Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Passat ze Stanow - bac sie???

Featured Replies

Napisano

Jakos sie bardziej bac?

Czegos sie wystrzegac?

Samochod od kwietnia w PL a jeszcze na hamerykanckich blachach

Jakos rozni sie jakosc VW na EU i USA?

Gdzie Passaty na USA sa wytwarzane?

Konkretnie chodzi mi o taka sztuke:

http://otomoto.pl/volkswagen-passat-2-0-tfsi-200-km-dsg-skora-b6-C13358300.html

Troszke golas, ale inne moje wymagania spelnia w 95% zeby.GIF

Napisano

Za wiki:

Quote:

Assembly :

Emden, Germany

Mosel/Zwickau, Germany

Aurangabad, India (CKD)

Napisano

> Jakos sie bardziej bac?

O ile pamiętam to akurat Passat był zawsze produkowany w Niemczech - uważać trzeba na Jetta i Bettle a nie na Passata.

> Jakos rozni sie jakosc VW na EU i USA?

Inne lampy + w wersji z kremowym wnętrzem gorszej jakości plastiki niż na EU.

Napisano

Quote:

KUPUJĄCEMU POZOSTAJE TYLKO ZAREJESTROWANIE POJAZDU !!!

Z symetrycznymi lampami smile.gif

Napisano
  • Autor

> Inne lampy

Inne i trzeba wymieniac?

> + w wersji z kremowym wnętrzem gorszej jakości plastiki niż na EU.

a ta ma kremowe wnetrze (nie wiem czy akurat o takie Ci chodzi)?

generalnie IMHO Passat ma i tak kiepskie plastiki. W tym mi sie podoba, ze ta czesc dzielaca deske i biegnaca wokol zegarow nie jest srebrna (fatalne jest to w wersji EU) tylko jakas ciemniejsza z fakturka.

BTW Takim wlasnie z DSG jezdziles?

Napisano

> Czegos sie wystrzegac?

zamawiania częsci uzywając nr vin

Napisano

> Inne i trzeba wymieniac?

Podobno.

> a ta ma kremowe wnetrze (nie wiem czy akurat o takie Ci chodzi)?

Tak. Ale i tak w porównaniu z innymi samochodami wnętrze jest bardzo ładnie wykonane i dopasowane.

> BTW Takim wlasnie z DSG jezdziles?

Nie, V6 3.2 + DSG - podejrzewam że turbo + DSG będzie jeszcze więcej "frajdy" sprawiało na parkingach, ale to nie wada dyskwalifikująca ten pojazd.

Napisano
  • Autor

> Podobno.

zadzwonilem i Pan cos sciemnial, ze niby przechodzi przeglad

> Tak. Ale i tak w porównaniu z innymi samochodami wnętrze jest bardzo ładnie wykonane i dopasowane.

no prosze

mnie jakos te Passaty porazaja tandeta (moze glownie przez ten srebrny akcent i juz na inne rzeczy sie nie patrzylem az tak bardzo)

> Nie, V6 3.2 + DSG - podejrzewam że turbo + DSG będzie jeszcze więcej "frajdy" sprawiało na

> parkingach, ale to nie wada dyskwalifikująca ten pojazd.

powiem Ci, ze jezdzilem 1,4TSI DSG naszego moderatora w sobote i to wlasnie mnie sklonilo do poszukiwania TSI

nie zauwazylem efektu, o ktorym pisales

auto na pewno nie pelzalo tak ochoczo jak normalny automat

troche moim zdaniem tylko sie zaczelo delikatnie gubic jak powolutku podjezdzalem pod stromy podjazd garazu (mysle, ze kwestia techniki, bez gazu tak jak w innym automacie chyba sie nie da)

ale poza tym to bylem pod duzym wrazeniem zarowno silnika jak i skrzyni trophy.gif

Napisano

> Troszke golas, ale inne moje wymagania spelnia w 95%

Najbardziej mi się podoba prędkościomierz wyskalowany w milach i wskaźnik temp. płynu w Fahrenheitach zlosnik.gif

Napisano

> Najbardziej mi się podoba prędkościomierz wyskalowany w milach i wskaźnik temp. płynu w

> Fahrenheitach

Przyszłemu właścicielowi to na pewno nie robi różnicy. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Najbardziej mi się podoba prędkościomierz wyskalowany w milach

no to tez mi sie podoba, ale moze drogo kosztowac zeby.GIF

Napisano

> Czegos sie wystrzegac?

