Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mieć ciastko i zjeść ciastko... czyli tanio i fajnie

Featured Replies

Napisano

Wątek czysto hipotetyczny. Zastanawiam się czy powiedzmy do 20k zł można kupić samochód tani w utrzymaniu i eksploatacji, niezbyt stary i z względnym kopytem hmm.gif

Po wstukaniu odpowiednich parametrów w alledrogo , wyskoczyły mi propozycje:

Moje typy:

Fiat Stilo - całkiem fajny tani hatchback na sterydach.

Ford Fiesta -małe, szybkie, tanie

Chrysler PT Cruiser -z pewnością oryginalne

Opel Omega -wielki wygodny wieloryb

VW Bora -brzydal, ale mnie się podoba

Reszta:

Chevrolet Evanda -niezbyt 'prędkie' ale zapewne wygodne i tanie w utrzymaniu

Jaguar X-type -fajne, ale tanie w eksploatacji pewnie nie będzie

VW Passat -autobus jak autobus

Mitsubishi Galant -opinie mają niezłe. nie wiem jak jest w rzeczywistości

Ford Mondeo -mało palił pewnie nie będzie

Opel Astra -z zewnątrz ładne

Saab 9-5 -ładny, podobno awaryjny Opel

Ford Focus to akurat I, ale może za niewiele więcej uda się trafić II

Honda Accord -japończyk. Nie wiem jak utrzymanie.

Poza tym są jeszcze jakieś Cytryny C5 i inne mniejsze lub większe wynalazki.

Wiadomo, że 'tanie i bezproblemowe w eksploatacji' to pojęcie względne, bo wymiana żarówki w części z powyższych może okazać się zadaniem na całe popołudnie wink.gif ale zastanawiam się czy można 'mieć ciastko i zjeść ciastko'? cfaniaczek.gif

Napisano

> Fiat Stilo - całkiem fajne tanie kombi na sterydach.

jak już to kombilimuzyna zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> jak już to kombilimuzyna

Spojrzałem na biegu i ubzdurało mi się, że to kombi

Już poprawiłem grinser006.gif

Napisano

> VW Bora -brzydal, ale mnie się podoba

oj! na dobrej feldze to mi się nawet bardzo podoba cfaniaczek.gif

Napisano

Ktos kiedys powiedzial

"Fast, cheap, reliable - you can only choose two" skromny.gif

Napisano

> Fiat Stilo - całkiem fajny tani hatchback na sterydach.

O Abarth-ach dowiesz się wszystkiego na kącikach Stilo. Generalnie - można się nieźle wkopać. Jeżeli ma być niekłopotliwy i dawać przyjemność z jazdy, to polecam trochę słabsze: benzynowy 1.8 lub klekot 1.9 115 KM zawirusowany na 145-150 kucyków

Napisano

Nie wiem jak Omega spełnia wymagania hmm.gif

Napisano

Z wymienionych w zależności od potrzeb - Fiesta i Omega, no i może Saabik serduszka.gif, chociaż to auto wybitnie tylko do kochania przez właściciela, bo na otoczeniu wrażenie robi wyłącznie aktualnie produkowany model zlosnik.gif. Reszta to uliczna masa pozbawiona jaj zlosnik.gif. Fiestę przerobił bym wizualnie na wersję "bida" 1,2 czy co tam wkładali dla plebsu grinser006.gif

Napisano

> 1.8 jest niekłopotliwy?:O

A co jest w nim klopotliwego poza wariatorem? icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> Jeżeli ma być niekłopotliwy i dawać przyjemność z jazdy, to polecam trochę słabsze: benzynowy 1.8

Miałem zlosnik.gif Nie wiesz co piszesz zlosnik.gif

Wymiana komputera wtrysku za kilka klocków to jeden z kilku 'fakapów' które się trafiły w ciągu roku.

O głupotach takich jak padające wariatory czy czujniki abs w siedzeniach nawet nie ma co wspominać wink.gif

To, że zjada olej wliczam jako pewnik konstrukcyjny silnika.

Napisano

> A co jest w nim klopotliwego poza wariatorem?

w Punto np. słyszałem o rozrządzie, który potrafi nie dojechać do 60tkm, albo nie został wymieniony, bo się czekało na osłonę rozrządu, która nie dawała się odkręcić, tylko połamać, a była słabo dostępna... w między czasie rozrząd się urwał zlosnik.gif... silnik pali olej, więc trzeba kontrolować itp.

Napisano
  • Autor

> Nie wiem jak Omega spełnia wymagania

Można ją kupić w założonej kwocie i roczniku grinser006.gif

Podałem wstępnie przesiane propozycje które wyskoczyły mi na allegro.

Teraz czekam na opinie i kolejne modele które przegapiłem.

Napisano

> Miałem Nie wiesz co piszesz

> Wymiana komputera wtrysku za kilka klocków to jeden z kilku 'fakapów' które się trafiły w ciągu

> roku.

