Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Geometria. Co lepsze? Tradycyjna laser i oko czy komputerowa

Featured Replies

Napisano

No właśnie, ktoś ma większe doświadczenie w tym? Gdzie wolicie jeździć? Tam gdzie majster swoim okiem patrzy na wskazanie lasera na podziałce i test na stanowisku diagnostycznym czy geometria komputerowa z masą czujników? Dodam, ze warsztat z g. komputerową nie ma stanowiska diagnostycznego z najazdem na czujniki

Napisano

Ale geometria czy zbieżność? Przy zbieżności wystarczy sprawne oko i laserowy czujnik.

Napisano
  • Autor

> Ale geometria czy zbieżność? Przy zbieżności wystarczy sprawne oko i laserowy czujnik.

to i to.

No właśnie w zeszłym roku na wiosnę miałem robioną komputerowo zbieżność, opony i w ogóle prowadzenie b. dobre. Bieżnik zużyty w letnich równomiernie. Na początku grudnia miałem do wymiany drobne elementy typu łącznik stabilizatora i końcówkę wewnętrzną drążka. Na tradycyjnej wszystko ok ze zbieżnością, najazd na czujniki też ok, a mimo to bieżnik w zimówkach po zewnętrznej stronie jednego koła schodzi szybciej. Ponowne sprawdzenie i niby wszystko dalej ok. Przed wymianą na letnie będę chciał jeszcze raz ale tym razem komputerowo. Tylko chcę wiedzieć czy te komputerowe są naprawdę ok, może problem leży gdzie indziej

Napisano

W Olsztynie mogę polecić zakład na metalowej. Robią komputerowo zbieżność (chyba geometrię również). Najpierw miałem tą "na oko" w innym warsztacie i było źle. Po poprawce komputerowej jest absolutnie idealnie.

Napisano
  • Autor

> W Olsztynie mogę polecić zakład na metalowej. Robią komputerowo zbieżność (chyba geometrię

> również). Najpierw miałem tą "na oko" w innym warsztacie i było źle. Po poprawce komputerowej

> jest absolutnie idealnie.

U mnie też jest komp. wink.gif

No własnie tak mi się wydaje, ze ten nowy sposób jest dokładniejszy. Czujniki sa tak czułe, że wystarczy "palcem" dotknąć i już widać odchylenia pomiaru hmm.gif

Napisano

Najlepiej jechać tam, gdzie potrafią sprzęt obsługiwać - wtedy nie ważne, czy laser, komputer czy stare, dobre lampy.

Napisano

> U mnie też jest komp.

> No własnie tak mi się wydaje, ze ten nowy sposób jest dokładniejszy. Czujniki sa tak czułe, że

> wystarczy "palcem" dotknąć i już widać odchylenia pomiaru

O to to. Też to zaobserwowałem.

Napisano

> No właśnie, ktoś ma większe doświadczenie w tym? Gdzie wolicie jeździć?

Ja jezdze tam gdzie okoliczni kierowcy polecaja.

W efekcie smigam do pewnej dziury (Marianowo kolo Łomży), robia komputerowo i za grosze, malo kto narzeka, a ja i nikt z rodziny jeszcze sie nie zawiodl.

Napisano

> Najlepiej jechać tam, gdzie potrafią sprzęt obsługiwać - wtedy nie ważne, czy laser, komputer czy

> stare, dobre lampy.

ja w sieciowym serwisie ala norauto po laserowo ustawianej zbieznosci musialem poprawiac po panach,

od tamtego czsu zawsze jezdze do starszego pana, ustawiajacego na lustra...zero pomylek, do tego cenowo sa bardzo atrakcyjni;)

Napisano
  • Autor

> ja w sieciowym serwisie ala norauto po laserowo ustawianej zbieznosci musialem poprawiac po panach,

> od tamtego czsu zawsze jezdze do starszego pana, ustawiajacego na lustra...zero pomylek, do tego

> cenowo sa bardzo atrakcyjni;)

o kijku i sznurku to słyszałem, ale o lustrach nigdy hmm.gif

Napisano

> o kijku i sznurku to słyszałem, ale o lustrach nigdy

stary mechanik uzywa wiekowego,ale skutecznego przyrzadu...

po prosty po przylozeniu przyzadu do jednego kola , a nastepnie do przeiwleglowego/ bieznosc odczytuje po jednej stronie przez okular w ktorym widzi odbicie po przeciwnej...nie umiem lepiej tego zobrazowac..

pamietam ,ze jak bylem kiedys u niego i chcial ktos ustawic zbieznosc, a zobaczyl 'nielaserowe' to wyszedl bo tak to nie moze dzialac...a ja wlasnie po takim laserowym poprawialem ,bo darlo mi opone,,,

a ten pan spyta jak sie jezdzi, jak kierownica stoi, podczas ustawiania pojedzie ze dwa , trzy razy na przejazdzke i sprawdzenie...ale ustawia na tip top!

Napisano

> Najlepiej jechać tam, gdzie potrafią sprzęt obsługiwać - wtedy nie ważne, czy laser, komputer czy

> stare, dobre lampy.

Bardzo dobre stwierdzenie ok.gif

Napisano

> W Katowicach najlepszy spec robi tradycyjnie.

gdzie taki przyjmuje ... bo jeszcze dobrego speca od geometrii poza fabryką nie spotkałem ...

Napisano

jak jest dobry majster, to na każdym sprzęcie ustawi jak trzeba, a jak się takiego nie zna, to lepiej jechać na komputerowe...

