Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy kijankowe 1.6 crdi...

Featured Replies

Napisano

> ...jest czipsowalne, a jeżeli tak - jak to się ma do gwarancji?

Podejrzewam, że tak samo jak w Hyundaiu i30 z 1,6 CRDi,

przy czym od razu polecam rozróżnić gwarancję dealera i importera wink.gif

Chipowalne są ok.gif

Napisano

> Podejrzewam, że tak samo jak w Hyundaiu i30 z 1,6 CRDi,

> przy czym od razu polecam rozróżnić gwarancję dealera i importera

możesz rozwinąć?

Napisano

> możesz rozwinąć?

Nie wiem jak w Kii, ale w Chevrolecie było tak, że sprzedawca dawał 2 lata gwarancji, a 3 rok dawał importer ... czy jakoś tak. Do tego trzeba dobrze poczytać warunki gwarancji, bo dealerzy różnie interpretowali zapisy.

Napisano

> Nie wiem jak w Kii, ale w Chevrolecie było tak, że sprzedawca dawał 2 lata gwarancji, a 3 rok dawał

> importer ... czy jakoś tak. Do tego trzeba dobrze poczytać warunki gwarancji, bo dealerzy

> różnie interpretowali zapisy.

Hjundaj / kija dają normalną gwarancję, anie "ubezpieczenie kosztów napraw".

Poza tym jeżeli już, to jest odwrotnie niż to co napisałeś - pierwsze 2 lata daje producent/przedstawiciel producenta, bo to wymóg ustawowy, to co dalej to już dobra wola i czasem jest tak, że serwis daje dodatkową "gwarancję", pod warunkiem, że samochód będzie serwisowany wyłącznie u nich.

Pomysł bardzo dobry, bo jest to świetny sposób na przywiązanie klienta, a zarabia się przecież na serwisie, a nie na sprzedaży samochodu.

Napisano

Z ciekawości -> a po... ?

Jeździłeś ?

Napisano

> Nie wiem jak w Kii, ale w Chevrolecie było tak, że sprzedawca dawał 2 lata gwarancji, a 3 rok dawał

> importer ... czy jakoś tak. Do tego trzeba dobrze poczytać warunki gwarancji, bo dealerzy

> różnie interpretowali zapisy.

aha, zawsze wydawało mi się, że z punktu widzenia klienta gwarancja jest jedna, na określony czas. Taka sytuacja jak piszecie, to tylko potencjalne źródło problemów w przyszłości. W wolnej chwili podskoczę do salonu kii i się dopytam.

Napisano

> możesz rozwinąć?

wtrącę jeszcze coś, oprócz tego, co napisano powyżej.

Mianowicie: czasem dealer może się wyprzeć, jeśli tylko dostaniesz słowne zapewnienie sciana.gif

W przypadku takich modyfikacji, oczywiście poprzez salon/serwis autoryzowany,

zapewnienia lepiej mieć na piśmie ok.gif

Oczywiście to tylko w razie jakichkolwiek usterek powstałych na skutek przeróbek,

bo pewnie w głównej mierze o to chodzi skromny.gif

Napisano

> aha, zawsze wydawało mi się, że z punktu widzenia klienta gwarancja jest jedna, na określony czas.

> Taka sytuacja jak piszecie, to tylko potencjalne źródło problemów w przyszłości. W wolnej

> chwili podskoczę do salonu kii i się dopytam.

Dla klienta bez różnicy, ale jak to z gwarancją bywa, nie wszystko pod nią podpada i czasem trzeba pisać do "centrali" by ASO łaskawie podjęło się naprawy. Asekurują się, gdyby podjęli się naprawy gwarancyjnej, a potem nie uzyskali zwrotu kosztów. Wolą mieć zlecenie z góry.

Napisano
  • Autor

> Z ciekawości -

> Jeździłeś ?

Czekam, bo jeszcze nie dowieźli na Połczyńską, ale na papierze wygląda to podobnie, jak we fijordzie, a chcialoby sie lepiej. grinser006.gif

Napisano

> Czekam, bo jeszcze nie dowieźli na Połczyńską, ale na papierze wygląda to podobnie, jak we

> fijordzie, a chcialoby sie lepiej.

Przejedź się.

Ja byłem BARDZO zaskoczony.

