Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Renault Latitude

Featured Replies

Napisano

> Latitude chyba jedna fajnieszy i z wygladu i z oferowanego wypasu

porównaj sobie "wypas" Latitude 2.0 Privilege M6 (ok. 98 tys zł) z 508 Allure A6 (ok.100 tys zł)

Napisano

> Ma romb na przodzie auta???

> Jak tak to nie brać, oznacza że jest to renuar.

> Serio mówię

A co mi doradzisz, bo zastanawiam się poważnie nad 3-4 letnią Thalią? sciana.gif

Napisano

> A co mi doradzisz, bo zastanawiam się poważnie nad 3-4 letnią Thalią?

Znajomy ma i na awarie nie narzeka. Problem tylko przy ewentualnej odsprzedaży

Napisano

> nie wazne czym jezdze

> mialem sc 1,1

Not ot nie pisze ze mną jak z 3 latkiem, duże ciężkie g - no i takie ma być, to nie jest samochód sportowy, więc nie wiem po co takie przyrównanie.

> i nie kocham marki

Ja też nie kocham, żadnej nie kocham. Podobają mi się modele samochodów a nie całe koncerny

> niby limo reno to pomylka

Na to nie mam argumentu, jeżeli ta limuzyna nie może być fajna bo jest Renault... to nie mam co napisać.

PS Phaeton też był fajny grinser006.gif

Napisano

> Not ot nie pisze ze mną jak z 3 latkiem, duże ciężkie g - no i takie ma być, to nie jest samochód

> sportowy, więc nie wiem po co takie przyrównanie.

> Ja też nie kocham, żadnej nie kocham. Podobają mi się modele samochodów a nie całe koncerny

> Na to nie mam argumentu, jeżeli ta limuzyna nie może być fajna bo jest Renault... to nie mam co

> napisać.

> PS Phaeton też był fajny

nie chodzi o to ze to reno

sa fury zwykle i sa premium +400K

i reno nie pasuje do klasy premium

Napisano

> nie chodzi o to ze to reno

> sa fury zwykle i sa premium +400K

> i reno nie pasuje do klasy premium

No i ok, ale ja nie przyrównuje tego auta do 5, czy A6...

To jest duża i wygodna kanapa, z bardzo ładnym wnętrzem, oszczędną stylistyką zewnętrzną, kilkoma fajnymi bajerami, i w dobrej cenie.

nie dorabiam żadnej teorii do tego samochodu, zwróć uwagę że pytanie autora nie było "jaki samochód w segmencie premium"

Napisano

> Znajomy ma i na awarie nie narzeka. Problem tylko przy ewentualnej odsprzedaży

No to dla mnie zysk, bo mam szansę kupić tanio. 3 latka można za 20-25 tys wyrwać. A będę tym jeździł, aż będzie miała tak z 10 lat, wtedy będzie warta tyle, co paczka gwoździ, ale wliczam to w cenę użytkowania

Napisano

> Podoba mi się. Przekonajcie mnie, że to zły pomysł...

Nowy model = nowe problemy.

Odczekać minimum rok-dwa. Dopóki nie istnieją na rynku samochody z nalotem 100+ kkm i serwisy a za ich pośrednictwem producenci nie opanują usterek wieku dziecięcego.

Dwa razy dałem się ubrać w nowy model - raz jako napalony młodzian - skończyło się wymianą gwarancyjną silnika, drugi raz z musu firmowo - ćwiczę na bieżąco.

Efekt drugiego podejścia - aktualnie na skutek kolizji muszę wymienić wiązkę silnika. Info od producenta - brak dostępności takiej części - czyli równie dobrze może być za 2 dni, jak i za 2 m-ce. Samochód stoi unieruchomiony.

Napisano

Samochód prosty do bólu - tam praktycznie nie ma się co popsuć.

I masz prostą odpowiedź na proste pytanie.

Napisano

> cała konkurencja w tym segmencie ma porównywalne

> silniki 1.6 T i 1.8 T z podobną mocą i osiągami, w czym problem..?

