Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

butla gazowa o nietypowym kształcie

Featured Replies

Napisano

Następujące pytanie...

Załóżmy, że chce założyć gaz do Hondy Civic '09. Auto ma pod podłogą bagażnika duży, kwadratowy schowek o pojemności minimum 50 litrów.

Czy da się włożyć tam butle, która in szczelnie wypełni?

Naturalnie chodzi o możliwie dużą pojemność butli aby zwiększyć zasięg samochodu.

Napisano

prostopadłościennych butli ciśnieniowych nie znajdziesz chyba nigdzie. Po prostu fizyka na to nie pozwala. Może jakiś toroid?

Napisano
  • Autor

> prostopadłościennych butli ciśnieniowych nie znajdziesz chyba nigdzie. Po prostu fizyka na to nie

> pozwala. Może jakiś toroid?

Tyle że pewnie toroid nie wykorzysta nawet połowy dostępnej przestrzeni. O ten sposób że schowka gdzie mieszczą się: dwa kanistry 20l, jeden 5l, 5l płynu do do szyb, linka, rękawice i drobiazgi zrobi się mały zbiornik na 35 litrów...

Napisano

> A czemuż to?

ciężko coś takiego zrobić w taki sposób, żeby było lekkie. Musiałbyś zastosować albo jakąś udziwnioną konstrukcję w środku abo niesamowicie grube ścianki w porównaniu z takim na przykład idealnym kształtem zbiornika ciśnieniowego-kulą.

Jesli coś od środka będzie parło na ścianki zbiornika to zbiornik będzie dążył do przybrania kształtu kulistego. Ze ściankami prostopadłościanu łatwo to zrobić.

Napisano

> Tyle że pewnie toroid nie wykorzysta nawet połowy dostępnej przestrzeni. O ten sposób że schowka

> gdzie mieszczą się: dwa kanistry 20l, jeden 5l, 5l płynu do do szyb, linka, rękawice i

> drobiazgi zrobi się mały zbiornik na 35 litrów...

No niestety. Nie ma pełnej dowolności w modelowaniu kształu prostego zbiornika ciśnieniowego. Prostopadłościanu nie dostaniesz.

Napisano

> Tyle że pewnie toroid nie wykorzysta nawet połowy dostępnej przestrzeni. O ten sposób że schowka

> gdzie mieszczą się: dwa kanistry 20l, jeden 5l, 5l płynu do do szyb, linka, rękawice i

> drobiazgi zrobi się mały zbiornik na 35 litrów...

Kiedyś widziałem na Alledrogo używany zbiornik LPG w stylu toroidalnych, ale swężony, w kształcie jakby pontonu. Może gdzieś takie jeszcze produkują?

Edit. Albo dwa zbiorniki cylindryczne o małej średnicy. Stako robi zbiorniki cylindryczne od 200mm.

Napisano

> ciężko coś takiego zrobić w taki sposób, żeby było lekkie. Musiałbyś zastosować albo jakąś

> udziwnioną konstrukcję w środku abo niesamowicie grube ścianki w porównaniu z takim na

> przykład idealnym kształtem zbiornika ciśnieniowego-kulą.

Bez przesady, w butli z LPG nie ma na tyle wysokiego ciśnienia, żeby nie wytrzymał go powiedzmy ostrożnie - zwykły kanister na benzynę. zlosnik.gif

Napisano

> Bez przesady, w butli z LPG nie ma na tyle wysokiego ciśnienia, żeby nie wytrzymał go powiedzmy

> ostrożnie - zwykły kanister na benzynę.

3MPa?

Bo tyle według norm ma wytrzymać zbiornik na LPG.

Napisano

> Bez przesady, w butli z LPG nie ma na tyle wysokiego ciśnienia, żeby nie wytrzymał go powiedzmy

> ostrożnie - zwykły kanister na benzynę.

A przy kolizji/wypadku ??

Napisano
  • Autor

> Kiedyś widziałem na Alledrogo używany zbiornik LPG w stylu toroidalnych, ale swężony, w kształcie

> jakby pontonu. Może gdzieś takie jeszcze produkują?

> Edit. Albo dwa zbiorniki cylindryczne o małej średnicy. Stako robi zbiorniki cylindryczne od 200mm.

A można je bez problemu łączyć?

Napisano

> A przy kolizji/wypadku ??

już nie tylko.

tankowanie LPG odbywa się powyżej 5 atmosfer (w kołach mamy dwa razy mniej). Już tego by nie wytrzymał taki kanister. Nie mówię o postawieniu auta na słońcu, gdzie całość rozgrzewa się do 60 stopni.

