Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kluczyk "scyzoryk" - kto ma?

Featured Replies

Napisano

Czy ktoś "przerabiał" sobie oryginalny kluczyk na scyzoryk jakich pełno na allegro?

Napisano

> Czy ktoś "przerabiał" sobie oryginalny kluczyk na scyzoryk jakich pełno na allegro?

ja mialem zwykly dwustronny z oplowskim grotem dawal rade bez problemow razem z calym centralnym z firmy RTX

Napisano
  • Autor

jak poradziłeś sobie z immo?

Napisano

> jak poradziłeś sobie z immo?

z racji nie tego silnika co trzeba (2.0 16v) nie bylo immo ale to nie problem bo albo wydlubujesz "pestke" ze starego kluczyka albo poprostu dorabiasz nowa "pestke" w punkcie dorabiania kluczykow tylko to droga opcja jest

Napisano

Przerabiałem w Vectrze B. Kluczyk pochodził od VW zlosnik.gif

Grot doczepił mi ślusarz, a immo wydłubałem i wkleiłem do "scyzoryka".

Działało ok.gif

Napisano

A tak z ciekawości, zapytam tego kto wie.

Jak w przypadku wypłaty odszkodowania za kradzież, zapatruje się ubezpieczyciel na fakt, że mamy nieoryginalny kluczyk, tylko przerabiany?

Napisano

> Czy ktoś "przerabiał" sobie oryginalny kluczyk na scyzoryk jakich pełno na allegro?

Sasiad wsadzil taki do fabii smile.gif zlamal mu sie w stacyjce hehe.gif

Napisano

> calym centralnym z

> firmy RTX

RTX = Remotronix z przyjaciol zolnierza ? Wlasnie taki zlamal sie w juz wspomnianej fabiedzie wink.gif

Napisano

> RTX = Remotronix z przyjaciol zolnierza ? Wlasnie taki zlamal sie w juz wspomnianej fabiedzie

nie mialem z nimi nigdy problemow

Napisano

> nie mialem z nimi nigdy problemow

Najpierw zlamal sie scyzor a potem padla centralka od alarmu hahaha.gif Ty miales dosc dawno temu ten scyzor grinser006.gif

Napisano

> z racji nie tego silnika co trzeba (2.0 16v) nie bylo immo ale to nie problem bo albo wydlubujesz

> "pestke" ze starego kluczyka albo poprostu dorabiasz nowa "pestke" w punkcie dorabiania

> kluczykow tylko to droga opcja jest

To już zależy od marki i modelu, bo np czysty transponder do astry II kosztuje 10zł na allegro, zaprogramowanie to 2 minuty z fejsem o ile ma się security code.

Napisano

Wiem, że trochę nie na temat, ale jaki jest cel przerabiania kluczyka na 'scyzoryk'?

Napisano

> Wiem, że trochę nie na temat, ale jaki jest cel przerabiania kluczyka na 'scyzoryk'?

+10 dla lansu na dzielni, jeśli nosisz na smyczce, uwieszonej u szyi zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

A tak poważniej to dość wygodne jest, nie masz zestawu pilot + klucz lub nieporęcznego klucza z guzikami, a jakby całkiem wygodną "kosteczkę" w kieszeni zlosnik.gif

Napisano

> A tak z ciekawości, zapytam tego kto wie.

> Jak w przypadku wypłaty odszkodowania za kradzież, zapatruje się ubezpieczyciel na fakt, że mamy

> nieoryginalny kluczyk, tylko przerabiany?

W takim przypadku dorabia się cały kluczyk wraz z transponderem a oryginalne kluczyki masz w domu.

Nawet jak ci ukradną kluczyki i auto to masz dwa komplety dla ubezpieczalni.

Napisano

> W takim przypadku dorabia się cały kluczyk wraz z transponderem a oryginalne kluczyki masz w domu.

> Nawet jak ci ukradną kluczyki i auto to masz dwa komplety dla ubezpieczalni.