Mówisz?

Volvo S80 T6 Momentum -> 304 KM, automat, AWD - 210700, czyli raptem 7kpln drożej. Owszem, gorsze wyposażenie, tylko jakby tu powiedzieć... Inna liga pod względem osiągów i postrzegania marki.

Napisano

> Samochód prosty do bólu - tam praktycznie nie ma się co popsuć.

> I masz prostą odpowiedź na proste pytanie.

Niby astra II, którą teraz jeżdżę też jest prosta od bólu, a czasem potrafi się w niej zepsuć COŚ i doprowadzić do szału. Na szczęście nie w mojej, może dlatego, że znam jej prawdziwy przebieg i historię i wiem, że nie jest od dziadka z Niemiec...

Ok, thx za radę, to oprócz Aveo sedana na liście zakupów wpisuję też Thalię 1.4 8V. Też sedan, a podobno Polacy sedanów nie kupują tongue.gif

Napisano
  • Autor

> i jak to w renault zadnej sensownej benzyny ...

Wystarczy mi 2,0 140KM. Przecież to jest jeżdżąca kanapa.

Napisano
  • Autor

> To bardzo dobry pomysł, pod warunkiem że nie jesteś typowym polakiem

Chyba nie jestem. Kupiłem Chevroleta i jestem zadowolony. I uważam jego rodowód za zaletę. Na pewno coś ze mną nie tak...

wink.gif

> Jeżeli chcesz samochód który nie rzuca się w oczy, jeżeli na cennik nie zrzędzisz "eee... za takie

> pieniądze mogę mieć VW" (nie obrażamy się, ale ten stereotyp coś w sobie ma),

Nie chcę VW bo:

- jest stosunkowo drogi

- nowy wygląda jak stary

- pewnie mi go ukradną

> jeżeli chcesz

> samochód który wyglądem zew. nie powala na kolana, za to środek jest piękny... to to jest

> samochód dla Ciebie

Środek faktycznie fajny. A ja głownie oglądam auto od środka. hehe.gif

> Sporo z osób które się wypowiadają w tym wątku nawet nie siedziało w tym samochodzie i piszą na

> podstawie katalogów, ja się z tego wyleczyłem. Trzeba posadzić dupkę w aucie żeby móc je

> oceniać, a w tym wypadku jest to najmocniejsze strona tego samochodu.

Siedziałem w środku i podobało mi się.

> Jest sporo większy od

> Laguna, nie porównywalnie wygodniejszy i ładniejszy w środku, a cenowo nie od odbiega tak

> mocno.

Laguna mi się nie podoba, bo jest mniejsza, ja chcę sedana i boję się aut francuskich.

wink.gif

> Uważam że w tym przedziale cenowym to naprawdę bardzo dobry samochód, i nie bardzo widzę tutaj

> konkurencję. Piszę to jako osoba zainteresowana kupnem - za jakieś 2 lata może

Miałeś mi go odradzać, nie zachęcać! wink.gifhehe.gif

> EDYTA

> Skłamałem co do konkurenta, bardzo podoba mi się Superb kombi, ale jest ciutkę droższy.

Ja wolę sedany niż kombi, a Superb sedan/liftback ma jakąś taką ociężałą stylistykę...

crazy.gif

Napisano
  • Autor

> Nowy model = nowe problemy.

> Odczekać minimum rok-dwa. Dopóki nie istnieją na rynku samochody z nalotem 100+ kkm i serwisy a za

> ich pośrednictwem producenci nie opanują usterek wieku dziecięcego.

No właśnie - to jest na razie największy argument przeciw. Potrzebuję bezawaryjności, takiej jak mam w Chevym (zbliża się 200kkm bez absolutnie żadnych problemów).

> Dwa razy dałem się ubrać w nowy model - raz jako napalony młodzian - skończyło się wymianą

> gwarancyjną silnika, drugi raz z musu firmowo - ćwiczę na bieżąco.

