Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy chcą mnie oszukać

Featured Replies

Napisano

Witam!

Piszę na forum ogólnym, bo temat jest dość dziwny!

5 dni temu pojechałem do warsztatu, bo ślizgało mi się sprzęgło. Wymiana tarczy, łozyska, dwumasa, docisk. Dodam, że nie miałem żadnych kołopotów ze skrzynią

Przedwczoraj odebrałem samochód, wieczorwem i tak się zdażyło, że od razu po odebreaniu musiałem jechać w trasę do Lublina.

Po 10 -15 km przy wyższych obrotach pojawiac się zaczął cichy pisk, po 100 km, wybiło mi 5 bieg, po 120 jak huknęło, trzeć zaczęło to stanąłem.

Na autostradzie laweta i auto z powrotem do warsztatu.

Dziś dowiedziałem się że skrzynia się posypała. Widziałem że ząbki na wałku od 4 biegu są całkowicie wyłamane, żadnych zębów całość zniszczona.

I gość twierdzi że to wina skrzyni samej w sobie, że sprzegło jest ok nic nie spieprzyli.

Pytanie moje jest takie.

Czy to możliwe że taki dziwny zbieg okoliczności?

Co mogli spieprzyć, ze polamało zęby w skrzyni?

Jak sprawdzić to że to ich wina?

dziękuje z góry za wszelką pomoc.

Aha samochodód to Mondeo MK3 2002 silnik 1.8 benzyna

Napisano

Do wymiany sprzegla wyjmowali skrzynie i raczej zlewali z niej olej, ciekawe czy zalali go spowrotem grinser006.gif

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Czy był wymieniany albo zlewany olej ze skrzyni biegów???

Własnie tego nie wiem!

A jak to sprawdzić??

Napisano

Teraz może być Ciężko frown.gif

Ja bym osobiście pojechał sprawdzić jak mechanik będzie ściągał skrzynie, teraz to może coś zataić icon_rolleyes.gif

Napisano

rzeczoznawce powołaj

Napisano

> Do wymiany sprzegla wyjmowali skrzynie i raczej zlewali z niej olej, ciekawe czy zalali go

> spowrotem

> Pozdrawiam

No raczej musieli spuścić olej. Nie wymontowali by skrzyni nie wypinając pół-osi, no chyba ze poszło by razem z Mc-personami odrazu i maglownicą ;-)

A skrzynia zarzygana była olejem po tej awarii? Skrzynia bez oleju by wyła po 50km jak zarzynana świnia...

Napisano

> Witam!

> Piszę na forum ogólnym, bo temat jest dość dziwny!

> 5 dni temu pojechałem do warsztatu, bo ślizgało mi się sprzęgło. Wymiana tarczy, łozyska, dwumasa,

> docisk. Dodam, że nie miałem żadnych kołopotów ze skrzynią

> Przedwczoraj odebrałem samochód, wieczorwem i tak się zdażyło, że od razu po odebreaniu musiałem

> jechać w trasę do Lublina.

> Po 10 -15 km przy wyższych obrotach pojawiac się zaczął cichy pisk, po 100 km, wybiło mi 5 bieg, po

> 120 jak huknęło, trzeć zaczęło to stanąłem.

> Na autostradzie laweta i auto z powrotem do warsztatu.

> Dziś dowiedziałem się że skrzynia się posypała. Widziałem że ząbki na wałku od 4 biegu są

> całkowicie wyłamane, żadnych zębów całość zniszczona.

> I gość twierdzi że to wina skrzyni samej w sobie, że sprzegło jest ok nic nie spieprzyli.

> Pytanie moje jest takie.

> Czy to możliwe że taki dziwny zbieg okoliczności?

> Co mogli spieprzyć, ze polamało zęby w skrzyni?

> Jak sprawdzić to że to ich wina?

> dziękuje z góry za wszelką pomoc.

> Aha samochodód to Mondeo MK3 2002 silnik 1.8 benzyna

Wygląda na to ,ze grzebali coś w samej skrzyni... bo przy wymianie sprzęgła w Mondeo to nic się nie da uszkodzić. Łożysko dociskowe starowane jest hydraulicznie jak się domyślam? Bardzo możliwe ,ze zapomnieli zalać oleju...

Napisano

> rzeczoznawce powołaj

o to to ok.gif i jeszcze niech poszukają dokładnie czy Twoja skrzynię zamontowali na miejsce...

Napisano

> Aha samochodód to Mondeo MK3 2002 silnik 1.8 benzyna

Czy skrzynie w Fordach są numerowane ?

Pozdrawiam

Napisano

> Własnie tego nie wiem!

> A jak to sprawdzić??

