Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

VW Golf Variant 1.4TSI 160KM vs Octavia combi 1.8TSI

Featured Replies

Napisano

> Ładnie wyglada jasny srodek - szkoda tylko ze w Skodzie nie mozna zamoic czrnej wykladziny jak to

> ma miejsce w VW.

> Twoje spalanie 10l/100 to rozumiem srednie 50%/50??

mozna zamowic czarna w skodzie -ale w superbie grinser006.gif

a spalanie raczej 70-80miasto a reszta trasa grinser006.gif

w trasie bez problemu mozna zejsc do 6l - 90/100 jadac jak emeryt grinser006.gif

Napisano

> mimo że mam skodę chyba wziąłbym golfa

> strasznie brzydka ta O2 po FL, wygląda jak wystraszony wieloryb w ciąży

> poza tym skoda jeżdżą sami przedstawiciele

kwesta gustu - mi sie łady nie podobaja a ty uwielbiesz grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

> kwesta gustu - mi sie łady nie podobaja a ty uwielbiesz

00000000.jpg

gdzie tam octavii do mojej łady biglaugh.gifzlosnik.gif

Napisano

> ja już nie mam siły... ani ochoty

Ja też potrzebuję pomocy...........

Po przeczytaniu tych wszystkich informacji już czuję jak mi puchną tłoki i zrywa się łańcuch rozrządu.

O turbinie nie wspomnę.

Ratuj!!!!!zlosnik.gif

Napisano

> Teraz jakie jeden ma plusy/minusy nad drugim?

1,8 TSI jest przyjemniejszym silnikiem niż 1,4 TSI.

Pracuje bardzo gładko, jest cichy i mało pali.

W 1,4 TSI jest dodatkowo kompresor i to daje takie moim zdaniem efekty dźwiękowe lekko dziwne czasem (jakby coś się miało rozlecieć za moment ;-)

1,8 TSI 160 KM ujeżdżałem w Pasku przez 35 kkm

1,4 TSI 160 KM ujeżdżałem w Golfie 5 przez 1-2 kkm.

Napisano

> Hmm, a taka super miała być i tak szybko zmieniać biegi, szybciej niż najlepszy kierowca. Założenia

> teoretyczne dobre, ale w praktyce coś nie wyszło, że taka opinia ?

Gubi się przy redukcjach, przy wchodzeniu w wolny zakręt zazwyczaj ma za wysoki bieg.

No i za długo "myśli" jak chcesz szybko skrzyżowanie opuścić. Do takich skrzyń musi być mocny silnik. W przeciwnym razie auto sprawia wrażenie ociężałego.

Napisano

> VW Golf - wersja wyposazenia Highline

> Octavia - wersja wyposazenia Elegance

> Wyposazenia bardzo podobne...

> do VW dolozone xenony, metalik, pakiet 990. Cennikowo 87tys PLN

> do Skody dolozone xenon, metalik, pakiet business. Cennikowo 93k PLN

> Teraz jakie jeden ma plusy/minusy nad drugim?

u plichty w trojmiescie chyba w wersji Variant 77 chca a za 72 by poszedl bo juz stoi w salonie

Napisano
  • Autor

> u plichty w trojmiescie chyba w wersji Variant 77 chca a za 72 by poszedl bo juz stoi w salonie

160km w highlinie z xenonem?

Napisano

> 1,4 TSI 160 KM ujeżdżałem w Golfie 5 przez 1-2 kkm.

Jakaś przekładka?

Napisano

> Gubi się przy redukcjach, przy wchodzeniu w wolny zakręt zazwyczaj ma za wysoki bieg.

Tryb "S" czyni cuda. Jak dla mnie wtedy robi się z Golfa całkiem inne auto. Żwawe, szybko reagujące na "pełną łychę", głośne hehe.gif

Napisano

> nie porownuj danych katalogowych tylko realne pojemnosci bagaznika bo mozna sie niezle oszukac

Jezeli mowa byla o Lagunie II to akurat to auto ma maly bagaznik jak na swoje gabaryty (za to spora czesc pasazerska), o wiele mniejszy od bagaznika Skody. "Litraz" to jedno, ale jak szukalem 2-3 miechy temu auta to sobie polazilem po salonach z miarka w reku. Jednak jak ktos sie sugeruje "litrazem" to nalezy brac pod uwage, ze Skoda podaje pojemnosc wraz z wneka na kolo zapasowe (dotyczy pojemnosci 605l), o ile pamietam Renault dla Laguny II podawalo jeszcze bez tej wneki.

