Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie dobre żarówki H4 (matiz)?

Featured Replies

Napisano

Witam, wracając dziś od lekarza w warunkach dość ograniczonej widoczności (ciemno jak w d...) wymyśliłem iż, potrzebuje nowe żarówki. Teraz pytanie do was forumowicze, jakie dobre żarówki H4 do matiza polecicie? Chodzi mi o sprawdzone przez was (preferowane zwykłe, nie jakieś turbo extra zylion luxów lumenów) .

Napisano

> Witam, wracając dziś od lekarza w warunkach dość ograniczonej widoczności (ciemno jak w d...)

> wymyśliłem iż, potrzebuje nowe żarówki. Teraz pytanie do was forumowicze, jakie dobre żarówki

> H4 do matiza polecicie? Chodzi mi o sprawdzone przez was (preferowane zwykłe, nie jakieś turbo

> extra zylion luxów lumenów) .

Po pierwsze - wyczyść styki w kostkach, albo (lepiej) wymień kostki waytogo.gif

Po drugie - pilnuj, żeby reflektor był czysty - zabrudzony (w każdym aucie, ale w Matizie jest to wyjątkowo uciążliwe) praktycznie nie świeci.

Po trzecie - Philips GT150 waytogo.gif

Napisano

> Witam, wracając dziś od lekarza w warunkach dość ograniczonej widoczności (ciemno jak w d...)

> wymyśliłem iż, potrzebuje nowe żarówki. Teraz pytanie do was forumowicze, jakie dobre żarówki

> H4 do matiza polecicie? Chodzi mi o sprawdzone przez was (preferowane zwykłe, nie jakieś turbo

TUNGSRAM Megalight - 30% lub 60% - fajne jasne światło.

Napisano

Jeśli masz zaniedbane klosze lamp, bo są one z plastiku i mogły już z wiekiem pożółknąć i zmatowieć angryfire.gif

Wtedy to hiper super żarówki nic nie dadzą. Jako były posiadacz tego auta ze światłami nie miałem problemów bo dbałem o reflektory. Dowiesz się na forum IKM jak wyczyścić papierem wodnym polerka i bezbarwny na to i masz szkła jak nuufki przeźroczyste waytogo.gif

Jeśli tanio i dobrze to niemieckie żarówki BLUE z atestem TIV yay.gif

Napisano
  • Autor

> Jeśli masz zaniedbane klosze lamp, bo są one z plastiku i mogły już z wiekiem pożółknąć i zmatowieć

> Wtedy to hiper super żarówki nic nie dadzą. Jako były posiadacz tego auta ze światłami nie miałem

> problemów bo dbałem o reflektory. Dowiesz się na forum IKM jak wyczyścić papierem wodnym

> polerka i bezbarwny na to i masz szkła jak nuufki przeźroczyste

> Jeśli tanio i dobrze to niemieckie żarówki BLUE z atestem TIV

nono.gif Reflektorki są na wysoki połysk smile.gif dbam o to, nie ma mowy o zmatowieniu! Po prostu wydaje mi się że żarówki sie kończą.

Jak z żywotnością podanych przez was żarówek?

Napisano

> Jak z żywotnością podanych przez was żarówek?

Philips Blue Vision - 6msc

niemieckie SAXO - 2-3 lata

Napisano
  • Autor

Znalazłem gdzieś na googlu forum z którego się dowiedziałem iż ktoś z AK, robił test żarówek GT150 vs Tungsram megalight 60% vs hella, i wychodzi że tungsramy wygrały jeśli chodzi o ilość światła i to by mnie satysfakcjonowało. Widzę ceny na A...O ok 18,5zł, a philipsy ok 60zł.

A te żarówki BLUE co to za żarówki, gdzie i za ile je mozna kupić?

Napisano

> Po pierwsze - wyczyść styki w kostkach, albo (lepiej) wymień kostki

> Po drugie - pilnuj, żeby reflektor był czysty - zabrudzony (w każdym aucie, ale w Matizie jest to

> wyjątkowo uciążliwe) praktycznie nie świeci.

