Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dyfuzor, czyli o aerodynamice słów kilka...

Featured Replies

Napisano

Czy Wam też rzuciła się w oczy moda na dyfuzory? Co drugie auto ma zderzak, który mniej lub bardziej przypomina dyfuzor. O ile nie razi to w oczy w aucie sportowym to moim zdaniem na np rodzinnym vanie razi w oczy.

Moje pytanie: czy to spełnia rolę jakąkolwiek poza ozdobną? Jestem skłonny uwierzyć, że SL55 AMG czy RS6 korzystają z tego rozwiązania... Ale np Focus czy Fiesta?

Z drugiej strony musi to coś dawać bo np najnowsza klasa E ma pod tylnym zderzakiem mały dyfuzor. Na pewno nie jest on tam dla ozdoby bo niemal go nie widać.

Wiem, że nawet w "zwyczajnych" autach aerodynamika jest ważna. To ona pomaga obniżyć zużycie paliwa, odpowiada za ciszę w aucie i fakt że przy wyższych prędkościach auto dobrze się prowadzi. Ale czy usprawiedliwia to coraz bardziej widoczne spojlery, skrzydełka i inne wynalazki?

Jakie jest Wasze zdanie?

Napisano

Moim zdaniem takie rozwiazanie ma sens wyłącznie w dwóch przypadkach:

a) samochód jest używany w wyścigach gdzie liczą sie ulamki sekund i każda, nawet najdrobniejsza modyfikacja poprawiająca aerodynamikę zwiększa szanse zwycięstwa.

b) posiadacz samochodu chce by jego pojazd odroznial sie od reszty.

Napisano
  • Autor

> Moim zdaniem takie rozwiazanie ma sens wyłącznie w dwóch przypadkach:

> a) samochód jest używany w wyścigach gdzie liczą sie ulamki sekund i każda, nawet najdrobniejsza

> modyfikacja poprawiająca aerodynamikę zwiększa szanse zwycięstwa.

> b) posiadacz samochodu chce by jego pojazd odroznial sie od reszty.

Mam podobne zdanie... z drugiej strony ciężko posądzać właściciela klasy E o zapędy wyścigowe wink.gif

Trudno też posądzać producenta o zwyczajne uleganie modzie - dyfuzor jest tak dyskretny i tak głęboko schowany, że niemal niewidoczny.

Skoro więc nie jest ozdobą to znaczy, że po coś tam jest... Trakcja na autostradzie? Redukcja hałasu? niewiem.gif

Napisano

Zmniejszenie zuzycia paliwa.

P.S. Czasem nieoczekiwane zmiany wplywaja na zmniejszenie zuzycia paliwa - w IS-Fie zmienilem filtr na K&N i dolot na JoeZ i widzę zauważalny (5-10%) spadek zużycia.

Napisano

> Mam podobne zdanie... z drugiej strony ciężko posądzać właściciela klasy E o zapędy wyścigowe

> Trudno też posądzać producenta o zwyczajne uleganie modzie - dyfuzor jest tak dyskretny i tak

> Skoro więc nie jest ozdobą to znaczy, że po coś tam jest... Trakcja na autostradzie? Redukcja

> hałasu?

Sam sobie odpowiedziales. Dyfuzor (oczywiscie jesli jest pomyslany, a nie po prostu ozdoba) zmniejsza lift przy wiekszych predkosciach czyli zapewnia wieksza stabilnosc. Teoretycznie mozna to samo osiagac spojlerami ale chyba slabo by wygladalo skrzydlo na e-klasie grinser006.gifgrinser006.gif No i spojlery zwiekszaja zuzycie paliwa...

Napisano

Imho głównie chodzi o zmniejszenie spalania. Nawet niewielkie zmiany procentują jakimiś tam obniżkami zużycia paliwa, a tym samym niższej emisji CO2. Producenci są teraz pod dość dużym naciskiem ze strony UE.

Napisano

> Imho głównie chodzi o zmniejszenie spalania. Nawet niewielkie zmiany procentują jakimiś tam

> obniżkami zużycia paliwa, a tym samym niższej emisji CO2. Producenci są teraz pod dość dużym

> naciskiem ze strony UE.

Czyli komuna zlosnik.gif Ta UE coraz bardziej mnie przeraza ile auta maja palic ile cukru mozna wyprodukowac, a ponoc mamy gospodarke wolnorynkowa.

