Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Będziesz Miał Wydatki?

Featured Replies

Napisano

Cena oleju zabija, zresztą jak w każdym ASO, reszta też nie jest tanio ale nikt nie mówił, że ma być.

5l 0W-30 kosztuje jakieś 180zł, a ww. ASO kupi się za to 2l spineyes.gif

Reszta do przełknięcia, gorzkiego grinser006.gif

Napisano

> Cena oleju zabija, zresztą jak w każdym ASO, reszta też nie jest tanio ale nikt nie mówił, że ma

> być.

> 5l 0W-30 kosztuje jakieś 180zł, a ww. ASO kupi się za to 2l

> Reszta do przełknięcia, gorzkiego

patrząc na to ile się wydaje w innych serwisach to BMW nie jest jakoś koszmarnnie drogie. A porównując z innymi niemieckimi producentami jak Audi albo Mercedes-Benz to w sumie różnice w cenach są minimalne.

Napisano

> No ale pewnie masz sporo więcej koni niż moje nędzne 204

to juz nawet nie kwestia koni co cholernych miejsc gdzie ten obsrany olej mozna upchnac zlosnik.gif co do 204 kucy w takim aucie to sadze, ze malo co moze Cie zatrzymac na drodze, wiec nie rob z siebie Mirmila zlosnik.gifok.gif

Napisano

> Specjalnie dla Ciebie znalazłem - $193.64 za "1610039506 PUMP ASSY, ENGINE WATER"

A wymiana ?

Napisano

> A wymiana ?

Tego nikt nie wie, bo jeszcze nikomu nigdy się nie zepsuła hahaha.gif

Napisano

> Tego nikt nie wie, bo jeszcze nikomu nigdy się nie zepsuła

Spoko , za lexa z osiagami amerykanskiego 330i troche wyskocza smile.gif

Zreszta ja patrze na wnetrza tych lexusow to hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

Napisano

> Spoko , za lexa z osiagami amerykanskiego 330i troche wyskocza

> Zreszta ja patrze na wnetrza tych lexusow to

Na żywo wyglądają całkiem ok.

Napisano

> Zreszta ja patrze na wnetrza tych lexusow to

I to mówi właściciel Lacetti z_lol1.giffacepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> I to mówi właściciel Lacetti

Mam taki sam zegarek jak w LS600 hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

Tylko moje lacetti kosztowalo tyle co pierwsza wplata na ta toyotkie waytogo.gif chyba nawet nie ,az tyle...

Trzepiesz sie na tymi lexami a designer wnetrz zatrzymal sie w polowie lat 90tych , wlasciciele Kii i Hyundai z tamtych lat czuliby sie w lexie jak w domu waytogo.gif

Napisano

> Na czym polega "serwis podstawowy"? Biorąc pod uwagę cenę roboczogodziny w ASO BMW 200 zł netto

> (Warszawa Auto-Fus), to mechanik miał 10 minut na obejrzenie auta. Cena wymiany oleju wcale

> nie jest niska, więc nie wiem czym tu się chwalić...

> pozdrawiam,

> bromsky

Ooo, to roboczogodzina = godzina zegarowa pracy przy samochodzie?

Interesująca teoria.

Napisano

> Sumarycznie więc płaci się co 30 tys ok 400 zł z materiałami eksploatacyjnymi.

> Po 60 tys km jest "duży" przegląd który kosztuje ok 230 zł. Co drugą wymianę oleju wymienia się też

> filtr powietrza kosztujący ok 200zł.

To coś dziwnie liczysz, bo nie ma:

1. Filtra klimatyzacji

2. Filtra paliwa

3. Świec zapłonowych (benzyna)

4. Materiałów dodatkowych (uszczelka korka oleju itp)

Klocki co 100 kkm to się wymieniało w konstrukcjach sprzed dekady, gdzie auta ważyły prawie połowę tego co teraz.

Dziś ten, który uklepie na klockach powyżej 50 kkm jest klasyfikowany jako "niezły"...

100kkm wytrzymują klocki tylko w "obiektywnych" tzw "długodystansowych" testach ałtoświata.

Napisano

> Olej to było uzupełnienie dostarczonego przeze mnie baniaczka pięciolitrowego, którego nie

> starczyło by zalać do końca. Olej LL04 0W40 kosztował mnie dodatkowo 185 zł za 5 litrów.

tu 0W40 a na FV 0W30 yikes.gif niby mieszalne .....

Nie lepiej te nadprogramowe przeglądy robić gdzie indziej z oryginalnym filtrem tylko hmm.gif

Napisano

> 100kkm wytrzymują klocki tylko w "obiektywnych" tzw "długodystansowych" testach ałtoświata.

