Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uroki kupowania samochodu.

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> to sie nazywa uprzedzenie....

I nie jest prawnie zabronione skromny.gif

Napisano

> I nie jest prawnie zabronione

nie jest ale sam przez to ograniczasz swoje życie. ale owszem to Twoje zycie i Twoja sprawa co z nim robisz smile.gif ja wychodze z zalożenia ze jeśli cos jest warte uwagi to nie nalezy tego przekreslac tylko dlatego ze ktoś wyraził już jakąś opinię na ten temat czy patrzeć na to, co inni powiedza.

Napisano

> Autor tym stwierdzeniem chcial wyrazic, ze St220 to zawsze bedzie Mondeo. A Mondeo niestety nawet z

> wybitnym V6 oraz Recaro to wciaz Mondeo.

> Autor zaznacza rowniez, ze podoba mu sie St220 jako samochod, nie mniej jednak otoczka emocjonalna

> wokol niego wydaje mu sie nieco "nijaka".

> To cos w rodzaju poznania pieknej i bystrej dziewczyny, ktora ma na imie Dżesika. To, ze jest

> piekna i bystra nie zmienia faktu, ze ma na imie Dżesika.

i nie zmienia to też faktu, że w Polsce kupuje się auto dla sąsiadów i otoczenia a nie dla siebie hehe.gif

Napisano

> i nie zmienia to też faktu, że w Polsce kupuje się auto dla sąsiadów i otoczenia a nie dla siebie

wielokrotnie sprzedawałem nowe samochody ludziom którzy zarabiali po 1300 zł i mieli dwoje dzieci. Oczywiście kredyt na 8 a czasem na 10(!!!) lat zero wkładu własnego. Rata kilkaset złotych miesięcznie, wiec nie wiem jak byli potem w stanie utrzymać się - ale nówka salonu jest biglaugh.gif

Napisano

> i nie zmienia to też faktu, że w Polsce kupuje się auto dla sąsiadów i otoczenia a nie dla siebie

nie zmienia to faktu że nie moja sprawa dlaczego ktoś kupuje takie a nie inne auto ...

tak samo jak nie czuję się w obowiązku tłumaczyć że kupiłem takie auto nie dla przedłużenia ... a dla własnej przyjemności skromny.gif

Napisano

> nie zmienia to faktu że nie moja sprawa dlaczego ktoś kupuje takie a nie inne auto ...

> tak samo jak nie czuję się w obowiązku tłumaczyć że kupiłem takie auto nie dla przedłużenia ... a

> dla własnej przyjemności

Myślę, że mało kogo obchodzi dlaczego ktoś kupił takie a nie inne auto. Można spotkać wielu ludzi w autach tzw. szpanerskich i tego szpanu po prostu się nie czuje.

Natomiast jak ktoś jest intelektualnym pastuchem to czy kupi Golfa III i go ospojleruje, czy Subaru Imprezę to pastuchem pozostanie... Objawy tego (w rodzaju przejechanie po stopach pod marketem, czy iluminacje długimi gdy nie daj Bóg nie czmychniesz odpowiednio szybko do rowu) każdy z nas od czasu do czasu odczuwa na własnej skórze.

Myślę, że część osób zareagowała lekko alergicznie na swego rodzaju masturbacje intelektualno-finansowe i zmanierowanie serwowane przez założyciela i niektórych uczestników wątku. zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Jak to mawiają, człowiek bywa "raz na wozie, raz pod wozem" i jeszcze "krowa co dużo ryczy mało mleka daje..." zlosnik.gif

Napisano

> I pamietam jak jeszcze wczoraj golf mkIV gti ze swoimi 180 konmi powodowal u mnie wypieki na

> twarzy, a jak widzialem Clio sporta to dostawalem gesiej skorki

a teraz jarasz się znaczkiem bmw rotfl.gif

HanYs

Napisano

nie każdy...

ja bym chciał starego fiata ale mnie nie stać frown.gif

Napisano

kup se coś do zabawy jak Ci się nudzi, a 530d zostaw zlosnik.gif

Napisano

> A pomyśleć, że jeszcze 3 lata temu śmiałem się z tej marki (a raczej z jej postrzegania w Polsce).

jedynka jest fajna jako koncept i ma fajne silniki i w ogóle wiele rzeczy ma fajnych ale 1 rzecz ją dyskwalifikuje IMO - wnętrze frown.gif a dokładniej wykonanie np deski rozdzielczej na poziomie mojej Octavii po lifcie, solidnie się rozczarowałem frown.gif Słabo jak na BMW zlosnik.gif