> Efekt drugiego podejścia - aktualnie na skutek kolizji muszę wymienić wiązkę silnika. Info od

> producenta - brak dostępności takiej części - czyli równie dobrze może być za 2 dni, jak i za

> 2 m-ce. Samochód stoi unieruchomiony.

Właśnie to mnie martwi. Celem uściślenia: interesuje mnie wersja podstawowa z silnikiem 2,0 140KM. Dlaczego?

1. Wersja podstawowa jest IMO bezkonkurencyjna w kwestii wypas/cena. Pozostałe już mają konkurentów na rynku.

2. Silnik 2,0 to najprostsza jednostka, montowana w wielu autach. Liczę że będzie bezawaryjna, tania i łatwa w serwisowaniu.

3. Dużo bebechów auto ma z Laguny. To oznacz dostępność części. Jednocześnie poskładali to żółci, nie Francuzi - jest szansa że przykręcili wszystkie śrubki dobrze.

Ale argument serwisowy jest mocny. Z drugiej strony obiecują 150kkm gwarancji.

Napisano

> Niby astra II, którą teraz jeżdżę też jest prosta od bólu, a czasem potrafi się w niej zepsuć COŚ i

> doprowadzić do szału.

Pytanie zasadnicze - jakie masz wymagania wobec samochodu.

Jeżeli to, że jakieś upierdliwe drobiazgi się wywalą Cię nie przeraża i nie zamiarujesz klepać przebiegów z trójką na początku, to samochód ten da radę - to tańsza (w sensie jakości materiałów wykończenia wnętrza i stosowanych silników) wersja Clio 2, a auta te do przesadnie awaryjnych w sensie POWAŻNYCH i kosztownych awarii nie należały.

Napisano

> i jak to w renault zadnej sensownej benzyny ...

Jak mnie pamięć nie myli, to Reno obiecuje do tego sprzętu jakąś doładowaną benzynę, ale to mi się kolebie jako info z jakiejś-tam prezentacji i ABSOLUTNIE nie dam sobie nic za to obciąć.

Napisano

Skoro koreańce Ci pasują to może Hyundai i40.

Widziałem na żywo i powiem Ci, że naprawdę dobrze wygląda z zewnątrz i wewnątrz ok.gif

Jeśli cena będzie porównywalna to auto IMHO warte porównania.

Napisano

> Nowy model = nowe problemy.

> Odczekać minimum rok-dwa.

"Released on January 18, 2010,"

koniec cytatu.

Napisano

> Pytanie zasadnicze - jakie masz wymagania wobec samochodu.

> Jeżeli to, że jakieś upierdliwe drobiazgi się wywalą Cię nie przeraża i nie zamiarujesz klepać

> przebiegów z trójką na początku,

Ważne, żeby jeździł i dowiózł mnie do celu, żebym nie bał się jechać w trasę lub zagramanicę. A jeśli padnie oświetlenie przycisków od wysuwanego wieszaczka na choinkę zapachową, to mnie to lotto.

Jeżdżę jak stara baba w kapeluszu, która za męża ma pedała, robię 20-25 kkm rocznie, o stan techniczny auta staram się dbać, wymieniać wszystko w terminie, to powinno dać radę.

Napisano

> Chyba nie jestem. Kupiłem Chevroleta i jestem zadowolony. I uważam jego rodowód za zaletę. Na pewno

> coś ze mną nie tak...

Też jestem zdania że jesteś dziwny, nie bój się, jest nas więcej grinser006.gif

> Nie chcę VW bo:

> Środek faktycznie fajny. A ja głownie oglądam auto od środka.

> Siedziałem w środku i podobało mi się.

Wydaje mi się że to najmocniejsze strona tego samochodu, byłem pozytywnie zaskoczony

> Laguna mi się nie podoba, bo jest mniejsza, ja chcę sedana i boję się aut francuskich.

