Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Filtr powietrza, a spalanie

Featured Replies

Napisano

Jaki wpływ ma jakość/czystość filtra powietrza na spalanie (ilość paliwa/100km ) auta ?

Czekam na opinie czy warto/nie warto/częściej/rzadziej/w ogóle wink.gif

Napisano

> Jaki wpływ ma jakość/czystość filtra powietrza na spalanie (ilość paliwa/100km ) auta ?

> Czekam na opinie czy warto/nie warto/częściej/rzadziej/w ogóle

Odczuwalny. Warto wymieniać gdy jest brudny.

Napisano

> Jaki wpływ ma jakość/czystość filtra powietrza na spalanie (ilość paliwa/100km ) auta ?

sam filtr w sobie nic, ale brudny filtr nie filtruje syf idzie dalej i napotyka przepływomierz, on się zabrudza i wtedy spalanie Ci idzie bardzo szybko w górę.

Napisano
  • Autor

> Odczuwalny. Warto wymieniać gdy jest brudny.

Jak mocno odczuwalny dla spalania/mocy/momentu/pracy silnika ?

Napisano

> Jak mocno odczuwalny dla spalania/mocy/momentu/pracy silnika ?

To zależy jak mocno masz zabrudzony filtr.

Napisano

> sam filtr w sobie nic, ale brudny filtr nie filtruje syf idzie dalej i napotyka przepływomierz, on

> się zabrudza i wtedy spalanie Ci idzie bardzo szybko w górę.

To chyba, że porobisz w filtrze dziury. Brudny filtr po prostu tłumi przepływ powietrza i silnik nie będzie osiągał pełnej mocy.

Napisano

Wątpię żeby dupohamownia odczuła różnice icon_rolleyes.gif

No chyba, że masz naprawdę przytkany filtr powietrza, ale tą są skrajne przypadki zaniedbania hehe.gif

Napisano

cfaniaczek.gif Im brudniejszy tym spalanie mniejsze?? Przymknięta przepustnica daje większy opór niż brudny filtr ok.gif.

Napisano

W gaźnikowcach i instalacjach gazowych podciśnieniowych czystość filtra ma znaczenie.

W punto każą wymieniać co 60 tys. - tak zrobiłem i żadnej poprawy nie odczułem, ani w spalaniu ani w dynamice, czyli mogłem jeszcze do 100 tys. spróbować dobić zlosnik.gif. Ogólnie to raczej nie odczuwam poprawy po wymianach czegokolwiek: świec, kabli, filtrów. Raz, pamiętam jak zwrotnice zostały przesmarowane w maluchu, to wydawało mi się, że się szybciej zbiera wink.gif.

Napisano

Quote:

W gaźnikowcach i instalacjach gazowych podciśnieniowych czystość filtra ma znaczenie.

z ta opinia zgadzam sie w 100% w nowszych autach ja tam nie widze zadnej roznicy w spalaniu czy nowy czy stary ale jakos tak sie juz go wymienia dla spokoju sumienia 18zl za filtrona ( do mojego auta akurat) to mozna sobie pozwolic co 2 wymiane oleju smile.gif

Napisano

> Jaki wpływ ma jakość/czystość filtra powietrza

Po pierwsze ma.... jeśli filtr sie zatyka to w dolocie wytwarza się większe podciśnienie.... czyli w jednosce czasu dostarczamy mniej powietrza/tlenu niż silnik potrzebuje.... oczywiście sprawna przepływka to odczytuje i mapa wtrysku jest inna - inna dawka paliwa tak aby lambda wyszła poprawnie ( czyli zaszedł poprawny proces spalania )

Jednym słowem im ten filtr bardziej zapchany tym mniejsza moc .... i to już wiele razy na wielu hamowniach z różnymi autami udawadniano... nawet do ponad 10%... ale jak to sie przekłada na spalanie zlosnik.gif Im mniej realnych KM masz pod maską tym ...... i tu już nie wiem czy mniej czy więcej spalisz bo to zależy hmm.gif.... jeśli miałeś 180 KM .... to obstawiam, że mniej ( bo i tak zostaje zapas na spokojną jazdę a auto nie jest tak dynamiczne ) ale jeśli miałeś 60 KM .... to obstawiam, że więcej ( bo strasznie musisz go but.gif aby sie jakoś poruszać ... )

Napisano

> . Raz, pamiętam jak zwrotnice zostały

> przesmarowane w maluchu, to wydawało mi się, że się szybciej zbiera .

tiaaaaa. Ja pamietam ze jak przesmarowalem zwrotnice to mialem wrazenie jakbym jakies wspomaganie kierownicy zalozyl devil.gif

Napisano

> W punto każą wymieniać co 60 tys. - tak zrobiłem i żadnej poprawy nie odczułem, ani w spalaniu ani

> w dynamice, czyli mogłem jeszcze do 100 tys. spróbować dobić .