Sprawdzić może być ciężko. Rozumiem że w momencie awarii jechałeś na biegu czwartym tak??? Jeśli tak to stawiam że nie wlali oleju, Opcją drugą są oględziny oleju który został wylany ze skrzyni. Jeśli zawiera w sobie wiele opiłków metalu to może być tak że skrzynia już powoli się psuła. Oczywiście mówimy o oleju który został wylany przy wymianie sprzęgła a nie teraz po awarii.

Ale po tym co mówisz to wychodzi że po prostu nie wlali oleju.

Napisano

Teściowa miała podobny przypadek w Polo - w skrzyni nie było oleju.

Napisano

> Sprawdzić może być ciężko. Rozumiem że w momencie awarii jechałeś na biegu czwartym tak??? Jeśli

> tak to stawiam że nie wlali oleju, Opcją drugą są oględziny oleju który został wylany ze

> skrzyni. Jeśli zawiera w sobie wiele opiłków metalu to może być tak że skrzynia już powoli się

> psuła. Oczywiście mówimy o oleju który został wylany przy wymianie sprzęgła a nie teraz po

> awarii.

> Ale po tym co mówisz to wychodzi że po prostu nie wlali oleju.

Nie rozumiem jednego ?

Po co przy wymianie sprzęgła trzeba spuszczać olej ?

Napisano

1,8 benzyna z dwumasą ?

Jest prawdopodobne że nie uzupełnili oleju po wypięciu półosi. Ale zatarcie na wałku, będzie wyraźnie widać.

Napisano

> Nie rozumiem jednego ?

> Po co przy wymianie sprzęgła trzeba spuszczać olej ?

też się zastanawiam, ale ja się nie znam

w każdym razie sprzęgło mi kiedyś ktoś wymieniał i oleju nie zmieniał

Napisano

> też się zastanawiam, ale ja się nie znam

> w każdym razie sprzęgło mi kiedyś ktoś wymieniał i oleju nie zmieniał

zależy jakie podejście ma mechanik, jeden zrobi tak jak piszesz /też to przerabiałem w jednym aucie/ inny z kolei wymieni olej, załozy nowe uszczelniacze wink.gifok.gif tak ostatnim razem zostałem potraktowany

Napisano

> Nie rozumiem jednego ?

Wszystko zależy od tego jak są rozwiązane mocowania półosi do skrzyni biegów. Np w takim Vagu 1,9tdi półoś jest przykręcana za pomocą śrub do flanszy w skrzyni. Wtedy oleju spuszczać nie trzeba. Ale może być tak że kielich jest wyciągany razem z półosią i wtedy lepiej zlać olej by nie narobić sobie bałaganu.

Nie pamiętam niestety jak jest to rozwiązane w fordzie ale coś mnie świta że chyba kielich jest razem z półosią.

Napisano

> Nie rozumiem jednego ?

Żeby wymienić sprzęgło, trzeba wyjąć skrzynię, żeby wyjąć skrzynię, najlepiej zdemontować półosie. Olej spuszcza się dlatego, żeby po wyjęciu półosi nie zapaskudzić całego stanowiska pod autem.

Napisano

> Żeby wymienić sprzęgło, trzeba wyjąć skrzynię, żeby wyjąć skrzynię, najlepiej zdemontować półosie.

> Olej spuszcza się dlatego, żeby po wyjęciu półosi nie zapaskudzić całego stanowiska pod autem.

ale co ma do tego wyjęcie półosi ?

półoś wypinasz ze bezpośrednio ze skrzyni ?

Napisano

> ale co ma do tego wyjęcie półosi ?

> półoś wypinasz ze bezpośrednio ze skrzyni ?

zależy czy masz suche czy mokre półośki.

Napisano

> ale co ma do tego wyjęcie półosi ?

> półoś wypinasz ze bezpośrednio ze skrzyni ?

w mondku tak.

pozdr

Napisano

> o to to i jeszcze niech poszukają dokładnie czy Twoja skrzynię zamontowali na miejsce...

przy wydatkach 300 zł nie majątek na opinie. Btw kiedyś mechanij znajmy tak miał że miała być wymiana sprzegła a tymczasem skrzynia rozsypała się. Ale on nie skłądał do kupy tylko powiedział kolesiowi co i jak wina materiałowa

Napisano

> Wszystko zależy od tego jak są rozwiązane mocowania półosi do skrzyni biegów. Np w takim Vagu

> 1,9tdi półoś jest przykręcana za pomocą śrub do flanszy w skrzyni. Wtedy oleju spuszczać nie

> trzeba. Ale może być tak że kielich jest wyciągany razem z półosią i wtedy lepiej zlać olej by

> nie narobić sobie bałaganu.

> Nie pamiętam niestety jak jest to rozwiązane w fordzie ale coś mnie świta że chyba kielich jest

> razem z półosią.

tak kielich razem z półosią... jak wyciągniesz ją a nie zlejesz oleju wcześniej to bałagan masz gwarantowany... cool.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.