Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bus zakładowy i "niezawodowy" kierowca ?

Featured Replies

Napisano

Hej,

mam pytanie moze sie ktos orientuje.

Jest sobie zaklad pracy w zakladzie jest sobie facio zatrudniony na stanowisku slusarza. Jest busik do przewozu osob.

Czy ów ślusarz moze prowadzic w/w busa (ma prawko B) w sytuacji gdy trzeba podjechac ekipa gdzies poza zaklad pracy na jakis montaz itp?

Na codzien zajmuje sie slusarskimi sprawami zgodnie z zatrudnieniem, nie jest kierowca itd.

pzdr 20.GIF

Napisano

> a ten busik to ile ma miejsc?

zgaduje ze do 9 bo tu nie chodzi o rodzaj PJ tylko o prawny aspekt transportu ludzi

Napisano
  • Autor

> Jeśli bus do 9 osób to może ich na Kamczatkę wywieźć

nie musi miec kwitow na jakiegos zawodowego czy cos ze wozi pracownikow?

Napisano

> nie musi miec kwitow na jakiegos zawodowego czy cos ze wozi pracownikow?

Do kierowania konkretnym pojazdem uprawnia prawo jazdy określające kategorię pojazdu, który można prowadzić zlosnik.gif. Jak ma taki pojazd w prawie jazdy to może nim jechać i szlus. Tak to rozumiem zlosnik.gif

Napisano

> nie musi miec kwitow na jakiegos zawodowego czy cos ze wozi pracownikow?

mi sie wydaje, ze musi...

Napisano

> mi sie wydaje, ze musi...

ale z tytułu wożenia pracowników nie osiąga dochodu biglaugh.gif tylko z tytułu wykonania roboty przez pracowników na miescu do którego zostali dowiezieni biglaugh.gif

jak z kolegą z pracy dojeżdżacie razem służbówką do pracy to kierowca potrzebuje licencję taksówkarską? biglaugh.gif

jak z 2 kolegami montażystami firmowym busem jedziecie na montaz np: wanny z hydromasażem, to też musicie mieć?

jak szef Ci każe zawieźć 4 osoby na szkolenie do pierdzidołka wilekiego to też?

Napisano

> mi sie wydaje, ze musi...

Kiedyś potrzebne było świadectwo kwalifikacji, teraz wystarczy zwykłe badanie okresowe dla kierowców i w zasadzie potrzebne tylko pracodawcy dla spokojności.

Napisano

> Hej,

> mam pytanie moze sie ktos orientuje.

> Jest sobie zaklad pracy w zakladzie jest sobie facio zatrudniony na stanowisku slusarza. Jest busik

> do przewozu osob.

> Czy ów ślusarz moze prowadzic w/w busa (ma prawko B) w sytuacji gdy trzeba podjechac ekipa gdzies

> poza zaklad pracy na jakis montaz itp?

> Na codzien zajmuje sie slusarskimi sprawami zgodnie z zatrudnieniem, nie jest kierowca itd.

> pzdr

Nie potrzebuje nic poza PJ kat. B,jest to po prostu korzystanie z pojazdu służbowego podczas wykonywania swoich obowiązków,.

Napisano

> Nie potrzebuje nic poza PJ kat. B,jest to po prostu korzystanie z pojazdu służbowego podczas

> wykonywania swoich obowiązków,.

Jak pracodawca sadza go za kierownicę samochodu, to powinien mu jednak zrobić "kierowcę" w zakresie badań okresowych.

Napisano

Co Wy wymyslacie ?

Zawodowe prawo Jazdy, hmmmm co prawda w moim kat. B mam wpis,

Zarejestrowany do zawodu kierowcy ale to byl rok 1981 ( Wtornik ).

Po reformie niema czegos takiego jak zawodowy czy amatorski.

Kat B okrasla do 3500 kg + 750 kg przyczepa, 18 lat, kierowca + 8 pasazerow.

To o czym mowicie - swiadectwo kwalifikacji obowiazuje przy kat D1.

wink.gif

Napisano

> Co Wy wymyslacie ?

