Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czy był przypadek wywrócenia PANDY??

Featured Replies

Napisano

jeżdżąć czasami Pandą żony mam wrażenie, ze ten samochód się wywróci na najbliższym mocniejszym zakręcie. wczoraj jechałem dla sprawdzenia 140 km/h i na lekkim łuku pod górkę bałem się, że się przewrócę.

pytanie, czy to tylko moje subiektywne odczucie, czy były przypadki wywrotki PANDY. nie chodzi mi tutaj czy ten nasz ma jakiś feler, tylko ogólnie jako model auta. jeżdżąc Foką nie ma tych obaw, ale jej zawieszenie to inna bajka.

nie przenoście mnie tego na kącik Pandziochowy, pytanie jak najbardziej do ogółu.

Napisano

> jeżdżąć czasami Pandą żony mam wrażenie, ze ten samochód się wywróci na najbliższym mocniejszym

> zakręcie. wczoraj jechałem dla sprawdzenia 140 km/h i na lekkim łuku pod górkę bałem się, że

> się przewrócę.

> pytanie, czy to tylko moje subiektywne odczucie, czy były przypadki wywrotki PANDY. nie chodzi mi

> tutaj czy ten nasz ma jakiś feler, tylko ogólnie jako model auta. jeżdżąc Foką nie ma tych

> obaw, ale jej zawieszenie to inna bajka.

> nie przenoście mnie tego na kącik Pandziochowy, pytanie jak najbardziej do ogółu.

Osobiście widziałem dwie Pandy na dachu , parę kącikowych chyba tak zakończyło żywot.

Napisano

Trzeba się przyzywczaić, wysokie wąskie nadwozie robi swoje. TTM.

Napisano

> jeżdżąć czasami Pandą żony mam wrażenie, ze ten samochód się wywróci na najbliższym mocniejszym

> zakręcie. wczoraj jechałem dla sprawdzenia 140 km/h i na lekkim łuku pod górkę bałem się, że

> się przewrócę.

> pytanie, czy to tylko moje subiektywne odczucie, czy były przypadki wywrotki PANDY. nie chodzi mi

> tutaj czy ten nasz ma jakiś feler, tylko ogólnie jako model auta. jeżdżąc Foką nie ma tych

> nie przenoście mnie tego na kącik Pandziochowy, pytanie jak najbardziej do ogółu.

Nigdy bym Panda tyle nie jechał .Przeciez to lekkie pudełko. 140 na łuku no.gif

Napisano

Praw fizyki nie oszukasz, jak się postarasz, to i Porsche na dachu wyląduje crazy.gif

Mam Pandę i jakoś nie udało mi się lądować nią na dachu grinser006.gif

W zeszłym roku kilku użytkowników kącika Pandy też myślało,

że "wyląduje w krajobrazie" na jednym szybkim prawym łuku pod górkę swiety.gif

Pacjent to Panda van, wtedy na "prawie seryjnym" ogumieniu, obecnie na seryjnych pączkach skromny.gif

Napisano
  • Autor

> Nigdy bym Panda tyle nie jechał .Przeciez to lekkie pudełko. 140 na łuku

łuczek nie był duży, lekko pod górkę, właściwie w dołku, droga dwupasmowa. ale obawa, ze albo się wywrócę albo wjadę temu na prawym pasie w dupe była. chciałem sprawdzić autko, krótko jest w żonowych rękach.

cóż, trzeba uważać.

Napisano

> łuczek nie był duży, lekko pod górkę, właściwie w dołku, droga dwupasmowa. ale obawa, ze albo się

> wywrócę albo wjadę temu na prawym pasie w dupe była. chciałem sprawdzić autko, krótko jest w

> żonowych rękach.

> cóż, trzeba uważać.

Powiem ci tak. Jeżdziłem 10 lat temu audi 90 2,3 136KM jako gówniarz 20 letni smile.gifWtedy jeszcze zbytnio nie myslałem o niczym . Jezdziło sie po wiosce 140 po łukach ,hamowanie .Auto cięższe wszystko cacy .Teraz mam 31 lat jeżdze meganem I po lifcie oslabiony.gif i powiem ci że to co robiłemtym audi,meganem juz sie nie da .Auto juz nie trzyma sie tak drogi ,jest lekkie (1080kg) i wogule.. Panda to raczej tak do 110 chyba ...

Napisano

Strasznie się to auto przechyla i mocno go wynosi z zakrętów.

Ja kiedyś w niezbyt ostrym łuku przy 100 km/h już wybierałem miejsce żeby się jak najdelikatniej przytulić do bariery, ale jakimś cudem się udało zostać na pasie grinser006.gif "Normalne" samochody na owym łuku spokojnie jadą 140 km/h, usportowione i sportowe spoooro więcej.

