Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cruze 5d

Featured Replies

Napisano

> kosztuje to to w podstawie 69 990 I TO WIDAĆ

jakbyś mógł nieco rozwinąć swoją wypowiedź... Taka lipa?

A`propos Cruze`a 5d. Wygląda na to, że Fiat Bravo i inne małe kompakty mają konkurenta. Bo już do Octavi chyba Cruze`owi trochę brakuje. OZI kiedyś pisał, że ciasno z tyłu: ciekawe, jak tutaj będzie. A ktoś wie, czy będzie Cruze kombi?

Napisano

> jakbyś mógł nieco rozwinąć swoją wypowiedź... Taka lipa?

> A`propos Cruze`a 5d. Wygląda na to, że Fiat Bravo i inne małe kompakty mają konkurenta.

yhym... od dwóch lat cruze jest na rynku i widzisz żeby gdzieś to coś komukolwiek robiło konkurencję?

Napisano

> yhym... od dwóch lat cruze jest na rynku i widzisz żeby gdzieś to coś komukolwiek robiło

> konkurencję?

Jak popatrzyłem na tylne światła, to mi sie Bravo skojarzyło. Poza tym jak nie było wersji htb, to trudniej było porównywać do FF, C4 czy P308.

Napisano

> OZI kiedyś pisał, że ciasno z tyłu: ciekawe, jak tutaj będzie. A ktoś wie, czy będzie Cruze kombi?

Nie ma powodu żeby było inaczej - przecież spód pozostaje taki sam, różnią się blaszki wierzchnie, a te na ciasnotę z tyłu nie wpływają.

Co do kombi - nie wiadomo, może nie być, bo jest Orlando.

Napisano

> ja oglądałem wczoraj Orlando

> kosztuje to to w podstawie 69 990 I TO WIDAĆ

PRAWIE się zgadza... w podstawie kosztuje 59990.

Napisano

Bardzo ladna bryla, szkoda ze nie ma dziennych LED. Moze sporo namieszac.

Napisano

> PRAWIE się zgadza... w podstawie kosztuje 59990.

Ale ta podstawa jest chyba tylko po to, żeby w cenniku było coś poniżej 60k zł.

Wyobrażasz sobie kupno nowego, rodzinnego auta bez klimatyzacji ?

Jak dla mnie za podstawową wersję trzeba uznać LS+, a jakbym miał kupować, to bym rozważania na serio zaczął od LT - czyli:

LS+ plus lakier to 64990

LT plus lakier to 68990.

To nadal jest mniej niż Zafira, ale nie powalająco mniej.

Napisano

> Bardzo ladna bryla, szkoda ze nie ma dziennych LED. Moze sporo namieszac.

Skoro sedan nie namieszal to HTB tym bardziej...

Prawda jest taka, ze u nas sprzedaz nakrecaja floty, a jakos nie sadze zeby sie porywaly na Chevroleta grinser006.gif

Takie auto powinno byc z zalozenia sporo tansze od konkurencji...

A niestety utrata wartosci powoduje, ze oplaca sie je kupowac na wiecej lat niz 3-4...

Tacy klienci sprzedazy nie zrobiaok.gif

Napisano

> Skoro sedan nie namieszal to HTB tym bardziej...

> Prawda jest taka, ze u nas sprzedaz nakrecaja floty, a jakos nie sadze zeby sie porywaly na

> Chevroleta

> Takie auto powinno byc z zalozenia sporo tansze od konkurencji...

> A niestety utrata wartosci powoduje, ze oplaca sie je kupowac na wiecej lat niz 3-4...

> Tacy klienci sprzedazy nie zrobia

Bo sedan u nas mniej popularny. Zobacz ile sie sprzedalo astry sedan, focusa czy fiata albea. To juz chyba nie czasy lanosa.

Ja sie ciesze bo za 63K mozna miec 160 KM dorbze wyposazonego diesela konkurenci chca wiecej.

Napisano

> Bo sedan u nas mniej popularny. Zobacz ile sie sprzedalo astry sedan, focusa czy fiata albea. To

> juz chyba nie czasy lanosa.

W sumie fakt, troche sie te tendencje odwrocily zlosnik.gif

> Ja sie ciesze bo za 63K mozna miec 160 KM dorbze wyposazonego diesela konkurenci chca wiecej.

