Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przyczepa kempingowa - chcę kupić i jestem zielony.

Featured Replies

Napisano

Witam. Jak w temacie, chcę kupić przyczepę kempingową i jestem zupełnie zielony w tym temacie. Na początek wymagania:

- wygodna dla 2 dorosłych i 2 dzieci.

- toaleta

- prysznic

- namiotowy przedsionek

- musi się dać ciągnąć osobówką i z prawkiem B

- większość czasu będzie stała na działce zamiast domku, jednak co najmniej raz w roku zrobi minimum tysiąc kilometrów.

- budżet - tutaj jest problem, ponieważ teoretycznie są już przyczepy poniżej 5000, spełniające moje kryteria, jednak zdaję sobie sprawę, że muszą mieć jakieś mankamenty. Tak więc ustalamy 7500, maksymalnie 10000. Jeśli musi być więcej to dlaczego?

Teraz chciałem zapytać co warto kupić i dlaczego, jak wygląda rejestracja sprowadzonych, na co zwracać uwagę, co przyczepa mieć musi z rzeczy, których nie jestem świadomy, czego kupować nie wolno i dlaczego? Proszę kogoś, kto na własnej skórze dowiedział się o co chodzi w tym temacie o porady. Wybór na Alledrogo i innych serwisach ogromny, także ceny bardzo podobnych lub nawet tych samych modeli diametralnie różne.

Napisano

> http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/69B1DEFB67 pozwolenie na budowe wpierw zalatw

Somuś, przeczytaj ze zrozumieniem. Tamto coś to był domek holenderski o wymiarach 3 na 10 m.

Jeżeli przyczepa będzie stała na kołach, nie podłączona na sztywno do wodociągu ani kanalizacji, to życzliwi sąsiedzi mogą Cię uprzejmie cmoknąć, po uprzednim wymyciu sobie zębów zlosnik.gif

Napisano

no dopsz dopsz.. tylko za chwile postawimy rzeczonego "niewiadowa" na ceglach bo szkoda opon wink.gif Tak tylko zwracam uwage PL to kraj absurdu waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> no dopsz dopsz.. tylko za chwile postawimy rzeczonego "niewiadowa" na ceglach bo szkoda opon Tak

> tylko zwracam uwage PL to kraj absurdu

Kolego o ile poprzedni post potraktowałem jako dobry żart, ten jest już ubliżający wobec mojej osoby. Wyobraź sobie, że działka, którą obecnie posiadam nie jest moim marzeniem i za kilka lat ją zapewne sprzedam, dlatego nie zamierzam inwestować w budowę czegokolwiek! Przyczepę kupuję, ponieważ uważam, że to doskonały sposób by z rodziną zwiedzić kraj i europę we własnym tempie i własną trasą - nie wszyscy lubią jeździć na wycieczki i wakacje z biurem podróży i jeszcze się wstydzić za krajanów! Przyczepa ma być garażowana na działce, bo to optymalne miejsce i tyle! Na koniec chciałem podziękować za konkretne porady i opinie dotyczące zakupu przyczepy.

Napisano

pozostaje mi pozdrowic ciebie wirtualnym pifkiem bo nadajemy zupelnie na innych falach 20.GIFniewiem.gif

Napisano

> Witam. Jak w temacie, chcę kupić przyczepę kempingową i jestem zupełnie zielony w tym temacie. Na

> początek wymagania:

> - wygodna dla 2 dorosłych i 2 dzieci.

> - toaleta

> - prysznic

> - namiotowy przedsionek

> - musi się dać ciągnąć osobówką i z prawkiem B

> - większość czasu będzie stała na działce zamiast domku, jednak co najmniej raz w roku zrobi

> minimum tysiąc kilometrów.

> - budżet - tutaj jest problem, ponieważ teoretycznie są już przyczepy poniżej 5000, spełniające

> moje kryteria, jednak zdaję sobie sprawę, że muszą mieć jakieś mankamenty. Tak więc ustalamy

> 7500, maksymalnie 10000. Jeśli musi być więcej to dlaczego?

> Teraz chciałem zapytać co warto kupić i dlaczego, jak wygląda rejestracja sprowadzonych, na co

> zwracać uwagę, co przyczepa mieć musi z rzeczy, których nie jestem świadomy, czego kupować nie

> wolno i dlaczego? Proszę kogoś, kto na własnej skórze dowiedział się o co chodzi w tym temacie

> o porady. Wybór na Alledrogo i innych serwisach ogromny, także ceny bardzo podobnych lub nawet

> tych samych modeli diametralnie różne.

