Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kontrola policyjna

Featured Replies

Napisano

witam

mam takie pytanie na szybko. Zatrzymal mnie do kontroli hmm.gif moze inaczej jechal za mna samochod raczej nie wygladal ze to tajniak hehe.gif mianowicie C15 w srodku chlopek ubrany na roboczo jak to zwykle ludzie jezdzacy takimi autami. Jechal za mna az do miejsca zamieszkania zatrzymalem sie pod garazem on zajechal za mna. Wysiadl facet troche starszy odemnie wyciagnal blache i zapytal czy wiem za co zostalem zatrzymany ja takie oczy yikes.gif mowie nie wiem. No to mowi mi ze na ulicy tej i tej za szybko jechalem no to ja facepalm.gif mowie nie mozliwe i prosze go aby pokazal mi jakies nagranie czy cokolwiek. NIE MAM. I zaczyna truć, ze dostane wniosek do sadu bo on nie ma przy sobie bloczkow bla bla bla mowie ok.

Wykonal telefon po czym oddal mi papiery i powiedzial, ze dziekuje hehe.gif

Sprawa dosc dziwna, ale mam pytanie pewno byl to jakis policial.gif po sluzbie, przed sluzba, na urlopie. Czy taka osoba ma prawo mnie wylegitymowac skoro nie jest na sluzbie? Dodam, ze podczas tej akcji mial tylko blache i legitymacje nie podal zadnych swoich danych i stopnia hmm.gif

Napisano

Może był przebierańcem i chciał łapówę biglaugh.gif

Mi kiedyś taksówkarz lizakiem machał rotfl.gif

Napisano

A jaką miał legitymacje? Drogówka czy inna formcja?

Napisano
  • Autor

> Może był przebierańcem i chciał łapówę

> Mi kiedyś taksówkarz lizakiem machał

do tego zmierzam ok.gif

czy osoba nie bedaca na sluzbie moze mnie zatrzymac? Moze to byl jakis informatyk czy jaki inny ale nie wiem czy oni dostaja blachy tez hmm.gif

Napisano
  • Autor

> trzeba było mu powiedziec żeby się w czółko stuknął

dobra dobra ale chcialbym uzyskac odp na pytatnie z drugiego mojego posta.

Napisano

> do tego zmierzam

> czy osoba nie bedaca na sluzbie moze mnie zatrzymac? Moze to byl jakis informatyk czy jaki inny ale

> nie wiem czy oni dostaja blachy tez

Ale dlaczego akurat informatyk ? icon_eek.gifzlosnik.gif

Napisano

zadzwoniłbym na komende przy nim i sprawdził czy jest policjantem i wydaje mi sie ze nie ma prawa Cie legitymowac nieumundurowany i bez radiowozu

Napisano

W takiej sytuacji, zanim cokolwiek bym pokazał temu człowiekowi, poprosiłbym o przedstawienie się imieniem, nazwiskiem i stopniem. Potem wykonałbym telefon pod nr 997 w celu potwierdzenia tych danych. Przebierańców nie brakuje, w takiej sytuacji masz prawo podejrzewać, że to jeden z nich wink.gif

Napisano
  • Autor

> Ale dlaczego akurat informatyk ?

bo powiedzial, ze tam zadzowni zeby mnie sprawdzili hehe.gif to tak podlapalem trop, ze moze on z tych

Napisano
  • Autor

> W takiej sytuacji, zanim cokolwiek bym pokazał temu człowiekowi, poprosiłbym o przedstawienie się

> imieniem, nazwiskiem i stopniem. Potem wykonałbym telefon pod nr 997 w celu potwierdzenia tych

> danych. Przebierańców nie brakuje, w takiej sytuacji masz prawo podejrzewać, że to jeden z

> nich

myslisz, ze jak teraz zadzownie na komende to powiedza mi czy taka osoba jezdzi takim samochodem?

Napisano

> myslisz, ze jak teraz zadzownie na komende to powiedza mi czy taka osoba jezdzi takim samochodem?

nie mam pojęcia, ale zadzwonić i opisać sytuacje możesz

Napisano
  • Autor

> nie mam pojęcia, ale zadzwonić i opisać sytuacje możesz

na dyzurce raczej wiedziec nie bedzie

Napisano

jeżeli masz numery to zgłoś to na komendzie... może to faktycznie był przebieraniec...

Napisano

to powiedz że taki jeździ po mieście autem takim i takim i że próbował wyłudzic kase w postaci mandatu.

