Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wasze Spalanie i V-max na jednośladach

Featured Replies

Napisano

Witajcie, z racji iż ostatnio znów dużo jeżdżę swoim sprzętem, o takim . I naszło mnie na refleksje, gdyż dokładnie prowadzę ostatnio raporty jego spalania, oraz przebiegu. Od razu mówię, posiadam skalibrowany licznik rowerowy więc przebiegi i prędkość mam bardzo dokładnie liczone.

I tak: ostatnio na paliwie BP Ultimate spalanie wyszło 1.65 na setkę, głównie trasy

zazwyczaj z noPB 95 wychodzi mi 1.8 litra na setkę

V/max z dnia dzisiejszego to 80.2 km/h

a jak się ma sprawa w waszych jednośladach?

Napisano

> Witajcie, z racji iż ostatnio znów dużo jeżdżę swoim sprzętem, o takim . I naszło mnie na

> refleksje, gdyż dokładnie prowadzę ostatnio raporty jego spalania, oraz przebiegu. Od razu

> mówię, posiadam skalibrowany licznik rowerowy więc przebiegi i prędkość mam bardzo dokładnie

> liczone.

> I tak: ostatnio na paliwie BP Ultimate spalanie wyszło 1.65 na setkę, głównie trasy

> zazwyczaj z noPB 95 wychodzi mi 1.8 litra na setkę

> V/max z dnia dzisiejszego to 80.2 km/h

> a jak się ma sprawa w waszych jednośladach?

facepalm%5B1%5D.gif

12/100

Napisano

Sory Misiu ale temat z 4 liter. Spalanie podyktowane jest wielomy wektorami, glownie oporem powietrza oraz predkoscia, o pojemnosci nie wspomne. Do tego dochodzi styl jezdy ( zmiana biegow przy obrotach X ), Tak wiec u kazdego bedzie inaczej.

W przypadku mojego zaczyna sie od 5 a konczy na 15 l / 100 km.

wink.gif

Napisano
  • Autor

bardziej chodzi mi o statystyczne zestawienie jakie sprzęty przy jakiej pojemności ile palą, zwłaszcza jeżeli chodzi o dość popularne ostatnio kosiarki... tfu skutery

Napisano

> bardziej chodzi mi o statystyczne zestawienie jakie sprzęty przy jakiej pojemności ile palą,

> zwłaszcza jeżeli chodzi o dość popularne ostatnio kosiarki... tfu skutery

Spoko, ale osobiscie powiem, ze dzazni mnie temat o motorowerach w dziele motocykli !

wink.gif

Napisano
  • Autor

> Spoko, ale osobiscie powiem, ze dzazni mnie temat o motorowerach w dziele motocykli !

hm... w sumie to albo nazwę kąciku zmienić albo zrobić osobny, bo powiększa się grono skuterowców <50ccm

Napisano

> Witajcie, z racji iż ostatnio znów dużo jeżdżę swoim sprzętem,

W czasach kiedy jeżdzięłm małym Banditem spalełem średnio ok 6 l/100km

Co do prędkości max to raz jechałem 170 km/h hehe.gifhehe.gifhehe.gif

A w szortach i podkoszulku raz jechałem 30 km/h.... zlosnik.gif

Napisano

VFR 800 Fi spalanie średnio 6.5l Max jechałem 240 (oczywiście nie na polskich drogach:D), dalej sie droga kończyła ale myślę że do 250-260 by diszedł. Mierzone według licznika... ile na prawdę było to nie wiem.

Wcześniej miałem CB500 spalanie średnio 4.5l maxa wyciągnąłem 170 ale nigdy nie kusiło mnie żeby wyciskać z niego ostatnie soki tak więc nie wiem ile by poleciał.

Napisano

> VFR 800 ... myślę że do 250-260 by diszedł. Mierzone według licznika... ile na prawdę

> było to nie wiem.

> Wcześniej miałem CB500 spalanie średnio 4.5l maxa wyciągnąłem 170 ale nigdy nie kusiło mnie żeby

Przy 249 sie konczy, o realu mowie. Tylko, ze przy tej predkosci to na bank 6,5 l nie pali biglaugh.gif

Napisano

bardzo smieszne.

