Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Diesel nie odpala w duże mrozy

Featured Replies

Napisano

Problem z ładowaniem jest, bo na wolnych obrotach jest 12,8V, a po przygazowaniu max 13,0V.

No dobra, wczoraj próbowałem odpalić na kable (25mm^2, żeby ktoś nie pisał że pewnie za cienkie), i nic. Kręciłem kilka razy, kilka razy próbował załapać, ale nic. Jak już odpalił za którymś razem, to walnął chmurę czarnego dymu. zlosnik.gif Normalnie nie widać żeby kopcił - no może tylko przy odpalaniu.

Wczoraj rano nie odpalił wcale - było -11, a po południu po kilku próbach jakoś się udało. Jeśli temp będzie w okolicach 0 - -2 to będzie długo kręcił, ale odpali.

Od dłuższego czasu po odpaleniu miga kontrolka świec żarowych.

FES wywala błąd P0380. Świece żarowe były wymienione przed zimą - po wymianie błąd dalej się pokazywał.

Co to może być i jak sprawdzić?

Pacjent to Alfa Romeo 166 2,4JTD 100kW 2000r.

Większość mechaników jak widzi znaczek Alfa Romeo odmawia podjęcia się naprawy hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif dlatego sam zabiorę się za diagnozę jak tylko mrozy odpuszczą. grinser006.gif

Napisano

> Problem z ładowaniem jest, bo na wolnych obrotach jest 12,8V, a po przygazowaniu max 13,0V.

> No dobra, wczoraj próbowałem odpalić na kable (25mm^2, żeby ktoś nie pisał że pewnie za cienkie), i

> nic. Kręciłem kilka razy, kilka razy próbował załapać, ale nic. Jak już odpalił za którymś

> razem, to walnął chmurę czarnego dymu. Normalnie nie widać żeby kopcił - no może tylko przy

> odpalaniu.

> Wczoraj rano nie odpalił wcale - było -11, a po południu po kilku próbach jakoś się udało. Jeśli

> temp będzie w okolicach 0 - -2 to będzie długo kręcił, ale odpali.

> Od dłuższego czasu po odpaleniu miga kontrolka świec żarowych.

> FES wywala błąd P0380. Świece żarowe były wymienione przed zimą - po wymianie błąd dalej się

> pokazywał.

> Co to może być i jak sprawdzić?

> Pacjent to Alfa Romeo 166 2,4JTD 100kW 2000r.

> Większość mechaników jak widzi znaczek Alfa Romeo odmawia podjęcia się naprawy dlatego sam

> zabiorę się za diagnozę jak tylko mrozy odpuszczą.

świece żarowe ok.gif

Napisano

Obstawiam centralkę świec żarowych. Albo rozbierasz i próbujesz naprawiać, albo na próbę kupujesz za 90PLN używkę (sprawną) i wstawiasz. Nie wiem, gdzie ona jest w alfie.

Napisano

> świece żarowe

Nie wiem czy dokładnie przeczytałeś ale kolega pisze że wymieniał przed zimą i nic się nie zmieniło.

Napisano

Jeśli wymieniałeś świece żarowe (rozumiem wszytkie 5 i jakie ) ? To prawdopodobną przyczyną będzie centralka świec ( to chyba dość częsty problem w JTD przynajmniej w Punto z tego wiem). Alternator swoją drogą do wymiany/regeneracji ok.gif Nie żarzy się kontrolka ładowania na desce? Takie ładowanie jest zabójcze dla akmulatora zlosnik.gif

Napisano

Albo świece albo centralka sterująca grzaniem świec-sprawdzić napięcie miernikiem lub żarówką na świecach i będzie wiadomo co padło...

Co do ładowania-jeśli akumulator był wychechłany to najpierw musi się naładować, by było na nim napięcie ~14V.

Napisano

> Co do ładowania-jeśli akumulator był wychechłany to najpierw musi się naładować, by było na nim

> napięcie ~14V.

A jakie to akumulatory mają 14 V? confused.gif

Napisano

> np. takie

takie tez nie mają 14V wpysk.gif

Napisano

> np. takie

A w instalacji auta ma 16.8 V...? hehe.gif

Niech tam... Nie znam się na nowych rozwiązaniach.

Napisano

> Co do ładowania-jeśli akumulator był wychechłany to najpierw musi się naładować, by było na nim

> napięcie ~14V.