Ja może tak trochę jako praktyk. Jeździłem z przyczepą 2 dorosłe osoby + 3 dzieci i z autopsji stwierdzę (moi znajomi również tak uważali) że toaleta-wc jest to coś zbędnego co tylko zajmuje miejsce. Z kilkukrotnych wyjazdów używane było tylko raz w trasie a na kempingu w ogóle, ale co kto lubi. Prysznicu nie posiadałem, przedsionek przydatna sprawa. Wielkość przyczepy zależy od możliwości auta, chociaż kolega ciągnął z prawie pięciometrowego Wilka, fiatem Uno z litrowym silnikiem i jakoś dojeżdżał nad morze czy w Bieszczady. Najlepiej jakby miała wagę do 750 kg, wtedy byłaby jednorazowa rejestracja. Kuchenka, lodówka i ogrzewanie to standard. W mojej wszystko było na 230V, 12V i na gaz (oświetlenie też), ale pewnie wszystkie tak mają. Wygląd ważny, ale najważniejsze aby nie ciekła, sprawdź na węch czy nie czuć stęchlizny, w jakim stanie są uszczelki w oknach i czy nie ma gdzieś zacieków. Aaaa, co do garażowania na działce, hmm, lepiej byłoby gdzieś pod wiatą bo po jakimś czasie postoju na wolnym powietrzu nie doszorujesz jej.

Napisano

> Ja może tak trochę jako praktyk. Jeździłem z przyczepą 2 dorosłe osoby + 3 dzieci i z autopsji

> stwierdzę (moi znajomi również tak uważali) że toaleta-wc jest to coś zbędnego co tylko

> zajmuje miejsce. Z kilkukrotnych wyjazdów używane było tylko raz w trasie a na kempingu w

> ogóle, ale co kto lubi. Prysznicu nie posiadałem, przedsionek przydatna sprawa. Wielkość

> przyczepy zależy od możliwości auta, chociaż kolega ciągnął z prawie pięciometrowego Wilka,

> fiatem Uno z litrowym silnikiem i jakoś dojeżdżał nad morze czy w Bieszczady. Najlepiej jakby

> miała wagę do 750 kg, wtedy byłaby jednorazowa rejestracja. Kuchenka, lodówka i ogrzewanie to

> standard. W mojej wszystko było na 230V, 12V i na gaz (oświetlenie też), ale pewnie wszystkie

> tak mają. Wygląd ważny, ale najważniejsze aby nie ciekła, sprawdź na węch czy nie czuć

> stęchlizny, w jakim stanie są uszczelki w oknach i czy nie ma gdzieś zacieków.

co jak co ale kibelek sie przydaje w chlodne dni nie zawsze chce sie wychodzic z przyczepy na siku smile.gif to samo w nocy zlosnik.gif

Napisano

> co jak co ale kibelek sie przydaje w chlodne dni nie zawsze chce sie wychodzic z przyczepy na siku

> to samo w nocy

E, zawsze wychodziłem (żona i dzieci też) do kibelka na kempingu, nawet w deszczu i w nocy. Wolałem to, niż potem bawić się w czyszczenie tego ustrojstwa. Mniejszy problem.

Napisano

> E, zawsze wychodziłem (żona i dzieci też) do kibelka na kempingu, nawet w deszczu i w nocy. Wolałem

> to, niż potem bawić się w czyszczenie tego ustrojstwa. Mniejszy problem.

a ile to czyszczenia lejesz plyn nic nie smierdzi raz na jakis czas wyplukasz woda znowu zalewasz plyn i tyle

Napisano

> http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/69B1DEFB67 pozwolenie na budowe wpierw zalatw

Fragment z tego orzeczenia: "Naczelny Sąd Administracyjny stwierdził, że jeżeli tymczasowy obiekt budowlany będzie użytkowany w miejscu ustawienia (montażu) w okresie dłuższym niż 120 dni, to budowa takiego obiektu wymaga decyzji o pozwoleniu na budowę..."

To pewnie wystarczy przed upływem tych przepisowych 120 dni przestawić przyczepa o pół metra.

Napisano

> a ile to czyszczenia lejesz plyn nic nie smierdzi raz na jakis czas wyplukasz woda znowu zalewasz

> plyn i tyle

A po co mi zbędna robota na wczasach zlosnik.gif jak do kibelka niedaleko? Jakoś moi i Ci których znam (a dwóch kol. też jeździło z tą przyczepą) nigdy na chodzenie nie narzekali. Ale co kto lubi. ok.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki za jakieś wskazówki. Czy mógłbym prosić o wymienienie instalacji i urządzeń niezbędnych do komfortowego podróżowania z przyczepą i mieszkania w niej? patrzeć bardziej na rocznik czy stan ogólny przyczepy? Jak z tym jeździć w praktyce po naszych drogach? Dlaczego sprzedawcy zachwalają przyczepy z Niemiec i uważają je za lepsze od tych z Holandii czy UK? Jak w praktyce wygląda sprawa wody, ogrzewania i zewnętrznych przyłączy? czy warto dopłacać za instalację antenową?

Napisano

Kolego przeglądnij sobie te fora i co nieco się dowiesz w temacie.

Klik 1

Klik 2

Napisano

> a ile to czyszczenia lejesz plyn nic nie smierdzi raz na jakis czas wyplukasz woda znowu zalewasz plyn i tyle

Nie wiesz co mówisz...