A mnie to obojetne, bo po przygodzie z Nubira raz na zawsze wyleczylem sie z Daewoo i pochodnych grinser006.gif

Napisano

> Prawda jest taka, ze u nas sprzedaz nakrecaja floty, a jakos nie sadze zeby sie porywaly na

> Chevroleta

Powodów jest kilka:

- brak samochodów kombi w ofercie. Lider - skoda, ma kombi w każdej klasie (Fabia, Octavia, Superb),

- brak reakcji na potrzeby rynku. Chevrolet chyba jako jedyna marka nie oferował żadnego auta z kratką,

- niesamodzielna sieć sprzedaży - sprzedawcy wolą zaoferować flotom Opla,

- słaby wizerunek (Daewoo), którego sprzedawcy Opla nie poprawiają - po co hodować konkurencję ?

Flotowcy nie są durni i nie podniecają się znaczkiem (dowodem popularność we flotach wyszydzanej skody) - jeśli kupowanie Chevroleta by było ekonomicznie uzasadnione, floty by tym jeździły.

Niestety, wskazane powyżej powody uniemożliwiają przebicie się Chevroleta do flot, a w konsekwencji na rynku.

Napisano

> wyleczylem sie z Daewoo i pochodnych

To i opla odrzuć, bo cruze to płyta podłogowa astry IV.

Napisano

> LS+ plus lakier to 64990

Zgadza się, pewnie parę tyś z tego jest do urwania (pierwsze zamówienia były w "promocyjnej cenie" 60k PLN za LS+).

Nie jest to mało, z drugiej strony który konkurent (poza Dacią Logan kombi - zupełnie inna klasa) proponuje w tej cenie 7 os. nieźle wyposażone auto rodzinne (klima, ESP, 6pp. gadżety elektryczne) z silnikiem 1.8 140 KM ?

Edit: Jest jeden - citroen berlingo hdi waytogo.gif (słabszy silnik ale za to "modny" bo diesel biglaugh.gif)

Napisano

> To i opla odrzuć, bo cruze to płyta podłogowa astry IV.

Plyta to jedynie plyta, a co do Opla to jak sie pojawia 2-3 letnie Astry J to czemu pewie sie zainteresujeok.gif

Napisano

> Plyta to jedynie plyta, a co do Opla to jak sie pojawia 2-3 letnie Astry J to czemu pewie sie

> zainteresuje

Wsiądź do Cruza i zobaczysz, że nie tylko płyta. grinser006.gif

Napisano

> Wsiądź do Cruza i zobaczysz, że nie tylko płyta.

W tym przypadku to moze byc tylko zaleta grinser006.gif

Im mniej Daewoo w Chevim tym lepiej hehe.gif

Napisano

> Wsiądź do Cruza i zobaczysz, że nie tylko płyta.

Ale np. w wersji EU Cruze nie dostał tylniego zawieszenia z Astry tylko jakies koreanskie badziewie.

Napisano

> Ale np. w wersji EU Cruze nie dostał tylniego zawieszenia z Astry tylko jakies koreanskie

> badziewie.

Badziewie powiadasz? Rozumiem, że to stwierdzenie jest poparte przynajmniej jazdą testową?

Napisano

> Badziewie powiadasz? Rozumiem, że to stwierdzenie jest poparte przynajmniej jazdą testową?

Niestety testowalem Cruze tylko w wersji USA ktora ma zawieszenie od Astry. W blogu jest o tym krótka wzmianka. Taki bezplciowy samochód. Szalone wspomaganie, słaby silnik, cześć plastikow OK a reszta typowy GM (mielone butelki). Ale w swojej klasie cenowej to (może poza plastikami) nie wyróżnia sie jakoś szczególnie ani na plus ani na minus. Co w sumie świadczy o wielkich postępach jakie zrobiło GM - poprzednik Cruze (Cobalt) sprzedawał sie jedynie dzięki niskiej cenie, bo daleko było mu do Corolli/Civica. A Cruze może konkurować z tymi samochodami (szkoda tylko ze jest znacznie droższy od Corolli).

Napisano

> Zgadza się, pewnie parę tyś z tego jest do urwania (pierwsze zamówienia były w "promocyjnej cenie"

> 60k PLN za LS+).

