Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prawo jazdy kat. A

Featured Replies

Napisano

> A ja dzis mam pierwsze jazdy na 16. Instruktor powiedzial ze mam sobie wybrac czy chce zaczac od

> placu czy miasta. Jak radzicie?

u mnie było tak:

pierwsze 6 godzin miasto, potem plac, potem znów miasto/trasa i 2 godziny przed egzaminem- trasa egzaminacyjna + plac

nie ma sensu tego placu tak katować- 10 godzin jak ktoś tu wyżej pisze to idzie się chyba ugotować smile.gif

ja zacząłem kręcić ósemki, po 30 minutach robiłem już jedną ręką, w końcu instruktor kazał dać spokój

najgorzej wychodziło mi hamowanie awaryjne - nie potrafiłem wyczuć tylnego hamulca- zawsze blokowałem koło

teraz mam duala więc i tak bez różnicy smile.gif

oprócz zadań egzamincycjnych ćwiczyliśmy hamowanie z ominięciem przeszkody (z przeciwskrętem),pierw z 50 km/ h potem ze 100

pory z początku pełne, ale w końcu zaczęło się udawać:)

Napisano

> a jezdziles kiedys???

> Ja na pierewsze jazdy po miescie pojechalem jak nakrecilem z 10h osemek.

10 lat temu cezeta biglaugh.gif

Napisano

> Rozsądniej było by plac

A najrozsądniej od przygotowania motocykla do jazdy, ruszanie z upewnianiem się czy jest wolna droga itp.. głupoty o których ludzie zapominają w stresie a kończą się przedwczesnym zakończeniem egzaminu.

Napisano

> egzamin miałem 30 maja, prawko odebrałem 8 czerwca

Około tygodnia, no to nieźle ok.gif

Niedawno wyrabiałem nowy dowód osobisty i trwało to podobnie(chociaż oficjalny termin odbioru miałem wpisany miesiąc czasu, ale był dużo szybciej ok.gif). Nie wiesz może czy jest jakaś strona gdzie można sobie sprawdzić czy PJ już jest do odebrania, bo jakoś zapomniałem podpytać po egzaminie?

> a w co celujesz?

"Rozstrzał" mam duży i spore wątpliwości co kupić, wezmę pewnie to co trafi się w dobrym stanie w budżecie do ~10kpln(chociaż chciałbym wydać jak najmniej bo wiadomo że pierwsze moto to raczej tylko etap przejściowy). Wstępnie myślałem o jakiejś pięćsetce: GS500, CB5(CBF500/600), ER5 , GPZ, ale zacząłem się zastanawiać nad czymś większym typu Bandit czy Hornet, ER6, sv650s a może Fazer... kusi mnie też bardzo CBR600F F4(PC35), bo ten motocykl od zawsze mi się podobał i kosztuje tyle co wymienione wyżej 500ki, boję się tylko że 110km dla osoby z zerowym doświadczeniem to może być samobójstwo. Ogólnie bardziej podobają mi się moto dosyć mocno obudowane, ale jak trafi się jakiś ładny naked to tez nie pogardzę.

Napisano

https://www.kierowca.pwpw.pl/

co do moto-

pierw chciałem cruisera- miał być boulevard

jednak stwierdziłem, że może po 40 się przesiadę:)

potem szukałem horneta

na szczęscie na kursie przejechałem się nakedem w trasie i stwierdziłem że bez owiewek i szyby nie chę, więc zacząłem szukać vfr

miałem już upatrzoną w Iławie ale się sprzedała, a tego samego dnia znalazłem 25 km od domu, pojechałem, obejrzałem i następnego dnia była już moja smile.gif

f4 też fajna, obok vfr brałem ten model pod uwagę

co do mocy- też się bałem, ale spokojnie sobie jeżdzę, bez szaleństw, typowo turystycznie, wiele samochodow mnie wyprzedza- dynamicznie ruszam ze świateł, przy 60-70 odpuszczam i się toczę smile.gif

mam 9 punktów na koncie, więc ograniczeń pilnuję, szkoda kasy na mandaty

Napisano

> A najrozsądniej od przygotowania motocykla do jazdy, ruszanie z upewnianiem się czy jest wolna

> droga itp.. głupoty o których ludzie zapominają w stresie a kończą się przedwczesnym

> zakończeniem egzaminu.

