Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak działa progresywne wspomaganie kierownicy?

Featured Replies

Napisano

Hydrauliczne, nie elektryczne. Czy realizowane jest jakimś zaworem w przekładni czy pompą o zmiennej wydajności? Czy może jeszcze inaczej?

hmm.gif

Napisano

> Hydrauliczne, nie elektryczne. Czy realizowane jest jakimś zaworem w przekładni czy pompą o

> zmiennej wydajności? Czy może jeszcze inaczej?

Jeśli już, to regresywne...

Napisano
  • Autor

> Jeśli już, to regresywne...

Może i regresywne, nie wiem. W folderach reklamowych stało progresywne. Grunt, że chodzi o wspomaganie o zmiennej sile, a ja nie wiem jak ono działa.

Napisano

> Może i regresywne, nie wiem. W folderach reklamowych stało progresywne. Grunt, że chodzi o

> wspomaganie o zmiennej sile, a ja nie wiem jak ono działa.

Progresywne oznaczałoby, że następuje wzrost siły wspomagania wraz ze wzrostem prędkości.

Aby następował spadek wraz ze wzrostem prędkości musi być regresywne.

A że nasze dzielne słowotwórce piszą głupoty... Normalka...

A co do merytoryki postu - zależy od zastosowanego rozwiązania.

W najstarszych hydraulikach było tak, że pompa miała konstrukcję powodującą regres ciśnienia wraz ze wzrostem prędkości obrotowej napędu. Sterowanie czysto mechaniczne.

Natomiast w układach elektrycznych/elektrohydraulicznych/współczesnych hydraulicznych ze sterowaniem elektronicznym masz sterowanie czujnikiem prędkości pojazdu i tu masz faktycznie w pełni regresywne wspomaganie.

Co nie zmienia faktu, że elektrohydrauliczne wspomagania bywają het do dooopy.

Przykładem koronnym jest wspomaganie w "sportowym" Volvo S60, które nadaje się może do wozu drabiniastego, a nie do sportowego auta. Mowa oczywiście o nowym modelu, bo w starym jest "beznadziejne, stare, hydrauliczne wspomaganie", które w odróżnieniu od och-ach DZIAŁA...

Napisano

> Jeśli już, to regresywne...

A czemu nie progresywne?

Zwiększa siłę wspomagania wraz ze zmniejszaniem prędkości grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Progresywne oznaczałoby, że następuje wzrost siły wspomagania wraz ze wzrostem prędkości.

> Aby następował spadek wraz ze wzrostem prędkości musi być regresywne.

> A że nasze dzielne słowotwórce piszą głupoty... Normalka...

Możliwe. Folder pisał pewnie marketingowiec, nie mechanik.

> A co do merytoryki postu - zależy od zastosowanego rozwiązania.

> W najstarszych hydraulikach było tak, że pompa miała konstrukcję powodującą regres ciśnienia wraz

> ze wzrostem prędkości obrotowej napędu. Sterowanie czysto mechaniczne.

No właśnie. Celowo nie podałem marki auta, bo gdybym napisał że chodzi o Lacetti to wywołałbym pewnie poruszenie, czy to auto w ogóle takie wypasy może mieć na pokładzie.

Skoro jednak ma to zakładam, że prosty układ hydrauliczny, zależny od obrotów.

Mój post wiąże się z szukaniem odpowiedzi na pytanie: co jest w takim aucie inne w stosunku do standardowej wersji? Przekładnia czy pompa? Jeśli tylko pompa to byłaby dobra wiadomość.

> Natomiast w układach elektrycznych/elektrohydraulicznych/współczesnych hydraulicznych ze

> sterowaniem elektronicznym masz sterowanie czujnikiem prędkości pojazdu i tu masz faktycznie w

> pełni regresywne wspomaganie.

> Co nie zmienia faktu, że elektrohydrauliczne wspomagania bywają het do dooopy.

> Przykładem koronnym jest wspomaganie w "sportowym" Volvo S60, które nadaje się może do wozu

> drabiniastego, a nie do sportowego auta. Mowa oczywiście o nowym modelu, bo w starym jest

> "beznadziejne, stare, hydrauliczne wspomaganie", które w odróżnieniu od och-ach DZIAŁA...

Napisano

> Skoro jednak ma to zakładam, że prosty układ hydrauliczny, zależny od obrotów.

> Mój post wiąże się z szukaniem odpowiedzi na pytanie: co jest w takim aucie inne w stosunku do

> standardowej wersji? Przekładnia czy pompa? Jeśli tylko pompa to byłaby dobra wiadomość.

W regulacji wspomagania hydraulicznego już dawno stosowano zawór obejściowy sterowany elektrycznie, więc nie jest to jakieś niezwykłe rozwiązanie (choć nie mam pojęcia czy występuje akurat w lacetti). Pompa w takim przypadku jest normalna, a różnice występują tylko w przekładni.

Napisano

> Mój post wiąże się z szukaniem odpowiedzi na pytanie: co jest w takim aucie inne w stosunku do

> standardowej wersji? Przekładnia czy pompa? Jeśli tylko pompa to byłaby dobra wiadomość.

