Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odpalanie z pilota

Featured Replies

Napisano

Ma ktoś takie cudo? Jak działa? Czy immobilizer nie przeszkadza? Startuje tylko silnik czy wszystkie pokładowe systemy (np. klimatyzacja)? Jakieś wrażenia z użytkowania?

hmm.gif

Napisano

Immobiliser albo wycięty, albo transponder "uwieszony" blisko stacyjki.

Odpalenie musi być oczywiście poprzedzone zdalnym włączeniem zapłonu, dalej klima, ogrzewanie zostaje włączone do takiego stanu jaki był przed wyłączeniem zapłonu.

Napisano

> Ma ktoś takie cudo? Jak działa? Czy immobilizer nie przeszkadza? Startuje tylko silnik czy

> wszystkie pokładowe systemy (np. klimatyzacja)? Jakieś wrażenia z użytkowania?

W samochodzie córki (Chevrolet Malibu LTZ) jest fabrycznie takie coś. Po odpaleniu automatycznie włącza sie klima i ogrzewanie szyb. Nie da sie samemu nic przestawić - kierownica jest zablokowana, wszelkie klawisze w środku nie działają, nawet skrzynia biegów nie reaguje. Samochód chodzi 10 minut i sie sam wyłącza.

Napisano
  • Autor

> Immobiliser albo wycięty, albo transponder "uwieszony" blisko stacyjki.

A co na to gwarancja?

> Odpalenie musi być oczywiście poprzedzone zdalnym włączeniem zapłonu, dalej klima, ogrzewanie

> zostaje włączone do takiego stanu jaki był przed wyłączeniem zapłonu.

Czyli super. Jak mam ustawione Auto to mi pięknie ogrzeje zimą i schłodzi latem. 893goodvibes.gif

Napisano
  • Autor

> W samochodzie córki (Chevrolet Malibu LTZ) jest fabrycznie takie coś. Po odpaleniu automatycznie

> włącza sie klima i ogrzewanie szyb. Nie da sie samemu nic przestawić - kierownica jest

> zablokowana, wszelkie klawisze w środku nie działają, nawet skrzynia biegów nie reaguje.

> Samochód chodzi 10 minut i sie sam wyłącza.

O - i to fajne jest. A to jest funkcja samego auta czy fabrycznego alarmu? Ciekawe czy dałoby się to wsadzić do europejskiego Chevy.

Napisano

> Czyli super. Jak mam ustawione Auto to mi pięknie ogrzeje zimą i schłodzi latem.

Tylko w naszym pięknym kraju to niezgodne z przepisami zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Tylko w naszym pięknym kraju to niezgodne z przepisami

Ale którymi? O niepozostawianiu auta w sposób umożliwiający użycie osobom niepowołanym czy ekoprzepis o silniku mającym pracować krócej niż minutę?

Napisano

> O - i to fajne jest. A to jest funkcja samego auta czy fabrycznego alarmu? Ciekawe czy dałoby się

> to wsadzić do europejskiego Chevy.

To było w standardzie. GM lubi takie wynalazki. Moim zdaniem rewelacja.

Napisano

> Ale którymi? O niepozostawianiu auta w sposób umożliwiający użycie osobom niepowołanym czy

> ekoprzepis o silniku mającym pracować krócej niż minutę?

Z ekozapisem na pewno. Z tym pierwszym można by okoliczność łagodzącą znaleźć zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> To było w standardzie. GM lubi takie wynalazki. Moim zdaniem rewelacja.

Pewnie wsadzili tę funkcję w główny komputer. W Polsce widziałem alarmy z funkcją odpalania za niewielkie pieniądze i zastanawiam się czy nie byłoby fajnie czegoś takiego mieć.

Napisano
  • Autor

> Z ekozapisem na pewno. Z tym pierwszym można by okoliczność łagodzącą znaleźć

Ekozapis jest martwym przepisem. A co do pierwszego - jak zamki pozostają zamknięte to raczej ciężko się przyczepić.