W porównaniu z ukręceniem wału albo walką z Selespeedem w Babarcie to pikuś zlosnik.gif

>O głupotach takich jak padające wariatory czy czujniki abs

>w siedzeniach nawet nie ma co wspominać

Babart też ma wariator i takie same czujniki w układzie poduszek powietrznych hehe.gif

Napisano

> .. Fiestę przerobił bym

> wizualnie na wersję "bida" 1,2 czy co tam wkładali dla plebsu

Nie było takich silników jak 1.2 w Fieście mk6 nawet dla "plebsu" zeby.GIF

Napisano

> Nie było takich silników jak 1.2 w Fieście mk6 nawet dla "plebsu"

No były (sa) 1,25

Napisano

> No były (sa) 1,25

1.25 owszem ale nie 1.2 zeby.GIF

A najsłabszy silniczek był 1.3

Napisano

O ile accorda 6 generacji znajdziesz w dobrym stanie za tę kwotę, bo passata B5 FL będzie trudniej.

Napisano

Co do Astry Bertone odpuść sobie motor 2,2 16v na łańcuchu,są strasznie awaryjne przez rozrząd i dość paliwożerne.Jak Astra to tylko 2,0 turbo,spalanie niewiele większe,a tańszych 200kM w tym przedziale cenowym nie znajdziesz w serii.Miałem to auto i szczerze polecam. grinser006.gif

Napisano

> Co do Astry Bertone odpuść sobie motor 2,2 16v na łańcuchu,są strasznie awaryjne przez rozrząd i

> dość paliwożerne.Jak Astra to tylko 2,0 turbo,spalanie niewiele większe,a tańszych 200kM w tym

> przedziale cenowym nie znajdziesz w serii.Miałem to auto i szczerze polecam.

Wspomnieć może troszkę praktycznych danych o spalaniu ?

Napisano

> Wspomnieć może troszkę praktycznych danych o spalaniu ?

Miasto-spokojnie 10lPB 98/100km,niespokojnie ~15lPB/100km

Trasa-spokojnie 8l/100km,niespokojnie 10-11l/100km.

Z ciekawostek zamierzam z powrotem przesiąść się na taką Astrę, z tym że na instalacji LPG,silniki te idealnie współpracują z sekwencyjnymi instalacjami. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Miasto-spokojnie 10lPB 98/100km,niespokojnie ~15lPB/100km

> Trasa-spokojnie 8l/100km,niespokojnie 10-11l/100km.

Słyszałem, że trochę więcej grinser006.gif

Napisano

> Słyszałem, że trochę więcej

Nie wiem co słyszałeś,ja wiem ile paliło moje auto. ok.gif

Napisano

Z ciekawosci, dlacezgo w tym zestawieniu jest Stilo a nie ma Fiata Coupe? hmm.gif Za stary? niewiem.gif

Napisano
doloz 3 kpln to Ci moja skode sprzedam hahahah
Napisano
  • Autor

> Z ciekawosci, dlacezgo w tym zestawieniu jest Stilo a nie ma Fiata Coupe? Za stary?

podałem zakładane parametry wyszukiwania i przeklepałem to co wyskoczyło mi na allegro wink.gif

'Kupety' nie było, zapewne z racji rocznika >2002 i zaznaczenia 'bezwypadkowy' grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> doloz 3 kpln to Ci moja skode sprzedam hahahah

To jest jedyna obecnie wystawiana z LPG i mocą powyżej 130KM zlosnik.gif jak masz taką, za 18k to nawet pomyślę cfaniaczek.gif

Napisano

> oj! na dobrej feldze to mi się nawet bardzo podoba

no pacz jak mozna zwiesniaczyc to auto pad.gif

brewki lampion tylny i chinski znaczek na zderzaku beksa.giffacepalm.gif

Napisano

> To jest jedyna obecnie wystawiana z LPG i mocą powyżej 130KM jak masz taką, za 18k to nawet

> pomyślę

moja ma 194 HP

Napisano
  • Autor

> moja ma 194 HP

co to za motor? hmm.gif

Napisano

> Co do Astry Bertone odpuść sobie motor 2,2 16v na łańcuchu,są strasznie awaryjne przez rozrząd

awaryjne przez rozrząd na łańcuchu? Opel popsuł coś czego nie da się popsuć? rotfl.gif

Napisano

> podałem zakładane parametry wyszukiwania i przeklepałem to co wyskoczyło mi na allegro

> 'Kupety' nie było, zapewne z racji rocznika >2002 i zaznaczenia 'bezwypadkowy'

FC byl pürodukowany jedynie do 2000r. A szkoda bo spelnialby by Twoje wymagania - szczegolnie wersja 20vT. Chyba nie ma innej opcji na takie osiagi w takiej cenie.

Moze Alfa GTV 3,2 24v? Osiagi beda, przyjemnosc z jazdy pewnie tez - nie wiem jak jest z "tanioscia w utrzymaniu", ale sadze ze raczej nie znajdziesz mlodego auta o dobrych osiagach i kosztujacego tyle co Uniak wink.gif

Napisano

> co to za motor?

