Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ile musi być KM żeby nie "czuć" klimy?

Featured Replies

Napisano

> Chyba każdy samochód z klimą ma odłączaną sprężarkę przy mocnym

Był to patent druciarski,

uzalezniony od obrotów - wlasciciel twierdził że tak było prościej...

> BTW Favorit z klimą?

Może Felicja? niewiem.gif

Choć raczej Favoritka...

Napisano

> Chyba każdy samochód z klimą ma odłączaną sprężarkę przy mocnym

chyba, że w climatroniku cały ten proces odbywa się bez sygnalizacji żadnej, tzn. u mnie nie gaśnie kontrolka AC w żadnym zakresie obrotów hmm.gif

> BTW Favorit z klimą?

W angielskiej instrukcji PF 126p. było: AirCondition i rysunek tego małego trójkątnego okienka hahaha.gifrotfl.gif

Napisano

> 200 KM to jest na 7000 obrotów. Przy 2000 masz pewnie 40 KM i wtedy spadek 5 KM to spora różnica.

no to może ja nie czuję w 107KM Sedici, bo rzadko poniżej 3500rpm wskazówka spada biglaugh.gifpalacz.gif

Napisano
  • Autor

> Inny mechanizm to automatyczna zmiana sposobu działania pedału gazu przy włączonej klimie -

> naciskasz tyle samo, ale samochód dostaje więcej żebyś miał wrażenie że klima nie obciąża

> silnika. Praktycznie wszystkie nowe samochody z elektronicznym sterowaniem przepustnicy mają

> taki bajer.

marek blagam.gifclaps.gif

i to jest klucz do odpowierdzi na pytanie dlaczego w niektorych autach czuc a w niektorych "rzekomo" nie

Napisano

Zależy od konkretnej konstrukcji układu klimatyzacji i przełożeń skrzyni biegów.

W mareiW 1.6 16V 103KM w upał jazda z klimą = koszmar przy ruszaniu ze skrzyżowania.

W stilo 1.6 16V 103KM w upał praca klimatyzacji prawie niezauważalna a wydajność klimatyzacji dużo lepsza niż w BBM.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> chyba, że w climatroniku cały ten proces odbywa się bez sygnalizacji żadnej, tzn. u mnie nie

> gaśnie kontrolka AC w żadnym zakresie obrotów

Bo nie gaśnie/nie sygnalizuje ok.gif

Napisano

> marek

> i to jest klucz do odpowierdzi na pytanie dlaczego w niektorych autach czuc a w niektorych

> "rzekomo" nie

Pewnie w tych co nie czuc, latwiej to zauwazyc na stacji paliwok.gif

Napisano

> dzis jezdziłem nowa impreza STI - 2.5 300KM@410Nm - bajka

> ale po wlaczeniu magicznego przycisku AC pod pedalem gazu czuc jakby 20 rumaków uciekło

> w moim forestrze 2.5 177KM czuc wlaczenie klimy mniej ale pewnie to przez automatyczna skrzynie....

> - mowa w obu przypadkach o niskich (bardzo wyraznie czuc) i o wysokich obr (tez czuc)

> przeciez kompresor to gora 3kW - o co chodzi????

dziwne.. ja w Subaru nie czuje, jedynie poznaje, ze sa wyzsze wolne obroty

Napisano

> Pewnie w tych co nie czuc, latwiej to zauwazyc na stacji paliw

u mnie nie czuć, a w stacji różnica +- 0,3l/100km cfaniak.gif

Napisano

> przebijam Matiz 0.8 51KM - czuć jakby kotwicę rzucić

Przebijam Tico 0.8 41 KM - czuć jakby właśnie wsiadła drużyna piłkarska. Do wyprzedzania trzeba to bezwzględnie wyłączać.

Napisano

> Przebijam Tico 0.8 41 KM - czuć jakby właśnie wsiadła drużyna piłkarska. Do wyprzedzania trzeba to

> bezwzględnie wyłączać.

chyba seryjnie w tico nie było klimy, jedynie dokładka samemu.

Napisano

Panowie jak tak czytam te wasze stwierdzenia to widzę ze panujący tutaj trend minimum 150 KM jest straszny. Mam 85 KM niewiele momentu i Nie odczuwam działania klimy w samochodzie. niewiem.gif może dlatego ze używam go w mieście, a może dlatego że nie ścigam się icon_rolleyes.gif.

Napisano

> Przebijam Tico 0.8 41 KM - czuć jakby właśnie wsiadła drużyna piłkarska. Do wyprzedzania trzeba to

> bezwzględnie wyłączać.