> Po trzecie - Philips GT150

w matizie o dziwo swiatla swieca bardzo mocno yikes.gif

Napisano

> Jeśli masz zaniedbane klosze lamp, bo są one z plastiku i mogły już z wiekiem pożółknąć i zmatowieć

> Wtedy to hiper super żarówki nic nie dadzą. Jako były posiadacz tego auta ze światłami nie miałem

> problemów bo dbałem o reflektory. Dowiesz się na forum IKM jak wyczyścić papierem wodnym

> polerka i bezbarwny na to i masz szkła jak nuufki przeźroczyste

> Jeśli tanio i dobrze to niemieckie żarówki BLUE z atestem TIV

wlasnie tez ostatnio przepolerwoalem klosze w matizie i jest ok.gif ale na wiosne zrobie to porzadnie papierem i pasta smile.gif

Napisano

> w matizie o dziwo swiatla swieca bardzo mocno

Ja wymieniłem kostki - porządnie mocując "wsuwki", reflektory umyłem od wewnątrz i nie narzekam na oświetlenie. A GT150 ma taką miłą cechę, że na mokrym asfalcie dobrze świeci - a to nie jest zbyt powszechna cecha żarówek.

Napisano

> Philips Blue Vision - 6msc

U mnie jeżdżą prawie rok, ale mam wrażenie że ostatnio już osłabły.

Napisano

> tungsram megalight lub sportlight

potwierdzam smile.gif z naciskiem na sportlighty ok.gif

Napisano
  • Autor

> wlasnie tez ostatnio przepolerwoalem klosze w matizie i jest ale na wiosne zrobie to porzadnie

> papierem i pasta

To ja zmatowienie zrobiłem expresową metodą (tylko było na małej powierzchni, ale może sie sprawdzi na dużej bo to rozpuszca delikatnie plastik) najpierw szybkie przetarcie parę razy zmywaczem produktów a następnie wypolerowanie car balsamem i jest ok.

Napisano
  • Autor

> potwierdzam z naciskiem na sportlighty

To ja się chyba zdecyduje na megalighty 60%, bo cena nie wielka. Wie ktoś w jakim markecie można to to dostać na szybko?

Napisano

> To ja się chyba zdecyduje na megalighty 60%, bo cena nie wielka. Wie ktoś w jakim markecie można to

> to dostać na szybko?

nie ma ich w marketach

Napisano

> Jak z żywotnością podanych przez was żarówek?

Te wszystkie +30 +60% światła u mnie działają max 2 lata, po czym jedna z żarówek się zawsze pali

Napisano

> Te wszystkie +30 +60% światła u mnie działają max 2 lata, po czym jedna z żarówek się zawsze pali

ale nie tungsramy mlotek.gif

w lanosie 4 lata i sprzedałem

passat 2 lata i sprzedałem

chrysler 2 lata i jeszcze mam zlosnik.gif

chodzi oczywiście o wiek zarówek

co do słabego świecenia to trzeba sprawdzić jakość odbłyśnika oraz jakie napięcie jest na kostce do żarówki, jeśli jest za małe (problem starszych aut) to puszczamy nowa wiązkę do świateł na przekaźnikach

Napisano

> To ja się chyba zdecyduje na megalighty 60%, bo cena nie wielka. Wie ktoś w jakim markecie można to

> to dostać na szybko?

Na AK polecili mi kiedyś Osram NB klik w połączeniu z postojówką Philips Blue Vision wyglądało i świeciło ekstra niestety żarówki wymieniałem co roku, teraz mam Osram Cool Blue klik, te pierwsze lepiej świeciły

Napisano

> ale nie tungsramy

> w lanosie 4 lata i sprzedałem

> passat 2 lata i sprzedałem

> chrysler 2 lata i jeszcze mam

> chodzi oczywiście o wiek zarówek

> co do słabego świecenia to trzeba sprawdzić jakość odbłyśnika oraz jakie napięcie jest na kostce do

> żarówki, jeśli jest za małe (problem starszych aut) to puszczamy nowa wiązkę do świateł na

> przekaźnikach

Tungsram miałem ale zwykłe standardowe, to fakt że działały kilka lat ale słabo świeciły

Napisano

somsiad ma Matiza i klosze lamp są tak matowe, jak gdyby pokryte żółtawą mazią. Może ten samochód tak po prostu ma? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> co do słabego świecenia to trzeba sprawdzić jakość odbłyśnika oraz jakie napięcie jest na kostce do

> żarówki, jeśli jest za małe (problem starszych aut) to puszczamy nowa wiązkę do świateł na

> przekaźnikach

Nie no jak wkładałem nowe żarówki jakis rok temu świeciły ok, a auto jest A.D. 2001 więc nie sądzę żeby był problem z wiązką.