Zabawa w zlewanie "wnętrza" to naprawdę gruba sprawa sick.gif

Napisano

> - prysznic

Tylko do tego chciałbym się odnieść, daj sobie spokój z prysznicem w przyczepie, zresztą odczytaj wodomierz w domu, wejdź pod prysznic, dobrze, wygodnie i komfortowo się umyj a następnie odczytaj licznik ponownie. Różnicę między stanem przed i po pomnóż razy ilość mieszkańców chętnych do przyczepowego prysznicowania i ilość dni... pamiętając o tym, że 1dm3 to 1kg, a 1m3 to 1000kg skromny.gif

Napisano
  • Autor

> Tylko do tego chciałbym się odnieść, daj sobie spokój z prysznicem w przyczepie, zresztą odczytaj

> wodomierz w domu, wejdź pod prysznic, dobrze, wygodnie i komfortowo się umyj a następnie

> odczytaj licznik ponownie. Różnicę między stanem przed i po pomnóż razy ilość mieszkańców

> chętnych do przyczepowego prysznicowania i ilość dni... pamiętając o tym, że 1dm3 to 1kg, a

> 1m3 to 1000kg

Prysznic ma być awaryjnie, ze względu na moją nadpotliwość, nie wyobrażam sobie doby bez prysznica, zakładam oczywiście, że w 90 % będzie to infrastruktura kempingu, jednak w najbliższe wakacje chcę się wybrać z w Bieszczady i przewiduję tam postoje poza kempingami.

Napisano

> Witam. Jak w temacie, chcę kupić przyczepę kempingową i jestem zupełnie zielony w tym temacie.

dobra rada. powinienis zaczac od wypozyczenia przyczepy na urlop. oszczedzisz dzieki temu sobie i rodzinie ewentualnych rozczarowan...

> Na

> początek wymagania:

min 4.5m dlu

> - toaleta

bez sensu - zajmuje tylko miejsce

> - prysznic

j.w.

sens tylo na postoje dluzsze niz 5dni. a przyczepe kupuje sie poto zeby zmienic otoczenie a nie stac w miejscu....

najwygodniej ciagnie sie budu do 1000kg

> - większość czasu będzie stała na działce zamiast domku, jednak co najmniej raz w roku zrobi

koniecznie wiata na dzialce na przyzce. zadne plandeki

> - budżet - tutaj jest problem, ponieważ teoretycznie są już przyczepy poniżej 5000, spełniające

> moje kryteria, jednak zdaję sobie sprawę, że muszą mieć jakieś mankamenty. Tak więc ustalamy

7500-10000 da sie znalesc cos sensownego

> Teraz chciałem zapytać co warto kupić i dlaczego, jak wygląda rejestracja sprowadzonych, na co

> zwracać uwagę, co przyczepa mieć musi z rzeczy, których nie jestem świadomy, czego kupować nie

> wolno i dlaczego? Proszę kogoś, kto na własnej skórze dowiedział się o co chodzi w tym temacie

> o porady. Wybór na Alledrogo i innych serwisach ogromny, także ceny bardzo podobnych lub nawet

1. kupowac markowe

2. nie patrzec na rocznik tylko na stan

3. warto przeplacic za dobry stan

cale moje dziecinstwo jezdzilem z rodzicami pryzczepami, najroznijszymi modelami od niewaidowki za maluchem po 7m 2-osiwe salony ciagniete mercedesem 207

jako dorosly prywatnie mialem 2 przyzcepy 4.5 i 5m caravelait i hobby

i sprzedalem bo to sie nie opalaca.

ceny za campingi tak powedrowaly w gore ze taniej jest kupic noclegi np w eurocampie rozsianym po calej europie i przemiesczac sie w/g wyznaczonej wczesniej trasie.

za ostatnia wyprawe: wroclaw-paryz-barcelona-saint tropez za 4 osoby (dwie pary) zaplacilismy w eurocamopie 1200zł za całość !!!!

jak policzylem campinki z przyczepa to satrczyloby to tylo na jedna pare.

nie trzeba sie tluc 90-100km/h, pakowac, manewrowac, palic wiekszej ilosc paliwa.

przyczepa teraz jest tylko dla naprawde zagozalych milosnio caravaningu - ten styl zycia i odpoczywania trzeba lubic

dlatego jeszcze raz: zanim kupisz najpierw wypozycz na urlop.

Napisano

> Nie wiesz co mówisz...

> Zabawa w zlewanie "wnętrza" to naprawdę gruba sprawa

wiem co roku na wczasach oprozniam ok.gif

Napisano

> Dzięki za jakieś wskazówki.

Niewielkie ale były.

>Czy mógłbym prosić o wymienienie instalacji i urządzeń niezbędnych do

> komfortowego podróżowania z przyczepą i mieszkania w niej?

To już coś tam pisałem. Lodówka, kuchenka, ogrzewanie (przydaje się nawet w lecie). Tylko oryginalnie zamontowane, bo już widziałem np. z dokładaną lodówką, taka domową facepalm%5B1%5D.gif

>patrzeć bardziej na rocznik czy

> stan ogólny przyczepy?

