Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Po co komu potrzebne alufelgi ?

Featured Replies

Napisano

> i na pewno odczuwasz to w cywilnym samochodzie w codziennej jeździe. mocno "naciągany" argument...

Odczuwam icon_rolleyes.gif

Codzienna jazda bez przekraczania dozwolonej predkosci:

72195_163167173713714_100000612987078_397554_1249082_n.jpg

> nie wiem jak Twoje, ale moje alumy są cięższe od stalówek o tych samych wymiarach...

Ozdobne felgi ze stopow lekkich niemal zawsze sa ciezsze od stalowek. Sportowe felgi ze stopow lekkich sa lzejsze - szczegolnie gdy mowimy o rozmiarach wiekszych niz 16''.

Napisano

> Odczuwam

> Codzienna jazda bez przekraczania dozwolonej predkosci:

Ale Ty masz cos nie tak z hamulcami! Az sie pytasz na skosnookich 270751858-jezyk.gif

Wiec to zaden argument w dyskusji.

Napisano

> Ale Ty masz cos nie tak z hamulcami! Az sie pytasz na skosnookich

> Wiec to zaden argument w dyskusji.

Nie mam nic. Na skosnokich pytam jakie klocki wlozyc bo seria jest podatna na fading.

Napisano

> Nie mam nic. Na skosnokich pytam jakie klocki wlozyc bo seria jest podatna na fading.

Ale to jest wyjatek, wyrazny blad konstrukcyjny/technologiczny. Normalnie hamulce przy normalnej jezdzie sie nie przegrzewaja, co obala (nie tyle obala - sprawia, ze staje sie niezaczacy) agument o lepszym chlodeniu hamulcow przez cywilne alufelgi.

A Tobie nawet z alufelgami hamulce swieca wink.gif

Napisano

jak to jakie ? wygląd Panie wygląd

poza tym ceny alu są teraz niskie i ja np. w zimie tak samo mam alu palacz.gif

Napisano

> Odczuwam

> Codzienna jazda bez przekraczania dozwolonej predkosci:

Sprawne masz hamulce?

Może zacisk Ci trzyma?

To mało prawdopodobne zeby tak zgrzać tarczę przy jeździe "codziennej przepisowej" grinser006.gif

Napisano

> Sprawne masz hamulce?

Sprawne

> Może zacisk Ci trzyma?

Nie, nie trzyma.

> To mało prawdopodobne zeby tak zgrzać tarczę przy jeździe "codziennej przepisowej"

"What you find difficult, I find simple."

Napisano

> "What you find difficult, I find simple."

Hamujesz lewą nogą? wink.gif

Napisano

Ale wygląd jest bardzo ważny. Żadne kołpaki nie będą wyglądały tak dobrze jak alufelgi. zlosnik.gif

Napisano

> Są oczywiście obręcze, które nie wykazują żadnych sensacji przy ważeniu klejonymi, a są te o

> których mowa, których za żadne skarby wyważyć się trwale nie da i kuniec - bij łbem o

> ścianę...

A mnie zawsze gumiarz pyta jakie chce ciezarki. Klejone (drozsze) czy przyczepiane na zewnatrz (tansze). Nie widze tu zwiazku z "niewywazalnymi felami". Sorki, ale masz jakies dziwne teorie facepalm.gif Chyba, ze ta trudnosc w wywazeniu tyczy sie felg prostowanych z samochodu po "dzwonie".

Napisano

> Ale wygląd jest bardzo ważny. Żadne kołpaki nie będą wyglądały tak dobrze jak alufelgi.

No gdzie - kazdy prawdziwy koneser wie, ze najladniej wyglada czarna stalowa felga. Bez kolpaka. Tylko sruby musza byc czarne, zeby nie skrzyly sie jak psu j**ca ok.gifzeby.GIF

Oczywiscie reszta auta w jasnym kolorze, inaczej nie ma efektu ok.gif

Napisano

> Czerwone tarcze to nie efekt LFB

A czego?

No wybacz, ale takich czerwonych tarcz nie miałem w Type-Rze nawet po jeździe na torze

(a co dopiero przepisowej w mieście icon_rolleyes.gif)

Napisano

> A mnie zawsze gumiarz pyta jakie chce ciezarki. Klejone (drozsze) czy przyczepiane na zewnatrz

> (tansze). Nie widze tu zwiazku z "niewywazalnymi felami". Sorki, ale masz jakies dziwne teorie

> Chyba, ze ta trudnosc w wywazeniu tyczy sie felg prostowanych z samochodu po "dzwonie".

