Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

STILO UMARŁO

Featured Replies

Napisano

A wiec tak tutaj kieruje do was wielką prośbę .

Jak nigdy nie narzekałem na swojego Stilona(JTD 115) nadszedł ten dzień....

A więc tak.

Zaczęło się od korku .... w którym w powrocie z sylwestra wracałem 8 godzin.....

Pierwsze dziwne objawy co mnie zaniepokoiły to czasami już na prostej drodze jechało sie mi gorzej niż maluchem z przyczepką TIRA......po prostu rozpędzanie się od 0-100 trwało z dobrą minute..... a nagle po paru sekundach z nogą na full gazie wielkie odblokowanie się i wrycie w fotel...i ok smile.gifjadę jadę i znów po jakimś czasie to samo....ok myślę może jakiś EGR zasmolony wyczysimy za parę dni....

nie minęło parę dni wsiadam do auta....i zapalił ...3sec zgasło...kręcę kręcę kręcę ....jak traktora bym odpalał chwyta gaśnie ...chwyta gaśnie ....i odpalił ...zagrzałem przeleciałem go chwilkę po 3-4k obrotów ...przyjechałem zgasiłem ...pali do szczału.....było to wczoraj..:) wstaje dzisiaj wsiadam i pupa ...zas zapalił na 2-3sec i zgasł ..już go nie chce katować tak co chwile kręceniem wiec się podaje i proszę o jakieś porady w co typować i gdzie szukać rozwiązania owego problemu

moje typy problem z rozgrzaniem Świec ?? Zapierniczony Filtr Paliwa ??

dodam jeszcze ze wykluczam złą ropę....zatankowałem specjalnie Verve ON po tych objawach przed umarciem i nic to nie dało.

Napisano

> A wiec tak tutaj kieruje do was wielką prośbę .

> Jak nigdy nie narzekałem na swojego Stilona(JTD 115) nadszedł ten dzień....

> A więc tak.

> Zaczęło się od korku .... w którym w powrocie z sylwestra wracałem 8 godzin.....

...

Kompa podpiąć ... może coś pokaże?

Napisano

> a zrobiłeś z ty m EGR'em porządek?

> Jak nie to od tego zacznij.

Dokładnie, zacznij od EGR, miałem bardzo podobne objawy, ledwo udało mi się doczołgać do pracy. Dobrze, że mam w pracy garaż to mogłem się przy zająć czyszczeniem.

Przy okazji, zasyfiony zawór może na komputerze pokazywać błędy przepływki.

Napisano

Mnie jak egr padl to niedosc ze odpalal na niebiesko , to ledwo sie dalo jechac , ASO mam w miare blisko ~4 minuty wiec pojechalem ledwo 50km/h , i lepiej sie jechalo odpuszczajac gazu , tak jakby wtedy mniejsza dawke dawal i sie toczyl wink.gif

Napisano

Podobnie jak poprzednicy - zacznij od EGRa - dokładnie takie same objawy miałem w Multipli JTD115

Napisano

A jakieś chmury dymu za sobą nie zaobserwowałeś? Od EGR'a by nie zapalał? smirk.gif Może czujnik położenia wału? smile.gif

Napisano

>Od EGR'a by nie zapalał?

U mnie nie odpalał bo się dusił i gasł.

Napisano
  • Autor

dodam że dziś wracając z pracy postanowiłem go jeszcze raz próbować odpalić....

wsiadłem przekręciłem kluczyk na zapłon poczekałem dłuższą chwile wcisnąłem gaz do dechy...i zapaliłem..... z problemami chwycił za pierwszym razem.....krzypał nie mógł się wkręcić na obroty ale poszło...i zaczoł chodzić normalnie ....

wiec go zagrzałem i pojechałem na cpn...dolać do pełna ...wlałem teraz bp ultimade ....dolałem 20litrów ...... ale autko i tak miało chwile w których po prostu jechało.....po czym się nagle odblokowało i jechało normalnie.....przyjechałem do domku zgasiłem poczekałem chwilkę i bez problemów odpala....zobaczymy co przyniesie poranek .....

w czwartek będę miał wolne popołudnie wiec zabiorę się za rozebranie egr.... myślę czy nie lepiej cały nowy zawór kupić ??

co do waszych pytań smile.gif

Chmury niedam rady zaobserwować nigdy niemiałem z czymś takim doczynienia...;) dopiero przy wyższych obrotach czasami puszczał czarną chmurke...na zimnym widać tylko biały dym z zimna ..gdy sie nagrzeje jest bez niczego