Napisano

Dziwne dla mnie jest to, że dajesz komus obcemu do łapy dokumenty nie mając żadnej pewności kim on jest hmm.gif

Napisano

> na dyzurce raczej wiedziec nie bedzie

jeżeli trafisz na chętnego do działania człowieka, to poprosi Cię o nr telefonu i spróbuje się dowiedzieć wink.gif

Ja bym zadzwonił, zawsze to sygnał dla prawdziwej policji, że ktoś im być może robi konkurencję zlosnik.gif

Napisano

> Dziwne dla mnie jest to, że dajesz komus obcemu do łapy dokumenty nie mając żadnej pewności kim on

> jest

Przecież Policjant może być w cywilu jeżeli działa w terenie zabudowanym. Legitymacja wystarczy.

Napisano
  • Autor

> Przecież Policjant może być w cywilu jeżeli działa w terenie zabudowanym. Legitymacja wystarczy.

a jezeli nie jest na sluzbie tez ma przy sobie blache?

Napisano

> a jezeli nie jest na sluzbie tez ma przy sobie blache?

Ma.

Napisano
  • Autor

> Ma.

dobra dzownie na komisariat zapytac co i jak ok.gif

edit: a kazda osoba pracujaca w policji ma blache czy tylko wybrani?

Napisano

> Przecież Policjant może być w cywilu jeżeli działa w terenie zabudowanym. Legitymacja wystarczy.

Oczywiście, że może być, niejednokronie takich spotkałem ale w sytuacji gdy

- nie przedstawia się przy interwencji

- jeździ C15

- na dzień dobry straszy mnie mandatem bo wydawało mu się że za szybko jadę

to nigdy nie dał bym mu od razu dokumentów , dla mnie to wariat lub przebieraniec

Napisano

bankowo to jakis przebieraniec byl

1. w jakim celu Cie zatrzymywal skoro i tak nie mialby Ci jak wlepic mandatu bo nie mial bloczka facepalm.gif

3. sprawa odrazu do sadu??? bo zapomnial wyzej wspomnianego bloczka???

2. w cywilnym samochodzie i w cywilnych ciuchach to moze jezdzic po bulki

trzeba bylo zasadzic kopa w diupe i zadzwonic na policje, zobaczyl bys jakby koles spierniczal

kumpla kiedys zatrzymywali tajniaki w nieoznakowanym radiowozie, nawet z samochodu nie wysiedli tylko reka mu policial.gif machala to on zatrabil jak do kumpla i pogonil dalej a oni juz na kogutach za nim bo pewnie auto kradzione i pewnie nawalony jedzie

kumpel sie zatrzymal i z geba do nich ze gdzie lizak, bo na takie machanie reka to on sie w zyciu nie zatrzyma, nawet z nimi nie dyskutowal, zadzwonil na komende podal gdzie jest, jaki samochod go zatrzymal i w jaki sposob, puscili go luzem bez zadnego autografa

Napisano

> Wysiadl facet troche starszy odemnie wyciagnal blache i zapytal

> czy wiem za co zostalem zatrzymany ja takie oczy mowie nie wiem.

Podstawowe czynności jakie powinien wykonać Policjant to:

- przedstawić się i podać stopień służbowy

- podać powód zatrzymania

- na żądanie okazać blachę (o ile nie ma jej na wierzchu) i legitymację

Nagminne jest u nas, zadawanie pytań przez Policjantów: "Panie kierowco, czy wie Pan za co Pana zatrzymałem" nawet w tak medialnym programie jak "Uwaga Pirat".

Niewypełnienie jednego z w/w jest odstępstwem od wymagań dot. legitymowania i przeprowadzania kontroli przez Policjantów.

Pees: Nie obowiązuje w przypadku zatrzymania po pościgu, gdzie od razu lądujesz z twarzą w chodniku.

Napisano

> tej i tej za szybko jechalem no to ja mowie nie mozliwe i prosze go aby pokazal mi jakies

trzeba było się go zapytać, czemu on jechał za szybko za Tobą i czy Policji wolno przekraczać prędkość zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> trzeba było się go zapytać, czemu on jechał za szybko za Tobą i czy Policji wolno przekraczać

> prędkość

myslisz, ze nie pytalem mowie ci ze probowal mnie straszyc ale widzac moj tryb olewajacy dal sobie siana ok.gif

bardziej zastanawiam sie czy to nie byla lewa blacha, dzwonilem na komisariat ale nie maja takiego samochodu na komendzie. Czyli jak juz byl to policjant nie na sluzbie.

Napisano

> myslisz, ze nie pytalem mowie ci ze probowal mnie straszyc ale widzac moj tryb olewajacy dal sobie

> siana

> bardziej zastanawiam sie czy to nie byla lewa blacha, dzwonilem na komisariat ale nie maja takiego

> samochodu na komendzie. Czyli jak juz byl to policjant nie na sluzbie.

wniosek, że trzeba dokładnie spisywac nazwisko i numer legitymacji

Napisano
  • Autor

> wniosek, że trzeba dokładnie spisywac nazwisko i numer legitymacji

wiesz powiedzmy, ze byla to sytuacja gdzie lekko gosciu podniosl mi cisnienie takze nie myslisz wtedy o wszystkim ok.gif nastepnym razem zadzownie na policje w celu weryfikacji danych ok.gif

Napisano

> - na żądanie okazać blachę (o ile nie ma jej na wierzchu) i legitymację

umundurowany. Po cywilnemu powinien okazac bez wezwania i z tego co widzialem to tak robia.