> Nie jest to mało, z drugiej strony który konkurent (poza Dacią Logan kombi - zupełnie inna klasa)

> proponuje w tej cenie 7 os. nieźle wyposażone auto rodzinne (klima, ESP, 6pp. gadżety

> elektryczne) z silnikiem 1.8 140 KM ?

on ma być 7os ?

te miejsca z tyłu to chyba dla krasnali patrząc po bryle auta hmm.gif

Napisano

> Siedmioosobowy ma być Orlando:

Nie "ma być" ale już jest. Przy 7 os. nie ma bagażnika.

Napisano

> A Cruze może konkurować z tymi samochodami (szkoda tylko ze jest znacznie droższy od Corolli).

To jaki to ma sens ? Kto to kupi ?

Napisano

> Nie "ma być" ale już jest. Przy 7 os. nie ma bagażnika.

ok.gif teraz to już widzę, temat był o cruze i nie zwróciłem uwagi że przeszło na jakiś inny grinser006.gif

Napisano

> To jaki to ma sens ? Kto to kupi ?

No wymyślą że np w Corolli odpadają koła i już będą chętni...

Napisano

> Niestety testowalem Cruze tylko w wersji USA ktora ma zawieszenie od Astry.

Czyli Cruzem EU nie jeździłeś. To badziewne zawieszenie zbiera jednak pozytywne opinie w testach

Quote:

Dopracowane zawieszenie świetnie spisuje się na naszych dziurawych drogach. Pokonywanie wybojów nie obniża komfortu podróżowania. Na szczęście układ jezdny został zestrojony niezbyt miękko, co przekłada się na dobre prowadzenie auta podczas szybkiego pokonywania zakrętów.

źródło

Napisano

Artykuły AŚ o nowych samochodach są zwykle sponsorowane. Więc źródło równie dobre jak Onet. Ostatnio czytałem na nim że tarcze hamulcowe wytrzymują 100000 km. I jak są wymieniane częściej to samochód mógł być bity. Ale to tak poza tematem.

Napisano

> To jaki to ma sens ? Kto to kupi ?

Też się zastanawiam. Ale znając GM, to cena MSRP nie będzie miała nic wspólnego z ceną transakcyjną i te samochody de facto będą tańsze od Corolli i Civica.

Poza tym Cruze jest znacznie ładniejszy od obu - ludzie decydujący sercem a nie portfelem wybiorą Cruze a nie konkurencję.

Napisano

> To badziewne zawieszenie zbiera jednak pozytywne opinie w testach

Ty wierzysz w te testy? smile.gif Cóż, młody i naiwny...

Napisano

> Czyli Cruzem EU nie jeździłeś. To badziewne zawieszenie zbiera jednak pozytywne opinie w testach

> Quote:

> Dopracowane zawieszenie świetnie spisuje się na naszych dziurawych drogach. Pokonywanie wybojów nie

> obniża komfortu podróżowania. Na szczęście układ jezdny został zestrojony niezbyt miękko, co

> przekłada się na dobre prowadzenie auta podczas szybkiego pokonywania zakrętów.

> źródło

To ze jest dobre na dziury to jednak sredni argument zlosnik.gif

Napisano

> Ostatnio czytałem na nim że tarcze hamulcowe wytrzymują 100000 km.

Jak ktoś umie jeździć to tyle wytrzymują.

Jak jeździ "szybko i bezpiecznie" to i po 20 kkm tarcze zużyje.

Napisano

> Ty wierzysz w te testy? Cóż, młody i naiwny...

Nie, tylko w to co ty napiszesz grinser006.gif

Napisano

> Artykuły AŚ o nowych samochodach są zwykle sponsorowane.

Skąd wiesz? Pracowałeś tam?

Bo ja tak 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Nie, tylko w to co ty napiszesz

Wiesz, ja nie siedzę w kieszeni koncernów, które pewnie by mi nie dały następnego samochodu do testowania, nie wysłałyby mnie do pięciogwiazdkowego hotelu i nie zapłaciłyby za moje jedzenie i alkohol gdybym coś złego o ich samochodzie napisał.

Napisano

> Wiesz, ja nie siedzę w kieszeni koncernów, które pewnie by mi nie dały następnego samochodu do

> testowania, nie wysłałyby mnie do pięciogwiazdkowego hotelu i nie zapłaciłyby za moje jedzenie

> i alkohol gdybym coś złego o ich samochodzie napisał.