Mam przykład końcówki żarówek z fiesty jak świecą słabo to wymieniam, i jest ok ale tym razem skiepściłem bo sie połasiłem na tańsze unitec H7 ale nie jestem z nich zadowolony świecą co prawda mocno ale też mocno nie równomiernie, starsze narvy lepiej rozkładały światło.

Napisano
  • Autor

> Tungsram miałem ale zwykłe standardowe, to fakt że działały kilka lat ale słabo świeciły

Teściowa miała je w SC nie wiem jak dokładnie świeca jak są nowe bo jej spękały gumki w reflektorach i cały syf wpadał do środka więc nic nie świeciło dobrze, dopiero ostatnio jej wypłukałem te reflektory i założyłem nowe gumy, teraz świecą lepiej ale myśle że są wypalone już te żarówki.

Napisano

co pol roku zmieniam razem z zimowkami PHILIPS PREMIUM +30%

probowalem tungsramow osramow i innych blusraczy i przy przekaznikach maksymalnie 2m-c wytrzymywaly sick.gif

Napisano
  • Autor

> somsiad ma Matiza i klosze lamp są tak matowe, jak gdyby pokryte żółtawą mazią. Może ten samochód

> tak po prostu ma?

Chodzi o to że jak się dba tak się ma, ja od czasu do czasu je przesmaruje car balsamem, i obowiązkowo nigdy ich nie odśnieżam szczotą(delikatnie łapą w rękawiczce) i nie szoruję w zimę z lodu tylko tylko włączam swiatła i sam lód zejdzie.

Napisano
  • Autor

> co pol roku zmieniam razem z zimowkami PHILIPS PREMIUM +30%

> probowalem tungsramow osramow i innych blusraczy i przy przekaznikach maksymalnie 2m-c wytrzymywaly

Wytrzymywać wytrzymywały 2 mce ale napisz jak świecą bo to dla mnie ważne.

Napisano

> Wytrzymywać wytrzymywały 2 mce ale napisz jak świecą bo to dla mnie ważne.

na PHILIPS-y nie narzekam ok.gif

Napisano

> Wytrzymywać wytrzymywały 2 mce ale napisz jak świecą bo to dla mnie ważne.

Mam te Philipsy Premium +30% w seicento. Wcześniej były Tungsramy Sportlight +50% - te niby niebieskie. Światło było owszem ładne białe, ale na mokrej nawierzchni to nie to, czego oczekiwałem. Kupiłem więc te philipsy (po 11 zł szt. vs. 60 zł za tungsramy) i dopiero teraz jestem naprawdę zadowolony. Nie ma co prawda żadnego xenonowego efektu, niebieskiej poświaty ani innych cudów, ale światło jest bardzo jasne, ładnie się rozkłada a długie to dzień w nocy. Nie widzę potrzeby przepłacania i kupowania innych żarówek, a te mogę wymienić choćby co roku ze względu na ich cenę i nie będzie szkoda.

Napisano
  • Autor

> Mam te Philipsy Premium +30% w seicento. Wcześniej były Tungsramy Sportlight +50% - te niby

> niebieskie. Światło było owszem ładne białe, ale na mokrej nawierzchni to nie to, czego

> oczekiwałem. Kupiłem więc te philipsy (po 11 zł szt. vs. 60 zł za tungsramy) i dopiero teraz

> jestem naprawdę zadowolony. Nie ma co prawda żadnego xenonowego efektu, niebieskiej poświaty

> ani innych cudów, ale światło jest bardzo jasne, ładnie się rozkłada a długie to dzień w nocy.

> Nie widzę potrzeby przepłacania i kupowania innych żarówek, a te mogę wymienić choćby co roku

> ze względu na ich cenę i nie będzie szkoda.