Napisano

> A można je bez problemu łączyć?

kiedyś widziałem taki patent na Żuku, ale czy to legalne?

Napisano

> ciężko coś takiego zrobić w taki sposób, żeby było lekkie.

Zgadzam się. Ale prawa fizyki tego nie zabraniają - zbiornik może mieć dowolny kształt.

P.S. Optymalnym kształtem zbiornika jest kształt kulisty, a nie zauważyłem żeby takie były stosowane, jeżeli już to są cylindryczne lub toroidalne.

Napisano
  • Autor

> kiedyś widziałem taki patent na Żuku, ale czy to legalne?

I czy to bezpieczne?

Napisano
  • Autor

> Zgadzam się. Ale prawa fizyki tego nie zabraniają - zbiornik może mieć dowolny kształt.

> P.S. Optymalnym kształtem zbiornika jest kształt kulisty, a nie zauważyłem żeby takie były

> stosowane, jeżli już to są cylindryczne lub toroidalne.

Może dlatego że kształt kuli jest mocno niepraktyczny?

Napisano
  • Autor

> Za dużo jeździsz dynamicznie

Hondą? E nie. Poza tym składam auto do dynamicznej jazdy wink.gif

Napisano

> Zgadzam się. Ale prawa fizyki tego nie zabraniają - zbiornik może mieć dowolny kształt.

wyraziłem się nieprecyzyjnie. Fizyka to utrudnia na tyle mocno, że jest nieekonomiczne. Może być? cool.gif

> P.S. Optymalnym kształtem zbiornika jest kształt kulisty, a nie zauważyłem żeby takie były

> stosowane, jeżeli już to są cylindryczne lub toroidalne.

LPG tak. Ze względu na oszczędność miejsca w bagażniku.

Są jednak zbiorniki kuliste.

zbiorniki_kuliste_wodoru.JPG

Napisano

> I czy to bezpieczne?

Zawsze jest szansa zadzwonić do ogarniętego gazownika. Może będzie wiedział jakie są przepisy.

Poza tym sprawdź czy rzeczywiście jest o co walczyć z dwoma zbiornikami cylindrycznymi vs. toroidalnym.

Możliwe, że zaoszczędzisz 4 litry a wydasz 500zł więcej na instalację.

Miejsce niewykorzystane na zbiornik LPG dalej może służyć jako przechowalnia rękawiczek, kluczy itp. więc nie koniecznie będzie zmarnowane.

Napisano

Zapytaj na gazowym albo najlepiej zadzwoń np do Stako ok.gif

Napisano

> 3MPa?

> Bo tyle według norm ma wytrzymać zbiornik na LPG.

Teoretycznie według norm. W praktyce naleje wspomniany LPG do kanistra, normalnie go zamknę i będzie tak stał zlosnik.gif.

Pomijając ten skrajny przykład, nie widzę problemu, żeby wykonać atestowany i bezpieczny zbiornik z blachy takiej jak walce czy toroidy, ale o kształcie "walizki" z zaokrąglonymi rogami. Zamontowany w przeciętne miejsce na koło zapasowe pomieścił by pewnie 70 litrów gazu, tylko czy to ma jakieś znaczenie dla jeżdżących na LPG? Ja nie wiem, bo nie używam tego paliwa, ale gdyby dało się na tym zarobić, ktoś dawno podjął by temat zlosnik.gif.

Napisano

> Pytanie ale jeśli tak, to będzie turbo?

Jak ma byc do ostrej jazdy po zakretach to oby nie...

Napisano

> Jeśli taka jak moja to najważniejsze żeby ją odchudzić, bo seria prawie 1500kg waży

Jak na zabawowoz faktycznie bardzo duzo...

Napisano

Można - ale w sposób uniemożliwiający przelewanie się gazu pomiędzy butlami.

pozdr

Napisano

Kształt butli nie jest problemem przy takim ciśnieniu.

Jeśli nie dostaniesz w sprzedaży to możesz zlecić jego wykonanie. Problemem jest uzyskanie papierów, żeby coś takiego wsadzić do samochodu i nalać tam LPG. Niewykluczone, że trzeba by było wykonać kilka takich zbiorników i je odpowiednio z przepisami legalizacyjnymi doświadczalnie zniszczyć.

