Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Będziesz Miał Wydatki?

Featured Replies

Napisano

285086296-zdj%EAcie%282%29.JPG

chyba nie takie tragiczne.

Przegląd niestandardowy, bo normalne na 100 tys i 5 lat są wliczone w cenę. Jak ktoś ma jednak fanaberię by wymieniać olej 2 razy częściej to majątku nie zostawia.

Napisano
  • Autor

> Ten olej, to na dolewkę czy wymianę?

Olej to było uzupełnienie dostarczonego przeze mnie baniaczka pięciolitrowego, którego nie starczyło by zalać do końca. Olej LL04 0W40 kosztował mnie dodatkowo 185 zł za 5 litrów.

Napisano

> chyba nie takie tragiczne.

> Przegląd niestandardowy, bo normalne na 100 tys i 5 lat są wliczone w cenę. Jak ktoś ma jednak

> fanaberię by wymieniać olej 2 razy częściej to majątku nie zostawia.

Tyle to ja płacę za wymianę wraz z olejem + sprawdzeniem całego samochodu i poprzekładaniem kół...

Napisano

znaczy dolałeś 1,2 litra oleju i piszesz, że 3 stówy to mało? buehehe...

Napisano

> znaczy dolałeś 1,2 litra oleju i piszesz, że 3 stówy to mało? buehehe...

500 zloty za wymiane oleju ok.gif , bogatemu wszystko wolno zlosnik.gif

i jeszcze za podkladki doliczyli rotfl.gif

Napisano

> znaczy dolałeś 1,2 litra oleju i piszesz, że 3 stówy to mało? buehehe...

Tez nie bardzo rozumiem, z czego tu sie cieszychehe.gif

Napisano

Mojej znajomej z BMW 330i tydzień temu padła pompa wody - koszt wymiany $3000. W tym tygodniu planują pozbyć się tego pojazdu i kupić Lexusa...

Napisano

> Olej to było uzupełnienie dostarczonego przeze mnie baniaczka pięciolitrowego, którego nie

> starczyło by zalać do końca. Olej LL04 0W40 kosztował mnie dodatkowo 185 zł za 5 litrów.

Czyli wymiana oleju w serwisie wyszla Cie 500 zl, bo kupiles swoj olej.

Napisano
  • Autor

> 500 zloty za wymiane oleju , bogatemu wszystko wolno

Ja tam widzę za wymianę oleju 70 zł, ale każdy czyta jak widać ze zrozumieniem.

Napisano

> Czyli wymiana oleju w serwisie wyszla Cie 500 zl, bo kupiles swoj olej.

Jakby zrobił wymianę sam to wyszłaby mu tylko 250 PLN. I wtedy by się naprawdę okazało jakie tanie jest BMW w eksploatacji.

Napisano
  • Autor

> Jakby zrobił wymianę sam to wyszłaby mu tylko 250 PLN. I wtedy by się naprawdę okazało jakie tanie

> jest BMW w eksploatacji.

Jakby nie zrobił wcale, to wyszłoby mu 0 zł. I wtedy by się okazało jakie jest tanie. Może do niektórych nie dociera, że serwis razem z olejem i filtrami przez 100 tys km i 5 lat jest już zawarty w cenie auta.

Napisano

> Jakby zrobił wymianę sam to wyszłaby mu tylko 250 PLN. I wtedy by się naprawdę okazało jakie tanie

> jest BMW w eksploatacji.

Przyoszczedzil na oleju, to fakt, jakby mial 6,2 litra oleju kupic w bmw to za sam olej wyszloby go 620-650 zl. Plus czynnosci serwisowe tysiac na okraglo. Mnie sie chce smiac z montazu ramek za 20 zl biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Przyoszczedzil na oleju, to fakt, jakby mial 6,2 litra oleju kupic w bmw to za sam olej wyszloby go

> 620-650 zl. Plus czynnosci serwisowe tysiac na okraglo. Mnie sie chce smiac z montazu ramek za

> 20 zl

Tak na prawdę jest to opłata za coś innego, co zrobili na moje życzenie, a nie mieli tego jak ująć w "systemie". Ramki montują gratis.

Napisano

> Jakby nie zrobił wcale, to wyszłoby mu 0 zł. I wtedy by się okazało jakie jest tanie. Może do

> niektórych nie dociera, że serwis razem z olejem i filtrami przez 100 tys km i 5 lat jest już

> zawarty w cenie auta.

