Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spalanie VW 1.8T 150KM

Featured Replies

Napisano

Witam,

Rozgladam sie za nowym tyłkowozem i znajomy rzucił hasło Octavia 1.8T 150KM

Parsknalem, bo w glowie pojawił sie dystrybutor z kręcącym się szaleńczo wskaźnikiem.

Zajrzałem na Motostat.pl i co sie okazuje ?? Że spalania silników z instalacją LPG to ~11L/100km w trybie 50/50

Tyle co u mnie obecnie.

Czy "strona" kłamie ??

Ma ktoś jakieś doświadczenie ? Jeżdże baaaaardzi umiarowanie wręcz kapeluszniczo - jak na Espero przystało.

Napisano

> Witam,

> Rozgladam sie za nowym tyłkowozem i znajomy rzucił hasło Octavia 1.8T 150KM

> Parsknalem, bo w glowie pojawił sie dystrybutor z kręcącym się szaleńczo wskaźnikiem.

> Zajrzałem na Motostat.pl i co sie okazuje ?? Że spalania silników z instalacją LPG to ~11L/100km w

> trybie 50/50

> Tyle co u mnie obecnie.

> Czy "strona" kłamie ??

> Ma ktoś jakieś doświadczenie ? Jeżdże baaaaardzi umiarowanie wręcz kapeluszniczo - jak na Espero

> przystało.

ja nie wiem, mi palilo to 12-13 benzyny w Wawie, Gersiowi pali znacznie mniej .......

Napisano

Na trasie da się spalić około 8l benzyny. Oczywiście da się także i blisko dwadzieścia, jeśli się często używa turbo wink.gif

Napisano

> Na trasie da się spalić około 8l benzyny. Oczywiście da się także i blisko dwadzieścia, jeśli się

> często używa turbo

To jest domena tego typu silników, bardzo szerokie widełki spalania.

Mam znajomego, starszy stateczny człowiek, który kupił Passata B5 z tym silnikiem od biskupa jakiegoś smile.gif i on potrafi w Wawie spalać poniżej 10l, kumpel jak podobnego brał jako auto zastępcze swojego czasu to w trasie zbliżał się do 15 noPb tak więc zależy od stylu jazdy. Ale bardzo przyjemny silniczek.

Napisano

Tak jak niżej napisano - doładowane silniki benzynowe mają BARDZO duży rozrzut spalania.

Przykład -> 2,5 turbo 230 KM we wolwie.

Od 7,5 (cruise, 90 trasą) do 20 :-) (w korku).

Średnio mi chliptał 15.

Napisano

Tak jak powiedzieli poprzednicy - bardzo dużo zależy od warunków eksploatacji i stylu jazdy. Może to być 8l przy spokojnej jeździe w trasie. Może być ok 10-12 w mieście, ale może być 15-17 bo mega korki, albo chęć wykorzystania potencjału.

Osobiście nie zaliczyłbym go do paliwożernych smoków typu 3,2 V6 zlosnik.gif

Napisano

> Witam,

> Rozgladam sie za nowym tyłkowozem i znajomy rzucił hasło Octavia 1.8T 150KM

> Parsknalem, bo w glowie pojawił sie dystrybutor z kręcącym się szaleńczo wskaźnikiem.

> Zajrzałem na Motostat.pl i co sie okazuje ?? Że spalania silników z instalacją LPG to ~11L/100km w

> trybie 50/50

> Tyle co u mnie obecnie.

> Czy "strona" kłamie ??

> Ma ktoś jakieś doświadczenie ? Jeżdże baaaaardzi umiarowanie wręcz kapeluszniczo - jak na Espero

> przystało.

Mam taką octavię, odnośnie spalania noPB nie wypowiem się, ale LPG wygląda tak:

1. tylko miasto (w-wa) korki i ciężka noga nie zdarzyło się przekroczyć 15 l;

2. Miasto normalna jazda 12,5-13;

3. Trasa spokojna jazda nie przekraczanie 110 km/h 9l;

4. Trasa "normalna" jazda 10-10,5.

Do tych wartości należy dołożyć około 0,5-1 l noPB na każde przejechane 100 km.

Masz pytań to proszę bardzo.

Pozdrawiam

Pozdrawiam

Napisano

Zależy od sytuacji na drodze ale mnie np. w lżejszym aucie 1.8T pali PB przy oszczędnej jeździe po mieście ok8/9 litrów na trasie 6.5/7.5. jazda do 100km/h.

Napisano

> Do tych wartości należy dołożyć około 0,5-1 l noPB na każde przejechane 100 km.

Z jakiego powodu?