> Samochod od kwietnia w PL a jeszcze na hamerykanckich blachach

> Gdzie Passaty na USA sa wytwarzane?

> Konkretnie chodzi mi o taka sztuke:

> http://otomoto.pl/volkswagen-passat-2-0-tfsi-200-km-dsg-skora-b6-C13358300.html

jak byl robiony w europie to nie ma problemu

ja mialem golfa 3 amerykana, i niby wszystko takie same a jednak kazda czesc inna i z wszystkim DOSLOWNIE !!! wszystkim byly problemy,

niby takie same a jednak wszystko inne. na moim bylo Made in mexico 270751858-jezyk.gif wiec jak cos to szczerze nie polecam "amerykanca"

Napisano

> zadzwonilem i Pan cos sciemnial, ze niby przechodzi przeglad

> no prosze

prawde mówił ... przechodzi

nie na tej to na innej stacji ... skromny.gif

Napisano
  • Autor

> Weź przestań - kup audi

nie stac mnie 270751858-jezyk.gif

a na serio to a6c5 naprawde ciezko znalezc niekrecone

poza tym 2,5tdi to jednak ryzyko (silnik w moim byl znany doslownie od srodka)

a6c6 - na 2004 r. trzeba miec min. 60k

a4 nie do konca mi idzie a poza tym wiekszosc to 2.0tdi

lepszy juz ten Pasek niz Laugna w manualu 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> prawde mówił ... przechodzi

> nie na tej to na innej stacji ...

nie o takie przechodzenie mi chodzilo smile.gif

Napisano

Jeśli interesuje Cię coś tańszego to znajomy teraz sprzedaje A6C5 - ale trochę tańszy niż to co chcesz (z tego co pamiętam wspominał o okolicach 35 tys.).

Dbał o autko, wyposażenie "zacne" - gdyby "odpukać" coś stało się teraz z moim - pewnie sam bym się skusił.

Ale - jak mówię - trochę niższa półka cenowa.

Jakbyś był zainteresowany - daj znać na priv mogę dowiedzieć się dokładniej co i jak grinser006.gif

Napisano

> Czegos sie wystrzegac?

> Samochod od kwietnia w PL a jeszcze na hamerykanckich blachach

> Gdzie Passaty na USA sa wytwarzane?

> Konkretnie chodzi mi o taka sztuke:

> http://otomoto.pl/volkswagen-passat-2-0-tfsi-200-km-dsg-skora-b6-C13358300.html

podstawa to VIN i Carfax, potem miernik lakieru i VAG

Napisano

Golas? To czego mu brakuje? smile.gif

A tak to myśle, że radio może być do wymiany jeśli ma jeszcze amerykańskie.

Napisano

> A tak to myśle, że radio może być do wymiany jeśli ma jeszcze amerykańskie.

Niektóre stacje będzie łapał, a poza tym to podejrzewam że jest jakieś menu czy pstryczek-elektryczek który przełącza radio na europejskie częstotliwości.

Napisano
  • Autor

> Golas? To czego mu brakuje?

zenonow z takich wazniejszych rzeczy

nawigary juz z troche mniej waznych

nie do konca na passatach sie znam, ale wyglada to na dosyc podstawowa wersje ze skora i szyberem

Napisano

> Quote:

> KUPUJĄCEMU POZOSTAJE TYLKO ZAREJESTROWANIE POJAZDU !!!

