Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Padł silnik? Turbina? Coś innego?

Featured Replies

Napisano

Co mu się stało? Bo pierwszy raz takie coś widzę?

Napisano

> Co mu się stało? Bo pierwszy raz takie coś widzę?

>

poszła turbina i silnik zaczął "chodzić" na olej silnikowy.

Napisano

> A nie dało się go wyłączyć? Jak nie reagował na wyłączenie stacyjki to może z wyższego biegu ruszyć

> i powinien zgasnąć - chyba?

Może, choć nie musi. Zależy czy sprzęgło wytrzyma.

A jak masz automat to już umarł w butach. Siedzisz i patrzysz na widowisko zlosnik.gif

Napisano

> A nie dało się go wyłączyć? Jak nie reagował na wyłączenie stacyjki to może z wyższego biegu ruszyć

i tak się właśnie robi ok.gif

Napisano

> Może, choć nie musi. Zależy czy sprzęgło wytrzyma.

> A jak masz automat to już umarł w butach.

Na ręcznym nie zadusi automata? niewiem.gif

> Siedzisz i patrzysz na widowisko

Fakt, korek z obu stron, troszkę niekomfortowo bym się czuł na miejscu kierowcy tej toyki. hehe.gif

Napisano

> i tak się właśnie robi

Jak sie da, tak jak kolega napisal wyzej.

Napisano

> Jak sie da, tak jak kolega napisal wyzej.

nie da to się sprzątaczki w wojsku wyłomotać wink.gif

Napisano

> Na ręcznym nie zadusi automata?

Nie.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Na ręcznym nie zadusi automata?

Nie mam w tym temacie wiele doświadczenia, ale szczerze mówiąc watpię.

> Fakt, korek z obu stron, troszkę niekomfortowo bym się czuł na miejscu kierowcy tej toyki.

W necie wyczytalem jeszcze dwie możliwości zaduszenia silnika - odcięcie dopływu powietrza (logiczne, choć trudno wykonalne jeźli chwyt powietrza jest gdzies mocno zabudowany) albo użycie dekompresatora (ale to w silnikach które go mają, a wśród samochodów to się raczej nie zdarza).

Napisano

nie zawsze chce zadzialac. Widzialem taka probe w fordzie scorpio, zapiety 5 bieg, a sprzeglo sie slizga. Diesel chyba nie jest sie w stanie wrkecic na wyzsze obroty niz przy okazji wlasnie okazji.

Napisano

> Co mu się stało? Bo pierwszy raz takie coś widzę?

>

padla turbinka i sie jeszcze silnik "rozbiegl" zlosnik.gif

Napisano

> nie da to się sprzątaczki w wojsku wyłomotać

w wojsku nie byles skromny.gif

Napisano

Ja bym podnioósł klapę i wyszarpał rurę z turbiny przez intercooler do dolotu. Generalnei są to rury z plastyku, albo gumowe, łaczone na taśmy zaciskowe. W środku w tych momentach leci rozgrzany olej, ale wydaje mi się, że taki szarpnięcie i rozszczelnienie spowodowałoby brak podawania oleju silnikowego do komory spalania.

Skoro inne metody by nie przyniosły skutku, a czasu jak widać jeszcze było - zaryzykowałbym ew. poparzenie.

Napisano

> Ja bym podnioósł klapę i wyszarpał rurę z turbiny przez intercooler do dolotu.

Też dobry sposób. Ale właśnie się doczytałem, że "diesel runaway" może wystąpić też w bardziej zużytym silniku wolnossącym - wtedy całość się napędza mgiełką olejową pochodzącą z miski. Przy niedrożnym odpowietrzeniu skrzyni korbowej problem gotowy zlosnik.gif

Napisano

> Też dobry sposób. Ale właśnie się doczytałem, że "diesel runaway" może wystąpić też w bardziej

> zużytym silniku wolnossącym - wtedy całość się napędza mgiełką olejową pochodzącą z miski.

> Przy niedrożnym odpowietrzeniu skrzyni korbowej problem gotowy

Troszkę w tej zabawie może przeszkodzić przepustnica...

Napisano

> Nie mam w tym temacie wiele doświadczenia, ale szczerze mówiąc watpię.