Napisano

> A czemuż to?

toroidalny kształt=najwieksza wytrzymałosc w stos do grubosci scianek.

podobnie jak np. butle z gazami technicznymi, bojlery,klasyczne zbiorniki cisnieniowe wszystkie sa kształtu walcowego/toroidalnego

kolejna sprawa, robiłem kiedys projekt aparatury badawczej ze zbiornikiem cisnieniwym dla Politechniki, z załozenia miał byc zbiornik kwadratowy/szescienny pomimo naszych usilnych tłumaczen ze przy pierwszym pompowaniu scianki zbiornika "wydyma" pod wpływem cisnienia w nim, no ale klient nasz Pan chciał wiec dostał zbiornik kwadratowy...

efekt przy pierwszym pompowaniu z szescianu zrobiła sie gruszka która sie rozszczelniła i tak skonczyła sie wizja szesciennego zbiornika, zastosowali walcowy zbiornik pojemnosci bojlera.

tak wiec przede wszystkim wytrzymałosc.

Napisano
  • Autor

> założenie gazu w hance to profanacja

Ostatnio dużo myślę o alternatywnym paliwie. Opcje to LPG albo E85.

Napisano
  • Autor

> Pytanie ale jeśli tak, to będzie turbo?

Tak. To jedyna słuszna droga dla tego silnika.

Napisano
  • Autor

> Teoretycznie według norm. W praktyce naleje wspomniany LPG do kanistra, normalnie go zamknę i

> będzie tak stał .

> Pomijając ten skrajny przykład, nie widzę problemu, żeby wykonać atestowany i bezpieczny zbiornik z

> blachy takiej jak walce czy toroidy, ale o kształcie "walizki" z zaokrąglonymi rogami.

> Zamontowany w przeciętne miejsce na koło zapasowe pomieścił by pewnie 70 litrów gazu, tylko

> czy to ma jakieś znaczenie dla jeżdżących na LPG? Ja nie wiem, bo nie używam tego paliwa, ale

> gdyby dało się na tym zarobić, ktoś dawno podjął by temat .

Tyle że mało aut ma takie schowki. Większość jest okrągła.

Napisano
  • Autor

> Jak ma byc do ostrej jazdy po zakretach to oby nie...

Do czego będzie okaże się jak będzie jeździć wink.gif

Napisano
  • Autor

> Jeśli taka jak moja to najważniejsze żeby ją odchudzić, bo seria prawie 1500kg waży

Strasznie ciężka... moja z pełnym zbiornikiem ma coś koło 1350

Napisano
  • Autor

> Jak na zabawowoz faktycznie bardzo duzo...

Cóż, nie stać mnie teraz na kupienie jakiejś lekkiej zabawki. No, ale to temat na inny temat wink.gif

Napisano
  • Autor

> Tym weszla butelczyna 47l czyli calkiem przyzwoicie.

> p.s. Polecam zaklad - mam ich instalke w SX4

Fajnie ale i tak sporo miejsca się zmarnowało frown.gif

Napisano

> Do czego będzie okaże się jak będzie jeździć

Hmmm, zawsze myslalem ze auto buduje sie pod konkretny cel ale ok grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Hmmm, zawsze myslalem ze auto buduje sie pod konkretny cel ale ok ok, to inaczej. Mam prawie gotowy silnik robiony pod to żeby w niego sporo dmuchać. Mam też do niego budę... Złoże to razem i się zobaczy. Zawsze można kupić budę z AWD bo i takie były wink.gif

Na razie chce żeby silnik jeździł.

Napisano

> Fajnie ale i tak sporo miejsca się zmarnowało

Normalna , 47 litrow czyli jakies ~ 40 wlizie smile.gif

Nam wcisneli do sx4 50tkie waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Normalna , 47 litrow czyli jakies ~ 40 wlizie

> Nam wcisneli do sx4 50tkie

No właśnie, czyli trochę ponad 400km i tankowanie. A ja bym chciał co najmniej tyle co na normalnym paliwie wink.gif

Napisano

> No właśnie, czyli trochę ponad 400km i tankowanie. A ja bym chciał co najmniej tyle co na normalnym

> paliwie

Zapomnij no.gif

Napisano

> Na razie chce żeby silnik jeździł.

No to co innego cool.gif AWD i turbo to zawsze dobre polaczenie smile.gif

Napisano
  • Autor

> Zapomnij

Widziałem kiedyś Audi A8 z butlą mającą coś koło 100 litrów, jak dla mnie ideał.

W Hondzie gaz mógłby być interesujący właśnie gdyby udało się zmieścić do tego schowka naprawdę dużą butlę.

Napisano
  • Autor

> No to co innego AWD i turbo to zawsze dobre polaczenie

Mam taką nadzieję. Ale zanim będę miał fundusze na właściwą budę to silnik będzie jeździł w niepozornym kompakcie wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.