Napisano

> itp. Nie mieli porządnej wolnossącej benzyny, więc wybrałem Lancera 1.8, który był TAŃSZY od

> Octavii z identycznym wyposażeniem.

- ktory w porownaniu nawet z 1.4 TSI stoi w miejscu jezeli chodzi o osiagi

- ktory pali jak co najmniej 2.0 TFSI

Napisano

> - ktory w porownaniu nawet z 1.4 TSI stoi w miejscu jezeli chodzi o osiagi

> - ktory pali jak co najmniej 2.0 TFSI

te osiągi to Ci się u nas w kraju przydadzą bardzo hahaha.gif

Napisano

> gratuluje zakupu, 140 kucy i 10,5 do paki

jezu co Wy ludzie macie z tymi osiągami, czy nie zauważyliście że u nas w kraju 90% czasu jedzie się w korkach albo na trasie równo z tirami???? hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> te osiągi to Ci się u nas w kraju przydadzą bardzo

Dziwne, mialem 2.0T w Lagunie i wykorzystywalem jej osiagi.

Napisano

> 1,8 TSI jest przyjemniejszym silnikiem niż 1,4 TSI.

> Pracuje bardzo gładko, jest cichy i mało pali.

> W 1,4 TSI jest dodatkowo kompresor i to daje takie moim zdaniem efekty dźwiękowe lekko dziwne

> czasem (jakby coś się miało rozlecieć za moment ;-)

> 1,8 TSI 160 KM ujeżdżałem w Pasku przez 35 kkm

> 1,4 TSI 160 KM ujeżdżałem w Golfie 5 przez 1-2 kkm.

A zapytam - jak ksztaltuje sie spalanie w 1.8 ?

Napisano

> Jakaś przekładka?

Nie żadna przekładka. Kupiony w Polskim salonie. 160 KM było dostępne w G5. Niezbyt popularny, ale był.

Napisano

> A zapytam - jak ksztaltuje sie spalanie w 1.8 ?

W spokojnej trasie (100-110 km/h) w Pasku variant jesteś w stanie zejść poniżej 7. W mieście nie pamiętam, zresztą jeżdżę dość ostro więc nie będę dobrym przykładem, ale nie było raczej powyżej 12 litrów.

Ten silnik z tych motorów, którymi jeździłem ma naprawdę świetny stosunek osiągów do spalania jak na silnik benzynowy.

Napisano

> W spokojnej trasie (100-110 km/h) w Pasku variant jesteś w stanie zejść poniżej 7. W mieście nie

> pamiętam, zresztą jeżdżę dość ostro więc nie będę dobrym przykładem, ale nie było raczej

> powyżej 12 litrów.

> Ten silnik z tych motorów, którymi jeździłem ma naprawdę świetny stosunek osiągów do spalania jak

> na silnik benzynowy.

Czyli miasto - "dynamicznie" = 15l , trasa "szybko" = 12 l ?

Napisano

Po co się pchać w silnik wycofywany z produkcji ? (1.4 tfsi) smile.gif

Napisano

> W 1,4 TSI jest dodatkowo kompresor i to daje takie moim zdaniem efekty dźwiękowe lekko dziwne czasem (jakby coś się miało rozlecieć za moment ;-)

Muszę Ci powiedzieć, ze nie stwierdziłem.

mar00ha

Napisano

> jezu co Wy ludzie macie z tymi osiągami, czy nie zauważyliście że u nas w kraju 90% czasu jedzie

> się w korkach albo na trasie równo z tirami????

No właśnie chodzi o to, żeby te tiry można było sprawnie wyprzedzać.

mar00ha

Napisano

> jezu co Wy ludzie macie z tymi osiągami, czy nie zauważyliście że u nas w kraju 90% czasu jedzie

> się w korkach albo na trasie równo z tirami????

Każdemu to, co lubi.

