Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ściąganie - wadliwe opony?

Featured Replies

Napisano

Mój samochód lekko ściągał w prawo. icon_rolleyes.gif

Zamieniłem opony z przodu lewa na prawą (mam opony nie kierunkowe więc mogłem smile.gif) i zaczął lekko ściągać w lewo - też lekko icon_eek.gif.

Opony jak i cały samochód mają 15kkm. Opony bez żadnych widocznych różnic - ta sama wysokość bieżnika. Co to może być? Ma ktoś jakieś sugestie? wadliwe opony? niewiem.gif

Napisano

> Co to może być? Ma ktoś jakieś sugestie? wadliwe opony?

Tak, zapewne wadliwe opony.

Napisano
  • Autor

> Tak, zapewne wadliwe opony.

Da się to jakoś zareklamować? czy czekać aż się coś zmieni?

Napisano

> Da się to jakoś zareklamować? czy czekać aż się coś zmieni?

Jeśli ciśnienie jest dokładnie sprawdzone, a po zmianie kół ściąga w drugą stronę, to reklamować. Takie reklamacje są w 99% rozpatrywane pozytywnie.

Napisano

> A ciśnienie w oponach sprawdzałeś???

Pewnie sprawdził grinser006.gif, ale zapomniał sprawdzić felgi dlatego zadaje głupie pytania na forum grinser006.gifzlosnik.gif.

Napisano
  • Autor

> Pewnie sprawdził , ale zapomniał sprawdzić felgi dlatego zadaje głupie pytania na forum .

felgi też mam - sprawdzałem hehe.gif

A tak poważnie to przez chwilę zastanawiałem się co może być nie tak z oponami. no bo wcześniej nie miałem tego problemu. Więc dlatego pytam i się teraz zastanawiam czy można reklamować (pozytywnie dla mnie)

Napisano

Dopompuj wszystkie koła. Jak dajesz 2,0 to daj 2,5-2,8.

Zanim cokolwiek zaczniesz robić.

Napisano

> felgi też mam - sprawdzałem

Pamiętaj też, że droga nie jest płaska. Jadąc prawą stroną samochód zawsze będzie ściągał do pobocza. Jak gdzieś jedziesz po łuku w prawo to ściąga w prawo, ale jak będziesz wracał tą samą drogą,to na tym samym łuku będzie ściągać w lewo zlosnik.gif. Takie życie grinser006.gif.

Napisano

> Pamiętaj też, że droga nie jest płaska. Jadąc prawą stroną samochód zawsze będzie ściągał do

> pobocza. Jak gdzieś jedziesz po łuku w prawo to ściąga w prawo, ale jak będziesz wracał tą

> samą drogą,to na tym samym łuku będzie ściągać w lewo . Takie życie .

Bzdura. Prawidłowo ustawiona geometria oraz proste felgi,

sprawne opony - nie ma prawa samochód ściągać. Owszem,

nierówności drogi ściągną go na prawo czy lewo, ale po np.

200 metrach, a nie po puszczeniu kierownicy. Po puszczeniu

kierownicy auto ma na w miarę równej drodze jechać prosto.

Napisano

> Bzdura.

Ty grinser006.gif, to się akurat na ten temat raczej nie wypowiadaj zlosnik.gif, bo masz jakiś problem z samochodem w tym zakresie i nie wynika on ani z opon, ani z felg grinser006.gif. To już z całą pewnością ustaliliśmy old.gif.

Napisano

> Ty , to się akurat na ten temat raczej nie wypowiadaj , bo masz jakiś problem z samochodem w tym

> zakresie i nie wynika on ani z opon, ani z felg . To już z całą pewnością ustaliliśmy .

Wynikał on z opon i ciśnienia w nich, a także z zastosowania

zbyt szerokich felg do danego rozmiaru opon. Auto przestało

się zachowywać niesfornie po zmianie opon z tyłu na sprawne,

oraz napompowaniu całości do prawidłowego ciśnienia.

Napisano

Data produkcji opon jest taka sama?

Napisano

> Mój samochód lekko ściągał w prawo.

> Zamieniłem opony z przodu lewa na prawą (mam opony nie kierunkowe więc mogłem ) i zaczął lekko

> ściągać w lewo - też lekko .

> Opony jak i cały samochód mają 15kkm. Opony bez żadnych widocznych różnic - ta sama wysokość

> bieżnika. Co to może być? Ma ktoś jakieś sugestie? wadliwe opony?

Ja miałem tak na nowiuteńkich oponach. Były to Yokohamy, niestety nie pamiętam jaki model.

Okazało się że jedna opona jest delikatnie mniejsza od drugiej. Różnica może ze 3mm.

Teoretycznie mogłem reklamować, jednak wiąże się to z opłatami za zdejmowanie i ponowne wyważanie kół.

Darowałem sobie i wrzuciłem je na tył. Dożyją tam swojej starości, bo nie sądzę żeby się starły za mojej kadencji.

Napisano
  • Autor

> Data produkcji opon jest taka sama?

i chyba tu będzie problem frown.gif jedna opona ma inną datę produkcji niż reszta.