Tyle że jak dopiero rozpoczyna jazdy to do egzaminu trochę mu jeszcze zostało i będzie czas na kolejnych zajęciach żeby wyrobić sobie taką rutynę(każde kolejne, niezależnie od doświadczenia i "radzenia sobie", zaczynałbym własnie od tego co napisałeś). Jeśli już jeździł na moto to może rzeczywiście jest to dobry początek, ale jak nie to chyba lepiej zacząć od placu i skoordynowania sobie ruchów w nowej "sytuacji"(dla kierowcy samochodu) - manetka, hamulce, sprzęgło, uświadomienie sobie że motocykl pojedzie tam gdzie patrzysz, itp, itd. dla tych co już jeżdżą to może są sprawy oczywiste, ale jak ktoś przychodzi zupełnie zielony to ogarnięcie tego może zająć kilkanaście minut(a niektórym paniom które widziałem nawet i pare godzin zlosnik.gif) i "wczuwanie" się w maszynę na mieście nie jest chyba najlepszym pomysłem hmm.gif - to takie moje przemyślenia z perspektywy niedawno ukończonego kursu.

Napisano

Polecam zdawanie egzaminu w Łomży.

Na egzamin czeka się 2 dni (a nie tak jak na Odlewniczej 3 tygodnie) i nie robią problemów.

Napisano

> Polecam zdawanie egzaminu w Łomży.

> Na egzamin czeka się 2 dni (a nie tak jak na Odlewniczej 3 tygodnie) i nie robią problemów.

Trochę daleko frown.gif

Napisano
  • Autor

> Na egzamin czeka się 2 dni (a nie tak jak na Odlewniczej 3 tygodnie) i nie robią problemów.

O świetnie, do Łomży mam niedaleko grinser006.gif

Widzę, że wszyscy już zdają ostro, a się jeszcze na kurs nie zapisałem.

Nie mam moto więc nie ma motywacji ale wypada zrobić w tym roku, bo na przyszłość się przyda.

Muszę się zmobilizować kara.gifzlosnik.gif

Napisano

Tak z ciekawostek wam powiem że np. w USA

1. prawo jazdy można zdawać 4 razy dziennie :D

termin egzaminu nastepnego masz zazwyczaj za 2 godziny smile.gif

2. Jak jedzie grupa motocyklistów to wystarczy że jeden ma PJ

3. Na egz przyjeżzasz swoim motorem

Piękne.....

• 2 tygodnie później...
Napisano

To prawda, na Odlewniczej dlugo sie czeka. Ja okolo 2,5 tygodnia i pozniej jeszcze prawie 3 tygodnie na odebranie prawka. Z 8 osob zdaly 3 (w tym ja) i wszystkie za pierwszym podejsciem wink.gif

Napisano

> Do Łomży to nawet na wczasy z prawiek organizują

> klik

Imho ceny nawet nie są takie złe smile.gif

• 4 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Jestem trochę! smile.gif na siebie zły i wywołuję się do tablicy 270751858-jezyk.gif

Ciągle coś, a to to, a to siamto, a to sramto i prawka nie zrobiłem sciana.gif

Stwierdziłem ostatnio, że takie enduro/cross (np. wypatrzyłem jakąś Yamahę YZ250) przydało by się dosiąść w przyszłym roku, terenów u mnie nie brakuje do zabawy i tylko tracę czas grinser006.gif

Czy w przyszłym roku (pomijając, bubel ustawowy ) zdawać się będzie normalnie na "A" bez limitu pojemności motocykla czy już będą jakieś stopnie ?

