Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

głosy obiektywizmu

Featured Replies

Napisano

jako że na włoszczyźnie mały ruch wiec pytam tutaj - które autko będzie miejszą skarbonką?

Lancia Lybra

Lancia Kappa

AF 156

bo to ze one bedą skarbonkami to wiem, byc moze tez trafie na jakis wyjątkowo dobry egzemplarz. Chetnie wyslucham obiektywnych ocen. Za teksty typu " to włosi, nie kupuj" serdecznie dziekuje.

Acha, rozważam jeszcze zakup Peugeot'a 206 lub Forda Focusa, ew. Fiata Multiplę. Inne marki mnie nie interesują. cool.gif

Napisano

> Acha, rozważam jeszcze zakup Peugeot'a 206

To przestań. Ładne, ale bardzo awaryjne.

Napisano

> To przestań. Ładne, ale bardzo awaryjne.

Z tym "ładne" się nie zgodzę, no chyba że mówimy o 206 CC wink.gif

Napisano
  • Autor

jest cos bardziej awaryjnego niz Fiat/Lancia/Alfa? biglaugh.giftongue.gif

móglbyś napisac mniej wiecej co ten model "boli" ?

Napisano

> móglbyś napisac mniej wiecej co ten model "boli" ?

Na plus - raczej jest mniej awaryjny od swoich większych braci (307, 407) i w wersji HDi będzie się dało z nim żyć.

Silniki benzynowe - 1,4 dość regularnie wypluwają UPG, padają tylne belki, sypie się elektryka (częstą usterką jest stopienie/zaśniedzenie przekaźnika wentylatora, co prowadzi do przegrzania silnika i padu UPG).

Napisano
  • Autor

> Stanowczo 156

sądząc po ilości wysluchanych opinii myslalem że to auto bedzie wlasnie najwiekszą skarbonką zlosnik.gif a tu proszę

Napisano
  • Autor

> Na plus - raczej jest mniej awaryjny od swoich większych braci (307, 407) i w wersji HDi będzie się

> dało z nim żyć.

> Silniki benzynowe - 1,4 dość regularnie wypluwają UPG, padają tylne belki, sypie się elektryka

> (częstą usterką jest stopienie/zaśniedzenie przekaźnika wentylatora, co prowadzi do

> przegrzania silnika i padu UPG).

jest takowy na sprzedaż, tyle ze 1.1, wlasnie o takim myslalem

http://otomoto.pl/peugeot-206-xr-1-1-C18987577.html

Napisano

> jako że na włoszczyźnie mały ruch wiec pytam tutaj

Mały ruch bo się Fiaty/AR/L nie psują wink.gif

> - które autko będzie miejszą skarbonką?

> Lancia Lybra

Prawie Marea, niestety prawie robi różnicę.

Jeśli znajdziesz w dobrym stanie JTD to bym brał.

Pozostałe silniki z tego co pamiętam te same co w BBM.

> Lancia Kappa

Nie wiem.

> AF 156

Jeśli znajdziesz w dobrym stanie JTD to bym brał, TS bym unikał.

> bo to ze one bedą skarbonkami to wiem,

Jak się dba tak się ma.

> byc moze tez trafie na jakis wyjątkowo dobry egzemplarz.

We wszystkich upewnij się, że nie ma rudej w progach i na podłodze.

> Chetnie wyslucham obiektywnych ocen. Za teksty typu " to włosi, nie kupuj" serdecznie

> dziekuje.

Proszę bardzo: włoskie są najładniejsze, kupuj tylko włoskie auto, chyba że Ci wstyd przed Ryśkiem na dzielni, że nie będziesz miał pantzerwagena ftedeiku.

> Inne marki mnie

> nie interesują.

Mnie też nie smile.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano

> jest takowy na sprzedaż,

Biały, wersja wyposażeniowa "zaślepka".

Duża szansa, że były zastępczak.

Napisano

> sądząc po ilości wysluchanych opinii myslalem że to auto bedzie wlasnie najwiekszą skarbonką a tu

> proszę

Jak kupisz "super okazję" to stanie się skarbonką, ale z tych trzech samochodów jednak powinna być najtańsza w utrzymaniu, choćby dlatego że jest dosyć popularnym samochodem smile.gif

Napisano

pieprzenie...panna pomyka takim 1,5 roku 1.4 benzyna gaz

oprocz dolewek oleju, wymiany rozrzadu i wahacz+laczniki co i ja zmieniam w pancernym zawiasie golfera,

zero problemow!