A jak z zasięgiem na światłach mijania?

Napisano

Mam teraz założone OSRAM NIGHTBREAKER PLUS + 90% i nie narzekam świecą dobrze, choć światła w matizie pozostawiają jeszcze troszkę do życzenia ale te mogę polecić.

Wcześniej miałem OSRAM SILVERSTAR - 50% i też bylem z nich zadowolony, zwłaszcza w złą pogodę.

Napisano

> A jak z zasięgiem na światłach mijania?

Z zasięgiem? Normalnie. Przecież zasięg świateł mijania masz wyznaczony poprzez ustawienie reflektora przy odpowiednim pochyleniu reflektora. Granica światła i cienia podczas ustawiania na przyrządzie dla każdej żarówki ma być w jednym i tym samym miejscu, inaczej będziesz oślepiał innych. Więc ciężko będzie wykazać tutaj różnicę między tym Philipsem a innymi żarówkami bo po prostu jej tak naprawdę nie może być. A to, że reguła mówi: ustaw światła po wymianie żarówki, bo każda świeci inaczej, na pewno wiesz.

Napisano
  • Autor

> Z zasięgiem? Normalnie. Przecież zasięg świateł mijania masz wyznaczony poprzez ustawienie

> reflektora przy odpowiednim pochyleniu reflektora. Granica światła i cienia podczas ustawiania

> na przyrządzie dla każdej żarówki ma być w jednym i tym samym miejscu, inaczej będziesz

> oślepiał innych. Więc ciężko będzie wykazać tutaj różnicę między tym Philipsem a innymi

> żarówkami bo po prostu jej tak naprawdę nie może być. A to, że reguła mówi: ustaw światła po

> wymianie żarówki, bo każda świeci inaczej, na pewno wiesz.

Ok wink.gif

Napisano

Polecam w Motorze jest ten najpopularniejszych żarówek tańszych i droższych

Napisano

> somsiad ma Matiza i klosze lamp są tak matowe, jak gdyby pokryte żółtawą mazią. Może ten samochód

> tak po prostu ma?

Może być tak, że sąsiad kiedyś klosze przepolerował, ale nie zabezpieczył ich po tym klarem. Matowienie klosza postępuje wtedy błyskawicznie.

Napisano

> co pol roku zmieniam razem z zimowkami PHILIPS PREMIUM +30%

Miałem ,lepsze światło daje Bosh -jasniejsze (bielsze).Wiem że wyszły nie dawno +50% .

Napisano

> to dostać na szybko?

Tesco

Tylko szukaj w blistrach GeneralElectric - to to samo

Napisano

> Polecam w Motorze jest ten najpopularniejszych żarówek tańszych i droższych

I wygrały supermarketowe Unicary zlosnik.gif (bijąc przereklamowane Philipsy smirk.gif), lekko przekraczając normę Wattów i zbliżając się do max. dopuszczalnej mocy świecenia ok.gif

Pees: tylko że to były H7

Napisano

> I wygrały supermarketowe Unicary, lekko przekraczając normę Wattów i zbliżając się do max.

> dopuszczalnej mocy świecenia

Dokładnie więc nie zawsze droższe znaczy lepiej

> Pees: tylko że to były H7

tak wiem ok.gif

Napisano

philips night guide ok.gif

Napisano

> To ja się chyba zdecyduje na megalighty 60%, bo cena nie wielka.

Słabo świecą w deszczu i na mokrej nawierzchni (chyba że to wina moich reflektorów)

Napisano
  • Autor

> Tesco

> Tylko szukaj w blistrach GeneralElectric - to to samo

Wleciałem dziś tylko na chwile do Tesco, sa te żarowki GE po ok 31zl/2szt.. Jeszcze nie kupilem bo z malym na sankach bylismy. Pewnie na dniach się pofatyguje.

Napisano
  • Autor

> I wygrały supermarketowe Unicary (bijąc przereklamowane Philipsy ), lekko przekraczając normę

> Wattów i zbliżając się do max. dopuszczalnej mocy świecenia

A może ktoś cyknać fotę? Bo już dziś nie zdążę kupić motoru, a chyba jutro wychodzi juz nowy.