Stan. Gdy ja kupowałem swojego Wilka, to miał 18 lat ale po wyglądzie nikt nie wierzył że jest pełnoletni, no ale trochę było jeżdżenia aby znaleźć coś w takim stanie. I trzeba niestety pojechać i pooglądać, bo zapewnienia sprzedających są niestety nie pasujące do stanu faktycznego - albo dokumentów nie było, albo niekompletne wyposażenie, albo połamane sprzęty itp....

> Jak z tym jeździć w praktyce po naszych drogach?

Hmm, zapinasz przyczepę, dokładasz lusterka i naprzód. Kłopotów zbytnich nie miałem. Nikogo nie wyprzedzisz a najgorzej jak trafisz na traktor przed sobą i sznur pojazdów z przeciwnej strony.

>Dlaczego sprzedawcy

> zachwalają przyczepy z Niemiec i uważają je za lepsze od tych z Holandii czy UK?

A tego to nie wiem, pooglądać w środku, na zewnątrz i tyle. Jaj już pisałem ważne aby nie ciekła. Z UK różnią się tylko tym że drzwi wejściowe mają z lewej strony i podczas postoju na poboczu może być mały kłopot z wejściem do niej.

>Jak w

> praktyce wygląda sprawa wody, ogrzewania i zewnętrznych przyłączy?

No właśnie, jeździłem zwykle na małe kempingi (lubię spokój) i były tam tylko przyłącza prądu. Nie wszędzie mają pełne media, ale mnie po nie przeszkadzało. Ważne dla mnie było aby był prąd, wtedy wszystko działa.

> czy warto dopłacać za

> instalację antenową?

Mnie to nie było potrzebne. Ja jeździłem na wczasy aby odpocząć od codzienności,. TV out, a radia to słuchałem tylko w aucie podczas wycieczek.

Napisano

> wiem co roku na wczasach oprozniam

Ja ~10 razy w roku sick.gif

Napisano

> Prysznic ma być awaryjnie, ze względu na moją nadpotliwość, nie wyobrażam sobie doby bez prysznica,

> zakładam oczywiście, że w 90 % będzie to infrastruktura kempingu, jednak w najbliższe wakacje

> chcę się wybrać z w Bieszczady i przewiduję tam postoje poza kempingami.

Mówię Ci, przelicz sobie ile musiałbyś zabrać wody, gdzie ją zmieścisz i ile będzie ona ważyć...

Napisano

> Mówię Ci, przelicz sobie ile musiałbyś zabrać wody, gdzie ją zmieścisz i ile będzie ona ważyć...

Wiesz, no chyba że kupi przyczepę z opcja full podłączeń i znajdzie taki kemping który to oferuje, to wtedy bez zapasów a na bieżąco.

Napisano

> Wiesz, no chyba że kupi przyczepę z opcja full podłączeń i znajdzie taki kemping który to oferuje,

> to wtedy bez zapasów a na bieżąco.

No ale po co się wtedy kąpać w przyczepie jak na kempingu znajduje się 100 razy wygodniejszy prysznic...

Napisano

Jako, ze przerabiam juz trzecia przyczepe powiem Ci tak. Fajna sprawa tylko przygotuj sie na zwiedzanie polski w poszukiwaniu dobrej przyczepy. Na dzień dobry odpuśc komisy, bo tam to tylko na zarobek sa nastawieni, złom zza granicy sciągnięty i wyczyszczony na sprzedaż. Prysznic to sprawa zbędna i niepotrzebna. Doraźnie umyjesz sie w łazience przy umywalce. WC - ja akurat chodze na kemping do toalety, ale w nocy dzieciaki korzystaja. Niezbędna sprawa to dobry przedsionek, taki który ma zdejmowane scianki. Zwrócić uwage nalezy, czy przyczepa nie pachnie stechlizną, co moze oznaczać, że przecieka. Stan poszycia zewnetrznego zwłaszcza w naroznikach. Dobrze jak by taka przyczepa posiadała stabilizator jazdy. Wielkośc tak ok 4,5 - 5 metrów powinna wystarczyć. Nie bierz z piętrowym łóżkiem.

To tyle co mi przychodzi na myśl. Pozdrawiam i powodzenia w szukaniu.

Aha, tam gdzie beda powieszone choinki zapachowe to nawet nie ogladaj, b edzie to tylko powieszone dla zabicia smrotu stęchlizny.

Napisano

> No ale po co się wtedy kąpać w przyczepie jak na kempingu znajduje się 100 razy wygodniejszy

> prysznic...

Mnie tego nie tłumacz, prysznic w przyczepie uważam za coś co zajmuje miejsce skoro stacjonarny mam pod nosem, ale chodziło mi o Twoje przeliczanie ciężaru wody. Zresztą też to nie jest aż tak wiele, bo te zbiorniki albo są podłączone do sieci przez szybkozłączki albo zbiornik ma kilkadziesiąt litrów i trzeba go co jakiś czas napełniać.