A czy przy dużych obciążeniach klima się czasem sama nie wyłącza cfaniaczek.gif

Napisano

> W wielu samochodach z małymi silniczkami jest taki manewr - powyżej pewnego położenia przepustnicy

> klima się wyłącza by nie ograniczać osiągów samochodu.

> Inny mechanizm to automatyczna zmiana sposobu działania pedału gazu przy włączonej klimie -

> naciskasz tyle samo, ale samochód dostaje więcej żebyś miał wrażenie że klima nie obciąża

> silnika. Praktycznie wszystkie nowe samochody z elektronicznym sterowaniem przepustnicy mają

> taki bajer.

Coś musi być na rzeczy, bo kiedyś znajomy mówił mi, że po włączeniu klimy sterownik leje paliwo bardziej na bogato, żeby nie było czuć utraty mocy.

Napisano

> Panowie jak tak czytam te wasze stwierdzenia to widzę ze panujący tutaj trend minimum 150 KM jest

> straszny. Mam 85 KM niewiele momentu i Nie odczuwam działania klimy w samochodzie. może

> dlatego ze używam go w mieście, a może dlatego że nie ścigam się .

To nie jest nawet kwestia scigania, ale juz samo ruszanie z miejsca jest mocno odczuwalne.

Jezdzilem troche taka Astra jak masz i tam klime bylo wyraznie czuc wg mnie...

Napisano

> chyba seryjnie w tico nie było klimy, jedynie dokładka samemu.

Była, mój padre takim pomyka w koło komina.

http://moto.allegro.pl/sprezarka-klimatyzacji-tico-nowa-oryginal-i1606102996.html

Tylko kto w połowie lat 90-tych kupował takiego pierdka z klimą ze srogą dopłatą. W Polsce to ewenement podobny do CC 900 z klimą, a były takie i jestem skłonny przypuszczać, że efekt włączenia byłby podobny.

Napisano

> w Fabii 1.4 16V 75KM też czuć, ale mniej, >

Mam cordobe z takim silnikiem i nie czuje włączenia klimy icon_rolleyes.gifniewiem.gif

Napisano

> ale co nam mowi samo max Nm???

> jak 90% jest np od 2500

Nie mam wykresu w glowie, ale wydaje mi sie, ze przeceniasz Subaru.

Napisano

U mnie 130 KM i nie czuć [no może min]

Napisano

> chyba seryjnie w tico nie było klimy, jedynie dokładka samemu.

Bywała- jak najbardziej wink.gif Ale w latach "przed Daewoo-FSO". Później takie egzemplarze trafiały się nieoficjalnie.

Napisano

Alfa 156 2,0 JTS 165 KM - wyraźna utrata mocy

Alfa 159 1,9 JTDm 150 KM - nie odczuwalne włączenie klimy

Napisano

> To ja jakiś mało czuły jestem..

> W megance 1,6 nie czułem róznicy

> W lagunie 2,0 nie czuję róznicy

> i w Getzie 1,5 CRDI różnicy nie czuję....

ja w punto 1.2 60KM tez nie czuje roznicy zlosnik.gif

Napisano

> ja w punto 1.2 60KM tez nie czuje roznicy

No wiesz.... Byłbym nieuczciwy gdybym, nie napisał, że w Sienie 1,2 75KM nie czuć spadku mocy po włączeniu klimy.

Jednak jeżdżąc w mieście, nie jest to specjalnie przeszkadzające ok.gif

Napisano

135KM, automat - nie czuć.

Napisano

vectra b 1,8 116KM - włączenie klimy przy niskich obrotach sprawia wrażenie, jakby ktos wyrzucil kotwicę. przy wyższych obrotach, nie tak drastycznie, ale też jest to odczuwalne

Napisano

> ale po wlaczeniu magicznego przycisku AC pod pedalem gazu czuc jakby 20 rumaków uciekło

> w moim forestrze 2.5 177KM czuc wlaczenie klimy mniej ale pewnie to przez automatyczna skrzynie....

> - mowa w obu przypadkach o niskich (bardzo wyraznie czuc) i o wysokich obr (tez czuc)

Almera 98KM czuć nie wiele, Astra 180KM nie czuję różnicy.

