Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mikrotest Lexusa IS-F

Featured Replies

Napisano

Jako że od wczoraj taka zabawka zawitała w moim garażu, więc postanowiłem dokonać mikronieobiektywnego testu tego pojazdu.

- wygląd zewnętrzny

Moim zdaniem samochód nie wygląda jakoś szczególnie drapieżnie. Tak, 19" felgi i dość oszczędne gumowo opony nadają mu sportowego charakteru, ale do dzikości M3 mu daleko. Także te słynne 4 rury wydechowe wcale nie są takie wielkie. W sumie całość wygląda jak zwykły IS i tylko entuzjaści motoryzacji są w stanie zauważyć że coś jest nie tak.

- wnętrze

Gdyby nie literki "F" w różnych miejscach, to kierowca by się nie zorientował że to nie jest zwykły IS 250. Bo w końcu aluminiowe pedały to każdy może sobie dokupić. O opcjach nie będę pisał, bo od tego są katalogi. Brakuje chłodzenia siedzeń - poważne niedopatrzenie Lexusa. No i brakuje trzeciego siedzenia i pasa z tyłu - miejsce tylko dla dwóch osób. Bagażnik olbrzymi jak na tylnionapędowy samochód. Nawet koło zapasowe jest (chude) - to dobrze, bo jak zjadę te opony (pewnie za tydzień), to kupię nie run-flat.

- wskaźniki - tutaj duży minus dla Lexusa. Bo z jednej strony (moim zdaniem) zupełnie zbędny wskaźnik ładowania, a z drugiej prędkościomierz na którym nie bardzo wiadomo jaka jest prędkość - wyskalowany do 300 km/h co powoduje że skala jest bardzo gęsta i trudno się zorientować z jaką prędkością jedziemy.

- zawieszenie. Hmmm, twarde, nawet bardzo twarde, ale nie skaczące. Samochód trzyma się drogi jak przyklejony, niestety jak droga ma wyboje to on się trzyma tych wybojów także jak przyklejony. Co przekłada się na konieczność zapierania się głową w zagłówek. Za to na równej nawierzchni (a takich mam w okolicach bez umiaru) samochód sunie wspaniale i bardzo komfortowo.

- silnik - wielki, o dwóch obliczach - do 3500 obrotów cichutki i gładziutki jak to w Lexusach. Można jeździć całkiem dynamicznie po mieście nigdy nie przekraczając 3000 obrotów - ośmiobiegowy automat w trybie "niesportowym" dba o to żeby za dużo nie spalić paliwa. I chyba mu to nieźle idzie bo samochód twierdzi że średnie spalanie jest w okolicach 11-12 litrów na setkę. Myślę że jeżdżąc delikatnie da się do 10 zejść.

Za to jak przełączymy tryb na "sport" a skrzynie na ręczną, to jazda staje się nierealna i zaczyna przypominać Need For Speed - silnik ryczy tak że uszy bolą (i nie jest to jakieśtam bzykanie, ale ryk), zmiany biegów następują z taką prędkością że bez zapartej głowy w zagłówek można od razu rezerwować wizytę u kręglarza, kontrola stabilności przełącza się w mod "radź sobie sam" a samochód zamienia się w coś tak niesamowitego, że trzeba to przeżyć, bo opisać się tego nie da. Z samochodów jakimi jeździłem tylko Ferrari 360 dawało podobne odczucia, choć mam wrażenie że Lexus zmienia biegi szybciej i bardziej twardo. Poniżej 5 sekund do setki jest banalne - wciskamy gaz i klikamy na zmianę biegu jak samochód piszczy, a w międzyczasie walczymy z utrzymaniem go prosto, bo tył nieustannie próbuje nas wyprzedzić. Czysta adrenalina. W porównaniu z IS-F'em, GS 460 to flaki z olejem.

Podsumowanie - za w sumie niewielkie pieniądze możemy stać się właścicielem czegoś co z jednej strony jest funkcjonalnym sedanem a z drugiej szaloną rakietą jak z gier komputerowych.

