Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowa ustawa o ruchu drogowym - wyjaśnijmy wątpliwości

Featured Replies

Napisano

Już weszła (albo za chwilę wejdzie) nowa ustawa. Jak to jest?

- Prawo jazdy ma być ważne przez 15 lat. Potem co? Egzamin czy same badania lekarskie? Liczy się 15 lat od teraz, czy od momentu uzyskania uprawnień?

- Po przekroczeniu 24 punktów nie zabierają PJ, tylko kierują na dodatkowy kurs, a potem co?

- Mieli nie karać za przekroczenie prędkości o mniej, niż 10km/h, a jednak będą?

hmm.gif

Napisano

> - Prawo jazdy ma być ważne przez 15 lat. Potem co? Egzamin czy same badania lekarskie? Liczy się 15

15 dla wszystkich czy tylko dla tych którzy uzyskają uprawnienia od momentu wejścia nowej ustawy ?

Napisano

> - Po przekroczeniu 24 punktów nie zabierają PJ, tylko kierują na dodatkowy kurs, a potem co?

(chyba) kasuja punkty i jezeli w ciagu kolejnych 2/3 lat załapiesz komplet to biora papiery. po tym okresie znow mozna lapnac komplet bez konsekwencji? hmm?

Napisano

> 15 dla wszystkich czy tylko dla tych którzy uzyskają uprawnienia od momentu wejścia nowej ustawy ?

chyba nie moze działać to wstecz... jak ma sie bezterminowo to tak zostaje... a dopiero po wejsciu bedzie nowych obowiazywal ten termin waznosci

Napisano

> chyba nie moze działać to wstecz... jak ma sie bezterminowo to tak zostaje... a dopiero po wejsciu

> bedzie nowych obowiazywal ten termin waznosci

Ależ uprawnienia nadal będą "bezterminowe", tylko ... wszyscy kierowcy będą musieli co 15 lat robić badania lekarskie. Tak sądzę.

Napisano

> chyba nie moze działać to wstecz... jak ma sie bezterminowo to tak zostaje... a dopiero po wejsciu

Stare dowody osobiste też były niby bezterminowe. I co? Zostały przymusowo wymienione na nowe ważne 10 lat.

Da się?

Da sie.

Napisano

> Stare dowody osobiste też były niby bezterminowe. I co? Zostały przymusowo wymienione na nowe ważne

> 10 lat.

> Da się?

> Da sie.

Został wymieniony sam dokument i tak może być z prawem jazdy. Mogą je sobie wymieniać na coraz nowszy model zlosnik.gif, ale uprawnienia do kierowania pojazdem zostają dożywotnio grinser006.gif.

Napisano

A jak zrobili z badaniami technicznymi motorowerów?

Mam w dowodzie bezterminowo, a wg prawa nie mam badań, bo trzeba robić raz na 2 lata. W przypadku szkody z OC mam poważne problemy niewiem.gif

Napisano

A jak to było z wymianą prawa jazdy kilka la temu?

W ustawie napisano, że prawo jazdy zachowuje ważność do chwili jego wymiany jak rónież ustawa nie wprowadzała terminów ważności praw jazdy.

Natomiast minister wydał rozporządzenie okreslające te terminy, które było bezprawne gdyż sprzeczne z kryteriami ustawy.

Tak więc bezprawie wprowadzone w majestacie prawa jest wykonalne jak widać.

Napisano

> - Prawo jazdy ma być ważne przez 15 lat. Potem co? Egzamin czy same badania lekarskie? Liczy się 15

Z tego co dowiedziałem się od kuzynki, która aktualnie zdaje PJ to badania będą dotyczyły tylko tych którzy, zdają PJ po wprowadzeniu zmian. Jak będzie hmm.gif

Napisano

> A jak zrobili z badaniami technicznymi motorowerów?

> Mam w dowodzie bezterminowo, a wg prawa nie mam badań, bo trzeba robić raz na 2 lata. W przypadku

> szkody z OC mam poważne problemy

jak widac, to taki kraj..;/ ale tu nie powinni ruszac ,,starych" kierowcow...

Napisano
  • Autor

> 15 dla wszystkich czy tylko dla tych którzy uzyskają uprawnienia od momentu wejścia nowej ustawy ?