Oczywiście podczas ładowania? biglaugh.gif

Napisano

Z własnych zimowych doświadczeń z dieslem. Do sprawdzenia/ ew naprawy alternator, akumulator.

U mnie alternator dosłownie spuchł w środku, a kontrolka od ładowania się nie paliła. Sprawdzałem nie dawno żarówka jest dobra.

Nawet przy zepsutych świeczkach diesel powinien odpalić, ciężko ale odpalić (dodam że u mnie w silniku konsruktorzy nie przewidzieli czegoś takiego jak świece żarowe, tylko dali 1 świecę płomieniową w kolektorze dolotowym. Zimą można co najwyżej ręce ogrzać rotfl.gif)

Napisano

> Nawet przy zepsutych świeczkach diesel powinien odpalić, ciężko ale odpalić (dodam że u mnie w

> silniku konsruktorzy nie przewidzieli czegoś takiego jak świece żarowe, tylko dali 1 świecę

> płomieniową w kolektorze dolotowym. Zimą można co najwyżej ręce ogrzać )

Oj nie zawsze nie zawsze.

Silniki z wtryskiem bezposrednim nie potrzebują świec do odpalenia nawet przy -25, natomiast z wtryskiem pośrednim- owszem.

przykładowo oplowego silnika x17dtl bez sprawnych świec zimą nie odpalisz inaczej niż samostartem. nie ważne ile byś kręcił.

Napisano

> Oj nie zawsze nie zawsze.

> Silniki z wtryskiem bezposrednim nie potrzebują świec do odpalenia nawet przy -25, natomiast z

> wtryskiem pośrednim- owszem.

> przykładowo oplowego silnika x17dtl bez sprawnych świec nie odpalisz inaczej niż samostartem. nie

> ważne ile byś kręcił.

No tak, tylko że w moim silniku jest wtrysk pośredni, a świeczek nie ma (w bloku silnika są tylko otwory na wtryskiwacze (klasyczne), kolektor dolotowy i wylotowy).

Jest owszem 1 świeca płomieniowa (zasilana paliwem z pompy wtryskowej), ale jest ona oddalona od bloku silnika ok. 60cm. Zimą czuć, że kolektor jest ciepły (nie gorący), natomiast latem automat uruchamiający świeczkę nie uruchamia się. W związku z tym silnik jest uruchamiany bez świecy.

Napisano

> Problem z ładowaniem jest, bo na wolnych obrotach jest 12,8V, a po przygazowaniu max 13,0V.

> No dobra, wczoraj próbowałem odpalić na kable (25mm^2, żeby ktoś nie pisał że pewnie za cienkie), i

> nic. Kręciłem kilka razy, kilka razy próbował załapać, ale nic. Jak już odpalił za którymś

> razem, to walnął chmurę czarnego dymu. Normalnie nie widać żeby kopcił - no może tylko przy

> odpalaniu.

> Wczoraj rano nie odpalił wcale - było -11, a po południu po kilku próbach jakoś się udało. Jeśli

> FES wywala błąd P0380. Świece żarowe były wymienione przed zimą - po wymianie błąd dalej się

> pokazywał.

> Większość mechaników jak widzi znaczek Alfa Romeo odmawia podjęcia się naprawy dlatego sam

może egr się zablokował?

Napisano
  • Autor

> Jeśli wymieniałeś świece żarowe (rozumiem wszytkie 5 i jakie ) ?

Wszystkie 5, ale nie pamiętam jakie. niewiem.gif

To prawdopodobną przyczyną będzie

> centralka świec ( to chyba dość częsty problem w JTD przynajmniej w Punto z tego wiem).

Ale tam jest 1,9 hmm.gif

> Alternator swoją drogą do wymiany/regeneracji Nie żarzy się kontrolka ładowania na desce?

No właśnie nie oslabiony.gif

> Takie ładowanie jest zabójcze dla akmulatora

Mam nadzieję że nie.

Przyniosłem akumulator do domu i ładuję, mam prostownik który ma zakres 0-6A - zaczął od 2A a po 30min jest 1A. crazy.gif

Za godzinę jadę po inny prostownik, mam nadzieję że akumulator nie jest padnięty. sick.gif

Napisano
  • Autor

> Albo świece albo centralka sterująca grzaniem świec-sprawdzić napięcie miernikiem lub żarówką na

> świecach i będzie wiadomo co padło...