Czyli zapłaciłeś w cenie auta z góry za serwis, który się dopiero odbędzie (albo i nie) w ciągu 5 lat? spineyes.gif

Napisano

> Mnie sie chce smiac z montazu ramek za 20 zl

Mnie w Lexusie błagali czy mogą ramki mi za darmo założyć ze swoją reklamą. W końcu się zgodziłem...

Napisano
  • Autor

> Czyli zapłaciłeś w cenie auta z góry za serwis, który się dopiero odbędzie (albo i nie) w ciągu 5

> lat?

Tak, ale mogłem z tego zrezygnować, wtedy cena auta byłaby o 1000zł niższa.

Napisano

> Mojej znajomej z BMW 330i tydzień temu padła pompa wody - koszt wymiany $3000. W tym tygodniu

> planują pozbyć się tego pojazdu i kupić Lexusa...

pompa wody to część zamiennna która pada i wymienia ją się razem z rozrządem... i zdarza się że padnie. a kupno lexusa to pomoże w czym? lexus nie ma pompy wody?

Napisano

> Tak, ale mogłem z tego zrezygnować, wtedy cena auta byłaby o 1000zł niższa.

No to opłacało się ok.gif

Napisano

> Przegląd niestandardowy, bo normalne na 100 tys i 5 lat są wliczone w cenę. Jak ktoś ma jednak

ja jakies 1200 zostawiam za wymiane zlosnik.gif

Napisano

Na czym polega "serwis podstawowy"? Biorąc pod uwagę cenę roboczogodziny w ASO BMW 200 zł netto (Warszawa Auto-Fus), to mechanik miał 10 minut na obejrzenie auta. Cena wymiany oleju wcale nie jest niska, więc nie wiem czym tu się chwalić...

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> pompa wody to część zamiennna która pada i wymienia ją się razem z rozrządem... i zdarza się że

> padnie. a kupno lexusa to pomoże w czym? lexus nie ma pompy wody?

1. W czteroletnich Lexusach nie padają pompy wody.

2. Czteroletni Lexus jest nadal na gwarancji

Napisano

> Cena wymiany oleju wcale nie jest niska, więc nie wiem czym tu się chwalić...

Jak na ASO, to całkiem przyzwoita.

mar00ha

Napisano

> 1. W czteroletnich Lexusach nie padają pompy wody.

> 2. Czteroletni Lexus jest nadal na gwarancji

W BMW nie trzeba wysyłać silnika do fabryki żeby wymienić uszczelke pod głowicą.

Napisano

80zl 1L oleju hahaaha hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Na czym polega "serwis podstawowy"? Biorąc pod uwagę cenę roboczogodziny w ASO BMW 200 zł netto

> (Warszawa Auto-Fus), to mechanik miał 10 minut na obejrzenie auta. Cena wymiany oleju wcale

> nie jest niska, więc nie wiem czym tu się chwalić...

> pozdrawiam,

> bromsky

Nie wiem. Na pewno wchodzi w to kontrola temp wrzenia plynu hamulcowego, ciśnienia w oponach, wysokości bieżnika, kontrola ilości płynu chłodniczego, bo te informacje dostałem po tym pobycie. Co jeszcze w to wchodzi nie pytałem.

Generalnie serwisowanie tego auta w przypadku rezygnacji z opcji "darmowej" wygląda tak, że co ok 30 tys km lub co dwa lata wykonuje się wymiany oleju w cenie 70zł plus ten przegląd podstawowy plus filtr oleju, plus olej (można dać własny jeśli spełnia wymagania producenta - akurat ja dałem olej lepszy niż to co leją standardowo).

Sumarycznie więc płaci się co 30 tys ok 400 zł z materiałami eksploatacyjnymi.

Po 60 tys km jest "duży" przegląd który kosztuje ok 230 zł. Co drugą wymianę oleju wymienia się też filtr powietrza kosztujący ok 200zł.

Sumarycznie serwis w ASO kosztuje więc na przestrzeni 100 tys km ok 1700 zł. Oczywiście jest on w tym opisanym wyżej zakresie "darmowy" przy zakupie nowego auta.

Klocki hamulcowe przy normalnej jeździe spokojnie starczają na ok 100 tys km.

Czy to dużo czy mało każdy musi ocenić sam.

Za niecałe 3% ceny auta można zakupić rozszerzoną na 5 lat/120 tys km gwarancję i serwis w wersji "full". W takim wypadku płaci się tylko za paliwo, cała reszta jest w cenie tej opcji.

Napisano
  • Autor

> 1. W czteroletnich Lexusach nie padają pompy wody.

> 2. Czteroletni Lexus jest nadal na gwarancji

Czteroletnie BMW też może być jeśli użytkownik ma na to ochotę.