No właśnie hmm.gif Uprawnienia mam bezterminowe, więc...?

Napisano

> Już weszła (albo za chwilę wejdzie) nowa ustawa. Jak to jest?

> lat od teraz, czy od momentu uzyskania uprawnień?

Teraz, jeśli nie ma przeciwwskazań zdrowotnych, prawo jazdy wydawane jest bezterminowo. Jedynie kierowcy zawodowi muszą robić badania okresowe. Od stycznia 2013 roku okres ważności będzie wynosił w zależności od kategorii 5, 10 lub 15 lat. Dotychczas wydane prawa jazdy zachowają ważność do 2033 roku.

> - Po przekroczeniu 24 punktów nie zabierają PJ, tylko kierują na dodatkowy kurs, a potem co?

Kierowcy, którzy w ciągu roku uzbierają 24 punkty karne, zostają skierowani na kurs reedukacyjny i badania psychologiczne. Jeżeli od daty skierowania na kurs przez kolejne 5 lat ponownie zgromadzą ponad 24 punkty (bez zerowania po roku!!!), to wówczas stracą dokument uprawniający do prowadzenia pojazdami.

Wtedy nie wystarczy kurs reedukacyjny (ani egzamin sprawdzający), tylko trzeba będzie od początku odbyć kurs na prawo jazdy i zdać cały egzamin. Kurs reedukacyjny ma trwać kilkanaście godzin.

Maksymalna ilość punktów, jaką będzie można jednorazowo zdobyć, to 10. Nie będzie też możliwości redukowania punktów karnych. Przepis ma obowiązywać od stycznia 2013 roku. Inne zasady będą obowiązywać "świeżych" kierowców, dla których wprowadzi się okres próbny.

Art. 98-104 ustawy z dnia 5 stycznia 2011r. (jeszcze nie podpisana przez prezydenta).

> - Mieli nie karać za przekroczenie prędkości o mniej, niż 10km/h, a jednak będą?

Wg ustawy dotyczy to tylko pomiarów przy użyciu urządzeń rejestrujących Art. 129h ust. 5 pkt 3 z dnia 20 czerwca 2007r. Czyli wykroczenia rejestrowane przez fotoradary i wszelkiej maści rejestratory będą ustawiane od 10km/h w górę ponad dopuszczalny limit obowiązujący w danym miejscu.

Co prawda "Dziennik. Gazeta Prawna" w swoim komentarzu pisze, że artykuł ten dotyczy tylko fotoradarów, ale to dość dziwna interpretacja... Bo chociaż w ust. 1 tego artykułu ustawodawca faktycznie wyraźnie wspomina o " stacjonarnych urządzeniach rejestrujących", to w ust. 3 tego samego artykułu mówimy już "urządzenia rejestrujące".

A wg Art. 2 pkt 59 urządzenia rejestrujące to stacjonarne, przenośne albo zainstalowane na pojeździe lub statku powietrznym urządzenia ujawniające i zapisujące za pomocą technik utrwalania obrazów naruszenia przepisów ruchu drogowego.

Dlatego moim zdaniem artykuł ten nie obejmuje jedynie fotoradarów. Potwierdzać to również może interpretacja "Rzeczpospolitej" w swoim komentarzu do wydanego przez niech Kodeksu Drogowego.

Zapis ten jest już ujęty w kodeksie drogowym, jednak nie ma jeszcze do tego odpowiedniego rozporządzenia dotyczącego zasad korzystania z fotoradarów.

Napisano

> Kierowcy, którzy w ciągu roku uzbierają 24 punkty karne, zostają skierowani na kurs reedukacyjny i

Co to jest kurs reedukacyjny? Czy to ma charakter egzaminu na Pj (bez kursu) czy to tylko prelekcja (coś jak obecny kurs redukujacy punkty?)

Napisano

> Co to jest kurs reedukacyjny? Czy to ma charakter egzaminu na Pj (bez kursu) czy to tylko prelekcja

> (coś jak obecny kurs redukujacy punkty?)

