumiem że Ref ma kasy jak małpa kitu, ale są tu zapewne ludzie którzy

> posiadają Mondeo i nie sądzę by była to ujma jakakolwiek. Ot po prostu trochę wydaje mi się że

> "za wysoko s... niż d... mam". Takie spostrzeżenie.

iiiitam, niektorzy to sa przewrazliwieni

ja tego zle nie odczytalem

to fakt, ze to nie brzmi

ale bez zlosliwosci

po prostu jeden oczekuje od samochodu przemieszczania z pkt A do pkt B

drugi czegos wiecej

no i Mondeo (z calym szacunkiem) tego wiecej nie zapewnia

do tego mondeo to bardzo popularny samochod

Napisano

> większą Vmax. Ale dalej wynika to z niedostatków silnika.

Raczej z trendów ekologicznych - większa liczba nadbiegów to mniejsze obroty=mniejsze spalanie, a silnik i tak daje radę. Na czwórce v-max nie osiągam.

Napisano

> a prościej rzecz ujmując skrzynia działa tak jakby jej nie było.

Jeszcze by pomyślał, że jest obejście bokiem. MSPANC smile.gif

Napisano

> a prościej rzecz ujmując skrzynia działa tak jakby jej nie było.

A przełożenie główne? zlosnik.gif

Potocznie w FWD skrzynia biegów to cały zespół z dyferencjałem. Teoretycznie masz rację, ale w praktyce na wejściu takiej "skrzyni" na biegu bezpośrednim będzie co innego niż na wyjściu. Ale mogę się nie znać. zlosnik.gif

Napisano

> A przełożenie główne?

> Potocznie w FWD skrzynia biegów to cały zespół z dyferencjałem. Teoretycznie masz rację, ale w

> praktyce na wejściu takiej "skrzyni" na biegu bezpośrednim będzie co innego niż na wyjściu.

> Ale mogę się nie znać.

przekładnie główna jest dodatkową przekładnią nawet jeśli jest w tej samej obudowie.

Napisano

> Może po prostu czas postawić auto tam gdzie jego miejsce (dupowóz) i znaleźć sobie nowe hobby?

> Z tego co widzę to bryką już nie ma szans przyszpanować - no chyba że nowym SUV-em, bo nawet

> największy pastuch może zasuwać wywoskowana klasą wyższą wyglądającą powiedzmy ponadczasowo.

> Z moich doświadczeń wynika, iż teraz nowi "znajomi" proszą od razu "na chałupę", gdzie mogą

> zademonstrować nietypowe w kształcie sracze po 10 tys. za sztukę i wysadzane kryształkami

> Swarovskiego deski klozetowe.

myślałem jeszcze nad Range Roverem skromny.gif ale ... narazie to pomyśleć tylko ... biglaugh.gif

Napisano

> podobno wszyscy skończymy w błocie więc proponuje Jeep Grand Cherokee

" Do sklepu z akcesoriami erotycznymi wchodzi 2 pedałów. Nagle jeden mówi do drugiego

- Kochanie ! Zobacz prezerwatywy w kształcie samochodów Kupmy ta w kształcie cinquecento!! Będzie tak ostro i szybko!

Drugi na to:

- EEEE!Wiesz, że nie lubię szybko. Weźmy tą w kształcie lanosa. Będzie tak powoli i dostojnie.

I tak przez długi czas nie mogą się dogadać czy "sportowa" wersja czy "limuzynowa"

Sprzedawca w pewnym momencie już nie wytrzymał i mówi.

- Chłopaki ja wam doradzę. Weźcie tą w kształcie Jeepa! I tak przecież po guffnie będziecie jeździć!! "

zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> A przełożenie główne?

> Potocznie w FWD skrzynia biegów to cały zespół z dyferencjałem. Teoretycznie masz rację, ale w

> praktyce na wejściu takiej "skrzyni" na biegu bezpośrednim będzie co innego niż na wyjściu.

> Ale mogę się nie znać.

Jak już Ci kolega napisał przełożenie główne to przełożenie stałe, nawet jeśli jest fizycznie zamontowane w skrzyni biegów. My tu nie rozmawiamy o praktyce tylko o teorii właśnie.

Napisano

> Jak już Ci kolega napisał przełożenie główne to przełożenie stałe, nawet jeśli jest fizycznie

> zamontowane w skrzyni biegów. My tu nie rozmawiamy o praktyce tylko o teorii właśnie.

