Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

VW Golf Variant 1.4TSI 160KM vs Octavia combi 1.8TSI

Featured Replies

Napisano

> od 0-100 tak tego nie widac (jeszcze zalezy czy 1.4 (i ktory), czy 1.8 TSI, ten drugi to inna

> klasa osiagow) jak w przedziale 80-120.

na V biegu czy II/III i but w podłoge? zlosnik.gif

Napisano

> na V biegu czy II/III i but w podłoge?

Redukujesz do II biegu podczas wyprzedzania TIR'a jadacego okolo 90km/h ?

Napisano

> Redukujesz do II biegu podczas wyprzedzania TIR'a jadacego okolo 90km/h ?

zależy od auta ale na III i owszem zlosnik.gif

Napisano

> Wlasnie, a ja nie musialem.

to znaczy że nie wykorzystywałeś całej mocy silnika zlosnik.gif

No chyba że teraz dyskusja przeszła na diesla spineyes.gif

Napisano

> to znaczy że nie wykorzystywałeś całej mocy silnika

Sporadycznie zdarzalo mi sie wystartowac ostro. Dla mnie wykorzystywanie osiagow nie jest rownoznaczne tylko z wykorzystywaniem pelnej mocy - samochod ma jeszcze cos takiego jak moment obrotowy, krzywa przbiegu tego momentu.

> No chyba że teraz dyskusja przeszła na diesla

Co ma do tego diesel ?

Dyskusja jak widze schodzi na zwykly tor gdzie ktos stara sie udowodnic, ze slabsze auto bedzie jezdzic tak samo jak mocniejsze. Prawda w przypadku tego smetnego Lancera jest taka, ze osiagami jest gorszy nawet od Octavii z najslabszym 1.4 TSI - 122KM, a tu mowa o wersji 160KM. Nie bardzo widze sens dalszego dzielenia wlosa na czworo.

Napisano

ajjj, namieszaliście, bo myślałem że chodzi o pełne wykorzystywanie mocy a nie

Quote:

Moja "agresywna" jazda Laguna II 2.0T skutkowala

> spalaniem 7.5l/100km.

zlosnik.gif

Wiem że jest moment, przecież jeżdżę na co dzień dieslami gdzie bez tego momentu można by wysiąść bo to by już w ogólnie chciało przyspieszać. Ale w benzyniaku cała frajda jest w redukowaniu o bieg albo 2 w dół palacz.gif wtedy mozna pisać o agresywnej jeździe wink.gif

Napisano

> Wiem że jest moment, przecież jeżdżę na co dzień dieslami gdzie bez tego momentu można by wysiąść

> bo to by już w ogólnie chciało przyspieszać. Ale w benzyniaku cała frajda jest w redukowaniu o

> bieg albo 2 w dół wtedy mozna pisać o agresywnej jeździe

Po co mam krecic doladowanego benzyniaka przy kazdym wyprzedzaniu skoro nie ma takiej potrzeby ? Kreci to sie jednostki wybitnie wysokobrotowe (jakies v-tec czy wankle) albo dychawiczne i niedoladowane benzyny, zeby miec choc troche dynamiki.

Napisano

> Po co mam krecic doladowanego benzyniaka przy kazdym wyprzedzaniu skoro nie ma takiej potrzeby ?

> Kreci to sie jednostki wybitnie wysokobrotowe (jakies v-tec czy wankle) albo dychawiczne i

> niedoladowane benzyny, zeby miec choc troche dynamiki.

Żeby czerpać przyjemność z dynamicznej jazdy zlosnik.gif

No i nieprzyjemność z wiru w baku, ale to też jest przyjemne przed tankowaniem cfaniaczek.gif

Napisano

> Wlasnie, a ja nie musialem.

i to jest wyznacznik osiągów auta????

Napisano

> ze

> osiagami jest gorszy nawet od Octavii z najslabszym 1.4 TSI - 122KM, a tu mowa o wersji 160KM.

> Nie bardzo widze sens dalszego dzielenia wlosa na czworo.

twierdzisz że 122KM auto o praktycznie tej samej masie jest szybsze od 140KM ? zlosnik.gif

ja nie pisałem że 140KM lancer jest szybszy niż 160Km Octavia. Ja tylko mówię że da się nim przyśpieszyć praktycznie niewiele mniej dynamicznie tylko trzeba inaczej używać skrzyni biegów, co chyba jest dość oczywiste. I nie jest to kwestia tego co jest gorsze/lepsze tylko konstrukcji silnika z całym workiem plusów i minusów... (kosztów zakupu, spalania, kosztów jak sie cos wyłoży itp...)...