Jeden samochód ma wlot powietrza do filtra wysoko/zasysa mnie brudu, inny nisko/zasysa ge więcej. Do tego warunki w jakich się samochód eksploatuje - ja po 6 m-cach mam filtr zabity prawie kompletnie. Wyraźnie czuję różnicę na pedale gazu (dizel z suszarką). Spalanie... nie prowadzę dzienniczka smile.gif

Napisano

> Jeden samochód ma wlot powietrza do filtra wysoko/zasysa mnie brudu, inny nisko/zasysa ge więcej.

> Do tego warunki w jakich się samochód eksploatuje - ja po 6 m-cach mam filtr zabity prawie

> kompletnie. Wyraźnie czuję różnicę na pedale gazu (dizel z suszarką). Spalanie... nie prowadzę

> dzienniczka

Diesle to insza inszość. Stojąc w korku przepompowuje przez silnik tyle samo powietrza, co wolnossąca benzyna przy pełnym bucie na autostradzie.

Napisano

> Diesle to insza inszość. Stojąc w korku przepompowuje przez silnik tyle samo powietrza, co

> wolnossąca benzyna przy pełnym bucie na autostradzie.

Tak ale i filtr troszeczkę większy ma zazwyczaj wink.gif

Zasada jest ta sama i przepływka jest i w benzyniaku i w dieslu.....

Napisano

Ja się nie znam, ale od czasu kiedy zmieniłem w samochodzie filtr na K&N i dolot na JoeZ to spadło mi zużycie paliwa.

Napisano

> Tak ale i filtr troszeczkę większy ma zazwyczaj

> Zasada jest ta sama i przepływka jest i w benzyniaku i w dieslu.....

Miałem na myśli sam brud. Przez stojący w np. korku, czy jadący z małą prędkością samochód benzynowy przepływa ułamek powietrza tego co w dieslu.

Napisano

czy w swojej hani wymieniles papier na k&n? bo się sam zastanawiam zeby.GIF

Napisano

> Jak mocno odczuwalny dla spalania

TDI - 0,5-1l/100km

Napisano

> czy w swojej hani wymieniles papier na k&n? bo się sam zastanawiam

Miałem K&N w:

- Pontiacu Grand Prix GTP - zrobiłem na nim 100 tyś. mil

- Hondzie Accord - 45 tyś. mil

- Saab'ie 9-3 - 40 tyś. mil

Zero problemów. Jedyna uwaga - czyszczenie trzeba robić dokładnie wg. zaleceń producenta, za pomocą oleju producenta. Słyszałem o przypadkach ludzi którzy z uwagi na szeroko pojętą oszczędność postanowili go naoliwić WD-40 czy też innymi wynalazkami i szybciutko załatwili przepływomierz.

Napisano

nie ma na to reguły. Ja filtr wymieniam u siebie co 20tyś u żony co max 10tyś i zawsze usyfione są jak diabli. Koszt żaden więc nie ma się co zastanawiać tylko wymieniać grinser006.gif

Napisano

W bmw e36 z silnikiem 1.6 z gazem przy zabrudzonym filtrze powietrza spalanie wzrosło z 11,5 do około 13-13,5l/100km.

Napisano
  • Autor

Moje spostrzeżenia dotyczące ostatniej wymiany filtra powietrza w Fabiach 1,2 AZQ oraz BZG to

AZQ - spalanie noPb spadło o 0,7l/100km* - przebieg 120055km

BZG - spalanie LPG spadło o 1,1l/100km* - przebieg 48351km

* Dane z tzw. komputerów pokładowych, spadek średniego spalania z ostatniego 1000km w cyklu trasa/miasto w stosunku 35%/65%

Napisano

> Diesle to insza inszość. Stojąc w korku przepompowuje przez silnik tyle samo powietrza, co wolnossąca benzyna przy pełnym bucie na autostradzie. Przez stojący w np. korku, czy jadący z małą prędkością samochód benzynowy przepływa ułamek powietrza tego co w dieslu.

Jeżeli porównasz silniki o podobnej pojemności i zbliżonych prędkościach obrotowych biegu jałowego to nie wiem na czym oparłeś swoje wyliczenia? Dla ułatwienia: ile powietrza zassie 2-litrowy diesel turbo przy obrotach biegu jałowego - 600 obr/min, a ile 2-litrowa wolnossąca benzyna kręcąca się z prędkością 6000 obr/min przy "pełnym bucie"?