Napisano

> Dobrze jak by taka przyczepa posiadała stabilizator jazdy.

Co to jest?

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Mnie tego nie tłumacz, prysznic w przyczepie uważam za coś co zajmuje miejsce skoro stacjonarny mam

> pod nosem, ale chodziło mi o Twoje przeliczanie ciężaru wody. Zresztą też to nie jest aż tak

> wiele, bo te zbiorniki albo są podłączone do sieci przez szybkozłączki albo zbiornik ma

> kilkadziesiąt litrów i trzeba go co jakiś czas napełniać.

No taki zbiornik na 20-40 litrów starczy co najwyżej na prysznic dla jednej osoby, tu jest trochę wyliczeń na ten temat wynikających z mojego doświadczenia.

Napisano

> No taki zbiornik na 20-40 litrów starczy co najwyżej na prysznic dla jednej osoby, tu jest trochę

> wyliczeń na ten temat wynikających z mojego doświadczenia.

Nie przesadzaj 10 litrów wystarczy na prysznic. Ale my tu gadu gadu a nas to w ogóle nie interesuje.

Napisano

Tak ja koledzy napisali. Prysznic to sprawa zbedna, bo i tak wody na oszczedny prysznic co braknie. We Francji, Hiszpanii czy UK, na campingach podpinasz sie do instalacji sciekowej, podlaczasz sie do wody i po sprawie. Nie wiem jak tobie ale uwazam ze w takiej kabinie prysznicowej jest naprawde malo miejsca i na campingach wole kozystac z infrastruktury.

Kibelek, w sytuacji awaryjnej tak ale caly czas z tego kozystac - NIE. U nas tylko dzieci czasami z tego kozystaly. Pamietaj o specjalnym papierze ktory sie latwiej rozpuszcza bo bedziesz swiat przeklinal przy czyszczeniu.

Jezeli chcesz kozystac z miejsc cywilizowanych to przydaje sie mikrofala.

Lodowka dziala na 220V, na 12V z instalacji samochodu to jest co najwyzej przez jakis czas utrzymac temperature. Na czas przejazdu jezeli masz cos w zamrazalniku to na przystankach mozesz ochlodzic na chwile lodowke z butli gazowej.

Kolejna sprawa to ogrzewanie - to juz kwestia czy bedzie ci potrzebne.

Na cieple kraje klimatyzacja to cos pieknego!!! Niestety tylko przy podpieciu do 220V ale zdarzalo sie ze wybija bezpiecznik jak cos jeszcze dodatkowego wlaczysz.

Uwazaj na gabaryty przyczepy. Moja ostatnia miala 8.5m dlugosci i wazyla 1,5T. Natomiast w 4 dorosle osoby i dwoje dzieci spalismy i ciasno nie bylo.

---

Tak jak kolega wczesniej napisal, mnie tez nie interesuje urlop zorganizowany, wsiadam do samolotu, jade do hotelu mam scisle okreslony przez kogos plan.

---

Jezeli bedziesz kupowal to zwroc na kilka rzeczy uwage. Wszystkie laczenia gory czy nie maja jakichs zaciekow od srodka. To moze znaczyc o nieszczelnosci przyczepy i pojawi ci sie grzyb.

Uwaznie patrz na podloge. WEJDZ POD przyczepe i sprawdz czy podloga nie jest zgnita.

Koniecznie sprawdz stan techniczny, hamulec lubi sie zacinac!

Moze warto rozeznac sie nad sciagnieciem przyczepy. W UK ceny sa dosc atrakcyjne, klimat umimarkowany i z wlasnych obserwacji widze ze spokojnie mozesz cos ciekawego upolowac.

Jakbys mial jeszcze jakies pytania to pisz.

---

Nie mam pod reka zdjec moich poprzednich przyczep, moglbym je gdzies wieczorem odkopac.

Ale zeby narobic ci ochoty fotki z moich poprzednich wycieczek:

Szkocja

Lazurowe Wybrzeze + Barcelona

Ta przyczepe kolega chce sprzedac ale trzeba by przy niej porobic FOTKI

Napisano

Dokladnie takie same kryteria sobie zalozylem czyli 2+2 ,prysznic i lodowka(koniecznie chlodzenie piwa!!!!) z tym ze masa mnie nie interesowala bo mam mocne auto.

2 lata temu dalem za to cudo 6tys zl

Kupilem Adrie z 1990r ktora w dwa sezony zrobilem ponad 7tys km (Albania i Korsyka)

Jesli bedziesz nocowal tylko na kempingu to rzeczywiscie prysznic nie jest potrzebny ale jesli zamierzasz podrozowac i spac gdzie popadnie to super sprawa.

Mam 60 litrowy zbiornik i na szybki wieczorny prysznic dla 2+2 starczy z 80 litrow wody wiec nie ma problemow jak ktos tu pisal ze metr szecienny potrzebny hehe.gif

Co do przedsionka to nigdy go nawet nie zmontowalem bo skoro nocuje maksymalnie 2 dni w jednym miejscu to bez sensu to targac. Swoja droga sporo zajmuje miejsce i troche wazy. Dokupilem taki daszek 5x2m zeby slonce nie palilo w poludnie i w zupelnosci to mi wystarcza.