Ale jak dobrze pamiętam w innych samochodach miałem różne daty na oponach i nie było problemu.

Czy można coś spróbować wywalczyć w ASO na gwarancji samochodu? icon_rolleyes.gif

Napisano

> i chyba tu będzie problem jedna opona ma inną datę produkcji niż reszta.

> Ale jak dobrze pamiętam w innych samochodach miałem różne daty na oponach i nie było problemu.

nie ma tu reguły, sprawdź też koło zapasowe, ew. wymień na próbę to z inną datą produkcji; inna data produkcji może oznaczać różnice w składzie mieszanki z której zrobiona jest opona, inną matrycę itp. co razem może mieć wpływ na opór toczenia opony bo w tej sytuacji najpewniej ten czynnik decyduje o takim zachowaniu auta. Poza tym ściąganie auta zdarza się częściej przy oponach kierunkowych (po wykluczeniu innych przyczyn)

> Czy można coś spróbować wywalczyć w ASO na gwarancji samochodu?

masz gwarancję - jedź do ASO, zgłoś problem i napisz co z tego wynikło biglaugh.gif

Napisano

> Poza tym ściąganie auta zdarza się częściej przy

> oponach kierunkowych (po wykluczeniu innych przyczyn)

A mnie ciekawi przyczyna fizyczna takiego zachowania, przy założeniu

że mieszanka jest identyczna we wszystkich, oraz opony te mają

sprawne wszystkie "druty". Bo faktycznie, doświadczyłem tego.

Po zmianie na opony asymetryczne problem zniknął...

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

> A mnie ciekawi przyczyna fizyczna takiego zachowania, przy założeniu

> że mieszanka jest identyczna we wszystkich, oraz opony te mają

> sprawne wszystkie "druty". Bo faktycznie, doświadczyłem tego.

> Po zmianie na opony asymetryczne problem zniknął...

Odgrzewam temat. Jak sądzę już wiem co jest nie tak frown.gif

Ano mam wyząbkowane opony yikes.gif Z tyłu i to bardzo. Sprawdzałem zimówki dwie tylne również są lekko wyząbkowane (po jednej zimie)

A jak popatrzyłem na przednie opony to bieżnik nie jest identycznie zużyty/wyząbkowany, co zapewne daje wyżej opisane objawy.

Napisano

> i chyba tu będzie problem jedna opona ma inną datę produkcji niż reszta.

> Ale jak dobrze pamiętam w innych samochodach miałem różne daty na oponach i nie było problemu.

> Czy można coś spróbować wywalczyć w ASO na gwarancji samochodu?

Oczywiście. Zacznij od gwaranta.

Napisano

> Odgrzewam temat. Jak sądzę już wiem co jest nie tak

> Ano mam wyząbkowane opony Z tyłu i to bardzo. Sprawdzałem zimówki dwie tylne również są lekko

> wyząbkowane (po jednej zimie)

> A jak popatrzyłem na przednie opony to bieżnik nie jest identycznie zużyty/wyząbkowany, co zapewne

> daje wyżej opisane objawy.

Ząbkowanie nie powinno mieć wpływu na ściąganie.

Przełóż koła prawe z lewym (jeśli nie są kierunkowe) i niech się dotrą, może nie jest za późno.

Napisano
  • Autor

> Ząbkowanie nie powinno mieć wpływu na ściąganie.

> Przełóż koła prawe z lewym (jeśli nie są kierunkowe) i niech się dotrą, może nie jest za późno.

Domyślam się, ale to tak jak napisałem, z przodu mam jedną oponę, która ma jeszcze resztki ząbkowania, a druga nie. Być może jak miałem przekładane opony na alumy coś się namieszało w oponach i z przodu mam jedną oponę, która od początku była z przodu i jedną, która była z tyłu.

Napisano
  • Autor

> Oczywiście. Zacznij od gwaranta.

I dzisiaj, albo jutro podjadę pogadam, ale boję się, że jestem na straconej pozycji...

jest jakaś szansa? icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> Zawsze jest.

> Nie mnie się pytaj, tylko wal do ASO.

ok.gif

Będę próbował.

Miałem kiedyś samochód, o który walczyłem z ASO na gwarancji, telefony do centrali itp. Wygrywałem, ale ile nerwów mnie to kosztowało. Nie chce mi się tego powtarzać..

Napisano

> Będę próbował.

> Miałem kiedyś samochód, o który walczyłem z ASO na gwarancji, telefony do centrali itp. Wygrywałem,

> ale ile nerwów mnie to kosztowało. Nie chce mi się tego powtarzać..

Ja też walczyłem na gwarancji.

Po gwarancji przychodzi ulga zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Ja też walczyłem na gwarancji.

> Po gwarancji przychodzi ulga

Ja również z niecierpliwością odliczam dni do końca gwarancji biglaugh.gif

Bezstresowy montaż lpg, car-audio itp..

Napisano

> I dzisiaj, albo jutro podjadę pogadam, ale boję się, że jestem na straconej pozycji...

> jest jakaś szansa?