Napisano

> Znam ten stan, w ktory wprowadzaja takie "zwykle" samochody, ktore potrafia tylko jechac.

i dlatego zawsze się cieszę jak wsiadam do Wołgi szczególnie po przerwie zimowej, gdy wydobywam ją z czeluści garażu, całą zakurzoną i myślę sobie pod nosem, po jakihś pierwszych 500m - "jest za***sta" hehe.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> a teraz jarasz się znaczkiem bmw

> HanYs

Nie jaram sie, uwazam go za "rozsadny" skromny.gif

Napisano

pojeździć jeszcze tym co masz, odłożyć więcej kasiory i kupić M5 e60

Napisano

> pojeździć jeszcze tym co masz, odłożyć więcej kasiory i kupić M5 e60

a wiesz chociaż z grubsza jakie są koszty utrzymania tego auta w dobrej kondycji? zlosnik.gif

Napisano

> nie każdy...

> ja bym chciał starego fiata ale mnie nie stać

ty tak

ok.gif

wyjatek,potwierdzajacyregule smile.gif

Napisano

> Autor tym stwierdzeniem chcial wyrazic, ze St220 to zawsze bedzie Mondeo. A Mondeo niestety nawet z

> wybitnym V6 oraz Recaro to wciaz Mondeo.

> Autor zaznacza rowniez, ze podoba mu sie St220 jako samochod, nie mniej jednak otoczka emocjonalna

> wokol niego wydaje mu sie nieco "nijaka".

> To cos w rodzaju poznania pieknej i bystrej dziewczyny, ktora ma na imie Dżesika. To, ze jest

> piekna i bystra nie zmienia faktu, ze ma na imie Dżesika.

Zależy czego od Dżesiki oczekujesz, bo akurat w kwestii drive pleasure może to być wyjątkowo udany wybór oink.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> a wiesz chociaż z grubsza jakie są koszty utrzymania tego auta w dobrej kondycji?

Po co mu to wiedzieć przeciez on i tak nie kupuje zlosnik.gif a co do kosztów to sie gaz załozy i bedzie git spineyes.gif

Napisano

> Po co mu to wiedzieć przeciez on i tak nie kupuje a co do kosztów to sie gaz załozy i bedzie git

po co gaz, wymieni silnik na diesla 2,0 i jeszcze bardziej będzie git zlosnik.gif

Napisano

> pojeździć jeszcze tym co masz, odłożyć więcej kasiory i kupić M5 e60

Nie wiem czemu tak sie ograniczasz? W koncu moze pojezdzic troszke dluzej i kupic Ferrari. Albo jeszcze dluzej i kupic Veyrona. W koncu to tylko kwestia pojezdzenia troszke dluzej tym co teraz jezdzi...

Napisano

> jedynka jest fajna jako koncept i ma fajne silniki i w ogóle wiele rzeczy ma fajnych ale 1 rzecz ją

> dyskwalifikuje IMO - wnętrze a dokładniej wykonanie np deski rozdzielczej na poziomie mojej

> Octavii po lifcie, solidnie się rozczarowałem Słabo jak na BMW

Raczysz chyba żartować? Zacznę od tego, że jak napisałem jakieś 2-3 lata temu, w kwestii moich wrażeń i porównań z fiatem Bravo, to mnie tu chciano prawie ukamienować za świętokradztwo i niestosowność takich porównań i do tego jeszcze krytykę BMW, ale do dziś zdania nie zmieniłem, mimo, ze diametralnie zmieniło się moje postrzeganie marki.

Uważam jednak, że nie aż tak dramatycznie to co jest w jedynce się różni od serii 3 czy nawet 5. Generalnie jest dość skromnie i prosto , aczkolwiek pamiętać należy, że golas 1 i golas 5 to jest jednak spora różnica, która się może zminimalizować dopiero jak dobierzemy (czyli dopłacimy) za pewne elementy stylistyczne/wyposażeniowe w jedynce.

Natomiast zdecydowanie nawet najtańsza, goła wersja nie przekreśla tego auta, no może poza wyjątkiem podstawowej kierownicy, która rzeczywiście jest na poziomie forda, czy skody i może budzić jednak niechęć. Można jednak te parę stówek więcej odżałować.

Do wyboru jest jednak chyba ze 4 czy pięć opcji samej tylko kierownicy i jak komuś nie odpowiada, to może wybrać lepszą.

To wszystko jednak na prawdę mało istotne rzeczy, które po pewnym czasie całkowicie schodzą na daleki plan, no może faktycznie nie dla kogoś kto kupuje auto do przemieszczania się z punktu A do punktu B.