W Ducato brakło mi 15kkm oslabiony.gif

Ale zrobiłbym 100kkm gdybym łagodniej jeździł zlosnik.gif

Napisano

> W Ducato brakło mi 15kkm

> Ale zrobiłbym 100kkm gdybym łagodniej jeździł

Słowo - klucz.

Dobrze obciążony Renault Master zżera komplet tarcz i klocków dookoła w 20 kkm, ten sam sprzęt jeżdzony dość pusto wytrzymuje min 50 kkm.

Napisano

> przecież kiedyś pompa wody w najlepszym silniku świata w najlepszym aucie świata padnie.. musi taki

> jej los..

Nie na Florydzie - tam tajemnicze Elfy ją naprawą po cichutku i - oczywiście - za darmo :-)

Napisano
  • Autor

> To coś dziwnie liczysz, bo nie ma:

> 2. Filtra paliwa

Być może. W poprzednim aucie które eksploatowałem do 90 kkm nie płaciłem za te elementy mimo, że nie miałem pakietu. Natomiast przypomniało mi się że po 2 latach wymienia się płyn hamulcowy co kosztuje wraz z płynem ok 240 zł i oczywiście wchodzi w skład pakietu darmowego serwisu.

> 3. Świec zapłonowych (benzyna)

tu diesel

> 4. Materiałów dodatkowych (uszczelka korka oleju itp)

Jak widzisz na fakturze nie policzono za ten element ani inne. Mam się bać, że silnik wybuchnie?

> Klocki co 100 kkm to się wymieniało w konstrukcjach sprzed dekady, gdzie auta ważyły prawie połowę

> tego co teraz.

> Dziś ten, który uklepie na klockach powyżej 50 kkm jest klasyfikowany jako "niezły"...

> 100kkm wytrzymują klocki tylko w "obiektywnych" tzw "długodystansowych" testach ałtoświata.

W poprzednim aucie użytkowanym do 90 kkm nie wymieniałem w ogóle klocków. Przód wg kompa był już do wymiany (z oceny optycznej wynikało, że jest zapas), tył miał wg kompa jeszcze do przejechania 20kkm. W obecnym aucie hamulce mam znacznie większe, a auto waży niewiele więcej. Sądzę że do 100kkm dociągną bez większego problemu. Jak rozumiem Ty wiesz lepiej.

Napisano
  • Autor

> tu 0W40 a na FV 0W30 niby mieszalne .....

> Nie lepiej te nadprogramowe przeglądy robić gdzie indziej z oryginalnym filtrem tylko

Zależało mi na oficjalnym zresetowaniu kompa po wymianie oleju. Być może zrobiliby mi tę przyjemność gratis, ale i tak byłem w serwisie z powodu dodatkowej instalacji, więc było mi na rękę zrobić wszystko za jednym zamachem. Niestety po dodatkowy olej identyczny z tym który kupiłem nie chciało mi się już jechać.

Napisano

> Jak widzisz na fakturze nie policzono za ten element ani inne. Mam się bać, że silnik wybuchnie?

:-)

Ja tylko wskazuję gdzie są luki w Twoim pięknym wyliczeniu.

To jest tzw serwis u Czesia - olej, jegoż filter i jadziem.

> W poprzednim aucie użytkowanym do 90 kkm nie wymieniałem w ogóle klocków. Przód wg kompa był już do

> wymiany (z oceny optycznej wynikało, że jest zapas), tył miał wg kompa jeszcze do przejechania

> 20kkm. W obecnym aucie hamulce mam znacznie większe, a auto waży niewiele więcej. Sądzę że do

> 100kkm dociągną bez większego problemu. Jak rozumiem Ty wiesz lepiej.

Jak rozumiem IYO taki np X5 bez klocków po 40 kkm (razem z tarczami) to dziwo? ;-)

Podkreślę - DA SIĘ zrobić kosmiczny przebieg na klockach - wszystko zależy od kierowcy. Ale to jednostkowe przypadki, a w dzisiejszych czasach 50 kkm na 1 klockach to zwykle norma, często jest to ok 10 kkm mniej.

Napisano

> Zależało mi na oficjalnym zresetowaniu kompa po wymianie oleju.

Nie da się tego samemu zrobić? W Lexusie naciskasz jeden guzik...

Napisano

> Nie na Florydzie - tam tajemnicze Elfy ją naprawą po cichutku i - oczywiście - za darmo :-)

claps.gifrotfl.gifhahaha.gif czemu ja tych elfów nie spotkałem jak jeździłem Uno hmm.gif

Napisano

> czemu ja tych elfów nie spotkałem jak jeździłem Uno

One się brzydzą Uno.

Napisano

> czemu ja tych elfów nie spotkałem jak jeździłem Uno

nie porównuj łunochoda w Polen z leksusem we Florydzie...