Napisano

> wiesz powiedzmy, ze byla to sytuacja gdzie lekko gosciu podniosl mi cisnienie takze nie myslisz

> wtedy o wszystkim nastepnym razem zadzownie na policje w celu weryfikacji danych

Jest tak: Policjant, który jest na urlopie, wolnym, po pracy przedstawiając się i okazując legitymację z automatu jest już na służbie. Po prostu podejmuje interwencję. Jeśli np. Twoje wykroczenie polegałoby na np. jeździe pod wpływem - zobowiązany byłby do wezwania patrolu, który sprawdziłby Twoją trzeźwość i "przejął" od niego całą sprawę.

Będąc w Twojej sytuacji:

- poprosiłbym go o dokładne przedstawienie się - zapisałbym jego numer, stopień imię i nazwisko,

- zapytał go o powód legitymowania i zatrzymania mnie,

- czekał na dalszy rozwój akcji.

Jeśli próbowałby mi wmówić przekroczenie prędkości prosiłbym go o wezwanie umundurowanego patrolu, który wystawi mi mandat zlosnik.gif Oczywiście zrobiłbym to z uśmiechem na ustach.

Ps. Gdyby próbował mnie zatrzymać w czasie gdy jadę a jego gęba wydałaby mi się podejrzana - nie zatrzymałbym się tylko podjechał do najbliższego komisariatu, równolegle dzwoniąc na 112.

Napisano

> trzeba było mu powiedziec żeby się w czółko stuknął

albo mu blache przybić biglaugh.gif

a następnie byś się zdziwił icon_eek.gifbanned.gif

Napisano

> 2. w cywilnym samochodzie i w cywilnych ciuchach to moze jezdzic po bulki

> trzeba bylo zasadzic kopa w diupe i zadzwonic na policje, zobaczyl bys jakby koles spierniczal

> kumpla kiedys zatrzymywali tajniaki w nieoznakowanym radiowozie, nawet z samochodu nie wysiedli

> tylko reka mu machala to on zatrabil jak do kumpla i pogonil dalej a oni juz na kogutach za

> nim bo pewnie auto kradzione i pewnie nawalony jedzie

> kumpel sie zatrzymal i z geba do nich ze gdzie lizak, bo na takie machanie reka to on sie w zyciu

> nie zatrzyma, nawet z nimi nie dyskutowal, zadzwonil na komende podal gdzie jest, jaki

> samochod go zatrzymal i w jaki sposob, puscili go luzem bez zadnego autografa

Ręce opadają kiedy się czyta Twoje wypociny.Jak nie masz pojęcia o pewnych rzeczach, to nie zabieraj głosu.Piszesz po to, by pisać, zaistnieć na forum i okazać się nadzwyczajną wiedzą? Tacy jak ty są mądrzy do momentu, kiedy nie zatrzyma ich patrol(zwłaszcza w cywilnym samochodzie jadądym po pieczywo). zlosnik.gif

Widok Twojej miny-bezcenne hehe.gif.

Obejrzyj ten filmik i nie pisz bzdur młody gniewny:

Napisano

> Jest tak: Policjant, który jest na urlopie, wolnym, po pracy przedstawiając się i okazując

> legitymację z automatu jest już na służbie. Po prostu podejmuje interwencję. Jeśli np. Twoje

> wykroczenie polegałoby na np. jeździe pod wpływem - zobowiązany byłby do wezwania patrolu,

> który sprawdziłby Twoją trzeźwość i "przejął" od niego całą sprawę.

> Będąc w Twojej sytuacji:

> - poprosiłbym go o dokładne przedstawienie się - zapisałbym jego numer, stopień imię i nazwisko,

> - zapytał go o powód legitymowania i zatrzymania mnie,

> - czekał na dalszy rozwój akcji.

> Jeśli próbowałby mi wmówić przekroczenie prędkości prosiłbym go o wezwanie umundurowanego patrolu,

> który wystawi mi mandat Oczywiście zrobiłbym to z uśmiechem na ustach.

> Ps. Gdyby próbował mnie zatrzymać w czasie gdy jadę a jego gęba wydałaby mi się podejrzana - nie

> zatrzymałbym się tylko podjechał do najbliższego komisariatu, równolegle dzwoniąc na 112.

Taką właśnie procedurę należałoby zastosować.

A przyjęcia mandatu zawsze można odmówić.

Napisano

> bankowo to jakis przebieraniec byl

(...)