Jednak będąc już całkiem szczerym w tych najnowszych wydaniach (nowa seria 5, X1) bardzo nie podoba mi się działanie ESP. Auto na szybko pokonywanych, ostrych zakrętach samo zwalnia! Dla mnie to jest jednak spora wada. Może nie dyskwalifikacja, ale pewnego rodzaju "zdrada" dotychczasowej polityki. Ja rozumiem, że to zmierza w kierunku bezpieczeństwa jazdy, ale mimo wszystko nie podoba mi się.

Nie czarujmy się jednak, BMW to producent masowy, a z tych masowych i tak nie ma z kim się równać w segmencie aut kompaktowych.

Technika która jest w BMW oczywista, w innych markach zaliczanych do klasy premium albo jest niedostępna w ogóle (VOLVO), albo jedynie w największych autach (Mercedes, Audi), a i tak nawet w tym segmencie pod wieloma aspektami konkurencja zostaje z tyłu. Przecież audi jeśli dobrze kojarzę w aucie konkurującym z serią 5 ma napęd FWD...

Napisano

> i dlatego zawsze się cieszę jak wsiadam do Wołgi szczególnie po przerwie zimowej, gdy wydobywam ją

> z czeluści garażu, całą zakurzoną i myślę sobie pod nosem, po jakihś pierwszych 500m - "jest

> za***sta"

albo "ciekawe czy dojadę" icon_eek.gifrotfl.gif

HanYs

Napisano

> Technika która jest w BMW oczywista, w innych markach zaliczanych do klasy premium albo jest

> niedostępna w ogóle (VOLVO), albo jedynie w największych autach (Mercedes, Audi), a i tak

> nawet w tym segmencie pod wieloma aspektami konkurencja zostaje z tyłu. Przecież audi jeśli

> dobrze kojarzę w aucie konkurującym z serią 5 ma napęd FWD...

czyli poczciwy polonez wyprzedzil technicznie audi juz 30 lat temu-czemu wiec europa na tym sie nie poznala?

chyba nie myslisz,ze audi nie produkuje A6 z tylnym napedem z powodu trudnosci technicznych hahaha.gif

Napisano

> wielokrotnie sprzedawałem nowe samochody ludziom którzy zarabiali po 1300 zł i mieli dwoje dzieci.

Nie zdarzyło mi sie kupić samocodu droższego niż 12 miesięczne zarobi...

Napisano

> Nie jaram sie, uwazam go za "rozsadny"

Wiesz samochód może i faktycznie jest OK, ale ta marka... no.gifno.gifno.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Nie zdarzyło mi sie kupić samocodu droższego niż 12 miesięczne zarobi...

netto czy brutto grinser006.gif

Napisano

> netto czy brutto

Zarobki netto przy kupnie z ogliczeniem VAT a brutto bez odliczenia.... zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> netto czy brutto

podawanie zarobków brutto jest jak podawanie długości penisa razem z kręgosłupem grinser006.gifhehe.gif

Napisano

> podawanie zarobków brutto jest jak podawanie długości penisa razem z kręgosłupem

o to pytam grinser006.gif

Napisano

> Zarobki netto przy kupnie z ogliczeniem VAT a brutto bez odliczenia....

hehe.gif

Napisano

> Brzmi dziwnie. Wiem.

> Miales kiedys BMW ?

Nie miałem, jeździłem. Mam dwa terenowe nissany, nie potrzeba mi bmw.

Napisano

Zawiłą ma teorię. Ale jakoś mi to kredytem pachnie hehe.gif

Napisano

> Zawiłą ma teorię. Ale jakoś mi to kredytem pachnie

Wiem ze to nie ten kacik, ale niech mi ktos wyjasni co to sa zarobki netto?

Napisano

> Wiem ze to nie ten kacik, ale niech mi ktos wyjasni co to sa zarobki netto?

podobno te do ręki, zmieniasz stawkę podatkową (akurat teraz mamy dwie) i już masz mniejsze zarobki, przestajesz płacić ZUS (też pewnie nie wiesz co to hehe.gif) i już masz większe zlosnik.gif

Napisano

To co faktycznie zarabiasz. Brutto i (uwaga ciekawostka zeby.GIF) burtto ubruttowione rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif to takie cuda dla pracodawcy i ZUS'u i nie mają absolutnie nic wspólnego z tym co możesz wydać na swoje potrzeby i przyjemności zlosnik.gif

Napisano

Brutto to to ile musi wydać pracodawca, netto to tyle ile dostajesz...