Toalete mam taka przenosna i walsciwie malo sie przydaje ale ze idealnie misci sie pod umywalka to nie przeszkadza a i bywa ze ratuje!!! wink.gif Jesli uzywasz dobrych plynow to nie ma zadnych problemow z smrodem itp. testowane w prawie 40 stopniowych upalach ok.gif

Napisano

> Witam. Jak w temacie, chcę kupić przyczepę kempingową i jestem zupełnie zielony w tym temacie. Na

> początek wymagania:

> - toaleta wink.gif

> - prysznic

Powyzej 6,5 m to w wiekszosci standard.

wink.gif

Napisano

Skup sie na kontroli budy i szyb. Trzeba sprawdzic zapach (grzyb, wilgoc), sciany (czasami wystarczy wcisnac palec od srodka, ktory moze wejsc jak w maslo i lepiej wciskac, a nie pukac...chyba, ze stroisz fortepiany) i stan szyb, ktorych dostepnosc - w przypadku pekniecia - i ceny potrafia zniechecic do urlopu (nie dot. Niewiadowa). Reszte - najazd, hamulce, elektryke - da sie latwo naprawic czy przerobic.

Rada gdy juz kupisz: Z pierwszym rozkladaniem przedsionka poczekaj do pierwszego dnia na kampingu. Nawiazesz mnostwo nowych znajomosci lub przyjazni. waytogo.gif

Powodzenia.

P.S. Ja mam Niewiadow N-390.

Napisano

> Co to jest?

> Pozdrawiam BAS

Specjalne tarcze cierne w zaczepie, cos na podobe tarcz hamulcowych. Nie pozwalaja przyczepie na "latanie" na boki podczas holowania. bardzo komfortowa i przydatna rzecz. Pamietaj tylko, ze główka haka nie moze byc natłuszczona tawotem, tak jak niektorzy robia. Ale to juz chyba standart w przyczepach

Pozdrawiam.

Napisano

> co jak co ale kibelek sie przydaje w chlodne dni nie zawsze chce sie wychodzic z przyczepy na siku

> to samo w nocy

nie każdy lubi spać w kiblu - i co by nie mówić śmierdzi zawsze mimo płynów mycia i innych cudów

Napisano

> Prysznic ma być awaryjnie

awaryjnie to starczy bańka z wodą i kawałek węża - stawiasz to na dachu i masz prysznic - kąpiel na parkingu aż miło

bańka 20 l starczy na mycie całości z głową

Napisano

> Dokladnie takie same kryteria sobie zalozylem czyli 2+2 ,prysznic i lodowka(koniecznie chlodzenie

> piwa!!!!) z tym ze masa mnie nie interesowala bo mam mocne auto.

> 2 lata temu dalem za to cudo 6tys zl

> Kupilem Adrie z 1990r ktora w dwa sezony zrobilem ponad 7tys km (Albania i Korsyka)

> Jesli bedziesz nocowal tylko na kempingu to rzeczywiscie prysznic nie jest potrzebny ale jesli

> zamierzasz podrozowac i spac gdzie popadnie to super sprawa.

> Mam 60 litrowy zbiornik i na szybki wieczorny prysznic dla 2+2 starczy z 80 litrow wody wiec nie ma

> problemow jak ktos tu pisal ze metr szecienny potrzebny

> Co do przedsionka to nigdy go nawet nie zmontowalem bo skoro nocuje maksymalnie 2 dni w jednym

> miejscu to bez sensu to targac. Swoja droga sporo zajmuje miejsce i troche wazy. Dokupilem

> taki daszek 5x2m zeby slonce nie palilo w poludnie i w zupelnosci to mi wystarcza.

> Toalete mam taka przenosna i walsciwie malo sie przydaje ale ze idealnie misci sie pod umywalka to

> nie przeszkadza a i bywa ze ratuje!!! Jesli uzywasz dobrych plynow to nie ma zadnych

> problemow z smrodem itp. testowane w prawie 40 stopniowych upalach

waytogo.gif jedyna wypowiedź z którą mogę się zgodzić wink.gif

ja nie wyobrażam sobie budy bez kibelka, tak jak i bez ogrzewania czy lodówki ... ale to już każdy musi sobie sam sprawdzić

nie wiem w czym wylewanie jest problematyczne ? wyciaga się kasetę, zawozi do kratki odkręca kurek i sru ...

potem przepłukać i gotowe, zrobię to w gajerze wink.gif

latanie do kibla w deszczu czy środku nocy ... pewnie że można

inna sprawa że czasem nie ma gdzie wink.gif

pamiętam czasy niewiadówki jak wizytę na polu zaczynało się od zwiedzania kibli

jeśli chodzi o prysznic ... ciężko doardzić bo do 10tyś to cudów nie kupisz, może jakaś angielka

one często mają odzielną kabinę i termę gazową ... a wtedy to ma jakiś sens

na ciepłe lato wystarczy jakiś prysznic solarny ...

