Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ile musi być KM żeby nie "czuć" klimy?

Featured Replies

Napisano

> IMO wszystko rozbija się o moment obrotowy na okołojałowych obrotach. Tak przynajmniej wynikałoby

> z moich doświadczeń, powyżej 130-150Nm nie czuję, poniżej zazwyczaj tak.

275Nm i nie czuje załączenia klimy grinser006.gif

w pasacie b4 silnik 2,0 115 kucy, był bardzo zauważalny spadek mocy

Napisano

> 275Nm i nie czuje załączenia klimy

Na jałowych? icon_eek.gif

Napisano

> Panowie jak tak czytam te wasze stwierdzenia to widzę ze panujący tutaj trend minimum 150 KM jest

> straszny. Mam 85 KM niewiele momentu i Nie odczuwam działania klimy w samochodzie. może

> dlatego ze używam go w mieście, a może dlatego że nie ścigam się .

U mnie niestety Astrą z16xe z wyłączona klimą można jeździć po mieście kręcąc ja tylko do 2500. Żeby jeździć podobnie z włączoną trzeba kręcić już do 3000-3500 i przy ruszaniu czuć mocno, że parę koników ubyło.

Napisano

> Lanos 1.5 16V 100 KM - włączenie klimy bardzo odczuwalne

> Vectra B 1.8 16V - coś kiela 115 KM - włączenie klimatyzacji - tragedia

> Vectra B 2.0 16V 136 KM - włączenie klimy bardzo odczuwalne

> Vectra B 2,6 V6 170 KM - włączenie klimy - nieodczuwalne

> Omega BFL 3,2 V6 - 218 KM - włączenie klimy - nieodczuwalne

> Puziol 307 HDI 90 KM - włączenie klimy odczuwalne ale bez tragedii - przecież to i bez klimy nie

> jeździ

> Hultaj i30 CRDI 115 KM - włączenie klimy odczuwalne.

Honda Civic 1.8 iVtec 140 KM - brak różnicy

Napisano

> Na jałowych?

nie,max moment obrotowy, ale i tak nie czuć czy na jałowych ,czy podczas ruszania auta, silnik 3,3

Napisano

> Honda Civic 1.8 iVtec 140 KM - brak różnicy

Civic 1.5 115KM - znacznie czuć icon_rolleyes.gif

Napisano

Matiz 0,8L 51KM noPb (waga zdaje się coś około 800kg->ponad 15kg/KM)po włączeniu było czuć, że auto nie zniera się do jazdy (jak ktoś napisał toczyć się po mieście dało, ale już sam start spod świateł wymagał większej pracy pedałem gazu-efekt też przy dystrybutorze zauważalny... aha przejazd przez Alpy i zakrętasy chorwackie tez momentami trzeba było wyłączyć klimę żeby dało się na 2-ce długie podjazdy, zakrętasy zrobić bez wrzucania jedynki)

Peugeot 207 1,4L 88KM noPb (waga 1200kg -> 13,6kg/KM) klime w zasadzie tylko czyć w momecie włączania-ale jeden warunek w aucie jedziesz sam praktycznie bez obciążenia dodatkowego (widać też po obrotach na biegu jałowym że chodzi ciut wyżej) - jak jedziesz załadowanym autem i musisz coś przycisnąć nie włączaj klimy

Lacetti kombi 1,6L 109KM noPb+LPG IVgen Fly Sequent BRC (1300kg -> 11,9kg/KM... z racji LPG pewnie nawet ten stosunek ciut gorszy w sensie więcej kg na KM) - tu w zasadzie odczuwalne tylko przy próbie wyprzedzania dynamicznego/pod górę itp z pełnym obciązeniem, ale redukcja załątwiała sprawę... choć równie dobrze mógł to być ten system odłączania klimy po wciśnięciu pedału w podłogę w który niby Lucek był wyposażony... oczywiście w momencie właczani klimy tez widać lekki podskok na obrotomierzu i przy dystrybutorze też odczuwalne

Insignia kombi 2,0L ON 160KM (jakaś 1700kg --> 10,6kg/KM) Niezależnie od ilości ludzików na pokładzie i bagażu na dachu nie zyważam wpływu klimy na cokolwiek poza wzrostem wskazań kompa w spalaniu chwilowym na biegu jałowym (różnica niby 0,1-0,2L przy dystrybutorze wychodzi mi o jeszcze 0,1 więcej)

W każdej z opisanych sytuacji mówię o pracy i jeździe kiedy auto i klima chwilę już chodzą - nigdy nie ruszam od razu i daję się przewietrzyć autu (przeszkadza mi chociażby walący na maksa wentylator w takiej sytuacji (dzieciaków tez nie zapakuję do nagrzanej stalowej "trumny"-- więc jak w tym momcie odczuwalny byłby wpływ klimy na jazde się nie wypowiadam)

aha zapomniałbym w "maluchu" "włączanie klimy" ... echhh szkoda pisać teraz człowiekowi wiatrak chodzący za głośno przeszkadza...., a przecież taki stary to ja wcale nie jestem

Napisano

> choć równie dobrze mógł to być ten system odłączania klimy po wciśnięciu pedału w podłogę w który niby Lucek był wyposażony... \

W Matizie klima też tak działała. Przy dużym obciążeniu lub pedale gazu wciśniętym w podłogę komp wyłączał sprężarkę.

