Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

R134a - gdzie kupic?

Featured Replies

Napisano

Czy czynnik R134a do klimatyzacji w małych opakowaniach można gdzieś u nas kupić, czy jest to towar niedostępny?

Napisano
  • Autor

Chodzi mi raczej o coś takiego:

klik do samodzielnego nabicia...

Napisano

> Chodzi mi raczej o coś takiego:

> klik do samodzielnego nabicia...

czegoś nie rozumiem - pytasz się gdzie kupić i podajesz w odpowiedzi linka z towarem do kupienia ????????

niewiem.gif

Napisano

A w jaki sposób chcesz odmierzyć ilość wymaganego czynnika w układzie? hmm.gif

Napisano

> A w jaki sposób chcesz odmierzyć ilość wymaganego czynnika w układzie?

najwyzej nabije 2kg rotfl.gif i szlak trafi wszystko

Napisano

Quote:

make sure you have an A/C pressure gauge to determine fill level in system - do not overcharge your system

smile.gif

Napisano

W Norauto gratis skontrolują ilość czynnika, ale nie dobijają bo nie mają takiej usługi w cenniku facepalm.gif, potem jak już wiadomo ile brakuje dowolny warsztat z maszynką dobija brakująca ilość po 10 złotych za 100gramów ok.gifgrinser006.gif

Napisano

> W Norauto gratis skontrolują ilość czynnika, ale nie dobijają bo nie mają takiej usługi w cenniku

> , potem jak już wiadomo ile brakuje dowolny warsztat z maszynką dobija brakująca ilość po 10

> złotych za 100gramów

Jasne.

Nie da się sprawdzić ilości czynnika bez wyssania go.

Napisano

> Jasne.

> Nie da się sprawdzić ilości czynnika bez wyssania go.

Też dlatego go odsysają i wtłaczają spowrotem ok.gif, na tym polega sprawdzenie ilości czynnika.

Napisano

> Jasne.

Bzdury.

Napisano

> Też dlatego go odsysają i wtłaczają spowrotem , na tym polega sprawdzenie ilości czynnika.

Nie kumam czegoś, wyssają - a nie mogą wtłoczyć więcej ?

Napisano

> Cisnieniomierzem.

rotfl.gif

Znasz się na klimie jak na zmienianiu hamulców ( nawiązując do Twojego wątku) .

Napisano

> Cisnieniomierzem.

Aleś ty niezły jest zlosnik.gif

Miałes kiedykolwiek do czynienia z maszynka do klimy ? manometrami ?? z tego co piszesz doskonale wiem ze nie miałes ,inaczej nie pisał bys takich bredni 20.GIF

Dziesiatki aut w sezonie robie przy których wskazania sa ksiązkowe a czynnika np 100g 20.GIF

Napisano

> Nie kumam czegoś, wyssają - a nie mogą wtłoczyć więcej ?

No właśnie nie mogą, bo w cenniku maja tylko kontrolę stanu klimatyzacji - gratis, oraz napełnienie układu klimatyzacji - 150 złotych, a polega ono na odessaniu tego co jest lub jak jest pusto i nabiciu do stanu fabrycznego. Chłopak nie chciał mi dobić 150 gramów (tyle mi brakowało i klima sie nie włączała), nawet na lewo odmówił mi jakis mądrzejszy koleś który kręcił się tam w czystej koszuli co inni sie go bali hehe.gif. Oddali mi moje 600 i odjechałem. Za kilka dni pytam gościa w serwisie klimy, czy mi sprzeda mi 150 gramów czynnika? icon_eek.gificon_rolleyes.gif. Ten po chwili namysłu z mina cwaniaka mówi, że oczywiście nie ma sprawy zlosnik.gif, gdzie panu to wlać? biglaugh.gif Mówię tutaj pokazując na zawór pod maską (niebieski grinser006.gif) Pan podłączył wężyk (tylko ten), ustawił na maszynie 150, psssss i gotowe. 15 złotych. Podziękowałem, ale gość cały czas jak by chciał coś powiedzieć hehe.gif, o coś zapytać. Więc mu wyjaśniłem całą sprawę i rozeszliśmy się z uśmiechami na twarzach zlosnik.gif.