wszystko zależy jak się korzysta (kempingi, stanie na dziko, lato czy jesien/wiosna)

ogólnie polecam już wstawiony wcześniej link karawaning.pl, tamtejsze forum to kopalnia wiedzy

znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania ok.gif

Napisano

> nie każdy lubi spać w kiblu - i co by nie mówić śmierdzi zawsze mimo płynów mycia i innych cudów

w domu też nie masz WC ?

jak się spotkamy to zapraszam, poczujesz że nic nie śmierdzi z WC

Napisano

> początek wymagania:

> - toaleta

> - prysznic

jak chcesz korzystać w/w na działce ?

masz bieżącą wodę ? szambo ?

jeśli ma robić za stacjonarkę można by pomyśleć o bezpośrednim podpięciu w/w

jak masz prąd na działce to też duże ułatwienie, terma może być na 220V a nie gaz

sprawdź dane z DR, zestaw nie może przekroczyć 3500kg

jeśli budka ma robić za altanę to może coś znajdziesz ze starszych roczników ... ale do 10tyś będzie cieżko

fajnie wyposażone budki zaczynają się od 15/20tyś, tyle że takiej szkoda na stacjonarkę

pooglądasz trochę na żywo to zrozumiesz OCB

znajomi mieli podobne założenie zaczeli od 6tyś, kupili za 20 wink.gif

http://forum.karawaning.pl/forum/11-kacik-kupujacego/

powinieneś tam znaleźć wszystko, a jak coś będzie niejasne to pytaj

jeśli ta przyczepka ma być tylko na działkę to może nie ma sensu jej wozić, a przezimować u jakiegoś gospodarza na miejscu ?

można by wtedy kupić nawet bez prawa rej i nie robić przeglądów ?

Napisano

Mozna poszukac a cos sie napewno znajdzie.

Oto przykladowa - LINK

Wizualnie - nieco inna ale przykladowo mnie sie podoba przez to ze wlasnie jest inna. Jedyne kryterium w twoim przypadku to ze przyczepa jest na 2 osoby a nie 2+2 (choc osobiscie sprawdzone ze 2+2 wysypia sie na takim łóżku bez problemu)

W zakrojonym budrzecie uwazam ze spokojnie jest cos do znalezienia

Napisano

> w domu też nie masz WC ?

mam old.gif

> jak się spotkamy to zapraszam, poczujesz że nic nie śmierdzi z WC

wiem, że można , ale to prawie niespotykany przypadek claps.gif

jeśli już to wolę przenośny sraczyk w przedsionku

Napisano

> Mozna poszukac a cos sie napewno znajdzie.

ale znasz ten konkretny model ? bo wiesz na foto to wszystko wygląda super wink.gif

poza tym 1800 to ile zł ? z przytarganiem do PL i papierami wyjdzie 10kzł

i ma salonkę, tzn że śpi z dzieciakami w jednym łóżko, żony przez 3 tyg nie dotknie grinser006.gif

moja buda kosztowała rok temu 12kzł, ale nie ma ciepłej wody i prysznica (jest brodzik)

Napisano

> wiem, że można , ale to prawie niespotykany przypadek

wiesz, ja tam nie czuję ... może mam niewyczulony nos wink.gif

przecież kaseta ma szczelne zamknięcie, oprócz tego masz drzwi oddzielające od reszty

> jeśli już to wolę przenośny sraczyk w przedsionku

a to przerabiałem, dziękuje wolę publiczny grinser006.gif

jak to powiedzieć ... nie mogłem się s ... kupić spineyes.gif

Napisano

Wiesz, ja mniej więcej mam wyobrazenie bo toche sie nakrecilem z przyczepa i widzialem ich troche.

Mialem tez mozliwosc poznania i wyrobienia sobie opinii. Mysle ze bede szukal za jakis czas zdrowej konstrukcji zeby srodek sobie samemu urzadzic.

Wieczorami mam nieco czasu a dla chlopakow bedzie tez swietna zabawa zamiast gnic przed telewizorem czy komputerem.

Z moich zyczen to nie chce zadnego prysznica, lazienki czy kibelka. Dwie sypialnie po dwoch stronach przyczepy, jakas zgrabna garderoba, lodowka i kuchenka. Do tego przemyslany wieszak na rowery (genialny i podpatrzony pomysl mi chodzi po glowie).

Napisano

> nie każdy lubi spać w kiblu - i co by nie mówić śmierdzi zawsze mimo płynów mycia i innych cudów

to chyba kiepskich plynow uzywasz

Napisano

> w domu też nie masz WC ?