Napisano

weź sie nie baw w pierdoły czyszczenie itp .... jak auto bedzie chodziło ok odepnij wtyczke z tyłu egr co by sie nie zacioł w innej pozycji (w ktorej auto ma kuku) zalatw se zaślepke i dolącz do klubu NO EGR 270751858-jezyk.gif

Napisano

> problemów odpala....zobaczymy co przyniesie poranek .....

nie zapali, albo zapali za x razem

> w czwartek będę miał wolne popołudnie wiec zabiorę się za rozebranie egr.... myślę czy nie lepiej

> cały nowy zawór kupić ??

zanim się zaczniesz bawić, wytnij z grubej blachy zaślepkę i wsadź między EGR a tą rurkę, co go łączy z kolektorem.

A jakbyś był dzisiaj po 17 w BB to daj znać, bo mam blaszki allegrowe gotowe wycięte, na jakiś czas wystarczą, mam też uszczelkę nową. Zobaczysz, że pomoże. A potem będziesz dumał czy go czyścić, czy kupić nowy, czy zostawić zaślepiony, ale obstawiam, że zostawisz 270751858-jezyk.gif

Dokładnie rok temu bez 10 dni przechodziłem to samo, a im dłużej będziesz zwlekał, tym będzie gorzej.

Napisano

> do klubu NO EGR

Nieeeee to zły klub... czacha.gif

Zapraszam do klubu EGR OK! hehe.gif

Napisano

cze

na vervie zataknowanej 12 grudnia na pusty bak - pod korek, więcej stilona ciągałem niż jeździł,

poniżej - 10 - stilon był w stanie ujechać max 50 metrów.

od biedy po szuwaksach i rozpuszcaniu, zdołąłęm zjeździć 2/3 baku, reszta poszła do ścieku.

Już wiem, czemu Hołek ma taki cyniczny uśmiech, na plakacie reklamującym zimową wersję vervy,

jajcarz jeden grinser006.gif

Napisano
  • Autor

No to dopiero co wróciłem z garażu ...;)

rozebrałem egr na drobny mak....i co ujrzałem....no kurrr normalnie palcem wydłubywałem sam SYFF....jak wciskałem tego egr tak by był otwarty to nie odbijał i musiałem użyć większej siły by powracał do swojej początkowej pozycji....no to zaczeołem od zalanie całego benzyną extr....i zacząłem dłubać szmatami szczotkami i tylko co miałem pod rekom....jakoś benzyna ciężko miała sobie z tym poradzić....wiec sięgnęliśmy po wszelkiego rodzaju rozpuszczalniki....efekt końcowy...wygląda w środku jak nóweczka ...i gdy tylko go wciskam zaraz wraca...sprężynka zaczęła działać bez zarzutów wink.gif .......

no to zabrałem się za przepływke czy jak to się tam nazywa gdzie ta rureczka(kolanko) wchodzi ..... rozkręciłem wyciągnąłem i aż się po prostu przestraszyłem... syf w egr w porównaniu z tym to nic..... tutaj była SMOŁA maść strasznie lepka...a otworek wlotu z egr miał może 1/10 przelotu z całego otworu ....lekki prześwit tylko był.....no wiec czynności powtórzyłem jak z egr../benzyna/szczotka ...szmata.../rozpuchole...i doszło do idealności i gładkich ścianek ...

poskładałem wszystko do kupyyy ...

wsiadam do auta odpalam ...iii ??? chwycił / odpalił w jednej tysięcznej sekundy (nawet nie usłyszałem rozruchola...;D....wcześniej kręcił z dwa-trzy razy zanim zapalało...)

wiec myślę że problem zażegnany na dłuższy czas smile.gif)

Napisano

> wiec myślę że problem zażegnany na dłuższy czas )

jak zaślepisz to na wieczność. smile.gif

Napisano

> no to zabrałem się za przepływke czy jak to się tam nazywa gdzie ta rureczka(kolanko) wchodzi .....

Klapa gasząca wink.gif

Pzdr!

P.S. Zaślep ten bałagan, bo za pół roku problem zacznie powracać.

Ekologia...

Napisano

> P.S. Zaślep ten bałagan, bo za pół roku problem zacznie powracać.