Ja nic zlosnik.gif, odpowiadaj tym co wymyślają i cytuj wypowiedzi, bo znowu będzie że opowiadam jakieś głupoty icon_eek.gifhehe.gif

> Kat B okrasla do 3500 kg + 750 kg przyczepa, 18 lat, kierowca + 8 pasazerow.

No przecież mówię ok.gif

Napisano

>... To o czym mowicie - swiadectwo kwalifikacji obowiazuje przy kat D1.

Nie ma (już) czegoś takiego jak świadectwo kwalifikacji.

Zastąpiły go:

- zaświadczenie o ukończeniu kursu z zakresu przewozu osób/rzeczy

- badania lekarskie

- badania psychologiczne

- zaświadczenie o zatrudnieniu

Oryginały u pracodawcy, kierowca ma przy sobie wydane przez niego zaświadczenie o ich posiadaniu.

Napisano

> Jak pracodawca sadza go za kierownicę samochodu, to powinien mu jednak zrobić "kierowcę" w zakresie

> badań okresowych.

Nie jestem pewien, czy takim okazyjnym kierowcom również. Jeśli nie pojawiają się dodatkowe zagrożenia w związku z pracą na stanowisku kierowcy to raczej nie. Ale to już będzie prawo pracy.

Domyślam się, że pytajacemu chodziło a zagadnienia z zarobkowego wykonywania przewozów a to w podanym przykładzie nie wchodzi w grę, można śmiało jechać.

Napisano

> Nie ma (już) czegoś takiego jak świadectwo kwalifikacji.

> Zastąpiły go:

> - zaświadczenie o ukończeniu kursu z zakresu przewozu osób/rzeczy

> - badania lekarskie

> - badania psychologiczne

> - zaświadczenie o zatrudnieniu

> Oryginały u pracodawcy, kierowca ma przy sobie wydane przez niego zaświadczenie o ich posiadaniu.

I jest to jedyna słuszna odpowiedź .

Prowadząc pojazd służbowy (Chrysler Voyager) z innym pracownikiem firmy na pokładzie w celu dokonania remamentu w oddziale firmy musiałem posiadać badania psychologiczne określające moją przydatność do prowadzenia pojazdów - kiedyś było to świadectwo kwalifikacji które musieli posiadać np. taksówkarze.

Napisano

Omatko...

Panowie, nie róbcie sobie jajec...

Toż to zwykły samochód OSOBOWY (zakładam, że cały czas mowa jest o pojeździe zbudowanym na przeszklonym blaszaku z max 9 miejscami (w tym kierowca)).

Do jazdy osobowym, poza PJ kat B nie trzeba nic.

Ładujesz na plecy 8 osób + Ty sam i heja-banana, mkniesz w Polskę.

Dla mnie trochę szaleństwem to zalatuje, bo to prawie-jak-mały autobus, a żadnych ograniczeń nie ma (w sensie kontroli czasu pracy, kagańca itp), ale z drugiej strony - skoro ustawodawca tak wymyślił, to nie dajmy się zwariować, bo zaraz będzie "tacho dla każdego" i pełna jazda z papierologią pod ciężarowe/autobusy przy przewożeniu choćby 1 osoby.

Napisano

Ale jest jeszcze takie coś jak psychotechnika którą teoretycznie pracownik powinien mieć zrobioną podczas badań okresowych jeżeli porusza się pojazdami służbowymi, w praktyce mało kto to robi

Napisano

Prywatnie tak, służbowo pracownik powinien mieć zrobioną psychotechnikę, zapytaj BHP-owca

Napisano

na prawko kat.b prywatnie możesz wieźć do 9 osób,

jeśli to auto jest służbowe i wykonujesz nim prace w zakresie przewozu osób musisz mieć świadectwo na przewóz osób, koszt świadectwa 750zł

Napisano

> na prawko kat.b prywatnie możesz wieźć do 9 osób,

zgadza się

> jeśli to auto jest służbowe i wykonujesz nim prace w zakresie przewozu osób musisz mieć świadectwo