Proszę Cię, Chevroleta się nie bałeś a francy się "dygasz" zlosnik.gif

Każdy ma jakieś złe doświadczenia i później psioczy, woju np jeździ po tych samochodach bo mu się Scenic 1.6 sypał (ja miałem dwa i zero bólu) - woju się nie obrażaj, po prostu na szybko wywołałem Cię z pamięci

> Miałeś mi go odradzać, nie zachęcać!

no przecież się staram... może inaczej spróbuję - nowe BMW serii 5 jest kosmiczne zlosnik.gif

> Ja wolę sedany niż kombi, a Superb sedan/liftback ma jakąś taką ociężałą stylistykę...

Blee... Superb sedan zupełni mi nie leży

Napisano

W chevrolecie akurat nie ma się czego bać bo auto jak drut proste a do tego sprawdzona konstrukcja a to latitude śmierdzi wydumka z , która nasze "wspaniałe" serwisy renault raczej sobie nie poradzą skoro ze zwykłymi renowkami nie radzą se no.gif scenici się sypia jak bułgarskie prostytutki tylko jedni mają czas i zapal przy nich grzebać a drudzy nie.

Napisano

> W chevrolecie akurat nie ma się czego bać bo auto jak drut proste a do tego sprawdzona konstrukcja

Przy obecnej technologii silników diesla nic nie jest proste

> a to latitude śmierdzi wydumka z , która nasze "wspaniałe" serwisy renault raczej sobie nie

> poradzą skoro ze zwykłymi renowkami nie radzą se

Twoja opinia, mam zgoła inną, partaczą nie gorzej niż w VW, ba powiedziałbym nawet że w porównaniu do VW to ogarniają jak moało kto (choć wiem że to akurat zasługa daremnego serwisu i jeszcze gorszego samochodu VW)

> scenici się sypia jak bułgarskie

> prostytutki tylko jedni mają czas i zapal przy nich grzebać a drudzy nie.

hehe.gif dziękuje że tak ładnie podsumowałeś i dałeś przykład mojemu wywodowi. kategoryczność takich wypowiedzi świadczy jedynie o braku nawet szczątkowego obiektywizmu w omawianym temacie. To żadna obraza, po prostu auto dało Ci w dupę i tak na nie patrzysz. Gdybym miał tak alergicznie reagować jak Ty, to na widok Craftera lub znaczka VW toczyłbym bym pianę i tłuk kogo popadnie.. ale zdaje sobie sprawę że shit happens ok.gif

Napisano

> Przy obecnej technologii silników diesla nic nie jest proste

Spoko , chevrolet daje 3 lata gwarancji.

> Twoja opinia, mam zgoła inną, partaczą nie gorzej niż w VW, ba powiedziałbym nawet że w porównaniu

> do VW to ogarniają jak moało kto (choć wiem że to akurat zasługa daremnego serwisu i jeszc

> gorszego samochodu VW)

> dziękuje że tak ładnie podsumowałeś i dałeś przykład mojemu wywodowi. kategoryczność takich

> wypowiedzi świadczy jedynie o braku nawet szczątkowego obiektywizmu w omawianym temacie. To

> żadna obraza, po prostu auto dało Ci w dupę i tak na nie patrzysz. Gdybym miał tak alergicznie

> reagować jak Ty, to na widok Craftera lub znaczka VW toczyłbym bym pianę i tłuk kogo

> popadnie.. ale zdaje sobie sprawę że shit happens

Tylko czemu co wymienię usterkę to miał ja już ktoś z forum i mają już na to sposób smile.gif

Napisano

> to na widok Craftera lub znaczka VW toczyłbym bym pianę i tłuk kogo

> popadnie.. ale zdaje sobie sprawę że shit happens

Akurat w tym przypadku ten shit happens chyba większości 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Spoko , chevrolet daje 3 lata gwarancji.

> Tylko czemu co wymienię usterkę to miał ja już ktoś z forum i mają już na to sposób

Bo w dobie internetu tak jest z każdą popularną marką i modelem.