Napisano

Moc silnika pewnie też ma znaczenie, ale IMO nie zawsze silnik z większą mocą będzie mniej odczuwał załączenie sprężarki. W silniku 2.0 16V 133KM nie odczuwałem praktycznie wcale pod nogą załączenia sprężarki - wyjątkiem było mocne deptanie np. przy wyprzedzaniu. Przy silniku 2.3 16V 145KM odczuwam to baaardzo - jakbym kotwicę ciągnął za tylnym zderzakiem zlosnik.gif, natomiast przy silniku 1.4 16V 95KM załączenie sprężarki odczuwalne jest tylko na postoju - silnik ma wyraźnie mniejsze obroty jałowego i aby ruszyć z miejsca z włączoną klimą, trzeba więcej wcisnąć pedał przyspieszenia. Podczas jazdy już praktycznie się tego nie odczuwa. We wspomnianym 2.3 145KM samo załączenie wentylatorów na max obroty skutkuje wyraźnym obciążeniem układu - pewnie alternator przyhamowuje silnik, do tego jeszcze opór sprężarki i nie ma czym jechać.... ale i tak wolę powoli ale w chłodzie niż szybko i gorąco zlosnik.gif

Napisano

> (Getz który nie dawał rady pod górkę z klimą)

Getz z klimą nie daje rady nawet z góry zlosnik.gif

Napisano

U mnie praktycznie nie czuć klimy. Na biegu jałowym obroty wzrastają

z 850 do 900 i tyle. A podczas jazdy nigdy nie czułem różnicy, 120KM, seryjna ilość Nm - 280 smile.gif

Napisano

> Getz z klimą nie daje rady nawet z góry

Efekt zamierzony. A/C w tym aucie pełni funkcję retardera. grinser006.gif

Napisano

Octavia diesel 140KM (po programie) w upalny dzień jeździ tak 110KM (przed programem). Winę za to oprócz gównianego małego coolerka ponosi klima. po wyłączeniu klimy jest ciut lepiej

Fabia 85KM - w upały do 3000obr. masakra - nie jedzie. Powyżej 3000obr. jest już lepiej

Napisano

zawsze bedzie spadek mocy dla jednego odczuwalny dla innego nie...

w aucie z podpisu po wlaczeniu klimy czuc lekki spadek ale i tak ladnie "ciagnie" grinser006.gif

Napisano

> edit: moja obserwacja jest taka, że nie czułe na klimę są auta z mocnym "dołem"

Chyba się zgodze, Volvo 2.0T z wolnym "dołem" właśnie. Włączenie klimy= mulenie.

Napisano

Dlatego ja u siebie klimy prawie nie używam. Niby mocy wystaraczjąco żeby jezdzić ale to już nie to samo, u mnie jest duża różnica na klimie. Ale po to forki mają taki duży szyber żeby se go otwierać zamiast klimy smile.gif

Napisano

> ja w punto 1.2 60KM tez nie czuje roznicy

ja w Pandzie z tym zacnym silnikiem różnicę czułem już z powodu wysokiej temperatury otoczenia... klimy zaś niet nie była zlosnik.gif

Napisano

W Mercedesie 124 E220 nie odczuwałem żadnej różnicy, nawet moment włącznia sprężarki trudno było wychwycić.

W Nubirze i w Lancerze, choć czuć pracę sprężarki, nie powoduje to jednak jakiegoś dotkliwego ubytku mocy.

Zarówno w Nubirze jak i Lancerze o wiele bardziej odczuwalny jest spadek mocy przy wzroście temperatury powietrza.

Napisano

> o co chodzi????

Mi sie wydaje, ze to kwestia konkretnych rozwiazan konstrukcyjnych, a nie mocy silnika.

W przypadku 1.2 TSI wlasciwie nie czuc spadku mocy po wlaczeniu klimy. A to tylko 105 KM...

Napisano

Dziwne bo ja w Foresterze 2.5T nie czułem za bardzo włączenia klimy. W Focusie 1.8 TDCI coś tam czuć , ale bez tragedii.

Napisano

> Chyba się zgodze, Volvo 2.0T z wolnym "dołem" właśnie. Włączenie klimy= mulenie.

W Volvo przy wciśnięciu pedału gazu w podłogę klima się wyłącza

Napisano

> Efekt zamierzony. A/C w tym aucie pełni funkcję retardera.

A żebyś wiedział smile.gif Jadąc z górki na dwójce kontrolowałem prędkość włączając i wyłączając klimę.Po włączeniu hamował silnikiem i zwalniał, po wyłączeniu rozpędzał się.