> Z symetrycznymi lampami

oraz tylnymi migaczami, bo ostatnio spotkałem takiego amerykańca na polskich blachach co to stopami migał jak skręcał

Napisano

Reasumując:

- carfax i miernik lakieru - auto z USA opłaca się ciągnąć, jak jest po dobrym dzwonie,

- wszystkie przyjemności związane z milami, fahrenheitami, radiem, reflektorami (lampy być może się przestawia symetryczne/asymetryczne),

- weź pod uwagę to że białe kombi jest niesprzedawalne. To co prawda passat, ale nie tdi, więc jak będziesz się chciał tego pozbyć będzie ciężko,

- popytaj czy firmy ubezpieczeniowe zrobią Ci na to AC, bo niekiedy nie chcą ubezpieczać aut z USA.

Generalnie - olałbym temat i auta EU szukałbym z PL lub EU.

Napisano

O matko! yikes.gif

Jaki oczopląs jednostek miary:

- prędkościomierz w milach

- przebieg i trip w kilometrach

- temperatura cieczy w Fahrenheitach

- temperatura zewnętrzna na wyświetlaczu w stopniach Celsjusza

hehe.gif

C13358300_9.jpg

Napisano

> - prędkościomierz w milach

Jesteś pewien? Bo podejrzewam że on jest przełączalny mph -> km/h. Wiele samochodów na rynek USA/Canada tak ma - będąc w kanadzie możesz sobie przełączyć i wiesz czy jedziesz zgodnie z przepisami czy nie do końca..

Napisano
  • Autor

> Jesteś pewien? Bo podejrzewam że on jest przełączalny mph -> km/h. Wiele samochodów na rynek

> USA/Canada tak ma - będąc w kanadzie możesz sobie przełączyć i wiesz czy jedziesz zgodnie z

> przepisami czy nie do końca..

na to wyglada

takie przelaczniki to widzialem jak skala byla wyswietlana a nie nadrukowana jak tutaj

Napisano

> Jesteś pewien? Bo podejrzewam że on jest przełączalny mph -> km/h. Wiele samochodów na rynek

> USA/Canada tak ma - będąc w kanadzie możesz sobie przełączyć i wiesz czy jedziesz zgodnie z

Na cyferblacie na zdjęciu jest tylko 'mph', nie sądzę by istniał tu jakiś przełącznik.

Napisano

i co się dzieje, jak użyjesz przełącznika w tym passacie? wyskakuje chochlik z pudełka i przemalowuje na zegarach mile na kilometry a fahrenheity na celsjusze? hehe.gif

Napisano
  • Autor

> - carfax i miernik lakieru - auto z USA opłaca się ciągnąć, jak jest po dobrym dzwonie,

tak wiesc gminna glosi...

> - wszystkie przyjemności związane z milami, fahrenheitami, radiem,

to akurat IMO pryszcz

> reflektorami (lampy być może się

> przestawia symetryczne/asymetryczne),

gorzej bo koszty...

> - weź pod uwagę to że białe kombi jest niesprzedawalne. To co prawda passat, ale nie tdi, więc jak

> będziesz się chciał tego pozbyć będzie ciężko,

bialy jest modny ostatnio

poza tym moim zdaniem sympatycznie w tym kolorze wyglada i chyba nie jest to bialy typ lodowka

> - popytaj czy firmy ubezpieczeniowe zrobią Ci na to AC, bo niekiedy nie chcą ubezpieczać aut z USA.

to cenna uwaga ok.gif

> Generalnie - olałbym temat i auta EU szukałbym z PL lub EU.

prawie brak wersji benzynowych frown.gif

a w automacie to juz wogole

masakra frown.gif

Napisano

> i co się dzieje, jak użyjesz przełącznika w tym passacie? wyskakuje chochlik z pudełka i

> przemalowuje na zegarach mile na kilometry a fahrenheity na celsjusze?

co sie czepiasz chlopak mieszka w USA facepalm.gif

Napisano

> i co się dzieje, jak użyjesz przełącznika w tym passacie? wyskakuje chochlik z pudełka i

> przemalowuje na zegarach mile na kilometry a fahrenheity na celsjusze?