Jeden chce mieć dobre przyspieszenie, inny duży bagaznik a jeszcze inny moze miec dowolny samochód pod względem parametrów, byle był najładniejszym, najbardziej srebrnym zlosnik.gif i najbardziej błyszczącym samochodem na osiedlu i tym samym aby na tle pojazdów sąsiadów prezentował się najokazalej.

Napisano

> Czyli miasto - "dynamicznie" = 15l , trasa "szybko" = 12 l ?

W trasie nigdy nie przekroczyłem 10 litrów.

W mieście metodą gaz-hamulec i zmiana biegów przy 4-5 tys. obrotów to 12 też nie przekroczyłem z tego co pamiętam.

Zresztą dla porównania w obecnie ujeżdżanym A4 2,0 TSI - średnie spalanie na dystansie 13 kkm, z czego 75% to miasto mam obecnie 9,3 litra.

Napisano

> Muszę Ci powiedzieć, ze nie stwierdziłem.

> mar00ha

Może w G6 jest ten silnik lepiej wyciszony.

W kazdym razie wersja 122 KM w obsłudze wydała się bardziej kulturalna, tylko osiągi nie te...;-)

Napisano

> Nie żadna przekładka. Kupiony w Polskim salonie. 160 KM było dostępne w G5. Niezbyt popularny, ale

> był.

To sprawdź dokładnie ile miał KM idea.gif

Napisano

> A zapytam - jak ksztaltuje sie spalanie w 1.8 ?

1.8 tsi octa srednie z 6000km - 10,0 a wolno nie jezdze - głownie miasto 70-80% na trasie da rade 6,0 przy 90/100 , 15l to raczej chwilowe niż srednie przy dynamicznej jezdzie

Napisano

> To sprawdź dokładnie ile miał KM

Sugerujesz, że nie wiem co kupiłem? :-)

118 KW/160 KM. Ale jeśli chcesz się założyć, to nie ma sprawy ;-)

Wpisz w googlach taki oto kod:

1K51Q2

Napisano

> Sugerujesz, że nie wiem co kupiłem? :-)

> 118 KW/160 KM. Ale jeśli chcesz się założyć, to nie ma sprawy ;-)

> Wpisz w googlach taki oto kod:

> 1K51Q2

ok.gif

Wychodzi na to, że końcówka produkcji szła ze 160KM.

Golf Plus i Variant hmm.gif

Bo w "V" głównie był 170KM.

Napisano

> Wychodzi na to, że końcówka produkcji szła ze 160KM.

> Golf Plus i Variant

> Bo w "V" głównie był 170KM.

1,4 TSI był w kilku wersjach

122 KM - turbo

140 KM - turbo + kompresor (chyba)

150 KM - to zdaje się w poprzednim Touran'ie montowali

160 KM - turbo + kompresor

170 KM - turbo + kompresor (chyba)

Machina jest faktycznie z końca modelu V - bo z 4.2009.

Napisano

> 1,4 TSI był w kilku wersjach

> 122 KM - turbo

> 140 KM - turbo + kompresor (chyba)

> 150 KM - to zdaje się w poprzednim Touran'ie montowali

> 160 KM - turbo + kompresor

> 170 KM - turbo + kompresor (chyba)

> Machina jest faktycznie z końca modelu V - bo z 4.2009.

Jeszcze jest teraz 1.4 TSI 180KM grinser006.gif

Ktoś coś wie, kiedy nowe Polo GTI w Polsce niewiem.gif

EDIT: Już wiem skromny.gif 27 tydzień 2011

Napisano

> 1.8 tsi octa srednie z 6000km - 10,0 a wolno nie jezdze - głownie miasto 70-80% na trasie da rade

> 6,0 przy 90/100 , 15l to raczej chwilowe niż srednie przy dynamicznej jezdzie

Dzieki - bardzo cenne i pocieszajace info - 10l srednio - jest OK.

Napisano

> Dzieki - bardzo cenne i pocieszajace info - 10l srednio - jest OK.

TU są również wiarygodne dane i duża próba ok.gif

Średnie od. 6-11 zależnie od stylu jazdy, a średnia ze średnich zlosnik.gif ok. 8l/100km czyli bardzo przyzwoicie ok.gif

Napisano

> No właśnie chodzi o to, żeby te tiry można było sprawnie wyprzedzać.

