Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak rozpuścić super glue - PILNE !!!

Featured Replies

Napisano

jakiś **** chyba mi nalał kleju do zamka od wlewu paliwa. Trochę mi się udało zdrapać, ale klucza nie mogę do konca wsadzić. Na 99% tto jest super glue albo jakaś kropelka bo po zapachu tak troche poznałem. Czym to rozpuścić. Wyczytałem, że aceton albo benzyna ekstrakcyjna, ale żebym lakieru nie zniszczył. Jest jeszcze jakieś nitro - co to za środek ? Co najlepiej z tym zrobić ?

Napisano

> jakiś **** chyba mi nalał kleju do zamka od wlewu paliwa. Trochę mi się udało zdrapać, ale klucza

> nie mogę do konca wsadzić. Na 99% tto jest super glue albo jakaś kropelka bo po zapachu tak

> troche poznałem. Czym to rozpuścić. Wyczytałem, że aceton albo benzyna ekstrakcyjna, ale żebym

> lakieru nie zniszczył. Jest jeszcze jakieś nitro - co to za środek ? Co najlepiej z tym zrobić

> ?

na kleje "gumopodobne" zawsze uzywalem denaturatu - niegrozny dla lakieru. ale na "te" kleje raczej nie pomoze...

Napisano

Są specjalne rozpuszczalniki do super glue (cyjanoakrylu)

Niestety popularne rozpuszczalniki (aceton, nitro, benzyna) nie radzą sobie z rozpuszczaniem.

Napisano

> jakiś **** chyba mi nalał kleju do zamka od wlewu paliwa. Trochę mi się udało zdrapać, ale klucza

> nie mogę do konca wsadzić. Na 99% tto jest super glue albo jakaś kropelka bo po zapachu tak

> troche poznałem. Czym to rozpuścić. Wyczytałem, że aceton albo benzyna ekstrakcyjna, ale żebym

> lakieru nie zniszczył. Jest jeszcze jakieś nitro - co to za środek ? Co najlepiej z tym zrobić

> ?

rozpuszczalnik lakowy. Nie niszczy lakieru.. przynajmniej nie zauwazylem grinser006.gif

Napisano
  • Autor

a ten rozpuszczalnik lakowy to dostane w sklepie typu praktiker ?

Napisano

> ?

mozna kupic Super Glue Remover, opakowanie jak Super Glue, z Pudzianem na opakowaniu wink.gif

Tylko ciezko to dostac, ja kupilem na allegro, bo w zadnym lokalnym miejscu nie znalazlem.

Z plastiku troche pomoglo, ale zaczelo z nim reagowac...

Napisano

Nie wiem czy pomogę, ale ojciec kiedyś zachlapał sobie garnitur super glutem i pomogło żelazko z dużą ilością pary/wody przez bibułę.

Może spróbuj parownicą.

Napisano

> Nie wiem czy pomogę, ale ojciec kiedyś zachlapał sobie garnitur super glutem i pomogło żelazko z

> dużą ilością pary/wody przez bibułę.

> Może spróbuj parownicą.

bardziej to już spróbować z kluczykiem i zapalniczką.

Napisano

> bardziej to już spróbować z kluczykiem i zapalniczką.

tylko trzeba uważać na immo.

Napisano

żmywacz do paznokci jest na bazie acetonu.

Napisano

> żmywacz do paznokci jest na bazie acetonu.

albo octanu etylu. Z dodatkiem gliceryny i substancji zapachowych.

Napisano

> albo octanu etylu. Z dodatkiem gliceryny i substancji zapachowych.

Dokłądnie. Aceton w kosmetykach jest zabroniony. smile.gif

Napisano

> ?

U mnie sprawdzil sie tylko Remover super glue.

Nic innego nie chcialo tego ruszyc,aceton i inne rozpusczalniki nie daly rady.

Ma to konsystencje zelu,lakierowi nic nie zrobilo,w kilka chwil usunelo klej.Niestety klej wtopil sie w lakier i pozostaly jakby takie nitki,zylki na lakierze.

http://sklep.ehobby.com.pl/super_glue_nowosc_zelowy_zmywacz_do_kleju_3g_remover_-p-5590.html

Napisano
  • Autor

narazie kupiłem rozpuszczalnik acetonowy, i zauważyłem że jak psikam na wlew gdzie była strużka kleju to minimalnie schodzi. Psikam co trochę do środka strzykawką, ale nie wiem czy to coś da.

Napisano

Środek do usuwania klejów typu CA (cyjanoakryl) to np: Debonder.

Jest do kupienia w sklepach modelarskich lub na allegro, np tu

allegro

PS - Debonder niszczy lakier

Używam go często i zapewniam, że działa.

Pozdrawiam

Napisano

> bardziej to już spróbować z kluczykiem i zapalniczką.

taaaa.....

bardzo dobry pomysl, zapalniczka przy wlewie paliwa brawo.gifsciana.gif

Napisano

> Niestety popularne rozpuszczalniki (aceton, nitro, benzyna) nie radzą sobie z rozpuszczaniem.

hmm.gif aceton z rąk daje radę waytogo.gif

Napisano

> taaaa.....

> bardzo dobry pomysl, zapalniczka przy wlewie paliwa

Przecież nikt tu nie sugeruje opalania korka zapalniczką zlosnik.gif

Napisano

> taaaa.....

> bardzo dobry pomysl, zapalniczka przy wlewie paliwa

Wybuchnie mowisz ? hehe.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

kupiłem ten rozpuszczalnik acetonowy i zadziałał. Wczoraj Psikałem co 2 godziny strzykawką do zamka i na noc też zostawiłem. Rano otwarłem bez problemu.

Napisano

> Wybuchnie mowisz ?

tak zrobi buuum jak w hollywood. kiedys rzucałem z garażu płonącym karnistrem pelnym pod korek i nic nie wybuchło bo oparów nie było

Napisano

> tak zrobi buuum jak w hollywood. kiedys rzucałem z garażu płonącym karnistrem pelnym pod korek i

> nic nie wybuchło bo oparów nie było

a wiesz jak fajnie się spawa zbiornik paliwa pełen tegoż? grinser006.gif

Napisano

> a wiesz jak fajnie się spawa zbiornik paliwa pełen tegoż?

kolega jak spawa to zawsze wodą zalewa??

Napisano

> kolega jak spawa to zawsze wodą zalewa??

tak, żeby wypchnąć opary które faktycznie są niebezpieczne

ale ja mówię o przypadku spawania zbiornika w którym jest pełno benzyny. Warunek jest jeden - musi być pełny zlosnik.gif

Jest to oczywiście niezgodne z , ogólnie mówiąc BHP, ale... da się zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.