Tzn?

Napisano

> Nie Renault Master 2,8dti

i to jest bardzo dobre rozwiązanie biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> może egr się zablokował?

A jak to sprawdzić?

Napisano

> No tak, tylko że w moim silniku jest wtrysk pośredni, a świeczek nie ma (w bloku silnika są tylko

> otwory na wtryskiwacze (klasyczne), kolektor dolotowy i wylotowy).

> Jest owszem 1 świeca płomieniowa (zasilana paliwem z pompy wtryskowej), ale jest ona oddalona od

> bloku silnika ok. 60cm. Zimą czuć, że kolektor jest ciepły (nie gorący), natomiast latem

> automat uruchamiający świeczkę nie uruchamia się. W związku z tym silnik jest uruchamiany bez

> świecy.

sprawna świeca płomieniowa nagrzewa spiralę, na które pod wpływem ciepła bimetaliczny element powinien doprowadzić paliwo z magistrali, które powinno się zapalić płomieniem.

Często jest tak, że cała procedura trwa ok 40 sekund zanim to paliwo się zapali.

Kręcąc silnikiem, do cylindrów wciąga płomień, co ułatwia w znacznym stopniu uruchomienie.

Każdą nawet najstarszą konstrukcję, przy sprawnej świecy da się uruchomić.

Na takie wynalazki jest też inna metoda.

Wystarczy zdjąć przewód z kolektora dolotowego i dmuchnąć suszarką do włosów, opalarką czy nawet płomieniem z palnika gazowego żeby silnik zaciągnął ciepłego powietrza.

Przy suszarce czy opalarce jest to proste, natomiast przy płomieniu, trzeba umiarkowanie to robić, ponieważ sam płomień nie wystarczy.

Potrzebny jest tlen w powietrzu.

Napisano

> Wszystkie 5, ale nie pamiętam jakie.

To dobrze że komplecik ok.gif

> Ale tam jest 1,9

Ale ,myślę że czy 1.9 czy 2.4 centralki podobne albo te same hmm.gif i ja właśnie na taką padniętą centralkę stawiam waytogo.gif

Napisano

Prawie te same. 2.4 ma 5 cylindrów. Musi patrzeć na ilość złącz. Też obstawiam przekaźnik świec żarowych.

Napisano
  • Autor

> Ale ,myślę że czy 1.9 czy 2.4 centralki podobne albo te same i ja właśnie na taką padniętą

> centralkę stawiam

Da się to jakoś zdiagnozować bez podmieniania?

Jakoś miernikiem przemierzyć czy coś? cfaniaczek.gif

Napisano

> Da się to jakoś zdiagnozować bez podmieniania?

> Jakoś miernikiem przemierzyć czy coś?

podłącz równolegle do świec żarówkę i sprawdź czy świeci

Napisano
  • Autor

> podłącz równolegle do świec żarówkę i sprawdź czy świeci

Czyli co, jeśli sterownik będzie uszkodzony to żarówka na pewno nie zaświeci?

Napisano

W sterowniku jest elektromagnes, który zwiera obwód grzewczy dla świec, może też bezpiecznik (u mnie 50A na klemie + aku), nie mam pojęcia jak to jest w Alfie. Jeżeli nie działa, nic z tego. Może być tylko zaśniedziały styk, wypalony, albo trafiona elektronika. Walczyłem z tym (centralka 7lat) i wymieniłem, bo problem wracał.

Napisano
  • Autor

> W sterowniku jest elektromagnes, który zwiera obwód grzewczy dla świec, może też bezpiecznik (u

> mnie 50A na klemie + aku), nie mam pojęcia jak to jest w Alfie. Jeżeli nie działa, nic z tego.

> Może być tylko zaśniedziały styk, wypalony, albo trafiona elektronika. Walczyłem z tym

> (centralka 7lat) i wymieniłem, bo problem wracał.

ok.gif

Jutro postaram się posprawdzać - na razie ładuję akumulator. smile.gif

Napisano
  • Autor

Jeszcze jedno, jakim prądem, i jak długo, ładować akumulator 90Ah?

Mam inny prostownik, i teraz wskazówka stoi pomiędzy 9 a 10 - nie za dużo? zlosnik.gif

Napisano

> Jeszcze jedno, jakim prądem, i jak długo, ładować akumulator 90Ah?