> mar00ha

tylko po co ? hehe.gifzlosnik.gif

ja juz sie wyleczyłem od momentu jak zajarzyłem że to prawie nic nie daje...

u nas nawet na autostradzie wyprzedzanie i gnanie nic nie daje... bo potem wystarczy że Pani w budzie kwit z ręki wyleci na bramce i ktoś kto jechał 50km/h mniej wyprzedzi Cie drugim korkiem do innej budy hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> Dziwne, mialem 2.0T w Lagunie i wykorzystywalem jej osiagi.

na pewno hehe.gif

powiedz mi jak wykorzystać osiągi mocnego samochodu w korku?

albo jadąc w sznurze aut i tirów?

Napisano

> Dzieki - bardzo cenne i pocieszajace info - 10l srednio - jest OK.

Dla statystyki, u mnie, przy oszczędnej raczej jeździe (Octavia 1.8TSI):

5,8-6 trasa; ok. 8,5 a czasami 9 w mieście.

Napisano

> tylko po co ?

> ja juz sie wyleczyłem od momentu jak zajarzyłem że to prawie nic nie daje...

> u nas nawet na autostradzie wyprzedzanie i gnanie nic nie daje... bo potem wystarczy że Pani w

> budzie kwit z ręki wyleci na bramce i ktoś kto jechał 50km/h mniej wyprzedzi Cie drugim

> korkiem do innej budy

Dokładnie tak jest. Szybka jazda nigdzie nie ma sensu. Co z tego, że w mieście będziesz cisnął - hamował - cisnął - hamował. Może przez jedne światła przelecisz szybciej, za to odczekasz na innych. Podobnie na trasie, namęczysz się, nakombinujesz, żeby być 5 TIRów dalej, a potem i tak wszyscy stoicie w jednym korku, bo był wypadek, bo komuś właśnie zdawało się, że jadąc szybko dojedzie gdzieś szybciej, albo staniecie obok siebie w korku w Jankach zlosnik.gif

Mój ojciec w latach '80 jeździł maluchem, którym w zasadzie nie przekraczał 80km/h i trasę KR-WAW robił w takich czasach, do jakich dziś się nie da zbliżyć współczesnym autem, nawet cisnąć do 160km/h kiedy się da.

A wielu ludziom nadal zdaje się, że jak będą szybko jechać, szybko przyspieszać, to gdzieś dojadą szybciej. hehe.gif

Napisano

> Dokładnie tak jest

silny silnik ma sens ale tylko dla samopoczucia, dla zabawy...

i rozumiem że 180Km jest fajniejsze niz 140KM

ale nie mówcie mi tu że 140Km to za mało do normalnego, komfortowego poruszania się po POLSCE.... icon_eek.gif

Napisano

> na pewno

oczywiscie.

> powiedz mi jak wykorzystać osiągi mocnego samochodu w korku?

Nie cala Polska to korki, polecam wycieczke dluzsza niz 200km.

> albo jadąc w sznurze aut i tirów?

mar00ha juz Ci odpowiedzial.

Napisano

> oczywiscie.

> Nie cala Polska to korki, polecam wycieczke dluzsza niz 200km.

> mar00ha juz Ci odpowiedzial.

z ciekawości jakie robisz przebiegi roczne?

Napisano

> silny silnik ma sens ale tylko dla samopoczucia, dla zabawy...

> i rozumiem że 180Km jest fajniejsze niz 140KM

> ale nie mówcie mi tu że 140Km to za mało do normalnego, komfortowego poruszania się po POLSCE....

to zależy ile te 140KM ma poruszać kilogramów auta

Napisano

> to zależy ile te 140KM ma poruszać kilogramów auta

nawet jakby miało poruszać 1,5 tony to i tak da się żyć, moim zdaniem bardziej zalezy to od odpowiednio dobranej skrzyni biglaugh.gif

Napisano

> Nie cala Polska to korki, polecam wycieczke dluzsza niz 200km.

zalezy o ile dluzsza niz 200km

bo w któryms momencie zaczyna się liczyc spalanie / pojemność zbiornika

i tutaj tę przewagę którą zdobyłeś dzięki agresywnej jezdzie, może całkowiecie zmarnować częstotliwość tankowan.