Napisano

> Czyli komuna Ta UE coraz bardziej mnie przeraza ile auta maja palic ile cukru mozna wyprodukowac,

> a ponoc mamy gospodarke wolnorynkowa.

powoli sie robi z tego ZSRE zlosnik.gif

Napisano

wiem, że z aut cywilno sportowych prawdziwy dyfuzor ma clio sport, przepływa przez niego powietrze i dociska tył auta przy większych prędkościach

Napisano

> Czyli komuna Ta UE coraz bardziej mnie przeraza ile auta maja palic ile cukru mozna wyprodukowac,

> a ponoc mamy gospodarke wolnorynkowa.

Ale Cię boli, że Ci auto będzie mniej paliło? Póki co się nikt nie czepia konkretnego auta, a jedynie są wymogi co do średniej.

Napisano

> Ale Cię boli, że Ci auto będzie mniej paliło? Póki co się nikt nie czepia konkretnego auta, a

> jedynie są wymogi co do średniej.

Mnie boli to , ze ktos zza biurka kto nie ma o tym pojecia decyduje ile maja palic auta ile ma kosztowac to czy tamto.

Czyli tak jak bylo w komunie.

Mam wolna wole i rozum. Wiec kupie auto na ktore mnie stac. Jezeli mnie stac na cos co pali 100 na 100 to takie kupie.

Napisano

> Mnie boli to , ze ktos zza biurka kto nie ma o tym pojecia decyduje ile maja palic auta ile ma

> kosztowac to czy tamto.

> Czyli tak jak bylo w komunie.

> Mam wolna wole i rozum. Wiec kupie auto na ktore mnie stac. Jezeli mnie stac na cos co pali 100 na

> 100 to takie kupie.

Zgadzam sie claps.gif

Napisano

> Imho głównie chodzi o zmniejszenie spalania. Nawet niewielkie zmiany procentują jakimiś tam

> obniżkami zużycia paliwa, a tym samym niższej emisji CO2. Producenci są teraz pod dość dużym

> naciskiem ze strony UE.

I to jest chore sick.gif

Napisano

> Ale Cię boli, że Ci auto będzie mniej paliło? Póki co się nikt nie czepia konkretnego auta, a

> jedynie są wymogi co do średniej.

To, że zamiast czystego paliwa będziesz mieć domieszki bio to też dobra zmiana? W większości przypadku UE to żałosne rozwiązania, np. Natura 2000. Powiązanie urzędników UE z kompetencją to pomyłka. Żeby nie był offtop to CO2 wydziela każdy z nas, żeby tylko nie zrobili podatku od wielkości płuc i wydajności VO max (wydolności tlenowej)-> podobnie jest z samochodem, zwykle dobre i mocne auta będą palić swoje, a ekologiczna gadka pojawia się tylko jeśli chodzi o pieniądze zlosnik.gif Obniżaniem zużycia paliwa niech się zajmują producenci aut a nie urzędnicy zeby.GIFok.gif

Napisano

> Zmniejszenie zuzycia paliwa.

> P.S. Czasem nieoczekiwane zmiany wplywaja na zmniejszenie zuzycia paliwa - w IS-Fie zmienilem filtr

> na K&N i dolot na JoeZ i widzę zauważalny (5-10%) spadek zużycia.

i producent jest na takim ignorantem, że zaprojektował w aucie za $$$ układ dolotowy, który podnosi złużycie paliwa o 5-10% w stosunku do "marketowego" filtra K&N oraz dolotu JoeZ rotfl.gif

Napisano

> To, że zamiast czystego paliwa będziesz mieć domieszki bio to też dobra zmiana? W większości

> przypadku UE to żałosne rozwiązania, np. Natura 2000. Powiązanie urzędników UE z kompetencją

> to pomyłka. Żeby nie był offtop to CO2 wydziela każdy z nas, żeby tylko nie zrobili podatku od

> wielkości płuc i wydajności VO max (wydolności tlenowej)-> podobnie jest z samochodem, zwykle

> dobre i mocne auta będą palić swoje, a ekologiczna gadka pojawia się tylko jeśli chodzi o

> pieniądze Obniżaniem zużycia paliwa niech się zajmują producenci aut a nie urzędnicy

Obnizaniem zuzycia paliwa zajmuja sie producenci, UE tylko ich dodatkowo motywuje. Ja nie dyskutuje o tych pierdolach o ktoryh tu bez sensu napisales i ktore nijak nie maja sie do tematu.

