Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Po co komu potrzebne alufelgi ?

Featured Replies

Napisano

Zmieniałem ostatnio letnie alu na zimowe stalowe i zacząłem się zastanawiać jakie właściwie zalety (oprócz wyglądu) mają alufelgi w porównaniu do felg stalowych ? Jakoś nie widzę ..

Napisano

> Zmieniałem ostatnio letnie alu na zimowe stalowe i zacząłem się zastanawiać jakie właściwie zalety

> (oprócz wyglądu) mają alufelgi w porównaniu do felg stalowych ? Jakoś nie widzę ..

Ale masz metalika? przecież to tylko wygląd icon_rolleyes.gif

Tak tylko się czepiam spineyes.gif

Alumy kosztują niewiele więcej niż stalówki (mówię o nowych) to lepiej kupić alumy, niż męczyć się z kołpakami

Napisano

dla szpanu..... znaczy się ładniejszego wyglądu auta hehe.gif

innych plusów nie ma

Napisano

> Zmieniałem ostatnio letnie alu na zimowe stalowe i zacząłem się zastanawiać jakie właściwie zalety

> (oprócz wyglądu) mają alufelgi w porównaniu do felg stalowych ? Jakoś nie widzę ..

Po pierwsze wygląd, po drugie wygląd, po trzecie wygląd ok.gifhehe.gif

a tak serio to poza wyglądem, to szerszy wybór rozmiarów (stalówki są zwykle węższe od alu), a jeśli chodzi o te z wyższej półki to mniejsza waga

no i dodałbym jeszcze nierdzewienie a przynajmniej nie w takiej formie jak w przypadku stalówek

Napisano

Chłodzienie hamulców jest nieporównywalnie lepsze.

Dla mnie to w zupełności wystarczy jako powód, żeby zapomnieć o stalówkach.

Poza tym - oczywiście waga. Im mniej nieresorowanej masy, tym lepsze prowadzenie.

Napisano

Doszukuję się dwóch zalet:

1. lepszy wygląd

2. można bez odkręcania koła ocenić na oko stan tarcz i klocków hamulcowych.

Napisano

> Poza tym - oczywiście waga. Im mniej nieresorowanej masy, tym lepsze prowadzenie.

Przecież cywilne alufelgi są cięższe od stalówek. Była już raz o tym dyskusja na AK i ktoś konkretnymi masami pokazał, że z tą wagą w przypadku alufelg dla kowalskiego to ściema.

Napisano

> Chłodzienie hamulców jest nieporównywalnie lepsze.

> Dla mnie to w zupełności wystarczy jako powód, żeby zapomnieć o stalówkach.

> Poza tym - oczywiście waga. Im mniej nieresorowanej masy, tym lepsze prowadzenie.

Oba argumenty nie mają większego znaczenia w codziennym użyciu auta jako środka transportu z jednego miejsca do drugiego.

Napisano

> Kiedyś była o tym dyskusja, najsensowniejsze uzasadnienie jakie padło:Quote:

> Szacun na Dzielni

Ten argument najbardziej mi się podoba wink.gif

Napisano

> ... codziennym użyciu auta jako środka transportu ...

A to już proszę Pana zależy od użytkownika, bo codzienne użycie może być non top but.gif, po np. górskich krętych drogach i wtedy może to mieć znaczenie, także Twój argument również do podważenia, tak jak i mój grinser006.gif

Napisano

> Oba argumenty nie mają większego znaczenia w codziennym użyciu auta jako środka transportu z

> jednego miejsca do drugiego.

Zależy czy się jeździ, czy się toczy.

Napisano

> Zależy czy się jeździ, czy się toczy.

Podkreślam - codzienne użycie. Czyli jazda zbliżona do przepisowej z wyraźną przewagą miasta.

Oczywiście, że mogą przytrafić się sytuacje kiedy przydadzą się chłodne hamulce ale robienie z nich argumentu dla użycia felg aluminiowych jest mocno naciągane. zlosnik.gif

Napisano

Są ładniejsze.

Nie korodują.

Nie potrzebne są kołpaki.

Nieskończona ilość wzorów felg.

Napisano

> Podkreślam - codzienne użycie. Czyli jazda zbliżona do przepisowej z wyraźną przewagą miasta.

Żależy od miasta.

Ja mam np. możliwość przepisowej jazdy 110 km/h w granicach miasta 270751858-jezyk.gif

> Oczywiście, że mogą przytrafić się sytuacje kiedy przydadzą się chłodne hamulce ale robienie z nich

> argumentu dla użycia felg aluminiowych jest mocno naciągane.

No, jest. Dla przeciętnego użytkownika główny argument to jednak wygląd ok.gif

Napisano

i na pewno odczuwasz to w cywilnym samochodzie w codziennej jeździe. mocno "naciągany" argument...

nie wiem jak Twoje, ale moje alumy są cięższe od stalówek o tych samych wymiarach...

