Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sworzeń wahacza

Featured Replies

Napisano

Wiecie może czy sworznie z wahaczy przednich z BBM są wymienne czy trzeba zmieniać cały wahacz?

Napisano

> Wiecie może czy swożnie z wahaczy przednich z BBM są wymienne czy trzeba zmieniać cały wahacz?

litości facepalm.gif

Napisano

> Wiecie może czy swożnie z wahaczy przednich z BBM są wymienne czy trzeba zmieniać cały wahacz?

Cenowo nieopłacalne wymieniasz cały wahacz.

Napisano
  • Autor

> litości

Znajomy mechanik kazal zapytac wiec pytam

Napisano

> Znajomy mechanik kazal zapytac wiec pytam

to zmień mechanika

Napisano

> Wiecie może czy sworznie z wahaczy przednich z BBM są wymienne czy trzeba zmieniać cały wahacz?

Są tacy, którzy potrafią regenerować. Popytaj starej daty taksówkarzy, co się robiło ze sworzniami w ładach i kantach.

Napisano

W ładach były fabrycznie wymienne. Tu można regenerować lecz nowy wychodzi taniej.

Napisano

Macie jakieś sprawdzone wahacze które nie zabijają ceną a wytrzymają chwilę hmm.gif

Napisano

> albo cały zestawik

> jakiś tekst

Od tego sprzedawcy kupilem w pazdzierniku ten sam zestaw. Szybka wysylka zlosnik.gif Aha...narazie nic nie stuka (przynajmniej nie z przodu) icon_eek.gifpalacz.gif

Napisano

> Od tego sprzedawcy kupilem w pazdzierniku ten sam zestaw. Szybka wysylka Aha...narazie nic nie

> stuka (przynajmniej nie z przodu)

Heh ja tez w styczniu kupilem od niego komplet wahaczy i lacznikow stabilizatora.

Niestety jeszcze niezamontowane, bo nie bylo czasu.

Ale ogolnie 2 lata temu zmienilem wahacz na birtha (takiej jak w w/w aukcji) i przejechal 50kkm bez najmniejszych problemow i wszystko bylo ok - do czasu jak przywalilem w kraweznik i wszystko sie pokrzywilo. Stad tez zakup nowego wink.gif

Napisano

Ja mam od tego sprzedawcy Fasta.Polecam cicho i wygodnie, mają też całe zestawy, bo odbierałem osobiście smile.giffast

Napisano

Napiszę tak: mój mechanik twierdził (jak i koledzy kącikowicze), że wymiana samego sworznia (w sensie tulei oczywiście) jest ryzykowna. Da się zrobić na prasie spoko, tylko pojeździsz tydzień, miesiąc, może pół roku a przy dużym szczęściu (jak Ci idealnie wprasują) rok i i tak szlag to wszystko trafi .

Wymieniałem 2 lata temu na OCAP i niestety po roku (ok. 12.000km) reklamowałem - wybiły się jak sqr.... Teraz mam TRW (droższe) ale na razie nie narzekam a już niedługo będą 2 latka i ok. 30.000km.

A tak nawiasem mówiąc, to temat jak rzeka wałkowany już na forum dogłębnie;)

Napisano

> Napiszę tak: mój mechanik twierdził (jak i koledzy kącikowicze), że wymiana samego sworznia jest

> ryzykowna.

Pokaż mi taki sworzeń gdzie mogę kupić cfaniaczek.gif

Napisano

> Pokaż mi taki sworzeń gdzie mogę kupić

Tuleja rzecz jasna;)

Napisano

Hehe, w poprzednim wozie (tico) to wymiana tulejki była banalna i trwała max 1 h.

Po kupnie bravki chciałem też sam wymienić, zakupiłem zestaw naprawczy na obie strony. Po całym dniu roboty wymieniłem tylko w jednej stronie. Nigdy więcej się za to nie wezmę.