Napisano

Dlaczego się tak dziwisz?

Znając termodynamikę czynnika, jego charakterystykę i temperaturę zewnętrzną no może jeszcze nominalną pojemność układu można na podstawie ciśnieniomierza czyli manometru sprawdzić ile tego czynnika jest.

Brednie kolego to ty piszesz, to że masz automat do napełniania klimy nie znaczy że masz jakiekolwiek pojęcie o chłodnictwie.

Napisano

> make sure you have an A/C pressure gauge to determine fill level in system - do not overcharge

> your system

Po głębszym zastanowieniu teoretycznie jest to możliwe hmm.gif

Napisano

> Jasne.

nono.gif Bzdura. Jasne, że się da.

Napisano

> W Norauto gratis skontrolują ilość czynnika...

Skoro tak polecasz to chyba skorzystam 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Jak ?

Mierząc ciśnienie przy odpowiednich warunkach oraz wydajność urządzenia w różnych trybach testowych. Nie wiem jak w przypadku instalacji samochodowych (śmiesznie mała ilość czynnika), ale np. w chillerach, gdzie jest 20-30 kg czynnika (oczywiście, nie R-134 wink.gif) w ten sposób da się zmierzyć ilość z dokładnością do 3%. Chyba nie wyobrażasz sobie, że ściagasz cały czynnik (30kg) i potem ważysz butle? wink.gif (chociaż i tak też się czasami robi, ale tylko przy wymianie R-22, wymogi unijne...).

Napisano

> Mierząc ciśnienie przy odpowiednich warunkach oraz wydajność urządzenia w różnych trybach

> testowych.

Nie znam się na układach klimatyzacji typu lodówka, rozmawiamy o autach i tego dotyczyła moja wypowiedź.

> Nie wiem jak w przypadku instalacji samochodowych (śmiesznie mała ilość czynnika),

> ale np. w chillerach, gdzie jest 20-30 kg czynnika (oczywiście, nie R-134 ) w ten sposób da

> się zmierzyć ilość z dokładnością do 3%. Chyba nie wyobrażasz sobie, że ściagasz cały czynnik

> (30kg) i potem ważysz butle? (chociaż i tak też się czasami robi, ale tylko przy wymianie

> R-22, wymogi unijne...).

To są inne układy.

Napisano

> Nie znam się na układach klimatyzacji typu lodówka, rozmawiamy o autach i tego dotyczyła moja

> wypowiedź.

Jaka lodówka? icon_eek.gifhehe.gif

> To są inne układy.

Dokładnie to samo.

Napisano

> Jaka lodówka?

> Dokładnie to samo.

Jest różnica w tym że się poruszają.

Domyślam się że serwisujesz układy "stacjonarne".

Napisano

Stawiasz butlę na wadze i jechane...Przy pustym, osuszonym układzie sprawdzi się w 100%. Pytanie, co z olejem...

Napisano

> Dlaczego się tak dziwisz?

> Znając termodynamikę czynnika, jego charakterystykę i temperaturę zewnętrzną no może jeszcze

> nominalną pojemność układu można na podstawie ciśnieniomierza czyli manometru sprawdzić ile

> tego czynnika jest.

> Brednie kolego to ty piszesz, to że masz automat do napełniania klimy nie znaczy że masz

> jakiekolwiek pojęcie o chłodnictwie.

Nie napisałem ze mam zlosnik.gif

I uwielbiam teoretyków takich jak ty 20.GIF popracuj troche przy klimie w autach, bedziesz wiedział o czym pisze 20.GIF

Napisano

> Jest różnica w tym że się poruszają.

Ale istota działania jest taka sama. Po prostu więcej jest elastycznych węzy i tyle.

> Domyślam się że serwisujesz układy "stacjonarne".

Tak, i to duże.