Napisano

> ja nie pisałem że 140KM lancer jest szybszy niż 160Km Octavia. Ja tylko mówię że da się nim

> przyśpieszyć praktycznie niewiele mniej dynamicznie tylko trzeba inaczej używać skrzyni

> biegów, co chyba jest dość oczywiste.

Lancer 1.8 to swietny przyklad na to, jak nie powinny przyspieszac samochody wink.gif

Napisano

> twierdzisz że 122KM auto o praktycznie tej samej masie jest szybsze od 140KM ?

Ale oprócz mocy maksymalnej i masy, zwłaszcza w przypadku niewielkich różnic w mocy mamy jeszcze kilka istotnych parametrów jak: obciążenie mocy, przebieg mocy w funkcji obrotów, przełożenia, wsp. oporu. Nie wspominając o czasami przecenianym momencie obrotowym.

Napisano

> twierdzisz że 122KM auto o praktycznie tej samej masie jest szybsze od 140KM ?

Tak w tym przypadku wlasnie jest. (O2 1.4 TSI vs. Lancer). Widac to w danych producenta i czuc to podczas jazdy.

> ja nie pisałem że 140KM lancer jest szybszy niż 160Km Octavia. Ja tylko mówię że da się nim

> przyśpieszyć praktycznie niewiele mniej dynamicznie tylko trzeba inaczej używać skrzyni

> biegów, co chyba jest dość oczywiste.

Obojetnie jak bedziesz machal ta skrzynia to w przypadku zestawienia tego Lancera z O2 1.8TSI zostanie on po prostu zjedzony.

> I nie jest to kwestia tego co jest gorsze/lepsze tylko

> konstrukcji silnika z całym workiem plusów i minusów... (kosztów zakupu, spalania, kosztów jak

> sie cos wyłoży itp...)...

Pod kazdym wzgledem wybralbym 1.8TSI zamiast 1.8 z Lancera.

Napisano

do autora woontku

skoda nie musi być nudna w środku smile.gif

nie no żebym sie kfalił swoim środkiem hehe.gif

t1504429_img-2747.jpg t1504430_img-2749.jpg

Napisano

> do autora woontku

> skoda nie musi być nudna w środku

> nie no żebym sie kfalił swoim środkiem

nudna i do tego łatwo pobrudzić zlosnik.gif

Napisano

> do autora woontku

> skoda nie musi być nudna w środku

> nie no żebym sie kfalił swoim środkiem

to napisz jeszcze, ze doplata do Columbusa to 6 kpln

Napisano

> Żeby czerpać przyjemność z dynamicznej jazdy

To zapraszam na przejażdżkę moją Viki - super "ciąg" od 2000 obr/min

Napisano

> to napisz jeszcze, ze doplata do Columbusa to 6 kpln

hmm w aso moze i tak mnie kosztował 1,6kpln grinser006.gif

Napisano

> To zapraszam na przejażdżkę moją Viki - super "ciąg" od 2000 obr/min

mi przyjemność sprawia wciskanie w fotel, mega ciąg i długo trwające użyteczne obroty po czym strzał albo strzały z wydechu, może być też taki przy odcięciu zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Dodatkowe pytanie: czy Skoda nie jest technicznie autem starszym od Golfa? Zajrzalem do testow NCAP i Golf ma 5 gwiazdek wg klasyfikacji 2010 a Skoda tylko 4 wg testu z 2004 roku.

Napisano

> To zapraszam na przejażdżkę moją Viki - super "ciąg" od 2000 obr/min

aatam fajnie to ciągnie S600 W140 zlosnik.gif

Napisano

> aatam fajnie to ciągnie S600 W140

Tylko pojemność 2 razy większa a osiągi już nie x2

Napisano

> aatam fajnie to ciągnie S600 W140

Fajnie, ale mimo wszystko szału nie robi jak na V12 vs skromne 1.4 w serii z FWD.

A że mruczy fajnie to inna sprawa zlosnik.gif

Napisano

> mi przyjemność sprawia wciskanie w fotel, mega ciąg i długo trwające użyteczne obroty

Do 6000 starczy? grinser006.gif

> po czym

> strzał albo strzały z wydechu, może być też taki przy odcięciu

Napisano

> Fajnie, ale mimo wszystko szału nie robi jak na V12 vs skromne 1.4 w serii z FWD.

> A że mruczy fajnie to inna sprawa

Słowo klucz: skrzynia biegów.

Fabia ma 7 przełożen, a ten S600 ma góra 5 - a podejrzewam że tak naprawde to ma 4 + recznie wlaczany overdrive.

Napisano

> Słowo klucz: skrzynia biegów.