Kilka zdjęć na szybko:

dsc2435version2.th.jpg

dsc2434version2.th.jpg

dsc2432version2.th.jpg

dsc2430version2.th.jpg

dsc2429version2.th.jpg

Linki do innych testów wykonanych przez mniej lub bardziej profesjonalnych dziennikarzy i amatorów:

http://www.autotesty.com.pl/articles.php?id=155

http://www.autokrata.pl/artykul/test-lexus-is-f-4635

http://www.autowizja.pl/page.php?852

http://www.auto-motor-i-sport.pl/testy/L...-test-4213.html

http://www.motogazeta.mojeauto.pl/Testy_i_porownania/Lexus_IS_F_Rozrabiaka_z_Fuji,a,177732.html

http://moto.wp.pl/kat,48436,title,Jak-mi...ml?ticaid=1b76f

P.S. Jeszcze ciekawostka - samochód jest wyprodukowany w 2008, ale gwarancja ruszyła od lutego 2009 = zostało mi jeszcze ponad 2 lata (i 40 tyś. mil) gwarancji smile.gif

Napisano

Coś a'la Audi .....

laik nie odróżi A4 od RS4

I to jest w sumie piekne zlosnik.gif

Napisano

> Jako że od wczoraj taka zabawka zawitała w moim garażu, więc postanowiłem dokonać

> mikronieobiektywnego testu tego pojazdu.

Pierwsze, jedyne i najwazniejsze pytanie - czy to jest model po lifcie z mechaniczna szpera i pelna mozliwoscia wylaczenia elektronicznych bzdur??

Napisano
  • Autor

> Pierwsze, jedyne i najwazniejsze pytanie - czy to jest model po lifcie z mechaniczna szpera i pelna

> mozliwoscia wylaczenia elektronicznych bzdur??

Nie nie nie, na 2011 mnie nie było stać smile.gif To model sprzed liftu.

P.S. Jak na moje potrzeby elektronika w tym samochodzie to anioł stróż - nie sądzę żebym kiedykolwiek opanował go na tyle żebym zdecydował się na wyłączenie kontroli stabilności. Ilość mocy jaką dysponuje ten silnik oraz siła z jaką skrzynia zmienia biegi raczej wykluczają to żebym był w stanie opanować ten pojazd w 100%.

Napisano

> Nie nie nie, na 2011 mnie nie było stać To model sprzed liftu.

Nie jest to co prawda samochod, ktory bym sobie kupil dysponujac odpowiednia iloscia gotowki (w tym segmencie jest to wrecz moj anty-faworyt) ale tak czy tak gratuluje. Zarowno posiadania naprawde szybkiego auta jak i pokazania nim duzego FU wszelakim ekologom ok.gifok.gif

Napisano
  • Autor

> Nie jest to co prawda samochod, ktory bym sobie kupil dysponujac odpowiednia iloscia gotowki (w tym

> segmencie jest to wrecz moj anty-faworyt)

W tym segmencie tak naprawdę są tylko 4 samochody - Merc C63 AMG, BMW M3, Audi RS5 (RS4 już nie robią) i właśnie IS-F. Audi RS4 odpadło drogą eliminacji samochodu który już nie jest produkowany, a RS5 jest jakoś zabójczo drogie + trzeba się zapisywać. M3 odpadło drogą czytania horror-stories o tym jak te samochody się przeraźliwie psują i jakie to procesy właściciele wytaczają BMW. Mercedes C63 odpadł z uwagi na przerażającą (moim zdaniem) brzydotę - nowy model C jest potwornie brzydki i niekształtny.

Tak poważnie to trochę się zastanawiałem nad M3, ale przejechałem się nim i to nie było to czego szukałem - niby V8, ale dźwięk nie taki jak trzeba a do tego jeżdżąc delikatnie skrzynia szarpała (nie lubię dual-clutch). A najważniejszym powodem była cena - na rynku jest sporo M3, ale większość nosi ślady młodych i gniewnych. Znalezienie dwulatka z małym przebiegiem graniczyło z cudem. A jak już się trafił, to był u dealera BMW, który uważał że ma co najmniej złoto na stanie i wszelkie negocjacje schodziły donikąd.

Dla porównania dźwięk obu samochodów:

M3: http://blog.caranddriver.com/wp-content/uploads/2009/10/BMW-M3-Manual.mp3

IS-F: http://blog.caranddriver.com/wp-content/uploads/2010/08/2010-Lexus-IS-F.mp3

P.S. Myślałem też o Mustangu 5.0 - bardzo mi się podobał jak Hanys kiedyś nim tutaj przyjechał, ale żona powiedziała stanowczo "NIE!"

Napisano
  • Autor

> Takie OT ...