Wręcz warga mi opadła, że sprzęt którym jeździłem to nie był 115 KM tylko 90 KM.

Napisano

> Hjundaj / kija dają normalną gwarancję, anie "ubezpieczenie kosztów napraw".

> Poza tym jeżeli już, to jest odwrotnie niż to co napisałeś - pierwsze 2 lata daje

> producent/przedstawiciel producenta, bo to wymóg ustawowy, to co dalej to już dobra wola i

> czasem jest tak, że serwis daje dodatkową "gwarancję",

Czyżby?

Wymóg ustawowy mówi o Sprzedawcy (salon) a nie importerze (KIA Poland), czy producent (Kia ogólnie).

Zatem 24miechy "ochrony" dostajesz od Sprzedawcy ustawowo, a kolejne miechy dostajesz od importera/Producenta, którzy w przypadku fakapu bryki w 24> m-cu rozliczają się ze Sprzedawcą (salonem)

Napisano

> Przejedź się.

> Ja byłem BARDZO zaskoczony.

> Wręcz warga mi opadła, że sprzęt którym jeździłem to nie był 115 KM tylko 90 KM.

Może na papierze jest 90 KM a faktycznie więcej ? hmm.gif

Napisano

> Może na papierze jest 90 KM a faktycznie więcej ?

w sumie mechanicznie nie różniły się 1,6 90 i 115KM, była kwestia oprogramowania, mowa o tych bez dpf, a teraz chyba to samo jest wink.gif

Napisano
  • Autor

> w sumie mechanicznie nie różniły się 1,6 90 i 115KM, była kwestia oprogramowania, mowa o tych bez

> dpf, a teraz chyba to samo jest

A teraz mają dpf? blush.gif

Napisano

> A teraz mają dpf?

od roku nie pracuję w branży, podobno mają, ale podpytaj dokładnie kogoś kompetentnego,

niekoniecznie sprzedawce, bo nie każdy ma pojęcie o stanie faktycznym mechaniki biglaugh.gif

Napisano

Jest na 140KM grinser006.gif Miernoty z ASO wogole sie nie domyslaja grinser006.gif Jezeli tunningowany w salonie to tylko w tym salonie uznaja gwarancje. W praktyce mozna to zrobic po cihcu i nikt sie nei zorientuje.

Napisano

Czytałem gdzieś, że nowe po lifcie od 2011 mają mieć filtr cząstek.

Napisano

> A teraz mają dpf?

Nie maja. Jest za doplata np w soul.

Napisano

> Nie maja. Jest za doplata np w soul.

To chyba oni by mi musieli doplacic zlosnik.gifok.gif

Napisano

> Czytałem gdzieś, że nowe po lifcie od 2011 mają mieć filtr cząstek.

Z doświadczenia własnego po pracy w Hyundaiu jeśli sam nie sprawdzę, to nie dowierzam grinser006.gif

To samo jest z dwumasami, to samo z okresami przeglądowymi czy 20kkm czy 30kkm dla crdi crazy.gif

Póki co nie udało mi się upolować wzmianki o tym na piśmie oslabiony.gif

Napisano

> Czyżby?

> Wymóg ustawowy mówi o Sprzedawcy (salon) a nie importerze (KIA Poland), czy producent (Kia

> ogólnie).

Mylisz gwarancję z rękojmią - to dwie zupełnie inne sprawy.

> Zatem 24miechy "ochrony" dostajesz od Sprzedawcy ustawowo, a kolejne miechy dostajesz od

> importera/Producenta, którzy w przypadku fakapu bryki w 24> m-cu rozliczają się ze Sprzedawcą

> (salonem)

Nie jest tak jak mówisz.

Gdyby tak było, to:

1. co jeżeli samochód pada gdzieś w głuszy, dalekooo od saloonu ?

Nie masz gwarancu, czy holujesz przez pół świata ?

2. co w momencie upadłości/likwidacji/śmierci sprzedawcy ? Koniec gwarancji ?

Napisano

> Może na papierze jest 90 KM a faktycznie więcej ?

Wątpię.

W wartościach bezwzględnych po dokładnym przyjrzeniu się tematowi było to faktycznie 90 KM, ale wrażenie subiektywne jest takie jak napisałem - autentycznie warga mi opadła jak kW z DR przeliczyłem na KM.