Napisano

> Akurat w tym przypadku ten shit happens większości chyba większości

W środę ściągnąłem samochód do kraju... na 6 wymianę turbo rotfl.gif

Nawet gość z serwisu przestał pitolić smuty i powiedział a nich to prosiaczek. oink.gif

Żeby było zupełnie jasne, samochód z 2008r, na bieżąco serwisowany, jeździ w 95% na zachodnim paliwie (tankowany zawsze na dobrych stacjach - karty paliwowe), do tego prawie cały czas optymalne parametry pracy (długie trasy, stałe prędkości brak szaleństw) - i chusteczka z tego

Napisano

Może to niewiele i ocena bardzo (a nawet skrajnie) pobieżna - ale oglądałem to auto z zewnątrz i w środku dziś na poznańskim Motor Show. Auto naprawdę robi wrażenie porządnie wykonanego, na serio czuje się wysoką górnopółkową jakość jak w aucie dużo dużo droższym.

Robi wrażenie - dobrze by było znaleźć jakieś opinie w sieci z zagranicy, bo z PL wiadomo że za wcześnie.

Napisano

> Bo w dobie internetu tak jest z każdą popularną marką i modelem.

Na forach aut jakimi obecnie jeżdżę , dział faq składa się z porad jak założyć dzienne , nowe głośniki i wymienić filtr kabiny smile.gif

Powiem tak liczyłem na to , że coś się zmieniło i napaliłem się kangoo jak łysy na suchary - opowieści obecnych właścicieli skutecznie wyleczyly mnie z kolejnej renowki frown.gif

Napisano

> "Released on January 18, 2010,"

> koniec cytatu.

A czy ja Ci bronię biec do salonu?.

Dla mnie jeszcze 2 lata trzeba poczekać, bo sprzęt dopiero zaczął się pokazywać w kraju nad Wisłą.

A że niektórzy lubią się zachłysnąć (czasem dosłownie) nowością....

Kto bogatemu skromnie żyć zabroni?

Napisano

> A czy ja Ci bronię biec do salonu?.

> Dla mnie jeszcze 2 lata trzeba poczekać, bo sprzęt dopiero zaczął się pokazywać w kraju nad Wisłą.

> A że niektórzy lubią się zachłysnąć (czasem dosłownie) nowością....

> Kto bogatemu skromnie żyć zabroni?

Z twoją teorię jest jeden problem, przy dzisiejszych trendach 3 letni model to model schodzący, więc po co go kupować grinser006.gif

Napisano

Kupic kombi.

Napisano

> Kupic kombi.

Jest Thalia kombi?

edit jest Clio grantour...

Napisano

scenici się sypia jak bułgarskie

> prostytutki tylko jedni mają czas i zapal przy nich grzebać a drudzy nie.

Nie wywołuj wilka (znaczy się mrarka) z lasu. rotfl.gif

Napisano

> Kupic kombi.

Ale ja teraz jeżdżę kombi, a jak słusznie tu ktoś zauważył, jakby każdy kupował tylko to, co tak naprawdę porzebuje, to wszyscy by Pandami jeździli. Dlatego teraz będę robił downsizing, ale że auto będzie pędzone gazem, to bagażnik >200 L by się przydał (lubię jeździć z kołem zapasowym)

Napisano
  • Autor

> Też jestem zdania że jesteś dziwny, nie bój się, jest nas więcej

waytogo.gif

> Wydaje mi się że to najmocniejsze strona tego samochodu, byłem pozytywnie zaskoczony

Teraz czekam na jazdę próbną. W salonie powiedzieli, że przygotowują jakieś specjalne dni, podczas których będą do testów "najbardziej luksusowe modele firmy" ( hmm.gif).

Mają dzwonić.

> Proszę Cię, Chevroleta się nie bałeś a francy się "dygasz"

Chevroleta kupiłem celowo, bo miałem wcześniej Daewoo i był nie do zajechania. Liczyłem, że GM zbyt wiele w autach nie pozmieniał - i faktycznie, Chevrolety się nie psują.