Napisano

To jest tylko i wyłącznie poprawianie swojego ego. Są dużo cięższe, skracają przez to na pewno żywot zawiechy no i jak się dobrze pier...dolnie w dziurę robią wir w kieszeni.

Boa

Napisano

> nie wiem jak Twoje, ale moje alumy są cięższe od stalówek o tych samych wymiarach...

To następnych nie kupuj z firmy krzak.

Napisano

> Żależy od miasta.

> Ja mam np. możliwość przepisowej jazdy 110 km/h w granicach miasta

Szkoda też żebyś foką rs jeździł na 14 calowych stalówkach. hehe.gifzlosnik.gif

> No, jest. Dla przeciętnego użytkownika główny argument to jednak wygląd

Zgoda. Choć nie bez znaczenia jest dostępność szerokiej gamy rozmiarów opon. ok.gif

Napisano

> To jest tylko i wyłącznie poprawianie swojego ego. Są dużo cięższe, skracają przez to na pewno

> żywot zawiechy no i jak się dobrze pier...dolnie w dziurę robią wir w kieszeni.

> Boa

Przeważnie jest tak, że naprawa felgi aluminiowej równa się cenie nowej felgi stalowej, więc czy rozwalę felgę stalową czy aluminiową to i tak płacę tyle samo.

No chyba, że felga nie nadaje się już do niczego, ale w takim przypadku to pewnie naprawy wymaga tez wówczas zawieszenie czy nadwozie. zlosnik.gif

Napisano

> Szkoda też żebyś foką rs jeździł na 14 calowych stalówkach.

A, właśnie. Tak dużych stalówek jakie bym potrzebował po prostu nie można dostać.

Wystarczy jako argument? biglaugh.gif

Napisano

+wyglad

+dostep do tarcz i jednego biglaugh.gif klocka hamulcowego.

+lepsza wentylacja hamulcow

+brak korozji

-wyzsza cena

-trudniejsze naprawy małych uszkodzen

-brak mozliwosci naprawy powazniejszych

-"zapiekanie" sie śrub, nie ruszanego kilka lat alusa czasami nie idzie zdjąć icon_eek.gif

- minimalnie drozsza obsługa alu u wulkanizatorow

tak na szybko.

Napisano

Skad to wiesz?

Mowimy o cywilnych stalowkach vs cywilne alusy OEM - ciezko mi w to uwierzyc 270751858-jezyk.gif

Napisano

> To następnych nie kupuj z firmy krzak.

Oj, raczej alumy w 95% produkcji są cięższe od stalowych, a fabryczne do danego modelu nieraz mają 130% wagi stalowych.

Napisano
  • Autor

> Przecież cywilne alufelgi są cięższe od stalówek. Była już raz o tym dyskusja na AK i ktoś

> konkretnymi masami pokazał, że z tą wagą w przypadku alufelg dla kowalskiego to ściema.

Dokładnie tak. Letnie koła na alu w moim samochodzie są o dwa kilogramy cięższe na sztuce od zimowych na stalowych felgach.

Napisano

Ja ostatnio sie zastanawialem w druga strone, po co sa stalowe hmm.gif .. no oczywiscie atutem jest tu cena. Dla mnie zaleta alu jest to ze nie rdzewieja, nie potrzebuja kolpakow, ladnie wyglada ok.gif

Napisano

> Ja ostatnio sie zastanawialem w druga strone, po co sa stalowe .. no oczywiscie atutem jest tu

> cena. Dla mnie zaleta alu jest to ze nie rdzewieja, nie potrzebuja kolpakow, ladnie wyglada

Po to by Kowalski miał jak wrócić swoim samochodem w wersji podstawowa podstawa z salonu do domu ok.gif

Napisano

> Dla mnie zaleta alu jest to ze nie rdzewieja,

A ile lat muszą mieć stalowe żeby zardzewiały, u mnie 6-cio letnie jak nowe, a jak zardzewieją to alu pewnie by już były w postaci puszek z Warką smile.gif i w międzyczasie jakieś renowacje przechodziły.

Napisano

Auto mabz'a nie służy do przemieszczania się. Ono służy wyłącznie do lansu na dzielni, więc stalówki to byłby wstyd przed Ryśkiem.