Nie żartuję.

Napisano

> A teraz mają dpf?

Razem z EUR5 niestety będą miały.

Napisano

> w sumie mechanicznie nie różniły się 1,6 90 i 115KM, była kwestia oprogramowania, mowa o tych bez

> dpf, a teraz chyba to samo jest

Kiedyś dziennikarze sprawdzali na hamowni cee'da z silnikiem 1.6 CRDI 115 KM. Wyszło, że ma nie 115, a 120KM

Napisano

> Mylisz gwarancję z rękojmią - to dwie zupełnie inne sprawy.

Wydaje Ci się.

Nie mówię o gwarancji i nie mówię o rękojmi - mówię o ustawie o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej, wg. której za towar (samochód) niezgodny z umową odpowiada przez 24mce Sprzedawca (salon).

Przez 24mce jesteś chroniony przed bublem ustawowo - gwarancja importera nie ma nic do tego i możesz na 24mce odłożyć ją na półkę (choć biegnie równolegle do ochrony ustawowej), bo z ustawa daje ci większe możliwości dochodzenia roszczeń gdyż/ponieważ nie ma w niej pojęcia "wyłączenia".

Po 24miechach zostaje ci (albo nie - dziękujemy Ci Mercedes) tylko gwarancja importera/producenta jako jego dobra wola.

> Nie jest tak jak mówisz.

Owszem jest.

> Gdyby tak było, to:

> 1. co jeżeli samochód pada gdzieś w głuszy, dalekooo od saloonu ?

> Nie masz gwarancu, czy holujesz przez pół świata ?

> 2. co w momencie upadłości/likwidacji/śmierci sprzedawcy ? Koniec gwarancji ?

Nie nadążam za tymi twoimi wizjami.

Ustawowo - jesteś zabezpieczony na okoliczność 1. poprzez art. 8, ust. 2.

Na okoliczność 2. - trudno mi się wypowiedzieć bo mieszasz GWARANCJĘ z uprawnieniami ustawowymi.

Pees: Wszystko dot. zakupu przez osobę fizyczną.

Napisano

olej miałem dwa auto czpisowane i jeżeli chcesz zrobić autem ponad 100 tyś to sobie odpuść

Napisano

> olej miałem dwa auto czpisowane i jeżeli chcesz zrobić autem ponad 100 tyś to sobie odpuść

Piszesz wyłącznie o KIA czy tak ogólnie? hmm.gif

Z ilu na ile podniosłeś moment/moc i po jakim przebiegu i co poleciało? (takie 3 pyt w jednym smile.gif)

Acha i to był box czy chip?

Napisano

W środe jade do vtechu po mojego red boxa, było z 90 koni równe 130 na najwyzszym oczku redboxa, mam wersje przed liftem gdzie 90 i 115 koni niczym sie nie różni. aha seria ma 97 koników moja

Napisano

> Czekam, bo jeszcze nie dowieźli na Połczyńską, ale na papierze wygląda to podobnie, jak we

> fijordzie, a chcialoby sie lepiej.

papier a zycie to 2 rozne sprawy

mam Lagune, ktora na papierze jest lepsza niz Volvo S40 2.0D (zarowno KM jak i Nm)

a niestety Volvo duzo duzo przyjemniej sie jezdzi

Napisano

> olej miałem dwa auto czpisowane i jeżeli chcesz zrobić autem ponad 100 tyś to sobie odpuść

bo robic chipsy kazdy moze

nie kazdy powinien...

Napisano

> a niestety Volvo duzo duzo przyjemniej sie jezdzi

Może CZĘŚCIEJ się JEŹDZI, a rzadziej się stoi... (wiadomo gdzie) :-)

Napisano

> Piszesz wyłącznie o KIA czy tak ogólnie?

> Z ilu na ile podniosłeś moment/moc i po jakim przebiegu i co poleciało? (takie 3 pyt w jednym )

> Acha i to był box czy chip?

Czip rezystor by allegro tónink syztemz.

Napisano

> Może CZĘŚCIEJ się JEŹDZI, a rzadziej się stoi... (wiadomo gdzie) :-)

oj juz dawno sie nie jezdzilo frown.gif

Napisano

> Przejedź się.

> Ja byłem BARDZO zaskoczony.