Proponuję wytypować części.

Bo TEORETYCZNIE pompa, ale PRAKTYCZNIE - może być wszystko...

Napisano

> Proponuję wytypować części.

> Bo TEORETYCZNIE pompa, ale PRAKTYCZNIE - może być wszystko...

hmm w BMW przy hydraulicznym układzie inna jest tylko przekładnia zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Proponuję wytypować części.

> Bo TEORETYCZNIE pompa, ale PRAKTYCZNIE - może być wszystko...

Pytam dlatego, bo zauważyłem, że w moim aucie gorzej działa wspomaganie niż w aucie mojej żony. Na razie mi to nie przeszkadza, przekładnia nie cieknie, ale chciałem się zorientować. Lacetti z silnikiem diesla mają tę wadę, że silnik jest trochę ciężki i wykańcza przekładnię. Sęk w tym, że na rynku nie uświadczysz przekładni do wersji z takim wspomaganiem. Więc zacząłem się zastanawiać czy ona nie jest czasem taka sama we wszystkich wersjach i czy dodatkowa funkcjonalność nie jest realizowana przez pompę tylko.

hmm.gif

Napisano

> Pytam dlatego, bo zauważyłem, że w moim aucie gorzej działa wspomaganie niż w aucie mojej żony. Na

> razie mi to nie przeszkadza, przekładnia nie cieknie, ale chciałem się zorientować. Lacetti z

> silnikiem diesla mają tę wadę, że silnik jest trochę ciężki i wykańcza przekładnię. Sęk w tym,

> że na rynku nie uświadczysz przekładni do wersji z takim wspomaganiem. Więc zacząłem się

> zastanawiać czy ona nie jest czasem taka sama we wszystkich wersjach i czy dodatkowa

> funkcjonalność nie jest realizowana przez pompę tylko.

Typuj części, bo może się okazać, że jest jak piszesz, ale jest zupełnie inny model przekładni "bo tak" i żopa zbita - nie podejdzie.

Widywałem już różne cyrki w swojej historii i coś co TEORETYCZNIE i na chłopski łeb miało migać ino fru było zupełnie innym elementem.

Napisano
  • Autor

> Typuj części, bo może się okazać, że jest jak piszesz, ale jest zupełnie inny model przekładni "bo

> tak" i żopa zbita - nie podejdzie.

Tego akurat się spodziewam. Fakt, że na rynku nie ma przekładni do diesla ze zmienną siłą wspomagania nie musi znaczyć że jest taka sama jak inne. Do tego auta prawie wcale nie ma części - przyzwyczaiłem się.

Sęk w tym że ASO chce za przekładnię 2500zł a na Allegro taka sama za 1000zł stoi. Tyle że nie wiadomo czy rzeczywiście taka sama i czy podejdzie. Ci z ASO nie mają pojęcia. Ostatecznie mogę kupić, a jak nie podpasuję to odesłać.

Chociaż jak na razie widzę same plusy: przy niedomagającym wspomaganiu poprawiło się czucie tego co pod kołami.

wink.gif

> Widywałem już różne cyrki w swojej historii i coś co TEORETYCZNIE i na chłopski łeb miało migać ino

> fru było zupełnie innym elementem.

A to jest chyba ulubiona zabawa producentów. Przesunąć np. jedną śrubkę o kilka cm żeby każda wersja miała inaczej. I ceny dostosować odpowiednio.

hehe.gif

Napisano

> Sęk w tym że ASO chce za przekładnię 2500zł a na Allegro taka sama za 1000zł stoi. Tyle że nie

> wiadomo czy rzeczywiście taka sama i czy podejdzie. Ci z ASO nie mają pojęcia.

Przepraszam a czy nie można sprawdzić po VIN jaki powinien być dokładnie nr katalogowy części i ewentualnie szukać po tym numerze?

> Chociaż jak na razie widzę same plusy: przy niedomagającym wspomaganiu poprawiło się czucie tego co

> pod kołami.

Może zacznij od wymiany płynu we wspomaganiu?

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Przepraszam a czy nie można sprawdzić po VIN jaki powinien być dokładnie nr katalogowy części i

> ewentualnie szukać po tym numerze?

Sam nie sprawdzę. A Ci z ASO to mogą mi zamówić nową co najwyżej. crazy.gif

> Może zacznij od wymiany płynu we wspomaganiu?

Auto jest regularnie serwisowane. Płyn wymieniany zgodnie z książką, poziom płynu ok. To nie to, prawdopodobnie przekładnia gubi ciśnienie. Problem jest znany na kąciku Chevroleta.

> Pozdrawiam BAS

Napisano

> Sam nie sprawdzę. A Ci z ASO to mogą mi zamówić nową co najwyżej.

Może ktoś na kąciku ma dostęp i poratuje?

> Auto jest regularnie serwisowane. Płyn wymieniany zgodnie z książką, poziom płynu ok.