Napisano

> Nie napisałem ze mam

> I uwielbiam teoretyków takich jak ty popracuj troche przy klimie w autach, bedziesz wiedział o

> czym pisze

ja troszke dlubie przy klimatach, chlodniach, reeferach ... i czy uklad ma odpowienia ilosc czynnika jestem w stanie sprawdzic 'po cisnieniach' czyli podlaczajac manometry na LP i HP (znajac oczywiscie rodzaj czynnika np. R22, R 134a, 404a itp bo cisnienia pracy moga byc rozne)

Zawsze tez 'macam' uklad w roznych miejscach i temperatury mi mowia czy jest okay czy mam problem zlosnik.gif

oj znalazlem foto manometrow podlaczonych pod uklad z R134a

I jak bedzie tutaj z freonem za malo za duzo, a moze jest okay?

temperatura nastawiona na -17.8C, powrot byl -16C

temperatura otoczenia + 25C

fae1365d.jpg

Napisano

> Dziesiatki aut w sezonie robie przy których wskazania sa ksiązkowe a czynnika np 100g

czyli na czym polega naprawa? Na sciagnieciu reszty freonu, zrobieniu prozni i naladowaniu nowego? Do nastepnego razu...bo sprawny uklad to szczelny uklad ... zlosnik.gif

a szukacie nieszczelnosci czy tylko nabijacie odpowiednia iloscia freonu? Gdzies ten freon musial spindolic...

Otoz spierniczyl przez nieszczelnosci i przez te same nieszczelnosci dostalo sie powietrze ktore powoduje wzrost cisnienia i czasem moze sie wydawac, ze cisnienia sa w normie....a freonu nie ma...

Tylko wtedy oprocz cisnien trzeba zwrocic uwage na inne rzeczy...czasem wystarczy dotknac strony ssacej sprezarki itp i juz wiesz co jest grane (ale trzeba wiedziec co sie dzieje z freonem w danym miejscu ukladu)

Jezeli np mowimy o systemie z R134a to moze pracowac nawet na lekkim podcisnieniu na stronie niskiego cisnienia/ssacej i jakakolwiek nieszczelnosc po tej stronie spowoduje zassanie powietrza ... co spowoduje wzrost cisnien i nieoprawidlowe dzialanie ukladu.

Jak nieszczenosc pojawi sie na stronie wysokiego cisnienia to wpierw zacznie znikac freon (czasem miejsce wycieku mozna znalesc po sladach oleju) spadna cisnienia na LP i HP, na skraplaczu nie bedzie mozna 'wyczuc' obioru ciepla...

i tak dalej.....

Napisano

A po jakiego grzyba takie wynalazki?? yikes.gif Jedziesz do warsztatu, gość Ci podłącza maszynkę i zrobione. Na dodatek oczyścić klimę z grzybów, wymienić filtr i gotowe.

Napisano
  • Autor

> A po jakiego grzyba takie wynalazki?? Jedziesz do warsztatu, gość Ci podłącza maszynkę i

> zrobione. Na dodatek oczyścić klimę z grzybów, wymienić filtr i gotowe.

Rozumiem, ze na wymianę przepalonej żarówki jedziesz do warsztatu... hmm.gif

Czytając odpowiedzi w tym wątku można dojść do wniosku, ze klimatyzacja w aucie to kosmiczna technologia (niczym budowa studzienek kanalizacyjnych na naszych drogach), której magiczna tajemnice posiedli tylko posiadacze maszyn do nabijania układów, które obsługują pomiędzy wyważaniem opon, a wymiana klocków hamulcowych...

A skąd moje pytanie o R134a w puszce - ano wziąłem sobie przewodnik do mojej Toyoty - Haynes Repair Manual Corolla 2003-2005 i w rozdziale 3-9 czytamy:

dsc8494j.jpg

Tak przy okazji rzuca się w oczy stwierdzenie :environmentally-friendly R-134a - czyżby nasi UE spece od krzywizny bananów byli innego zdania? zlosnik.gif

Napisano

> Tak przy okazji rzuca się w oczy stwierdzenie :environmentally-friendly R-134a - czyżby nasi UE

> spece od krzywizny bananów byli innego zdania?