Napisano

> Brutto to to ile musi wydać pracodawca,

nieprawda zlosnik.gif

koszty dla pracodwacy sa wieksze niz Twoje brutto.

Napisano

> nieprawda

> koszty dla pracodwacy sa wieksze niz Twoje brutto.

No właśnie ubruttowione brutto hehe.gifhehe.gif

Napisano

> nieprawda

> koszty dla pracodwacy sa wieksze niz Twoje brutto.

Nie mieszaj Markowi (masz rację ale to nieistotne rozważania dla kupowania bumy...)

Napisano

> ty tak

> wyjatek,potwierdzajacyregule

a Ty byś nie chciał starego fiata zlosnik.gif :

1970_Fiat_Dino_2400_Spider_Red.jpg

Napisano

> albo "ciekawe czy dojadę"

> HanYs

z OM616 pod maską odpowiedź na to pytanie jest tylko jedna 270751858-jezyk.gif

Napisano

Netto = to co faktycznie zarabiasz. Brutto = to co masz wpisane w kontrakcie zanim Twoje wspaniałe państwo zabierze Ci większość na różne podatki i ubezpieczenia społeczne.

Podawanie zarobków brutto jest jak podawanie długości penisa licząc razem z kręgosłupem.

Napisano

> Poza tym "Czesc jezdze Mondeo" brzmi.. no wlasnie. Nie brzmi.

Kiepsko się powtarzać, ale trzeba to tutaj jednak napisać zlosnik.gif

A lepiej jeździć Mondeo V6, czy pistacjowym kombi na ropę? grinser006.gif

Napisano

> Nie zdarzyło mi sie kupić samocodu droższego niż 12 miesięczne zarobi...

To i tak sporo, ja wychodze z zalozenia ze max 6 pensji netto, ale chyba jeszcze nigdy nie przekroczylem 4-ech hehe.gif

A zdarzalo mi sie juz jezdzic autem za mniej niz 1 i nie mailem z tego powodu kompleksow grinser006.gif

Wole wydawac pieniadze na inne przyjemnosci zlosnik.gif

Napisano

> chyba nie myslisz,ze audi nie produkuje A6 z tylnym napedem z powodu trudnosci technicznych

Nie, wyłącznie z powodu kosztów. Większość modeli Audi powstaje na bazie tych samych komponentów co skoda, czy seat, czy też VW. Koszty stworzenia odrębnego modelu byłyby ogromne.

Natomiast przykład poloneza trochę słaby. Znacznie lepszy był maluch - zobacz jak podobny do Porshe. grinser006.gif

Napisano

> a Ty byś nie chciał starego fiata :

ja bym chciał

800px-Fiat_130_Coupe_at_Earls_Court.jpg

serduszka.gif

Napisano

> To i tak sporo, ja wychodze z zalozenia ze max 6 pensji netto, ale chyba jeszcze nigdy nie

> przekroczylem 4-ech

Pisałem o samochodach nowych..

> A zdarzalo mi sie juz jezdzic autem za mniej niz 1 i nie mailem z tego powodu kompleksow

KOmpleksów też nie mam ale czasami robię trasy po 1500km wiec samochód "za tani" może tego nie przetrzymac.... zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Nie, wyłącznie z powodu kosztów. Większość modeli Audi powstaje na bazie tych samych komponentów co

> skoda, czy seat, czy też VW. Koszty stworzenia odrębnego modelu byłyby ogromne.

> Natomiast przykład poloneza trochę słaby. Znacznie lepszy był maluch - zobacz jak podobny do

> Porshe.

teoria ciekawa ... nie zapominaj że sporo Audi ma napęd na 4 koła

zresztą facepalm.gif

Napisano

> teoria ciekawa ... nie zapominaj że sporo Audi ma napęd na 4 koła

> zresztą

Czyli jakby od quatro odciąc napęd na przód to zostałoby klasyczne RWD zlosnik.gif

Napisano

> Czyli jakby od quatro odciąc napęd na przód to zostałoby klasyczne RWD

może nie do końca ... skromny.gif

ale ... na pewno skonstruowanie auta tylko RWD nie jest tak kosmicznie trudne jak przedstawia to kolega skromny.gifskromny.gif

Napisano
  • Autor

> Kiepsko się powtarzać, ale trzeba to tutaj jednak napisać

> A lepiej jeździć Mondeo V6, czy pistacjowym kombi na ropę?

Pistacjowym kombi na rope zlosnik.gif

Ten kolor to mieta, ignorancie zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.