Zacznij od tego żeby sprawdzić czy masz prawidłowe oraz równe kąty pochylenia mc'personów, głupio będzie jak wezmą Cię na geometrię i okaże się że jest problem. Oczywiście wtedy wypną się na Ciebie twierdząc że musiałeś wjechać w dziurę itp

Napisano

> A mnie ciekawi przyczyna fizyczna takiego zachowania, przy założeniu

> że mieszanka jest identyczna we wszystkich, oraz opony te mają

> sprawne wszystkie "druty". Bo faktycznie, doświadczyłem tego.

> Po zmianie na opony asymetryczne problem zniknął...

Już kiedyś próbowałem ci wytłumaczyć...

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=&am...e#Post285019535

Napisano

zapodaj takie samo ciśnienie do opon i jedź środkiem drogi przy jezdni dwuspadowej, przy jednospadowej zawsze będzie lekko ściągać zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> zapodaj takie samo ciśnienie do opon i jedź środkiem drogi przy jezdni dwuspadowej, przy

> jednospadowej zawsze będzie lekko ściągać

Tak, ale przed zamianą opon ściągało tylko w prawo. Po zmianie ściąga tylko w lewo. Więc jest to wina ogólnie rzecz biorąc kół (opon). Teraz na szczęście trochę się coś dotarło bo dużo mniej ściąga. Jest więc nadzieja smile.gif

Napisano
  • Autor

> Zawsze jest.

> Nie mnie się pytaj, tylko wal do ASO.

A więc byłem w ASO i tak jak czułem lekko nie jest hmm.gif

Gościu popatrzył na opony i powiedział, żebym złożył reklamację u producenta opon icon_eek.gif

Ja na to, że opony i samochód to komplet i że mam gwarancję na cały samochód, a nie osobną na opony, ale on swoje. Więc według niego mam zrobić następująco:

1. zdjąć opony (na swój koszt)

2. wysłać do dystrybutora tej marki opon (na swój koszt)

3. czekać na ekspertyzę. Jeśli uznają gwarancję to nie będę płacił tylko za przesyłkę

Serwis może mi tylko pomóc pisząc jakieś pismo

hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

Wiadomo, że na coś takiego nie pójdę, tylko się zastanawiam, jak i czy warto walczyć icon_rolleyes.gif

Napisano

> A więc byłem w ASO i tak jak czułem lekko nie jest

> Gościu popatrzył na opony i powiedział, żebym złożył reklamację u producenta opon

> Ja na to, że opony i samochód to komplet i że mam gwarancję na cały samochód, a nie osobną na

> opony, ale on swoje. Więc według niego mam zrobić następująco:

> 1. zdjąć opony (na swój koszt)

> 2. wysłać do dystrybutora tej marki opon (na swój koszt)

> 3. czekać na ekspertyzę. Jeśli uznają gwarancję to nie będę płacił tylko za przesyłkę

> Serwis może mi tylko pomóc pisząc jakieś pismo

> Wiadomo, że na coś takiego nie pójdę, tylko się zastanawiam, jak i czy warto walczyć

Przeczytaj warunki gwarancji, czy przypadkiem opony nie są wyłączone. Jeśli nie są to napisz pismo do dealera w którym zgłaszasz mu usterkę i czekaj na oficjalną odpowiedź.

Napisano
  • Autor

> Przeczytaj warunki gwarancji, czy przypadkiem opony nie są wyłączone. Jeśli nie są to napisz pismo

> do dealera w którym zgłaszasz mu usterkę i czekaj na oficjalną odpowiedź.

Pisze tylko, że gwarancji podlegają opony fabrycznie zamontowane. A takie to właśnie są te moje oponki. Nic nie pisze o przedstawionym powyżej sposobie zgłaszania reklamacji

Napisano

> Pisze tylko, że gwarancji podlegają opony fabrycznie zamontowane. A takie to właśnie są te moje

> oponki. Nic nie pisze o przedstawionym powyżej sposobie zgłaszania reklamacji

Trzeba było od razu napisać, że zamontowałeś sobie swoje opony. Jeśli tak, to rzeczywiście uderzaj do tego, kto Ci je sprzedał.

Napisano
  • Autor

> Trzeba było od razu napisać, że zamontowałeś sobie swoje opony. Jeśli tak, to rzeczywiście uderzaj

> do tego, kto Ci je sprzedał.

Może coś źle wyjaśniłem. Moje opony to oryginalne opony kupione razem z samochodem. Na tych oponach wyjechał samochód z fabryki.

Zostały tylko przełożone na nowe felgi (zresztą też oryginalne, tylko dokupione po wyjechaniu z salonu smile.gif )

Napisano

> Może coś źle wyjaśniłem. Moje opony to oryginalne opony kupione razem z samochodem. Na tych oponach

> wyjechał samochód z fabryki.

> Zostały tylko przełożone na nowe felgi (zresztą też oryginalne, tylko dokupione po wyjechaniu z

> salonu )

To IMO w sprawie opon zwracasz się do sprzedawcy, czyli ASO.

Napisz reklamację na piśmie i dostarcz do ASO, niech potwierdzą, że pismo wpłynęło.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.