Tak, R-134 jest uznawany na ekologicznie nieszkodliwy (w przeciwieństwie do R-22). Bezpośrednim zaminnikiem dla R-22 jest R-417 (lub 414), jednak przemilcza się fakt, że ma o 25% gorszą wydajność oraz gorsze smarowanie. Generalnie R-22 jest najlepszym freonem, porównywalny jest R-410 (jednak urządzenie musi być przystosowane, to nie jest zamiennik). W przypadku samochodów od dawna układy są przystosowane do R-134a, który ma znośne parametry, wystarczające dla takich "amatorskich" zastosowań wink.gif

W ogóle klimatyzacja samochodowa jest układem praktycznie nie wymagającym serwisu, bajki o konieczności wymiany czynnika (czy osuszacza) co x miesięcy to marketingowa bujda. Owszem, trzeba odgrzybiać i czyścić wymienniki, ale to się robi we własnym zakresie. Dopóki na wylocie mamy temperaturę w granicach 4-8 stopni, układ jest sprawny i nie ma sensu tego ruszać nono.gif Jeżeli przestaje trzymać parametry, należy uzupełnić czynnik. Ot, i cała filozofia wink.gif Natomiast jazda bez czynnika, z nieszczelnym układem bardzo szybko powoduje zatarcie się sprężarki i inne niefajne rzeczy.

Napisano

> Dopóki na wylocie mamy temperaturę w granicach 4-8 stopni, układ jest sprawny i nie ma sensu tego ruszać

Specem w tej dziedzinie nie jestem, ale spece mówią, że mimo niskiej temperatury powietrza na wylocie - czynnika może być jednak za mało przez co sprężarka działa dłużej i częściej się załącza!?

Napisano

> Specem w tej dziedzinie nie jestem, ale spece mówią, że mimo niskiej temperatury powietrza na

> wylocie - czynnika może być jednak za mało przez co sprężarka działa dłużej i częściej się

> załącza!?

Tak się dzieje, ale nie wpływa to ujemnie na żywotność sprężarki, wręcz przeciwnie - im dłużej działa, tym lepiej (dla niej). Niezależnie od tego przy ubytkach powyżej 30% nie da się osiągnąć właściwej temperatury, więc zasada pozostaje niezmienna: jeżeli temperatura jest odpowiednia - nie ruszać.

Napisano

> Rozumiem, ze na wymianę przepalonej żarówki jedziesz do warsztatu...

W Punto 2 tak, w Clio 2 i Corolli 2005 nie bo dostęp idealny. W Skodzie mam ksenony więc oczywiście że serwis.

> Czytając odpowiedzi w tym wątku można dojść do wniosku, ze klimatyzacja w aucie to kosmiczna

> technologia (niczym budowa studzienek kanalizacyjnych na naszych drogach), której magiczna

> tajemnice posiedli tylko posiadacze maszyn do nabijania układów, które obsługują pomiędzy

> wyważaniem opon, a wymiana klocków hamulcowych...

Po coś te maszyny wymyślono, miliony je używają. Zalecenia serwisowania klimy są więc trzeba serwisować. Nigdy nie zrozumiem "speców" którzy mimo zaleceń producenta wiedzą lepiej jak serwisować klimę, kiedy wymieniać świece czy olej itp itd...

Napisano

Zdiagnozujcie mi stan mojej klimy. Auto kupione 2,5 roku temu - klima nigdy nie nabijana/dobijana. Czy i kiedy poprzedni właściciel to robił nie wiem. W ostatnie lato klima działała i chłodziła zadowalająco. Teraz byłem na nabiciu i okazało się, że jest 170g czynnika, kiedy w układzie powinno być 530g.

Możliwe, żeby klima chłodziła przy takiej małej ilości czynnika w ostatnie lato czy może teraz w zimie się coś rozszczelniło? Jak szybko ubywa czynnika w sprawnym układzie klimy czyli powiedzmy, że szczelność trzyma standardy, więc ile lat mogłem mieć nieobsługiwaną klimę w aucie?

Napisano

> Zdiagnozujcie mi stan mojej klimy. Auto kupione 2,5 roku temu - klima nigdy nie nabijana/dobijana.