Tego nie twierdzę. Problem w tym, że oceniasz samochód {którym nie jechałeś} przez pryzmat aut z innej półki cenowej/jakościowej.

Napisano

> Skąd wiesz? Pracowałeś tam?

> Bo ja tak

Wiesz pewne rzeczy o samochodach, które można tam przeczytać można napisać wtedy gdy:

a) Jest się ślepy, głuchy i nie ma dłoni żeby pomacać

b) Dostaje się za to dużo pieniędzy

c) Jest się zaślepiony miłością do marki jak niektórzy na tym forum.

Innych możliwości nie widzę. Jeśli ktoś pisze że Cruse jest świetnie wykończony w środku to chyba się przesiadł z FSO 1500.

Napisano

> Jak ktoś umie jeździć to tyle wytrzymują.

> Jak jeździ "szybko i bezpiecznie" to i po 20 kkm tarcze zużyje.

OK. Ale ocenianie po tym czy samochód ma kręcony licznik czy nie jest co najmniej zabawne.

Napisano

> Wiesz pewne rzeczy o samochodach, które można tam przeczytać można napisać wtedy gdy: [ciach]

> Innych możliwości nie widzę.

Masz do tego prawo grinser006.gif

> Jeśli ktoś pisze że Cruse jest świetnie wykończony w środku to chyba

> się przesiadł z FSO 1500.

No to ja tak napiszę. Porównaj sobie wykończenie w Skodzie, Lancerze sick.gif itp

Napisano

> Masz do tego prawo

> No to ja tak napiszę. Porównaj sobie wykończenie w Skodzie, Lancerze itp

Lancer ok, ale skoda facepalm.gif litosci. Polacie brzydkiego plastiku z zaslepkami. Nawet ladnego radia 2DIN nie daja w standardzie w XXI wieku.

Napisano

> Tego nie twierdzę. Problem w tym, że oceniasz samochód {którym nie jechałeś} przez pryzmat aut z

> innej półki cenowej/jakościowej.

W sumie masz rację - przyspieszenie Cruze 1.4T niczym nie odbiega (a może nawet jest lepsze) od przyspieszenia Corolli 1.8 i Civica 1.8. Wspomaganie też pewnie od Corolli nie odbiega (Civic ma słabsze i wydaje się bardziej sportowy). Plastikami powyżej kolan Cruze też nie odbiega od konkurencji (poniżej kolan to tragedia). Ilością miejsca to zdecydowanie na plus. Ilością "bajerów" także na plus. Ale to właśnie piszę - GM zbudował samochód który może konkurować z Civiciem i Corollą.

Napisano

> W sumie masz rację - przyspieszenie Cruze 1.4T niczym nie odbiega (a może nawet jest lepsze) od

> przyspieszenia Corolli 1.8 i Civica 1.8. Wspomaganie też pewnie od Corolli nie odbiega (Civic

> ma słabsze i wydaje się bardziej sportowy). Plastikami powyżej kolan Cruze też nie odbiega od

> konkurencji (poniżej kolan to tragedia). Ilością miejsca to zdecydowanie na plus. Ilością

> "bajerów" także na plus. Ale to właśnie piszę - GM zbudował samochód który może konkurować z

> Civiciem i Corollą.

Myślę, że takie było zamierzenie GM - samochód porównywalny jakościowo, wielkościowo i cenowo do innych. Na tyle neutralny by różni klienci się na niego decydowali

Napisano

> Ale to właśnie piszę - GM zbudował samochód który może konkurować z Civiciem i Corollą.

Nie w PL - w USA Cruze nie ma piętna Daewoo, a wręcz może łapać plusa za to że jest autem "krajowym".

PL to kraj, w którym do Golfika trójki, czy paska w tedeiku niektórzy się modlą, a DU/Chevrolet z założenia jest wyszydzane.

Napisano

Dzięki temu inni mogą kupić przyzwoite i młode auto za przystępną cenę. zlosnik.gifyay.gif

Napisano

> Dzięki temu inni mogą kupić przyzwoite i młode auto za przystępną cenę.

Gorzej jak zechcesz go sprzedać...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.