Vmax troche bez sensu, to ze raz na 200km pojade 140 albo 160 nie wplynie znaczaco na spalanie.

przecietnie latam 70-110 w zaleznosci od drogi i pali mi 5-5,5l/100.

pozdro

Napisano
srednio ok 6/100, max jechalem licznikowe 210 i mi sie droga skonczyla
Napisano

Średnio jest niecałe 4,5. Sprzęt od 110km/h zaczyna dawać oznaki większego wysiłku ale do 140 jedzie bez zająknięcia. Potem to już różnie, jak zdejmę kufer i mam lekko z wiatrem to udaje się osiągnać licznikowe 160km/h. Biorąc pod uwagę, źe to jednak skuter to nie mogę narzekać 893goodvibes.gif

Napisano

2,8-2,9 przy jezdzie w okolicach 90 licznikowych, ostatnio jak sie w trasie wloklem to 2,6

v max prawie 100km/h realne po prostej

Napisano

Vmax ~110km/h YBR250 (Ci co jeżdżą po 200+ muszą mieć chyba coś nie po kolei w głowie, to takie moje wstępne wrażenia, ale może to z racji tego że była to moja pierwsza jazda poza placem grinser006.gif)

Spalanie nie mam pojęcia jakie bo jestem w trakcie kursu i jeszcze mnie to nie intersuje zlosnik.gif

Napisano

ty oczywiście tego nie pojmiesz ale musze to napisać

w jeździe na motocyklu nie chodzi o ekonomie !!!!!!!!!!!! old.gif

Napisano

> Ci co jeżdżą po 200+ muszą mieć chyba coś nie po kolei w głowie,

Kwestia przepisow oraz miejsc.

wink.gif

Napisano

> w jeździe na motocyklu nie chodzi o ekonomie !!!!!!!!!!!!

Kurde, usiales pozamiatac ? biglaugh.gif

wink.gif

Napisano

> ty oczywiście tego nie pojmiesz ale musze to napisać

Niektórym głównie właśnie o ekonomię chodzi i kupują jakieś Chińskie pierdzipędy jako alternatywę dla komunikacji miejskiej i cieszą się jakie to straszliwe oszczędności robią!

Jednak jak podsumować te wszystkie nerwy, kłopot i różne inne wydatki z tym związane to pewnie skórka nie warta wyprawki.

hehe.gif

Jednak ci osobnicy to nie są motocykliści ale tylko użytkownicy jednośladów!

Napisano

Nie wiem ile pali mój motocykl. Po co mam to widzieć ??? Moto jest for fun a jak jest fan to koszty nie grają roli.

Napisano

A ile to ma biegów i sprzęgło zwykłe czy automatyczne?

Spalanie faktycznie rewelacja, ale zapewne nie przy v max i istotna jest tu waga kierowcy.

Jeździłem kymco nexxon i raczej trudno mi było uzyskać spalanie poniżej 2 litrów, ale ważę sporo i gaz przeważnie na fuul.

Napisano

Transalp 600 - spalanie od 4.5-6.0l v-max 170 licznikowe.

Napisano

Mi kawa spala około 7 l/100.

Oczywiście jest to średnie spalanie, jak jadę sobie widokowo to da się zejść do 5 l ( tyle palił jak go kupiłem zlosnik.gif) .

Rozpędziłem się do jakiś licznikowych 250 km/h. Było to na pasie startowym zlosnik.gif

Napisano

> Nie wiem ile pali mój motocykl. Po co mam to widzieć ??? Moto jest for fun a jak jest fan to koszty

> nie grają roli.

Dokładnie takie same jest moje zdanie ok.gif.

Napisano

> Dokładnie takie same jest moje zdanie .

Przyłączam się do tego ok.gif a vmax na moim kocie to 240 skromny.gif

Napisano

Vmax=200, spalanie=5-6,7/100

Napisano

moje moto pali zawsze tyle ile wleje, rozpędziłem się do 280+

Napisano

> Jednak ci osobnicy to nie są motocykliści ale tylko użytkownicy jednośladów!

bo Ty tak powiedziales, to tak jest

jak wiadomo, zeby byc motocyklista trzeba miec japonie...

Napisano

> Niektórym głównie właśnie o ekonomię chodzi i kupują jakieś Chińskie pierdzipędy jako alternatywę

> dla komunikacji miejskiej i cieszą się jakie to straszliwe oszczędności robią!

> Jednak jak podsumować te wszystkie nerwy, kłopot i różne inne wydatki z tym związane to pewnie

> skórka nie warta wyprawki.

A skąd wiesz? cfaniaczek.gif

> Jednak ci osobnicy to nie są motocykliści ale tylko użytkownicy jednośladów!

Podaj więc definicję motocyklisty. ok.gif

Napisano

> Przyłączam się do tego a vmax na moim kocie to 240

kurka a ja przy 120 przestałem patrzeć na licznik crazy.gif

musiałem sie skupić na ścieżce w lesie zlosnik.gif

Napisano

> A skąd wiesz?