To nie będzie egzamin tylko kurs. Będzie to rozbudowana wersja (kilkunastogodzinna) obecnych szkoleń redukujących punkty karne oraz badania psychologiczne.

Na szkolenie takie będziemy kierowani decyzją administracyjną po uzbieraniu 24 punktów w ciągu roku. Jeżeli uzbieramy 24 punkty pierwszy raz, to musimy pójść na kurs w ciągu miesiąca od doręczenia skierowania na odbyciu kursu. W ciągu sześciu tygodni od skierowania na kurs, będziemy musieli przedstawić organowi wydającemu prawa jazdy zaświadczenie o odbyciu kursu.

Nie będzie możliwości redukcji punktów karnych na dotychczasowych zasadach.

Napisano
  • Autor

> Teraz, jeśli nie ma przeciwwskazań zdrowotnych, prawo jazdy wydawane jest bezterminowo. Jedynie

> kierowcy zawodowi muszą robić badania okresowe. Od stycznia 2013 roku okres ważności będzie

> wynosił w zależności od kategorii 5, 10 lub 15 lat. Dotychczas wydane prawa jazdy zachowają

> ważność do 2033 roku.

Rozumiem, że prawo jazdy jest przedłużane po przedstawieniu badań lekarskich?

Napisano

> A jak to było z wymianą prawa jazdy kilka la temu?

> W ustawie napisano, że prawo jazdy zachowuje ważność do chwili jego wymiany jak rónież ustawa nie

> wprowadzała terminów ważności praw jazdy.

> Natomiast minister wydał rozporządzenie okreslające te terminy, które było bezprawne gdyż sprzeczne

> z kryteriami ustawy.

> Tak więc bezprawie wprowadzone w majestacie prawa jest wykonalne jak widać.

ale trzeba wydaje mi sie rozdzielić ważność dokumentu i ważność uprawnień. PJ to dokument poświadczający nabyte uprawnienia.

Napisano

Czy wiadomo kto będzie organizował takie kursy i jaki będzie ich koszt ?

Napisano

> ale trzeba wydaje mi sie rozdzielić ważność dokumentu i ważność uprawnień. PJ to dokument

> poświadczający nabyte uprawnienia.

Tak, te dwa terminy należy rozdzielić. Całe zamieszanie z tymi terminami wynika z dostosowania się do wymogów unijnych.

I tak, wprowadza się okresy ważności prawa jazdy dla kategorii A1, A, B1, B, B+E na 15 lat, a dla kategorii C1, C, C1+E, C+E, D1, D, D1+E, D+E na 5 lat lub inny okres (w zależności od terminu badań lekarskich lub psychologicznych). Chodzi tu cały czas o administracyjny okres ważności dokumentu a nie kategorii (uprawnień).

Co prawda zróżnicowanie okresów ważności prawa jazdy w zależności od grupy kategorii mogłoby sugerować, że chodzi o ważność uprawnień, ale tak nie jest.

Różnice wynikają tylko z tego, że przy przedłużaniu ważności prawa jazdy dla kategorii z grup C i D będziemy musieli przedstawić badania lekarskie. Badanie lekarskie będziemy musieli przedstawić również przy przedłużaniu ważności prawa jazdy dla kategorii z grup A i B w przypadku prawa jazdy z terminem ważności wynikającym ze stanu zdrowia. Jeżeli uprawnienia dla kategorii z grup A i B będziemy mieli wydane bezterminowo, czyli bez podanego terminu ważności kategorii, to dokument będzie ważny przez 15 lat.

Po tym okresie będziemy musieli wymienić prawo jazdy.

Obecnie przecież jest podobnie, jak ktoś ma prawo jazdy "terminowe", to w poz. 11 ma wpisaną datę ważności uprawnienia, a termin ważności samego dokumentu określony jest w poz. 4b. I chociaż w tej chwili ta pozycja może być nieoznaczona, to dokument w tej formie i tak straci ważność 1 stycznia 2033 roku.

Przecież już raz "przeżyliśmy" utratę ważności praw jazdy. W kategoriach z grup A i B wymieniono je na bezterminowe (poza wyjątkami wynikającymi z kontroli stanu zdrowia). Teraz będą wymieniać po prostu na prawa jazdy z określonym terminem ważności...

