Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Negocjacja przy zakupie auta.

Featured Replies

Napisano

Jestem kompletnie zielony jak negocjować ze sprzedawcą przy zakupie auta w salonie. Myślę, że taka wiedza mogłaby mi się przydać prędzej czy później waytogo.gif

Jak go/ją podejść? Na co mogę liczyć? Na jakie upusty lub dodatki? Jak zagadać, żeby otrzymać rabat? Czy leasing też można negocjować?

Negocjacje biznesowe i w mniejszych sklepach to nie problem. Ale tutaj kompletnie nie wiem jak ugryźć temat 20.GIF

Napisano

> Na co mogę liczyć? Na jakie upusty lub dodatki?

Musiał byś sprecyzować o jaką markę chodzi, a najlepiej o jaki konkretnie samochód.

Napisano
  • Autor

raczej Dacia albo Skoda

Napisano

> raczej Dacia albo Skoda

Najłatwiej zapytać na AK lub innych forach danej marki, jaki ludzie dostali rabat, może ktoś ma wiedzę +/- ile max. można uzyskać i tyle.

Iść do salonu i poprosić o taki rabat ewentualnie wysłać kilka maili do różnych dealerów i tyle.

Na auto do produkcji przy 1 szt. to:

Fabia: max. ok. 10%

Octavia: max. ok. 15-18% tak było jakieś pół roku temu.

Ale dokładnie nie drążyłem tematu, bo Octavię odpuściłem.

VW Golf, Polo: max. 5%

Tyle mojej wiedzy w tym temacie.

Napisano

No to w Dacii nie dostaniesz specjalnie prawie nic, może dywaniki, chlapacze, podłokietnik.

Ja nie dostałem nawet dywaników ale za to rabat 10% na taxi cool.gif.

Sprzedawca aż się oburzył bo to największy rabat jaki dawał na Dacię hehe.gif No ale ja potrzebowałem, 7 osobowego samochodu i z ogromnym bagażnikiem przy 5 osobach 700 litrów bo tak poszedłbym gdzie indziej hehe.gif

Co do Skody to szukaj na forum octavii klub tam jest niejaki danielcio forumowy sprzedawca dealer. W skodzie na pewno dostaniesz większy rabat i gratisów dużo.

Napisano

Co do Skody, to podpytaj na OCP, jest tam czlowiek z salonu (zdaje sie, ze Carsed) ktory cos zaoferuje, z tego co czytalem wiele osob zakupilo w ten sposob...

Napisano

> No to w Dacii nie dostaniesz specjalnie prawie nic, może dywaniki, chlapacze, podłokietnik.

> Ja nie dostałem nawet dywaników ale za to rabat 10% na taxi .

Jeżeli mówisz, że dostałeś na Daczona 10% rabatu od katalogu, to jest to - jak na Daczkę - DUŻO.

Napisano

Tak dostałem 10% od ceny końcowej ze wszystkimi dodatkami wziąłem full wersję Blackline z tym co się dało domówić czyli np. elektryczne szyby z tyłu wink.gif . Rabat ponad 5500zł.To była taka ogólnopolska promocja Dacia Polska na stronie głównej dla taksówkarzy na Sandero, Logana i Logana MCV. Teraz niestety już jej nie ma frown.gif

Napisano

Ja mam teraz aktualnie z 30 tys km wiosenno-letnich 4,5-4,6 l , w upały cały czas klima włączona-tryb mieszany 70% trasa 30% miasto. W jesień-zima miałem 4,8-4,9 z 10tys.km. To są dane z kompa i rzeczywiste bo na baku 55-60l przejeżdżam 1200km średnio.

Napisano

> Ja mam teraz aktualnie z 30 tys km wiosenno-letnich 4,5-4,6 l , w upały cały czas klima

> włączona-tryb mieszany 70% trasa 30% miasto. W jesień-zima miałem 4,8-4,9 z 10tys.km. To są

> dane z kompa i rzeczywiste bo na baku 55-60l przejeżdżam 1200km średnio.

No to bardzo ładnie ok.gif

Napisano

> Tak dostałem 10% od ceny końcowej

No to tak jak mówiłem - rabat jak na Daczona BARDZO przyzwoity.

To jest auto budżetowe - producent ma na nim względnie niską marżę, więc i zchodzić nie bardzo jest z czego.