> Zabawka Twoja czy zony?

Moja, żona przejęła w spadku GS 460 - była bardzo zadowolona smile.gif IS-F'em na razie nawet nie jechała, w sumie dokonałem zakupu trochę cichcem - podjechałem pod jej biuro, zabrałem jej kluczyki od SC 430, pojechałem do dealera i zamieniłem na IS-F'a. Trochę mnie klęła wczoraj, ale dziś jej już przeszło.

Napisano

> Moja, żona przejęła w spadku GS 460 - była bardzo zadowolona

A co się stało z SC? Znudził się czy za stary już był?

Napisano
  • Autor

> A co się stało z SC? Znudził się czy za stary już był?

A na co mi 4 samochody w domu smile.gif Poszedł na sprzedaż w ramach płacenia za IS-F'a.

SC 430 nie był stary, tzn. miał już niby 6 lat (2004), ale jeździł jak nowy - nie było z nim żadnych problemów. To zdecydowanie najbardziej bezawaryjny samochód jaki w życiu miałem.

Napisano

> A na co mi 4 samochody w domu Poszedł na sprzedaż w ramach płacenia za IS-F'a.

> SC 430 nie był stary, tzn. miał już niby 6 lat (2004), ale jeździł jak nowy - nie było z nim

> żadnych problemów. To zdecydowanie najbardziej bezawaryjny samochód jaki w życiu miałem.

ok.gif

W takim razie gratuluje zabaweczki jaka jest IS-F grinser006.gif Oby był bezawaryjny jak pozostałe Lexy waytogo.gif

Napisano

Marek, Lexus jak Lexus - ale ...biały? facepalm.gif

Przecież to się brudzić będzie koszmarnie smile.gif

Napisano
  • Autor

> Marek, Lexus jak Lexus - ale ...biały?

> Przecież to się brudzić będzie koszmarnie

Chciałem żeby był do pary smile.gif A poważnie to bardzo mi się podoba ten perłowy lakier Lexusa + nie widać na nim za bardzo brudu.

Napisano

> ośmiobiegowy automat w trybie "niesportowym" dba o to żeby za dużo nie spalić paliwa. I chyba

> mu to nieźle idzie bo samochód twierdzi że średnie spalanie jest w okolicach 11-12 litrów na

> setkę. Myślę że jeżdżąc delikatnie da się do 10 zejść.

Gratuluję auta, jest piękny. Z tym spalaniem to całkiem możliwe, kolega ma co prawda IS 250 ale wiadomo, że ponad 200 KM też trzeba nakarmić i jego Lex spalił na dystansie 13 kkm średnio 8,8/100 przy jeździe mieszanej.

Napisano
  • Autor

> Gratuluję auta, jest piękny. Z tym spalaniem to całkiem możliwe, kolega ma co prawda IS 250 ale

> wiadomo, że ponad 200 KM też trzeba nakarmić i jego Lex spalił na dystansie 13 kkm średnio

> 8,8/100 przy jeździe mieszanej.

Mój GS 460 dysponujący niewiele mniejszą mocą a jednocześnie będący znacząco cięższym samochodem potrafi mi poniżej 10 litrów na setkę na trasie spalić. A w jeździe miejskiej (raczej wiejskiej) bez problemu mieszczę się w 12 litrach - to średnie dane z wielu prób w ciągu ostatnich 18 miesięcy. Więc myślę że IS-F jak będzie trzeba to też będzie oszczędny. Choć najbliższe kilka tygodni to raczej spodziewam się zużycia na poziomie 20+ litrów, bo muszę poszaleć!

Napisano

> Chciałem żeby był do pary A poważnie to bardzo mi się podoba ten perłowy lakier Lexusa + nie widać

> na nim za bardzo brudu.

I sąsiedzi nie zazdroszczą nowego auta bo do garażu wjeżdża cały czas ten sam tylko 2 razy częściej rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> I sąsiedzi nie zazdroszczą nowego auta bo do garażu wjeżdża cały czas ten sam tylko 2 razy częściej

Będziesz się śmiał, ale w sumie to był jeden z powodów za tym kolorem (i za tym samochodem). Przymierzałem się do 911 (model 2007 można kupić w podobnej cenie jak 2008 IS-F'a), ale nie chciałem jeździć samochodem króry krzyczy "patrz, mam dużo kasy!". IS-F dość dobrze udaje taniego i popularnego IS'a - na tyle dobrze że pewnie nikt nie zauważy różnicy. Podobnie jak GS 460 udaje świetnie GS 300/350 - samochód uważany za niedrogi/ubogiego brata BMW 5/Mercedesa E.