Napisano

> Czy wiadomo kto będzie organizował takie kursy i jaki będzie ich koszt ?

Kursy będą organizowane w wojewódzkich ośrodkach ruchu drogowego, tam gdzie zdaje się egzaminy. Koszt kursu szacowany jest na 500 złotych. Kurs ma trwać kilkanaście godzin, między innymi po to, by nie można go było odbyć w ciągu jednego dnia.

Pierwotnie kurs miał trwać 40 godzin i kosztować około 2000 złotych.

Napisano
  • Autor

Dzięki wielkie ok.gif

Napisano

> jak widac, to taki kraj..;/ ale tu nie powinni ruszac ,,starych" kierowcow...

A niby dlaczego mieliby nie ruszać? Co to mało jest ślepych na drodze? Dla ogólnego bezpieczeństwa warto wprowadzić obowiązkowe badania osób w określonym wieku, by odsiać tych co z własnej woli i z godnością nie chcą wycofać się z ruchu. zlosnik.gif {edit - albo zaopatrzyć w stosowne gadżety wspomagające, typu okulary; choć jest cała grupa schorzeń, które z biegiem czasu eliminują zdolność prowadzenia pojazdu i ubytków nie da się nijak skompensować}

Inna sprawa, że takie badania nie odsieją tych najgorszych - czyli głupków. W innych krajach się takich tresuje i powstaje wrażenie wysokiej kultury jazdy. U nas na razie tresura skupia się na problemach gejów i lesbijek, ale przyjdzie i czas na głupków na drodze. zlosnik.gif

Napisano

nie chodziło mi o to czy powinny byc badania co jakis czas czy nie.. ruszac w sensie, ze ta ustawa tego nie zmieni w stosunku do starych kierowców..

Napisano

> A niby dlaczego mieliby nie ruszać? Co to mało jest ślepych > na drodze?

Ślepi staruszkowie w kapeluszach jadący spokojnie swoimi Skodami nie są szkodliwi na drodze old.gif. Prezydent miasta na wniosek uprawnionych organów wydał mi uprawnienia do kierowania pojazdami bezterminowo, i on też może mi je odebrać, też na wniosek uprawnionych organów. Jak nie podpadnę, to mam prawo jazdy do końca życia zlosnik.gif, a sam dokument mogą sobie wymieniać ile dusza zapragnie.

Napisano

Póki co, jest tak, jak było przed zmianami. Koleżanka właśnie odebrała prawo jazdy - Data wydania uprawnienia: 12.01.2010, data ważności uprawnienia: -----.

Napisano

> Póki co, jest tak, jak było przed zmianami. Koleżanka właśnie odebrała prawo jazdy - Data wydania

> uprawnienia: 12.01.2010, data ważności uprawnienia: -----.

No a jak ma być, skoro przepis ten ma wejść od 1 stycznia 2013 roku?

Napisano

> No a jak ma być, skoro przepis ten ma wejść od 1 stycznia 2013 roku?

a widzisz, myślałem, że te zmiany już weszły 1 stycznia 2011... Dzięki za info ok.gif

Napisano

> - Mieli nie karać za przekroczenie prędkości o mniej, niż 10km/h, a jednak będą?

kiedy to ma wejść...?

Napisano

> No a jak ma być, skoro przepis ten ma wejść od 1 stycznia 2013 roku?

Gut gut cool.gif to znaczy że mam dwa lata na wyrobienie kategorii C. smile.gif

Napisano

Wymieniasz ze wzgledu na fotografie aby byla aktualna z facjata i nie bylo sytuacji, ze 70 letnia osoba przedstawia dokument z fotografia gdy miala ona lat 18 - scie, to raz, Dwa to ewentualne badania okresowe / lekarskie.

Od daty wystawienia uprawnien

Masz byc kierowany na kurs redukujacy punkty, przekroczysz dopuszczona liczbe punktow ( moze byc opcja - nie wiem kurs / rozmowy z psychologiem - nie wiem czy polskie przepisy to obejmuja ). kurs redukcji punktow ma byc raz na 5 lat, przekroczysz wczesniej - cofniecie uprawnien.