Napisano

> Jestem kompletnie zielony jak negocjować ze sprzedawcą przy zakupie auta w salonie. Myślę, że taka

> wiedza mogłaby mi się przydać prędzej czy później

> Jak go/ją podejść? Na co mogę liczyć? Na jakie upusty lub dodatki? Jak zagadać, żeby otrzymać

> rabat? Czy leasing też można negocjować?

> Negocjacje biznesowe i w mniejszych sklepach to nie problem. Ale tutaj kompletnie nie wiem jak

> ugryźć temat

Z mojego doświadczenia - wysłałem maila do kilkudziesięciu salonów - dostałem kilkadziesiąt ofert - wybrałem najtańszą reszcie grzecznie podziękowałem. Potem jeszcze kilka rozmów / maili z salonami i nikt nie był w stanie się zbliżyć do oferty, którą otrzymałem (mój tekst - czy są w stanie mi państwo zaoferować auto za x PLN?). Jedyny minus takiego działania - najlepsze oferty 300-400 km od domu - ale opłacało się nawet z dojazdem.

Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim za pomoc.

Maile do dealerów już poszły.

10% to na prawdę przyzwoity rabat. Kurcze oby udało się coś podobnego załatwić to byłoby super smile.gif

Napisano
  • Autor

> Co do Skody, to podpytaj na OCP, jest tam czlowiek z salonu

Dzięki smile.gif Zapytam smile.gif

Napisano
  • Autor

>Jedyny minus takiego działania - najlepsze

> oferty 300-400 km od domu - ale opłacało się nawet z dojazdem.

Dojazd do pikuś w porównaniu z tym co ewentualnie można zaoszczędzić.

Nie ukrywam, że także napisałem do wielu z różnych miejsc.

Ciekawe co mi podeślą food.gif

Napisano

> Dojazd do pikuś w porównaniu z tym co ewentualnie można zaoszczędzić.

> Nie ukrywam, że także napisałem do wielu z różnych miejsc.

> Ciekawe co mi podeślą

napisz mi pw co dokladnie chcesz zobacze co da sie zrobic z cena:)

Napisano
  • Autor

> napisz mi pw co dokladnie chcesz zobacze co da sie zrobic z cena:)

Nie mogę napisać na priv, bo piszę, że nie przyjmujesz wiadomości prywatnych, a mail nie wiem czy aktualny?

Napisano
  • Autor

> na dacie nie ma rabatow

A ja dostałem 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> ile dostałeś ?

Na starcie 1000zł. Dużo i niedużo.

Napisano

> Na starcie 1000zł. Dużo i niedużo.

niedawno zamawiałem fabie

cennikowo 49tys. autko do wyjazdu 41tys.

jestem zadowolony

Napisano

> Na starcie 1000zł. Dużo i niedużo.

swego czasu mocno dal sie ponegocjowac intercar zdaje sie z krakowa

Napisano
  • Autor

> swego czasu mocno dal sie ponegocjowac intercar zdaje sie z krakowa

Dzięki smile.gif

Napisano

> Z mojego doświadczenia - wysłałem maila do kilkudziesięciu salonów - dostałem kilkadziesiąt ofert -

> wybrałem najtańszą reszcie grzecznie podziękowałem. Potem jeszcze kilka rozmów / maili z

> salonami i nikt nie był w stanie się zbliżyć do oferty, którą otrzymałem (mój tekst - czy są w

> stanie mi państwo zaoferować auto za x PLN?). Jedyny minus takiego działania - najlepsze

> oferty 300-400 km od domu - ale opłacało się nawet z dojazdem.

Warto te najlepsze oferty wydrukować i zabrać do pobliskiego salonu. Jest szansa, że nie trzeba będzie nigdzie jeździć.

grinser006.gif

Napisano

> Warto te najlepsze oferty wydrukować i zabrać do pobliskiego salonu. Jest szansa, że nie trzeba

> będzie nigdzie jeździć.

Niestety - lokalni dealerzy po mojej informacji za ile mogę kupić auto, "liczyli", "liczyli" i stwierdzili, że nie mogą nic upuścić, twierdząc, że w takim przypadku sprzedaliby poniżej kosztów (w co osobiście nie chce mi się wierzyć)

Napisano

> Dzięki Zapytam

na OCP jest chyba ze 3 albo 4 osobników związanych z dealerami Skody i załatwiają przyzwoite rabaty na nowe auta.