> Czy i kiedy poprzedni właściciel to robił nie wiem. W ostatnie lato klima działała i chłodziła

> zadowalająco. Teraz byłem na nabiciu i okazało się, że jest 170g czynnika, kiedy w układzie

> powinno być 530g.

> Możliwe, żeby klima chłodziła przy takiej małej ilości czynnika w ostatnie lato czy może teraz w

> zimie się coś rozszczelniło? Jak szybko ubywa czynnika w sprawnym układzie klimy czyli

> powiedzmy, że szczelność trzyma standardy, więc ile lat mogłem mieć nieobsługiwaną klimę w

> aucie?

Raczej rozszczelniło się coś zimą, chociaż mógł to również być naturalny ubytek przez lata. Przy 1/4 tego, co powinno być, na pewno nie chłodziła tak, jak powinna. Może się wydawać, że chłodzi, ale liczby nie kłamią wink.gif Przy maksymalnym chłodzeniu i nawiewie na 1 powinna mieć na wylocie 4-8 stopni, niezależnie od temperatury na zewnątrz. Oczywiście, nie od razu, tylko powiedzmy po 15 minutach jazdy i zatrzymaniu się. Rocznie przy szczelnej klimie ucieka ok. 5% czynnika, ale to nie jest reguła, zalezy od auta. Niektóre samochody nawet po 15 latach mają tyle czynnika, ile nabiła fabryka ok.gif

Napisano

szukali ci przeciekow czy tylko naladowali? Jesli tak to do dupy taki serwis sick.gif

Edit doczytalem, ze intalacja trzyma standardy szczelnosci...to albo cie oszukali albo gdzies nieszczelnosci sa tak niewielke, ze i ubytek czynnika jest znikomy ... wiec nie masz sie co martwic zlosnik.gif

A moze samemu sprawdz:

Odpal auto i klime, poszukaj na stronie wysokiego cisnienia na zlaczach znakow oleju, a najlepiej wez mydlo/plyn rozrobiony z woda (ew nawet pianke do szukania przeciekow w instalacji LPG) spryskaj zlacza itp i obserwuj czy sa widoczne babelki zlosnik.gif

Napisano

To i ja sie poradze.

Auto jak w stopce z 2008 roku (chyba z konca) kupione rowne 2 lata temu. Klima działa ale poczekamy na +30st aby sie upewnic czy dziala wydajnie wink.gif

Nigdy nie odgrzybialem nie doładowałem czynnika.

Pytanie:

1. Warto jechac na doładowanie czynnika?

2. Czy przy okazji dołądowania czynnika obowiązkowo czyszczenie klimy czy jak nie śmierdzi permanentnie to zignorować? Aktualnie po sezonie zimowym jak odpalilem klime to po wuylaczeniu klimy (nawie dalej chodzi) pojawia sie lekka nuta w powietrz ale tak od nowosci bylo....

Jakie to są orientacyjnie koszty w Wwie poza ASO?

Napisano

> To i ja sie poradze.

> Auto jak w stopce z 2008 roku (chyba z konca) kupione rowne 2 lata temu. Klima działa ale poczekamy

> na +30st aby sie upewnic czy dziala wydajnie

> Nigdy nie odgrzybialem nie doładowałem czynnika.

> Pytanie:

> 1. Warto jechac na doładowanie czynnika?

> 2. Czy przy okazji dołądowania czynnika obowiązkowo czyszczenie klimy czy jak nie śmierdzi

> permanentnie to zignorować? Aktualnie po sezonie zimowym jak odpalilem klime to po wuylaczeniu

> klimy (nawie dalej chodzi) pojawia sie lekka nuta w powietrz ale tak od nowosci bylo....

> Jakie to są orientacyjnie koszty w Wwie poza ASO?

Warto odgrzybic ok.gif i jedz to zrobic skoro tego nigdy nie robiles...

Jak dziala dobrze to bym nie dotykal....

moje auto ma 5 lat i freonu nie bylo dobijane (bo bite nie bylo hehehe)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.