Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

DPF, Diesel, Euro 5, Styczen 2011, Interia :)

Featured Replies

Napisano

Na Interii jest artykulik odnosnie nadchodzacej z dniem 1 Stycznia 2011 normy Euro 5 i zagadnieniem filtra czastek stalych w silnikach napedzanych ON

Lopatologicznie opisane dla kogos kto dalej nie wie o co chodzi ok.gifLINK

Napisano

Artykuł jest napisany tak jakby ludzie jeżdżący autem z usuniętym DPF byli mordercami.

Ja pewnie jeszcze drugie ćwierć miliona kilometrów zrobię moim TDI bez filtra, którego nigdy nie miał - czy powinienem czuć się z tym źle na sumieniu?

Napisano

> Na Interii jest artykulik odnosnie nadchodzacej z dniem 1 Stycznia 2011 normy Euro 5 i zagadnieniem

> filtra czastek stalych w silnikach napedzanych ON

> Lopatologicznie opisane dla kogos kto dalej nie wie o co chodzi LINK

Dlatego teraz można w salonach wyrwać w dobrej cenie auta z kratką ale jeszcze z normą Euro 4.

Napisano

> Artykuł jest napisany tak jakby ludzie jeżdżący autem z usuniętym DPF byli mordercami.

> Ja pewnie jeszcze drugie ćwierć miliona kilometrów zrobię moim TDI bez filtra, którego nigdy nie

> miał - czy powinienem czuć się z tym źle na sumieniu?

bo to jest artykuł o ekoeuropierdołach smirk.gif

Napisano

> Dlatego teraz można w salonach wyrwać w dobrej cenie auta z kratką ale jeszcze z normą Euro 4.

potwierdzam, odebrałem kilka dni temu Bravo 1.6MJ 105KM bez DPFa smile.gif

Napisano

> Artykuł jest napisany tak jakby ludzie jeżdżący autem z usuniętym DPF byli mordercami.

No bez przesady... Faktem jednak jest, że w tym wypadku jest to krok w słusznym kierunku. Może nie tak ogromny jak wyeliminowanie ołowiu z benzyny, ale jednak duży postęp w kierunku czystszego powietrza w miastach. Jeszcze żeby się wziąć za te stare ciężarówki... Myślę, że jednak wbrew temu co tu napisano nie będzie aż tak wielu chętnych do wycinania DPFu.

Napisano

> Myślę, że jednak wbrew

> temu co tu napisano nie będzie aż tak wielu chętnych do wycinania DPFu.

imo jednak wielu... nie teraz... za kilka lat...

Napisano

> potwierdzam, odebrałem kilka dni temu Bravo 1.6MJ 105KM bez DPFa

a to ciekawe ........ możesz mi podać vin na priv bo to jakś dziwna wersja

bez DPF były tylko na specyficzne rynki i tylko 90KM ok.gif

Napisano

> Na Interii jest artykulik odnosnie nadchodzacej z dniem 1 Stycznia 2011 normy Euro 5

Coś mi tu nie pasuje, bo Euro 5 mamy już od dawna.

Napisano

> Coś mi tu nie pasuje, bo Euro 5 mamy już od dawna.

Od stycznia 2011 nowe pojazdy muszą spełniać euro5, wcześniej nie musiały

Napisano

> Od stycznia 2011 nowe pojazdy muszą spełniać euro5, wcześniej nie musiały

Czyli źle sprecyzowali, ponieważ nie wchodzi, tylko będzie obowiązkowa.

Napisano

> No bez przesady... Faktem jednak jest, że w tym wypadku jest to krok w słusznym kierunku. Może nie

> tak ogromny jak wyeliminowanie ołowiu z benzyny, ale jednak duży postęp w kierunku czystszego

> powietrza w miastach. Jeszcze żeby się wziąć za te stare ciężarówki... Myślę, że jednak wbrew

jak zrobią to niezawodne i bezobsługowe (mniej więcej na poziomie trwałości i bezobsługowości katalizatora)

to nikt nawet nie pomyśli o wycinaniu...

ale w cuda nie wierzę...

Napisano

> Myślę, że jednak wbrew

Jeżeli DPFy nadal będą tak ułatwiać życie jak robią to obecnie, to ilość chętnych na wycinkę nie powinna spaść. DPF zapewnia za dużo dodatkowych atrakcji i powoduje duże koszty. Jak się naczytałem i nasłuchałem o tym co DPF potrafi narozrabiać, to stwierdziłem, że nigdy nie kupię diesla.