W skrzyniach 6 biegowych często wytstępuja dwa różne przełożenia główne, inne dle biegów 1-4 i inne dla 5-6. Taka drobna uwaga tylko smile.gif

Napisano

> Tak tylko chcialem sie podzielic moim obecnym motoryzacyjnym stanem umyslu.

Znam ten stan, w ktory wprowadzaja takie "zwykle" samochody, ktore potrafia tylko jechac. Ja tez mysle o swoim A4 i coz...moge sobie mowic, ze ma wahacze Lemfordera, nowe lozyska i cztery Bilsteiny. hehe.gif Niestety, na tym konczy sie pasjonujaca historia takich aut. Nudno jak podczas 11-tej godziny w robocie.

Trudno miec nadzieje, ze jak sie wymieni na inne "kombi w dieslu" to sie oczy zaswieca.

Off-road, kabriolet, roadster, sport, van...w tych autach nie trzeba miec wypas audio, zeby bylo fajnie.

Ale jesli myslisz o "duzych fiatach" za "pincset baniek" to...Audi A8. Przynajmniej jest aluminiowe = ciekawe. A za te pieniadze mozna myslec o fajnym D2 i zaczac doprowadzac go do stanu gwiazdkowego...

Napisano

> Jak już Ci kolega napisał przełożenie główne to przełożenie stałe, nawet jeśli jest fizycznie

> zamontowane w skrzyni biegów. My tu nie rozmawiamy o praktyce tylko o teorii właśnie.

Odpowiadasz koledze który być może się na tym nie zna (bo pyta o bieg bezpośredni) i patrzy na tę kwestię bardziej praktycznie niż teoretycznie. Stąd zdanie "skrzynia działa tak jakby jej nie było" może wprowadzać lekkie nieporozumienie.

Napisano

> W skrzyniach 6 biegowych często wytstępuja dwa różne przełożenia główne, inne dle biegów 1-4 i inne

> dla 5-6. Taka drobna uwaga tylko

o! Naprawdę? A jak to jest zrealizowane?

Napisano

> Odpowiadasz koledze który być może się na tym nie zna (bo pyta o bieg bezpośredni) i patrzy na tę

> kwestię bardziej praktycznie niż teoretycznie. Stąd zdanie "skrzynia działa tak jakby jej nie

> było" może wprowadzać lekkie nieporozumienie.

Czepiasz się. smile.gif

Napisano

> mający przełożenie 1:1

A jak skrzynia ma następujące przełożenia to który jest bezpośredni hmm.gif

3.818:1;

1.913:1;

1.218:1;

0.860:1;

0.790:1;

0.673:1;

Napisano

> o! Naprawdę? A jak to jest zrealizowane?

nie wiem jak to jest realizowane technicznie, nie pytaj mnie blush.gif

O ile dobrze pamiętam w Octavii 1.9TDI ze skrzynią 6 biegową było coś takiego, a na 100% jest u mnie w Maździe.

post-6884-14352509789586_thumb.jpg

Napisano

> o! Naprawdę? A jak to jest zrealizowane?

284208182-drivetrain_ms3_2009.jpg

i nowa wersja

284208210-drivetrain_ms3_2010.jpg

post-6884-14352509790143_thumb.jpg

Napisano

> Poza tym "Czesc jezdze Mondeo" brzmi.. no wlasnie. Nie brzmi.

co z tego, że nie brzmi? może nie wszystkich stać na bryke za 50 tys?? i czy to od razu powód do wyśmiania? ja w mojej obecnej sytuacji np cieszyłbym się jakby mi ktoś dał mondeo i bynajmniej bym sie tego nie wstydził. jeżdziłem matizem i czy z tego względu miałem sie na ulicy nie pokazywać bo: matiz co to wogole za auto? przecież tego autem nie mozna nazwać.

obecnie mam 17 letnia nyske i co mam sie tego wstydzic? nie wstydze sie bo obecnie mnie tylko na to stac. a nawet jakby mnie było stać na cos za 50 tys to bym nie obrażał tych co mają gorsze i bardziej pospolite samochody od mojego. każdy ma to na co go stać, to co mu sie podoba, chocby to było najbardziej pospolite auto jakie moze byc. stać Cie na wypasiona beemke? fajnie. kupuj Twoja sprawa, Twoje pieniądze, ale ktoś może tych pieniedzy ma mniej i stać go np tylko na mondeo? albo mu sie mondeo podoba? albo z jakiegos innego wzgledu ma to auto? jego sprawa.