U mnie problem pojawił się przy przebiegu ok 90 tys. kilometrów, po 7 latach uzytkowania auta. Zawór nigdy wcześniej nie był czyszczony, ja zrobiłem mu to po raz pierwszy smile.gif

Więc czy aby na pewno kolejne problemu powinny pojawić się już po pół roku? Przy moim obecnym sposobie użytkowania samochody będzie to ok 6-7 tys. kilometrów.

Sam planuje raz do roku, może troszkę rzadziej, profilaktycznie czyścić EGR. Przy pierwszym czyszczeniu nabrałem już wprawy więc jak by co to nie będzie to jakiś wielki problem wink.gif

Napisano

> klykamy i zaślepiamy dziada...

a nie za cienkie de blaszki ? nie przepali tego ? hmm.gif

Napisano

> ....Sam planuje raz do roku, może troszkę rzadziej, profilaktycznie czyścić EGR...

Nie mam nic przeciwko profilaktyce...

Dlatego profilaktycznie zaślepiłem wink.gif

Pzdr!

P.S. Temat z EGR poruszany wielokrotnie, więc trochę OT swiety.gif

Napisano

> U mnie problem pojawił się przy przebiegu ok 90 tys. kilometrów, po 7 latach uzytkowania auta.

> Zawór nigdy wcześniej nie był czyszczony, ja zrobiłem mu to po raz pierwszy

a to ciekawe... u mnie ustrojstwo unieruchomiło auto po 92kkm i 7.5 latach grinser006.gif

po czyszczeniu jest narazie ok

Napisano

Pytanie jak auto było używane, bo chyba zapychający się EGR dotyczy aut używanych więcej w mieście. U mnie rozebrany był EGR przy 60 tyś profilaktycznie i był czyściutki, tyle że auto lata po trasie, w mieście może 5 % całości przebiegu.

Napisano

> Pytanie jak auto było używane, bo chyba zapychający się EGR dotyczy aut używanych więcej w mieście.

> U mnie rozebrany był EGR przy 60 tyś profilaktycznie i był czyściutki, tyle że auto lata po

> trasie, w mieście może 5 % całości przebiegu.

auto pierwsze 5 lat praktycznie tylko po mieście, aktualnie tylko praktycznie na trasach, ale egr uniemożliwił jazde w jeden dzień, fakt było -14

• 1 miesiąc później...
Napisano

zanim kupisz zaślepkę weź trochę grubsza puszkę i wytnij kształt pasujący i wsadź. jak zobaczysz poprawę natychmiastową, to dopiero baw sie w porządne zaślepianie.

A najlepiej jakbyś podpiął auto do kompa, powinien być błąd od egr'a.

Jak bedziesz zdecydowany zaślepiać, to nie musisz go czyścić.

Napisano

> zanim kupisz zaślepkę weź trochę grubsza puszkę i wytnij kształt pasujący i wsadź. jak zobaczysz

> poprawę natychmiastową, to dopiero baw sie w porządne zaślepianie.

> A najlepiej jakbyś podpiął auto do kompa, powinien być błąd od egr'a.

> Jak bedziesz zdecydowany zaślepiać, to nie musisz go czyścić.

Z podłączeniem mam problem bo auto nie jedzie , a do najbliższego kompa czytaj aso mam 30KM wiec troche dalego na ledwie toczące się auto. Blaszka nie duży koszt a są spore sznase że to egr z tego co czytałem. z jakiej puszki wyciąć np te balszkę?? ma miec dokadnie taki sam kształt jak te z allegro??

Napisano

użyj szukajki, będą fotki co gdzie i jak.

Jak tylko do sprawdzenia to nawet podwójnie z puszki po piwie nożyczkami dotnij - ale na chwilę do testu.

Potem porządna gruba blacha.

Kształt z rurki odrysujesz

Napisano

> Z podłączeniem mam problem bo auto nie jedzie , a do najbliższego kompa czytaj aso mam 30KM wiec

> troche dalego na ledwie toczące się auto. Blaszka nie duży koszt a są spore sznase że to egr z

> tego co czytałem. z jakiej puszki wyciąć np te balszkę?? ma miec dokadnie taki sam kształt

> jak te z allegro??

zaslepke na początek na sprawdzenie wystarczy że wytniesz tak, żeby zasłoniła otwór dokręcisz śrubami i będzie się trzymać. ja na takiej (takie cos mi w ASO zrobili) jeździłem ponad 1,5 m-ca (1400 km), z tym, że puszka z piwa czy z coli troche za cienka będzie na dłuższą metę.