Napisano

> Panda to raczej tak do 110 chyba ...

Powiedz to przedstawicielom handlowym...

Napisano

> Powiem ci tak. Jeżdziłem 10 lat temu audi 90 2,3 136KM jako gówniarz 20 letni Wtedy jeszcze

> zbytnio nie myslałem o niczym . Jezdziło sie po wiosce 140 po łukach ,hamowanie .Auto cięższe

> wszystko cacy .Teraz mam 31 lat jeżdze meganem I po lifcie i powiem ci że to co robiłemtym

> audi,meganem juz sie nie da .Auto juz nie trzyma sie tak drogi ,jest lekkie (1080kg) i

> wogule.. Panda to raczej tak do 110 chyba ...

to ciekawa teorie masz skoro ciezsze auto lepiej trzyma sie w zakrecie od lzejszego

idac tym tokiem myslenia wszyscy na torach popeliaja blad i zamiast odchudzac powinni dociazyc samochody wink.gif

Napisano

Co prawda zwykłą pandą zrobiłem może 40 km, ale porównując ją do obecnie produkowanej Lancii Ypsilon można uznać, że prowadzi się jak gokart zeby.GIF.

Panda 100HP jest niewiele niższa niż zwykła Panda a zakręty zjadała, przy prędkościach bliskich maksymalnych prowadziła się bardzo dobrze (oczywiście na równej nawierzchni).

Napisano

> Co prawda zwykłą pandą zrobiłem może 40 km, ale porównując ją do obecnie produkowanej Lancii

> Ypsilon można uznać, że prowadzi się jak gokart .

> Panda 100HP jest niewiele niższa niż zwykła Panda a zakręty zjadała, przy prędkościach bliskich

> maksymalnych prowadziła się bardzo dobrze (oczywiście na równej nawierzchni).

Kwestia ogumienia. Standart ma profil 80, a 100HP 45 zlosnik.gif

Napisano

.Auto juz nie trzyma sie tak drogi ,jest lekkie (1080kg) i

Nie chodzi o mase a o umieszczenie srodka ciezkosci. Popatrz na pietrowe angielskie autobusy.

Wysokie to na 6 metrow. Wlazi ci do tego banda ludzi. Mnie czasami ciarki po plecach przechodza jak widze jak busiarze wchodza tymi petrowcami w zakrety panic.gif

Dodam ci ze naprawde warte jest przejechanie sie na pietrze w przednim fotelu takim busem. Mozna miec pelne gacie za pierwszym razem!

Napisano

> Kwestia ogumienia. Standart ma profil 80, a 100HP 45

Po części przez to się nie przewraca. Dochodzi jeszcze inna charakterystyka zawieszenia.

Ypsilona nawet 195/45 R16 potrafi błysnąć.

Zwykła panda ma być tania i zapewniać w miarę możliwości komfort stąd taki a nie inny wybór ogumienia przez producenta. Dotyczy większości małych, tanich, pudełkowatych aut.

Napisano

> się przewrócę.

O pandach nie słyszałem. Ale o Focusach tak zlosnik.gif.

284622514-bilde.jpg

post-54984-14352511281721_thumb.jpg

Napisano

kilka treningów po suchym, mokrym, jakieś krawężniki były grane. Slicka jeszcze nie zakładałem, przymierzam się dopiero na wiosnę. Dacha nie strzeliłem, zawias seria (sporo przelatana). Panda nie chce dachować jak na razie.

tfu tfu tfu...

Ogumienie w serii (mowa o bida wersji) to nieporozumienie. 165/65/14 i już da się skręcać.

Napisano

spineyes.gif

po mieście nawet do 50 (chyba... że znaki mówią inaczej)

Napisano

> Trzeba się przyzywczaić, wysokie wąskie nadwozie robi swoje. TTM.

jeździłeś pandą szybciej po zakrętach?

Napisano

> łuczek nie był duży, lekko pod górkę, właściwie w dołku, droga dwupasmowa. ale obawa, ze albo się

> wywrócę albo wjadę temu na prawym pasie w dupe była. chciałem sprawdzić autko, krótko jest w

> żonowych rękach.

> cóż, trzeba uważać.

Jak w każdym aucie.

Krótko; było podbicie albo uskok? Jeśli tak to wszystko jasne. Panda ma tak skonstruowane tylne zawieszenie i tak lekki tył, że potrafi dziwnie bujnąć przy przejeżdżaniu przez nierówności w zakrętach. Coś jak małe francuzy (saxo, 106, clio).

Ni porównuj pandy do foki, Równie dobrze możesz porównać fokę do beemki 3 i też się zdziwisz "jaka to foka niebezpieczna".