Napisano

Dziwnie mi to pisać po przykładzie prędkiego Subaru, ale u mnie w Galancie V6 163KM nie czuję różnicy czy klima jest włączona czy wyłączona.

Napisano

> O ile mi wiadomo w Tico nie było seryjnej klimy. A moc faktycznie niższa, ale weź pod uwagę, że

> napędza ona 615kg, a nie ~800 jak w Matizie, czyli 41KM/615kg = 6,66KM/kg vs 51/800kg =

> 6,38KM/kg. Więc z tym przebijaniem może być różnie

> EDIT: Zwracam honor, klima w Tico bywała (właśnie się skonsultowałem z ekspertem)

W Tikaczu była chyba wzmianka w instrukcji że przy włączonej klimie prędkość maksymalna spada do 110-120km/h...

Napisano

> 430 KM (V8) - nie czuć klimy

> 340 KM (V8) - nie czuć klimy

> 300 KM (V8) - nie czuć klimy

> 250 KM (V6T) - daje się wyczuć włączenie

> 240 KM (V6,V6SC) - j.w.

> 170 KM (R4) - wyraźnie czuć utratę mocy

> 140 KM (R4) - tragedia, jakby kotwicę zarzucił

dla nas 150 i juz jest luzik a w jueseju 170 jeszcze be musi byc 2ka z przodu...

"stany, stany fajowa jazda...."muniek

Napisano

> przeciez kompresor to gora 3kW - o co chodzi????

Fiesta - 75 KM - efekt kotwicy grinser006.gif

Pług 206 - 60 KM - czuć mocno, ale mniej jak w Fieście pomimo niższej mocy (samochód jest mojego wujka i on dla odmiany nic nie czuje 270751858-jezyk.gif )

Accord - 140 KM (benzyna 2.2) - przy ruszaniu czuć dość mocno, potem duuuużo mniej.

Octavia 1.9 TDI 110 KM - też czuć, ale z wymienionych samochodów zdecydowanie najmniej.

Moim zdaniem słowo klucz, to moment obrotowy, zwłaszcza przy niskich obrotach.

Sprawa nr 2, to kierowca - przy jeździe "kapeluszowej" można nie zauważyć większej różnicy, natomiast jeżeli korzystamy z pełni możliwości silnika, to "utrata" każdego KM jest odczuwalna.

Napisano

W sprawie czucia i nie czucia - mojej żonie kiedyś w czasie jazdy urwał się pasek napędzający supercharger co spowodowało że silnik zamiast 240 KM nagle miał jakieś 160 KM. Nie czuła. W związku z czym myślę że brak czucia włączającej się klimatyzacji u wielu użytkowników wynika z podobnego problemu a nie z tego że jej nie czuć.

Napisano

> Więcej czuć z manualnej czy climatronica?

Imho nie ma różnicy - sprężarka pracuje i tu i tu.

Napisano

> Imho nie ma różnicy - sprężarka pracuje i tu i tu.

Pytanie czy cały czas. Coś mi się wydaje że w instrukcji do Hondy pisało że sprężarka pracuje tylko wtedy gdy jest to konieczne. Czyli np gdy w aucie ma być 21 stopni a nazewnątrz jest 19 to bywa że sprężarka się nie włącza. Przynajmniej ja to tak zrozumiałem.

Napisano

> Pytanie czy cały czas. Coś mi się wydaje że w instrukcji do Hondy pisało że sprężarka pracuje tylko

> wtedy gdy jest to konieczne. Czyli np gdy w aucie ma być 21 stopni a nazewnątrz jest 19 to

> bywa że sprężarka się nie włącza. Przynajmniej ja to tak zrozumiałem.

Bardzo dobrze zrozumiałeś wink.gif

Napisano

> dla nas 150 i juz jest luzik a w jueseju 170 jeszcze be musi byc 2ka z przodu...

> "stany, stany fajowa jazda...."muniek

Noooo i teraz płaczą na głos, że paliwo drogie hahaha.gif.

Napisano

> Bardzo dobrze zrozumiałeś

No właśnie a w manualnie sterowanej klimatyzacji też tak jest czy tam sprężarka pracuje stale?

Napisano

> No właśnie a w manualnie sterowanej klimatyzacji też tak jest czy tam sprężarka pracuje stale?

Pracuje stale, ale z przerwami grinser006.gif (jednym słowem cyklicznie).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.