Napisano

> sumie dokonałem zakupu trochę cichcem - podjechałem pod jej biuro, zabrałem jej kluczyki od SC

> 430, pojechałem do dealera i zamieniłem na IS-F'a.

Mowa o Seicento? rotfl.gif

Napisano

To mamy kompletnie inny gust bo ja bym wlasnie wzial C63. I to wlasnie dlatego, ze jest taki brzydki i do tego ma dzwiek ustepujacy chyba tylko SLS. Na drugim miejscu dla mnie M3 ale tylko w sedanie, coupe jest wiesniackie.

Napisano
  • Autor

> To mamy kompletnie inny gust bo ja bym wlasnie wzial C63. I to wlasnie dlatego, ze jest taki

> brzydki i do tego ma dzwiek ustepujacy chyba tylko SLS.

Dźwięk ma rzeczywiście niesamowity:

http://blog.caranddriver.com/wp-content/uploads/2009/11/Mercedes-Benz-C63-AMG.mp3

Ale ten wygląd frown.gif

avus-mercedes-c63-amg-3.jpg

avus-mercedes-c63-amg-10.jpg

> Na drugim miejscu dla mnie M3 ale

> tylko w sedanie, coupe jest wiesniackie.

Mi się tylne światła w sedanie wyjątkowo nie podobają. A poza tym to gdyby nie to psucie się...

Napisano

> Ale ten wygląd

Przeciez nie musi wcale miec czarnego dachu, lusterek i grilla w macie. Sa normalne kombinacje kolorystyczne i wtedy wszystko jest ok. Fakt, nie jest to piekny samochod ale na pewno nie obrzydliwy. Zreszta czy przy tym dzwieku to problem? Dla mnie nie grinser006.gif

Napisano

dla mnie to najpiękniejszy dźwięk z aut opisywanych przez marka .... IS-F ma średni, M3 trochę niczym wiertarka, ale 63 jest cudowny zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Przeciez nie musi wcale miec czarnego dachu, lusterek i grilla w macie.

Mi chodzi raczej o niekształtność przodu i tyłu, szczególnie tył mi bardzo nie podchodzi. Jeździ tu kilka po okolicy i czasem mam wrażenie że Mercedes postanowił pójść w ślady BMW z obrzydzaniem swoich samochodów, ale żeby nie być posądzonym o naśladownictwo obrzydził je jeszcze bardziej.

Napisano

> Mi chodzi raczej o niekształtność przodu i tyłu, szczególnie tył mi bardzo nie podchodzi. Jeździ tu

> kilka po okolicy i czasem mam wrażenie że Mercedes postanowił pójść w ślady BMW z obrzydzaniem

> swoich samochodów, ale żeby nie być posądzonym o naśladownictwo obrzydził je jeszcze bardziej.

No to mamy odmienne spojrzenie na te auta. smile.gif Dla mnie to właśnie Merc jest ładniejszy. nawet zwykła C klasa jest ładniejsza niż Lex IS smile.gif

Napisano

Gratki, fajna fura ok.gif tylko się nie zabij skromny.gif

Ile takie coś u was kosztuje?

Napisano
  • Autor

> Ile takie coś u was kosztuje?

Jedną premię świąteczną smile.gif

Napisano

> Jedną premię świąteczną

Widzę, że dałem Ci zbyt dużo pola do trolla zlosnik.gif

Ile $ u Ciebie kosztuje używany IS-F?

Napisano
  • Autor

> Widzę, że dałem Ci zbyt dużo pola do trolla

> Ile $ u Ciebie kosztuje używany IS-F?

Zależy bardzo od wieku i przebiegu i ilości właścicieli - najtaniej jak widziałem to 2008 z 60 k mil za $35K. Mi się udało trafić 2008 (ale sprzedany w lutym 2009 = gwarancja kręci się od tej daty), jeden właściciel, 10 k mil. Drugim który rozważałem był 2010 (sprzedany w czerwcu), 400 mil, ale cena była o ponad $10K większa, a wnętrze miało ordynarną, czerwoną skórę.

Napisano

> bo muszę

> poszaleć!

