Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wspomaganie kierownicy

Featured Replies

Napisano

Witam

Pytanie do tych co mają wspomaganie. Czy wspomaganie działa przy każdej prędkości z taką sama siła czy np wraz ze wzrostem prędkości siła wspomagania jest co raz słabsza?

Czy przy wspomaganiu jest jakiś czujnik skrętu kierownicy?

Napisano

nie działa chyba powyżej 50 km/h, ale mogę się mylić co do prędkości

Napisano

> nie działa chyba powyżej 50 km/h, ale mogę się mylić co do prędkości

raczej się mylisz bo powyżej 20 się wyłącza

Napisano
  • Autor

> raczej się mylisz bo powyżej 20 się wyłącza

a czy jest tam jakiś czujnik położenia kierownicy?

Napisano

> raczej się mylisz bo powyżej 20 się wyłącza

Ale jesteś pewien ?

Bo miałem chwilkę SC ze wspomaganiem seryjnym, i w porównaniu do wersji bez wspomagania, miałem wrażenie że mucha może kierować tym autem chodząc w te i wewte po kierownicy.

Napisano

> Ale jesteś pewien ?

> Bo miałem chwilkę SC ze wspomaganiem seryjnym, i w porównaniu do wersji bez wspomagania, miałem

> wrażenie że mucha może kierować tym autem chodząc w te i wewte po kierownicy.

nie zgodzę się. Mój brat ma ze wspomaganiem i wcale aż tak łatwo się nie kręci. Na postoju kręci się nieco lżej i nie trzeba kiery drzeć 2 rękami jak w jelczu, ale już jadąc prawie nie ma różnicy pomiędzy moim który nie ma wspomagania. Jedynym autem w którym zaskoczyło mnie i spodobało mi sie wspomaganie, było punto 2 z włączonym trybem city. Poprostu rewelacja, kręci sie tym niczym wózkiem widłowym a parkowanie to kwitesencja przyjemności ok.gif chciałbym miec takie wspomaganie w seicu.

Napisano

> Ale jesteś pewien ?

> Bo miałem chwilkę SC ze wspomaganiem seryjnym, i w porównaniu do wersji bez wspomagania, miałem

> wrażenie że mucha może kierować tym autem chodząc w te i wewte po kierownicy.

osobiste nie mam wspomagania ale jakiś czas temu był tu wątek odnośnie zakładania tego i tam właśnie pisali że potrzebny jest impulsometr bo wspomaganie się wyłącza przy 20km/h bo inaczej jazda staje się niebezpieczna

Napisano

> nie zgodzę się. Mój brat ma ze wspomaganiem i wcale aż tak łatwo się nie kręci.

Niech się brat przyjrzy układowi oraz zawieszeniu.

Napisano

> osobiste nie mam wspomagania ale jakiś czas temu był tu wątek odnośnie zakładania tego i tam

> właśnie pisali że potrzebny jest impulsometr bo wspomaganie się wyłącza przy 20km/h bo inaczej

> jazda staje się niebezpieczna

Ale przeczytałeś że to było seryjne wyposażenie posiadanego chwilkę egzemplarza czy Ci to umknęło ?

Napisano

Mam inne zdanie, przy wspomaganiu kreci sie duuuuuuzo latwiej, szczegolnie na szerokiej oponie i malej kierownicy

Napisano

> Ale przeczytałeś że to było seryjne wyposażenie posiadanego chwilkę egzemplarza czy Ci to umknęło ?

Jakiś forumowicz chciał w sc dla żony bodajże założyć wspomaganie ale miał zwykły licznik na linkę i właśnie mu doradzali że potrzebny jest impulsometr bo powyżej 20km/h wspomaganie musi się wyłączać a gdyby tak nie było to jazda staje się niebezpieczna ponieważ nie "czuć" samochodu w zakrętach.

Napisano

To dziwne bo ja gdzieś czytałem że wspomaganie w SC działa tak jak city w Punto mk2 i wyłącza się przy 50km/h, a nie 20.

Napisano

> Jakiś forumowicz chciał w sc dla żony bodajże założyć wspomaganie ale miał zwykły licznik na linkę

> i właśnie mu doradzali że potrzebny jest impulsometr bo powyżej 20km/h wspomaganie musi się

> wyłączać a gdyby tak nie było to jazda staje się niebezpieczna ponieważ nie "czuć" samochodu w

> zakrętach.

Mnie nie interesuje jakiś tam forumowicz i jego zachcianki. facepalm.gif

Jako miesięczny posiadacz SC 1,1 MPI z 2003roku, golasa ze wspomaganiem seryjnym, piszę co ja czułem przesiadając sie z SC 899 bez wspomagania.

Opony tej samej szerokości.

Napisano

> Mam inne zdanie, przy wspomaganiu kreci sie duuuuuuzo latwiej, szczegolnie na szerokiej oponie i

> malej kierownicy

dokładnie , kręciłem kierownica u Taquita i jest bajera ! Wspomaganie pod szeroki lać jak najbardziej ok.gif

Napisano

> Niech się brat przyjrzy układowi oraz zawieszeniu.

wszystko ok, nalot 19tys km od nowości.