Napisano
Jak ja się przesiadłem ze zglebionego seicenta na walcach na toyote corolle, która złego zawieszenia bynajmniej nie ma to też myślałem, że za chwilę się wywrócę. Kwestia objeżdżenia i wyczucia samochodu.
Napisano

> Strasznie się to auto przechyla i mocno go wynosi z zakrętów.

> Ja kiedyś w niezbyt ostrym łuku przy 100 km/h już wybierałem miejsce żeby się jak najdelikatniej

> przytulić do bariery, ale jakimś cudem się udało zostać na pasie "Normalne" samochody na

> owym łuku spokojnie jadą 140 km/h, usportowione i sportowe spoooro więcej.

Jakie "normalne" samochody do tego porównujesz?

tej samej klasy i za podobne pieniądze? Jeśli tak to wszystkie się prowadzą bardzo podobnie.

Napisano

> jeździłeś pandą szybciej po zakrętach?

To znaczy?

Napisano

> To znaczy?

To znaczy czy jeździłeś kiedyś szybciej pandą po zakrętach hmm.gif

Napisano

> 2.

Nie widać początku, na coś najechał?

Napisano

trochę wygląda mi to na zbyt odważnie przycięty krawężnik.

Napisano

takie filmiki można pewnie znaleźc z większosią aut w roli głównej

u mnie Pandziora też występuje w roli żonowozu, ja od czasu do czasu też jej dosiadam i nigdy nie miałem wrażenia że auto chce się obalic na zakręcie.

autor tematu:

a. ma zepsutą Pandę

b. używa jej w sposób niezgodny z przeznaczeniem

c. nieogarnia auta

d. jest zmanierowany i mu taki samochodzik nie odpowiada grinser006.gif

Napisano

> takie filmiki można pewnie znaleźc z większosią aut w roli głównej

> u mnie Pandziora też występuje w roli żonowozu, ja od czasu do czasu też jej dosiadam i nigdy nie

> miałem wrażenia że auto chce się obalic na zakręcie.

> autor tematu:

> a. ma zepsutą Pandę

> b. używa jej w sposób niezgodny z przeznaczeniem

> c. nieogarnia auta

> d. jest zmanierowany i mu taki samochodzik nie odpowiada

Brawo dla tego pana.

Proponuję odpowiedź b/d cool.gif

TO nie jest auto do sportu.

Choć niektórzy próbują temu na siłę zaprzeczać mlot.gif

Napisano

> Jakie "normalne" samochody do tego porównujesz?

> tej samej klasy i za podobne pieniądze? Jeśli tak to wszystkie się prowadzą bardzo podobnie.

Celna uwaga ok.gif

"normalne" miałem na myśli wielkościowo od kompakta w górę.

Ale np. Agila prowadziła się znacznie stabilniej. Tak samo stare Punto. Pewniej prowadził się też Matiz. Myślę że w Pandzie znacznie polepszyłoby sprawę inne ogumienie.

Napisano

> To znaczy czy jeździłeś kiedyś szybciej pandą po zakrętach

A co to znaczy szybciej??? Miałem gumy 195/50 R15 i z bujaniem nie bylo problemów.

Napisano

> żonowych rękach.

> cóż, trzeba uważać.

nie przesadzaj, nie wywróci sie tak łatwo

Napisano

> Kwestia ogumienia. Standart ma profil 80, a 100HP 45

nie tylko, zawieszenie też jest inne ok.gif

Napisano

> nie tylko, zawieszenie też jest inne

zachowując wersje "cywilne" i seryjne "pączki" 155/80r13, znaczna różnica w sztywności jest zauważalna w wersji bez lub ze stabilizatorem przednim waytogo.gif

Napisano

> nie przesadzaj, nie wywróci sie tak łatwo

Między wywróceniem a mocnym przechyleniem na łuku czy zakręcie to to jest duża różnica. Pandy mocno kładą się w zakrętach ale raczej daleko im do przewrócenia. Ja mam wrażenie że szybciej tyłem zarzuci.

Napisano

Raczej subiektywne odczucie.

Z mojego doświadczenia, naprawdę bardzo dużego w kontaktach z Pandą, wynika że to auto samo z siebie się nie przewróci, niezależnie czy prędkość to 140, 150 czy 160 i więcej. Jeżeli tylko masz przyczepność to o przechył sie nie bój - nic się nie stanie ok.gif

Napisano

> Osobiście widziałem dwie Pandy na dachu , parę kącikowych chyba tak zakończyło żywot.