A u Was mozna poszaleć, Policja nie stoi na każdym rogu? Pytam poważnie smile.gif

A i jeszcze jedno, zauważyłem, że masz śruby zabezpieczające koła, tez kradną? icon_eek.gif

A tak poza tym to tradycyjnie zazdraszczam zabawki smile.gif

Napisano
  • Autor

> A u Was mozna poszaleć, Policja nie stoi na każdym rogu? Pytam poważnie

Nie na każdym rogu. Ale tak jak w Polsce to niestety nie poszalejesz, bo w PL mogą Ci max 500 PLN wlepić a tutaj i do więzienia wsadzą za prędkość...

> A i jeszcze jedno, zauważyłem, że masz śruby zabezpieczające koła, tez kradną?

Nie wiem, pewnie tak, choć do tej pory to jedyną osobą jaka miała problem z tymi śrubami był mechanik...

Napisano

> Zależy bardzo od wieku i przebiegu i ilości właścicieli - najtaniej jak widziałem to 2008 z 60 k

> mil za $35K. Mi się udało trafić 2008 (ale sprzedany w lutym 2009 = gwarancja kręci się od tej

> daty), jeden właściciel, 10 k mil. Drugim który rozważałem był 2010 (sprzedany w czerwcu), 400

> mil, ale cena była o ponad $10K większa, a wnętrze miało ordynarną, czerwoną skórę.

Heh, śmieszne ceny tam macie za wodą ok.gif

U nas podobnie używany kosztuje ponad 2x więcej facepalm.gif

Napisano

> To zdecydowanie najbardziej bezawaryjny samochód jaki w życiu miałem.

no.... zebys se nie wykrakal wink.gif

Napisano

> Heh, śmieszne ceny tam macie za wodą

> U nas podobnie używany kosztuje ponad 2x więcej

u nas pewnie zarobki tez 2 razy większe facepalm.gif

Co tu gadać, jesteśmy narodem wyrobników, gdyby tylko klimat na to pozwolił pewnie bawełna rosłaby od Tatr do Bałtyku zlosnik.gif

Napisano

>...

Miałem okazję trochę takim pojeździć swego czasu skromny.gifzlosnik.gif Generalnie zazdroszczę, ale muszę obiektywnie stwierdzić, że BMW M3 ma jednak lepsze parametry jezdne w tym segmencie (czucie auta) i daje więcej frajdy...Nie wiem czemu ale takie było moje odczucie z porównania. (pomimo , że nie przepadam za BMW) icon_rolleyes.gif

Największym mankamentem w Lexusach jest wspomaganie kierownicy, które nie daje do końca czucia auta i wrażenia pełnej kontroli icon_rolleyes.gif No i mało miejsca z tyłu, ale w sumie w tym segmencie to norma zlosnik.gif

No i jak dla mnie wnętrze zbyt mało różni się od seryjnego IS-a a jakoś niektórych wykończeń minimalnie odbiega od standardów premium ... chociażby konsola wokół Marka Lewinsona zlosnik.gif

No ale się czepiam

Życzę bezawaryjnej jazdy i promocji na stacjach benzynowych zlosnik.gif

Napisano

> u nas pewnie zarobki tez 2 razy większe

Czy ja wiem, w US nie ma jakichś specjalnie wypasionych zarobków. Auta kosztują grosze, bo jak wytłumaczyć fakt, że ściągnięcie np. evo do PL przy transporcie+cle+akcyzie+vatcie wychodzi wciąż znacznie taniej niż kupienie takiego samego samochodu w kraju.

Napisano

Piękna fura, szczególnie w tej bieli w połączeniu z ciemnymi felgami wygląda świetnie.

Napisano

> Czy ja wiem, w US nie ma jakichś specjalnie wypasionych zarobków.

Nie żartuj... przy analogicznych stanowiskach pensja przeliczona na złotówki x2 (w stosunku do polskiej) to nic niezwykłego.

Napisano
  • Autor

fantastyczne auto, zazdroszczę!

choć ja mając 200-250 tysięcy na zabawkę (tyle w Polsce kosztuje używka IS-F) kupiłbym zdecydowanie coś innego wink.gif

Napisano

> Mi chodzi raczej o niekształtność przodu i tyłu, szczególnie tył mi bardzo nie podchodzi.

Jak sie nie podoba to zawsze jest kombi. I to jest moj absolutny faworyt...mniam

Napisano
  • Autor

> fantastyczne auto, zazdroszczę!