Ja widze związek, moim zdaniem jest on prosty. Ciężarki klei się w miejscu znacznie bliższym osi felgi i z mniejszym przesunięciem, niż kiedy są nabijane - nie da sie ukryć, że wtedy na największej średnicy i najdalej wzdłuż osi.

Więc moim skromnym zdaniem wyważenie felgi na jej końcach jest bardziej dokładne, bardziej dedykowane do miejscowej nierównowagi na oponie/feldze i wymaga mniejszych ciężarków.

Napisano

> Odczuwam

słuchaj, ja bym się zastanowił czy przypadkiem nie blokuje ci się zacisk. No bez jaj... takie rzeczy się dzieją po kilkunastominutowym nadużywaniu lewej nogi przy bardzo dobrej oponie i krętym odcinku. Inaczej nie ma szans rozgrzać tarcz do czerwoności.

Napisano

> A czego?

> No wybacz, ale takich czerwonych tarcz nie miałem w Type-Rze nawet po jeździe na torze

> (a co dopiero przepisowej w mieście )

Poczytaj na skosnokich. To nie miasto smile.gif

Napisano

> słuchaj, ja bym się zastanowił czy przypadkiem nie blokuje ci się zacisk.

Zaciski jak juz. Obie strony grzeja sie rownmiernie.

>No bez jaj... takie

> rzeczy się dzieją po kilkunastominutowym nadużywaniu lewej nogi przy bardzo dobrej oponie i

> krętym odcinku.

Odcinek byl krety. Opona srednia ale jak sie rozgrzeje to jakos daje rade.

> Inaczej nie ma szans rozgrzać tarcz do czerwoności.

Uwierz mi ze jest.

Napisano

> Ja widze związek, moim zdaniem jest on prosty. Ciężarki klei się w miejscu znacznie bliższym osi

> felgi i z mniejszym przesunięciem, niż kiedy są nabijane - nie da sie ukryć, że wtedy na

> największej średnicy i najdalej wzdłuż osi.

> Więc moim skromnym zdaniem wyważenie felgi na jej końcach jest bardziej dokładne, bardziej

> dedykowane do miejscowej nierównowagi na oponie/feldze i wymaga mniejszych ciężarków.

Ciekawe. Sprawdzilem. U mnie ciezarki mocowane z zewnatrz felgi sa nizej niz te przyklejane. Dalej jest tylko rant felgi, ale dlugosc tego "cyngwajsa" mocujacego ciezarek jest wieksza.

Ta teoria odpada.

Napisano

> Ta teoria odpada.

Akurat Twoje argumety ją obalają.

Dużo z niej zrozumiałeś. hehe.gif

Jak ciężarki sa niżej tzn na mniejszym promieniu od osi felgi, prawda?

I pokaż mi jeszcze który klejony ciężarek wystaje poza rant felgi. Cieżarki klejone montuje się tak, żeby nie były widoczne z zewnątrz, czyli wyobrażając sobie płaszczyznę dzielącą felgę na pół są blizej tej płaszczyzny a nabijane dalej. To powoduje że masy ciężarków nabijanych działają na większym ramieniu.

Napisano

> Akurat Twoje argumety ją obalają.

> Dużo z niej zrozumiałeś.

> Jak ciężarki sa niżej tzn na mniejszym promieniu od osi felgi, prawda?

> I pokaż mi jeszcze który klejony ciężarek wystaje poza rant felgi. Cieżarki klejone montuje się

> tak, żeby nie były widoczne z zewnątrz, czyli wyobrażając sobie płaszczyznę dzielącą felgę na

> pół są blizej tej płaszczyzny a nabijane dalej. To powoduje że masy ciężarków nabijanych

> działają na większym ramieniu.

Sorki, mialem na mysli wrecz przeciwnie.Nie bede edytowal wiadomosci.Chodzilo mi o to, ze sa nizej, gdy sa na dole kola (najblizej gleby). Jeszcze raz przepraszam za niezrozumienie - czyli sobie nie przecze zlosnik2.gif

Napisano

> Chyba, ze ta trudnosc w wywazeniu tyczy sie felg prostowanych z samochodu po "dzwonie".

Nuffki, pierwszy użytkownik, proste.