Pozdr.

Napisano

Po wymianie filtra na nowy, w peugeocie 206 1.4 benzyna, średnie spalanie na 100km spadło z 7.4l na 6.8l.

Napisano

> Jeżeli porównasz silniki o podobnej pojemności i zbliżonych prędkościach obrotowych biegu jałowego

> to nie wiem na czym oparłeś swoje wyliczenia?

no właśnie, przecież w dieselu na jałowym nie dmucha turbina, wtedy objętość zassanego powietrza powinna być zbliżona do pojemności cylindrów x RPM... cfaniaczek.gif

Napisano

Ja się wypowiem o jakości.

Kolega z firmy po zmianie starego filtra na nowy filtr JC ( marka Inter-Cars - ściągane z Chin ) zanotował średnie spalanie większe o około litr na 100 km niż na starym - brudnym filtrze.

Po wymianie na polskiego filtrona spalanie spadło.

Pacjent to Mazda 626 w benzynie.

Napisano

> Jeżeli porównasz silniki o podobnej pojemności i zbliżonych prędkościach obrotowych biegu jałowego

> to nie wiem na czym oparłeś swoje wyliczenia? Dla ułatwienia: ile powietrza zassie 2-litrowy

> diesel turbo przy obrotach biegu jałowego - 600 obr/min, a ile 2-litrowa wolnossąca benzyna

> kręcąca się z prędkością 6000 obr/min przy "pełnym bucie"?

> Pozdr.

Miałem na myśli pełny but w benzynie, ale pod bardzo solidną górę gdzie prędkość obrotowa silnika spadła do 600rpm wink.gif.

Głównie chodziło mi o to, że w dieslu podczas typowej, miejskiej jazdy przepływa wielokrotnie więcej powietrza niż przez benzynę.

Napisano

> TDI - 0,5-1l/100km

w moim tdi po wymianie nic sie nie zmienilo, ani mocy nie przybylo anie zuzycie nie spadlo, a filterek byl mocno uwalony

Napisano

> w moim tdi po wymianie nic sie nie zmienilo, ani mocy nie przybylo anie zuzycie nie spadlo, a

> filterek byl mocno uwalony

A w moim MJTD spalanie po mieście spadło z 7,5 do 6,3 ON/100.

Trasa/miasto w stosunku 80%/20%- z 6.2 na 5,6 ON/100 skromny.gif

Napisano

> Miałem na myśli pełny but w benzynie, ale pod bardzo solidną górę gdzie prędkość obrotowa silnika spadła do 600rpm .

Chyba sam w to nie wierzysz co piszesz. Ciekawe jakie silniki benzynowe zniosły by taki eksperyment .

> Głównie chodziło mi o to, że w dieslu podczas typowej, miejskiej jazdy przepływa wielokrotnie więcej powietrza niż przez benzynę.

Troszkę przypomnienia z matematyki i fizyki: Zakładajac, że podczas typowej jazdy miejskiej ciśnienie powietrza wynosi 1 atm. to ile więcej powietrza zassie silnik doładowany od wolnossącego benzyniaka.? Podpowiem Ci, że aby zwiększyć ciśnienie do 2 atm. należy zwiększyć ilość powietrza 2 razy. Należy jeszcze wziąść poprawkę na to, że diesel kręci się trochę wolniej od bezyniaka.

Pozdr.

Napisano

> Chyba sam w to nie wierzysz co piszesz. Ciekawe jakie silniki benzynowe zniosły by taki eksperyment

> .

> Troszkę przypomnienia z matematyki i fizyki: Zakładajac, że podczas typowej jazdy miejskiej

> ciśnienie powietrza wynosi 1 atm. to ile więcej powietrza zassie silnik doładowany od

> wolnossącego benzyniaka.? Podpowiem Ci, że aby zwiększyć ciśnienie do 2 atm. należy zwiększyć

> ilość powietrza 2 razy. Należy jeszcze wziąść poprawkę na to, że diesel kręci się trochę

> wolniej od bezyniaka.

> Pozdr.

Diesel, z zasady swojego działania, przepycha całą swoją pojemność przez filtr powitrza. Natomiast w silniku beznynowym przepustnica drastycznie ogranicza przepływ powietrza dla małych mocy. Spokojnie można przyjąć, że na wolnych obrotach przez diesla przepływa kilkanaście razy więcej powietrza niż przez silnik benzynowy.

Przykład na podstawie Punto: w silnikach benzynowych 1.2 i 1.8 zaleca się wymianę filtrów co 60 tys. km, a w dieslach 1.9 silnikach 1.9 D i JTD co 20 tys.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.