> Mam inny prostownik, i teraz wskazówka stoi pomiędzy 9 a 10 - nie za dużo?

to masz dobrze ustawiony prąd. 9A dla 90Ah aku to jest właśnie 10.godzinny prąd ładowania. jeśli masz dużo czasu, to możesz ładować aku mniejszym prądem w dłuższym czasie, ale tak, jak jest, to nie zaszkodzi.

Napisano
  • Autor

> Jeszcze jedno, jakim prądem, i jak długo, ładować akumulator 90Ah?

> Mam inny prostownik, i teraz wskazówka stoi pomiędzy 9 a 10 - nie za dużo?

Wskazówka spadła na 0 i nie chce ruszyć. icon_eek.gif

Dzisiaj parę razy kręciłem, ale nie chciał zapalić + z 10minut chodziło webasto (na wyłaczonym silniku) więc wątpię żeby w ciągu godziny naładował się do pełna. icon_eek.gif

Jak to możliwe? icon_eek.gif

Napisano

> Wskazówka spadła na 0 i nie chce ruszyć.

> Jak to możliwe?

skoro kręciłeś, to znak, że aku żyje (jeszcze). a jeśli tak, to może padł amperomierz w prostowniku? sprawdziłeś ten trop?

Napisano
  • Autor

> skoro kręciłeś, to znak, że aku żyje (jeszcze). a jeśli tak, to może padł amperomierz w

> prostowniku? sprawdziłeś ten trop?

Podłączyłem drugi, i też nic.

Podłączyłem ten pierwszy jeszcze raz, i znowu jest 10A.

Ciekawe jak długo. niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> W sterowniku jest elektromagnes, który zwiera obwód grzewczy dla świec, może też bezpiecznik (u

> mnie 50A na klemie + aku), nie mam pojęcia jak to jest w Alfie. Jeżeli nie działa, nic z tego.

> Może być tylko zaśniedziały styk, wypalony, albo trafiona elektronika. Walczyłem z tym

> (centralka 7lat) i wymieniłem, bo problem wracał.

Da się to jakoś sprawdzić po wyjęciu z auta?

Mam w domu zasilacz komputerowy zlosnik.gif pod którego podłączam w celu sprawdzenia różne rzeczy na samochodowe 12V, więc z tym może też się uda?

Do wtyczek świec jest trochę ciężkie dojście. frown.gif

No chyba że mogę całkiem wypiąć ją z jednej świecy i zamiast tego podłączyć żarówkę. ok.gif

Sterownik znajduje się na ścianie grodziowej, dość wysoko. smile.gif

Napisano

> Sterownik znajduje się na ścianie grodziowej, dość wysoko.

To tak jak u mnie. Wykręć, rozbierz, psiknij kontaktem. Mi to robił mechanik, na jakiś czas pomogło, ale zaczął znowu gębę drzeć, że Preheat Fault, więc zmieniłem przekaźnik.

Napisano
  • Autor

> To tak jak u mnie. Wykręć, rozbierz, psiknij kontaktem. Mi to robił mechanik, na jakiś czas

> pomogło, ale zaczął znowu gębę drzeć, że Preheat Fault, więc zmieniłem przekaźnik.

Jutro to zrobię i dam znać czy pomogło.

Zapomniałem napisać, że auto po naładowaniu aku znowu nie chciało odpalić. Po 30min grzania webasto załapał bez zająknięcia. Wina więc leży w 100% po stronie grzania świec. zlosnik.gifgrinser006.gif

Napisano

Miałem to samo. Webasto na 10 minut i palił przy -25, bez ni hu hu.

Napisano
  • Autor

> Miałem to samo. Webasto na 10 minut i palił przy -25, bez ni hu hu.

No to dobrze że chociaż wiem co mu jest. smile.gif

Napisano

> Z własnych zimowych doświadczeń z dieslem. Do sprawdzenia/ ew naprawy alternator, akumulator.

> U mnie alternator dosłownie spuchł w środku, a kontrolka od ładowania się nie paliła. Sprawdzałem

> nie dawno żarówka jest dobra.