Napisano

> ekoprzepis o silniku mającym pracować krócej niż minutę?

Wyemitujesz dodatkowe kg CO2 do atmosfery wywołując większy "efekt cieplarniany". Będziesz mógł spokojnie żyć z tą świadomością? wink.gifbiglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Wyemitujesz dodatkowe kg CO2 do atmosfery wywołując większy "efekt cieplarniany". Będziesz mógł

> spokojnie żyć z tą świadomością?

Z wyrzutami sumienia, ale TAK.

Napisano

> Pewnie wsadzili tę funkcję w główny komputer. W Polsce widziałem alarmy z funkcją odpalania za

> niewielkie pieniądze i zastanawiam się czy nie byłoby fajnie czegoś takiego mieć.

Najpierw zastanów sie jak często będziesz tego używał = jak często wiesz ze za kilka minut wsiadziesz do samochodu a przy okazji jestes blisko tegoż.

Napisano

> Najpierw zastanów sie jak często będziesz tego używał = jak często wiesz ze za kilka minut

> wsiadziesz do samochodu a przy okazji jestes blisko tegoż.

W zime rano wystarczy przed wyjściem do pracy

Jaki zasięg ma pilot ?

Jak ktoś mieszka w domku lub trzyma auto pod blokiem to ok, ale ja np auto trzymam na parkingu strzeżonym jakieś 300m od bloku

Napisano

> Najpierw zastanów sie jak często będziesz tego używał = jak często wiesz ze za kilka minut

Lepsza by była opcja odpalania przez GSM ok.gif

Napisano
  • Autor

Podejrzewam, że niemal codziennie przy niekorzystnych warunkach pogodowych.

Auto mam przed domem kilka, kilkanaście metrów od okien. Rano podczas śniadania mógłbym sobie kliknąć guziczek i później wychodząc z domu do pracy miałbym wnętrze auta cieplutkie/zimniutkie.

cool.gif

Napisano

> Podejrzewam, że niemal codziennie przy niekorzystnych warunkach pogodowych.

> Auto mam przed domem kilka, kilkanaście metrów od okien. Rano podczas śniadania mógłbym sobie

> kliknąć guziczek i później wychodząc z domu do pracy miałbym wnętrze auta

> cieplutkie/zimniutkie.

to zainwestuj w webasto.

Napisano
  • Autor

> to zainwestuj w webasto.

Webasto mi nie schłodzi auta. Do tego kosztuje kilka razy więcej.

Napisano

> Webasto mi nie schłodzi auta. Do tego kosztuje kilka razy więcej.

moje webasto mialo funkcje grzania i przewietrzania. fakt to nie to samo co klima.

Napisano
  • Autor

> moje webasto mialo funkcje grzania i przewietrzania. fakt to nie to samo co klima.

Dlatego wolę odpalanie. Przy pracującym silniku automat klimy ustawi mi szybko idealną temperaturę wewnątrz.

Napisano

> A co na to gwarancja?

Instalując układ zdalnego odpalania ingerujesz w instalację elektryczną, więc sam rozumiesz.

> Czyli super. Jak mam ustawione Auto to mi pięknie ogrzeje zimą i schłodzi latem.

Zgadza się. W przypadku diesla dochodzi sprawa szybkości nagrzewania na postoju, gdyż diesle niestety bardzo długo łapią temperaturę.

Poza tym, musisz zostawić auto na luzie, a z zaciągniętym hamulcem ręcznym w okresie zimowym może być problem.

Kolejna sprawa to jak się zachowa auto, gdy silnik jest włączony a Ty będziesz chciał otworzyć centralny zamek z fabrycznego pilota. W przypadku nowszych Opli włączony zapłon dezaktywuje pilot c.zamka.

Napisano
  • Autor

> Instalując układ zdalnego odpalania ingerujesz w instalację elektryczną, więc sam rozumiesz.

Jeśli się zdecyduję, spróbuję namówić mechaników z ASO żeby mi to zamontowali.