283631884-EGR07.jpg

Napisano
Ok jutro po pracy bede brał się za robote mam nadzieję że nic gorzej nie zepsuje , ostatnio coś jakiś pechowiec jestem icon_rolleyes.gifcrazy.gif
Napisano
Może byś mi pomógł coś przylinkować z tym egr szukam i nic konkretnego nie znalazłem jeżeli chodzi i jakiś manual przy zaślepianiu , najlepiej łopatologicznie , byłbym wdzięczny wink.gif
Napisano

> Może byś mi pomógł coś przylinkować z tym egr szukam i nic konkretnego nie znalazłem jeżeli chodzi

> i jakiś manual przy zaślepianiu , najlepiej łopatologicznie , byłbym wdzięczny

nie jest to bezpośrednio to czego szukasz, ale poskładasz to sobie w głowie z fotek które tu znajdziesz:

1 - nasz ZTS

2 - nasz ZTS

3 - na forum na hasło EGR dużo info znajdziesz

283631884-EGR06.jpg

to foto Wojtka

W pierwszym linku ostatnia fotka pokazuje rurkę karbowaną.

Do testów poluzuj i wsuń tą blaszkę pomiędzy. Dokręć i sprawdź.

Jak zadziała przyjrzyj się "blaszce" Wojtka.

edyta

Wojtuś psuja

to tez kuknij

Napisano

> a nie za cienkie de blaszki ? nie przepali tego ?

te blaszki możesz wyciąć nożyczkami z puszki po bronku i ich tez nie wypali. palacz.gif

Napisano

> te blaszki możesz wyciąć nożyczkami z puszki po bronku i ich tez nie wypali.

Po tym jak moja z blachy 2-3mm wyglądała po jakimś tam krótkim czasie, wolę ostrzegać i namawiać do puszki tylko na czas testu...

8daae161023e1da9.jpg

Może się nic nie stanie, ale gdyby się miało stać to nie chce mieć z tym nic wspólnego... swiety.gif

Napisano

> Po tym jak moja z blachy 2-3mm wyglądała po jakimś tam krótkim czasie, wolę ostrzegać i namawiać do

> puszki tylko na czas testu...

> Może się nic nie stanie, ale gdyby się miało stać to nie chce mieć z tym nic wspólnego...

ostatnio robiłem autko w którym zakładałem blaszkę na licencji warka strong w 2007 r....nie miała żadnych śladów świadczących o tym by miała się zutylizować. Jeśli założysz przed samym zaworem nie ma prawa nic się stać, a jedynie słuszne miejsca montażu blaszki opisywane przez znawców na różnych forach nie komentuję zlosnik.gif bo i po co hehe.gif Wokół zaślepiana egr krażą legendy na forach na temat których mechanicy zazwyczaj się nie wypowiadają bo szkoda pary . Ludzie ! Wypijcie browara i zakoście babci nozyczki krawieckie i wytnijcie sobie sami blaszkę. Załóżcie ją przed samym zaworem .....albo róbta co chceta hehe.gif

Napisano

Za cienki w pasie jestem na fachową dyskusję na ten temat.

Te zdjęcie to moja stalowa ( może tu jest klucz ) blacha po krótkim okresie zamieszkanie przy EGR.

Stopień jej korozji/upalenia świadczy o tym, że jednak coś jej dało w kość.

Co i dlaczego - mądrzejsi się wypowiedzą.

Ja tam wole dać grubszą blachę niż cieńszą... 20.GIF

Napisano

> Za cienki w pasie jestem na fachową dyskusję na ten temat.

> Te zdjęcie to moja stalowa ( może tu jest klucz ) blacha po krótkim okresie zamieszkanie przy EGR.

> Stopień jej korozji/upalenia świadczy o tym, że jednak coś jej dało w kość.

> Co i dlaczego - mądrzejsi się wypowiedzą.

> Ja tam wole dać grubszą blachę niż cieńszą...

to fakt ... grubsza na pewno nie będzie gorsza... choć chcę dać do zrozumienia ze histeria wokół blaszek jest zbędna i kupowanie blach na allegro po 15 zł plus koszty wysyłki to gruba przesada waytogo.gif

Napisano
Tomtom i Wojtas wielkie dzieki brawo.gif20.GIF Jesteście normalnie thebesciaki, pomimo słownie ZEROWEJ zdolności manulanej zaślepiłem ustrojstwo i auto hula jak wściekłe jak za starych dobrych czasów wink.gifcfaniaczek.gif Jeszcze raz dzięki chłopaki

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.