Jedyne ryzyko to był silnik (nowy diesel). Ale on też się udał.

> Każdy ma jakieś złe doświadczenia i później psioczy, woju np jeździ po tych samochodach bo mu się

> Scenic 1.6 sypał (ja miałem dwa i zero bólu) - woju się nie obrażaj, po prostu na szybko

> wywołałem Cię z pamięci

Niby tak... Na kąciku Chevroleta też był jeden co miał felerny egzemplarz.

> no przecież się staram... może inaczej spróbuję - nowe BMW serii 5 jest kosmiczne

Drogie i kłuje w oczy. sick.gif

> Blee... Superb sedan zupełni mi nie leży

Kombi im się lepiej udało. Tyle że ja lubię sedany, więc Superba bym kupił tylko gdybym musiał. Poza tym Superbów trochę jeździ a ja wolę mieć auto, którego nie będę mylił z innymi na parkingu pod supermarketem.

Napisano

Liczysz na to, że krzykniemy: Francuz, odpuść...??

Niczego sensownego na temat tego samochodu nie usłyszysz... Dopiero pojawił się na rynku i możemy porozmawiać na zasadzie: mi się podoba bo...

Napisano
  • Autor

> Liczysz na to, że krzykniemy: Francuz, odpuść...??

Trochę tak... crazy.gif

> Niczego sensownego na temat tego samochodu nie usłyszysz... Dopiero pojawił się na rynku i możemy

> porozmawiać na zasadzie: mi się podoba bo...

Takie głosy też są przydatne. Może ktoś zauważył coś, co ja przeoczyłem. Auto ma dużo wspólnego z Laguną - może np. te silniki miały jakieś wady.

A może po prostu ktoś wie, że w tej cenie można dostać coś równie fajnego u konkurencji - np. że firma X daje rabaty w kwocie Y i lepsze auto można mieć taniej od tego, mimo że to nie wynika z cenników.

Napisano

Znając życie będzie podobnie do Safrane czy XM...

Świetne auta pod względem komfortu, bezpieczeństwa i wyposażenia w cenie średnio wyposażonych Merców, BMW i Audi, ale mimo to będzie ich mało na ulicach...

Chcesz auto nietuzinkowe - kup. Nawet za kilka lat będzie ich niewiele (VelSatisów, mimo że tanie jest niewiele, ludzie wolą niemieckie auta)

Napisano

> Mówisz?

> Volvo S80 T6 Momentum -> 304 KM, automat, AWD - 210700, czyli raptem 7kpln drożej. Owszem, gorsze

> wyposażenie, tylko jakby tu powiedzieć... Inna liga pod względem osiągów i postrzegania marki.

Ten pug kosztuje maksymalnie 110 000, to jest raczej o 100 000 więcej, nie o 7000. Porównywanie go do S80 jest niewłaściwe. Podobne cenowo jest Volvo s40 ale to jest chyba klasa C, więc mniejsze auto od puga czy reno.

Napisano

> Ten pug kosztuje maksymalnie 110 000, to jest raczej o 100 000 więcej, nie o 7000. Porównywanie go

> do S80 jest niewłaściwe. Podobne cenowo jest Volvo s40 ale to jest chyba klasa C, więc

> mniejsze auto od puga czy reno.

popatrz na cene Latitude 3.0 dCi

Napisano

> popatrz na cene Latitude 3.0 dCi

Okej. No to zwracam honor bo nie wiedziałem do czego S80 jest porównywane i w związku z powyższym zgadzam się z przedmówcą. W tej cenie to bym szukał BMW 5.

Napisano

> A czy ja Ci bronię biec do salonu?.

napisałeś, że trzeba odczekać rok lub dwa. to cię uprzejmie poinformowałem, że od momentu wprowadzenia na rynek minął już rok i dwa miesiące ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.