Niby dlaczego maja nie karac za przekroczenia do 10 km/h ? Z polska mentalnoscia to licencja do jazdy o 10 km/h wiecej. Kto wec bedzie jezdzil przepisowo ? Co najwyzej auta Nauki Jazdy !

wink.gif

Napisano

> Wymieniasz ze wzgledu na fotografie...

> (...) Od daty wystawienia uprawnien

> (...) przekroczysz dopuszczona liczbe punktow ( moze byc

> opcja - nie wiem kurs / rozmowy z psychologiem - nie wiem czy polskie przepisy to obejmuja )...

> (...) Niby dlaczego maja nie karac za przekroczenia do 10 km/h ?...

Gdzieś dzwonią, ale nie wiadomo w którym kościele... Podając niesprawdzone lub niepełne informacje wprowadzasz tylko w błąd.

Napisano

> Gdzieś dzwonią, ale nie wiadomo w którym kościele... Podając niesprawdzone lub niepełne informacje

> wprowadzasz tylko w błąd.

No masz pole do popisu, podasz inne aspekty ? hetnie dowiem sie czegos nowego.

wink.gif

Napisano

> No masz pole do popisu, podasz inne aspekty ? hetnie dowiem sie czegos nowego.

Już podałem. Wystarczy przeczytać wątek. niewiem.gif

Napisano

> Od stycznia 2013 roku okres ważności będzie

> wynosił w zależności od kategorii 5, 10 lub 15 lat.

Jakos nie widze abys do konca wyjasnil powod wydawania terminowego. ( o ile w zaleznosci od kat. PJ Kat C1, C, D, o E nie wspominam te, co 5 lat po przekroczeniu 50 roku zycia – kwoli scislosci). Pozostaje pytanie jaka kat. Beda obowiazywaly okresy lat 10 – ciu ? W przypadku 15 lat tak jak wspomnialem ze wzgledu na aktualizacje.

> Kierowcy, którzy w ciągu roku uzbierają 24 punkty karne, zostają skierowani na kurs reedukacyjny i

> badania psychologiczne.

He, he kurs redukujacy to jedno a badania psychologiczne to drogie, proponuje odczekac, bo jak na razie to zaden papierowy tygrys tak naprawde nie wie jak to bedzie wygladac w praktyce.

> odbyć kurs na prawo jazdy i zdać cały egzamin. Kurs reedukacyjny ma trwać kilkanaście godzin.

Konkretnie ile ?

wink.gif

Napisano

> Jakos nie widze abys do konca wyjasnil powod wydawania terminowego. ( o ile w zaleznosci od kat. PJ

> Kat C1, C, D, o E nie wspominam te, co 5 lat po przekroczeniu 50 roku zycia – kwoli

> scislosci). Pozostaje pytanie jaka kat. Beda obowiazywaly okresy lat 10 – ciu ? W

> przypadku 15 lat tak jak wspomnialem ze wzgledu na aktualizacje.

Nie wiem o co Ci chodzi, trudno odpowiedzieć na Twoje enigmatyczne pytanie. Powód podałem już w pierwszych moich postach, między innymi jest to dostosowanie się do wymogów stawianych przez UE.

> He, he kurs redukujacy to jedno a badania psychologiczne to drogie, proponuje odczekac, bo jak na

> razie to zaden papierowy tygrys tak naprawde nie wie jak to bedzie wygladac w praktyce.

Pisałem o badaniach już w pierwszych moich postach. Będzie to integralny i nieodłączny element kursu.

> Konkretnie ile ?

Kilkanaście to nie więcej niż 20 godzin a więcej niż 10.

Z mojej strony to wszystko. Odpowiedziałem autorowi wątku na zadanie pytania zgodnie z moją wiedzą, podałem te informacje, które są wiadome na dzień dzisiejszy. Nie wiem co wymyśli jeszcze ustawodawca, ale jeżeli Ty posiadasz taką wiedzę to się nią podziel. Jak masz coś do dodania to pisz konkretnie, bo to w końcu nie HP. Dobrze będzie jak swoje posty będziesz formułował poprawnie i pozbawisz ich błędów ortograficznych, będą wtedy lepsze w odbiorze ok.gif.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.