Np. w Chervrolecie HHR napis MPH znikał a pojawiał się km/h. Tyle że licznik był wyskalowany do 130...

W Saab'ie były dwie skale - km/h i MPH i w zależności od ustawień albo jedna albo druga nie była widoczna.

Nie wiem jak to VW rozwiązał, podejrzewam że podobnie jak w HHR'rze...

Napisano

> Np. w Chervrolecie HHR napis MPH znikał a pojawiał się km/h. Tyle że licznik był wyskalowany do

> 130...

facepalm.gif

Napisano
  • Autor

> O matko!

> Jaki oczopląs jednostek miary:

> - prędkościomierz w milach

> - przebieg i trip w kilometrach

> - temperatura cieczy w Fahrenheitach

> - temperatura zewnętrzna na wyświetlaczu w stopniach Celsjusza

dobrze, ze chociaz obroty i paliwo po naszemu zlosnik2.gif

akurat IMO to najmniejszy problem

Napisano

> bialy jest modny ostatnio

Tak mówią handlarze, próbując zaczarować rzeczywistość.

> poza tym moim zdaniem sympatycznie w tym kolorze wyglada i chyba nie jest to bialy typ lodowka

Może i "sympatycznie wygląda" - ale ja z ostrożności procesowej białego auta nie kupię, chyba że za 60% ceny rynkowej innego koloru.

> prawie brak wersji benzynowych

To też popatrz na to, że potem będzie problem - rynek oczekuje passata "ftedeiku", więc załóż odpowiednią korektę ceny.

Napisano

> Np. w Chervrolecie HHR napis MPH znikał a pojawiał się km/h. Tyle że licznik był wyskalowany do

> 130...

Impala też tak ma. Tylko licznik bodaj do 160 czy 180.

> W Saab'ie były dwie skale - km/h i MPH i w zależności od ustawień albo jedna albo druga nie była

> widoczna.

> Nie wiem jak to VW rozwiązał, podejrzewam że podobnie jak w HHR'rze...

Ale tu napis mph jest na stałe. Gdyby się dało przełączać to powinien chyba jakoś znikać?

Napisano
  • Autor

> Tak mówią handlarze, próbując zaczarować rzeczywistość.

zobacz ile ostatnio sprzedaje sie nowek dosyc drogich w zwyklym bialem

niestety biala perla (ktora IMO jest piekna) u niewielu producentow jest dostepna a jesli juz to za slona doplata

> Może i "sympatycznie wygląda" - ale ja z ostrożności procesowej białego auta nie kupię, chyba że za

> 60% ceny rynkowej innego koloru.

a ja wychodze z zasady, ze w uzywanym koloru sie nie wybiera

> To też popatrz na to, że potem będzie problem - rynek oczekuje passata "ftedeiku", więc załóż

> odpowiednią korektę ceny.

zobaczymy jaka bedzie cena tego egzemplarza bo szczerze mowiac sam oczekuje sporego rabatu

a poza tym poczekam jak ON bedzie drozsze niz noPB hehe.gif

i wtedy tiesaj bedzie bardziej w cenie niz tidiaj 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Czegos sie wystrzegac?

> (...)

Lampy przód - symetryczne.

Lampy tył - bez przeciwmgłowych i ze złymi kierunkowskazami.

Radio - inne częstotliwości, brak RDS.

Liczniki w milach jak już inni pisali.

Rzadko spotykane klimatroniki (czemu Amerykanie nie lubią automatycznej klimy?).

Jeśli już jest - to temperatury w klimatroniku w Fahrenheitach (ale to się da przestawić chyba w każdym aucie).

Temperatura płynu chłodzącego w Fahrenheitach.