Napisano

> Niestety - lokalni dealerzy po mojej informacji za ile mogę kupić auto, "liczyli", "liczyli" i

> stwierdzili, że nie mogą nic upuścić, twierdząc, że w takim przypadku sprzedaliby poniżej

> kosztów (w co osobiście nie chce mi się wierzyć)

ale co się dziwisz? Przecież nie wyrównali Ci oferty. Sam kiedy sprzedawałem auta wielokrotnie odpuszczałem klientów którzy chcieli zamówić u mnie auto "jeśli przebiję choćby o złotówkę" ofertę jaką dostali w innym salonie. I często kupowali właśnie tam, bo mi zwyczajnie nie opłacił się taki dil. Bo skoro mam się narobić i nie zarobić to niech się ktoś inny pocieszy ze sprzedanej sztuki

Napisano

> ale co się dziwisz? Przecież nie wyrównali Ci oferty. Sam kiedy sprzedawałem auta wielokrotnie

> odpuszczałem klientów którzy chcieli zamówić u mnie auto "jeśli przebiję choćby o złotówkę"

> ofertę jaką dostali w innym salonie. I często kupowali właśnie tam, bo mi zwyczajnie nie

> opłacił się taki dil. Bo skoro mam się narobić i nie zarobić to niech się ktoś inny pocieszy

> ze sprzedanej sztuki

Przebijając konkurencję nie odbija się potem na serwisowaniu tego pojazdu?

Napisano

> Przebijając konkurencję nie odbija się potem na serwisowaniu tego pojazdu?

Sprzedawca osobiście ma to w du... jemu sie liczy prowizja i tyle grinser006.gif

Napisano

> Przebijając konkurencję nie odbija się potem na serwisowaniu tego pojazdu?

może tak, może nie. Czy klient przyjedzie do ASO i zostawi kasę? Przecież w ASO pracują zdziercy i pan henio zrobi lepiej i taniej.

Poza tym co sprzedawcę obchodzi serwis? On karmi rodzinę za prowizję ze sprzedanych aut a nie z aut serwisowanych. A najczęściej wysokość prowizji zależy od marży wygenerowanej na aucie. Więc.... sam rozumiesz

Napisano

> może tak, może nie. Czy klient przyjedzie do ASO i zostawi kasę? Przecież w ASO pracują zdziercy i

> pan henio zrobi lepiej i taniej.

Jeżeli Pan Henio ma autoryzację producenta i podtrzyma to gwarancję to można się pokusić. zlosnik.gif

Napisano

> Sprzedawca osobiście ma to w du... jemu sie liczy prowizja i tyle

Myślałem, że sprzedawcy utożsamiają się z firmą w której pracują zlosnik.gif

Napisano

> Jeżeli Pan Henio ma autoryzację producenta i podtrzyma to gwarancję to można się pokusić.

jak ktoś pisał wyżej - opłacało mu się po auto jechać 300-400km. Myślę, że na każdy przegląd jednak już się nie opłaci dojeżdżać i będzie robił tam, gdzie mu najwygodniej.

pozdrawiam

Napisano

> Myślałem, że sprzedawcy utożsamiają się z firmą w której pracują

to już zależy od pracownika, tak samo jak od pracodawcy. Jeśli pracodawca wyciska pracownika jak cytrynę - ten nigdy nie będzie się identyfikował z firmą. Jeśli zaś pracownik patrzy tylko na czubek własnego nosa to nawet jaki by szef nie był i tak nie będzie się identyfikował z jego firmą.

Napisano

no chyba że działasz na tak popypranym rynku sprzedazy jakim jest Kraków zlosnik.gif

jak jesteś w temacie to dobrze wiesz na czym to polega wink.gif

Napisano

To ja też mam małe pytanie.

Na jaki rabat można liczyć w Skodzie kupując jednorazowo 3 takie same auta? Chodzi o Fabie, 1.4 16V, średni pakiet wyposażenia. Cennikowo wychodzi z LPG ok. 50kzł.

Napisano

jakiś czas temu sie dowiadywałem i wyszło mi tak naprawdę,że lepiej wziąć oddzielnie samochody niż na jeden rachunek alien.gif

przy kazdym oddzielnie co prawda jak patrzyęłm octy 2 w sztukach 2 to większy upust bym otrzymał biorąć oddzielnie ok.gif

Napisano

> no chyba że działasz na tak popypranym rynku sprzedazy jakim jest Kraków

cały rynek jest już "zepsuty" ale Kraków szczególnie, przynajmniej jeśli chodzi o Skodę

> jak jesteś w temacie to dobrze wiesz na czym to polega

wiem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.