Napisano

> Pokaż mi taki sworzeń gdzie mogę kupić

nie trzeba sworznia wymieniac - on jest dobry - wygniata sie jedynie plastikowe lozysko sworznia

regeneracja polega na zeszliwofaniu zagniecionej oslony sworznia - czyli ten dekielek od dolu (pod sworzniem)

potem gwintuje sie otwor wkalda nowa podkladke sworznia i wkalda metalowe kolko z gwintem na obrzezu - wkreca sie toto i dokreca tak zeby sworzen sztywno siedzial - a potem punktuje lub lapie spawarka punktowo

moim zdaniem regeneracja jest srednio oplacalana - fakt ze regenerowany trzyma dlugo - ale tuleje moga zaraz wypasc

do tego oslony gumowe swroznia musza byc w dobrym stanie i szczelne - a tutaj czesto przy wymianie mechanik zlosliwie lub przypadkiem przy montazu uszkadza je - dlatego czesto po zimie sworznie stukaja - wody naleci i wtedy sie psuje

kilka lat temu regenerowalem - ale to byly czasy kiedy zwykle OCAPy chodzily po ponad 200zl

regeneracja kosztowala 90zl z montazem - moze jakby im zaniesc wahacz to bylo by mniej

galka sworznia jest chyba dosyc trwala - jedynie tuleje szybko leca - pewnie nie sa obliczone na tak ciezkie auto ?

a co do wkladania tuleji - stara sie odcina szlifierka, a nowa bardzo ladnie wchodzi przy uzyciu np futryny i podnosnika hydraulicznego 2T bardzo elegancko sie wciska - ale futryna musi byc dobrze osadzona

jak nie ma futryny to wahacz srubami do grubej dechy a podnosnik zaprzec o kolejne 2 sruby w tej desce

oczywiscie jak ktos ma dostep do prasy to wogole bajka

wymiana wahaczy jest bardzo prosta - a to co robia w warsztatach to strach patrzec (zeby zalozyc zwrotnice na sworzen to wkaldaja breszhy czyli lomy i gna wahaczw dol - albo cos poniszcza pod silnikiem albo czsto dochodzi do poharatania oslony przegubu czy sworznia :-[

a wystarczy odkrecic srube sworznia i dwie sruby amortyzatora trzymajace zwrotnice (sa na sztywno - nie ma zadnej regulacji polozenia osi zwrotnicy)

odchyla sie na bok cala kolumne i mozna spokojnie wyminiec wahacz bez ryzyka ze przy wkrecaniu zerwiemy gwint na srubach mocujacych tuleje (bo wahacz nie jest naprezony)

ta metoda sprawda sie nawet przy wymianie manszet polosi - nie trzeba nawet odkrecac nakretki przegubu - wystaczy odblokowac zapinke na polosi i wyjdzie z przegubu po odpowiednim przechyleniu kolumny

Napisano

> albo cały zestawik

Podziękował za propozycje ale na razie potrzebuję tylko na jedną stronę więc chyba kupię ten z posta wyżej zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Tak z innej beczki żeby nie tworzyć nowego tematu. Wiecie może czy instalacja LPG w BBM 1.6 16V musi mieć sygnał z sondy emulowany czy wystarczy jego odcięcie? (II gen.)

Napisano

Witam z uwagi że i mnie czeka podobny wydatek a jestem zwolennikiem TRW " gdyż te tańsze u mnie wytrzymały ok.5 tyś"

Proszę podzielcie się ile kosztowały was TRW bo na allegro prawie ich niema

Osobiście płaciłem 320 zł szt dwa lata temu

Napisano

> Proszę podzielcie się ile kosztowały was TRW bo na allegro prawie ich niema

> Osobiście płaciłem 320 zł szt dwa lata temu

E tam - to już nie to co kiedyś

Tuleje TRW poszły się kochać po 10 kkm

Żenada

Napisano

TRW poleciały u mnie po 9 kkm, od wtorku mam oryginały, które są wyszły mi taniej niż TRW cool.gif

Napisano

> Teraz mam TRW (droższe) ale na razie nie narzekam a już niedługo będą 2 latka i ok.

> 30.000km.

Bo TRW robi najlepsze wahacze... i przy okazji najdrozsze :-)

Napisano

Ja zakładałem Birthy jakieś 10 000km temu i jest wciąż malina a jeżdżę drogami które są chyba n-tej kategorii. TRW w mojej poprzedniej Bravie zrobiły już 50 000km i nadal nic nie puka - kolega jeździ na nich cały czas.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.