Napisano

> miałem kiedyś alufelgi, poza

> - wyglądem

zgadza się ok.gif

> - jeżdżeniem łukami wokół krawężników

a na stalowych, to szlifujesz krawężniki bez żadnych sentymentów?? boje_sie.gif

> - zastanawianiem się, czy zaraz nie znikną z auta

po to płacę ubezpieczenie, żeby spokojnie spać ok.gif

> nie zauważyłem "zalet"

na przykład lepsze odprowadzanie ciepła z hamulców ok.gif

Napisano

> Ten sam serwis, te same obręcze - klejone = problemy po kilku kkm (lekkie bicie).

> Nabijane - od sezonu do sezonu b/z.

Napisz proszę jakim cudem wyważona prawidłowo opona, zakładając, że nie odpadł żaden ciężarek może się "rozważyć"? Pomijając kwestię "rozważania" naturalnego w wyniku zużywania się opony, bo to dotyczy każdego rodzaju ciężarków.

Nie pytam złośliwie, tylko z autentyczną ciekawością, bo "przeżyłem" już sporo alufelg ale nie spotkałem się z tym zjawiskiem. hmm.gif

Napisano

> Zmieniałem ostatnio letnie alu na zimowe stalowe i zacząłem się zastanawiać jakie właściwie zalety

> (oprócz wyglądu) mają alufelgi w porównaniu do felg stalowych ? Jakoś nie widzę ..

To dopisze i ja zlosnik.gif

Zaletą jest to że nie musiałem kupować nowych stalówek tylko zostały mi fabryczne alu i nie opłacało mi się ich sprzedawać po prostu zlosnik.gif

Napisano

> Poczytaj na skosnokich. To nie miasto

Spytam kolegi z Type-S-em ile razy doprowadził tarcze do takiego stanu.

Mi się to nie udało w jego samochodzie, ale ja sie balem że mu popsuję śliczne UFO grinser006.gif

Zresztą niedawno założył na przód komplet (zaciski, klocki, tarcze) od Type-R więc w sumie ma te same heble co Ty...

EDIT: Gadałem z kolegą. Nie udało mu sie doprowadzić tarcz do takiego stanu. ani oryginalnych od Type-S ani tych od Type-R.

Natomiast kilka razy miał problem z trzymającymi zaciskami skromny.gif

Jeśli wszystko z twoimi hamulcami jest OK, to zdjęcie tych tarcz nie było wykonane po "normalnej jeździe" w mieście wink.gif

Napisano

> Zmieniałem ostatnio letnie alu na zimowe stalowe i zacząłem się zastanawiać jakie właściwie zalety

> (oprócz wyglądu) mają alufelgi w porównaniu do felg stalowych ? Jakoś nie widzę ..

Czasem są brzydkie i nawet nie poprawiają estetyki hehe.gif

Napisano

> Zresztą niedawno założył na przód komplet (zaciski, klocki, tarcze) od Type-R więc w sumie ma te

> same heble co Ty...

Mial to samo co ja. Nie mam ani eRki ani hamulcow z eRki wink.gif

2

> EDIT: Gadałem z kolegą. Nie udało mu sie doprowadzić tarcz do takiego stanu. ani oryginalnych od

> Type-S ani tych od Type-R.

Niech cwiczy - trening cvzyni mistrza wink.gif

> Natomiast kilka razy miał problem z trzymającymi zaciskami

Ja tez, ale z tylnymi. I nie tyle byl to trzymajacy zacisk ile blokujace sie klocki.

> Jeśli wszystko z twoimi hamulcami jest OK, to zdjęcie tych tarcz nie było wykonane po "normalnej

> jeździe" w mieście

To nie bylo miasto - a jazda byla normalna, taka jak uprawiam na codzien grinser006.gif

Napisano

> NIESTETY - te z ciężarkami "klasycznymi", montowanymi do krawędzi wyważają się szybciej, lepiej i

> trwalej. Sprawdzone empirycznie.

i ciężarki im nie odpadają po 3 myciach ok.gif

Napisano

> Napisz proszę jakim cudem wyważona prawidłowo opona, zakładając, że nie odpadł żaden ciężarek może

> się "rozważyć"? Pomijając kwestię "rozważania" naturalnego w wyniku zużywania się opony, bo

> to dotyczy każdego rodzaju ciężarków.

> Nie pytam złośliwie, tylko z autentyczną ciekawością, bo "przeżyłem" już sporo alufelg ale nie

> spotkałem się z tym zjawiskiem.