> Kiedys to jednak bylo pieknie, jaralem sie golfami mk1 gti, 205 gti, 106 gti. A teraz ? "W dupach

> sie poprzewracalo od tego dobrobytu"...

zapomniał wół jak cielęciem był... może wtedy właśnie też Cie wyśmiewali, że jeździsz jakimś "gratem". ale pewnie nie było Cie stać na cos lepszego, bo w koncu od czegoś trzeba zacząć, i cieszyłeś się tym co masz i dla Ciebie to było najlepsze auto na świecie, bo było Twoje i być może za ciężko zapracowane pieniądze

Napisano

To ja jakiś dziwny jestem bo ani do mężczyzn ani do kobiet rozpoczynając rozmowę nie zagajam czym jeżdżę.... i jakoś nie wydaje mi się żeby kogoś to obchodziło....

Napisano

Jak nie udaje Ci się wyrwać małolaty na ten tekst to spróbuj "Cześć, zrób mi loda to kupię Ci tą bluzkę".

Napisano

Kup Dacie Duster.

Przynajmniej będziesz pewien, że dziewczyna i kumple nie są z Tobą bo masz BMW, raczej dlatego będą z Tobą pomimo tego że masz Dacię ;-)

IMHO BMW 5 bardzo mi się podoba, ale tylko w kombi :-)

Napisano

I myslisz, że przesiadając się z RWD na FWD będziesz szczęsliwy ? wink.gif

Napisano
  • Autor

> To ja jakiś dziwny jestem bo ani do mężczyzn ani do kobiet rozpoczynając rozmowę nie zagajam czym

> jeżdżę.... i jakoś nie wydaje mi się żeby kogoś to obchodziło....

;] Ho ho ho, jaka burza.

Napisano
  • Autor

> I myslisz, że przesiadając się z RWD na FWD będziesz szczęsliwy ?

To moze byc kolejny problem mimo, ze uroki RWD ciezko w chwili obecnej dostrzec zlosnik.gif

Napisano

> zlosnik.gif Ho ho ho, jaka burza.

burza?

bez przesady zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Po prostu jestem taki dziwny że nie wyrywam lasek na samochód....

A z kumplami od dawne nie emocjonujemy się ile kto ma sekund do setki.... zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> To moze byc kolejny problem mimo, ze uroki RWD ciezko w chwili obecnej dostrzec

Jeździłem ostatnio nową Fabią RS, uwierz mi, że ciężko jest ...

Teraz przy każdym ruszeniu mazdą doceniam rwd serduszka.gif

Ciężko by mi było wrócić, chyba, że w czymś relatywnie

wolnym, żeby nie mieliło kołami i nie rwało kierownicy.

Napisano
  • Autor

> Jak nie udaje Ci się wyrwać małolaty na ten tekst to spróbuj "Cześć, zrób mi loda to kupię Ci tą

> bluzkę".

Been there, done that mowisz ? zlosnik.gifhehe.gif

Napisano

> A jak skrzynia ma następujące przełożenia to który jest bezpośredni

> 3.818:1;

> 1.913:1;

> 1.218:1;

> 0.860:1;

> 0.790:1;

> 0.673:1;

Ten najblizej 1:1. Wiedziałem, że ktoś o to zapyta. Tak naprawdę to teraz nie robi się biegu dokładnie 1:1, choć ten przykład jest dość ekstremalny. Z jakim to pracuje silnikiem?

Napisano

> i nowa wersja

rzeczywiście jest tak jak mówisz. Ale to chyba nie dwie przekładnie główne, tylko jakiś dodatkowy multiplikator (odwrotność reduktora). Ciekawe tylko po co taka dodatkowa komplikacja.

Napisano

> Ten najblizej 1:1. Wiedziałem, że ktoś o to zapyta. Tak naprawdę to teraz nie robi się biegu

> dokładnie 1:1,

Generalnie nigdy się nie powinno robić dokładnie 1:1

> choć ten przykład jest dość ekstremalny. Z jakim to pracuje silnikiem?

