Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

majonez pod korkiem, grożne to??

Featured Replies

Napisano

witam

Wiele wątkó czytałem o majonezie pod korkiem, wiem czemu to sie robi.

Ale dzisiaj sprawdzajac stan oleju na bagnecie też znalazłem jego ślad, pewnie w tej rurce czy gdzieś tam sie zgromadził.

I teraz pytanie.

Groźny tn majonez?? da sie jakoś zapobiez oprócz dłuższych jazd któych mam niewiele, i obecnie to jeżdże smaochodem po ok 10km w jedną strone.

Napisano

Z tego co ja wiem majonez pojawia się w dwóch przypadkach

1) niska temperatura krótkie odcinki jazdy

2) uszkodzona uszczelka pod głowicą

Napisano
  • Autor

> Z tego co ja wiem majonez pojawia się w dwóch przypadkach

> 1) niska temperatura krótkie odcinki jazdy

krótkie odcinki są, od ponad miesiaca nie dłuższe nić 15km jednorazowo

> 2) uszkodzona uszczelka pod głowicą

raczej to odpada, bo ani nie ubywa płynu, ani nie przybywa oleju grinser006.gif

Napisano

> krótkie odcinki są, od ponad miesiaca nie dłuższe nić 15km jednorazowo

przegonić ze 100 km i powinno zniknąć waytogo.gif

poza tym Boże Narodzenie się skończyło i czas szykować się do Wielkiejnocy - to majonez jak znalazł rotfl.gif

Napisano

> krótkie odcinki są, od ponad miesiaca nie dłuższe nić 15km jednorazowo

Są na tyle długie,że nie powinno być majonezu.

> raczej to odpada, bo ani nie ubywa płynu, ani nie przybywa oleju

Może to dopiero początki,więc zmiana poziomu płynów niezauważalna.

Napisano

Do pracy mam 11km w jedną stronę, śmigam tak lanosem od 7 lat i majonezu nigdy nie miałem.

Napisano

Ja smigam po 4 km. i majonezu nie mam , więc uszczelka robi pa pa--- obym się mylił

Napisano

> Ja smigam po 4 km. i majonezu nie mam

No więc właśnie. Najpewniej płyn chłodniczy miesza się z olejem.

Napisano

> No więc właśnie. Najpewniej płyn chłodniczy miesza się z olejem.

E tam od razu uszczelka, to chyba jeszcze zalezy czy ubywa plynu chlodniczego?

Znam silniki które są w pełni sprawne a w zimie majonez jest u nich rzecza normalna (mowa np. o fordowskim starym hcs ohv)

Napisano

> Groźny tn majonez??

W silniku tego raczej dużo tego nie ma ale groźny jest w odmach bo jak zatka i zamarźnie to wtedy wywali olej uszczelniaczami lub bagnetem, więc tam trzeba zajrzeć i wyczyścić

>da sie jakoś zapobiez oprócz dłuższych jazd któych mam niewiele, i obecnie to

> jeżdże smaochodem po ok 10km w jedną strone.

Nie da się tego uniknąć na tak krótkich odcinkach a nawet pogonienie jednorazowe nie pomoże, zima jest i tak będzie

Napisano

Jak ktoś mówi uszczelka łod razu to bym dokładnie popatrzył.

Na małych dystansach w okresie późno- jesiennym - wczesno-wiosennym zawsze miałem masło pod korkiem. I 3 lata po sprzedaży auta nie ma mowy o uszczelce - więc jak to zwykle fachowców całe mnóstwo. Chyba, że Twoje podejrzenia są uzsadnione - jak tak podejrzewasz polecam podjechać do mechanika i sprawdzić. Na początek pogoń po długiej trasie - nawet dla testu - i powinno się zmienić.

Napisano

> Jak ktoś mówi uszczelka łod razu to bym dokładnie popatrzył.

> Na małych dystansach w okresie późno- jesiennym - wczesno-wiosennym zawsze miałem masło pod

> korkiem. I 3 lata po sprzedaży auta nie ma mowy o uszczelce - więc jak to zwykle fachowców

> całe mnóstwo. Chyba, że Twoje podejrzenia są uzsadnione - jak tak podejrzewasz polecam

> podjechać do mechanika i sprawdzić. Na początek pogoń po długiej trasie - nawet dla testu - i

> powinno się zmienić.

poza tym nie bez znaczenia jest sposob odpowietrzenia skrzyni korbowej, czyli odma.

u niektorych producentow maja czeste tendencje do zaklejania sie i wtedy majonez bedzie sie pojawial...

ale i tak najlatwiej przegonic kilkanascie kilometrow auto po trasie.

Napisano

jaki olej zalewasz ?? Znam gościa co zalewał lotosem i miał masło, jak zmienił olej na mobila to masła już nie miał. (punto 1)

Napisano
  • Autor

> jaki olej zalewasz ?? Znam gościa co zalewał lotosem i miał masło, jak zmienił olej na mobila to

> masła już nie miał. (punto 1)

elfem zalałem bo takim był poprzednio, tlyko nie wiem czy sytnetykiem był czy pół, więc zalałem półsyntetykiem

• 1 miesiąc później...
Napisano

Sprawdź:

- drożność odmy

- temperaturę silnika (być może puszcza termostat)

- czy nie ubywa płynu chłodzącego bądź nie jest zmieszany z olejem

Być może robisz kilkukilometrowe odcinki w czasie których nie dogrzewa się silnik. Słyszałem również o olejach, na których tak się działo, gdzie po wymianie na nowy problem już nie wracał.

Napisano

miałem tak w VW polo żony autko jeździło tylko 5k w jedną i z powrotem. Rajd do Krakowa spowodował że wszystko ustąpiło.

Co do UPG są jeszcze jakieś inne objawy po za majonezem? Pytam z ciekawości.

Napisano

> Śpij i jeździj spokojnie. Jest zima. W większości aut tak się dzieje.

u mnie taki objaw wystąpił po dolaniu oleju GM 10W

poprzednio jeżdzone 3lata na Shellu i nic się nie działo - odcinki te same

Napisano

Czy jeżeli majonez jest wynikiem nieszczelności UPG to na bagnecie też jest kawa z mlekiem? Pytam bo ostatnio mam majonez mimo długich tras ale na bagnecie olej jest klarowny. Podejrzewam zacięcie termostatu w pozycji otwarte, bo silnik trudno się nagrzewa. Dobrze kombinuję?

Napisano

U nas też był majonez, ale tylko pod korkiem i w odmie, bagnet czysty. Problem stanowiła jak w większości przypadków zapchana odma - wilgoć nie ma wówczas ujścia i robi się maź w połączeniu z olejem.

Napisano

> U nas też był majonez, ale tylko pod korkiem i w odmie, bagnet czysty. Problem stanowiła jak w

> większości przypadków zapchana odma - wilgoć nie ma wówczas ujścia i robi się maź w połączeniu

> z olejem.

ok.gif i taka jest przyczyna większości takich przypadków. Nie wspomnę że to również przyczyna cieknących simeringów.

Napisano

> U nas też był majonez, ale tylko pod korkiem i w odmie, bagnet czysty. Problem stanowiła jak w

> większości przypadków zapchana odma - wilgoć nie ma wówczas ujścia i robi się maź w połączeniu

> z olejem.

plus krótkie przejazdy....

Napisano

norma

ja teraz mam 3.5 km do pracy w jednąstrone i jak są mrozy majoenzik pod koreczkiem jest ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.