I myślisz że ubezpieczyciel po zleceniu mechanoskopii sie nie zorientuje że jeden z kluczy służył za wzór do stworzenia kopii tego 3 z którym auto by poszło cfaniaczek.gif

Napisano

> Slyszales o mozliwosci dorobienia klucza bez wzorca fizycznego?

Nie słyszałem oświeć mnie.

EDIT i tak musiałbyś przyjść z wkładką zamka albo stacyjki jeśli miałoby być bezinwazyje dla orginalnych kluczy ale to już jest wieksza rzeźba z demontowaniem ww elementw z auta

Napisano

> RTX = Remotronix z przyjaciol zolnierza ? Wlasnie taki zlamal sie w juz wspomnianej fabiedzie

Kupiłem u nich autoalarm dwkanałowy. Już trzeci siłownik klapy puścił mi z dymem rotfl.gif

Napisano

> Nie słyszałem oświeć mnie.

> EDIT i tak musiałbyś przyjść z wkładką zamka albo stacyjki jeśli miałoby być bezinwazyje dla

> orginalnych kluczy ale to już jest wieksza rzeźba z demontowaniem ww elementw z auta

to wyobraz sobie ze mozna dorobic klucz z kodu

Napisano

> to wyobraz sobie ze mozna dorobic klucz z kodu

A no fakt jest i taka opcja zwracam honor ok.gif

Napisano

> I myślisz że ubezpieczyciel po zleceniu mechanoskopii sie nie zorientuje że jeden z kluczy służył

> za wzór do stworzenia kopii tego 3 z którym auto by poszło

To dorabiasz dwa a zgłaszasz jeden.

Dorabiasz z kodu jak już ktoś napisał.

Szczerze mówiąc to nie słyszałem, żeby ubezpieczyciel zlecał takie ekspertyzy niewiem.gif

Napisano

Ja mam.

Oryginalny VW. skromny.gif I znowu inni podrabiają. z_lol1.gif

Napisano
  • Autor

> Wiem, że trochę nie na temat, ale jaki jest cel przerabiania kluczyka na 'scyzoryk'?

Auto które kupiłem ma centralny ale z kluczyka, nie ma otwierania z pilota bo najzwyczajniej nie było tego na liście wyposażenia, Poprzedni właściciel zakupił sterownik do centralnego zamka wraz z kluczykami typu scyzoryk. Albo mu się nie chciało podrążyć tematu albo nie miał czasu albo nie wiem co jeszcze, tak czy siak do auta dołożył mi dwa "surowe" scyzoryki.

Gdyby udało mi się to wszystko fizycznie zmontować to moja serce.gif mogłaby otwierać i zamykać auto z pilota a nie rysować bok w ciemnościach usiłując trafić do zamka a dwa nie miałaby pilota na śmiesznym łańcuszku, które często się obrywają tylko 2 w 1 czyli kluczyk i pilot w jednym - jak dla mnie to bardzo praktyczne rozwiązanie.

Pozdrawiam

Napisano

> Auto które kupiłem ma centralny ale z kluczyka, nie ma otwierania z pilota bo najzwyczajniej nie

> było tego na liście wyposażenia, Poprzedni właściciel zakupił sterownik do centralnego zamka

> wraz z kluczykami typu scyzoryk. Albo mu się nie chciało podrążyć tematu albo nie miał czasu

> albo nie wiem co jeszcze, tak czy siak do auta dołożył mi dwa "surowe" scyzoryki.

> Gdyby udało mi się to wszystko fizycznie zmontować to moja mogłaby otwierać i zamykać auto z

> pilota a nie rysować bok w ciemnościach usiłując trafić do zamka a dwa nie miałaby pilota na

> śmiesznym łańcuszku, które często się obrywają tylko 2 w 1 czyli kluczyk i pilot w jednym -

> jak dla mnie to bardzo praktyczne rozwiązanie.

> Pozdrawiam

kumam.