> 2. w cywilnym samochodzie i w cywilnych ciuchach to moze jezdzic po bulki

> trzeba bylo zasadzic kopa w diupe i zadzwonic na policje, zobaczyl bys jakby koles spierniczal

(...)

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI z dnia 18 lipca 2008 r.

- w sprawie kontroli ruchu drogowego

§ 2 pkt. 2

przytoczyć czy sam znajdziesz hmm.gif

Napisano

z ciekawości pytałem kiedyś policjantkę jak to jest i z tego co pamiętam:

policjant musi się przedstawić i powiedzieć o co chodzi, oraz:

- jeśli jest po cywilnemu, MUSI pokazać odznakę/legitymację

- jeśli ma na sobie mundur służbowy to odznaki/legitymacji nie pokazuje

- jeśli jest po służbie i decyduje się podjąć interwencję we własnym zakresie to może się ograniczyć jedynie do zatrzymania kogoś, obezwładnienia, po prostu może zrobić to co każdy obywatel. Jeśli ma odznakę to wolno mu jej użyć, ale już nie wolno mu nikogo legitymować ani przeszukiwać. Musi wezwać do tego patrol na służbie.

Czyli w powyższym przypadku gościu albo był policjantem i chciał Cię nastraszyć albo był przebierańcem.

Napisano

> z ciekawości pytałem kiedyś policjantkę jak to jest i z tego co pamiętam:

> policjant musi się przedstawić i powiedzieć o co chodzi, oraz:

> - jeśli jest po cywilnemu, MUSI pokazać odznakę/legitymację

> - jeśli ma na sobie mundur służbowy to odznaki/legitymacji nie pokazuje

> - jeśli jest po służbie i decyduje się podjąć interwencję we własnym zakresie to może się

> ograniczyć jedynie do zatrzymania kogoś, obezwładnienia, po prostu może zrobić to co każdy

> obywatel. Jeśli ma odznakę to wolno mu jej użyć, ale już nie wolno mu nikogo legitymować ani

> przeszukiwać. Musi wezwać do tego patrol na służbie.

> Czyli w powyższym przypadku gościu albo był policjantem i chciał Cię nastraszyć albo był

> przebierańcem.

A propos 3-go punktu - policjantka badz mloda badz niedouczona ewentualnie jedno i drugie.

Napisano

a mogą zatrzymywać ręką z cywilnego samochodu?

"3. Policjant nieumundurowany w warunkach dostatecznej widoczności podaje sygnały tarczą do zatrzymywania pojazdów, a w warunkach niedostatecznej widoczności - latarką ze światłem czerwonym albo tarczą do zatrzymywania pojazdów ze światłem odblaskowym lub światłem czerwonym."

chyba wątpię grinser006.gif

Napisano

> Podstawowe czynności jakie powinien wykonać Policjant to

> (...)

Rozporządzenie określa to tak:

Quote:

§ 4. 1. Policjant, po zatrzymaniu pojazdu, podaje kierującemu stopień, imię i nazwisko oraz przyczynę zatrzymania, a ponadto:

1) policjant umundurowany okazuje legitymację służbową na żądanie kontrolowanego uczestnika ruchu;

2) policjant nieumundurowany okazuje legitymację służbową bez wezwania.

2. Legitymację służbową okazuje się w sposób umożliwiający kontrolowanemu uczestnikowi ruchu odczytanie i zanotowanie danych pozwalających na identyfikację policjanta, w szczególności dotyczących jego stopnia, imienia i nazwiska oraz nazwy organu, który wydał ten dokument.

3. Przystępując do czynności kontrolnych, policjant może wydać polecenie unieruchomienia silnika pojazdu.

4. Przepisu ust. 1 nie stosuje się w razie zatrzymania pojazdu:

1) w wyniku prowadzonych działań pościgowych;

2) co do którego istnieje uzasadnione podejrzenie, że pochodzi z przestępstwa;

3) jeżeli zachodzi uzasadnione podejrzenie, że znajdują się w nim osoby, które popełniły przestępstwo.

5. W przypadkach uzasadnionych względami bezpieczeństwa lub uwarunkowanych charakterem kontroli policjant może wydać kierującemu pojazdem lub pasażerowi pojazdu polecenie opuszczenia pojazdu.

Napisano

> W takiej sytuacji, zanim cokolwiek bym pokazał temu człowiekowi, poprosiłbym o przedstawienie się

> imieniem, nazwiskiem i stopniem. Potem wykonałbym telefon pod nr 997 w celu potwierdzenia tych

> danych. Przebierańców nie brakuje, w takiej sytuacji masz prawo podejrzewać, że to jeden z

> nich

Kilka dni temu w Warszawie zgarnięto kilku panów udających policjantów i wyłudzających pieniądze od małolatów na przystankach za rzekome wykroczenia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.