Napisano
  • Autor

> :-)

> Ja tylko wskazuję gdzie są luki w Twoim pięknym wyliczeniu.

> To jest tzw serwis u Czesia - olej, jegoż filter i jadziem.

To nie jest serwis u Czesia. To jest kopia faktury z ASO.

> Jak rozumiem IYO taki np X5 bez klocków po 40 kkm (razem z tarczami) to dziwo? ;-)

> Podkreślę - DA SIĘ zrobić kosmiczny przebieg na klockach - wszystko zależy od kierowcy. Ale to

> jednostkowe przypadki, a w dzisiejszych czasach 50 kkm na 1 klockach to zwykle norma, często

> jest to ok 10 kkm mniej.

Ja nie wiem jak jest X5. Ja mówię jak jest/było u mnie w takim aucie. Średnio ok 100kkm.

Napisano

> nie porównuj łunochoda w Polen z leksusem we Florydzie...

wybacz poniosło mnie hehe.gif

> One się brzydzą Uno.

za mało wyrafinowany dla tych elfów hehe.gif

Napisano

> To nie jest serwis u Czesia. To jest kopia faktury z ASO.

Wiem, doczytałem - mówię tylko o ZAKRESIE ROBOTY.

W każdym ASO możesz poprosić o taki zakres i go dostaniesz - pytanie, jaka jest jego zgodność z technologią producenta.

Do tego właśnie piję.

> Ja nie wiem jak jest X5. Ja mówię jak jest/było u mnie w takim aucie. Średnio ok 100kkm.

Ja mówię Ci, jak to jest w Betce - to nie jest nawet leksus.

Zresztą tam to właściciel sam wymienia sobie sam klocki i spuszcza się nad tym przez parę lat na forum :-)

Napisano
  • Autor

> Nie da się tego samemu zrobić? W Lexusie naciskasz jeden guzik...

Oczywiście, że się da. Zwróć uwagę na słowo "oficjalnie" Generalnie resetowanie kompa przy tej wymianie teoretyczie nie leżało w moim interesie, bo tracę ten dystans do "darmowej" wymiany oleju (za którą już zapłaciłem w cenie auta). Panowie się 3 razy pytali czy na pewno mają resetować. Ja jednak mam w tym swoje cele których tu nie będę ujawniał.

Napisano

> za mało wyrafinowany dla tych elfów

No ba....

Napisano
  • Autor

> Wiem, doczytałem - mówię tylko o ZAKRESIE ROBOTY.

> W każdym ASO możesz poprosić o taki zakres i go dostaniesz - pytanie, jaka jest jego zgodność z

> technologią producenta.

> Do tego właśnie piję.

Byłem na kilku przeglądach/wymianach oleju i nigdy nie wymagałem jakiegoś szczególnego zakresu. Zakładam więc, że jest to zakres taki jak przewidział producent.

> Ja mówię Ci, jak to jest w Betce - to nie jest nawet leksus.

Jedynka to też Betka jakby nie patrzeć...

> Zresztą tam to właściciel sam wymienia sobie sam klocki i spuszcza się nad tym przez parę lat na

> forum :-)

Na szczęście ma niezniszczalną pompę.

Napisano
  • Autor

> 1,2l oleju ??? do czego to ???

Słowa "Olej klienta" jak rozumiem odbierasz jako "Nic mu nie róbcie tylko ściemniajcie, że wymieniacie", a nie jako oznakę tego, że dałem olej kupiony we własnym zakresie?

Napisano

No to miałeś olej czy nie miałeś , skąd się wzieło 1,2l ???? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> No to miałeś olej czy nie miałeś , skąd się wzieło 1,2l ????

Masz odpowiedź w 2 poście. facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Zresztą tam to właściciel sam wymienia sobie sam klocki i spuszcza się nad tym przez parę lat na

> forum :-)

I jestem z tego bardzo dumny smile.gif

Napisano

> chyba nie takie tragiczne.

> Przegląd niestandardowy, bo normalne na 100 tys i 5 lat są wliczone w cenę. Jak ktoś ma jednak

> fanaberię by wymieniać olej 2 razy częściej to majątku nie zostawia.

nie chce mi się czytać wszystkich postów ...

ale liczenie ponad 20 zeta za montaż ramek pod tablice ( za montaż czy same ramki ? ) to po prostu skrajne szmaciarstwo ... hehe.gif

Napisano
  • Autor

> nie chce mi się czytać wszystkich postów ...

> ale liczenie ponad 20 zeta za montaż ramek pod tablice ( za montaż czy same ramki ? ) to po prostu

> skrajne szmaciarstwo ...

szkoda zatem nie tylko Twojego czasu, ale i klawiatury, bo było to wyjaśnione w wątku.

Napisano

> Na szczęście ma niezniszczalną pompę.