Swego czasu wiele aut z USA nie miało ABSu. Teraz to się zmieniło.

Amerykańskie automaty i zawieszenia czasem nie sprawdzają się na naszych drogach (IMO nie dotyczy Passata, ale warto spytać).

Niektóre części mogą być przykręcane śrubami calowymi zamiast metrycznych (np. koła).

Napisano

> Ale tu napis mph jest na stałe.

Skąd wiesz? W końcu zdjęcie z lampą błyskową często pokazuje rzeczy których normalnie nie widzisz bo nie są podświetlone...

Napisano

> zobacz ile ostatnio sprzedaje sie nowek dosyc drogich w zwyklym bialem

Tyle, że ten pasek - szczególnie za 2-3 lata to będzie kategoria wół roboczy, a nie auto prezesa.

> a poza tym poczekam jak ON bedzie drozsze niz noPB

> i wtedy tiesaj bedzie bardziej w cenie niz tidiaj

TSI ma wiele plusów (używam takiego malucha 1,2), ale oszczędny to on jest niestety tylko w teorii i na papierze.

Ostatnia podróż mojej żony Kraków-Wrocław-Kraków - średnia jazdy z gps 115 km/h, średnie zużycie 9,5/100.

Tu TDI ekonomią wygra - poprzednio taką trasę robiła 308 1,6 HDi i średnia była 5,7/100

Napisano

> Skąd wiesz? W końcu zdjęcie z lampą błyskową często pokazuje rzeczy których normalnie nie widzisz

> bo nie są podświetlone...

Racja. Trzeba by sprawdzić na żywo. waytogo.gif

Napisano

> Lampy przód - symetryczne.

Tak.

> Lampy tył - bez przeciwmgłowych i ze złymi kierunkowskazami.

Tak.

> Radio - inne częstotliwości, brak RDS.

Tak i nie. RDS jest już praktycznie w każdym radiu, tyle że nie wiem po co ten wynalazek...

> Liczniki w milach jak już inni pisali.

Tak.

> Rzadko spotykane klimatroniki (czemu Amerykanie nie lubią automatycznej klimy?).

Bo się dopłaca a większość sprowadzanych to najtańsze modele.

> Jeśli już jest - to temperatury w klimatroniku w Fahrenheitach (ale to się da przestawić chyba w

> każdym aucie).

Nie w każdym.

> Temperatura płynu chłodzącego w Fahrenheitach.

Tego problemu akurat nie rozumiem? C za różnica czy jest w C, F czy K? Jak nie jest na czerwonym to jest OK.

> Swego czasu wiele aut z USA nie miało ABSu.

Żeby było ciekawiej to ABS był obowiązkowy w USA wiele lat przed EU...

> Niektóre części mogą być przykręcane śrubami calowymi zamiast metrycznych (np. koła).

VW jest z tego znany w Jetta i Bettle.

Napisano

> (...)

> Tak i nie. RDS jest już praktycznie w każdym radiu, tyle że nie wiem po co ten wynalazek...

Bo wy tam macie jakiś sygnał cyfrowy i widać nazwę stacji i inne informacje na wyświetlaczu. W Europie wszystkie te informacje realizuje RDS. Ponadto w każdym mieście Twoja ulubiona stacja ma inną częstotliwość (bez sensu, ale tak jest) i tylko dzięki RDSowi radio przełącza się samo. Inaczej musiałbyś gmerać przy skali co 100 kilometrów.

> (...)

> Bo się dopłaca a większość sprowadzanych to najtańsze modele.

Aha.

> Nie w każdym.

Fakt, w Grand Cherokee np. się nie da bo skala jest namalowana na plastiku wokół pokręteł.

> Tego problemu akurat nie rozumiem? C za różnica czy jest w C, F czy K? Jak nie jest na czerwonym to

> jest OK.

Ale dla mnie to też nie problem. Odnotowałem to tylko jako fakt.

> Żeby było ciekawiej to ABS był obowiązkowy w USA wiele lat przed EU...