> W necie wyczytalem jeszcze dwie możliwości zaduszenia silnika - odcięcie dopływu powietrza

Wujek w sharanie jak mu padła tyrbina ratował się zdjęciem kurtki i wcisnięciem jej w filtr powietrza. Szybka akcja, ale to kierowca zawodowy więc pewne nawyki wyrobił sobie w przeszłości.

Napisano

> ten tez jest dobry

lepsze niż palenie gumy beemką panic.gif

Napisano

> a niby jak?

Nie znam dokładnie budowy sprzęgła/skrzyni, ale chyba ze wzrostem obrotów silnika sprzęgło hydro "łapie" coraz mocniej - gdzie idzie ciśnienie jak auto nie rusza? hmm.gif

Napisano

> poszła turbina i silnik zaczął "chodzić" na olej silnikowy.

Miałem tak, ale ja go zdusiłem w 2-3 sekundy smile.gif

Napisano

> Nie znam dokładnie budowy sprzęgła/skrzyni, ale chyba ze wzrostem obrotów silnika sprzęgło hydro

> "łapie" coraz mocniej - gdzie idzie ciśnienie jak auto nie rusza?

Ale nie zdusisz auta z automatem.

Napisano

> Troszkę w tej zabawie może przeszkodzić przepustnica...

A gdzie jest w dieslu przepustnica ?

Napisano

> Ale nie zdusisz auta z automatem.

OK, ale co z ciśnieniem oleum w sprzęgle/skrzyni?

Jest jakiś zawór bezpieczeństwa w takiej sytuacji?

Napisano

> Miałem tak, ale ja go zdusiłem w 2-3 sekundy

A pochwal się w jaki sposób wink.gif

U mnie też próbowało się coś takiego chyba zrobić. W czasie zmiany biegów obroty momentalnie poszły na czerwone pole lub nawet więcej panic.gif ale po 2-3 sek wróciło do normy IThankYou.gif

Czy zaciśnięcie węża pomiędzy IC i kolektorem dolotowym pomoże ??? hmm.gif

Napisano

> A pochwal się w jaki sposób

> U mnie też próbowało się coś takiego chyba zrobić. W czasie zmiany biegów obroty momentalnie poszły

> na czerwone pole lub nawet więcej ale po 2-3 sek wróciło do normy

> Czy zaciśnięcie węża pomiędzy IC i kolektorem dolotowym pomoże ???

Poczytałem wcześniej o takiej możliwości, więc wiedziałem co należy zrobić.

Wbiłem piątkę, hamulec i jakoś zgasł smile.gif

Napisano

> Nie znam dokładnie budowy sprzęgła/skrzyni, ale chyba ze wzrostem obrotów silnika sprzęgło hydro

> "łapie" coraz mocniej - gdzie idzie ciśnienie jak auto nie rusza?

A dlaczego miałoby nie ruszyć? hmm.gif

Jeśli silnik będzie kręcić się na jałowych obrotach, można zapiąć "D" (zapłon musi być włączony) i pełzać.

W przypadkach jak powyżej, kiedy silnik kręci jak głupi, w ogóle nie zmusisz skrzyni do zapięcia czegokolwiek, bo elektronika nie pozwoli... Tak ja to widzę najkrócej. zlosnik.gif

Napisano

jakie są przyczyny tego zjawiska ? można się tego ustrzec czy każdy gnojówkarz musi się liczyć atrakcjami ? zlosnik.gif

Napisano

> jakie są przyczyny tego zjawiska ? można się tego ustrzec czy każdy gnojówkarz musi się liczyć

> atrakcjami ?

poczytaj o rozbieganiu sie silnika

Napisano

> W necie wyczytalem jeszcze dwie możliwości zaduszenia silnika - odcięcie dopływu powietrza

W starych poczciwych TDI to chyba klapa gasząca była.. Zamykała właśnie dopływ powietrza i po sprawie.

Krawiec

Napisano

> OK, ale co z ciśnieniem oleum w sprzęgle/skrzyni?

> Jest jakiś zawór bezpieczeństwa w takiej sytuacji?

Na pewno spowolnisz silnik, bo obciążenie będzie, nawet duże.

Jadąc MOCNO pod górę i np z dużą przyczepą to samochód się po prostu (prawie) zatrzyma, więc zapewne olej idzie jakimś przelewem (nie powiem dokładnie bo nie wiem, mówię na podstawie obserwacji eksploatacyjnej.

Na pewno ucierpi na tym mocno skrzynia.