Osobiście powiem Ci że się mijasz się i to mocno . W historii AK ( od 2003 roku) jedna panda leżała na boku - koleżanki Balb- wjechał w nią gość na skrzyżowaniu i wybił z toru jazdy- odbita od krawężnika panda położyła się na bok

Napisano

> Jak ja się przesiadłem ze zglebionego seicenta na walcach na toyote corolle, która złego

> zawieszenia bynajmniej nie ma to też myślałem, że za chwilę się wywrócę. Kwestia objeżdżenia i

> wyczucia samochodu.

Dokładnie jak piszesz claps.gif Trzeba wyczuć autko, poznać jego możliwości waytogo.gif

Dotyczy to nie tylko Pandy ale każdego innego samochodu

Napisano

> Osobiście powiem Ci że się mijasz się i to mocno . W historii AK ( od 2003 roku) jedna panda

> leżała na boku - koleżanki Balb- wjechał w nią gość na skrzyżowaniu i wybił z toru jazdy-

> odbita od krawężnika panda położyła się na bok

jedna na boku i jedna na dachu grinser006.gif

Napisano

> się przewrócę.

powiem Ci kolego tak, rok temu leżałem na dachu pandą, no ale jak ktoś chce łyknąć ostry zakręt zimą gdzie leży sam śnieg na drodze z dość sporą prędkością do tego hamując na wyjściu z zakrętu (musiałem to zrobić) to jak to może się inaczej skończyć? Trochę mnie pozamiatało po rowie i potem wyskoczyłem na dach.... Skończyło się kasacją auta.

W swojej pandzie na lato miałem 195/50/15 i super trzymała się zakrętu ok.gif

Napisano

> 1. KLIK

> 2.

> 3.

Hansiu- wyrabiasz sobie pogląd na podstawie paru jednostkowych przykładów. Zapewniam Cię że przewrócić ten samochód można tak samo jak każdy inny i w tej kwestii Panda mimo powoduje wrażenie że będzie leżała na każdym łuku nie położy się tak łatwo- pisze to ktoś kto tym autkiem jeździ na codziennie od ponad 6 lat

Wiesz nie wrzucę Ci filmików z moich wyczynów Pandą bo by mnie banned.gif jak K3 ale zapewniam Cię że tym samochodem da się podróżować baardzo szybko np po Bieszczadach, fajnie wchodzi w zakręty- owszem wychyły ma i to spore ( mam Pandę bez stabilizatora) i ma się początkowo odczucie że będzie leżało ale to tylko takie wrażenie.

Inna sprawa, że samochód ma przeznaczenie typowo miejskie i nigdy nie będzie wzorem precyzji prowadzenie ( pewnie w części zasługa opon w serii 155/80 R13 - Balooon)

Gorzej jest jak w przypadku np TT I generacji kiedy to po odpuszczeniu gazu wiele autek dachowało- kto się by tego spodziewał po takim autku (niskie i szerokie)? hmm.gif

Napisano

> jedna na boku i jedna na dachu

tak zapomniałem grinser006.gif o Twojej ale w okolicznościach twojego dzwona każde auto by leżało na dachu

Napisano

> tak zapomniałem o Twojej ale w okolicznościach twojego dzwona każde auto by leżało na dachu

dokładnie, jedno co moge powiedzieć to ze trudno w normalnych warunkach położyć pande na dach...

Napisano

> zakręcie.

Kwestia odczucia tez na pewno robi swoje. Ja nawet jak skręcam przy 50 km to mam czasem wrazenie ze bede dachował i przechylam sie odruchowo przeciwnie do zakrętu. Gdy bylem kiedyś na kursie doskonalenia jazdy prowadzonym przez byłych rajdowcow w Automobillklubie to wlasnie jeden z nich wytykal mi przy ciasniejszem skrecie - Panie co Pan sie tak przechyla -spokojnie do dachowania sporo brakuje:)

Napisano

> Praw fizyki nie oszukasz, jak się postarasz, to i Porsche na dachu wyląduje

na asfalcie nie ma szans, choc nie wiem jakbys probowal skrecac i przy jakiej predkosci, co najwyzej baczka zrobi

Napisano

> dokładnie, jedno co moge powiedzieć to ze trudno w normalnych warunkach położyć pande na dach...

masz jakieś zdjęcia z miejsca zdarzenia ? chciałbym zobaczyć jak panda zniosła próbę dachowania ?

Napisano

> masz jakieś zdjęcia z miejsca zdarzenia ? chciałbym zobaczyć jak panda zniosła próbę dachowania ?

klik w plik

Napisano

> na asfalcie nie ma szans, choc nie wiem jakbys probowal skrecac i przy jakiej predkosci, co

> najwyzej baczka zrobi

Szansa jest zawsze, zależy od okoliczności przyrody i "umiejętności" powożącego ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.