> Zgadza się. W przypadku diesla dochodzi sprawa szybkości nagrzewania na postoju, gdyż diesle

> niestety bardzo długo łapią temperaturę.

Tu mi akurat wszystko jedno. Mam dogrzewanie wnętrza więc temperatura silnika mnie specjalnie nie interesuje.

> Poza tym, musisz zostawić auto na luzie, a z zaciągniętym hamulcem ręcznym w okresie zimowym może

> być problem.

Zawsze tak zostawiam, nawet na mrozie. ok.gif

> Kolejna sprawa to jak się zachowa auto, gdy silnik jest włączony a Ty będziesz chciał otworzyć

> centralny zamek z fabrycznego pilota. W przypadku nowszych Opli włączony zapłon dezaktywuje

> pilot c.zamka.

Wyczytałem że w przypadku próby otwarcia drzwi system wyłącza silnik.

Napisano

> Zawsze tak zostawiam, nawet na mrozie.

Nie polecam.

> Wyczytałem że w przypadku próby otwarcia drzwi system wyłącza silnik.

A jak system Ciebie rozpozna?

Napisano
  • Autor

> Nie polecam.

Od lat tak robię ja i moja żona, różnymi samochodami - jak dotąd bez problemów.

Zresztą ten problem tu akurat nie istnieje bo auta będą stały na moim podwórku. Mogą nawet stać na luzie bez hamulca.

> A jak system Ciebie rozpozna?

Niby ma rozpoznać otwarcie zamków. Obojętnie czy pilotem czy kluczykiem.

Napisano

> Niby ma rozpoznać otwarcie zamków. Obojętnie czy pilotem czy kluczykiem.

Tzn, że gdy użyjesz kluczyka lub pilota do otwarcia c.zamka to silnik zostanie wyłączony? Toż to bez sensu.

Napisano
  • Autor

> Tzn, że gdy użyjesz kluczyka lub pilota do otwarcia c.zamka to silnik zostanie wyłączony? Toż to

> bez sensu.

Dlaczego? IMO to jest ok. Wnętrze już i tak przygotowane więc mogę go sobie odpalić jeszcze raz w trybie "normalnym" jak już będę siedział w środku.

Napisano

Do schładzania latem wnętrza tego używam- mam z alarmem, zimą zanim się nagrzeje to wypali pół baku ale podgrzewane siedzenia są już po chwili cieplutkie więc uruchamiam jakieś 3 min przed wyjściem z domu.

U mnie dodatkowo ma tą zalete że hydraulika jest już pod ciśnieniem.

Zabezpieczenie jest dobre, auto gaśnie gdy w jakiś sposób wyzwoli się alarm lub gdy naciśnie się pedał hamulca bez kluczyka w stacyjce.

Można też zgasić auto z pilota po czym znowu odpalić, ustawić godzine o której ma odpalić i na jak długo itp.Dodatkowo ma funkcje proturbo mi akurat nie potrzebną.

Zasięg na osiedlu między blokami to ma jakieś 300m.

Napisano

> Tzn, że gdy użyjesz kluczyka lub pilota do otwarcia c.zamka to silnik zostanie wyłączony? Toż to

> bez sensu.

W sumie się zgadzam. W Chevrolecie córki można normalnie wsiąść i przekręcić kluczyk i dopiero wtedy wszelkie gizmo się włączają. Można też próbować zapalić, ale jest mądry i jak się silnik kręci to nawet nie próbuje zapalać.

Napisano

> a z zaciągniętym hamulcem ręcznym w okresie zimowym może być problem.

Znów ten sam mit. facepalm.gif

Odkąd mam własne auta, czyli od ponad 12 lat, zaciągam ręczny przez cały rok. Tylko raz sprawiło to problem, ale nie zimą. Latem: w wilgotnym miejscu stało auto przez parę dni i spowodowało to zblokowanie szczęk w bębnach. Chwilowe-przy próbie ruszenia szczęki natychmiast odskoczyły.

mar00ha

Napisano

> Znów ten sam mit.