> Wręcz warga mi opadła, że sprzęt którym jeździłem to nie był 115 KM tylko 90 KM.

mi też .... jakoś to się to toczyło .... ale do sprawnej jazdy niet.

Napisano

> mi też .... jakoś to się to toczyło .... ale do sprawnej jazdy niet.

Jeśli nie chcesz stracić gwarancji a masz Ceed-a przedliftowego, to wystarczy za około 2000 kupić w ASO sam komputer od mocniejszej wersji. Płacisz niewiele więcej niż za chipsa a wszystko gra i bucy fabrycznie.

Napisano

> Wątpię.

> W wartościach bezwzględnych po dokładnym przyjrzeniu się tematowi było to faktycznie 90 KM, ale

> wrażenie subiektywne jest takie jak napisałem - autentycznie warga mi opadła jak kW z DR

> przeliczyłem na KM.

> Nie żartuję.

Z tego co piszesz to co i raz jeździsz innym autem. Zastanawiałeś się skąd takie odczucia podczas jazdy były ?

Napisano

> Z tego co piszesz to co i raz jeździsz innym autem. Zastanawiałeś się skąd takie odczucia podczas

> jazdy były ?

Nie rozumiem pytania.

Serio.

Napisano

> Piszesz wyłącznie o KIA czy tak ogólnie?

> Z ilu na ile podniosłeś moment/moc i po jakim przebiegu i co poleciało? (takie 3 pyt w jednym )

> Acha i to był box czy chip?

Vectra GTS z 125 na 140-50 BOX węże popękały

Stilo 115 na 140-150 chip ( ale tego już tak kupiłem ) - przebieg 100 tyś słychać już było turbinę - ale poszedł na sprzedaż więc nie wiem co było dalej

Napisano

> Nie rozumiem pytania.

> Serio.

Dlaczego sądziłeś że to auto ma więcej KM ? Skąd to wrażenie było ?

Napisano

nie można chipować na gwarancji, turbo szybko padnie w tym modelu cfaniaczek.gif

Napisano

> nie można chipować na gwarancji, turbo szybko padnie w tym modelu

A swistak siedzi smirk.gif Co Twoja wypowiedz wniosla do tematu?

Napisano

> Vectra GTS z 125 na 140-50 BOX węże popękały

> Stilo 115 na 140-150 chip ( ale tego już tak kupiłem ) - przebieg 100 tyś słychać już było turbinę

> - ale poszedł na sprzedaż więc nie wiem co było dalej

jak drut czips z alegro to i nie dziwota ze silnik skisnie.

Nie wiem co u ciebie ma wspolnego box z popekanymi wezami - moge zrozumiec ze turbina przy wiekszym przebiegu zaczyna byc slyszalna ale zeby od razu wyciagac takie wnioski ?

dla jasnosci u mnie seria 118 koni zmodowana na 185 - przejechane ok 130 tysiecy w tym jakies 5 tysiecy na serii... ZERO usterek - tyle ze program robil dobry tuner, mechanike dobry mechanik no i serwisuje auto na biezaco...

Napisano

> A swistak siedzi Co Twoja wypowiedz wniosla do tematu?

wszystko co trzeba, koreańskie silniki diesla nie są podatne na tunning

Napisano

> Dlaczego sądziłeś że to auto ma więcej KM ? Skąd to wrażenie było ?

Pewnie z porownania do innych aut jakimi jezdzil, bo jak niby inaczej...

Napisano

> wszystko co trzeba, koreańskie silniki diesla nie są podatne na tunning

A ta wiedza to skad?

Z autoswiata? zlosnik.gif

Napisano

> A ta wiedza to skad?

zdobyta cfaniaczek.gif

> Z autoswiata?

z świata aut cfaniaczek.gif 2,2 litrowe diesla też się psuja po chipie cfaniaczek.gif

Napisano

> zdobyta

> z świata aut 2,2 litrowe diesla też się psuja po chipie

2,2 crdi z SantaFe? chętnie posłucham cfaniaczek.gif

Napisano

> 2,2 crdi z SantaFe? chętnie posłucham

reszta to tajemnica cfaniaczek.gif

PS na 2-masę i sprzęgło kpl przy ok 120- 150 tyś km się nastaw o ile sprintów z pod świateł na co dzień nie robisz

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.