Napisano

> A żebyś wiedział Jadąc z górki na dwójce kontrolowałem prędkość włączając i wyłączając klimę.Po

> włączeniu hamował silnikiem i zwalniał, po wyłączeniu rozpędzał się.

Patrz jak ekologicznie grinser006.gif Nie zużywa się klocków, paliwa, a chłodził przynajmniej dobrze?

Napisano

> Patrz jak ekologicznie Nie zużywa się klocków, paliwa, a chłodził przynajmniej dobrze?

Z górki tak, nie mogłem narzekać. Pod górkę nie dało się jechać z włączoną klimą, bo na dwójce nie dawał rady a na jedynce wyprzedzali mnie ludzie na koniach, więc cierpiałem.

Napisano

> Pewnie w tych co nie czuc, latwiej to zauwazyc na stacji paliw

Też nie. Różnica w zużyciu nie jest odczuwalna. Przynajmniej jeśli chodzi o Hondę Civic.

Napisano

> Z górki tak, nie mogłem narzekać. Pod górkę nie dało się jechać z włączoną klimą, bo na dwójce nie

> dawał rady a na jedynce wyprzedzali mnie ludzie na koniach, więc cierpiałem.

Trzeba było poprosic o Getza z dieslem...

Napisano

IMO wszystko rozbija się o moment obrotowy na okołojałowych obrotach. Tak przynajmniej wynikałoby z moich doświadczeń, powyżej 130-150Nm nie czuję, poniżej zazwyczaj tak.

Napisano

> bezwzględnie wyłączać.

O ile mi wiadomo w Tico nie było seryjnej klimy. A moc faktycznie niższa, ale weź pod uwagę, że napędza ona 615kg, a nie ~800 jak w Matizie, czyli 41KM/615kg = 6,66KM/kg vs 51/800kg = 6,38KM/kg. Więc z tym przebijaniem może być różnie 270751858-jezyk.gif

EDIT: Zwracam honor, klima w Tico bywała (właśnie się skonsultowałem z ekspertem) ok.gif

Napisano

> ja nie czuje róznicy bo jezdze cały rok z właczonym klimatronikiem

zimą niekoniecznie sprężarka działa grinser006.gif

Napisano

> O ile mi wiadomo w Tico nie było seryjnej klimy. A moc faktycznie niższa, ale weź pod uwagę, że

> napędza ona 615kg, a nie ~800 jak w Matizie, czyli 41KM/615kg = 6,66KM/kg vs 51/800kg =

> 6,38KM/kg. Więc z tym przebijaniem może być różnie

> EDIT: Zwracam honor, klima w Tico bywała (właśnie się skonsultowałem z ekspertem)

Strzelam, że spadek dynamiki może być jednak większy w Tico ze względu na gaźnikowy układ zasilania. W Matizie jest już wtrysk i centralka może podlać trochę więcej paliwa po włączeniu A/C, żebyś aż tak bardzo tego nie odczuł, ale to tylko mój strzał. Nie mam bezpośredniego porównania, bo Matizem z klimą nie jeździłem, z resztą tych aut też jak na lekarstwo (a miały taką fajną reklamę -

).
Napisano

> Strzelam, że spadek dynamiki może być jednak większy w Tico ze względu na gaźnikowy układ

> zasilania. W Matizie jest już wtrysk i centralka może podlać trochę więcej paliwa po włączeniu

> A/C, żebyś aż tak bardzo tego nie odczuł, ale to tylko mój strzał. Nie mam bezpośredniego

> porównania, bo Matizem z klimą nie jeździłem, z resztą tych aut też jak na lekarstwo (a miały

> taką fajną reklamę -

).

akurat matizow z klima bylo bardzo duzo w porownaniu do sc z klima co byla bialym krukiem

Napisano

> Strzelam, że spadek dynamiki może być jednak większy w Tico ze względu na gaźnikowy układ

> zasilania. W Matizie jest już wtrysk i centralka może podlać trochę więcej paliwa po włączeniu

> A/C, żebyś aż tak bardzo tego nie odczuł, ale to tylko mój strzał.

Wierz mi, nie podaje 270751858-jezyk.gif Jak włączysz klimę cały czas trzymając takie same obroty to wyraźnie czuć jak auto zwalnia 270751858-jezyk.gif

> Nie mam bezpośredniego

> porównania, bo Matizem z klimą nie jeździłem,

ja też nie, ale być może niedługo będę miał okazję to porównać ok.gif

> z resztą tych aut też jak na lekarstwo (a miały

> taką fajną reklamę -

).

no nie za wiele ich jest ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.