Napisano

> Z jakiego powodu?

ze nie kazde auto jest takie samo i nie bedzie tyle spalalo plus to ze zalezy jaki jest twoj sposob jazdy smile.gif

mi 1.8 T gdy mialo jeszcze 150 koni spalalo w miescie przy spokojniej jezdzie od 8,5 do 9,5 po zmianie programu i ziwkeszeniu mocy na 181 koni spalanie wzroslo o okolo 0,5 litra takze jest to swietna sprawa smile.gif

Napisano
  • Autor

Dziękuję bardzo za odpowiedzi.

Kolega miał widać sporo racji.

Podsumowując - czy przy trybie 30miasto/70trasa prędkości do 100km/h przy LPG byłbym w stanie zmiescic sie w 10-11L ?

Teoretycznie tak, ale jakie są szanse 50/50 czy jedennamilion :D

Napisano

> Dziękuję bardzo za odpowiedzi.

> Kolega miał widać sporo racji.

> Podsumowując - czy przy trybie 30miasto/70trasa prędkości do 100km/h przy LPG byłbym w stanie

> zmiescic sie w 10-11L ?

> Teoretycznie tak, ale jakie są szanse 50/50 czy jedennamilion :D

raczej 50/50 jeśli faktycznie takie będą założenia odcinków trasy i styl jazdy myślę, że w okolicach 11 litrów powinieneś się zmieścić ok.gif

Napisano
  • Autor

> raczej 50/50 jeśli faktycznie takie będą założenia odcinków trasy i styl jazdy myślę, że w

> okolicach 11 litrów powinieneś się zmieścić

Kuuuuuuusiiiiiiiiiiii

Napisano

> Z jakiego powodu?

Samochód z instalacją gazową odpala na noPB.

Napisano

> Kuuuuuuusiiiiiiiiiiii

zresztą przejedziesz się raz takim 1.8T i serduszka.gif bynajmniej ja tak miałem pomimo, że jeździłem mocnym TDi, przejechałem się raz 20vt i kupiłem grinser006.gif

Napisano

mój Passat na automacie bierze gazu od 11L do 14L zależy jak się poruszam i jak dodaje gazu ale średnia spalania jest właśnie taka mowa o mieście w trasie można zejść liter do dwóch mniej ,ale to bez różnicy gaz jest tani a przyjemność z jazdy BEZCENNA polecam tylko raz trzeba zainwestować w nowa instalacje i hula aż milo zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> mój Passat na automacie bierze gazu od 11L do 14L zależy jak się poruszam i jak dodaje gazu ale

> średnia spalania jest właśnie taka mowa o mieście w trasie można zejść liter do dwóch mniej

> ,ale to bez różnicy gaz jest tani a przyjemność z jazdy BEZCENNA polecam tylko raz trzeba

> zainwestować w nowa instalacje i hula aż milo

A jaka instalacja polecana do tego modelu (oczywiscie pomijajac samych monterów)

Napisano

> A jaka instalacja polecana do tego modelu (oczywiscie pomijajac samych monterów)

Ja mam Landi Renzo Omegas z białymi wtryskami i puki co nie mogę złego słowa powiedzieć, na razie stuknęło 25 kkm.

Napisano

> Dziękuję bardzo za odpowiedzi.

> Kolega miał widać sporo racji.

> Podsumowując - czy przy trybie 30miasto/70trasa prędkości do 100km/h przy LPG byłbym w stanie

> zmiescic sie w 10-11L ?

> Teoretycznie tak, ale jakie są szanse 50/50 czy jedennamilion :D

Z palcem w nosie się zmieścisz. Wiadomo zależy jak lubisz ciskać na pedał gazu.

Mi ten silniczek w ibizie pali średnio miedzy 9 a 10l. A zrobione jest na prawie 200km. Spokojnie w mieście jestem w stanie zejść poniżej 9l ale to już muskanie gazu. W cyklu mieszanym tak jak mówisz to jest około 8.5l benzyny. Wiadomo pasek jest i cięższy i jeśli gaz to troszkę więcej go spali. Jak instalka będzie dobra to będziesz zadowolony. Mimo że za gazem nie przepadam wink.gif

Napisano

> A jaka instalacja polecana do tego modelu (oczywiscie pomijajac samych monterów)

ja posiadam instalacje 4 generacji części są mieszane wtryski mam na gwarancji rozbieralne, gwarancja na 3 lata a nie na 2 jak wszędzie ja jestem bardzo zadowolony z tej instalacji nie czuć różnicy miedzy jazda na benzynie a gazie zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

Mam leona 1.8t 180km i spalanie wygląda mniej więcej tak:

średnio 50/50 ok 10l

90% miasto typu stolica 12-13l

spokojna trasa do 100km/h 7,75l/100

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.