Napisano

> A może ktoś cyknać fotę? Bo już dziś nie zdążę kupić motoru, a chyba jutro wychodzi juz nowy.

Nie mam, ale:

- test dot. H7

Wyniki: moc(W) /strumień świetlny(lm) (moc dop.: 58W / strumień dop.: 1650lm)

1. UniTec (wcześniej napisałem Unicar) 59,2/ 1647,7

2. Osram SilverStar 56,2/1586,6

3. Phillips VisionPlus 56,5/1576,3

4. Osram NightBreaker Plus 56,9/1543,1

5. Bosch Plus50 55,5/1528,6

6. Tungsram SportLight Bluish 56,5/1509,4

7. Philips X-Treme Vision 56,4/1477,3

8. Intertec Xenon Super Blue 57,8/1455,1

9. Titan 1 56,2/1383,6

Ktoś napisze, że UniTec'i wygrały bo mają najwyższą moc.

Z ciekawości przeliczyłem ilość lumentów przypadających na 1W mocy dla nich i 2. Osramów i 3. Philipsów

-UniTec 27,832lm/w

-Osram 28,231lm/w

-Philips 27,889lm/w

I stosunek ceny do strumienia świetlnego (zł/lumen):

- UniTec za 1zł kupujesz 117,7lm (wg. Motoru 1sz. = 14zł)

- Osram za 1zł kupujesz 56,42lm (1szt. = 28zł)

- Philips za 1zł kupujesz 31,52lm (1szt. = 50zł)

zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> 1. UniTec (wcześniej napisałem Unicar) 59,2/ 1647,7

To ja te unitec mam w fieście, i niby powinienem byc zadowolony bo wygraly, ale wedlug mnie narvy byly lepsze.

OFFTOPowo Motor ostatnio robił test AR'ów i nie uważam żeby zrobili go rzetelnie, więc nie wiem czemu, jakoś zmieniłem swoje postrzeganie informacji w tej gazecie.

Napisano

> I wygrały supermarketowe Unicary (bijąc przereklamowane Philipsy ), lekko przekraczając normę

> Wattów i zbliżając się do max. dopuszczalnej mocy świecenia

Ale H4 też są.

Mam takie w obu autach i polecam ok.gif

Kupowałem w Realu i Auchanie.

H7 chyba 30zł (za dwie), a H4 troche tańsze.

Napisano

> Ale H4 też są.

> Mam takie w obu autach i polecam

> Kupowałem w Realu i Auchanie.

> H7 chyba 30zł (za dwie), a H4 troche tańsze.

Dzis patrzylem w Realu i zwykle h4 kosztowaly ok 12-13zl(sztuka)

H4 +30%(banka normalna biala,nie jakis tuning) 32zl(2sztuki)

A wlasnie ten test tyczyl sie zwyklych unicarow czy wlasnie tych z serii +iles %?

Napisano

> OFFTOPowo Motor ostatnio robił test AR'ów i nie uważam żeby zrobili go rzetelnie

Test robił ITS na zlecenie motoru, więc wyniki są raczej obiektywne.

Napisano

> Test robił ITS na zlecenie motoru, więc wyniki są raczej obiektywne.

to ja się wypowiem w sprawie Unitech-ów H4. Założyłem jedną taką gdy mi się przepalił fabryczny Bilux w matizie właśnie. Była nie cały miesiąc i sprawiła iż poźółkł reflektor na granicy światła i cienia. Gdy ją wyjmowałem ta ciemna główka żarówki wyblakła.

Zdecydowanie nie polecam. no.gif

W światłach dziennych też skusiłem się na Unitech-y P21. Kupiłem 4 szt. jedna wytrzymała jeden dzień (500km) druga tydzień, trzecia i czwarta miesiąc. Gdy wyjmowałem bańki były zupełnie czarne od oparów żarnika.

Mam teraz Narvę produkowaną w Pile. Świecą ponad rok i nie chcą się przepalić. Kosztowały 20 (dwadzieścia) groszy więcej niż Unitechy z Chin.

Napisano

Na nich chyba nie pisze, że są jakieś "plus" czy jakieś "hiper ,super". Ale chyba jest coś typu "xenon".

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.