> na przewóz osób, koszt świadectwa 750zł

no ale jak jest zatrudniony jako kierowca a nie ślusarz, jak ma przewieźć z doskoku chłopaków np. ma budowę to wystarczy psychotechnika, w praktyce mało kto to robi i mało kto to sprawdza.

zresztą jakim autem służbowym by nie jechał to powinien mieć zrobioną, tak mi powiedziała ostatnio pani na badaniach okresowych

Napisano

Jako posiadaacz kategorii B i czasami taki "kierowca podwoziciel" sluzbowego auta mam tylko okresowe badania psychologiczne.

BHP-owiec firmowy twierdzi, ze jak jade sluzbowka sam to moge nic nie miec, jak juz wioze pasazera powinienem miec badania psychologiczne.

Napisano

> Jako posiadaacz kategorii B i czasami taki "kierowca podwoziciel" sluzbowego auta mam tylko

> okresowe badania psychologiczne.

> BHP-owiec firmowy twierdzi, ze jak jade sluzbowka sam to moge nic nie miec, jak juz wioze pasazera

> powinienem miec badania psychologiczne.

powinienieś miec również w swojej karcie oceny ryzyka zawodowego wpisane czynniki zagrożenia związane z prowadzeniem samochodu.

Napisano

> na prawko kat.b prywatnie możesz wieźć do 9 osób,

> jeśli to auto jest służbowe i wykonujesz nim prace w zakresie przewozu osób musisz mieć świadectwo

> na przewóz osób, koszt świadectwa 750zł

jakie swiadectwo confused.gifscrewy.gif

Napisano

> na przewóz osób

nie istnieje cos takiego zlosnik.gif - swiadectwem na niezarobkowy przewoz osob max 8 osob jest PJ kat B + ewentualne badania lek. zlosnik.gifskromny.gif

Napisano

> Omatko...

> Panowie, nie róbcie sobie jajec...

> Toż to zwykły samochód OSOBOWY (zakładam, że cały czas mowa jest o pojeździe zbudowanym na

> przeszklonym blaszaku z max 9 miejscami (w tym kierowca)).

> Do jazdy osobowym, poza PJ kat B nie trzeba nic.

> Ładujesz na plecy 8 osób + Ty sam i heja-banana, mkniesz w Polskę.

> Dla mnie trochę szaleństwem to zalatuje, bo to prawie-jak-mały autobus, a żadnych ograniczeń nie ma

> (w sensie kontroli czasu pracy, kagańca itp), ale z drugiej strony - skoro ustawodawca tak

> wymyślił, to nie dajmy się zwariować, bo zaraz będzie "tacho dla każdego" i pełna jazda z

> papierologią pod ciężarowe/autobusy przy przewożeniu choćby 1 osoby.

To co mówisz plus zaświadczenie lekarza medycyny pracy o braku przeciwwskazań do prowadzenia pojazdu prywatnego /służbowego do celów służbowych.

Ostatnio właśnie pracodawca wysłał mnie na takie badania bo mam okazję swoją furą jeździć w delegacje i zabierać kolegów z pracy.

W skład badań wchodzi neurolog, okulista, badania psychotechniczne i orzecznik.

Podobno wymóg ustawowy

Napisano

> na przewóz osób

Ale tam zakres obowiązków nie zakłada przewozu osób jako takiego. jest to dojazd na miejsce pracy coś jak delegacja.

Napisano

> Hej,

Hej !

Są obostrzenia niestety crazy.gif

Quote:

Pytanie: Jestem osobą zarządzającą w spółce z ograniczoną odpowiedzialnością, która prowadzi usługi rekreacyjno-rozrywkowe na terenie całej Polski. W związku z wykonywaną działalnością posiadamy kilka samochodów, które umożliwiają dostarczenie posiadanych przez nas urządzeń w miejsce realizacji zlecenia. Obecnie planujemy zakup kolejnego samochodu. Jak wygląda kwestia przewożenia towarów i osób w będących na wyposażeniu firmy środkach transportu? Czy potrzebujemy jakiegoś pozwolenia lub licencji? Jak powinno to być rejestrowane? Czy mamy obowiązek wykupienia dodatkowego ubezpieczenia?