Pytanie drugie czy pojemność 250 jest wystarczająca do polatania po lesie po górkach, czy moze wystarczy 125, a może trzeba 450? niewiem.gif

I pytanie trzecie, jakie konsekwencje jazdy bez prawka ? Proszę o te pesymistyczne warianty, żeby mi głupie pomysły do głowy nie przychodziły biglaugh.gif

Napisano

> I pytanie trzecie, jakie konsekwencje jazdy bez prawka ? Proszę o te pesymistyczne warianty, żeby

> mi głupie pomysły do głowy nie przychodziły

Może ja, może ja, może ja, yaya.gif ale tylko na to trzecie!

Najmniej dolegliwa kara to 500zł i jakieś punkty.

W razie spowodowania jakiejkolwiek szkody to TU wypłaci odszkodowanie pokrzywdzonemu ale zwróci się z regresem do kierowcy o zwrot kaski!

Są w tym skuteczni!!!

Jest jeszcze bardziej pesymistyczny wariant, w razie spowodowania czyjegoś kalectwa będziesz płacił tej osobie dożywotnią rentę zasądzoną przez sąd!

... o czyjejś śmierci strach nawet wspominać...

Ale jak wielu sądzi to "mnie to nie grozi..."

Napisano

> Czy w przyszłym roku (pomijając, bubel ustawowy ) zdawać się będzie normalnie na "A" bez limitu

> pojemności motocykla czy już będą jakieś stopnie ?

Maja byc 3 kategorie, A, A1, oraz A2. Ta pierwsza na najwieksze/najmocniejsze motocykle. Jak dokladnie ten podzial wyglada, to nie pamietam. Wiekowo tez jest jakas zaleznosc, mlodzi kierowcy nie beda mogli od razu zrobic A.

> Pytanie drugie czy pojemność 250 jest wystarczająca do polatania po lesie po górkach, czy moze

> wystarczy 125, a może trzeba 450?

To zalezy czy 2T czy 4T. 250 juz spokojnie wystarcza ( 125 na poczatek tez), 450 juz wymaga od kierowcy sporo umiejetnosci.

Napisano

> Czy w przyszłym roku (pomijając, bubel ustawowy ) zdawać się będzie normalnie na "A" bez limitu

> pojemności motocykla czy już będą jakieś stopnie ?

Zakładając, że nic nie będą w tym zakresie tykać, to:

Quote:

USTAWA z dnia 5 stycznia 2011 r. o kierujących pojazdami1), 2)

(Dz. U. z dnia 10 lutego 2011 r.)

Art. 8. 1. Wymagany minimalny wiek do kierowania wynosi:

2) 16 lat - dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii A1, B1 i T;

3) 18 lat - dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii A2, B, B+E, C1 i C1+E;

4) 20 lat - dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii A, jeżeli osoba co najmniej od 2 lat posiada prawo jazdy kategorii A2;

5) 21 lat - dla motocykli trójkołowych o mocy przekraczającej 15 kW, jeżeli osoba posiada prawo jazdy kategorii A;

7)
24 lata - dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii:

a) A - jeżeli osoba nie posiadała co najmniej przez 2 lata prawa jazdy kategorii A2,

Wszystko zależy od Ciebie biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Zakładając, że nic nie będą w tym zakresie tykać, to:

> Quote:

> USTAWA z dnia 5 stycznia 2011 r. o kierujących pojazdami1), 2)

> (Dz. U. z dnia 10 lutego 2011 r.)

> Art. 8. 1. Wymagany minimalny wiek do kierowania wynosi:

> 2) 16 lat - dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii A1, B1 i T;

> 3) 18 lat - dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii A2, B, B+E, C1 i C1+E;

> 4) 20 lat - dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii A, jeżeli osoba co najmniej od 2

> lat posiada prawo jazdy kategorii A2;

> 5) 21 lat - dla motocykli trójkołowych o mocy przekraczającej 15 kW, jeżeli osoba posiada prawo

> jazdy kategorii A;

> 7) 24 lata - dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii:

> a) A - jeżeli osoba nie posiadała co najmniej przez 2 lata prawa jazdy kategorii A2,

> Wszystko zależy od Ciebie

Czyli jeśli jestem starym koniem powyżej 24 lat, to mogę od razu robić "A" ? skromny.gif

To tyle dobrze, no to mooooże w przyszłym sezonie zaatakuję palacz.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.