Napisano

> Też dobry sposób. Ale właśnie się doczytałem, że "diesel runaway" może wystąpić też w bardziej

> zużytym silniku wolnossącym - wtedy całość się napędza mgiełką olejową pochodzącą z miski.

> Przy niedrożnym odpowietrzeniu skrzyni korbowej problem gotowy

a do jakich obrotow jest sie w stanie taki diesel runaway? hmm.gif

Napisano

> A gdzie jest w dieslu przepustnica ?

A widzisz skojarzylem wolnossacy z benzyna swiety.gif

Moj blad.

Napisano

> A widzisz skojarzylem wolnossacy z benzyna

> Moj blad.

Akurat w benzynie nie ma tego problemu, bo w razie wywalenia sprężarki olej zarzuci świece i silnik zgaśnie.

Napisano

> a do jakich obrotow jest sie w stanie taki diesel runaway?

Pewnie do takich, az korba wyjdzie bokiem zlosnik.gif

Napisano

lekko OT: ktorys z koncernow popelnil taka wlasnie wydumke. Nie wiem tylko na jakim etapie stanely prace - prototyp/wdrozony do produkcji.

Napisano

> Pewnie do takich, az korba wyjdzie bokiem

No dobrze, to pociagne temat dalej zadajac pytanie:

Co sie dzieje z poszczegolnymi czesciami silnika - rozrzad, tloki, korbowody, wal w momencie rozbiegania sie silnika powyzej obrotow przewidzianych jako odciecie??

Napisano

> lekko OT: ktorys z koncernow popelnil taka wlasnie wydumke. Nie wiem tylko na jakim etapie stanely

> prace - prototyp/wdrozony do produkcji.

We wspólczesnych klekotach Citroena była zdaje się jakaś przepustnica.

Napisano

> lekko OT: ktorys z koncernow popelnil taka wlasnie wydumke. Nie wiem tylko na jakim etapie stanely

> prace - prototyp/wdrozony do produkcji.

Są tzw przepustnice zawirowujące, ale to nie ma nic wspólnego z przepustnicą w rozumieniu tego co było i jeszcze jest w silnikach benzynowych.

Napisano

> Bo pisałem o hamulcu ręcznym?

nie pisałeś zlosnik.gif ale ręczny nic tu nie pomoże, a może zaszkodzić, bo są skrzynie gdzie zaraz dostajesz "N" biglaugh.gif

Napisano

> W starych poczciwych TDI to chyba klapa gasząca była.. Zamykała właśnie dopływ powietrza i po

> sprawie.

> Krawiec

Zwykły JTD od Fiata ma klapę gaszącą sterowaną podciśnieniowo. Zamykasz palcem i gasisz silnik

Napisano

> No dobrze, to pociagne temat dalej zadajac pytanie:

> Co sie dzieje z poszczegolnymi czesciami silnika - rozrzad, tloki, korbowody, wal w momencie

> rozbiegania sie silnika powyzej obrotow przewidzianych jako odciecie??

Możliwości końca życia takiego silnika są trzy:

1. (warunek brzegowy - dużo oleju zgromadzonego w dolocie - turbosprężarka umierała pomału) - rozbiegnięcie się silnika -> mocny dmuch w dolot -> pociągnięcie złogów oleju do silnika -> bach -> efekt jak przy utopieniu silnika.

Ewentualnie potężny wyciek, który spowoduje utopienie silnika w oleju.

2. Przekroczenie wszelkich granic obrotów i mechaniczna dezintegracja silnika - urwany tłok, pęknięty korbowód - ogólnie -> duże bach i flaki latają w powietrzu

3. zatarcie silnika przez niewydolność układu smarowania/wyrzucenie całego oleju* (prawie) do zera.

* tu dosyć trudno, bo raczej prędzej się sprzęt udławi jak w pkcie 1

Napisano

> Tutaj masz dosc obszerny artukul na ten temat.

I wszystko jasne ok.gif

Napisano

> Zwykły JTD od Fiata ma klapę gaszącą sterowaną podciśnieniowo. Zamykasz palcem i gasisz silnik

dokładnie , od CF3 wzwyż

Napisano

Teść mój miał taki przypadek. Na szczęście nie stracił zimnej krwi, włączył bieg i trzymając hamulce puscił sprzęgło, czym zgasił auto

Napisano

np w OM616

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.