Pompa ważna rzecz.

Zwłaszcza, jak się właściciel nad klockami spuszcza... :-)

Napisano

> Słowo - klucz.

Dlatego to napisałem ok.gif

Ojciec swoim takim samym zrobił 95kkm na przodzie, i co ciekawe na kolejnych klockach (porządnych) założonych na starej tarczy zrobił tylko 30kkm.

Poszedł nowy komplet teraz tarcze i klocki i zobaczymy.

Napisano

> chyba nie takie tragiczne.

tak.. swietna cena za m. ramek i wymiane oleju hehe.gif

Napisano

> 3. Świec zapłonowych (benzyna)

Z tym równie bywa. Ja np przez pierwsze 5 lat używania auta mam z tym spokój.

Napisano

> szkoda zatem nie tylko Twojego czasu, ale i klawiatury, bo było to wyjaśnione w wątku.

szkoda tylko że nie raczyłeś jednak cyknąć odpowiedzi zamiast pisać super posta ...

ale tak to już jest jak sie ma BMW ? hehe.giflove_4.gif

ps. liczenie za jakąkolwiek usługe 20zł to jawne szmaciarstwo ... hehe.gif co jest już inną kwestią... smile.gif

Napisano

Marek poprostu kupił Toyote, mysli ze ma cos lepszego, a tp wciaz chinski plastik zlosnik.gif

X5 zjada klocki bo ma Xdrive - wymiana zrednio co 50tys km.

Pompe wody w 330i (ten sam silnik co u mnie) wymienia sie bajecznie prosto - nie czaje jak sprawdzał to ten mark bo:

01 AT-Pompa wody nr 11517527910 kosztuje w hameryce $115.83

link

Nie wiem, ale czasem mam wrazenie ze tak zacna marka jak bmw poprostu nie powinna byc dla leszczy grinser006.gif

Napisano

> (...)

> Klocki co 100 kkm to się wymieniało w konstrukcjach sprzed dekady, gdzie auta ważyły prawie połowę

> tego co teraz.

> Dziś ten, który uklepie na klockach powyżej 50 kkm jest klasyfikowany jako "niezły"...

Echem... Chciałbym się tu skromniutko pochwalić, że wymieniłem klocki z przodu po 120kkm a z tyłu po 165kkm.

wink.gif

Napisano
  • Autor

> Echem... Chciałbym się tu skromniutko pochwalić, że wymieniłem klocki z przodu po 120kkm a z tyłu

> po 165kkm.

w jakim aucie?

Napisano

> w jakim aucie?

W Lacetti. Ale przy moim sposobie jeżdżenia jest szansa, że uda się w każdym.

wink.gif

Napisano

> Za niecałe 3% ceny auta można zakupić rozszerzoną na 5 lat/120 tys km gwarancję i serwis w wersji

> "full". W takim wypadku płaci się tylko za paliwo, cała reszta jest w cenie tej opcji.

hmmm, kolega kupił BMW1 i w BMW w Katowicach oferowali mu rozszerzenie gwarancji do 5 lat za 10 000 PLN... ( w tej cenie był olej i filtry na każdym przeglądzie, chyba 1x raz klocki hamulcowe i być może coś więcej)

tak, czy owak to nie było 3 % wartości auta (nawet nowego)

Napisano
  • Autor

> hmmm, kolega kupił BMW1 i w BMW w Katowicach oferowali mu rozszerzenie gwarancji do 5 lat za 10 000

> PLN... ( w tej cenie był olej i filtry na każdym przeglądzie, chyba 1x raz klocki hamulcowe i

> być może coś więcej)

> tak, czy owak to nie było 3 % wartości auta (nawet nowego)

hm... Nie wiem jak w Katowicach, ale na oficjalnej stronie...

285088244-bmw.JPG

na 120 tys jest to 3800 zł

kalkulator jest tu jakiś tekst

post-27866-14352513200567_thumb.jpg

Napisano

cos w tym powiedzeniu jednak jest.Czesci jednak sa drozsze niz do innych aut ktore mialem wczesniej.Jakos wielkiej bezawaryjnosci tez nie widze

Napisano

> Z tym równie bywa. Ja np przez pierwsze 5 lat używania auta mam z tym spokój.

ryzykant z Ciebie, nie boisz sie że świeca sie rozpadnie i narobi syfu? zlosnik.gif

Napisano

> cos w tym powiedzeniu jednak jest.Czesci jednak sa drozsze niz do innych aut ktore mialem

> wczesniej.

Ja nie bardzo rozumiem. Kupując auto klasy premium należy chyba załozyć, że cześci będą droższe niż do skody czy toyoty. Chociaż biorac pod uwagę Toyotę to takie duperele jak emblematy są droższe nawet od BMW...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.