Napisano

> Moim zdaniem takie rozwiazanie ma sens wyłącznie w dwóch przypadkach:

> a) samochód jest używany w wyścigach gdzie liczą sie ulamki sekund i każda, nawet najdrobniejsza

> modyfikacja poprawiająca aerodynamikę zwiększa szanse zwycięstwa.

> b) posiadacz samochodu chce by jego pojazd odroznial sie od reszty.

c) nawet auto kompaktowe spokojnie może jeździć 200 km/h, a przy takich V dyfuzor skutecznie ustabilizuje tył auta, dociskając go dyfuzorem.

Napisano

> i producent jest na takim ignorantem, że zaprojektował w aucie za $$$ układ dolotowy, który podnosi

> złużycie paliwa o 5-10% w stosunku do "marketowego" filtra K&N oraz dolotu JoeZ

Celem producenta było obniżenie głośności na niskich obrotach = dolot ma układy wyciszające. JoeZ ich nie ma, samochód jest głośniejszy, ale powietrze idzie bez zakrętów i straty energii na pompowanie są mniejsze. Co przy 5 litrach pojemności daje wyczuwalną różnicę.

P.S. Myślę o dołożeniu sobie dyfuzora smile.gif

Napisano
  • Autor

> Celem producenta było obniżenie głośności na niskich obrotach = dolot ma układy wyciszające. JoeZ

> ich nie ma, samochód jest głośniejszy, ale powietrze idzie bez zakrętów i straty energii na

> pompowanie są mniejsze. Co przy 5 litrach pojemności daje wyczuwalną różnicę.

> P.S. Myślę o dołożeniu sobie dyfuzora

Chcesz się wyróżnić czy idzie Ci o ułamki sekund na torze?

Napisano

> c) nawet auto kompaktowe spokojnie może jeździć 200 km/h, a przy takich V dyfuzor skutecznie

> ustabilizuje tył auta, dociskając go dyfuzorem.

Juz bez przesady z tym dociskaniem. To nie wyscigi i malo ktore auto cywilne jest w stanie generowac jakakolwiek sile dociskowa. Ale skutecznie zmniejsza lift, to fakt...

Napisano

> Chcesz się wyróżnić czy idzie Ci o ułamki sekund na torze?

Wyróżnić oczywiście smile.gif W planach także zmiana wydechu na głośniejszy.

Napisano

> Zmniejszenie zuzycia paliwa.

> P.S. Czasem nieoczekiwane zmiany wplywaja na zmniejszenie zuzycia paliwa - w IS-Fie zmienilem filtr

> na K&N i dolot na JoeZ i widzę zauważalny (5-10%) spadek zużycia.

Po tym zabiegu pewnie do silnika dostaje się mniej powietrza to powoduje zmniejszenie mocy co w konsekwencji obniża zużycie paliwa ok.gifzlosnik.gifpalacz.gif.

Napisano

> Czy Wam też rzuciła się w oczy moda na dyfuzory? Co drugie auto ma zderzak, który mniej lub

> bardziej przypomina dyfuzor.

Daj przykład takiego "dyfuzora" w cywilnym aucie, bo szczerze mówiąc nie wiem o czym jest wątek, a chciał bym poznać bo temat ciekawy grinser006.gif

Napisano

Prawda jest taka, że tylna oś ( przednia tez ) jest bardzo odciążana wraz z wzrostem prędkości auta....i przy prędkościach autostradowych jest to juz nawet 30%.... takie sa prawa fizyki bo nasze auta trochę przypominają skrzydło samolotu - boczny profil aut ...

Powietrze które dostaje sie pod auto ma krótsza drogę do pokonania niż to w górnej cześci auta... w wyniku czego powietrze w górnej cześci ma większą prędkość ... im większa różnica tych prędkości tym większa różnica ciśnień a wiec auto jest tak jakby unoszone za dach i maske do góry.... oj znają to ci co starymi skodami pomykali zlosnik.gif

Dyfuzor nie zmniejsza spalania tylko go zwiększa... działa trochę jak pompa próżniowa zasysając auto - wytwarzając podciśnienie ale to co widzimy najczęściej to tylko zderzak wyprofilowany a prawdziwy dyfuzor współistnieje z podłoga która jest w formie klina.... z przodu i po bokach jak najmniej powietrza musi sie dostać pod spód auta a im dalej w kierunku końca auta podłoga musi sie unosić.... i kończyć dyfuzorem z siatki i kierownicami powietrza np... dzieki takim zabiega przy odpowiedniej prędkości hehe.gif trochę większe niz te autostradowe auto może jechać po suficie hehe.gif niestety na wykonanie tej pracy należy dać kilka koników więcej...