> Fabia ma 7 przełożen, a ten S600 ma góra 5 - a podejrzewam że tak naprawde to ma 4 + recznie

> wlaczany overdrive.

A ja myślałem, że te mesiek też ma DSG hmm.gifgrinser006.gif

Napisano

> A ja myślałem, że te mesiek też ma DSG

Przemyśl długość przełożeń - przy 130km/h S600 wciaz jedzie na 2-gim biegu podczas gdy Fabia jest gdzies w polowie 4-tego grinser006.gif

Napisano

> hmm w aso moze i tak mnie kosztował 1,6kpln

na allegro kole 2 kpln, jak sie opchnie to co sie ma to i kole 1 kpln sie domknie ale na nim nie lata automapa

Napisano

> na allegro kole 2 kpln, jak sie opchnie to co sie ma to i kole 1 kpln sie domknie ale na nim nie lata automapa

A na co komu Automapa, gdy ma RNS510/Columbusa?

mar00ha

Napisano

> A na co komu Automapa, gdy ma RNS510/Columbusa?

> mar00ha

aktualizacje?

Napisano

> aktualizacje?

Do niedawna jeździłem z mapami VW z I kwartału 2009, którym wiele nie brakowało. Tzn. brakowalo obwodnicy Wyszkowa, z zauważonych przeze mnie braków. W samej Warszawie aż tak szybko nowe drogi się nie budują, więc nie spotkałem się z sytuacją, żeby brakowało mi czegoś w mieście. W innych krajach Europy (Niemcy, Austria, Słowenia, Chorwacja - bo tam jeździłem) było wszystko jak trzeba.

Ostatnio wgrałem mapy z IV kwartału 2010 i brakuje tylko S-8 otwartej niedawno. Nie jest więc tak źle z aktualnością.

mar00ha

Napisano

> Prawda w przypadku tego smetnego Lancera jest taka, ze

> osiagami jest gorszy nawet od Octavii z najslabszym 1.4 TSI - 122KM.

Zaobserowanie takiego efektu wskazuje, że kierowca używa lewarka zmiany biegów w sposób nieadekwatny do charakterystyki silnika i przełożeń skrzyni biegów.

Napisano

> Lancer 1.8 to swietny przyklad na to, jak nie powinny przyspieszac samochody

Lancer 1.8 to świetny przykład auta, które obnaża brak umiejętności kierowcy w dobieraniu biegów do charakterystyki momentu/mocy silnika i przełożeń skrzyni biegów.

Napisano

> Zaobserowanie takiego efektu wskazuje, że kierowca używa lewarka zmiany biegów w sposób

> nieadekwatny do charakterystyki silnika i przełożeń skrzyni biegów.

Jasne hehe.gif Pewnie producent rowniez z premedytacja klamie co do osiagow hehe.gif

Napisano

Dziwnie oprogramowana ta DSG, że tak bezsensownie przeciąga na wysokich biegach. Wyraźnie widać, że po zmianie biegu na wyższy auto dostaje kopa.

Wrażenie robi płynność rozpędzania starej ASB hydraulika w mesiu ok.gif

Napisano

> Dziwnie oprogramowana ta DSG, że tak bezsensownie przeciąga na wysokich biegach. Wyraźnie widać, że

> po zmianie biegu na wyższy auto dostaje kopa.

> Wrażenie robi płynność rozpędzania starej ASB hydraulika w mesiu

Pisalem o wersjach manualnych.

Napisano

> Dziwnie oprogramowana ta DSG, że tak bezsensownie przeciąga na wysokich biegach. Wyraźnie widać, że

> po zmianie biegu na wyższy auto dostaje kopa.

A sprawdzałeś na ile to wrażenie subiektywne, a na ile realnie gorsze osiągi?

Napisano

> A sprawdzałeś na ile to wrażenie subiektywne, a na ile realnie gorsze osiągi?

Zerknij na wykres mocy seryjnego TFSI ( czerwona linia ) akurat wersja 170 km, bo taką znalazłem.

Moc płaska od 4500. Gdzie tu sens kręcenia do 7000 na każdym biegu. screwy.gif.

Za to pod przyszły tuning może się przydać.

Mój błąd, to nie jest wersja 1.4 a 1.8.

Jak ktoś znajdzie 1.4 to niech wrzuci

audi%20a6%202tfsi%20170km.jpg

Napisano

Nie wiem jak tam to jest zestopniowane, ale jeśli po zmianie biegu spada powyżej 4500 rpm to faktycznie bez sensu.

Napisano

> Mój błąd, to nie jest wersja 1.4 a 1.8.

> Jak ktoś znajdzie 1.4 to niech wrzuci

To 248 KM zostalo osiagniete poprzez sama zmiane programu? yikes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.