Napisano

> jako że na włoszczyźnie mały ruch wiec pytam tutaj - które autko będzie miejszą skarbonką?

> Lancia Lybra

> Lancia Kappa

> AF 156

> bo to ze one bedą skarbonkami to wiem, byc moze tez trafie na jakis wyjątkowo dobry egzemplarz.

> Chetnie wyslucham obiektywnych ocen. Za teksty typu " to włosi, nie kupuj" serdecznie

> dziekuje.

> Acha, rozważam jeszcze zakup Peugeot'a 206 lub Forda Focusa, ew. Fiata Multiplę. Inne marki mnie

> nie interesują.

Kappa ze względu na wiek będzie już nękana upierdliwymi usterkami. Alfa ma wielowahacz z przodu. Lybra będzie miała najlepsze wyposażenie i podobno nie jest szczególnie awaryjna. Wg mnie Lybra to najlepszy wybór. Kwestię jej urody pomińmy grinser006.gif

Napisano

> oprocz dolewek oleju, wymiany rozrzadu i wahacz+laczniki

Wiesz, fiacikarskie podejście jest takie, że nawet wymiana skrzyni to czysta eksploatacja, to gdzież tam robota zawieszenia i silnik pijący olej hehe.gif

Napisano

> Jeśli znajdziesz w dobrym stanie JTD to bym brał, TS bym unikał.

V6 też są z tego co słyszę dobrymi jednostkami ok.gif

przynajmniej kumpel od wakacji zeszłych jeździ bezawaryjnie, co przy 3 silnikach 2.0 TS w ciągu roku jest chyba bardzo dobrym wynikiem hehe.gif

Napisano

> jako że na włoszczyźnie mały ruch wiec pytam tutaj - które autko będzie miejszą skarbonką?

> Lancia Lybra

> Lancia Kappa

> AF 156

Zdecydowanie Lybra. Oczywiście można trafić mega zajechaną Lybrę i wycackaną Kappę, która będzie jeździć bezawaryjnie, ale mówimy tu o prawdopodobieństwie kupienia "miny". Lybra w utrzymaniu będzie podobna do Marei, szukałbym z silnikiem 1,6, lub 1,8.

Napisano

> Zdecydowanie Lybra. Oczywiście można trafić mega zajechaną Lybrę i wycackaną Kappę, która będzie

> jeździć bezawaryjnie, ale mówimy tu o prawdopodobieństwie kupienia "miny". Lybra w utrzymaniu

> będzie podobna do Marei, szukałbym z silnikiem 1,6, lub 1,8.

A ja z 2.0 bo 1.6 i 1.8 nie jedzie, a pali sporo.

Napisano

> A ja z 2.0 bo 1.6 i 1.8 nie jedzie, a pali sporo.

2,0 w Lybrze to tylko pięć garów i 20V oraz spalanie sporo większe od mniejszych silników. 1,8 ma 131 KM i jakoś jeździ (jeździłem właśnie taką). Inna sprawa, że użytkownicy silników 2,0 20V w BBMach nie narzekają na brak wydatków.

Napisano

> Lancia Lybra

> Lancia Kappa

Tylko te dwa znam z autopsji u znajomych.

Lybra 2.4 klekot - nie psuła się

Kappa 2.0t - spalanie 17l

Napisano

p206 zbyt trwały nie jest , mam taki wynalazek i dobrze to nie wygląda :

-regeneracja tylnej belki z powodu błędów konstrukcyjnych (plus od razu wymiana amorów tylnych , bo gwarancji na belkę nie będzie)

- alternator

-pompa paliwa

-wentylator chłodnicy (kolejny idiotyczny błąd konstrukcyjny- wiatrak jest przed chłodnicą )

- cewka wtryskiwacza 1 cylindra ( jak się okazało błąd konstrukcyjny spryskiwaczy szyby)

- manetka od włączania kierunkowskazów (kto ma puga ten wie o co chodzi)