Napisano

Ubierać się możemy w płachty szare, byleby ciepło było. A jednak tego nie robimy icon_eek.gifzlosnik.gif

Napisano

moje alusy na ten przyklad są lżejsze niż stalówki, poza tym ładnie wyglądają i nie rdzewieją

Napisano

> A ile lat muszą mieć stalowe żeby zardzewiały

Moje oryginalne fiatowskie stalówki maja po jednej zimie rdzawe wykwity 270751858-jezyk.gif Co nie zmienia faktu że pod kolpakiem tego nie widać, a zanim rdza zacznie naprawde dokuczać, minie pare lat wink.gif

Napisano

> Moje oryginalne fiatowskie stalówki maja po jednej zimie rdzawe wykwity Co nie zmienia faktu że

> pod kolpakiem tego nie widać, a zanim rdza zacznie naprawde dokuczać, minie pare lat

a bylo Fiata kupowac? facepalm.gif

biglaugh.gifbiglaugh.gifbiglaugh.gif

Napisano

> Są ładniejsze.

> Nie korodują.

> Nie potrzebne są kołpaki.

> Nieskończona ilość wzorów felg.

odpowiem Tobie i pozostałym:

ależ aluski też się utleniają, podobnie jak stalowe, tylko się czerwone nie robią, bo mało żelaza mają.

zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

pozd

Napisano

lans na dzielni ...

i np. kierowca który stoi obok mnie na światłach ma co robić wypatruje jakiego rozmiaru mam koła rotfl.gifrotfl.gif na blasszankach niestety musiałbym sporo mniejsze 270751858-jezyk.gif

Napisano

Była już *TUTAJ* dyskusja o alufelgach. Alusy są cięższe od stalówek. Co sezon ta sama dyskusja.

Napisano

oryginały forda. ale widzę po stylu dyskusji, że nigdzie nie dojdziemy.

Napisano

To taki wątek o wyższości Świąt Wielkanocnych nad Świętami Bożego Narodzenia...

To kwesta wyboru i tylko wyboru. Każdy znajdzie swoje argumenty crazy.gif

Napisano

Kołpaki wypadają i pękają, a nic tak pięknie nie wygląda na aucie jak kołpak z opaskami zaciskowymi:)

PRYWATNE auto kupujemy w 70% bo nam się podoba. To samo z kołami, jest ładniej i tyle.

Napisano

najlepszym półśrodkiem są stalowe felgi na wzór alusów , Opel ma takie coś i bardzo ładnie to wygląda

szkoda że to do alfy nie podejdzie bo bym kupił

Napisano

> oryginały forda. ale widzę po stylu dyskusji, że nigdzie nie dojdziemy.

Ostatnio jak nadszedł czas na zmianę felg to wstąpiłem do Forda zobaczyć co tam ciekawego mają. Wszystkie modele (dowolne 16" chcieli mi sprzedać po 1600 za komplet) były produkcji Borbeta lub Ronala.

To tak w kwestii "oryginalności".

Napisano

> To jest tylko i wyłącznie poprawianie swojego ego. Są dużo cięższe, skracają przez to na pewno

> żywot zawiechy no i jak się dobrze pier...dolnie w dziurę robią wir w kieszeni.

> Boa

1. Nie bardzo rozumiem po co od razu doszukiwać się w każdej decyzji zakupowej jakiegoś drugiego dna. Ja kupiłem alusy, bo mi się podobały i tyle. Moje ego ani na tym nie zyskało, ani nie ucierpiało.

2. Różnica w masie koła na stalówce i alu po doliczeniu masy opony przestaje mieć znaczenie. Przy 16" to jest pewnie jakiś kilogram.

3. Co do zniszczenia to fakt. Alusy zniszczyć łatwiej, dlatego wziąłem opony z kołnierzem ochronnym (nie da się łatwo przytrzeć felgi o krawężnik dzięki temu). Poza tym nigdy jeszcze nie zdarzyło mi się zniszczyć żadnej felgi, bo zapewne jeżdżę jak stara baba. zlosnik.gif

4. Co do argumentu "wiru w kieszeni" też można polemizować. Przyzwoite alusy można mieć za 340 zł w rozmiarze 16", stalówki nowe kosztują 200-300 zł w tym rozmiarze.

Napisano

> najlepszym półśrodkiem są stalowe felgi na wzór alusów , Opel ma takie coś i bardzo ładnie to

> wygląda

> szkoda że to do alfy nie podejdzie bo bym kupił

Do Forda też można kupić. Koszt to jakieś 280 zł za 16" + ok. 80 zł za kołpak. Sprawa opłacalności staje się więc dyskusyjna.

Napisano

Ja mialem podobny problem, ale dotyczył wiekości alusów. Zmieniłem w kombiaku na mniejszy rozmiar - czyli założyłem 16" alu i stwierdziłem że jest to dobry kompromis. Bo w przypadku auta którym sporo się jeździ - lans jest drugorzędną sprawą, a liczy się komfort cool.gif

Napisano

Czasami wyjaśnienie jes bardzo prozaiczne!

Nie ma 19 calowych stalówek...

Napisano

> Czasami wyjaśnienie jes bardzo prozaiczne!

> Nie ma 19 calowych stalówek...

18sto też nie wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.