Napisano

> jak zrobią to niezawodne i bezobsługowe (mniej więcej na poziomie trwałości i bezobsługowości

> katalizatora)

> to nikt nawet nie pomyśli o wycinaniu...

> ale w cuda nie wierzę...

Ja tam nie wiem. Jeżdżę z tym dziadostwem już prawie trzy lata 90 kkm i w sumie mogę tylko narzekać na to, że czasem mi olej psuje dolewając do niego ON. Ponoć da się na tym przejechać kilkaset kkm.

Napisano

> Ja tam nie wiem. Jeżdżę z tym dziadostwem już prawie trzy lata 90 kkm i w sumie mogę tylko narzekać

> na to, że czasem mi olej psuje dolewając do niego ON. Ponoć da się na tym przejechać kilkaset

> kkm.

A to własnie jedną z "atrakcji" dpf widzę że doświadczasz.

Jeśli nie piszesz nic o tym że Ci się zapchał, to by wskazywało na to że dużo po trasach latasz?

Napisano

> A to własnie jedną z "atrakcji" dpf widzę że doświadczasz.

> Jeśli nie piszesz nic o tym że Ci się zapchał, to by wskazywało na to że dużo po trasach latasz?

No za dużo to nie, ale nie robię też b. krótkich tras. Raczej minimum to ok 25km. Nigdy mi się nic od dpf-a nie zaświeciło.

Napisano

> Ja tam nie wiem. Jeżdżę z tym dziadostwem już prawie trzy lata 90 kkm i w sumie mogę tylko narzekać

> na to, że czasem mi olej psuje dolewając do niego ON. Ponoć da się na tym przejechać kilkaset

> kkm.

Przyłączę się. Też jeżdżę z DPFem niemal trzy lata, 170kkm i nie wiem że go mam.

Najczęściej narzekają na DPFy ci, co nigdy z nimi nie mieli do czynienia.

Napisano

> Najczęściej narzekają na DPFy ci, co nigdy z nimi nie mieli do czynienia.

Raczej narzekają ludziska, co tylko do miasta i tylko na trasy do 5 km... to jest problem.. Wszyscy inni co robią po 35 -45 i więcej tyś km lataja nie maja problemu ...

Napisano

> a to ciekawe ........ możesz mi podać vin na priv bo to jakś dziwna wersja

> bez DPF były tylko na specyficzne rynki i tylko 90KM

O czym ty piszesz? Ja mam 105km , rocznik 2008r i bez DPFa i to jest "normalna" konfiguracja.

Napisano

> kkm.

problemów nie będzie jeżeli ludzie będą świadomie wybierać silniki w kupowanych autach, a nie kierując się modą czy kitem wciskanym przez sprzedawców. Ci, którzy kupią diesla, żeby odwozić dziecko 2km do przedszkola, a potem jechać 3 km do pracy w korku, to na pewno będą mieć problemy. A takich jest naprawdę dużo

Napisano

> a to ciekawe ........ możesz mi podać vin na priv bo to jakś dziwna wersja

> bez DPF były tylko na specyficzne rynki i tylko 90KM

spineyes.gif 100% wszystkiego co szlo na pl 105KM nie ma dpf zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> problemów nie będzie jeżeli ludzie będą świadomie wybierać silniki w kupowanych autach, a nie

> kierując się modą czy kitem wciskanym przez sprzedawców. Ci, którzy kupią diesla, żeby odwozić

> dziecko 2km do przedszkola, a potem jechać 3 km do pracy w korku, to na pewno będą mieć

> problemy. A takich jest naprawdę dużo

No i w tym wlasnie jest problem. Kiedys byl czas zeby na szkoleniu kierowcow poruszyc temat budowy i zasady dzialania silnika. Obecnie nie wystracza czasu na szkolenie przetrwania w tej dzungli drogowej.

Przyznam ze pomimo ze conieco wiem o samochodach, jeszcze rok temu niewiele wiedzialem o DPFie. Przy wyborze bardziej istotny byl dla mnie fakt zeby silnik byl na lancuchach rozrzadu i mial duza moc. Przy okazji zeby paliwo nie pochlanialo fortuny wiec wybor padl na Diesla. I tak niestety stalem sie posiadaczem DPFa w komplecie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.