> choć ja mając 200-250 tysięcy na zabawkę (tyle w Polsce kosztuje używka IS-F) kupiłbym zdecydowanie

> coś innego

Oj gdybym ja miał równowartość 250 tyś PLN (czyli jakieś $80K), to bym 2-3 letnie Maserati GranTurismo kupił albo czteroletniego Bentley'a Continental smile.gif Cała ta zabawa kosztowała mnie (z podatkami, opłatami rejestracyjnymi itp.) $24K (i SC 430).

Napisano
  • Autor

> Życzę bezawaryjnej jazdy i promocji na stacjach benzynowych

Dziękuję bardzo smile.gif To ostatnie by mi się szczególnie przydało - wczoraj wieczorem w kilka godzin wypaliłem cały bak benzyny.

P.S. Moja córka po zobaczeniu samochodu powiedziała "ale brzydactwo". A jak ją przewiozłem to zmieniła zdanie i teraz mówi że za 2 lata ma być jej.

Napisano

> Jak sie nie podoba to zawsze jest kombi. I to jest moj absolutny faworyt...mniam

>

niedawno miałem okazję pojeździć chwilę E63 AMG - to chyba najlepiej brzmiące silniki świata cool.gifpanic.gif

Napisano

> P.S. Myślałem też o Mustangu 5.0 - bardzo mi się podobał jak Hanys kiedyś nim tutaj przyjechał,

po pierwsze to gratuluję zakupu devil.gifok.gif IS-F jest na prawdę niezły ok.gif

po drugie Mustanga pomimo jadowitości silnika i w miarę niskiej ceny bym nie kupił no.gif

> ale

> żona powiedziała stanowczo "NIE!"

i bardzo dobrze wink.gifok.gif

HanYs

Napisano

świetne auto - marzę o takim. zazdroszczę slinka.gif

Napisano

> Nie żartuj... przy analogicznych stanowiskach pensja przeliczona na złotówki x2 (w stosunku do

> polskiej) to nic niezwykłego.

To chyba nie temat na ten kącik, ale to nie jest taka sama robota jak w Polsce wink.gif

W zeszłym tygodniu akurat byliśmy z kolegą na piwie. Był i kumpel kolegi który pracuje w USA.

Owszem pensja była 2,5x wyższa niż taka sama w Warszawie (pewnie 5x wyższa od takiej w Lublinie zlosnik.gif).

Ale...prawie nie ma czasu na opierdziel, co w Warszawie jest normalne. O ile pamiętam miał 2 tygodnie urlopu tylko (teraz nie wiem czy to było 10 dni roboczych czyli 2 tygodnie, czy 14 dni roboczych).

Dochodził jeszcze problem z awansem. Koleś jest programistą.....już ze 20 lat. Pracuje przy SAP. Wszyscy jego kumple którzy z nim zaczynali w Polsce są już minimum kierownikami projektu, kierownikami działu IT itp. Zatem ich zarobki też nie są na poziomie polskiego programisty.

Nadal tak jest lepiej, jednak nie jest to już takie eldorado. Porównując takiego Marka którego stać tam było na IS-F, to gdyby mieszkał w Warszawie kupiłby sobie jakąś BMW 330 (oczywiście "d").

Z mieszkaniem jest tam lepiej, ale to jest trochę "wymuszone" lepiej. Tutaj jak mieszkasz w bloku to jest normalne, nie ma takiego społecznego wymuszenia na dom. Tam jak mieszkasz w bloku, tzn że lepiej z Toba nie wychodzić wieczorem do pubu zlosnik.gif

Oczywiście tam o dom dużo łatwiej ok.gif

Resztę dyskusji nie będę kontynuował, chyba że ktoś kawałek wątku przeniesie na HP grinser006.gif

Napisano

> Jako że od wczoraj taka zabawka zawitała w moim garażu, więc postanowiłem dokonać

Po pierwsze gratulacje.

Po drugie, to ja bym jednak wybrał 911 zlosnik.gif

Nie ma co sie oszukiwać. Prawdopodobnie i tak kupisz Porsche w przyszłości. Niestety wtedy będziesz już starszy i będziesz w nim wyglądał śmiesznie zlosnik.gif

Dla mnie IS-F to auto z gatunku polskiej wyprawy na Marsa zlosnik.gifok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.