> Nawet przy zepsutych świeczkach diesel powinien odpalić, ciężko ale odpalić (dodam że u mnie w

> silniku konsruktorzy nie przewidzieli czegoś takiego jak świece żarowe, tylko dali 1 świecę

> płomieniową w kolektorze dolotowym. Zimą można co najwyżej ręce ogrzać )

nie koniecznie da się odpalić jak wszystkie świece nie grzeją sam mam diesla i jak jedna świeca nie grzała to nie zapalał, łapał a nie zapalił przyczyna to jedna nie grzejąca świeca. Jakby świece żarowe były nie potrzebne to by konstruktorzy nie wymyślali żeby je tam wstawiać

Napisano

> nie koniecznie da się odpalić jak wszystkie świece nie grzeją sam mam diesla i jak jedna świeca nie

> grzała to nie zapalał,

to może stare kible , silnik z CRem zapali w zimie bez sprawnej świecy , przez chwilę będzie okrutnie nierówno chodził , zakopci na czarno , ale będzie klepał

Napisano
  • Autor

> to może stare kible , silnik z CRem zapali w zimie bez sprawnej świecy , przez chwilę będzie

> okrutnie nierówno chodził , zakopci na czarno , ale będzie klepał

Długo trzeba wtedy kręcić? zlosnik.gif

Napisano

> odpalaniu.

> pokazywał.

Problem może tkwić jeszcze w filtrze paliwa, który powinien być wymieniany raz w roku, najlepiej przed zimą z powodu osadzania się w nim związków glicerynowych z paliwa, blokujących jego przepływ w niskich temperaturach.

Napisano
  • Autor

> Miałem to samo. Webasto na 10 minut i palił przy -25, bez ni hu hu.

Nie masz czasem jakiegoś schematu tego sterownika?

Sprawdziłbym sobie miernikiem czy w ogóle dochodzi do niego prąd. hmm.gif

edit: znalazłem schemat: url

Rozumiem że wystarczy podpiąć jedną nóżkę żarówki do pinu G1/G2/G3/G4/G5/G6, drugą do masy i powinna zaświecić? 270751858-jezyk.gif

Napisano

A takie pozornie głupie pytanie - sprawdzałeś w instrukcji/specyfikacji jaki jest podany zakres temperatur pracy tego autka? Bo są już takie z podanym do -15 i poniżej po prostu elektronika uniemożliwi zapalenie, znajomy blacharz ostatnio coś takiego spotkał ku swojemu zdecydowanemu zdziwieniu.

Napisano
  • Autor

> A takie pozornie głupie pytanie - sprawdzałeś w instrukcji/specyfikacji jaki jest podany zakres

> temperatur pracy tego autka? Bo są już takie z podanym do -15 i poniżej po prostu elektronika

> uniemożliwi zapalenie, znajomy blacharz ostatnio coś takiego spotkał ku swojemu zdecydowanemu

> zdziwieniu.

Przy takich temperaturach wcześniej nie było problemu z odpalaniem.

Wczoraj próbowałem odpalić przy -5 i też nie chciał. Załapał dopiero jak podgrzałem silnik przez 30min webasto. ok.gif

Napisano

> Przy takich temperaturach wcześniej nie było problemu z odpalaniem.

> Wczoraj próbowałem odpalić przy -5 i też nie chciał. Załapał dopiero jak podgrzałem silnik przez

> 30min webasto.

Sprawdź świece żarowe. Ja miałem tego typu problemy pierwszej zimy z dizelem. Przy temperaturze -1 -2 z trudem jeszcze odpalał. Przy -5 przestał zapalać. Okazało się, że świece były w porządku, tylko przekaźnik zastrajkował. Dopóki nie przyszły większe mrozy nawet nie wiedziałem, że odpalam bez świec zlosnik.gif

Po naprawieniu przekaźnika jak ręką odjął - odpala bezproblemowo na mrozach poniżej -20

Napisano

> A takie pozornie głupie pytanie - sprawdzałeś w instrukcji/specyfikacji jaki jest podany zakres

> temperatur pracy tego autka? Bo są już takie z podanym do -15 i poniżej po prostu elektronika

> uniemożliwi zapalenie, znajomy blacharz ostatnio coś takiego spotkał ku swojemu zdecydowanemu

> zdziwieniu.

Jakie ? Bo raczej nie JTD smile.gif

Napisano

> zdziwieniu.

Moglbys podac chociaz jeden przyklad takiego auta?

Bo ciezko mi w to uwierzyc, chyba ze w jakiejs specyfikacji na Afryke grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.