Ja ostatnio byłem w aso subaru w Radomiu i tam mieli tak, że zapinają przyrządy na koła, do kompa wpisują dokładnie jakie auto, przed tym oczywiście blokują kierownicę i na ekranie im wszystko pokazuje, tak, że misi być dobry partacz, żeby popsuł ok.gif

Napisano

> W Katowicach najlepszy spec robi tradycyjnie.

Ja sam sobie robię geometrie tradycyjnie i mam spokój - dobre opony i prostą kierownicę. Jedno jest pewne - laserowe takie jak mają w Norauto są do dupy i ustawianie na tym geometrii nijak się nie ma do tego, co ma być hehe.gif

Napisano
  • Autor

> jak jest dobry majster, to na każdym sprzęcie ustawi jak trzeba, a jak się takiego nie zna, to

> lepiej jechać na komputerowe...

> Ja ostatnio byłem w aso subaru w Radomiu i tam mieli tak, że zapinają przyrządy na koła, do kompa

> wpisują dokładnie jakie auto, przed tym oczywiście blokują kierownicę i na ekranie im wszystko

> pokazuje, tak, że misi być dobry partacz, żeby popsuł

na komputerowym w zwykłym warsztacie też jest tak, że podajesz markę, rocznik itp i też pokazuje co i jak musi być ok.gif

Napisano

> na komputerowym w zwykłym warsztacie też jest tak, że podajesz markę, rocznik itp i też pokazuje co

> i jak musi być

To jeśli tak, to przewagą takiej metody jest to, że o ile do metod "tradycyjnych" trzeba dobrego fachowca, to tu wszystko jest na ekranie i mechanik tylko musi umieć kręcić śrubkami, a co za tym idzie ryzyko fuszerki jest mniejsze.

Napisano

> No właśnie, ktoś ma większe doświadczenie w tym? Gdzie wolicie jeździć? Tam gdzie majster swoim

> okiem patrzy na wskazanie lasera na podziałce i test na stanowisku diagnostycznym czy

> geometria komputerowa z masą czujników? Dodam, ze warsztat z g. komputerową nie ma stanowiska

> diagnostycznego z najazdem na czujniki

Najlepsza jest kombinacja dobrego fachowca ze sprawnym okiem i dobrej klasy sprzetem grinser006.gif. Ja takiego znalazlem jakis czas temu, jezdza do niego nawet ASO.

Ustawienie trwa kolo 2-3h icon_eek.gif, najpierw pan czysci kola (jednego klienta podobno pogonil bo mial mocno brudne auto biglaugh.gif) , sprawdza cisnienie w kolach, potem sam wjezdza na kanal, blokuje kierownice, wklepuje dane auta ( nie bylo tez problemu jak w innym zakaldzie,ze nie ma takiego auta jak Outback wink.gif)

Nastepnie co mi sie bardzo spodobalo luzuje i przesmarowuje wszystkie nastawne elementy zawieszenia z przodu i z tylu ok.gif, po czym przystepuje do regulacji. Nie ma tez probelmu jezeli chce sie wejsc do kanalu i posluchac wykladu nt geometrii spineyes.gif (+20 min grinser006.gif)

Napisano

Gdzie taki fachowiec? Polecany na MK pan Duda z Katowic nie wykrył

podczas regulacji, że miałem zrąbane końcówki drążków grinser006.gif

Napisano
  • Autor

ee takich fachowców już nie produkują, ze świecą szukać pozostało oslabiony.gif

Napisano

> Gdzie taki fachowiec? Polecany na MK pan Duda z Katowic nie wykrył

> podczas regulacji, że miałem zrąbane końcówki drążków

W stolicy wink.gif, pan jest bardzo specyficzny..Za to jeszcze tak czystego zakladu nie widzialem icon_eek.gif. Nie dziwie sie ze pogonil klienta jak przyjechal brudnym autem biglaugh.gif

U mnie bez problemu poznal co bylo robione w zawieszeniu (po kolizji), pocieszyl mnie ze robota wykonana byla idealnie wink.gif

Napisano

> jak jest dobry majster, to na każdym sprzęcie ustawi jak trzeba, a jak się takiego nie zna, to

> lepiej jechać na komputerowe...

> Ja ostatnio byłem w aso subaru w Radomiu i tam mieli tak, że zapinają przyrządy na koła, do kompa

> wpisują dokładnie jakie auto, przed tym oczywiście blokują kierownicę i na ekranie im wszystko

> pokazuje, tak, że misi być dobry partacz, żeby popsuł

ale porządnie skompensować bicie kół to już nie każdy potrafi - a to podstawa...

bo co z tego że wynik na przyrządach będzie ok - skoro nie będzie odzwierciedlał stanu faktycznego.

Kompensacja to jest czynność którą wykonuje najstaranniej z wszystkich przy ustawianiu geometrii/zbieżności.

Przyrządy optyczne są o tyle dobre, że jeśli coś mi nie pasuje przy ustawianiu to łatwo mogę to sprawdzić...

Ale obsługiwać je powinny osoby, które naprawdę to umieją a nie te co mają pojęcie o wyobrażeniu.

Z kolei ustawianie komputerowe to bajer dla klienta . Ani nie są dokładniejsze, ani trwalsze - jedynie sporo droższe....

pozdr

Napisano

Ja ostatnio mialem cyrk z geometria...po zmianie amorkow na przodzie ustawiono mi na super boschu za kupe kasy... po czym przyjechalem dzien pozniej i ten sam sprzet pokazal inne dane a auto prowadzilo sie dziwnie... w koncu pojechalem do innego zakladu bo tam juz mi rece opadaly ... zaplacilem za 2 ustawienie tym razem zwykla optyka bardziej tradycyjnie i teraz jest ok grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.