Odpowiedź:

Przewozy drogowe na potrzeby własne mogą być wykonywane po uzyskaniu zaświadczenia potwierdzającego zgłoszenie przez przedsiębiorcę prowadzenia przewozów drogowych jako działalności pomocniczej w stosunku do jego podstawowej działalności gospodarczej - tu rekreacyjno-rozrywkowej. Zaświadczenie na krajowy niezarobkowy przewóz drogowy uprawnia do wykonywania przewozów wyłącznie na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Zaświadczenie oraz wypis lub wypisy z zaświadczenia wydaje właściwy dla siedziby przedsiębiorcy starosta na okres do 5 lat. Wniosek o wydanie zaświadczenia powinien zawierać: 1) oznaczenie przedsiębiorcy, jego siedzibę i adres, 2) numer w rejestrze przedsiębiorców albo w ewidencji działalności gospodarczej, 3) określenie rodzaju i zakresu, a w krajowym transporcie drogowym taksówką - także obszaru, 4) rodzaj i liczbę pojazdów samochodowych, którymi dysponuje Do wniosku należy dołączyć: 1) odpis z rejestru przedsiębiorców albo z ewidencji działalności gospodarczej, 2) kserokopię zaświadczenia o nadaniu numeru identyfikacji statystycznej (REGON), 3) kserokopię zaświadczenia o nadaniu numeru identyfikacji podatkowej (NIP), 4) oświadczenie o zamiarze zatrudnienia kierowców 5)wykaz pojazdów samochodowych wraz z kserokopiami dowodów rejestracyjnych albo kserokopie dowodów rejestracyjnych, a w przypadku gdy przedsiębiorca nie jest właścicielem tych pojazdów - również dokument potwierdzający prawo do dysponowania nimi. Takie zaświadczenie obowiązuje więc i Państwa. Jesli chodzi o obowiązek dotyczący tachometrów, to należy je montować i użytkować w pojazdach samochodowych używanych do przewzu osób (pasażerów) i rzeczy z wyjątkiem pojazdów przeznaczonych do wykonywania przejazdów drogowych wykonywanych pojazdami: 1) przeznaczonymi do przewozu rzeczy, których dopuszczalna masa całkowita, włączając przyczepy lub naczepy, nie przekracza 3,5 tony, 2) przeznaczonymi do przewozu osób i które ze względu na typ konstrukcyjny oraz wyposażenie nadają się do przewozu najwyżej dziewięciu osób łącznie z kierowcą, 3) przeznaczonymi do przewozu osób w przewozach regularnych, których droga przejazdu od przystanku początkowego do przystanku końcowego nie przekracza 50 kilometrów, 4) których maksymalna prędkość dopuszczalna nie przekracza 30 kilometrów na godzinę, 5) używanymi do niehandlowych przewozów rzeczy w celach prywatnych.

żródło

Napisano

> nie istnieje cos takiego - swiadectwem na niezarobkowy przewoz osob max 8 osob jest PJ kat B +

> ewentualne badania lek.

ja w swojej obecnej pracy, wożąc dzieci niepełnosprawne musiałem zrobić sobie przewóz osób, tak jak to robią sobie kierowcy(taxi) na przewóz osób,

a badania lekarskie to są tylko dla twojego pracodawcy żeby potwierdzić czy możesz wykonywać owy zawód kierowcy

czyli okulista i psychotechnika oraz lekarz orzekający (medycyny pracy),

Napisano

> Ale tam zakres obowiązków nie zakłada przewozu osób jako takiego. jest to dojazd na miejsce pracy

> coś jak delegacja.

nawet jakby zakladal to i tak na "dziewiatke" nie istnieja zadne specjalne kursy zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.