Tylko że do Europy swego czasu trafiały auta bez niego. Pewnie tak jak z klimatronikiem - gołe wersje.

> VW jest z tego znany w Jetta i Bettle.

Ciekawe jak w Passacie będzie. Obstawiam że tak samo.

Napisano
  • Autor

> Tak i nie. RDS jest już praktycznie w każdym radiu, tyle że nie wiem po co ten wynalazek...

przemieszczasz sie i caly czas masz ta sama stacje (jesli nie jest to stacja lokalna)

nie wiem jak w USA, ale w PL stacje maja dosyc maly zasieg na 1 czestotliwosci wiec sie przydaje

Napisano

> Ponadto w każdym mieście Twoja ulubiona stacja

> ma inną częstotliwość (bez sensu, ale tak jest) i tylko dzięki RDSowi radio przełącza się

> samo. Inaczej musiałbyś gmerać przy skali co 100 kilometrów.

Zacofanie... Radia satelitarnego nie mają... smile.gif

Napisano
  • Autor

> Tyle, że ten pasek - szczególnie za 2-3 lata to będzie kategoria wół roboczy, a nie auto prezesa.

skoro wol roboczy to jakie znaczenie ma kolor?

> TSI ma wiele plusów (używam takiego malucha 1,2), ale oszczędny to on jest niestety tylko w teorii

> i na papierze.

sa rozne opinie

pewnie tak jak sa rozne style jazdy

> Ostatnia podróż mojej żony Kraków-Wrocław-Kraków - średnia jazdy z gps 115 km/h, średnie zużycie

> 9,5/100.

z taka srednia to sie nie dziwie spalaniu

problem z 2.0TDI jest taki, ze jego awaryjnosc moze zabic wszystkie oszczednosci z paliwa

poza tym wcale mi sie nie podoba jak to jezdzi...

Napisano

> Zacofanie... Radia satelitarnego nie mają...

Bo my jesteśmy na drugiej pólkuli i stąd Waszych satelitów nie widać...

crazy.gif

Napisano

> Bo my jesteśmy na drugiej pólkuli i stąd Waszych satelitów nie widać...

A Ariane mają? Mają. To sobie mogą wystrzelić własnego...

Napisano

> Lampy przód - symetryczne.

> Lampy tył - bez przeciwmgłowych i ze złymi kierunkowskazami.

> Radio - inne częstotliwości, brak RDS.

> Liczniki w milach jak już inni pisali.

zgadza sie

> Rzadko spotykane klimatroniki (czemu Amerykanie nie lubią automatycznej klimy?).

za bardzo skomplikowane hmm.gif

Tez mi sie to kiedys rzucilo w oczy, auto kl. sredniej za przeszlo 100k (po przeliczeniu u nas) a pokretla wystaja icon_eek.gif

> Jeśli już jest - to temperatury w klimatroniku w Fahrenheitach (ale to się da przestawić chyba w

> każdym aucie).

chyba raczej w malo ktorym, ja sie spotkalem w autach robionych w Kanadzie, jak np New Yorker oraz ze slyszenia niektore VAGi.

> Temperatura płynu chłodzącego w Fahrenheitach.

mysle, ze to mozna olac, ale fakt wskazowka na "200" moze na poczatku straszyc grinser006.gif

> Swego czasu wiele aut z USA nie miało ABSu. Teraz to się zmieniło.

icon_eek.gif

> Amerykańskie automaty i zawieszenia czasem nie sprawdzają się na naszych drogach (IMO nie dotyczy

> Passata, ale warto spytać).

zawieszenia racja + niektore ukl hamulcowe, ktore poprostu u nas nie jada rady tongue.gif, ale automaty niby czemu - ze malo przelozen ?

> Niektóre części mogą być przykręcane śrubami calowymi zamiast metrycznych (np. koła).

Ja jeszcze bym dodal, ze xenony sa znacznie mniej popularne niz u nas.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.