Może zapytaj o to na przykład "specuf" z Dębicy.

Kiedyś zrobiłem taki interes, że kupiłem super tanio nówki Dębice bodaj Passio.

Już pomijam, że jako opony były beznadziejne, bo na mokrym zachowywały się jak łyżwy,

ale w kolejnym sezonie absolutnie nie dały się wyważyć (na stalówkach).

Podkreślam: były na 100% prawidłowo składowane.

Tak więc Sibui: to prędzej zależało od marnych opon, niż od tego że to były alusy.

Porządne alusy z dobrymi oponami są takie że dajesz nie więcej niż 10-15 g na stronę.

Napisano

> i ciężarki im nie odpadają po 3 myciach

Są takie marne ciężarki? Jakoś w życiu mi się nie zdarzyło zgubić ani jednego.

Napisano

> Są takie marne ciężarki? Jakoś w życiu mi się nie zdarzyło zgubić ani jednego.

Ciezarki nie, ale jak sie klei na felge ktora przez cale swoje zy<cie nigdy nie byla myta to lubia sie zgubic.

Wywazylem troche kol w swoim zyciu - alu wywaza sie tak samo latwo jak stal a niertaz nawet latwiej.

Napisano

> Może zapytaj o to na przykład "specuf" z Dębicy.

zużywam właśnie na jednym z samochodów już trzeci komplet Debica Frigo i nie mam uwag, letnich nie używałem, to na marginesie cool.gif

> Tak więc Sibui: to prędzej zależało od marnych opon, niż od tego że to były alusy.

napisał wyraźnie, że opony też zmieniał, stąd moje pytanie ok.gif

> Porządne alusy z dobrymi oponami są takie że dajesz nie więcej niż 10-15 g na stronę.

zgadza się ale to chyba tylko w najwyższej półce, w tych średnich na cztery opony to jedna albo dwie na bak mają więcej no.gif

Napisano

> Napisz proszę jakim cudem wyważona prawidłowo opona, zakładając, że nie odpadł żaden ciężarek może

> się "rozważyć"? Pomijając kwestię "rozważania" naturalnego w wyniku zużywania się opony, bo

> to dotyczy każdego rodzaju ciężarków.

> Nie pytam złośliwie, tylko z autentyczną ciekawością, bo "przeżyłem" już sporo alufelg ale nie

> spotkałem się z tym zjawiskiem.

Weźmy na tapetę dwa przypadki - pierwszy "prywatnych" "alumków" mojej matki.

Obstawiam duchy, siły nadprzyrodzone, lub wpływ plam na słońcu.

Serio.

Nie mam BLADEGO pojęcia, czemu mają taki swój "ficzer".

Po prostu tak mają - przywykłem.

Jeżeli chodzi o "inne" - tu obstawiam teorię niżej wymienioną - ciężarki klejone są dalej od krawędzi obręczy niż nabijane - tu jest dużo wyższa wrażliwość na ewentualne błędy w wyważeniu. Z drugiej strony jest też wyższa wrażliwość na "narośle" z brudu, odklejenie się ciężarków itp.

Znów - można wywodzić długo, ale wyszedłem z założenia, że "it's not a bug, it's a feature" i tego się trzymam - po prostu klejone ciężarki zachowują się gorzej i kropa.

Napisano

> Tak więc Sibui: to prędzej zależało od marnych opon, niż od tego że to były alusy.

Conti premium, Dunlop SP 01, Pirelli W210 Sottozero, Pirelli P7, Pirelli Cinturato P7 i parę innych WYŁĄCZNIE z klasy premium w segmencie HP.

TE SAME obręcze ważone ciężarkami nabijanymi nie miały już takich problemów.

> Porządne alusy z dobrymi oponami są takie że dajesz nie więcej niż 10-15 g na stronę.

Ja to wiem :-)

Wyważyć da się i kwadratową obręcz.

Napisano

Chłopaq, ale przecież normalnie użytkując i jeżdżąc zgodnie z przepisami też można zagrzać hamulce. Zależy jak ktoś rozumie normalną jazdę grinser006.gif

Napisano

> Chłopaq, ale przecież normalnie użytkując i jeżdżąc zgodnie z przepisami też można zagrzać hamulce.

> Zależy jak ktoś rozumie normalną jazdę

Niemozliwe. Zaraz uslyszysz tak jak ja, ze hamulce Ci sie blokuja icon_rolleyes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.