Jeśli Tobie krowa nie zdechła znaczy, że krowy żyją wiecznie?

Wpisz sobie mądralo "zamarznięty ręczny" w google to się przekonasz, że to co Ty gadasz jest mitem. Też byłem takim cwaniakiem, dopóki mi ręczny 2 tygodnie temu nie zamarzł. A z auta korzystam codziennie.

Napisano

> Znów ten sam mit.

To niestety nie jest mit. Kiedyś w maluchu jak mi zamarzły, to dopiero polewanie litrami gorącej wody pomogło, bo wszelkie stukania i pukania nie dawały rezultatu.

Napisano

> Jeśli Tobie krowa nie zdechła znaczy, że krowy żyją wiecznie?

> Wpisz sobie mądralo "zamarznięty ręczny" w google to się przekonasz, że to co Ty gadasz jest mitem.

> Też byłem takim cwaniakiem, dopóki mi ręczny 2 tygodnie temu nie zamarzł. A z auta korzystam codziennie.

Uważam, ze jeżeli zamarza ręczny to znaczy dwie rzeczy:

1. Konstrukcja ręcznego jest z gruntu fatalna - błąd producenta.

2. Hamulce/linka są zaniedbane - błąd właściciela.

Używałem ręcznego zimą nawet w starym Trabancie i nigdy nie sprawiło to problemów.

mar00ha

Napisano

> Znów ten sam mit.

> Odkąd mam własne auta, czyli od ponad 12 lat, zaciągam ręczny przez cały rok.

Od lat odruchowo zaciągam ręczny - nie blokował się w żadnym aucie oprócz CC. W CC, gdy zacząłem mieć problemy, wymieniłem linkę i dalej zaciągałem bez skutków ubocznych zlosnik.gif

Napisano

> Znów ten sam mit.

> Odkąd mam własne auta, czyli od ponad 12 lat, zaciągam ręczny przez cały rok. Tylko raz sprawiło to

> problem, ale nie zimą. Latem: w wilgotnym miejscu stało auto przez parę dni i spowodowało to

> zblokowanie szczęk w bębnach. Chwilowe-przy próbie ruszenia szczęki natychmiast odskoczyły.

> mar00ha

Spytaj o zamarzającym ręcznym na centomanii

Napisano
  • Autor

> Do schładzania latem wnętrza tego używam- mam z alarmem, zimą zanim się nagrzeje to wypali pół baku

> ale podgrzewane siedzenia są już po chwili cieplutkie więc uruchamiam jakieś 3 min przed

> wyjściem z domu.

> U mnie dodatkowo ma tą zalete że hydraulika jest już pod ciśnieniem.

> Zabezpieczenie jest dobre, auto gaśnie gdy w jakiś sposób wyzwoli się alarm lub gdy naciśnie się

> pedał hamulca bez kluczyka w stacyjce.

> Można też zgasić auto z pilota po czym znowu odpalić, ustawić godzine o której ma odpalić i na jak

> długo itp.Dodatkowo ma funkcje proturbo mi akurat nie potrzebną.

> Zasięg na osiedlu między blokami to ma jakieś 300m.

No i wszystko jasne. Wychodzi na to, że to fajna zabawka.

Teraz zapytam magików z ASO czy umieją takie coś zamontować.

wink.gif

Napisano

> Spytaj o zamarzającym ręcznym na centomanii

Już napisałem: jak konstukcja ręcznego jest nieprzewidziana do używania zimą przez producenta lub właściciel zaniedbał ten element auta to nie ma się co dziwić, że jest kibel.

mar00ha

Napisano
  • Autor

> Już napisałem: jak konstukcja ręcznego jest nieprzewidziana do używania zimą przez producenta lub

> właściciel zaniedbał ten element auta to nie ma się co dziwić, że jest kibel.

> mar00ha

Akurat CC/SC miały jakoś tak dziwnie zaprojektowany układ, że zimą miał tendencję do zamarzania, jeśli właściciel choć odrobinę go zaniedbał lub dłużej nie używał.