ok.gif

dodam, że sprawdzone w przypadku

1 szybka jazda na moto (a tutaj wyprzedzanie jest duzo latwiesze niz samochodem)

2 tez nie bardzo wolno - samochodem

trasa około 350 km

i tutaj samochod dojechal bez tankowania, moto z 1 tankowaniem

samochod na mecie byl pierwszy

Napisano

> zalezy o ile dluzsza niz 200km

> bo w któryms momencie zaczyna się liczyc spalanie / pojemność zbiornika

> i tutaj tę przewagę którą zdobyłeś dzięki agresywnej jezdzie, może całkowiecie zmarnować

Jakiej agresywnej, jaka przewage facepalm.gif Nie pisalem o torze wyscigowym, a o drodze - drodze krajowej, np DK1. Czy naprawde tak trudno zrozumiec, ze jazda wzglednie mocnym samochodem nie jest rownowazna deptaniu pedalu gazu do deski ? Tlumacze: Duza moc przydaje sie glownie do wyprzedzania ciezarowek i innych pojazdow. Moja "agresywna" jazda Laguna II 2.0T skutkowala spalaniem 7.5l/100km.

Napisano

> Jakiej agresywnej, jaka przewage Nie pisalem o torze wyscigowym, a o drodze - drodze krajowej, np

> DK1. Czy naprawde tak trudno zrozumiec, ze jazda wzglednie mocnym samochodem nie jest

> rownowazna deptaniu pedalu gazu do deski ? Tlumacze: Duza moc przydaje sie glownie do

> wyprzedzania ciezarowek i innych pojazdow. Moja "agresywna" jazda Laguna II 2.0T skutkowala

> spalaniem 7.5l/100km.

a pisałeś że wykorzystywałeś możliwości silnika icon_rolleyes.gifzlosnik.gif

Napisano

> a pisałeś że wykorzystywałeś możliwości silnika

Owszem, ale nie zawsze i nie wszedzie. Przy wyprzedzaniu bardzo przydaje sie duza moc/moment i o tym pisalem.

Napisano

> Owszem, ale nie zawsze i nie wszedzie. Przy wyprzedzaniu bardzo przydaje sie duza moc/moment i o

> tym pisalem.

napisałeś że 140KM Lancer 1.8 to zły wybór bo niby stoi w miejscu przy VW zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

a ja mimo że japońszczyzny nie tykam myślę że taki silnik o zmiennych fazach rozrządu kręcący się wysoko bez zaimplementowanej fantazji księgowo-konstruktorsko-ekologicznej jest 100x lepszym pomysłem mimo że tira wyprzedzi pół sekundy później, za to z fajniejszym odgłosem hehe.gifgrinser006.gif

Napisano

> napisałeś że 140KM Lancer 1.8 to zły wybór bo niby stoi w miejscu przy VW

od 0-100 tak tego nie widac (jeszcze zalezy czy 1.4 (i ktory), czy 1.8 TSI, ten drugi to inna klasa osiagow) jak w przedziale 80-120. Poza tym nie napisalem, ze to zly wybor - jak sie komus buda podoba i godzi sie na takie osiagi przy takim zuzyciu paliwa to jego wybor. Stwierdzilem, ze jest to jedynie raczej kiepska konstrukcja w porownaniu do TSI.

> a ja mimo że japońszczyzny nie tykam myślę że taki silnik o zmiennych fazach rozrządu kręcący się

> wysoko bez zaimplementowanej fantazji księgowo-konstruktorsko-ekologicznej jest 100x lepszym

> pomysłem mimo że tira wyprzedzi pół sekundy później, za to z fajniejszym odgłosem

To bedzie raczej wiecej niz 0.5s, a odglos raczej do fajnych nie nalezy.

Napisano

> Jakiej agresywnej, jaka przewage Nie pisalem o torze wyscigowym,

odniosłem inne wrażenie

pewnie myliłem się sorki ok.gif

głównie chodziło mi o to, ze nawet jeśli wyprzedasz wszystko i wszystkich, to i tak dużo szybciej nie dojedziesz

a to, że fajnie jest mieć coś pod prawą nogą, to tego chyba tłumaczyć nikomu nie trzeba

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.