1.8T po szczepionce u Mastersa

Napisano

> awaryjne przez rozrząd na łańcuchu? Opel popsuł coś czego nie da się popsuć?

Awaryjne hydrauliczne napinacze łańcuchów co lubią siem zrywać. zlosnik.gifok.gif

Napisano

E39 520i - wystarczająco szybkie, wygodne, ciche, mało palące na trasie i nie przesadnie skomplikowane zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> FC byl pürodukowany jedynie do 2000r. A szkoda bo spelnialby by Twoje wymagania - szczegolnie

> wersja 20vT. Chyba nie ma innej opcji na takie osiagi w takiej cenie.

> Moze Alfa GTV 3,2 24v? Osiagi beda, przyjemnosc z jazdy pewnie tez - nie wiem jak jest z "tanioscia

> w utrzymaniu", ale sadze ze raczej nie znajdziesz mlodego auta o dobrych osiagach i

> kosztujacego tyle co Uniak

Straszne przykłady podajesz hehe.gif

Wersje z wiertarkami w Fiacie miały strasznie słaby dół silnika. Głównie dlatego, że Fiat dorzucał turbiny niezbyt zawracając sobie głowę innymi zmianami które powinny wynikać z podniesienia mocy wink.gif Do tego, nie wiem jak jest obecnie, ale kiedyś niektóre elementy poszycia były praktycznie nie do dostania.

...a GTV.... hehe.gif ... tak, chciałem kiedyś takie auto. Później porozmawiałem z właścicielami i mi przeszło.

Napisano

> E39 520i - wystarczająco szybkie, wygodne, ciche, mało palące na trasie i nie przesadnie

> skomplikowane

No z tym, ze jest szybkie to pojechales rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

Napisano

> E39 520i - wystarczająco szybkie

icon_eek.gif

jeździłem trochę 520i kombi automatem... moim zdaniem ten samochód powinien mieć obok prędkościomierza kalendarz, bo przyspieszenie do setki mierzy się chyba w dobach sciana.gif

Napisano

> jeździłem trochę 520i kombi automatem... moim zdaniem ten samochód powinien mieć obok

> prędkościomierza kalendarz, bo przyspieszenie do setki mierzy się chyba w dobach

sciereczke i czyscisz mi monitor

Napisano

> jeździłem trochę 520i kombi automatem... moim zdaniem ten samochód powinien mieć obok

> prędkościomierza kalendarz, bo przyspieszenie do setki mierzy się chyba w dobach

samochody jakie zaproponował kolega w pierwszym poście (opel omega 2,6 itp.) poza małymi wyjątkami nie odbiegają od niego specjalnie. A słowem klucz jest tu raczej "automat" zlosnik.gif

Napisano

> No z tym, ze jest szybkie to pojechales

wystarczająco szybkie zlosnik.gif a ma wiele innych plusów przy takim kondomie jak np Stilo hehe.gif

Napisano
  • Autor

> E39

Czy to nie był przypadkiem pierwszy model BMW z aluminiowym wielo-wahaczowym zawieszeniem? alien.gif

Napisano

> Czy to nie był przypadkiem pierwszy model BMW z aluminiowym wielo-wahaczowym zawieszeniem?

hmm.gif

pełna odbudowa na dobrej jakości zamiennikach - 1000zł (cześci) - nie jest źle palacz.gif

Napisano

Ale za to mozesz przez dlugfi czas sluchac jak rzedowa szostka wchodzi na obroty... Mozesz sie rozkoszowac püieknym gangiem silnika. Mozesz sie tez delektowac tym jak wskazowka poziomu paliwa leci w strone zera w tempie calkowicie niepasujacym do osiagow... Mozesz tez cieszyc sie tym, ze masz samochod ktorego serwis jest drozszy od konkurencji (o podobnej mocy), spalanie jest wieksze a osiagi mizerne...

Podsumowujac: NIGDY R6 2.0 w BMW. Pomylka na calej linii.

Napisano

> samochody jakie zaproponował kolega w pierwszym poście (opel omega 2,6 itp.) poza małymi wyjątkami

> nie odbiegają od niego specjalnie. A słowem klucz jest tu raczej "automat"

Daj spokoj. 2.0 nie ma dosc pary zeby napedzic e36. W 39 jest juz kompletna porazka. I skrzynia nie zmienia tu zbyt wiele.

Napisano

> wystarczająco szybkie a ma wiele innych plusów przy takim kondomie jak np Stilo

Tak? No to mamy calkowicie rozbiezne opinie na temat tego co to jest auto " z względnym kopytem". 520i to wolny i mulasty dupowoz, ktorego utrzymanie nie nalezy do najtanszych (R6 jest drozsze w serwisowaniu od r4). Ogolnie autko pürzyjemne, ale napewno nie z tym silnikiem.

Napisano

> pełna odbudowa na dobrej jakości zamiennikach - 1000zł (cześci) - nie jest źle

chyba sobie jaja robisz... pelna odbudowa zawieszenia 4 kol?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.