Napisano

> Mam inne zdanie, przy wspomaganiu kreci sie duuuuuuzo latwiej, szczegolnie na szerokiej oponie i

> malej kierownicy

no mi chodziło o normalne opony i seryjną kierownicę. Nie wiem może za mało jeździłem tym autem i mam kiepskie rozeznanie, ale naprawde myślałem że będzie lepiej. Noi w seju brata nie ma trybu city :/. Sei jest z 2003roku

Napisano

> wszystko ok, nalot 19tys km od nowości.

Auto z 2003 i 19kkm boje_sie.gif

To tym bardziej szlag mógł trafić łożyskowanie kolumny. Od nie jeżdżenia.

Napisano

dokładnie jak kolega wyżej, wymień oba mocowania amortyzatora, w nich są łożyska, ja jakiś miesiąc temu wymieniłem i czuć kolosalną różnicę in plus 270751858-jezyk.gif a stare były zatarte

Napisano

A niewiem czy koledzy wiedzą ale wersje ze wspomaganiema mają inne mocowanie mcphersona górne, kolumny są bardziej pochylone.

Napisano

> Auto z 2003 i 19kkm

> To tym bardziej szlag mógł trafić łożyskowanie kolumny. Od nie jeżdżenia.

zapewniam Cie że wszystko jest w najlepszym porządku, sprawdzałem to. zlosnik.gif

Napisano

> A niewiem czy koledzy wiedzą ale wersje ze wspomaganiema mają inne mocowanie mcphersona górne,

> kolumny są bardziej pochylone.

icon_eek.gif

Ale rozumiem ,że amorki pasują zamiennie tylko inne kąty?

Posiadam SC ze wspomaganiem i czeka mnie wymiana amorków, nie chciał bym wtopić !

Napisano

> zapewniam Cie że wszystko jest w najlepszym porządku, sprawdzałem to.

Rozbierałeś kolumny ? hmm.gif

Napisano

> nie , to sa do aut bez wspomagania , musi byc zaznaczone ze do wspomagania

Wydaje mi się że jednak różnią się np od tych

http://allegro.pl/poduszka-amortyzatora-seicento-cinquecento-lozys-i1354911883.html

no i mają te charakterystyczne przetłoczenia

Napisano

Zdjeciem bym sie nie sugerowal , wolalbym bym w opisie to przeczytac i miec pewnosc ze wie co sprzedaje.

Napisano

> Rozbierałeś kolumny ?

tak bo konserwowałem kielichy bitexem.

Napisano

> nie , to sa do aut bez wspomagania , musi byc zaznaczone ze do wspomagania

> edyta:

> takie:

> http://moto.allegro.pl/fiat-seicento-poduszka-amortyzatora-wspomaganie-i1365132787.html

Czyli rozumiem, chodzi o poduszki, amorki pasują zamiennie ? smile.gif

Napisano

> A niewiem czy koledzy wiedzą ale wersje ze wspomaganiema mają inne mocowanie mcphersona górne,

> kolumny są bardziej pochylone.

A co sie dzieje jesli np mam wspomaganie a zalozylem jakies zwykle lozyska mc-persona ?

Napisano

> A co sie dzieje jesli np mam wspomaganie a zalozylem jakies zwykle lozyska mc-persona ?

Wladnie wlasnie wink.gif

Napisano

Nic się nie dzieje tylko przekładnia bardziej cierpi i trzeba zrobić na nowo zbieżność. Przynajmniej tak było u mnie w Punto mk1 gdy po wymianie łożysk mcpersona rozeszła się zbieżność (tam poduszka jest taka sama tylko obraca się ją o 180 stopni w zależności czy jest wspomaganie czy nie).

Napisano

Amory są te samo jedynie górne mocowanie jest pzestawione chyba o 5mm w sumie to jest to tylko po to żeby sie lżej skręcalo. Bez wspomy a z wspomą chyba jest inne wyprzedzenie sworznia zwrotnicy.

Napisano

> Witam

> Pytanie do tych co mają wspomaganie. Czy wspomaganie działa przy każdej prędkości z taką sama siła

> czy np wraz ze wzrostem prędkości siła wspomagania jest co raz słabsza?

> Czy przy wspomaganiu jest jakiś czujnik skrętu kierownicy?

ja jezdze około roku sejkiem z wspomaganiem seryjnym i moim zdaniem jest tak ze włącza sie zaraz po rozpędzeniu (nieduzym byc moze 20 km/h) kierownica chodzi lekko to nie jest takie prawdziwe wspomaganie, moim zdaniem jest stałe nie zmniejsza sie podczas przyspieszania jazda jest bezpieczna mój tata ma tez ten sam 2003 rocznik sc jak ja tylko bez wspomagania i trzeba sie namachac u niego.....raczej nie ma tam zadnego czujnika to jest takie wspomaganie okrojone moje skromne zdanie moze ktos sie wypowie starszy stażem i wiadomosciami.. pozdrawiam

Napisano

Witam ja mam wrażenie ze działa cały czas z taka sama siłą bo na postoju gdy kręcę kierownica to zauważalne jest przygasanie świateł gdy dobije do końca skrętu mowa o SC podczas jazdy tez lekko pracuje. Kolega przy punto II HGT miał przypadek raz działającego raz nie okazało się ze styki się nad paliły i stąd takie objawy poprawił styki i wszystko działa.

---------------------------------

www.grab-team.pl

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.