> jak się spotkamy to zapraszam, poczujesz że nic nie śmierdzi z WC

ok.gif podpisuje sie obiema rekami ok.gif

Napisano

> nie mogłem się s ... kupić

zlosnik.gif

oczywiście potrzeby zależą od użytkownika

sporo jeżdżę z namiotem i trochę z pożyczonymi przyczepkami, niedługo kończę remoncik swojej i ruszam na wakacje

z rzeczy absolutnie niezbędnych dla mnie: wygodne łóżka , moskitiery, dużo schowków, ogrzewanie

przydatne : lodówka 12/220 - spokojnie radzę sobie z małą przenośną

zupełnie zbędne: kuchenka i wszelkie zlewy i inne udogodnienia kuchenne , WC/łazienka/zbiorniki na wodę, przedsionek

ponieważ nie gotuję i nie zmywam , do komfortowego życia starcza mi bańka 10 litrów i malutka kuchenka na wymienne naboje

wc i sprawy mycia załatwiam na kempingu/stacji benzynowej/parkingu - narazie nie widzę sensu posiadania kibelka w przyczepie

przedsionka nie biorę bo szkoda czasu na rozkładanie a funkcjonalność znikoma - wystarczy płachta 3x3 i dwa słupki , ewentualnie parasol - nie siedzę w jednym miejscu dłużej niż 2-3 noce

traktuję przyczepę jako namiot gotowy od razu do użytku - mam tam spanie i szafę , w bagażniku jest kuchnia a w boxie na dachu "podręczny magazynek" - czyli stolik, krzesła, parasol itd

dzięki takiemu rozwiązaniu nie mam zagraconej przyczepy i zawsze mogę pójść spać w dowolnym miejscu podróży, ewentualnie "rozwijać obóz" w miarę potrzeby

i oczywiście nie rozumiem ludzi jadących z przyczepą na jeden kemping i siedzących tam dwa tygodnie niewiem.gif

Napisano

> to chyba kiepskich płynów używasz

nie mam kibelka w przyczepie to nie używam żadnych

jak miałem pożyczone przyczepki z łazienką to nigdy nie używałem tego przybytku

ale oczywiście nikomu nie bronię i nie będę zniechęcał

a przyczepki z kibelkami miałem okazję odwiedzać - może miałem pecha wink.gif

Napisano

> oczywiście potrzeby zależą od użytkownika

dokładnie, zależą też kiedy i gdzie jeździsz przyczepą, co innego pobyt na kempingu w ciepłym kraju śródziemnomorskim, czy nawet w PL, a co innnego postój na pół dziko w PL np w kwietniu czy listopadzie, gdy temp na zew spada do 0'C

ja dzięki temu że mam co mam, to sezonu właściwie nie kończę, ostatni wyjazd był nawet w grudniu spineyes.gif

pierwszy na początku kwietnia, ale można było jechać i w marcu

gdybym nie miał WC, to połowa z tych wyjazdów nie doszła by do skutku, bo nawet na polach gdzie jest zaplecze, bywa ono już nieczynne (spuszczona woda)

więc dla mnie WC, umywalka z ciepłą woda to jest podstawa

a autor temtau z tego co zrozumiałem planuje głównie stacjonarnie używać cepki

więc też nie będzie miał dostępu do prysznica i WC "na kempingu"

> z rzeczy absolutnie niezbędnych dla mnie: wygodne łóżka , moskitiery, dużo schowków, ogrzewanie

> przydatne : lodówka 12/220 - spokojnie radzę sobie z małą przenośną

dla mnie w/w urządzenia muszą być na gaz, bo tylko to daje niezależność, niestety aku nie zapewni prądu na 2-3dni do lodówki i ogrzewania

> zupełnie zbędne: kuchenka i wszelkie zlewy i inne udogodnienia kuchenne ,

ja kuchni też w przyczepie prawie nie używam, no chyba że tak piździ że gaz zdmuchuje z palnika ... to wtedy gotuję coś w budce

mam kuchenkę/grilla gazowego i na tym załatwiam 90% dań wink.gif

> WC/łazienka/zbiorniki na wodę,

tu już wyżej napisałem, dla mnie niezbędne, miałem niewiadkę bez niczego, faktycznie na 3tyg wakacji OK, ale nic więcej

> przedsionek

na krótkie wyjazdy też nie używam, daszek/markiza są wystarczające

> dzięki takiemu rozwiązaniu nie mam zagraconej przyczepy i zawsze mogę pójść spać w dowolnym miejscu

przy przyczepie 4.5m cięzko mówić o zagraceniu, wszystko mieści się w schowkach

i to jest wielki plus dużej przyczepy, niewiadka pod tym względem to masakra, cięgle trza było rozgrzebywać łóżko żeby zaglądnąć po coś do kufra

teraz 90% rzeczy mam w szafkach dostępnych od reki cool.gif

> i oczywiście nie rozumiem ludzi jadących z przyczepą na jeden kemping i siedzących tam dwa tygodnie

a ja stałem w zeszłe lato 2tyg w Gąskach ... ale gdyby nie położenie kampingu to zjechał bym wcześniej

jednak przy małych dzieciach kemping przy samej plaży to super sprawa grinser006.gif

raczej stajemy na dłużej w jednym miejscu, a samym autem oblatuje okolice ... dlatego nie spieszy mi się do kampra grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.