Większość z naszych aut ma z przodu pod zderzakiem dodatkowe gumowe "ospojlerowanie" które ma nadmiar powietrza dostającego sie pod auto usuwać... niestety przegrani sa własciciele aut 4x4 ... ale one nie sa po to by 150 km/h mknąc autostradą hehe.gif

... zmniejsza spalanie tylko płaska podłoga...

PS....

Co do skrzydeł to przypomnijmy sobie złote czasy motoryzacji w stanach i loty na księzyc... tam to były skrzydła hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Prawda jest taka, że tylna oś ( przednia tez ) jest bardzo odciążana wraz z wzrostem prędkości

> auta....i przy prędkościach autostradowych jest to juz nawet 30%.... takie sa prawa fizyki bo

> nasze auta trochę przypominają skrzydło samolotu - boczny profil aut ...

Nie sądziłem, że przy tak niskich prędkościach jest to już zauważalne.

> Powietrze które dostaje sie pod auto ma krótsza drogę do pokonania niż to w górnej cześci auta... w

> wyniku czego powietrze w górnej cześci ma większą prędkość ... im większa różnica tych

> prędkości tym większa różnica ciśnień a wiec auto jest tak jakby unoszone za dach i maske do

> góry.... oj znają to ci co starymi skodami pomykali

Pojęcia downforce i liftforce są mi znane - przynajmniej ogólne ich zarysy.

> Dyfuzor nie zmniejsza spalania tylko go zwiększa... działa trochę jak pompa próżniowa zasysając

> auto - wytwarzając podciśnienie ale to co widzimy najczęściej to tylko zderzak wyprofilowany

> a prawdziwy dyfuzor współistnieje z podłoga która jest w formie klina.... z przodu i po bokach

> jak najmniej powietrza musi sie dostać pod spód auta a im dalej w kierunku końca auta podłoga

> musi sie unosić.... i kończyć dyfuzorem z siatki i kierownicami powietrza np... dzieki takim

> zabiega przy odpowiedniej prędkości trochę większe niz te autostradowe auto może jechać po

> suficie niestety na wykonanie tej pracy należy dać kilka koników więcej...

> Większość z naszych aut ma z przodu pod zderzakiem dodatkowe gumowe "ospojlerowanie" które ma

> nadmiar powietrza dostającego sie pod auto usuwać... niestety ,przegrani sa własciciele aut 4x4

> ... ale one nie sa po to by 150 km/h mknąc autostradą

a to już zależy. Są i takie które nie mają problemów ze sporo większymi prędkościami.

> ... zmniejsza spalanie tylko płaska podłoga...

ale czy równocześnie płaska podłoga nie zwiększa siły wynoszącej?

smile.gif

Napisano

> Nie sądziłem, że przy tak niskich prędkościach jest to już zauważalne.

Niestety tak jest......sick.gif gdzies miałem rysunki z autem o ile pamiętam Audi A4 hmm.gif i naciskiem na koła w zależnosci od prędkości... poszukam

> Pojęcia downforce i liftforce są mi znane - przynajmniej ogólne ich zarysy.

ok.gif

> a to już zależy. Są i takie które nie mają problemów ze sporo większymi prędkościami.

Zgadza się... powierzchnia dachu i maski w m2 jest zbliżona do aut osobowych klasy średniej... w przeciwieństwie do aut osobowych nie można ze względu na prześwit zrobic tego co w aucie osobowym lub sportowym ale jest cos jeszcze.... masa auta... jesli mówimy o prawdziwym aucie 4x4 na ramie to waży 2,5-3 tony i więcej więc nawet jak sie odciąży to nadal zostanie i tak wielka masa na kołach....

Co innego jak masz auto pseudo terenowe o masie 1300 kg lub mniej.... tu już tak wesoło nie jest....

> ale czy równocześnie płaska podłoga nie zwiększa siły wynoszącej?

Niestety tak sie dzieje.... sick.gif ale nie wykonujemy pracy na rzecz wytworzenia podciśnienia pod autem..

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.