> Podaj więc definicję motocyklisty.

wiatr we włosach w oczach łzy i na liczniku conajmniej 103 hehe.gif

Napisano

> kurka a ja przy 120 przestałem patrzeć na licznik

zlosnik.gif
Napisano

Nie bardzo rozumiem. Jeśli są 2 bardzo porównywalne motocykle ale jeden z nich pali wyraźnie więcej to nie ma to żadnego znaczenia dla wyboru jednego z nich? U mnie miało. Nie rozumiem natomiast zachwytu nad niskim spalaniem w przypadku gdy osiągane prędkości są niewiele większe od dobrego roweru, który przecież nic nie spali hehe.gif

Napisano

>

> jak wiadomo, zeby byc motocyklista trzeba miec japonie...

Można mieć cokolwiek, tutaj nie ma złych pojazdów, tyle że to musi być HOBBY i CZYSTA PRZYJEMNOŚĆ a nie liczenie każdej kropli paliwa i podniecanie się tym.

Jak widzę masz problem ze zrozumieniem tego i pewnie w/g Twojego rozumowania motocyklistą jest (był) również chłop wożący kiedyś kanki ze zlewkami na WSK125 i facio dojeżdżający do pracy zamiast MZK to skuterkiem, ubrany w adidaski albo w garniaku i w półbutach?

W/g prawa każdy kierowca takiego pojazdu to motocyklista, jednak pojęcie to ma głębszy sens i sam fakt kupna motocykla nie powoduje, że ktoś się nim staje. Jedni kupują dla szpanu inni do pracy a jeszcze inni budują ze złomu od podstaw ale motocyklistami są ci, którzy z jazdy czerpią niesamowitą frajdę a nie traktują sprzęta tylko typowo użytkowo "bo będzie taniej"!

Napisano

a ja glupi myslalem ze idea "motocyklizmu" to wszechobecny szacunek do siebie, bez wzgledu czym sie jezdzi, ale widze, ze sie mylilem i na chinskim sprzecie nie moge sie cieszyc z taniej jazdy bo jest za tanio, jakby bylo drogo to by bylo OK

Napisano

to jak ja jeżdżę na skuterze i sprawa mi to super frajdę a do tego pełen bak kosztuje mnie 25 pln to jak mnie zakwalifikujesz ?

Napisano

> a ja glupi myslalem ze idea "motocyklizmu" to wszechobecny szacunek do siebie, bez wzgledu czym sie

> jezdzi, ale widze, ze sie mylilem i na chinskim sprzecie nie moge sie cieszyc z taniej jazdy

> bo jest za tanio, jakby bylo drogo to by bylo OK

Eeeech, szkoda gadać, widzę, że nadal nie rozumiesz.

Może przeczytaj to co wcześniej napisałem jeszcze raz (dla ułatwienia zacytuję):

"Można mieć cokolwiek, tutaj nie ma złych pojazdów, tyle że to musi być HOBBY i CZYSTA PRZYJEMNOŚĆ a nie liczenie każdej kropli paliwa i podniecanie się tym"

i nie wypaczaj mojej wypowiedzi!

Jeśli o mnie chodzi to możesz się cieszyć "chińczykiem", japończykiem", "sowietem" i czym tylko chcesz.

Jeśli chodzi o szacunek, to wszyscy powinni mieć go do siebie wzajemnie, nie ważne czym kto jeździ czy też może chodzi na piechotę, czy jest motocyklistą czy taksówkarzem!

Jak jest w rzeczywistości to każdy sam widzi, w szczególności na drogach.

Napisano

Motocykl kupiłem w tym roku. Moja Yamaha pali 4,5l. Bardzo lubię jazdę na motocyklu, paliwo tanie nie jest, a ja nie zarabiam średniej krajowej. Dlatego nie wiem co w tym dziwnego, że ktoś liczy spalanie.

A motocyklistą jest każdy, kto po prostu jedzie na tego typu pojeździe. Tylko niektórzy nie podchodzą do tego zbyt emocjonalnie.

Napisano

Nie wiem tak naprawde o czym sie toczy dalsza dyskusja ale zapewne o niczym

Odpowiadajac na pytanie

Moj wynalazek ma zbiornik 5l, spala kolo 2,3-2,4 przy jezdzie srednio 40km/h. Na maksa po gwarancyjnej wymianie modolu zaplonowego czasami zamyka licznik na 80km/h. Zwykle dociaga do 70 km/h ale tak nie jezdze bo szkoda mi paliwa i chinszczyzny

Longjila Exactly 50QT-K z przebiegiem nieca 2 tys km

Napisano

Pierwszy zbiornik, więc mała próba, ale zrobił na nim dokładnie 705,1 km.

Spalanie 2,17 l/100

Vmax - w dobrych warunkach licznikowo podchodzi pod 80. Gdybym się złożył i znalazł lepsze warunki terenowe to pewnie i lepiej, ale trzebaby zmienić zębatkę, bo przy tych warunkach obrotomierz wychodzi poza skalę.