2.0 , 126km @ 3,600rpm 310 Nm @ 2,400rpm

Napisano

> Działa działa, nie wiem czemu, jest to jakas siła marki. Ludzie po przesiadce z beemki na inny wóz

> i tak wracają do niej. Jedyna słuszna marka. Nic innego nie ma startu i w niczym innym nie

> poczujesz sie jak w beemce W dodatku tak jak piszecie - ciężko potem zmienic na cos lepszego

> (spełniającego lepiej oczekiwania)

facepalm.gif

Napisano
  • Autor

Brzmi dziwnie. Wiem.

Miales kiedys BMW ? skromny.gif

Napisano

to bym nie obrażał tych co mają gorsze i

> bardziej pospolite samochody od mojego.

a co to za obraza

kazdy jezdzi tym co mu pasuje (ktos jezdi czyms na co go stac, a ktos probuje tym na co go tak naprawde nie stac)

a to, ze kazdy, dla kogo motoryzcja jest czyms wiecej niz przemieszczaniem sie, woli jezdic nowym bmw (merc, audi lex i td) z mocnym silnikiem, a nie starym fiatem (skoda, daewoo i td) z slabym silnikiem? to jest chyba normalne

Napisano

> to bym nie obrażał tych co mają gorsze i

> a co to za obraza

> kazdy jezdzi tym co mu pasuje (ktos jezdi czyms na co go stac, a ktos probuje tym na co go tak

> naprawde nie stac)

> a to, ze kazdy, dla kogo motoryzcja jest czyms wiecej niz przemieszczaniem sie, woli jezdic nowym

> bmw (merc, audi lex i td) z mocnym silnikiem, a nie starym fiatem (skoda, daewoo i td) z

> slabym silnikiem? to jest chyba normalne

Święta racja, z tym że forma wypowiedzi pozostawia jednak niesmak. Stwierdzenie że "jeżdżę Fordem nie brzmi" sugeruje że ktoś taki przedkłada nad przyjemność jazdy takim czy innym autem, posiadanie konkretnego znaczka.

Wnioski moga być 2 - autor strzelił gafę, bo ważne jest dla niego posiadanie świetnego i dającego przyjemność z jazdy BMW (wierzę że tak właśnie jest)

lub

- autor jest "pusty" i w zasadzie chodzi o to by przedłużyć swoje .... ego znaczkiem na masce (wierzę że tak nie jest)

Napisano

> Brzmi dziwnie. Wiem.

> Miales kiedys BMW ?

ja smigalem przez pewien czas e36 bratowej i faktycznie bardzo dobrze mi sie tym jezdzilo i czulem sie w nim jak "w domu", jednak zeby stwierdzic ze po takiej becie nie moglbym miec nic innego niz bmw jest mocnym przegieciem zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Święta racja, z tym że forma wypowiedzi pozostawia jednak niesmak. Stwierdzenie że "jeżdżę Fordem

> nie brzmi" sugeruje że ktoś taki przedkłada nad przyjemność jazdy takim czy innym autem,

> posiadanie konkretnego znaczka.

> Wnioski moga być 2 - autor strzelił gafę, bo ważne jest dla niego posiadanie świetnego i dającego

> przyjemność z jazdy BMW (wierzę że tak właśnie jest)

> lub

> - autor jest "pusty" i w zasadzie chodzi o to by przedłużyć swoje .... ego znaczkiem na masce

> (wierzę że tak nie jest)

Autor tym stwierdzeniem chcial wyrazic, ze St220 to zawsze bedzie Mondeo. A Mondeo niestety nawet z wybitnym V6 oraz Recaro to wciaz Mondeo.

Autor zaznacza rowniez, ze podoba mu sie St220 jako samochod, nie mniej jednak otoczka emocjonalna wokol niego wydaje mu sie nieco "nijaka".

To cos w rodzaju poznania pieknej i bystrej dziewczyny, ktora ma na imie Dżesika. To, ze jest piekna i bystra nie zmienia faktu, ze ma na imie Dżesika.

zlosnik.gif

Napisano

> To cos w rodzaju poznania pieknej i bystrej dziewczyny, ktora ma na imie Dżesika. To, ze jest

> piekna i bystra nie zmienia faktu, ze ma na imie Dżesika.

to sie nazywa uprzedzenie....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.