Napisano
  • Autor

> ja jakies 1200 zostawiam za wymiane

No ale pewnie masz sporo więcej koni niż moje nędzne 204

Napisano
  • Autor

> No to opłacało się

Wnioskując po wypowiedziach fachofców z AK, to kompletnie się nie opłaca. crazy.gif

Napisano

> Tyle to ja płacę za wymianę wraz z olejem + sprawdzeniem całego samochodu i poprzekładaniem kół...

Tyle to ja płacę za sam olej. hehe.gif

Napisano

> Mojej znajomej z BMW 330i tydzień temu padła pompa wody - koszt wymiany $3000. W tym tygodniu

> planują pozbyć się tego pojazdu i kupić Lexusa...

Ile kosztuje popma wody do Lexusa?

Napisano
  • Autor

> Ile kosztuje popma wody do Lexusa?

Nie wiem po co pytasz. Przecież Marek stwierdził, że jest niezniszczalna.

Napisano

> W BMW nie trzeba wysyłać silnika do fabryki żeby wymienić uszczelke pod głowicą.

Bo te uszczelki padają jak muchy i zabrakło by statków na świecie żeby te silniki do fabryk dowieźć.

Napisano

> Za niecałe 3% ceny auta można zakupić rozszerzoną na 5 lat/120 tys km gwarancję

Gwarancję czy ubezpieczenie?

mar00ha

Napisano

> Ile kosztuje popma wody do Lexusa?

Nie mam pojęcia, pewnie nawet nie występuje jako część zamienna bo się nie psuje.

Napisano
  • Autor

> Nie mam pojęcia, pewnie nawet nie występuje jako część zamienna bo się nie psuje.

A nie mówiłem?

Napisano

> A nie mówiłem?

Miałeś rację. hehe.gif

Napisano

> Nie mam pojęcia, pewnie nawet nie występuje jako część zamienna bo się nie psuje.

hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

Napisano

> Miałeś rację.

Specjalnie dla Ciebie znalazłem - $193.64 za "1610039506 PUMP ASSY, ENGINE WATER"

Napisano

> Bo te uszczelki padają jak muchy i zabrakło by statków na świecie żeby te silniki do fabryk

> dowieźć.

LOL.

Marek, można by się długo kłócić kto robi najlepsze silniki i dlaczego powstają one akurat w Monachium, tylko po co? W końcu obaj wiemy jak jest, prawda?

W każdym razie interesujący jest fakt, że gdy toyota jeszcze robiła krosna to awaryjne silniki BMW już dominowały w sporcie.

Napisano

> Specjalnie dla Ciebie znalazłem - $193.64 za "1610039506 PUMP ASSY, ENGINE WATER"

Na MotoAllegro pompa wody do BMW i Lexusa kosztuje podobnie.

Może pompa kosztowała $200 a wymiana $2800? Może serwis Lexusa też doliczy $2800 do tej ceny jeśli weźmiesz z wymianą?

wink.gif

Napisano

hehe.giffacepalm%5B1%5D.gif

Napisano
  • Autor

> LOL.

> Marek, można by się długo kłócić kto robi najlepsze silniki i dlaczego powstają one akurat w

> Monachium, tylko po co? W końcu obaj wiemy jak jest, prawda?

> W każdym razie interesujący jest fakt, że gdy toyota jeszcze robiła krosna to awaryjne silniki BMW

> już dominowały w sporcie.

Daj spokój. Przecież to, że BMW zgarnęło niemal połowę wszystkich nagród za silnik roku, to zwyczajny spisek niemieckich dziennikarzy.

Napisano

całe silniki się wymienia ?? hmm.gif

Napisano

> Po co?

przecież kiedyś pompa wody w najlepszym silniku świata w najlepszym aucie świata padnie.. musi taki jej los..

Napisano

> Na MotoAllegro pompa wody do BMW i Lexusa kosztuje podobnie.

> Może pompa kosztowała $200 a wymiana $2800? Może serwis Lexusa też doliczy $2800 do tej ceny jeśli

> weźmiesz z wymianą?

Raczej za transport do fabryki i z powrotem. To Lexus, takie elementy są tam zbyt precyzyjne żeby jakiś hamburger mógł je wymieniać sam.

Napisano

> przecież kiedyś pompa wody w najlepszym silniku świata w najlepszym aucie świata padnie.. musi taki

> jej los..

nie ... w lexusie nie zepsuje się nigdy ... tam się nic nie psuje ... oczywiście nigdy zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.