To z ciekawości zapytam: jeżeli pierwotne otwieranie było/jest z kluczyka, bez elektroniki, to czy nie wystarczy dorobić sam grot? Jeżeli w kluczu jest jakieś kodowanie, to czy nie ma możliwości zlecenia wykonania grotu i zakodowania nowego kluczyka na podstawie "klucza matki". Nie wiem czy w ogóle będziesz taki posiadał, ale kiedyś np. w Fiatach był czerwony klucz na podstawie którego dorabiało się kolejne. Ze zwykłego -niebieskiego- nie było takiej opcji.

Napisano

> A tak z ciekawości, zapytam tego kto wie.

> Jak w przypadku wypłaty odszkodowania za kradzież, zapatruje się ubezpieczyciel na fakt, że mamy

> nieoryginalny kluczyk, tylko przerabiany?

Ja kupiłem autoi używane z jednym kluczykiem...

Przy ubezpieczeniu AC zgłosiłem, że posiadam jeden oryginalny (wg mojej wiedzy) kluczyk.

Dorobiłem sobie drugi co także kazałem odnotować przy przedłużaniu ubezpieczenia. Mimo, że pani agent uznała to za bezzasadne, wymogłem na niej taki zapis we wniosku ubezpieczeniowym.

Napisano
  • Autor

Samochód to Fabia I.

Kluczyk oryginalny do mojej skodiczki wygląda tak:

1999738191_7683_1.jpg

Ja przy zakupie dostałem od poprzedniego własciciela takie dwa:

piloty2.jpg

Przejrzałem książki i inne dokumentacje, które dostałem do auta, pogrzebałem trochę w necie i wygląda na to, że :

1. wystarczy, że ktoś dorobi mi grot do scyzoryka (po prostu zrobi kopię oryginalnego)

2. muszę przełożyć bańkę z immo z oryginalnego kluczyka do scyzoryka

3. programowanie przycisków na pilocie jest bardzo proste... wystarczy nacisnąć jakikolwiek przycisk na pilocie i w ciągu minuty otworzyć / zamknąć drzwi kluczykiem (manualnie) i ... już cool.gif Proste nie?

Ale jak już opisałem, moje oba piloty często "zapominają" do czego służą guziki na nich i auto można otworzyć tylko manualnie... do tego działają z odległości max 1m. Pokrzepiony informacjami z AK sądzę, że to wina słabych baterii zlosnik.gif

Póki co muszę znaleźć chwilkę czasu żeby ogarnąć ten bałagan.

Napisano

> 3. programowanie przycisków na pilocie jest bardzo proste... wystarczy nacisnąć jakikolwiek

> przycisk na pilocie i w ciągu minuty otworzyć / zamknąć drzwi kluczykiem (manualnie) i ...

> już Proste nie?

Zwróć uwagę czy alarm fabryczny ma taką samą częstotliwość co scyzoryk bo w skodzie były 2: bodajże 433 i 434 Mhz

Napisano
  • Autor

moja skodiczka nie ma alarmu fabrycznego, przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo. Wersja comfort, w jednej z książek znalazłem wlepkę z 3-znakowymi informacjami o wyposażeniu. Żaden ze skrótów nie oznaczał zamontowanego alarmu fabrycznego więc pewnie go nie ma...

Napisano

> moja skodiczka nie ma alarmu fabrycznego, przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo. Wersja comfort, w

> jednej z książek znalazłem wlepkę z 3-znakowymi informacjami o wyposażeniu. Żaden ze skrótów

> nie oznaczał zamontowanego alarmu fabrycznego więc pewnie go nie ma...

no to zapewne tak jak opisałeś nie wgrasz nowego klucza. Musisz mieć instrukcję swojego alarmu i tam przeczytać procedurę dodawania. Ewentualnie przełożysz środek ze starego pilota.

Napisano
Montowałem takie cos parę dni temu u siebie, do Fiata Palio. Kwestia podłączenia 4 przewodów. Grot dojdzie na dniach to dotnę w/g kluczyka, a imo się przekłada z oryginalnego kluczyka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.