Ale w innych autach zjawisko występuje sporadycznie i najczęściej winna jest niedorobiona konstrukcja.

Napisano

> Akurat CC/SC miały jakoś tak dziwnie zaprojektowany układ, że zimą miał tendencję do zamarzania,

> jeśli właściciel choć odrobinę go zaniedbał lub dłużej nie używał.

> Ale w innych autach zjawisko występuje sporadycznie i najczęściej winna jest niedorobiona

> konstrukcja.

Ręczny w SC i CC to to samo co w maluchu

Napisano

> Już napisałem: jak konstukcja ręcznego jest nieprzewidziana do używania zimą przez producenta lub

> mar00ha

Popieram, też zawsze i wszędzie zaciągałem i zaciągam nadal - nigdy nie miałem problemu.

To tak jak z tematami 'nie pali na mrozie', stare akumulatory, wyjarane świece, strzelające WueNy, w dieslach filtry paliwa po 5 lat,

'ale przecież zawsze palił normalnie' smile.gif

Jak się dba, tak się ma

Napisano

> Spytaj o zamarzającym ręcznym na centomanii

Prawidłowo eksploatowany ręczny w piździku nie ma prawa zamarznąć.

To, że fiat dał zadu aż zagwizdało konstruując to ustrojstwo i że co max 2 lata trzeba wymieniać komplet linka + rozpieracze to insza inszość.

Ręczny w piździku nie zamarza, tylko się zaciera, zwłaszcza od nie używania.

Napisano

> Używałem ręcznego zimą nawet w starym Trabancie i nigdy nie sprawiło to problemów.

Odpuść.

Nie przetłumaczysz.

Zimą ręczny zamarza i trzeba lać altimejta pół na pół z depresatorem, bo inaczej nie pojedziesz.

Powtarzaj tak długo, aż słowo ciałem się stanie :-)

Napisano

> mar00ha

No to mit czy nie mit? Zamarza czy nie? Co użyszkodnik może na producenta poradzić?

Napisano

> No to mit czy nie mit? Zamarza czy nie? Co użyszkodnik może na producenta poradzić?

Mi zamarzł po raz pierwszy w tą zimę, więc dla mnie to już nie mit. A że innym nie zamarzł icon_rolleyes.gif

Napisano

> Mi zamarzł po raz pierwszy w tą zimę, więc dla mnie to już nie mit. A że innym nie zamarzł

Dziwnym trafem, mi też pierwszy raz...Też opel hehe.gif Pierwszy opel rotfl.gif

Napisano

> Dziwnym trafem, mi też pierwszy raz...Też opel Pierwszy opel

Nie kłam, przecież zamarzający ręczny to mit 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Nie kłam, przecież zamarzający ręczny to mit

Ja tam mitomanem nie jestem...Niejedno auto z zamarzniętym ręcznym widziałem, i niekoniecznie stare strucle to były...

Napisano

> Dziwnym trafem, mi też pierwszy raz...Też opel Pierwszy opel

W Malcu o dziwo nie zamarzał mi reczny.

W Polonezie to byla masakra, prawie zawsze chwycil jak zostawilem na wiecej niz weekend.

Przykra sprawa ale w astrze tez kilkukrotnie przymarzl. Raz niestety jak w nocy spieszylem sie na lotnisko i nic nie pomagalo. Pukanie, kkklepanie cofanie, oblanie czajnikiem. Przez kilkadziesiat metrow jechalem ze zblokowanym kolem i efektem byla opona do wymiany biglaugh.gif Nie plakalem bo i tak w planach byla wymiana.

W A6 sam postojowy mi sie wlacza jak zatrzymuje sie i gasze silnik

Napisano

> Wyemitujesz dodatkowe kg CO2 do atmosfery wywołując większy "efekt cieplarniany". Będziesz mógł

> spokojnie żyć z tą świadomością?

W tym samym czasie krowa mućka wyemituje do atmosfery 10x więcej gazów zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.