Nie wiem jak u Ciebie, ale w Fiacie instrukcja serwisowa nie przewiduje okresowej wymiany płynu we wspomaganiu(np. w BBM), według ASO wymienia się go tylko jeśli układ był zanieczyszczony, więc jest spora szansa, że nikt go nigdy nie wymieniał.

U mnie(i nie tylko) wymiana przyniosła sporą poprawę, dla BBM jest nawet na kąciku stosowny manual stworzony przez samych użytkowników smile.gif

> To nie to,

> prawdopodobnie przekładnia gubi ciśnienie. Problem jest znany na kąciku Chevroleta.

Kłócić się nie będę, ale ile kosztuje 1L płynu?

Pozdrawiam BAS

Napisano

Ciekawe... hehe.gif

Wg. ASO przekładnia kierownicza do Lacetti ma symbol producenta: 96952196 i kosztuje circa 2.600 PLN

W sklepie specjalistycznym są za to 3 typy przekładni kierowniczych do tego auta, z tym że każda z nich o innym numerze niż ta w ASO.

341 PRZEKŁADNIA KIEROWNICZA 96892955 1 250.70 zł SZT

342 PRZEKŁADNIA KIEROWNICZA KPL AK 96892952 1 100.00 zł SZT

343 PRZEKŁADNIA KIEROWNICZA Z WSPOM 95961360 1 150.00 zł SZT

Temat chyba dla wróżbity confused.gif

Napisano

> Temat chyba dla wróżbity

No skad - wyraznie jest napisane, ze ta druga dla ludzi z AK hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Może ktoś na kąciku ma dostęp i poratuje?

Możliwe. Ja chciałem się najpierw zorientować czy te przekładnie się różnią.

> Nie wiem jak u Ciebie, ale w Fiacie instrukcja serwisowa nie przewiduje okresowej wymiany płynu we

> wspomaganiu(np. w BBM), według ASO wymienia się go tylko jeśli układ był zanieczyszczony, więc

> jest spora szansa, że nikt go nigdy nie wymieniał.

> U mnie(i nie tylko) wymiana przyniosła sporą poprawę, dla BBM jest nawet na kąciku stosowny manual

> stworzony przez samych użytkowników

U mnie został płyn wymieniony podczas przeglądu w ASO gdy pytałem o tę przekładnię. Wymienili mi wtedy płyn i kazali sprawdzić czy pomoże. Nie pomogło.

> Kłócić się nie będę, ale ile kosztuje 1L płynu?

Nie mam pojęcia, fakturę już dałem księgowej. Ale płyn był na pewno wymieniony.

> Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Ciekawe...

> Wg. ASO przekładnia kierownicza do Lacetti ma symbol producenta: 96952196 i kosztuje circa 2.600

> PLN

> W sklepie specjalistycznym są za to 3 typy przekładni kierowniczych do tego auta, z tym że każda z

> nich o innym numerze niż ta w ASO.

> 341 PRZEKŁADNIA KIEROWNICZA 96892955 1 250.70 zł SZT

> 342 PRZEKŁADNIA KIEROWNICZA KPL AK 96892952 1 100.00 zł SZT

> 343 PRZEKŁADNIA KIEROWNICZA Z WSPOM 95961360 1 150.00 zł SZT

O właśnie. I bądź tu mądry. Założę się, że żadna z nich to nie ta co trzeba.

hehe.gif

Napisano

> To nie to,

> prawdopodobnie przekładnia gubi ciśnienie.

a jaki to ma zwiazek z duza masa silnika?

bo wczesniej cos takiego napisales, albo ja nie do konca zalapalem o co chodzi

Napisano

> Ciekawe...

> Wg. ASO przekładnia kierownicza do Lacetti ma symbol producenta: 96952196 i kosztuje circa 2.600

> PLN

> W sklepie specjalistycznym są za to 3 typy przekładni kierowniczych do tego auta, z tym że każda z

> nich o innym numerze niż ta w ASO.

> 341 PRZEKŁADNIA KIEROWNICZA 96892955 1 250.70 zł SZT

> 342 PRZEKŁADNIA KIEROWNICZA KPL AK 96892952 1 100.00 zł SZT

> 343 PRZEKŁADNIA KIEROWNICZA Z WSPOM 95961360 1 150.00 zł SZT

Spoko. Tylko 3. Francuza sobie kup smile.gif

Napisano
  • Autor

> a jaki to ma zwiazek z duza masa silnika?

> bo wczesniej cos takiego napisales, albo ja nie do konca zalapalem o co chodzi

Mechanicy mówią, że problem z przekładnią występuje tylko w autach z silnikami diesla. Obserwacje użytkowników to potwierdzają.

Przyczyną ma być większa masa silnika - ergo większe obciążenie przedniej osi. Przekładnia pracuje w trudniejszych warunkach i szybciej się poddaje.

Prosty z tego wniosek, że powinna być ona taka sama jak w wersjach benzynowych.

Ale:

1. Nie ma pewności

2. Zmienna siła wspomagania występowała tylko w wersji Platinum. Więc tutaj może być inna przekładnia i tak.

Napisano

> Spoko. Tylko 3. Francuza sobie kup

A dziękuję, już miałem facepalm%5B1%5D.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.