Napisano

> Nie bardzo rozumiem. Jeśli są 2 bardzo porównywalne motocykle ale jeden z nich pali wyraźnie więcej

> to nie ma to żadnego znaczenia dla wyboru jednego z nich? U mnie miało. Nie rozumiem natomiast

> zachwytu nad niskim spalaniem w przypadku gdy osiągane prędkości są niewiele większe od

> dobrego roweru, który przecież nic nie spali

tak jak pisałem wcześniej nie zrozumiałeś rotfl.gif

ja wybierając motocykl kieruje sie jego prowadzeniem i czy mi pasuje spalanie nie ma żadnego znaczenia zlosnik.gif

Napisano

> to jak ja jeżdżę na skuterze i sprawa mi to super frajdę a do tego pełen bak kosztuje mnie 25 pln

> to jak mnie zakwalifikujesz ?

jako motorowerzyste zlosnik.gif

Napisano

> Witajcie, z racji iż ostatnio znów dużo jeżdżę swoim sprzętem, o takim . I naszło mnie na

> refleksje, gdyż dokładnie prowadzę ostatnio raporty jego spalania, oraz przebiegu. Od razu

> mówię, posiadam skalibrowany licznik rowerowy więc przebiegi i prędkość mam bardzo dokładnie

> liczone.

> I tak: ostatnio na paliwie BP Ultimate spalanie wyszło 1.65 na setkę, głównie trasy

55km/h 3ltr/100

Napisano

suzuki DL 650 V-strom K4

max jechałem 190

spalanie odnotowane od 4,7 do 5,2

yamaha XJ600N

max jechałem 170 (poszła by więcej ale nie dałem rady bo to naked hehe.gif )

spalanie odnotowane od 4,0 do 5,2

Napisano
  • Autor

uwierz mi, że pojmę... bo czy normalny człowiek siada na to co ma, ubrany grubo, i jedzie w trasę 150-200 km tylko dlatego, że mu się jechać chce... a że przy obecnych cenach paliwa można taniej, to można...

uprzedzając pytania, egzamin już niedługo, dominator też...

Napisano
  • Autor

> A ile to ma biegów i sprzęgło zwykłe czy automatyczne?

> Spalanie faktycznie rewelacja, ale zapewne nie przy v max i istotna jest tu waga kierowcy.

> Jeździłem kymco nexxon i raczej trudno mi było uzyskać spalanie poniżej 2 litrów, ale ważę sporo i

> gaz przeważnie na fuul.

4 biegi, zwykłe sprzęgło, masa własna 75 kg, masa kierowcy 75 kg, przełożenia takie same jak w silniku 110...

Napisano

> uwierz mi, że pojmę... bo czy normalny człowiek siada na to co ma, ubrany grubo, i jedzie w trasę

> 150-200 km tylko dlatego, że mu się jechać chce... a że przy obecnych cenach paliwa można

> taniej, to można...

Dokladnie, siada i jedzie, nie interesuje go ile pali, po ile jest paliwo i cla reszta z tym zwiazana.

wink.gif

Napisano

> jako motorowerzyste

ale ja mam w dowodzie 125 zlosnik.gif uaktualniam vpower racing do pełna 32 pln zlosnik.gif

Napisano

Raz w życiu jechałem na 2oo na wsi. Jechałem 160 km/h.

Szkoda że mi się droga skończyła, bo z 200km/h bym pojechał spokojnie. Spalania nie sprawdzałem, ale odechciało mi się jeździć na moto, gdy przy tej prędkości musiałem skręcić, a nie potrafiłem sick.gif

Napisano

> Dokladnie, siada i jedzie, nie interesuje go ile pali, po ile jest paliwo i cla reszta z tym

> zwiazana.

Ja w takim razie jestem jednośladojeźdźcą dosiadającym swojego motora niemal codziennie i kręcącego tysiące kilometrów miesięcznie i pewnie tylko dlatego wiem, że różnica w spalaniu 0,5 l/100km to dla mnie różnica ok tysiąca zł rocznie, czyli np opony gratis. Najchętniej bym do mojego motóra gaz założył... więc chyba nigdy nie zostanę motocyklistą...

bym zapomniał

YZF600R

6L/100km

odpuściłem przy 240km/h

• 3 tygodnie później...
Napisano

Tak wpisze bo ostatnio tankowalem no i przebieg pamietalem. Wyszlo 2,33 l/100km w moim skosnookim brzeczacym dwusowie smile.gif a na maksa to raz skonczyla sie skala czylo 80 km/h. Tak pare sekund oczywiscie gdyz zwykle przelotowa na okolo 40-ci ustawiona smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.