- odpada lakier pod tylną szybą (wada montażowa w fabryce , ale goła blacha nie rdzewieje ok.gif)

silnik 1100ccm 8v wtrysk wiel. (ten silnik to stary kibel z poprzednich pugów , z dodanym wtryskiem i katalizatorem ) - pali ok 8l \100km , ale jest trwały mechanicznie ;

duży plus auta - nadwozie bardzo sztywne \bezpieczne , no i co ciekawe , nie miałem kłopotów z MUX

Napisano

> Lancia Lybra

> Lancia Kappa

> AF 156

> Peugeot'a 206 lub

> Forda Focusa, ew.

> Fiata Multiplę. Inne marki mnie

> nie interesują.

Z tego sekstetu najłatwiej kupisz fokę w dobrym stanie i w dobrej cenie. Najmniejsze prawdopodobieństwo trafienia na mukę, najbardziej popularne auto więc i najłatwiejsza dostępność gratów/roboty.

Napisano

> Wiesz, fiacikarskie podejście jest takie, że nawet wymiana skrzyni to czysta eksploatacja, to

> gdzież tam robota zawieszenia i silnik pijący olej

za to wszystkie ludowozy jeżdżą na "przeglądy" podczas których wymienia się 1/4 części grinser006.gif

Darczi - a może jeszcze coś na F zlosnik.gif

Napisano

> Wiesz, fiacikarskie podejście jest takie, że nawet wymiana skrzyni to czysta eksploatacja, to

> gdzież tam robota zawieszenia i silnik pijący olej

pamiętam jak czytałem na forum audi (bodajże A4) , gdzie była mowa o felernych 2,0 tdi , i userzy wymieniali sobie kompletne silniki na ''ulepszone'' , traktując to jako drobną niedogodność w eksploatacji auta hahaha.gif

tak więc punkt widzenia zależy od punktu siedzenia

Napisano

> tak więc punkt widzenia zależy od punktu siedzenia

ale ten kolega jest akurat od szewroleta

to ma prawo wysmiewac Fiata rotfl.gif

Napisano

> Tylko te dwa znam z autopsji u znajomych.

> Lybra 2.4 klekot - nie psuła się

> Kappa 2.0t - spalanie 17l

zwykłe 2.4 trasa 10l, miasto 13-14l Pb... nie ma problemu z LPG i dodaj od 1 do 2l LPG do średnich. Awaryjność "zero" przez czas użytkowania 60kkm 3lata

Napisano

> Lancia Lybra

> Lancia Kappa

> AF 156

> bo to ze one bedą skarbonkami to wiem, byc moze tez trafie na jakis wyjątkowo dobry egzemplarz.

> dziekuje.

> Acha, rozważam jeszcze zakup Peugeot'a 206 lub Forda Focusa, ew. Fiata Multiplę. Inne marki mnie

> nie interesują.

O której wersji silnikowej K mówimy?

Napisano

> Z tego sekstetu najłatwiej kupisz fokę w dobrym stanie i w dobrej cenie. Najmniejsze

> prawdopodobieństwo trafienia na mukę, najbardziej popularne auto więc i najłatwiejsza

> dostępność gratów/roboty.

Zgadzam się.

Napisano

> ale ten kolega jest akurat od szewroleta

To, że akurat ostatnio najczęściej zdarza mi się kręcić kierownicą DU ze znaczkiem szewroleta niewiele znaczy. Jak na dziś najwięcej wspólnego miałem z markami francuskimi.

Napisano

> Lancia Lybra

> Lancia Kappa

> AF 156

Z tych trzech największy wybór będziesz miał wśród ar156. Tym samym znalezienie godnego uwagi egz.powinno byc najprostsze.

Coraz częściej znajomi zadziwiają mnie, pokazując dobrze utrzymane 156'ki. Najczęściej (dla mnie)niestety z silnikiem JTD.

Od dłużeszgo czasu nie jesteś też skazany na części OE (ASO) a na wartościwe zamienniki (np. TRW, Delphi) - szczególnie tyczy się to zawieszenia.

Z tego co pamiętam nawet najsłabszy 120 konny 1.6 TwinSpark miał katalogowo poniżej 10 sekund do 100km/h :-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.